Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AURA
AUTO MOTO SERWIS
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
GAZETA CUKROWNICZA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ODZIEŻ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
Menu
Menu
Menu
Prenumerata
Prenumerata
Publikacje
Publikacje
Drukarnia
Drukarnia
Kolportaż
Kolportaż
Reklama
Reklama
O nas
O nas
ui-button
Twój Koszyk
Twój koszyk jest pusty.
Niezalogowany
Niezalogowany
Zaloguj się
Zarejestruj się
Reset hasła
Baza publikacji
Formularz wyszukiwania
Szukany tekst
Szukaj tylko w tych wybranych czasopismach
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
Wyszukaj
Zobacz przykłady zapytań
title:węgiel
title:"węgiel kamienny"
title:"węgiel kamienny" AND issueYear:2020
authorDesc:"Grzegorz Ojczyk"
authorDesc:"Grzegorz Ojczyk" AND issueYear:2020
abstract:"problemy jakości"
keywords:"węgiel kamienny" AND issueYear:2020
titleAlias:quality
keywordsAlias:"hard coal"
abstractAlias:"food quality"
keywordsAlias:"thermal resistance" AND issueYear:2020
Wynik wyszukiwania
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY 2022-7
Thermal and physical properties and heat-mass transfer processes of drying pumpkin seeds
Vadim PAZIUK
Yurii SNEZHKIN
Natalia DMYTRENKO
Serhii IVANOV
Oleksii TOKARCHUK
Ihor KUPCHUK
nr katalogowy: 138310
10.15199/48.2022.07.25
pestki dyni
pojemność cieplna
parowanie
wymiana ciepła i masy
niszczenie.
pumpkin seed
heat capacity
evaporation
heat and mass transfer
destruction.
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY 2022-7
Thermal and physical properties and heat-mass transfer processes of drying pumpkin seeds
Vadim PAZIUK
Yurii SNEZHKIN
Natalia DMYTRENKO
Serhii IVANOV
Oleksii TOKARCHUK
Ihor KUPCHUK
nr katalogowy: 138310
10.15199/48.2022.07.25
pestki dyni
pojemność cieplna
parowanie
wymiana ciepła i masy
niszczenie.
pumpkin seed
heat capacity
evaporation
heat and mass transfer
destruction.
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY 2022-7
Thermal and physical properties and heat-mass transfer processes of drying pumpkin seeds
Vadim PAZIUK
Yurii SNEZHKIN
Natalia DMYTRENKO
Serhii IVANOV
Oleksii TOKARCHUK
Ihor KUPCHUK
nr katalogowy: 138310
10.15199/48.2022.07.25
pestki dyni
pojemność cieplna
parowanie
wymiana ciepła i masy
niszczenie.
pumpkin seed
heat capacity
evaporation
heat and mass transfer
destruction.
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2019-2
W poszukiwaniu innowacyjnych surowców piekarskich - mąka z pestek dyni
Agnieszka Jaśniewska
Anna Diowksz
nr katalogowy: 120563
pestki dyni
mąka z pestek dyni
żywność funkcjonalna
pumpkin seeds
pumpkin seed flour
functional food
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2019-6
Porównanie lepkości i procesu kleikowania wybranych skrobi naturalnych oraz skrobiowych mąk niechlebowych
Anita Demby
Iwona Konopka
nr katalogowy: 123782
skrobia
mąki niechlebowe
kleikowanie
żel
amylograf
starch
starch flours
gelatinization
gel
amylograph
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY 2019-10
Piżmowa królowa jesieni
Dorota Czerwińska
nr katalogowy: 123626
dynia
wartość odżywcza
karotenoidy
obróbka kulinarna
przetwarzanie
zastosowanie kulinarne.
pumpkin
nutritional value
carotenoids
culinary preparation
processing
culinary use.
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY 2014-5
Dżemy warzywno-owocowe jako nowa oferta dla konsumentów
Justyna Kadzińska
Anna Jasiczek
Dominika Niemczuk
Stanisław Kalisz
Sabina Galus
nr katalogowy: 84844
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2004-9
Nowa metoda produkcji błonotwórczych lateksów typu seed-core-shell
Edwin Makarewicz
Anna Zalewska
nr katalogowy: 6635
OPAKOWANIE 2020-2
Badania i rozwój: Opakowanie jako nośnik idei i wartości
Agnieszka Andruszkiewicz
Magdalena Witkowicz
nr katalogowy: 125167
10.15199/42.2020.2.1
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2021-5
Nietypowe rodzaje mąki – charakterystyka i możliwości wykorzystania w przemyśle spożywczym
Aleksandra Boniecka
nr katalogowy: 133699
mąka pszenna
mąka bananowa
mąka gryczana
mąka kasztanowa
mąka kokosowa
mąka z pestek dyni
wheat flour
banana flour
buckwheat flour
chestnut flour
coconut flour
pumpkin seed flour
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2021-5
Nietypowe rodzaje mąki – charakterystyka i możliwości wykorzystania w przemyśle spożywczym
Aleksandra Boniecka
nr katalogowy: 133699
mąka pszenna
mąka bananowa
mąka gryczana
mąka kasztanowa
mąka kokosowa
mąka z pestek dyni
wheat flour
banana flour
buckwheat flour
chestnut flour
coconut flour
pumpkin seed flour
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2021-5
Nietypowe rodzaje mąki – charakterystyka i możliwości wykorzystania w przemyśle spożywczym
Aleksandra Boniecka
nr katalogowy: 133699
mąka pszenna
mąka bananowa
mąka gryczana
mąka kasztanowa
mąka kokosowa
mąka z pestek dyni
wheat flour
banana flour
buckwheat flour
chestnut flour
coconut flour
pumpkin seed flour
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2020-6
Dynia - bogate źródło związków bioaktywnych
Monika Rybarczyk
Bartosz Kulczyński
Anna Gramza- -Michałowska
nr katalogowy: 126804
10.15199/65.2020.6.5
Pumpkin – A Rich Source of Bioactive Compounds
pumpkin
Cucurbitaceae
bioactive compounds
pro-health influence
PROBLEMY JAKOŚCI 2024-2
Hemp oil quality designing – guidelines for managing the niche oil production process
Kamil CZWARTKOWSKI
nr katalogowy: 148457
10.15199/46.2024.2.3
production process management
consumption of niche oils
consumer preferences
organoleptic assessment
product design
zarządzanie procesem produkcji
konsumpcja olejów niszowych
preferencje konsumentów
ocena organoleptyczna
projektowanie produktu
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY 2020-1
The Study of Electrical Properties of Components of a Winter Rape Seed Mixture
Stepan KOVALYSHYN
Viktor DADAK
Vadym PTASHNYK
Oleksiy SHVETS
Deta ŁUCZYCKA
Tomasz DRÓŻDŻ
Paweł KIEŁBASA
Marcin WESOŁOWSKI
nr katalogowy: 124175
10.15199/48.2020.01.15
seed
dielectric permittivity
electric charge
electric separation.
in the case of foreign Authors in this line the Editor inserts Polish translation of keywords.
RUDY I METALE NIEŻELAZNE 2011-1
Światowy rynek metali nieżelaznych
nr katalogowy: 57046
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2015-6
Pumpkin (Cucurbita sp.) as a source of health-beneficial compounds with antioxidant properties Dynia (Cucurbita sp.) jako źródło prozdrowotnych związków o charakterze antyoksydacyjnym
Michał Kruczek
Iwona Ledwożyw-Smoleń
Katarzyna Kałużny
Przemysław Kopeć
Adriana Nowicka-Połeć
Paweł Kaszycki
nr katalogowy: 91676
10.15199/62.2015.6.10
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2022-10
Dynia – składnik innowacyjnej żywności prozdrowotnej i suplementów diety w świadomości konsumentów
Julia Pucała
Anna Gramza-Michałowska
nr katalogowy: 140175
10.15199/65.2022.10.7
dynia
żywność prozdrowotna
suplementy diety
właściwości prozdrowotne
innowacja
pumpkin
functional food
dietary supplements
pro-health properties
innovation
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2019-6
Badanie stanu wody w pestkach dyni i słonecznika metodą wykorzystującą izotermy sorpcji
Zbigniew Pałacha
Izabela Kęsik
nr katalogowy: 121098
10.15199/65.2019.6.5
pestki dyni i słonecznika
izotermy sorpcji
czyste izosteryczne ciepło sorpcji wody
pumpkin and sunflower seeds
sorption isotherms
net isosteric heat of water sorption
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2022-10
Dynia – składnik innowacyjnej żywności prozdrowotnej i suplementów diety w świadomości konsumentów
Julia Pucała
Anna Gramza-Michałowska
nr katalogowy: 140175
10.15199/65.2022.10.7
dynia
żywność prozdrowotna
suplementy diety
właściwości prozdrowotne
innowacja
pumpkin
functional food
dietary supplements
pro-health properties
innovation
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2022-10
Dynia – składnik innowacyjnej żywności prozdrowotnej i suplementów diety w świadomości konsumentów
Julia Pucała
Anna Gramza-Michałowska
nr katalogowy: 140175
10.15199/65.2022.10.7
dynia
żywność prozdrowotna
suplementy diety
właściwości prozdrowotne
innowacja
pumpkin
functional food
dietary supplements
pro-health properties
innovation
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2022-10
Dynia – składnik innowacyjnej żywności prozdrowotnej i suplementów diety w świadomości konsumentów
Julia Pucała
Anna Gramza-Michałowska
nr katalogowy: 140175
10.15199/65.2022.10.7
dynia
żywność prozdrowotna
suplementy diety
właściwości prozdrowotne
innowacja
pumpkin
functional food
dietary supplements
pro-health properties
innovation
AURA 2011-3
Egzotyczne podróże w głąb kosmetyków – oleje i masła
Barbara WŁUDYKA
nr katalogowy: 57935
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2014-6
Innovative bioformulations for seed treatment. Preliminary assessment of functional properties in the initial plant growth phase Innowacyjne biopreparaty do zaprawiania nasion. Wstępna ocena właściwości użytkowych w początkowej fazie wzrostu roślin
Agnieszka Dmytryk
Edward Rój
Radosław Wilk
Katarzyna Chojnacka
nr katalogowy: 85014
10.12916/przemchem.2014.959
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2021-4
Mozga kanaryjska (Phalaris canariensis L.) – roślina zbożowa o wysokiej wartości odżywczej i możliwość wykorzystania w diecie bezglutenowej
Marcin Różewicz
nr katalogowy: 132881
kanar
wartość odżywcza
białko
nietolerancja glutenu
celiakia
żywność bezglutenowa
canary seed
nutritional value
protein
gluten intolerance
celiac disease
gluten-free food
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2021-4
Mozga kanaryjska (Phalaris canariensis L.) – roślina zbożowa o wysokiej wartości odżywczej i możliwość wykorzystania w diecie bezglutenowej
Marcin Różewicz
nr katalogowy: 132881
kanar
wartość odżywcza
białko
nietolerancja glutenu
celiakia
żywność bezglutenowa
canary seed
nutritional value
protein
gluten intolerance
celiac disease
gluten-free food
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2021-4
Mozga kanaryjska (Phalaris canariensis L.) – roślina zbożowa o wysokiej wartości odżywczej i możliwość wykorzystania w diecie bezglutenowej
Marcin Różewicz
nr katalogowy: 132881
kanar
wartość odżywcza
białko
nietolerancja glutenu
celiakia
żywność bezglutenowa
canary seed
nutritional value
protein
gluten intolerance
celiac disease
gluten-free food
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2021-4
Mozga kanaryjska (Phalaris canariensis L.) – roślina zbożowa o wysokiej wartości odżywczej i możliwość wykorzystania w diecie bezglutenowej
Marcin Różewicz
nr katalogowy: 132881
kanar
wartość odżywcza
białko
nietolerancja glutenu
celiakia
żywność bezglutenowa
canary seed
nutritional value
protein
gluten intolerance
celiac disease
gluten-free food
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2020-1
Rynkowe oleje tłoczone na zimno - jakość i stabilność oksydacyjna
Małgorzata Wroniak
Katarzyna Krośnicka
Sandra Domańska
Edyta Symoniuk
nr katalogowy: 124489
10.15199/65.2020.1.5
skład kwasów tłuszczowych
jakość
stabilność oksydacyjna
test Rancimat
oleje handlowe
fatty acid composition
quality
oxidative stability
Rancimat test
commercial oils
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2020-1
Rynkowe oleje tłoczone na zimno - jakość i stabilność oksydacyjna
Małgorzata Wroniak
Katarzyna Krośnicka
Sandra Domańska
Edyta Symoniuk
nr katalogowy: 124489
10.15199/65.2020.1.5
skład kwasów tłuszczowych
jakość
stabilność oksydacyjna
test Rancimat
oleje handlowe
fatty acid composition
quality
oxidative stability
Rancimat test
commercial oils
OPAKOWANIE 2020-1
Zakłady Metsä Board staną się platformami innowacji
nr katalogowy: 124654
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY 2012-11b
Wpływ niskotemperaturowej plazmy na biologiczne właściwości ziarna
Tomasz CZAPKA
Ryszard KACPRZYK
Leszek KORDAS
Wojciech PUSZ
nr katalogowy: 72316
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY 2009-10
Wpływ dodatku owoców i warzyw do przecieru aroniowego na zawartość związków polifenolowych i jakość
Joanna Kolniak
Anna Augustyniok
Jan Oszmiański
nr katalogowy: 47537
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY 2020-1
Wpływ stymulacji sadzeniaków (Solanum tuberosum L.) w polu magnetycznym na wybrane parametry wegetacji roślin ziemniaka
Tomasz JAKUBOWSKI
nr katalogowy: 124196
10.15199/48.2020.01.36
stimulation
magnetic field
seed
potato
plant
vegetation.
stymulacja
pole magnetyczne
sadzeniak
ziemniak
roślina
wegetacja.
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY 2024-9
Assessment of the effectiveness of an autonomous device for pre-sowing scarification and sorting of acorns
Paweł TYLEK
Jakub KLOCEK
Adam PIŁAT
Zdzisław KALINIEWICZ
Arthur I. NOVIKOV
Łukasz MATEUSIAK
nr katalogowy: 150379
10.15199/48.2024.09.40
acorns
scarification
image analysis
automation
admittance
żołędzie
skaryfikacja
analiza obrazu
automatyzacja
admitancja
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY 2022-1
Investigation of the effect of pre-sowing electrical stimulation of winter rapeseed on its spectral-luminescent properties
S.Y. KOVALYSHYN
S.V. MYAGKOTA
V.V. PTASHNYK
S. O. KHARCHENKO
TOMPOROWSKI
P. KIEŁBASA
nr katalogowy: 135344
10.15199/48.2022.01.13
electrical stimulation
spectral-luminescent properties
rapeseed
stymulacja elektryczna
właściwości spektralno-luminescencyjne
rzepak
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY 2021-1
The Method of Determining Seed Moisture Based on the Signal Generated by the Piezoelectric Plate
Artur BOGUTA
Jacek MAJCHER
nr katalogowy: 129844
10.15199/48.2021.01.23
seeds
moisture
piezoelectric plate
nasiono
wilgotność
przetwornik piezoelektryczny
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY 2023-6
A measuring instrument for analyzing the behavior of seeds of selected plant species exposed to a uniform electric field
Ewelina Kolankowska
Stanisław Konopka
Renata Urbańska-Gizińska
Krzysztof Nalepa
Dariusz Jan Choszcz
Piotr Markowski
nr katalogowy: 143752
10.15199/48.2023.06.21
electric field
separation of seed mixtures
measuring instrument.
pole elektryczne
separacja składników mieszanin nasiennych
urządzenie badawcze.
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY 2023-6
A measuring instrument for analyzing the behavior of seeds of selected plant species exposed to a uniform electric field
Ewelina Kolankowska
Stanisław Konopka
Renata Urbańska-Gizińska
Krzysztof Nalepa
Dariusz Jan Choszcz
Piotr Markowski
nr katalogowy: 143752
10.15199/48.2023.06.21
electric field
separation of seed mixtures
measuring instrument.
pole elektryczne
separacja składników mieszanin nasiennych
urządzenie badawcze.
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2020-12
Charakterystyka olejów tłoczonych na zimno z wybranych nasion ziół i pestek owoców
Patrycja Goździk
Małgorzata Wroniak
Anna Florowska
nr katalogowy: 129751
10.15199/65.2020.12.4
oleje tłoczone na zimno
nasiona
zioła
skład kwasów tłuszczowych
tokoferole
sterole
cold-pressed oils
seeds
herbs
fatty acid composition
tocopherols
sterols
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2020-12
Charakterystyka olejów tłoczonych na zimno z wybranych nasion ziół i pestek owoców
Patrycja Goździk
Małgorzata Wroniak
Anna Florowska
nr katalogowy: 129751
10.15199/65.2020.12.4
oleje tłoczone na zimno
nasiona
zioła
skład kwasów tłuszczowych
tokoferole
sterole
cold-pressed oils
seeds
herbs
fatty acid composition
tocopherols
sterols
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2020-12
Charakterystyka olejów tłoczonych na zimno z wybranych nasion ziół i pestek owoców
Patrycja Goździk
Małgorzata Wroniak
Anna Florowska
nr katalogowy: 129751
10.15199/65.2020.12.4
oleje tłoczone na zimno
nasiona
zioła
skład kwasów tłuszczowych
tokoferole
sterole
cold-pressed oils
seeds
herbs
fatty acid composition
tocopherols
sterols
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY 2020-9
The use of an electroseparator with bifilar winding for extracting germ from crushed rape seed
Jacek MAJCHER
nr katalogowy: 127809
10.15199/48.2020.09.15
rapeseeds
electroseparator
bifilar winding
rzepak
elektroseparator
uzwojenie bifilarne
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2022-5
Porównanie jakości chlebów bezglutenowych z mieszanek mąki kukurydzianej i mąki z nasion roślin strączkowych
Joanna Kaszuba
Justyna Ptak
Karolina Pycia
nr katalogowy: 137843
10.15199/65.2022.5.4
chleb bezglutenowy
mąka kukurydziana
mąka z ciecierzycy
mąka grochowa
mąka z soczewicy
gluten-free bread
corn flour
chickpea flour
pea flour
lentil flour
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2022-5
Porównanie jakości chlebów bezglutenowych z mieszanek mąki kukurydzianej i mąki z nasion roślin strączkowych
Joanna Kaszuba
Justyna Ptak
Karolina Pycia
nr katalogowy: 137843
10.15199/65.2022.5.4
chleb bezglutenowy
mąka kukurydziana
mąka z ciecierzycy
mąka grochowa
mąka z soczewicy
gluten-free bread
corn flour
chickpea flour
pea flour
lentil flour
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2022-5
Porównanie jakości chlebów bezglutenowych z mieszanek mąki kukurydzianej i mąki z nasion roślin strączkowych
Joanna Kaszuba
Justyna Ptak
Karolina Pycia
nr katalogowy: 137843
10.15199/65.2022.5.4
chleb bezglutenowy
mąka kukurydziana
mąka z ciecierzycy
mąka grochowa
mąka z soczewicy
gluten-free bread
corn flour
chickpea flour
pea flour
lentil flour
GAZETA CUKROWNICZA 2010-4
Nowości
nr katalogowy: 53047
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY 2015-1
Wpływ działania pola magnetycznego na kiełkowanie nasion
Antoni CIEŚLA
Wojciech KRASZEWSKI
Mikołaj SKOWRON
Przemysław SYREK
nr katalogowy: 88890
10.15199/48.2015.01.25
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY 2023-6
Use of electronic sensors to identify seed sowing depth variation
Juraj Maga
Maksim Stankevych
Pavol Findura
Peter Bartoš
Paweł Kiełbasa
nr katalogowy: 143756
10.15199/48.2023.06.25
optical sensors
precision agriculture
mechanical engineering
czujniki optyczne
rolnictwo precyzyjne
inżynieria mechaniczna
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY 2023-6
Use of electronic sensors to identify seed sowing depth variation
Juraj Maga
Maksim Stankevych
Pavol Findura
Peter Bartoš
Paweł Kiełbasa
nr katalogowy: 143756
10.15199/48.2023.06.25
optical sensors
precision agriculture
mechanical engineering
czujniki optyczne
rolnictwo precyzyjne
inżynieria mechaniczna
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY 2023-12
Determination of rapeseed moisture based on electrical parameters - a review
Jacek MAJCHER
nr katalogowy: 146762
10.15199/48.2023.12.63
rapeseed
moisture
electrical parameters
rzepak
wilgotność
parametry elektryczne
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2010-4
Olej lniankowy jako nowe źródło surowca do wytwarzania biodiesla
JAN MOSIO-MOSIEWSKI
MAREK WARZAŁA
HANNA NOSAL
nr katalogowy: 51363
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY 2024-6
The impact of the pulse electric field on the germination of common sorrel seed
Karolina TRZYNIEC
nr katalogowy: 148994
10.15199/48.2024.06.33
pulsacyjne pole elektryczne
kiełkowanie
szczwa zwyczajny
pulsed electric field
germination
common sorrel
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2014-4
Fractionation of berry seed oils by countercurrant extraction with supercritical carbon dioxide Frakcjonowanie olejów z nasion roślin jagodowych metodą ekstrakcji przeciwprądowej nadkrytycznym ditlenkiem węgla
Izabela Nakonieczna
Radosław Bonikowskib
Edward Rój
Rafał Jańczak
Kazimierz Kozłowski
Agnieszka Dobrzyńska-Inger
nr katalogowy: 83685
10.12916/przemchem.2014.485
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2015-10
Effect of an amino acids-containing biostimulator on common bean crop Wpływ działania biostymulatora zawierającego aminokwasy na plon fasoli zwykłej
Sławomir Kocira
Anna Kocira
Marek Szmigielski
Anna Piecak
Agnieszka Sagan
Urszula Malaga-Toboła
nr katalogowy: 94446
10.15199/62.2015.10.16
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2016-6
Use of the hydrophobic blackberry extract obtained by extraction with supercritical carbon dioxide for the preparation of cosmetic masks Zastosowanie hydrofobowego ekstraktu z nasion jeżyny otrzymywanego przez ekstrakcję nadkrytycznym ditlenkiem węgla do wytwarzania maseczek kosmetycznych
Emilia Klimaszewska
Anna Małysa
Małgorzata Zięba
Edward Rój
Tomasz Wasilewski
nr katalogowy: 98956
10.15199/62.2016.6.13
GOSPODARKA WODNA 2020-5
Wsparcie na rozwój projektów zalążkowych w regionie Morza Bałtyckiego
MAGDALENA DAWIDOWICZ
nr katalogowy: 126357
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2018-5
Skład chemiczny sproszkowanego miąższu dyni i jego wykorzystanie do celów spożywczych
Marian K. Panasiewicz
Jacek Mazur
Paweł Sobczak
Kazimierz Zawiślak
Kinga Kraśnicka
Karol Kupryaniuk
nr katalogowy: 113866
10.15199/62.2018.5.21
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2011-5
"Doomsday" - Globalny Bank Nasion Roślin Uprawnych
nr katalogowy: 59413
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2013-5
The evaluation of susceptibility of selected milk proteins to degradation with Cucurbita ficifolia serine protease. Ocena podatności wybranych białek mleka na degradację proteazą serynową dyni figolistnej Cucurbita ficifolia
Anna Dąbrowska
KonrAd Babij
Marek Szołtysik
Marta PokoaA
Aleksandra Zambrowicz
Józefa Chrzanowska
Robert Kupczyński
nr katalogowy: 76875
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY 2021-7
Badanie wpływu promieniowania mikrofalowego materiału siewnego na plon zbóż
Ivan SOLOVEI
nr katalogowy: 132467
10.15199/48.2021.07.27
Pole mikrofalowe
czas przetwarzania
odległość przetwarzania
plon.
Microwave field
processing time
processing distance
yield
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2024-10
Wstępne oczyszczanie ścieków z wodnego mycia pojemników po olejach roślinnych
Sławomir Żak
nr katalogowy: 151019
10.15199/62.2024.10.2
ścieki z wodnego mycia pojemników po olejach roślinnych
separacja olejów
wstępne oczyszczanie ścieków
taśmowy zbierak olejów
flotacja
wastewater from water cleaning of vegetable oil containers
oil separation
wastewater pretreatment
belt oil skimmer
flotation
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2021-11
Możliwości zastosowania konopi włóknistych (Cannabis sativa L. var. sativa) w żywności
Patryk Pokorski
Monika Hoffmann
nr katalogowy: 134742
10.15199/65.2021.11.5
konopie włókniste
Cannabis sativa l. var. sativa
kannabidiol (CBD)
produkty
hemp
Cannabis sativa l. var. sativa
cannabidiol (CBD)
food products
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2021-11
Możliwości zastosowania konopi włóknistych (Cannabis sativa L. var. sativa) w żywności
Patryk Pokorski
Monika Hoffmann
nr katalogowy: 134742
10.15199/65.2021.11.5
konopie włókniste
Cannabis sativa l. var. sativa
kannabidiol (CBD)
produkty
hemp
Cannabis sativa l. var. sativa
cannabidiol (CBD)
food products
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2021-11
Możliwości zastosowania konopi włóknistych (Cannabis sativa L. var. sativa) w żywności
Patryk Pokorski
Monika Hoffmann
nr katalogowy: 134742
10.15199/65.2021.11.5
konopie włókniste
Cannabis sativa l. var. sativa
kannabidiol (CBD)
produkty
hemp
Cannabis sativa l. var. sativa
cannabidiol (CBD)
food products
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2022-6
Potencjał zbóż mieszańcowych
Danuta Leszczyńska
nr katalogowy: 140652
zboża
odmiany mieszańcowe
potencjał plonowania
cereals
hybrid cultivars
yield potentia
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2022-6
Potencjał zbóż mieszańcowych
Danuta Leszczyńska
nr katalogowy: 140652
zboża
odmiany mieszańcowe
potencjał plonowania
cereals
hybrid cultivars
yield potentia
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2022-6
Potencjał zbóż mieszańcowych
Danuta Leszczyńska
nr katalogowy: 140652
zboża
odmiany mieszańcowe
potencjał plonowania
cereals
hybrid cultivars
yield potentia
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2017-3
Wykorzystanie ozonu w przechowywaniu ziarna zbóż (cz. 2)
Tomas z Piechowiak
Maciej Balawejder
nr katalogowy: 106432
The inclusion of the ozonization technology in storing seeds of grain allows to long then its applied value. Apart from efficient limitation of all disadvantageous biotransformations
growth and activity of microorganisms and insect pests
ozonization contributes to maintaining or even improving technological attributes of seed. Moreover
ozone can be used as an agent reducing the level of pesticides. In the continuation of the article
whose first part was published in PZM 2/17
the aspects related to the influence of ozone on particular quality discriminants of seed shaping its milling and baking value as well as an ability to reduce remnants of crop protection chemicals were discussed.
ozone
grain storage
baking value
pesticides
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2020-1
Wpływ dodatków przeciwutleniających na wybrane właściwości chemiczne oleju z nasion maku tłoczonego na zimno
Agata Blicharz-Kania
Anna Pecyna
Dariusz Andrejko
Agnieszka Sagan
Beata Zdybel
Zbigniew Kobus
nr katalogowy: 124471
10.15199/62.2020.1.15
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2021-7
Wytwarzanie oleożeli na bazie olejów naturalnych
Magdalena Misiak
Karolina Latanowicz
Agnieszka Feliczak-Guzik
Izabela Nowak
nr katalogowy: 132567
10.15199/62.2021.7.8
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2021-7
Wytwarzanie oleożeli na bazie olejów naturalnych
Magdalena Misiak
Karolina Latanowicz
Agnieszka Feliczak-Guzik
Izabela Nowak
nr katalogowy: 132567
10.15199/62.2021.7.8
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2021-7
Wytwarzanie oleożeli na bazie olejów naturalnych
Magdalena Misiak
Karolina Latanowicz
Agnieszka Feliczak-Guzik
Izabela Nowak
nr katalogowy: 132567
10.15199/62.2021.7.8
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2013-9
Bis-ammonium herbicidal ionic liquids. Bis-amoniowe herbicydowe ciecze jonowe
Katarzyna Marcinkowska
Kamil Czerniak
Rafał Giszter
Michał Niemczak
nr katalogowy: 79420
MATERIAŁY BUDOWLANE 2010-11
Nanotechnologia - przyszłość prefabrykacji betonowej
Tomasz Pużak
nr katalogowy: 56039
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA 2019-8
Nie tylko telewizja
Jerzy Bojanowicz
nr katalogowy: 119652
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2021-10
Wybrane właściwości chemiczne oleju z lnianki siewnej (Camelina sativa L.) suplementowanego naturalnymi dodatkami przeciwutleniającymi
Agnieszka Sagan
Marta Krajewska
Emilia Osmólska
Agnieszka Starek-Wójcicka
nr katalogowy: 134204
10.15199/62.2021.10.5
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2021-10
Wybrane właściwości chemiczne oleju z lnianki siewnej (Camelina sativa L.) suplementowanego naturalnymi dodatkami przeciwutleniającymi
Agnieszka Sagan
Marta Krajewska
Emilia Osmólska
Agnieszka Starek-Wójcicka
nr katalogowy: 134204
10.15199/62.2021.10.5
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2021-10
Wybrane właściwości chemiczne oleju z lnianki siewnej (Camelina sativa L.) suplementowanego naturalnymi dodatkami przeciwutleniającymi
Agnieszka Sagan
Marta Krajewska
Emilia Osmólska
Agnieszka Starek-Wójcicka
nr katalogowy: 134204
10.15199/62.2021.10.5
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY 2022-5
Wpływ stymulacji zmiennym polem magnetycznym nasion pszenicy o różnym przeznaczeniu technologicznym
Tomasz JAKUBOWSKI
Serhiy SYROTYUK
Vasyl LOPUSHNIAK
Atilgan ATILGAN
nr katalogowy: 137337
10.15199/48.2022.05.07
pole magnetyczne
nasiona
pszenica.
magnetic field
seeds
wheat.
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY 2022-5
Wpływ stymulacji zmiennym polem magnetycznym nasion pszenicy o różnym przeznaczeniu technologicznym
Tomasz JAKUBOWSKI
Serhiy SYROTYUK
Vasyl LOPUSHNIAK
Atilgan ATILGAN
nr katalogowy: 137337
10.15199/48.2022.05.07
pole magnetyczne
nasiona
pszenica.
magnetic field
seeds
wheat.
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA 2018-9
Nowy sposób wykorzystania hydrolizatów kolagenu. Cz. II. Badania nad otoczkowaniem nasion
EDYTA GRZESIAK
KATARZYNA ŁAWIŃSKA
DOROTA GENDASZEWSKA
MAGDALENA LASOŃ-RYDEL
nr katalogowy: 116110
10.15199/60.2018.09.1
otoczkowanie nasion
hydrolizat kolagenowy
rośliny strączkowe
seed treatment
collagen hydrolysate
legume
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA 2018-8
Nowy sposób wykorzystania hydrolizatów kolagenu . Cz. I
EDYTA GRZESIAK
KATARZYNA ŁAWIŃSKA
DOROTA GENDASZEWSKA
MAGDALENA LASOŃ-RYDEL
nr katalogowy: 115477
10.15199/60.2018.08.2
otoczkowanie nasion
hydrolizat kolagenowy
rośliny strączkowe
seed treatment
collagen hydrolysate
legume
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2018-11
Chemiczne właściwości oleju z nasion tytoniu
Agata Blicharz-Kania
Anna Pecyna
Marta Krajewska
Dariusz Andrejko
Marek Szmigielski
Kazimierz Zawiślak
Paweł Sobczak
Apoloniusz Berbeć
nr katalogowy: 117218
10.15199/62.2018.11.18
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2021-6
Czarnuszka siewna – cenny surowiec do otrzymywania oleju
Natalia Karwat
Małgorzata Wroniak
nr katalogowy: 132267
10.15199/65.2021.6.5
nasiona czarnuszki
oleje tłoczone na zimno
skład kwasów tłuszczowych
tokoferole
sterole
tymochinon
black cumin seeds
cold-pressed oils
fatty acid composition
tocopherols
sterols
thymoquinone
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2021-6
Czarnuszka siewna – cenny surowiec do otrzymywania oleju
Natalia Karwat
Małgorzata Wroniak
nr katalogowy: 132267
10.15199/65.2021.6.5
nasiona czarnuszki
oleje tłoczone na zimno
skład kwasów tłuszczowych
tokoferole
sterole
tymochinon
black cumin seeds
cold-pressed oils
fatty acid composition
tocopherols
sterols
thymoquinone
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2021-6
Czarnuszka siewna – cenny surowiec do otrzymywania oleju
Natalia Karwat
Małgorzata Wroniak
nr katalogowy: 132267
10.15199/65.2021.6.5
nasiona czarnuszki
oleje tłoczone na zimno
skład kwasów tłuszczowych
tokoferole
sterole
tymochinon
black cumin seeds
cold-pressed oils
fatty acid composition
tocopherols
sterols
thymoquinone
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2021-6
Czarnuszka siewna – cenny surowiec do otrzymywania oleju
Natalia Karwat
Małgorzata Wroniak
nr katalogowy: 132267
10.15199/65.2021.6.5
nasiona czarnuszki
oleje tłoczone na zimno
skład kwasów tłuszczowych
tokoferole
sterole
tymochinon
black cumin seeds
cold-pressed oils
fatty acid composition
tocopherols
sterols
thymoquinone
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2021-6
Czarnuszka siewna – cenny surowiec do otrzymywania oleju
Natalia Karwat
Małgorzata Wroniak
nr katalogowy: 132267
10.15199/65.2021.6.5
nasiona czarnuszki
oleje tłoczone na zimno
skład kwasów tłuszczowych
tokoferole
sterole
tymochinon
black cumin seeds
cold-pressed oils
fatty acid composition
tocopherols
sterols
thymoquinone
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2021-6
Czarnuszka siewna – cenny surowiec do otrzymywania oleju
Natalia Karwat
Małgorzata Wroniak
nr katalogowy: 132267
10.15199/65.2021.6.5
nasiona czarnuszki
oleje tłoczone na zimno
skład kwasów tłuszczowych
tokoferole
sterole
tymochinon
black cumin seeds
cold-pressed oils
fatty acid composition
tocopherols
sterols
thymoquinone
PRZEGLĄD PAPIERNICZY 2017-4
Technologiczne aspekty produkcji pigmentu aragonitowego
DARIUSZ SKALSKI
nr katalogowy: 105311
10.15199/54.2017.4.1
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA 2014-5
Narodowe Centrum Badań i Rozwoju
nr katalogowy: 82890
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2021-12
Właściwości prozdrowotne oleju konopnego
Jagoda Kępińska-Pacelik
Wioletta Biel
nr katalogowy: 135126
10.15199/65.2021.12.5
CBD
konopie siewne
wpływ na zdrowie
CBD
hemp
impact on health
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2021-12
Właściwości prozdrowotne oleju konopnego
Jagoda Kępińska-Pacelik
Wioletta Biel
nr katalogowy: 135126
10.15199/65.2021.12.5
CBD
konopie siewne
wpływ na zdrowie
CBD
hemp
impact on health
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2021-12
Właściwości prozdrowotne oleju konopnego
Jagoda Kępińska-Pacelik
Wioletta Biel
nr katalogowy: 135126
10.15199/65.2021.12.5
CBD
konopie siewne
wpływ na zdrowie
CBD
hemp
impact on health
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY 2020-8
Electrical equivalent model of symmetrical split ring resonator sensor-based microwave technology
Rammah A. Alahnomi
Zahriladha Zakaria
Zulkalnain Mohd Yussof
Ammar Alhegazi
Hussein Alsariera
Norhanani Abd Rahman
nr katalogowy: 127367
10.15199/48.2020.08.35
Symmetrical split ring resonator (SSRR)
Spurlines Filters
Equivalent circuit
Material characterization
czujnik mikrofalowy
rezonator pierścieniowy
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY 2016-11
Analysis of composition, morphology and wettability of Mo thin layers deposited on glass
Igor TASHLYKOV
Paweł ŻUKOWSKI
Oleg MIKHALKOVICH
nr katalogowy: 101997
10.15199/48.2016.11.55
PRZEGLĄD PAPIERNICZY 2011-12
Istota i cechy charakterystyczne finansowania działalności przy wykorzystaniu funduszy "venture capital" Cz. 1
RAFAŁ JÓŹWICKI
PAWEŁ TRIPPNER
nr katalogowy: 64871
PROBLEMY JAKOŚCI 2012-7-8
Formy pomocy mśp w dostępie do zewnętrznych źródeł kapitału własnego
Maciej WOŹNIAK
nr katalogowy: 69440
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2012-5
Porównanie przydatności i dokładności metod oceny stopnia uciążliwości zapachowej zakładu przemysłowego
Izabela Sówka
Maria Skrętowicz
Alicja Nych
Paweł Zwoździak
Jerzy Zwoździak
nr katalogowy: 68197
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2011-5
Zastosowanie produktów odpadowych pochodzenia roślinnego w kompozytach elastomerowych
Anna Kosmalska
Anna Masek
Marian Zaborski
Anna Podsędek
Dorota Sosnowska
nr katalogowy: 59873
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2013-6
Extraction of paprika carotenoids with supercritical carbon dioxide. Ekstrakcja barwników karotenoidowych z papryki ditlenkiem węgla o parametrach nadkrytycznych
Dorota Kostrzewa
Edward Rój
Agnieszka Dobrzyńska-Inger
nr katalogowy: 77331
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA 2013-5
Lasery rentgenowskie LCLS i LCLS II - SLAC
Ryszard S.Romaniuk
nr katalogowy: 76560
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2017-2
The effect of pencycuron on health of potato tubers Wpływ pencykuronu na zdrowotność bulw ziemniaka
Ewa Moszczyńska
Maria Pytlarz-Kozicka
nr katalogowy: 104020
10.15199/62.2017.2.25
PRZEGLĄD PAPIERNICZY 2017-4
Technological aspects of Aragonite based pigment production
DARIUSZ SKALSKI
nr katalogowy: 105312
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2014-4
Technological aspects of periodic biodiesel production Technologiczne aspekty produkcji biodiesla metodą okresową
Mariusz Sulewski
Adam Traczykowski
Włodzimierz Urbaniak
Katarzyna Budzińska
nr katalogowy: 83700
10.12916/przemchem.2014.547
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2014-3
Emission of toxic compounds from combustion of biodiesel. A raport from studies Emisja toksycznych związków ze spalania biodiesla. Raport z badań
Jacek Wasilewski
Paweł Krzaczek
nr katalogowy: 82928
10.12916/przemchem.2014.343
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2014-3
Nitrogen content in humic fractions in composts produced after addition of polyethylene and corn starch-containing waste materials Zawartość azotu we frakcjach związków humusowych kompostów wytworzonych z udziałem materiałów zawierających polietylen i skrobię kukurydzianą
Monika Mierzwa-Hersztek
Krzysztof Gondek
Michał Kopeć
nr katalogowy: 82924
10.12916/przemchem.2014.321
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2014-7
Dynamics of fluidization and behavior of fuel particles in the air-fluidized bed reactor Dynamika fluidyzacji i zachowanie się cząstek paliwa w reaktorze fluidalnym zasilanym powietrzem
Dawid Jankowski
Przemysław Migas
Witold Żukowski
nr katalogowy: 85679
10.12916/przemchem.2014.1120
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2014-12
The energy efficiency of oil seed crops production and their biomass conversion into liquid fuels Efektywność energetyczna uprawy roślin oleistych i konwersji ich biomasy na paliwa płynne
Stanisław Bielski
Krzysztof Jankowski
Wojciech Budzyński
nr katalogowy: 88707
10.12916/przemchem.2014.2270
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2014-10
Evaluation of biological activity of ethyl esters of acids from borage seeds (Borago officinalis L.) Ocena aktywności biologicznej estrów etylowych kwasów tłuszczowych z nasion ogórecznika lekarskiego (Borago officinalis L.)
Aleksandra Czyrek
Marzena Janczak
Monika Marędziak
Katarzyna Basinska
nr katalogowy: 87210
10.12916/przemchem.2014.1746
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2012-5
Modyfikacja składu chemicznego produktów mleczarskich
Piotr Nowakowski
Bożena Patkowska-Sokoła
Robert Bodkowski
Tadeusz Szulc
Stefania Kinal
Wiesława Walisiewicz-Niedbalska
Zygmunt Usydus
nr katalogowy: 68183
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2012-5
Analiza zawartości zeaksantyny i luteiny w ziarnie form kukurydzy oraz wybranych odmianach dostępnych na rynku polskim
Mirosław Anioł
Józef Sowiński
Józef Adamczyk
Mariusz Baraszkiewicz
Bartłomiej Potaniec
Paweł Zieliński
nr katalogowy: 68132
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2011-5
Synteza biologicznie aktywnych izomerów kwasu linolowego z wykorzystaniem katalizatora tlenkowego
Wiesława Walisiewicz-Niedbalska
Bożena Patkowska-Sokoła
Krzysztof Różycki
Hann a Gwardiak
Robert Bodkowski
nr katalogowy: 59922
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2010-8
Wpływ rodzaju i stężenia rozpuszczalnika organicznego na właściwości użytkowe mleczek czyszczących zawierających mikrosferę
Marian W. Sułek
Tomasz Wasilewski
Emilia Klimaszewska
nr katalogowy: 53324
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2011-2
Relacje N/Ca i S/Ca w roślinach jako wskaźniki oddziaływania przemysłowych emisji siarki i azotu na środowisko
Apolonia Ostrowska
Jadwiga Sienkiewicz
nr katalogowy: 57608
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2015-5
Technological and physicochemical aspects of the production of cleaning cosmetic concentrates Technologiczne i fizykochemiczne aspekty wytwarzania koncentratów kosmetyków myjących
Tomasz Wasilewski
Jacek Arct
Katarzyna Pytkowska
Anita Bocho-Janiszewska
Maciej Krajewski
Tomasz Bujak
nr katalogowy: 91317
10.15199/62.2015.5.16
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2015-3
Study on utilization of Camelina seed for production of biodiesel fuel Badania nad zagospodarowaniem lnianki siewnej do wytwarzania biodiesla
Jan Mosio-Mosiewski
Tadeusz Łuczkiewicz
Marek Warzała
Jerzy Nawracała
Hanna Nosal
Danuta Kurasiak-Popowska
nr katalogowy: 90075
10.15199/62.2015.3.22
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY 2024-11
Performance Evaluation of Paddy Seed Distribution using Cylindrical Seed Container Spreader Robot
Arman Hadi AZAHAR
Mohamad Haniff HARUN
Muhammad Izzat Zakwan Mohd ZABIDI
Md Ashadi Md JOHARI
Adila Aida AZAHAR
Mohd Nurul Al Hafiz SHA’ABANI
nr katalogowy: 151329
10.15199/48.2024.11.05
paddy seeds
receiver/transceiver
Arduino
paddy field and traditional rice cultivation
nasiona ryżu
odbiornik/nadajnik
Arduino
pole ryżowe i tradycyjna uprawa ryżu
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2017-4
Drying Control Design - Case Study on the Near-Ambient Drying of Rapeseed
Antoni Ryniecki
Jolanta Wawrzyniak
Jolanta Gawałek Dariusz Horla
nr katalogowy: 105771
10.15199/65.2017.4.4
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2012-5
Potencjalne surowce do otrzymywania bioaktywnych pochodnych tłuszczowych
Wiesława Walisiewicz-Niedbalska
Bożena Patkowska-Sokoła
Hanna Gwardiak
Tadeusz Szulc
Robert Bodkowski
Krzysztof Różycki
nr katalogowy: 68213
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2020-4
Chemiczna diagnostyka skuteczności ogrzewania protein nasion ciecierzycy
Marek Szmigielski
nr katalogowy: 125787
10.15199/62.2020.4.17
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY 2022-12
Investigation of ultra-low photon emission of rapeseed seeds stimulated in an electric field
Stepan Kovalyshyn
Vadym Ptashnyk
Bogdan Nester
Oleksiy Shvets
Paweł Tylek
Anna Miernik
Paweł Kiełbasa
nr katalogowy: 140861
10.15199/48.2022.12.62
photon emission
electric field
rapeseed
emisja fotonów
pole elektryczne
rzepak
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY 2022-12
Investigation of ultra-low photon emission of rapeseed seeds stimulated in an electric field
Stepan Kovalyshyn
Vadym Ptashnyk
Bogdan Nester
Oleksiy Shvets
Paweł Tylek
Anna Miernik
Paweł Kiełbasa
nr katalogowy: 140861
10.15199/48.2022.12.62
photon emission
electric field
rapeseed
emisja fotonów
pole elektryczne
rzepak
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2019-10
Właściwości surowców do produkcji mąk niekonwencjonalnych
Katarzyna Marciniak-Łukasiak
Anna Żbikowska
Iwona Szymańska
Katarzyna Żbikowska
nr katalogowy: 123066
10.15199/65.2019.10.4
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2017-8
Ocena wpływu molibdenu i lipochitooligosacharydów na plonowanie grochu siewnego
Janusz Podleśnya
Jerzy Wielbo
Anna Podleśna
Andrzej Perzyński
nr katalogowy: 108914
10.15199/62.2017.8.42
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2017-6
Wpływ nawożenia siarką i azotem na azotowo-fosforową gospodarkę kukurydzy
Anna Podleśna
Janusz Podleśny
Hanna Klikocka
nr katalogowy: 107078
10.15199/62.2017.6.32
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2023-2
Nasiona sylfii – wartość odżywcza i skład chemiczny
Marek Bury
Magdalena Sobolewska
nr katalogowy: 142589
rożnik przerośnięty (Silphium perfoliatum)
nasiona (niełupki)
wartość odżywcza
skład chemiczny
cup plant Silphium perfoliatum
fruits (achenes)
nutritional value and chemical composition
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2023-2
Nasiona sylfii – wartość odżywcza i skład chemiczny
Marek Bury
Magdalena Sobolewska
nr katalogowy: 142589
rożnik przerośnięty (Silphium perfoliatum)
nasiona (niełupki)
wartość odżywcza
skład chemiczny
cup plant Silphium perfoliatum
fruits (achenes)
nutritional value and chemical composition
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2023-2
Nasiona sylfii – wartość odżywcza i skład chemiczny
Marek Bury
Magdalena Sobolewska
nr katalogowy: 142589
rożnik przerośnięty (Silphium perfoliatum)
nasiona (niełupki)
wartość odżywcza
skład chemiczny
cup plant Silphium perfoliatum
fruits (achenes)
nutritional value and chemical composition
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2023-2
Nasiona sylfii – wartość odżywcza i skład chemiczny
Marek Bury
Magdalena Sobolewska
nr katalogowy: 142589
rożnik przerośnięty (Silphium perfoliatum)
nasiona (niełupki)
wartość odżywcza
skład chemiczny
cup plant Silphium perfoliatum
fruits (achenes)
nutritional value and chemical composition
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY 2018-4
Soki owocowe i warzywne Soczyste menu
Dorota Czerwińska
nr katalogowy: 113102
soki
owoce
warzywa
wartość odżywcza
substancje bioaktywne
właściwości zdrowotne
juices
fruits
vegetables
nutritional value
bioactive substances
health properties
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2017-11
Zagospodarowanie odpadów garbarskich w nasiennictwie
Katarzyna Ławińska
Dorota Gendaszewska
Edyta Grzesiak
Jolanta Jagiełło
Andrzej Obraniak
nr katalogowy: 110752
10.15199/62.2017.11.24
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2019-12
Wpływ ozonowania nasion rzepaku przed ich przechowywaniem na jakość otrzymanego oleju
Monika Sachadyn-Król
Monika Bojanowska
Marzena S. Brodowska
nr katalogowy: 123977
10.15199/62.2019.12.27
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2020-4
Nowa generacja wieloskładnikowych adiuwantów doglebowych w ochronie roślin. Badania polowe i laboratoryjne
Mariusz Kucharski
nr katalogowy: 125782
10.15199/62.2020.4.12
AURA 2019-3
Zmiany klimatu największym zagrożeniem dla kawy
Piotr Skubała
nr katalogowy: 119048
10.15199/2.2019.3.3
uprawa kawy
dzikie gatunki kawy
zmiany klimatu
coffee cultivation
wild coffee species
climate change
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2021-4
Wpływ biododatków na jakość proekologicznego smaru opracowanego zgodnie z planem eksperymentu wg metody Taguchiego
Jolanta Drabika
Magdalena Trzosa
Rafał Kozdrach
Jolanta Iłowska
nr katalogowy: 131418
10.15199/62.2021.4.1
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2021-4
Wpływ biododatków na jakość proekologicznego smaru opracowanego zgodnie z planem eksperymentu wg metody Taguchiego
Jolanta Drabika
Magdalena Trzosa
Rafał Kozdrach
Jolanta Iłowska
nr katalogowy: 131418
10.15199/62.2021.4.1
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2021-4
Wpływ biododatków na jakość proekologicznego smaru opracowanego zgodnie z planem eksperymentu wg metody Taguchiego
Jolanta Drabika
Magdalena Trzosa
Rafał Kozdrach
Jolanta Iłowska
nr katalogowy: 131418
10.15199/62.2021.4.1
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2018-8
Wpływ zastosowania insektycydu na zwalczanie larw strąkowca grochowego (Bruchus pisorum L.) podczas uprawy grochu odmiany Milwa
Beata Wielkopolan
Marcin Baran
Kamila Roik
nr katalogowy: 115514
10.15199/62.2018.8.14
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA 2018-3
Światłowodowy generator promieniowania supercontinuum dużej mocy w zakresie widmowym 1,9–2,65 μm
Maria Michalska
Paweł Grześ
Jacek Świderski
nr katalogowy: 112983
10.15199/13.2018.3.10
generacja supercontinuum
wzmacniacz światłowodowy
laser
supercontinuum generation
fiber amplifier
laser
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2018-5
Chemiczne właściwości oleju tłoczonego na zimno z nasion sezamu
Beata Ślaska-Grzywna
Marek Szmigielski
Marta Krajewska
Agnieszka Sagan
Agnieszka Starek
Agata Blicharz-Kania
Dariusz Andrejko
Beata Zdybel
Dariusz Góral
nr katalogowy: 113872
10.15199/62.2018.5.27
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY 2021-1
Systemy wizyjne automatu do przedsiewnego przygotowania żołędzi
Paweł TYLEK
Ryszard TADEUSIEWICZ
Mirosław JABŁOŃSKI
Adam PIŁAT
Zdzisław KALINIEWICZ
Florian ADAMCZYK
Jakub KLOC
nr katalogowy: 129860
10.15199/48.2021.01.39
żołędzie
skaryfikacja
analiza obrazu
automatyzacja
acorns
scarification
image analysis
automation
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY 2021-7
Energy parameters of induction heat generator with branched heat exchanger for production of environmentally friendly coolant
Andrii Bereziuk
Oleksiy Karlov
Roman Kryshchuk
Ihor Garasymchuk
Pavlo Potapskyi
Mykola Vusatyi
nr katalogowy: 132421
10.15199/48.2021.07.09
inductor
energy parameters
drying of raw materials.
nagrzewanie indukcyjne
wzbudnik cylindryczny
parametry energetyczne
suszenie surowców
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2018-5
Właściwości chemiczne wybranych produktów odpadowych przetwórstwa rolno-spożywczego w aspekcie ich energetycznego wykorzystania
Joanna Szyszlak-Bargłowicz
Grzegorz Zając
Andrzej Kuranc
Tomasz Słowik
Agnieszka Dudziak
Monika Stoma
Jacek Wasilewski
nr katalogowy: 113871
10.15199/62.2018.5.26
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2017-6
Powlekanie folii polietylenowej w celu nadania jej właściwości przeciwbakteryjnych
Małgorzata Mizielińska
Urszula Kowalska
Jerzy Pankowski
Grzegorz Bienkiewicz
Michał Malka
Sławomir Lisiecki
nr katalogowy: 107065
10.15199/62.2017.6.19
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2019-6
Ocena fitotoksyczności gleb zanieczyszczonych substancjami ropopochodnymi
Arkadiusz Kamińskia
Agnieszka Pusz
Magdalena Wiśniewska
nr katalogowy: 121008
10.15199/62.2019.6.4
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2024-6
Wykorzystanie azotu 15N z nawozów mineralnych przez komponenty mieszanek jęczmienia z grochem siewnym
Agnieszka Rutkowska
nr katalogowy: 149188
10.15199/62.2024.6.1
mieszanki zbożowo-strączkowe
nawożenie azotem
metoda rozcieńczenia izotopowego 15N
cereal-legume mixtures
nitrogen fertilization
15N isotope dilution method
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2024-6
Wykorzystanie azotu 15N z nawozów mineralnych przez komponenty mieszanek jęczmienia z grochem siewnym
Agnieszka Rutkowska
nr katalogowy: 149188
10.15199/62.2024.6.1
mieszanki zbożowo-strączkowe
nawożenie azotem
metoda rozcieńczenia izotopowego 15N
cereal-legume mixtures
nitrogen fertilization
15N isotope dilution method
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY 2024-11
Research of the Process of Supercritical CO2 Extraction from Sunflower Cake
Igor BEZBAH
Natalia BAKHMUTIAN
Valentyna BANDURA
Seihii BEZBAKH
Oleksandr VSEVOLODOV
Igor MAZURENKO
nr katalogowy: 151339
10.15199/48.2024.11.14
CO2 solvent
extraction
protein concentrate
sunflower cake
Rozpuszczalnik O2
ekstrakt
koncentrat białka
cukier słonecznikowy
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY 2024-11
Research of the Process of Supercritical CO2 Extraction from Sunflower Cake
Igor BEZBAH
Natalia BAKHMUTIAN
Valentyna BANDURA
Seihii BEZBAKH
Oleksandr VSEVOLODOV
Igor MAZURENKO
nr katalogowy: 151338
10.15199/48.2024.11.14
CO2 solvent
extraction
protein concentrate
sunflower cake
Rozpuszczalnik O2
ekstrakt
koncentrat białka
cukier słonecznikowy
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2017-6
Amarantus - skład chemiczny i wartość prozdrowotna
Ewelina Łysoń
Wioletta Biel
nr katalogowy: 106760
10.15199/65.2017.6.9
amarantus
skład chemiczny
właściwości prozdrowotne
amaranth
chemical composition
health- -promoting properties
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY 2018-12
Świąteczne smaki i aromaty
nr katalogowy: 117487
Wigilia
potrawy
bakalie
miód
mak
korzenne przyprawy
kapusta kiszona
grzyby
suszone owoce
Christmas Eve
dishes
delicacies
honey
poppy
spicy condiments
sauerkraut
mushrooms
dried fruit
AURA 2018-11
Amarantus - roślina o cennym składzie chemicznym nasion
Barbara SKWARYŁO-BEDNARZ
Agnieszka JAMIOŁKOWSKA
Marek KOPACKI
Anna KRZEPIŁKO
KRZYSZTOF JAROSZ
nr katalogowy: 117027
10.15199/2.2018.11.1
amarantus
szarłat
nasiona
wartość odżywcza
amaranth
tumbleweed
seed
nutritional value
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2018-10
Porównanie oddziaływania nanocząstek i jonów srebra na aktywność mikroorganizmów epifitycznych nasion i wczesne etapy rozwoju kukurydzy cukrowej
Sławomir Michałek
Agata Święciło
Jolanta Molas
nr katalogowy: 116797
10.15199/62.2018.10.5
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2018-2
Synteza matrycowa kompozytów tlenku cynku stosowanych w ogniwach słonecznych uczulanych barwnikiem
Ning Zhaoa
Chenle Zhanga
Peixin Zhanga
nr katalogowy: 112276
10.15199/62.2018.2.2
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2023-4
Prozdrowotne związki zawarte w ziarnie zbóż i pseudozbóż
Marcin Różewicz
nr katalogowy: 144368
ziarna zbóż
związki bioaktywne
substancje prozdrowotne
cereal grains
bioactive compounds
health-promoting substances
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2024-4
Wpływ sposobu prażenia ziaren kawy na poziom związków fenolowych
Joanna Maria Klepacka
nr katalogowy: 148172
10.15199/65.2024.4.3
kawa
ziarna
palenie
prażenie
związki fenolowe
polifenole
coffee
beans
roasting
phenolic compounds
phenolic
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY 2017-12
Na co dzień i od święta
Dorota Czerwińska
nr katalogowy: 110905
bakalie
suszone owoce
orzechy
migdały
wykorzystanie kulinarne
Boże Narodzenie
sweetmeats
dried fruits
nuts
almonds
culinary use
Christmas
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2024-5
Wpływ mielonych nasion chia na jakość i wartość odżywczą pieczywa pszennego
AGATA WOJCIECHOWICZ-BUDZISZ
BEATA WŁODARSKA
KRYSTYNA SIEKAŃSKA
nr katalogowy: 150889
10.15199/61.2024.5.5
pieczywo pszenne
Salvia hispanica
chia
jakość
wartość odżywcza
błonnik pokarmowy
wheat bread
Salvia hispanica
chia
quality
nutritional attributes
dietary fiber
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY 2024-2
Study of the process of active-ventilation drying of legume grasses’ fractional processing products
Hryhorii KALETNIK
Vitalii YAROPUD
Yurii POLIEVODA
Olena SOLONA
Ihor BABYN
Ihor TVERDOKHLIB
nr katalogowy: 147350
10.15199/48.2024.02.32
drying
structural and technological scheme
heat and mass exchange equipment
dryer
alfalfa
calculation
simulation
parame
suszarnia
schemat konstrukcyjny i technologiczny
urządzenia do wymiany ciepła i masy
suszarnia
lucerna
obliczenia
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH