Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AURA
AUTO MOTO SERWIS
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
GAZETA CUKROWNICZA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ODZIEŻ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
Menu
Menu
Menu
Prenumerata
Prenumerata
Publikacje
Publikacje
Drukarnia
Drukarnia
Kolportaż
Kolportaż
Reklama
Reklama
O nas
O nas
ui-button
Twój Koszyk
Twój koszyk jest pusty.
Niezalogowany
Niezalogowany
Zaloguj się
Zarejestruj się
Reset hasła
Czasopismo
|
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
|
Rocznik 2021 - zeszyt 11
Możliwości zastosowania konopi włóknistych (Cannabis sativa L. var. sativa) w żywności
Possibilities of Using Hemp (Cannabis Sativa l. var. Sativa) in Food
10.15199/65.2021.11.5
Patryk Pokorski
Monika Hoffmann
nr katalogowy: 134742
10.15199/65.2021.11.5
Streszczenie
Nasiona konopi włóknistych, jadalnych owoców Cannabis sativa l. var. sativa, budzą duże zainteresowanie wśród konsumentów oraz producentów ze względu na ich wartość odżywczą, wszechstronne zastosowanie w przemyśle farmaceutycznym, kosmetycznym i spożywczym oraz potencjał marketingowy. Konopie cieszą się również szerokim zainteresowaniem wśród naukowców, a jedno z najnowszych badań dotyczą wpływu ekstraktów pozyskanych z konopi: delta- 9-tetrahydrokannabinolu (tHC) oraz kannabidiolu (Cbd) na jakość hedoniczną żywności oraz preferencje żywieniowe. Do przetworów konopnych, których wykorzystanie w przemyśle spożywczym nie budzi wątpliwości należą nasiona, olej z nasion, mąka z nasion konopi oraz odtłuszczone nasiona konopi. Kontrowersje pojawiają się przy wykorzystaniu innych części morfologicznych i pochodnych konopi, w których stężenie aktywnych związków, głównie CBD, jest wyższe niż w surowcu: ekstraktów i produktów je zawierających. W przeglądzie omówiono prozdrowotne właściwości Cannabis sativa l. var. sativa, dokonano charakterystyki przetworów pochodzenia konopnego z uwzględnieniem ich wpływu na percepcję żywności oraz przybliżono wybrane badania nad zastosowaniem konopi włóknistych w projektowaniu żywności.
Abstract
Hemp seeds, edible fruits of Cannabis sativa l. var. sativa, induce high expectations among both consumers and producers due to their nutritional value and multidisciplinary potential of for its use in pharmaceutical, cosmetic and food industries and also as a marketing factor. Hemp is also very popular among scientist and one of the latest researches concerns the effect of hemp extracts: delta-9-tetrahydrocannabinol (tHC) and cannabidiol (CBD) on the hedonic quality of food and food preferences. Hemp products currently used in the food industry include seeds, seed oil, hemp seed flour and defatted hemp seeds. These are raw materials that a long history of safe consumption in the European Union has been proven. Doubts arise when using hemp derivatives, in which the concentration of bioactive compounds, mainly CBD, is higher than in the plant: extracts and products containing them. This review discusses the health-promoting properties of Cannabis sativa l. var. sativa, characterizes hemp products in terms of their impact on food perception, and presents selected studies on the use of hemp in food design.
Słowa kluczowe
konopie włókniste
Cannabis sativa l. var. sativa
kannabidiol (CBD)
produkty
Keywords
hemp
Cannabis sativa l. var. sativa
cannabidiol (CBD)
food products
Bibliografia
[1] Acute human exposure assessment to tetrahydrocannabinol (Δ9‐THC) EFSA Journal [2] 2020. Dostępne na: https://efsa.onlinelibrary.wiley.com/doi/10.2903/j.efsa.2020.5953. [dostęp 30.09.2021]. [3] Bonn-Miller M.O., M.J.E. Loflin, B.F. Thomas, J.P. Marcu, T. Hyke, R. Vandrey. 2017. „Labeling Accuracy of Cannabidiol Extracts Sold Online”. JAMA 318 (17) : 1708-1709. DOI:0.1001/jama.2017.11909. [4] Cannabidiol Critical Review Report. World Health Organization 2018. https://www.who.int/medicines/access/controlled-substances/CannabidiolCriticalReview.pdf. [5] Cerino P., C. Buonerba, G. Cannazza, J. D’Auria, E. Ottoni, A. Fulgione, A. Di Stasio, B. Pierri, A. Gallo. 2016. „A Review of Hemp as Food and Nutritional Supplement”. Cannabis and Cannabinoid Research 6 (1) : 19-27. DOI:10.1089/can.2020.0001. [6] de Bruijn S.E.M., C. de Graaf, R.F. Witkamp, G. Jager. 2017. „Explorative Placebo-Controlled Double-Blind Intervention Study with Low Doses of Inhaled Δ9-Tetrahydrocannabinol and Cannabidiol Reveals No Effect on Sweet Taste Intensity Perception and Liking in Humans”. Cannabis and Cannabinoid Research 2 (1) : 114-22. DOI:10.1089/can.2017.0018. [7] Dimić E., R. Romanić, V. Vujasinović. 2009. „Essential fatty acids, nutritive value and oxidative stability of cold pressed hempseed (Cannabis sativa L.) oil from different varieties”. Acta Alimentaria 38 (2) : 229-36. DOI: 10.1556/AAlim.2008.0035. [8] Farinon B., R. Molinari, L. Costantini, N. Merendino. 2020. „The Seed of Industrial Hemp (Cannabis sativa L.): Nutritional Quality and Potential Functionality for Human Health and Nutrition”. Nutrients 12 (7) : 1935. DOI:10.3390/nu12071935. [9] Food and Drug Administration 2019. Hemp Production and the 2018 Farm Bill. Dostępne na: https://www.fda.gov/news-events/congressional-testimony/hemp-production-and-2018-farm-bill-07252019. [dostęp 30.09.2021]. [10] Food and Drug Administration 2019. Responds to Three GRAS Notices for Hemp Seed-Derived Ingredients for Use in Human Food. Dostępne na: https://www.fda.gov/food/cfsan-constituent-updates/fda-responds-three-gras-notices-hemp-seed-derived-ingredients-use-human-food. [dostęp 30.09.2021]. [11] Global Industrial Hemp Market Report and Forecast 2021-2026. Dublin : Research and Markets 2021. [12] Hemp-Based Plant Meat to be Produced in Europe [Internet]. vegconomist - the vegan business magazine. 2020 Dostępne na: https://vegconomist.com/food-and-beverage/hemp-based-plant-meat-to-be-produced-in-europe/. [dostęp 30.09.2021]. [13] Informacja Głównego Inspektora Sanitarnego w sprawie substancji kannabidiol (CBD) z dnia 23.11.2018. Dostępne na: https://gis.gov.pl/wp-content/uploads/2018/12/Infornacja-w-sprawie-CBD.pdf. [dostęp 30.09.2021]. [14] Irakli M., E. Tsaliki, A. Kalivas, F. Kleisiaris, E. Sarrou, C.M. Cook. 2019. „Effect οf Genotype and Growing Year on the Nutritional, Phytochemical, and Antioxidant Properties of Industrial Hemp (Cannabis sativa L.) Seeds”. Antioxidants 8 (10) : 491. DOI:10.3390/antiox8100491. [15] Kicman A., M. Toczek. 2020. „The Effects of Cannabidiol, a Non-Intoxicating Compound of Cannabis, on the Cardiovascular System in Health and Disease”. International Journal of Molecular Sciences 21 (18) : 6740. DOI: 10.3390/ijms21186740. [16] Komisja Europejska. Katalog nowej żywności. Dostępne na: https://ec.europa.eu/food/safety/novel_food/catalogue/search/public/index.cfm. [dostęp 30.09.2021]. [17] Korus J., M. Witczak, R. Ziobro, L. Juszczak. 2017. „Hemp (Cannabis sativa subsp. sativa) flour and protein preparation as natural nutrients and structure forming agents in starch based gluten-free bread”. LWT 84 : 143-50. DOI: 10.1016/j.lwt.2017.05.046. [18] Kotecka-Majchrzak K., N. Kasałka-Czarna, A. Spychaj, B. Mikołajczak, M. Montowska. 2021. „The Effect of Hemp Cake (Cannabis sativa L.) on the Characteristics of Meatballs Stored in Refrigerated Conditions”. Molecules 26 (17) : 5284. DOI:10.3390/molecules26175284. [19] Łanoch M. 2019. „Aspekty prawne żywności z Cannabis sativa ze szczególnym uwzględnieniem stosowania CBD w suplementach diety”. Przemysł Spożywczy 73 (1) : 9-12. DOI: 10.15199/65.2019.1.2. [20] Larsen C., J. Shahinas. 2020. „Dosage, Efficacy and Safety of Cannabidiol Administration in Adults: A Systematic Review of Human Trials”. Journal of Clinical Medicine Research 12 (3) : 129-41. DOI:10.14740/jocmr4090. [21] Leonard W., P. Zhang, D. Ying, Z. Fang. 2020. „Hempseed in food industry: Nutritional value, health benefits, and industrial applications”. Comprehensive Reviews in Food Science and Food Safety 19 (1) : 282-308. DOI:10.1111/1541-4337.12517. [22] Patricio F., A.A. Morales-Andrade, A. Patricio-Martínez, I.D. Limón. 2020. „Cannabidiol as a Therapeutic Target: Evidence of its Neuroprotective and Neuromodulatory Function in Parkinson’s Disease”. Frontiers in Pharmacology 11 : 2092. DOI:10.3389/fphar.2020.595635. [23] Pojić M., T. Dapčević Hadnađev, M. Hadnađev, S. Rakita, T. Brlek. 2015. „Bread Supplementation with Hemp Seed Cake: A By-Product of Hemp Oil Processing”. Journal of Food Quality 38 (6) : 431-40. DOI:10.1111/jfq.12159. [24] RASFF Portal. Dostępne na: https://webgate.ec.europa.eu/rasff-window/screen/list. [dostęp 30.09.2021]. [25] Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2015/2283 z dnia 25 listopada 2015 r. w sprawie nowej żywności, zmieniające rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011 oraz uchylające rozporządzenie (WE) nr 258/97 Parlamentu Europejskiego i Rady oraz rozporządzenie Komisji (WE) nr 1852/2001. [26] Salles É.L., H. Khodadadi, A. Jarrahi, M. Ahluwalia, V.A. Paffaro Jr, V. Costigliola, J.C. Yu, D.C. Hess, K.M. Dhandapani, B. Baban. 2020 „Cannabidiol (CBD) modulation of apelin in acute respiratory distress syndrome”. Journal of Cellular and Molecular Medicine 24 (21) : 12869-12872. DOI:10.1111/jcmm.15883. [27] Shen P., Z. Gao, B. Fang, J. Rao, B. Chen. 2021. „Ferreting out the secrets of industrial hemp protein as emerging functional food ingredients”. Trends in Food Science & Technology 112 : 1-15. DOI:10.1016/j.tifs.2021.03.022. [28] Siano F., S. Moccia, G. Picariello, G.L. Russo, G. Sorrentino, M. Di Stasio, F. La Cara, M.G. Volpe. 2019. „Comparative Study of Chemical, Biochemical Characteristic and ATR-FTIR Analysis of Seeds, Oil and Flour of the Edible Fedora Cultivar Hemp (Cannabis sativa L.)”. Molecules 24 (1) : 83. DOI:10.3390/molecules24010083. [29] Ustawa z dnia 7 lipca 2017 r. o zmianie ustawy o przeciwdziałaniu narkomanii oraz ustawy o refundacji leków, środków spożywczych specjalnego przeznaczenia żywieniowego oraz wyrobów medycznych (Dz.U. 2017 poz. 1458). [30] What Will We Eat in 2020? Something Toasted, Something Blue - The New York Times [Internet]. Dostępne na: https://www.nytimes.com/2019/12/30/dining/food-trends-predictions-2020.html. [dostęp 30.09.2021].
Treść płatna
Jeśli masz wykupiony/przyznany dostęp -
zaloguj się
.
Skorzystaj z naszych propozycji zakupu!
Publikacja
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY- e-publikacja (pdf) z zeszytu 2021-11 , nr katalogowy 134742
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
10.00 zł
Do koszyka
Zeszyt
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY- e-zeszyt (pdf) 2021-11
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
30.00 zł
Do koszyka
Prenumerata
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - prenumerata cyfrowa
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
330.00 zł
Do koszyka
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - papierowa prenumerata roczna + wysyłka
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - papierowa prenumerata roczna
432.00 zł brutto
400.00 zł netto
32.00 zł VAT
(stawka VAT 8%)
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - pakowanie i wysyłka
42.00 zł brutto
34.15 zł netto
7.85 zł VAT
(stawka VAT 23%)
474.00 zł
Do koszyka
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - PAKIET prenumerata PLUS
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - PAKIET prenumerata PLUS (Prenumerata papierowa + dostęp do portalu sigma-not.pl + e-prenumerata)
498.00 zł brutto
461.11 zł netto
36.89 zł VAT
(stawka VAT 8%)
498.00 zł
Do koszyka
Zeszyt
2021-11
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH