Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AURA
AUTO MOTO SERWIS
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
GAZETA CUKROWNICZA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ODZIEŻ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
Menu
Menu
Menu
Prenumerata
Prenumerata
Publikacje
Publikacje
Drukarnia
Drukarnia
Kolportaż
Kolportaż
Reklama
Reklama
O nas
O nas
ui-button
Twój Koszyk
Twój koszyk jest pusty.
Niezalogowany
Niezalogowany
Zaloguj się
Zarejestruj się
Reset hasła
Baza publikacji
Formularz wyszukiwania
Szukany tekst
Szukaj tylko w tych wybranych czasopismach
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
Wyszukaj
Zobacz przykłady zapytań
title:węgiel
title:"węgiel kamienny"
title:"węgiel kamienny" AND issueYear:2020
authorDesc:"Grzegorz Ojczyk"
authorDesc:"Grzegorz Ojczyk" AND issueYear:2020
abstract:"problemy jakości"
keywords:"węgiel kamienny" AND issueYear:2020
titleAlias:quality
keywordsAlias:"hard coal"
abstractAlias:"food quality"
keywordsAlias:"thermal resistance" AND issueYear:2020
Wynik wyszukiwania
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2022-8
Blending jako sposób modyfikacji wartości odżywczej i stabilności oksydacyjnej olejów tłoczonych na zimno
Karol Łysiak
Michał Wolski
Małgorzata Wroniak
nr katalogowy: 139163
10.15199/65.2022.8.3
oleje tłoczone na zimno
mieszanie
skład kwasów tłuszczowych
stabilność oksydacyjna
wskaźniki aterogenności
trombogenności
hipocholesterolemiczny
cold-pressed oils
blending
fatty acid composition
oxidative stability
atherogenicity thrombogenicity
hypocholesterolemic index
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2022-8
Blending jako sposób modyfikacji wartości odżywczej i stabilności oksydacyjnej olejów tłoczonych na zimno
Karol Łysiak
Michał Wolski
Małgorzata Wroniak
nr katalogowy: 139163
10.15199/65.2022.8.3
oleje tłoczone na zimno
mieszanie
skład kwasów tłuszczowych
stabilność oksydacyjna
wskaźniki aterogenności
trombogenności
hipocholesterolemiczny
cold-pressed oils
blending
fatty acid composition
oxidative stability
atherogenicity thrombogenicity
hypocholesterolemic index
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2022-8
Blending jako sposób modyfikacji wartości odżywczej i stabilności oksydacyjnej olejów tłoczonych na zimno
Karol Łysiak
Michał Wolski
Małgorzata Wroniak
nr katalogowy: 139163
10.15199/65.2022.8.3
oleje tłoczone na zimno
mieszanie
skład kwasów tłuszczowych
stabilność oksydacyjna
wskaźniki aterogenności
trombogenności
hipocholesterolemiczny
cold-pressed oils
blending
fatty acid composition
oxidative stability
atherogenicity thrombogenicity
hypocholesterolemic index
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2022-8
Blending jako sposób modyfikacji wartości odżywczej i stabilności oksydacyjnej olejów tłoczonych na zimno
Karol Łysiak
Michał Wolski
Małgorzata Wroniak
nr katalogowy: 139163
10.15199/65.2022.8.3
oleje tłoczone na zimno
mieszanie
skład kwasów tłuszczowych
stabilność oksydacyjna
wskaźniki aterogenności
trombogenności
hipocholesterolemiczny
cold-pressed oils
blending
fatty acid composition
oxidative stability
atherogenicity thrombogenicity
hypocholesterolemic index
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2022-8
Blending jako sposób modyfikacji wartości odżywczej i stabilności oksydacyjnej olejów tłoczonych na zimno
Karol Łysiak
Michał Wolski
Małgorzata Wroniak
nr katalogowy: 139163
10.15199/65.2022.8.3
oleje tłoczone na zimno
mieszanie
skład kwasów tłuszczowych
stabilność oksydacyjna
wskaźniki aterogenności
trombogenności
hipocholesterolemiczny
cold-pressed oils
blending
fatty acid composition
oxidative stability
atherogenicity thrombogenicity
hypocholesterolemic index
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2022-8
Blending jako sposób modyfikacji wartości odżywczej i stabilności oksydacyjnej olejów tłoczonych na zimno
Karol Łysiak
Michał Wolski
Małgorzata Wroniak
nr katalogowy: 139163
10.15199/65.2022.8.3
oleje tłoczone na zimno
mieszanie
skład kwasów tłuszczowych
stabilność oksydacyjna
wskaźniki aterogenności
trombogenności
hipocholesterolemiczny
cold-pressed oils
blending
fatty acid composition
oxidative stability
atherogenicity thrombogenicity
hypocholesterolemic index
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2022-8
Blending jako sposób modyfikacji wartości odżywczej i stabilności oksydacyjnej olejów tłoczonych na zimno
Karol Łysiak
Michał Wolski
Małgorzata Wroniak
nr katalogowy: 139163
10.15199/65.2022.8.3
oleje tłoczone na zimno
mieszanie
skład kwasów tłuszczowych
stabilność oksydacyjna
wskaźniki aterogenności
trombogenności
hipocholesterolemiczny
cold-pressed oils
blending
fatty acid composition
oxidative stability
atherogenicity thrombogenicity
hypocholesterolemic index
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2013-6
Variability of fatty acid composition of meat exposed to low-temperature argon plasma. Zmienność profilu kwasów tłuszczowych izolowanych z mięsa eksponowanego na działanie zimnej plazmy argonowej
Natalia Ulbin-Figlewicz
Dominika Kulig
Ewa Brychcy
Anna Zimoch
Andrzej Jarmoluk
nr katalogowy: 77341
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2013-8
Synthesis of free fatty acids from plant oils rich in trienoic acids. Synteza wolnych kwasów tłuszczowych z olejów roślinnych bogatych w kwasy trienowe
Wiesława Walisiewicz-Niedbalska
Hanna Gwardiaka
Dawid Kucharski
Bożena Patkowska-Sokoła
Joana Tylus
Robert Bodkowski
Krzysztof Różycki
nr katalogowy: 78586
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2018-6
Charakterystyka profilu kwasów tłuszczowych płatków zbożowych różnego pochodzenia
Tomasz Piechowiak
Maciej Balawejder
nr katalogowy: 117561
płatki zbożowe
kwasy tłuszczowe
DHA
EPA
cereal flakes
fatty acids
DHA
EPA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2021-4
Canihua i komosa ryżowa – porównanie wybranych właściwości prozdrowotnych bezglutenowych pseudozbóż
Sylwia Sady
Maria Sielicka-Różyńska
nr katalogowy: 132880
pseudozboża
canihua
komosa ryżowa
aktywność przeciwutleniająca
bez glutenu
pseudocereals
canihua
quinoa
antioxidant activity
gluten-free
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2021-4
Canihua i komosa ryżowa – porównanie wybranych właściwości prozdrowotnych bezglutenowych pseudozbóż
Sylwia Sady
Maria Sielicka-Różyńska
nr katalogowy: 132880
pseudozboża
canihua
komosa ryżowa
aktywność przeciwutleniająca
bez glutenu
pseudocereals
canihua
quinoa
antioxidant activity
gluten-free
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2021-4
Canihua i komosa ryżowa – porównanie wybranych właściwości prozdrowotnych bezglutenowych pseudozbóż
Sylwia Sady
Maria Sielicka-Różyńska
nr katalogowy: 132880
pseudozboża
canihua
komosa ryżowa
aktywność przeciwutleniająca
bez glutenu
pseudocereals
canihua
quinoa
antioxidant activity
gluten-free
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2021-4
Canihua i komosa ryżowa – porównanie wybranych właściwości prozdrowotnych bezglutenowych pseudozbóż
Sylwia Sady
Maria Sielicka-Różyńska
nr katalogowy: 132880
pseudozboża
canihua
komosa ryżowa
aktywność przeciwutleniająca
bez glutenu
pseudocereals
canihua
quinoa
antioxidant activity
gluten-free
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2021-4
Canihua i komosa ryżowa – porównanie wybranych właściwości prozdrowotnych bezglutenowych pseudozbóż
Sylwia Sady
Maria Sielicka-Różyńska
nr katalogowy: 132880
pseudozboża
canihua
komosa ryżowa
aktywność przeciwutleniająca
bez glutenu
pseudocereals
canihua
quinoa
antioxidant activity
gluten-free
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2021-4
Canihua i komosa ryżowa – porównanie wybranych właściwości prozdrowotnych bezglutenowych pseudozbóż
Sylwia Sady
Maria Sielicka-Różyńska
nr katalogowy: 132880
pseudozboża
canihua
komosa ryżowa
aktywność przeciwutleniająca
bez glutenu
pseudocereals
canihua
quinoa
antioxidant activity
gluten-free
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2009-12
Otrzymywanie ekstraktów olejowych z nasion owoców jagodowych z wykorzystaniem CO2 w warunkach nadkrytycznych
EDWARD RÓJ
AGNIESZKA DOBRZYŃSKA-INGER
DOROTA KOSTRZEWA
KRZYSZTOF KOŁODZIEJCZYK
MICHAŁ SÓJKA
BOGUSŁAW KRÓL
ARTUR MISZCZAK
JAROSŁAW MARKOWSKI
nr katalogowy: 48415
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2016-10
Application of non-conventional fatty oil resources in synthesis of biodiesel Zastosowanie niekonwencjonalnych surowców oleistych w syntezie biodiesla
Elżbieta Skrzyńska
Anna Wondołowska-Grabowska
Edyta Stalmach
Marlena Szynal
Magdalena Leśniak
nr katalogowy: 101513
10.15199/62.2016.10.20
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2017-2
Selected chemical and physical properties of Spanish sage seeds (Salvia hispanica L.) Skład chemiczny i właściwości fizyczne nasion szałwii hiszpańskiej (Salvia hispanica L.)
Beata Zdybel
Agnieszka Sagan
Artur Przywara
nr katalogowy: 104012
10.15199/62.2017.2.17
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2023-3
Oksyetylenowane estry metylowe kwasów tłuszczowych oleju rzepakowego jako nowe surowce dla przemysłu farmaceutycznego. Równowagowa solubilizacja cholesterolu
Michał K. Kołodziejczyk
Michał J. Nachajski
Marek Lukosek
Jacek Kosno
Wojciech Linka
Zbigniew Marczyński
Marian M. Zgoda
nr katalogowy: 142406
10.15199/62.2023.3.3
oksyetylenowane estry metylowe kwasów tłuszczowych
etoksylacja
cholesterol
solubilizacja
środki pomocnicze dla farmacji
ethoxylated fatty acid methyl esters
oxyethylation
cholesterol
solubilization
auxiliaries for pharmacy
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2023-3
Oksyetylenowane estry metylowe kwasów tłuszczowych oleju rzepakowego jako nowe surowce dla przemysłu farmaceutycznego. Równowagowa solubilizacja cholesterolu
Michał K. Kołodziejczyk
Michał J. Nachajski
Marek Lukosek
Jacek Kosno
Wojciech Linka
Zbigniew Marczyński
Marian M. Zgoda
nr katalogowy: 142406
10.15199/62.2023.3.3
oksyetylenowane estry metylowe kwasów tłuszczowych
etoksylacja
cholesterol
solubilizacja
środki pomocnicze dla farmacji
ethoxylated fatty acid methyl esters
oxyethylation
cholesterol
solubilization
auxiliaries for pharmacy
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2023-3
Oksyetylenowane estry metylowe kwasów tłuszczowych oleju rzepakowego jako nowe surowce dla przemysłu farmaceutycznego. Równowagowa solubilizacja cholesterolu
Michał K. Kołodziejczyk
Michał J. Nachajski
Marek Lukosek
Jacek Kosno
Wojciech Linka
Zbigniew Marczyński
Marian M. Zgoda
nr katalogowy: 142406
10.15199/62.2023.3.3
oksyetylenowane estry metylowe kwasów tłuszczowych
etoksylacja
cholesterol
solubilizacja
środki pomocnicze dla farmacji
ethoxylated fatty acid methyl esters
oxyethylation
cholesterol
solubilization
auxiliaries for pharmacy
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2023-3
Oksyetylenowane estry metylowe kwasów tłuszczowych oleju rzepakowego jako nowe surowce dla przemysłu farmaceutycznego. Równowagowa solubilizacja cholesterolu
Michał K. Kołodziejczyk
Michał J. Nachajski
Marek Lukosek
Jacek Kosno
Wojciech Linka
Zbigniew Marczyński
Marian M. Zgoda
nr katalogowy: 142406
10.15199/62.2023.3.3
oksyetylenowane estry metylowe kwasów tłuszczowych
etoksylacja
cholesterol
solubilizacja
środki pomocnicze dla farmacji
ethoxylated fatty acid methyl esters
oxyethylation
cholesterol
solubilization
auxiliaries for pharmacy
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2023-8
Wpływ wybranych substancji tłuszczowych, ich entalpii topnienia oraz kompozycji kwasów tłuszczowych na przeżywalność Lactobacillus rhamnosus GG podczas procesu suszenia rozpyłowego i przechowywania
Alicja Fedorowicz
Artur Bartkowiak
nr katalogowy: 144664
10.15199/65.2023.8.5
suszenie rozpyłowe
Lactobacillus rhamnosus GG
mikrokapsułkowanie
tłuszcze
kwasy tłuszczowe
spray drying
Lactobacillus rhamnosus GG
microencapsulation
fats
fatty acids
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2009-7
Procesy degradacji estrów metylowych kwasów tłuszczowych w czasie magazynowania i eksploatacji Degradation of fatty acid methyl esters during storage and exploitation
WOJCIECH KRASODOMSKI
MICHAŁ KRASODOMSKI
nr katalogowy: 45387
AURA 2024-1
Czym należy kierować się przy wyborze oleju roślinnego?
Barbara SKWARYŁO-BEDNARZ
Agnieszka JAMIOŁKOWSKA
nr katalogowy: 146857
10.15199/2.2024.1.2
oleje roślinne
kwasy tłuszczowe
kwasy tłuszczowe nasycone (SFA)
kwasy tłuszczowe jednonienasycone (MUFA)
kwasy tłuszczowe nienasycone (PUFA)
niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe (NNKT)
rodzina kwasów ω-6
rodzina kwasów ω-3
stosunek ω-6/ω-3.
vegetable oils
fatty acids
saturated fatty acids (SFA)
monounsaturated fatty acids (MUFA)
unsaturated fatty acids (PUFA)
essential fatty acids (EFAs)
ω-6 acid family
ω-3 acid family
ω- ratio 6/ω-3.
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2012-5
Potencjalne surowce do otrzymywania bioaktywnych pochodnych tłuszczowych
Wiesława Walisiewicz-Niedbalska
Bożena Patkowska-Sokoła
Hanna Gwardiak
Tadeusz Szulc
Robert Bodkowski
Krzysztof Różycki
nr katalogowy: 68213
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2023-8
Wpływ wybranych substancji tłuszczowych, ich entalpii topnienia oraz kompozycji kwasów tłuszczowych na przeżywalność Lactobacillus rhamnosus GG podczas procesu suszenia rozpyłowego i przechowywania
Alicja Fedorowicz
Artur Bartkowiak
nr katalogowy: 144664
10.15199/65.2023.8.5
suszenie rozpyłowe
Lactobacillus rhamnosus GG
mikrokapsułkowanie
tłuszcze
kwasy tłuszczowe
spray drying
Lactobacillus rhamnosus GG
microencapsulation
fats
fatty acids
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY 2022-1
Investigation of the effect of pre-sowing electrical stimulation of winter rapeseed on its spectral-luminescent properties
S.Y. KOVALYSHYN
S.V. MYAGKOTA
V.V. PTASHNYK
S. O. KHARCHENKO
TOMPOROWSKI
P. KIEŁBASA
nr katalogowy: 135344
10.15199/48.2022.01.13
electrical stimulation
spectral-luminescent properties
rapeseed
stymulacja elektryczna
właściwości spektralno-luminescencyjne
rzepak
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2023-10
Kwasy tłuszczowe w handlowych jogurtach dostępnych w Olsztynie
Beata Paszczyk
Elżbieta Tońska
nr katalogowy: 145687
10.15199/65.2023.10.5
jogurt
kwasy tłuszczowe
CLA
kwasy n-3 in-6
hipocholesterolemiczne kwasy tłuszczowe (DFA)
hipercholesterolemiczne kwasy tłuszczowe (OFA)
yoghurt
fatty acids
CLA
n-3 and n-6 acids
hypocholesterolemic fatty acids (DFA)
hypercholesterolemic fatty acids (OFA)
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2024-6
Walory prozdrowotne kwasów omega-3
Bartosz Kulczyński
Anna Gramza-Michałowska
Andrzej Sidor
nr katalogowy: 149069
10.15199/65.2024.6.6
Kwasy tłuszczowe omega-3
kwas eikozapentaenowy
kwas dokozaheksaenowy
kwas alfa-linolenowy
choroby metaboliczne
Omega-3 fatty acids
eicosapentaenoic acid
docosahexaenoic acid
alpha-linolenic acid
metabolic diseases
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA 2007-1
Urządzenie pomiarowe do określania zawartości biokomponentów w paliwie do napędu silników wysokoprężnych
Jacek GOŁĘBIOWSKI
Tomasz PROHUŃ
nr katalogowy: 23415
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2023-3
Oksyetylenowane estry metylowe kwasów tłuszczowych oleju rzepakowego jako nowe surowce dla przemysłu farmaceutycznego. Równowagowa solubilizacja cholesterolu
Michał K. Kołodziejczyk
Michał J. Nachajski
Marek Lukosek
Jacek Kosno
Wojciech Linka
Zbigniew Marczyński
Marian M. Zgoda
nr katalogowy: 142406
10.15199/62.2023.3.3
oksyetylenowane estry metylowe kwasów tłuszczowych
etoksylacja
cholesterol
solubilizacja
środki pomocnicze dla farmacji
ethoxylated fatty acid methyl esters
oxyethylation
cholesterol
solubilization
auxiliaries for pharmacy
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2014-5
Use of omega-3 polyunsaturated fatty acid ethyl esters as raw material for fodder industry Zastosowanie estrów etylowych wielonienasyconych kwasów tłuszczowych z grupy omega-3 jako surowca dla przemysłu paszowego
Bożena Patkowska-Sokoła
Katarzyna Czyż
Ewa Sokoła-Wysoczańska
Tomasz Wysoczański
Robert Bodkowski
Andrzej Vogt
nr katalogowy: 84201
10.12916/przemchem.2014.799
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2024-4
Walory prozdrowotne masła z mleka krowiego i koziego
Beata Paszczyk
nr katalogowy: 148174
10.15199/65.2024.4.5
masło z mleka krowiego
masło z mleka koziego
kwasy tłuszczowe
wskaźniki oceny jakości lipidów
butter from cow’s milk
butter from goat’s milk
fatty acids
lipid quality assessment indicators
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2020-1
Rynkowe oleje tłoczone na zimno - jakość i stabilność oksydacyjna
Małgorzata Wroniak
Katarzyna Krośnicka
Sandra Domańska
Edyta Symoniuk
nr katalogowy: 124489
10.15199/65.2020.1.5
skład kwasów tłuszczowych
jakość
stabilność oksydacyjna
test Rancimat
oleje handlowe
fatty acid composition
quality
oxidative stability
Rancimat test
commercial oils
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2020-1
Rynkowe oleje tłoczone na zimno - jakość i stabilność oksydacyjna
Małgorzata Wroniak
Katarzyna Krośnicka
Sandra Domańska
Edyta Symoniuk
nr katalogowy: 124489
10.15199/65.2020.1.5
skład kwasów tłuszczowych
jakość
stabilność oksydacyjna
test Rancimat
oleje handlowe
fatty acid composition
quality
oxidative stability
Rancimat test
commercial oils
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY 2014-5
Cydry polskie a importowane - porównanie składu kwasów organicznych. Cz. II
Iwona Ścibisz
Sylwia Bonin
Marta Mitek
Małgorzata Ziarno
Dorota Zaręba
nr katalogowy: 84837
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2011-6
Oddziaływanie olejów napędowych zawierających FAME na systemy wtrysku paliwa typu CR oraz na tempo degradacji smarowych olejów silnikowych
Wiesława Urzędowska
Zbigniew Stępień
nr katalogowy: 60219
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA 2015-6
Właściwości przetwórcze nowych kopolimerów estrowych o właściwościach elastomerowych na bazie surowców pochodzenia roślinnego
Magdalena Kwiatkowska
Inez Kowalczyk
Konrad Kwiatkowski
nr katalogowy: 95644
10.15199/28.2015.6.41
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2016-4
Use of FT-NIR spectroscopy for determination of free fatty acid in the rapeseed oil Zastosowanie spektroskopii FT-NIR do ilościowego oznaczania wolnych kwasów tłuszczowych w oleju rzepakowym
Izabela Semeniuk
Barbara Krzysiak-Warzała
Beata Koreń-Szwarc
nr katalogowy: 97893
10.15199/62.2016.4.8
OCHRONA PRZED KOROZJĄ 2013-4
Influence of lead alloy composition on grid corrosion in lead-acid batteries
BOGDAN CZAJKA
EWA JANKOWSKA
MAREK BARANIAK
nr katalogowy: 75762
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY 2023-11-12
Niezbędne tłuszcze
Dorota Czerwińska
nr katalogowy: 146336
wielonienasycone kwasy tłuszczowe
kwas alfa-linolenowy
kwas linolowy
kwasy EPA
DHA
bogate źródła
walory zdrowotne
polyunsaturated fatty acids
alpha-linolenic acid
linoleic acid
EPA
DHA
rich sources
health benefits
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2009-3
Możliwości dostosowania współczesnych silników spalinowych do zasilania biopaliwami
KRZYSZTOF BIERNAT
ADRIAN JEZIORKOWSKI
nr katalogowy: 42350
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2021-8
Wpływ dodatku tłoczonego na zimno oleju z nasion pomidorów na jakość żywieniową i stabilność olejów rafinowanych
Michał Podgórski
Dorota Klensporf-Pawlik
nr katalogowy: 133099
10.15199/65.2021.8.8
jakość żywieniowa
stabilność olejów
mieszanie olejów
profil kwasów tłuszczowych
heksanal
nutritional quality
oil stability
oils blending
fatty acids profile
hexanal
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2021-8
Wpływ dodatku tłoczonego na zimno oleju z nasion pomidorów na jakość żywieniową i stabilność olejów rafinowanych
Michał Podgórski
Dorota Klensporf-Pawlik
nr katalogowy: 133099
10.15199/65.2021.8.8
jakość żywieniowa
stabilność olejów
mieszanie olejów
profil kwasów tłuszczowych
heksanal
nutritional quality
oil stability
oils blending
fatty acids profile
hexanal
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2021-8
Wpływ dodatku tłoczonego na zimno oleju z nasion pomidorów na jakość żywieniową i stabilność olejów rafinowanych
Michał Podgórski
Dorota Klensporf-Pawlik
nr katalogowy: 133099
10.15199/65.2021.8.8
jakość żywieniowa
stabilność olejów
mieszanie olejów
profil kwasów tłuszczowych
heksanal
nutritional quality
oil stability
oils blending
fatty acids profile
hexanal
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2017-12
Oznaczanie zawartości palmitynianu metylu w estrach metylowych kwasów tłuszczowych z wykorzystaniem spektroskopii bliskiej podczerwieni
Wojciech Golimowski
Damian Marcinkowski
Weronika Gracz
Ryszard Konieczny
Oskar Poczta
Mirosław Czechlowski
Paweł Krzaczek
Wiesław Piekarski
nr katalogowy: 111435
10.15199/62.2017.12.26
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2012-5
Modyfikacja składu chemicznego produktów mleczarskich
Piotr Nowakowski
Bożena Patkowska-Sokoła
Robert Bodkowski
Tadeusz Szulc
Stefania Kinal
Wiesława Walisiewicz-Niedbalska
Zygmunt Usydus
nr katalogowy: 68183
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2016-11
Use of FT-NIR spectroscopy for determination of free fatty acids in the sunflowerseed oil Zastosowanie spektroskopii FT-NIR do ilościowego oznaczania wolnych kwasów tłuszczowych w oleju słonecznikowym
Izabela Semeniuk
Barbara Krzysiak-Warzała
Beata Koreń-Szwarc
Alicja Grzywocz
nr katalogowy: 102424
10.15199/62.2016.11.44
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2016-4
Use of rapeseed oil fatty acid methyl esters for preparation of self-adhesive formulations for hygiene in toilets Wykorzystanie estrów metylowych kwasów tłuszczowych pozyskiwanych z oleju rzepakowego do wytwarzania samoprzylepnych preparatów przeznaczonych do utrzymywania czystości toalet
Tomasz Wasilewski
Dominik Czerwonka
Artur Seweryn
nr katalogowy: 97899
10.15199/62.2016.4.14
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2014-7
Biochemical properties of conjugated trienoic fatty acids Właściwości biochemiczne sprzężonych kwasów trienowych
Elżbieta Kompanowska-Jezierska
Ewa Sokoła-Wysoczańska
Katarzyna Czyż
Wiesława Walisiewicz-Niedbalska
Robert Bodkowski
Bożena Patkowska-Sokoła
Hanna Gwardiak
Krzysztof H. Olszyński
nr katalogowy: 85692
10.12916/przemchem.2014.1174
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY 2024-11
Research of the Process of Supercritical CO2 Extraction from Sunflower Cake
Igor BEZBAH
Natalia BAKHMUTIAN
Valentyna BANDURA
Seihii BEZBAKH
Oleksandr VSEVOLODOV
Igor MAZURENKO
nr katalogowy: 151339
10.15199/48.2024.11.14
CO2 solvent
extraction
protein concentrate
sunflower cake
Rozpuszczalnik O2
ekstrakt
koncentrat białka
cukier słonecznikowy
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY 2024-11
Research of the Process of Supercritical CO2 Extraction from Sunflower Cake
Igor BEZBAH
Natalia BAKHMUTIAN
Valentyna BANDURA
Seihii BEZBAKH
Oleksandr VSEVOLODOV
Igor MAZURENKO
nr katalogowy: 151338
10.15199/48.2024.11.14
CO2 solvent
extraction
protein concentrate
sunflower cake
Rozpuszczalnik O2
ekstrakt
koncentrat białka
cukier słonecznikowy
GOSPODARKA MIĘSNA 2019-12
Rynek żywności ekologicznej na przykładzie mięsa i przetworów mięsnych
Halina Makała
nr katalogowy: 123988
OCHRONA PRZED KOROZJĄ 2009-11
Infl uence of the passive fi lm chemical composition and residual stresses on the microelectrochemical behaviour of duplex stainless steels in sodium chloride media
VINCENT VIGNAL
OLIVIER DELRUE
OLIVIER HEINTZ
JÉRÔME PEULTIER
nr katalogowy: 47975
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2013-8
Analysis of chemical composition of protein-xanthophyll concentrate. Analiza chemicznego składu koncentratu białkowo-ksantofilowego
Eugeniusz R. Grela
Krzysztof Pietrzaka
Edyta Kowalczuk-Vasileva
Renata Klebaniuk
Beata Borucka
nr katalogowy: 78585
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2009-3
Ocena cyklu życia (LCA) jako narzędzie realizacji wymagań zawartych w projekcie nowelizacji Dyrektywy 98/70/WE
ALEKSANDRA FILIP
nr katalogowy: 42352
OPAKOWANIE 2012-12
Analiza wpływu zastosowanego opakowania na składowe barwy szynki wieprzowej
DOMINIKA GUZEK
KAROLINA KOZAŃ
AGNIESZKA WIERZBICKA
DOMINIKA GŁĄBSKA
nr katalogowy: 73635
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2015-8
Chemical composition of extracts of some plant materials produced by supercritical CO2 extraction Analiza składu chemicznego ekstraktów z wybranych surowców roślinnych uzyskanych w nadkrytycznym CO2
Piotr Michorczyk
Otmar Vogt
Jan Ogonowski
nr katalogowy: 93011
10.15199/62.2015.8.14
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2016-9
Study on the impact of free steryl glucosides on the low temperature parameters of biofuels for diesel engines Badania nad wpływem wolnych glukozydów steroli na niskotemperaturowe parametry biopaliw do silników o zapłonie samoczynnym
Zygmunt Burnusa
Janusz Jakóbiec
nr katalogowy: 100788
10.15199/62.2016.9.33
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2021-6
Czarnuszka siewna – cenny surowiec do otrzymywania oleju
Natalia Karwat
Małgorzata Wroniak
nr katalogowy: 132267
10.15199/65.2021.6.5
nasiona czarnuszki
oleje tłoczone na zimno
skład kwasów tłuszczowych
tokoferole
sterole
tymochinon
black cumin seeds
cold-pressed oils
fatty acid composition
tocopherols
sterols
thymoquinone
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2021-6
Czarnuszka siewna – cenny surowiec do otrzymywania oleju
Natalia Karwat
Małgorzata Wroniak
nr katalogowy: 132267
10.15199/65.2021.6.5
nasiona czarnuszki
oleje tłoczone na zimno
skład kwasów tłuszczowych
tokoferole
sterole
tymochinon
black cumin seeds
cold-pressed oils
fatty acid composition
tocopherols
sterols
thymoquinone
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2021-6
Czarnuszka siewna – cenny surowiec do otrzymywania oleju
Natalia Karwat
Małgorzata Wroniak
nr katalogowy: 132267
10.15199/65.2021.6.5
nasiona czarnuszki
oleje tłoczone na zimno
skład kwasów tłuszczowych
tokoferole
sterole
tymochinon
black cumin seeds
cold-pressed oils
fatty acid composition
tocopherols
sterols
thymoquinone
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2021-6
Czarnuszka siewna – cenny surowiec do otrzymywania oleju
Natalia Karwat
Małgorzata Wroniak
nr katalogowy: 132267
10.15199/65.2021.6.5
nasiona czarnuszki
oleje tłoczone na zimno
skład kwasów tłuszczowych
tokoferole
sterole
tymochinon
black cumin seeds
cold-pressed oils
fatty acid composition
tocopherols
sterols
thymoquinone
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2021-6
Czarnuszka siewna – cenny surowiec do otrzymywania oleju
Natalia Karwat
Małgorzata Wroniak
nr katalogowy: 132267
10.15199/65.2021.6.5
nasiona czarnuszki
oleje tłoczone na zimno
skład kwasów tłuszczowych
tokoferole
sterole
tymochinon
black cumin seeds
cold-pressed oils
fatty acid composition
tocopherols
sterols
thymoquinone
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2021-6
Czarnuszka siewna – cenny surowiec do otrzymywania oleju
Natalia Karwat
Małgorzata Wroniak
nr katalogowy: 132267
10.15199/65.2021.6.5
nasiona czarnuszki
oleje tłoczone na zimno
skład kwasów tłuszczowych
tokoferole
sterole
tymochinon
black cumin seeds
cold-pressed oils
fatty acid composition
tocopherols
sterols
thymoquinone
OCHRONA PRZED KOROZJĄ 2012-9s-a
AKTYWNOŚĆ PRZECIWDROBNOUSTROJOWA KOMPLEKSÓW KWASU P-KUMAROWEGO Z MANGANEM (II), CYNKIEM (II) I KADMEM (II)
Monika Kalinowska
Jolanta Piekut
Włodzimierz Lewandowski
nr katalogowy: 70884
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2023-6
Mleczne napoje fermentowane – wartość odżywcza, prozdrowotne oddziaływanie na organizm człowieka
Jan Kłobukowski
nr katalogowy: 143826
10.15199/65.2023.6.6
wartość odżywcza
zdrowie
jogurt
kefir
maślanka
nutritional value
health
yoghurt
kefir
buttermilk
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2023-6
Mleczne napoje fermentowane – wartość odżywcza, prozdrowotne oddziaływanie na organizm człowieka
Jan Kłobukowski
nr katalogowy: 143826
10.15199/65.2023.6.6
wartość odżywcza
zdrowie
jogurt
kefir
maślanka
nutritional value
health
yoghurt
kefir
buttermilk
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2018-1
Badania porównawcze składu osadów na wtryskiwaczach paliwa w silnikach z zapłonem samoczynnym
Zbigniew Stępień
Wojciech Krasodomski
nr katalogowy: 111650
10.15199/62.2018.1.9
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2009-5
Wpływ herbicydu Burex 80 WP i adiuwantu Adpros 85 SL na wymywanie wybranych makro- i mikroelementów z gleby
MARTA WASZAK
HANNA SIWEK
MAŁGORZATA WŁODARCZYK
nr katalogowy: 49081
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2022-11
Technologia surowych kiełbas dojrzewających
Ewelina Węsierska
nr katalogowy: 140721
10.15199/65.2022.11.4
kiełbasy fermentowane
dojrzewanie
technologia
jakość
fermented sausages
maturation
technology
quality
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2022-11
Technologia surowych kiełbas dojrzewających
Ewelina Węsierska
nr katalogowy: 140721
10.15199/65.2022.11.4
kiełbasy fermentowane
dojrzewanie
technologia
jakość
fermented sausages
maturation
technology
quality
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2022-11
Technologia surowych kiełbas dojrzewających
Ewelina Węsierska
nr katalogowy: 140721
10.15199/65.2022.11.4
kiełbasy fermentowane
dojrzewanie
technologia
jakość
fermented sausages
maturation
technology
quality
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2022-11
Technologia surowych kiełbas dojrzewających
Ewelina Węsierska
nr katalogowy: 140721
10.15199/65.2022.11.4
kiełbasy fermentowane
dojrzewanie
technologia
jakość
fermented sausages
maturation
technology
quality
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2021-3
Produkcja i kierunki zagospodarowania krajowego ziarna owsa
Marcin Różewicz
nr katalogowy: 132054
podaż
produkcja ziarna
wartość odżywcza
awentramidy
wartość paszowa
wykorzystanie energetyczne
supply
grain production
nutritional value
aventramides
fodder value
energy use
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2021-3
Produkcja i kierunki zagospodarowania krajowego ziarna owsa
Marcin Różewicz
nr katalogowy: 132054
podaż
produkcja ziarna
wartość odżywcza
awentramidy
wartość paszowa
wykorzystanie energetyczne
supply
grain production
nutritional value
aventramides
fodder value
energy use
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2021-3
Produkcja i kierunki zagospodarowania krajowego ziarna owsa
Marcin Różewicz
nr katalogowy: 132054
podaż
produkcja ziarna
wartość odżywcza
awentramidy
wartość paszowa
wykorzystanie energetyczne
supply
grain production
nutritional value
aventramides
fodder value
energy use
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2021-3
Produkcja i kierunki zagospodarowania krajowego ziarna owsa
Marcin Różewicz
nr katalogowy: 132054
podaż
produkcja ziarna
wartość odżywcza
awentramidy
wartość paszowa
wykorzystanie energetyczne
supply
grain production
nutritional value
aventramides
fodder value
energy use
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2014-7
Antiproliferative properties of lipoamino acids Właściwości antyproliferacyjne lipoaminokwasów
Bożena Patkowska-Sokoła
Andrzej W. Lipkowski
Hanna Gwardiak
Robert Bodkowski
Katarzyna Czyża
Joanna Wietrzykd
Wiesława Walisiewicz-Niedbalska
nr katalogowy: 85693
10.12916/przemchem.2014.1178
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2021-5
Canihua i komosa ryżowa – porównanie wybranych właściwości prozdrowotnych bezglutenowych pseudozbóż
Sylwia Sady
Maria Sielicka-Różyńska
nr katalogowy: 131860
10.15199/65.2021.5.6
pseudozboża
canihua
komosa ryżowa
aktywność przeciwutleniająca
bez glutenu
pseudocereals
canihua
quinoa
antioxidant activity
gluten-free
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2021-5
Canihua i komosa ryżowa – porównanie wybranych właściwości prozdrowotnych bezglutenowych pseudozbóż
Sylwia Sady
Maria Sielicka-Różyńska
nr katalogowy: 131860
10.15199/65.2021.5.6
pseudozboża
canihua
komosa ryżowa
aktywność przeciwutleniająca
bez glutenu
pseudocereals
canihua
quinoa
antioxidant activity
gluten-free
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2021-5
Canihua i komosa ryżowa – porównanie wybranych właściwości prozdrowotnych bezglutenowych pseudozbóż
Sylwia Sady
Maria Sielicka-Różyńska
nr katalogowy: 131860
10.15199/65.2021.5.6
pseudozboża
canihua
komosa ryżowa
aktywność przeciwutleniająca
bez glutenu
pseudocereals
canihua
quinoa
antioxidant activity
gluten-free
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2020-12
Charakterystyka olejów tłoczonych na zimno z wybranych nasion ziół i pestek owoców
Patrycja Goździk
Małgorzata Wroniak
Anna Florowska
nr katalogowy: 129751
10.15199/65.2020.12.4
oleje tłoczone na zimno
nasiona
zioła
skład kwasów tłuszczowych
tokoferole
sterole
cold-pressed oils
seeds
herbs
fatty acid composition
tocopherols
sterols
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2020-12
Charakterystyka olejów tłoczonych na zimno z wybranych nasion ziół i pestek owoców
Patrycja Goździk
Małgorzata Wroniak
Anna Florowska
nr katalogowy: 129751
10.15199/65.2020.12.4
oleje tłoczone na zimno
nasiona
zioła
skład kwasów tłuszczowych
tokoferole
sterole
cold-pressed oils
seeds
herbs
fatty acid composition
tocopherols
sterols
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2020-12
Charakterystyka olejów tłoczonych na zimno z wybranych nasion ziół i pestek owoców
Patrycja Goździk
Małgorzata Wroniak
Anna Florowska
nr katalogowy: 129751
10.15199/65.2020.12.4
oleje tłoczone na zimno
nasiona
zioła
skład kwasów tłuszczowych
tokoferole
sterole
cold-pressed oils
seeds
herbs
fatty acid composition
tocopherols
sterols
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2024-9
Ocena zawartości biokomponentów w paliwie lotniczym JET A1 metodą analizy impedancyjnej
Arkadiusz Majoch
Kazimierz Darowicki
Juliusz Orlikowski
Radosław Pisarski
nr katalogowy: 150557
10.15199/62.2024.9.1
aviation fuel JET A1
aviation fuel biocomponents
HEFA
ATJ
electrochemical impedance spectroscopy (EIS)
paliwo lotnicze JET A1
biokomponenty paliw lotni czych
HEFA
ATJ
elektrochemiczna spektroskopia impedancyjna (EIS)
RUDY I METALE NIEŻELAZNE 2017-3
ZWILŻALNOŚĆ I ODPORNOŚĆ KOROZYJNA ELEKTROLITYCZNYCH POWŁOK NIKLOWYCH MODYFIKOWANYCH W ALKOHOLOWYM ROZTWORZE KWASU MIRYSTYNOWEGO
EWA RUDNIK
MATEUSZ MADEJ
nr katalogowy: 104567
10.15199/67.2017.3.2
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2023-3
Czynniki kształtujące wartość odżywczą surowych wędlin dojrzewających
Ewelina Węsierska
Małgorzata Pasternak
nr katalogowy: 142573
10.15199/65.2023.3.4
surowe produkty mięsne dojrzewające
skład chemiczny
czynniki prozdrowotne
raw ripened meat products
chemical composition
health- promoting factors
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2023-3
Czynniki kształtujące wartość odżywczą surowych wędlin dojrzewających
Ewelina Węsierska
Małgorzata Pasternak
nr katalogowy: 142573
10.15199/65.2023.3.4
surowe produkty mięsne dojrzewające
skład chemiczny
czynniki prozdrowotne
raw ripened meat products
chemical composition
health- promoting factors
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2023-3
Czynniki kształtujące wartość odżywczą surowych wędlin dojrzewających
Ewelina Węsierska
Małgorzata Pasternak
nr katalogowy: 142573
10.15199/65.2023.3.4
surowe produkty mięsne dojrzewające
skład chemiczny
czynniki prozdrowotne
raw ripened meat products
chemical composition
health- promoting factors
GOSPODARKA MIĘSNA 2018-10
Innowacyjne dodatki żywieniowe i technologiczne w przemyśle mięsnym
Aneta Cegiełka
Elżbieta Hać-Szymańczuk
nr katalogowy: 116750
GOSPODARKA MIĘSNA 2019-2
Mięso dzika surowcem do przetwórstwa
Tomasz Żmijewski
Janusz F. Pomianowski
Adam Więk
Iwona Chwastowska-Siwiecka
nr katalogowy: 118692
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2014-5
Recovery of fatty substances from post-frying waste materials by extraction with hexane Odzysk substancji tłuszczowej przez ekstrakcję heksanem z posmażalniczych produktów odpadowych w aspekcie produkcji substytutu oleju napędowego
Marek Szmigielski*
Wiesław Piekarski
Dariusz Andrejko
Beata Ślaska-grzywna
Andrzej Masłows ki
Grzegorz Zając
Agnieszka Sagan
Teresa Jaśkiewicz
Ireneusz Rachańczyk
nr katalogowy: 84168
10.12916/przemchem.2014.649
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2013-9
Seeds of Lupinus mutabilis Sweet as a potential source of raw material for oil and fat industry. Nasiona łubinu andyjskiego (Lupinus mutabilis Sweet) jako potencjalne źródło surowca dla przemysłu tłuszczowego
Marta Gas
Marcin Kozak
Władysław Malarz
Andrzej Kotecki
nr katalogowy: 79454
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2018-3
Wydzielanie wyższych kwasów tłuszczowych z ubocznego produktu rafinacji olejów roślinnych (soapstock)
Marek M. Ostafin
Ewelina Lenik
Karol Bulski
Paweł Kiełbasa
Tom asz Dróżdż
Karolina Trzyniec
Adam Tarniowy
nr katalogowy: 112756
10.15199/62.2018.3.9
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2018-3
Badania nad wpływem tokoferoli na stabilność oksydacyjną biopaliw do silników o zapłonie samoczynnym
Zygmunt Burnus
Dariusz Sacha
nr katalogowy: 112751
10.15199/62.2018.3.4
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2011-6
Wpływ oksydacyjnej modyfikacji syntetycznych estrów oleju rzepakowego na ich wybrane właściwości użytkowe
Janusz Nowicki
Jan Mosio-Mosiewski
Andrzej Robaszkiewicz
nr katalogowy: 60225
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2013-12
Effect of the preliminary oil refinement on the nickel-catalyzed hydrogenation rate of rapeseed oil and fatty acids composition Wpływ oczyszczania oleju rzepakowego na szybkość jego uwodornienia na katalizatorze niklowym i na profil kwasów tłuszczowych
Marcin Konkol
Robert Bicki
nr katalogowy: 81325
RUDY I METALE NIEŻELAZNE 2012-12
EWOLUCJA PROCESU WYTWARZANIA KRATEK AKUMULATOROWYCH DO ZASTOSOWANIA W ROZRUCHOWYCH AKUMULATORACH OŁOWIOWYCH
MACIEJ KOPCZYK
WŁODZIMIERZ MAJCHRZYCKI MAREK BARANIAK
nr katalogowy: 73383
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA 2018-10
Clustering of some Liquidambar orientalis samples according to essential oil compositions
Oğ
UZ AKPOLAT
ERHAN KAPLANER
MEHMET EMIN DURU
nr katalogowy: 116695
10.15199/13.2018.10.7
clustering methods
essential oil
hierarchical cluster analysis
Liquidambar orientalis
metody grupowania
olejek eteryczny
hierarchiczna analiza skupień
Liquidambar orientalis
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2015-3
Study on utilization of Camelina seed for production of biodiesel fuel Badania nad zagospodarowaniem lnianki siewnej do wytwarzania biodiesla
Jan Mosio-Mosiewski
Tadeusz Łuczkiewicz
Marek Warzała
Jerzy Nawracała
Hanna Nosal
Danuta Kurasiak-Popowska
nr katalogowy: 90075
10.15199/62.2015.3.22
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2017-4
Owies jako źródło składników odżywczych o charakterze prozdrowotnym
Damian Gołębiewski
Kinga Gołębiewska
Anna Fraś
Danuta Boros
nr katalogowy: 108632
owies
składniki odżywcze
profilaktyka
oats
nutrients
prophylaxis
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2024-7
Wpływ rodzaju FAME na szybkość starzenia w obecności tlenu. Badania wstępne
Paweł Grabowski
Angelika Szwarczyńska
Aneta Nowakowska
nr katalogowy: 149452
10.15199/62.2024.7.2
FAME
starzenie biopaliw
przyspieszone metody starzenia
FAME
biofuel aging
accelerated aging methods
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2024-7
Wpływ rodzaju FAME na szybkość starzenia w obecności tlenu. Badania wstępne
Paweł Grabowski
Angelika Szwarczyńska
Aneta Nowakowska
nr katalogowy: 149452
10.15199/62.2024.7.2
FAME
starzenie biopaliw
przyspieszone metody starzenia
FAME
biofuel aging
accelerated aging methods
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2014-11
Characteristics of polyunsaturated fatty acids ethyl esters with high alpha-linolenic acid content as a component of biologically active health-promoting supplements Charakterystyka estrów etylowych wielonienasyconych kwasów tłuszczowych o wysokiej zawartości kwasu alfa-linolenowego jako składnika biologicznie aktywnych preparatów prozdrowotnych
Ewa Sokoła-Wysoczańska
Tomasz Wysoczański
Katarzyna Czyż
Andrzej Vogt
Bożena Patkowska-Sokoła
Kaja Sokoła
Robert Bodkowski
Anna Wyrostek
Katarzyna Roman
nr katalogowy: 87928
10.12916/przemchem.2014.1923
RUDY I METALE NIEŻELAZNE 2014-11
OTRZYMYWANIE ELEKTROLITYCZNYCH POWŁOK Zn-Mn W OBECNOŚCI ZWIĄZKÓW KOMPLEKSUJĄCYCH
KATARZYNA WYKPIS
JOLANTA NIEDBAŁA
JULIAN KUBISZTAL
BOŻENA BIERSKA-PIECH
nr katalogowy: 87794
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2018-3
Wartość dietetyczna nasion amarantusa
Natalia Żurek
nr katalogowy: 114137
amarantus
wartość zdrowotna
dietetyka
amaranth
health value
dietetics
RUDY I METALE NIEŻELAZNE 2018-1
BADANIE ODPORNOŚCI KOROZYJNEJ KRATEK AKUMULATOROWYCH O ZMIENNYM SKŁADZIE WYTWARZANYCH RÓŻNYMI TECHNIKAMI
EWA JANKOWSKA
MAGDALENA BŁAŻEJCZAK
HENRYK PRZYBYŁO
WŁODZIMIERZ MAJCHRZYCKI
KAROL KOPCIUCH
nr katalogowy: 112176
10.15199/67.2018.1.1
akumulatory ołowiowe
kratka akumulatorowa
odlewanie grawitacyjne
technologia cięto-ciągniona
technologia punching
korozja
lead-acid battery
grid
gravity casting
expanded technology
punching
corrosion test
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY 2020-4
Optical sensor with liquid crystal sensitive element for amino acids detection
Waldemar WÓJCIK
Zinoviy MYKYTYUK
Mariya VISTAK
Gryhoriy BARYLO
Ruslan POLITANSKYI
Ivan DISKOVSKYI
Iryna KREMER
Mariya IVAKH
Wolodymyr KOTSUN
nr katalogowy: 125692
10.15199/48.2020.04.37
optical sensors
monitoring amino acids
biological objects.
sensory optyczne
monitorowanie aminokwasów
obiektów biologicznych.
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2024-5
Oleje mikrobiologiczne w przemyśle spożywczym
Iwona Gientka
Magdalena Julia Michalska
nr katalogowy: 148666
10.15199/65.2024.5.7
olej mikrobiologiczny
WNKT
DHA
mleko zastępcze
wzbogacanie żywności
microbial oil
PUFA
DHA
formula milk
food fortification
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2013-8
Fractionation of the whole egg of quail (Coturnix coturnix japonica) in supercritical carbon dioxide. Frakcjonowanie masy jajowej z jaj przepiórczych (Coturnix coturnix japonica) w nadkrytycznym ditlenku węgla
Łukasz Bobak
Ewelina Siepka
Witold GŁadkowski
Grzegorz Kiełbowicz
Zbigniew Dobrzański
Czesław Wawrzeńczyk
Tadeusz Trziszka
nr katalogowy: 78582
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2023-3
Czynniki kształtujące wartość odżywczą surowych wędlin dojrzewających
Ewelina Węsierska
Małgorzata Pasternak
nr katalogowy: 142573
10.15199/65.2023.3.4
surowe produkty mięsne dojrzewające
skład chemiczny
czynniki prozdrowotne
raw ripened meat products
chemical composition
health- promoting factors
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2018-11
Chemiczne właściwości oleju z nasion tytoniu
Agata Blicharz-Kania
Anna Pecyna
Marta Krajewska
Dariusz Andrejko
Marek Szmigielski
Kazimierz Zawiślak
Paweł Sobczak
Apoloniusz Berbeć
nr katalogowy: 117218
10.15199/62.2018.11.18
AURA 2018-11
Amarantus - roślina o cennym składzie chemicznym nasion
Barbara SKWARYŁO-BEDNARZ
Agnieszka JAMIOŁKOWSKA
Marek KOPACKI
Anna KRZEPIŁKO
KRZYSZTOF JAROSZ
nr katalogowy: 117027
10.15199/2.2018.11.1
amarantus
szarłat
nasiona
wartość odżywcza
amaranth
tumbleweed
seed
nutritional value
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2014-8
Effect of a mineral-fatty additive on fatty acids content in cow milk and dairy products Wpływ preparatu mineralno-tłuszczowego na zawartość kwasów tłuszczowych w mleku krów i produktach mleczarskich
Robert Kupczyński
Marek Szołtysik
Witold Janeczek
Andrzej Zachwieja
Katarzyna Budzińska
nr katalogowy: 86125
10.12916/przemchem.2014.1467
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2016-1
Use of SBA-15 silica modified with 3-aminopropyltriethoxysilane as the adsorbent for 2-naphthoxyacetic acid Zastosowanie krzemionki SBA-15 modyfikowanej 3-aminopropylotrietoksysilanem jako adsorbentu kwasu 2-naftoksyoctowego
Michał Moritz
nr katalogowy: 96168
10.15199/62.2016.1.5
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2018-11
Kinetyka estryfikacji kwasu lewulinowego n-heksanolem, n-oktanolem i 2-etyloheksanolem w obecności kwasu metanosulfonowego jako katalizatora
Łukasz Hamryszaka
Mirosław Grzesik
nr katalogowy: 117228
10.15199/62.2018.11.28
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA 2010-4
Corrosion reliability of microelectronic devices. Part 2. Models and experimental results
ZDZISŁAW TRZASKA
nr katalogowy: 51388
CHŁODNICTWO 2015-10-11
Zmiany zawartości związków bioaktywnych w owocach papai (carica papaya L.) przechowywanych w różnych warunkach
Ilona Gałązka-Czarnecka
Andrzej Czarnecki
Lucjan Krala
nr katalogowy: 94783
10.15199/8.2015.10-11.3
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2012-10
Zastosowanie metody GC/MS do oceny procesu biodegradacji oleju estrowego
Ewa Nowakowska-Bogdan
Magdalena Badura
Iwona Szwach
Sławomir Stolarski
nr katalogowy: 71686
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2012-10
Badanie procesu biodegradacji epoksydowanego oleju estrowego
Ewa Nowakowska-Bogdan
Magdalena Badura
Iwona Szwach
nr katalogowy: 71683
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2011-10
Badanie procesu biodegradacji oleju estrowego
Ewa Nowakowska-Bogdan
Iwona Szwach
Magdalena Badura
nr katalogowy: 63059
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2016-1
New catalysts for synthesis of ester-based ethoxylates Nowe katalizatory do syntezy oksyetylatów na bazie estrów
Marek Lukosek
Krzysztof Alejski
nr katalogowy: 96172
10.15199/62.2016.1.9
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2015-11
Methods for synthesis of fatty-acid esters of starch Metody syntezy estrów skrobi i kwasów tłuszczowych
Anna Stępień
Teresa Witczak
Mariusz Witczak
Mirosław Grzesik
nr katalogowy: 95020
10.15199/62.2015.11.22
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2015-7
Use of renewable raw materials for improving petroleum products Zastosowanie surowców odnawialnych do uszlachetniania produktów naftowych
Michał Wojtasik
Grażyna Żak
Jarosław Markowski
nr katalogowy: 92483
10.15199/62.2015.7.4
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2021-12
Właściwości prozdrowotne oleju konopnego
Jagoda Kępińska-Pacelik
Wioletta Biel
nr katalogowy: 135126
10.15199/65.2021.12.5
CBD
konopie siewne
wpływ na zdrowie
CBD
hemp
impact on health
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2021-12
Właściwości prozdrowotne oleju konopnego
Jagoda Kępińska-Pacelik
Wioletta Biel
nr katalogowy: 135126
10.15199/65.2021.12.5
CBD
konopie siewne
wpływ na zdrowie
CBD
hemp
impact on health
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2021-12
Właściwości prozdrowotne oleju konopnego
Jagoda Kępińska-Pacelik
Wioletta Biel
nr katalogowy: 135126
10.15199/65.2021.12.5
CBD
konopie siewne
wpływ na zdrowie
CBD
hemp
impact on health
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2017-12
Skład polifenolowy owoców pigwy
Monika Mieszczakowska-Frąc
Dorota Kruczyńska
nr katalogowy: 111088
10.15199/65.2017.12.2
pigwa
związki bioaktywne
aktywność przeciwutleniająca
procyjanidyny
quince
bioactive compounds
antioxidant activity
proanthocyanidins
GAZETA CUKROWNICZA 2011-6
Charakterystyka składu chemicznego kłaczków izolowanych z zakwaszonych roztworów cukru
Jan Iciek
Ilona Błaszczyk
Joanna Biernasiak
nr katalogowy: 64436
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA 2016-6
Copper/nanodiamond composite coatings obtained by electrochemical deposition
Zofia Buczko
Marianna Gniadek
Klaudia Olkowicz
Waldemar Okurowski
nr katalogowy: 103155
10.15199/28.2016.6.5
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA 2023-4
CO PISZĄ INNI?
Agnieszka Sobczak-Kupiec
nr katalogowy: 144712
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2015-12
Effect of the Raney alloy composition on activity of a skeletal nickel catalyst Wpływ składu stopu Raneya na aktywność niklowego katalizatora szkieletowego
Andrzej Gawdzik
Marzena Wiener
nr katalogowy: 95906
10.15199/62.2015.12.28
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2018-8
Charakter i pochodzenie substancji wpływających na proces blokady filtrów paliw zawierających estry metylowe kwasów tłuszczowych
Xymena Badura
Jan Lubowicz
Łukasz Jęczmionek
nr katalogowy: 115510
10.15199/62.2018.8.10
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2020-9
Kierunki zastosowania kwasów tłuszczowych omega-3 w produkcji
Katarzyna Marciniak-Łukasiak
Iwona Szymańska
Milena Kupiec
Maciej Brzeski
Anna Żbikowska
nr katalogowy: 128161
10.15199/65.2020.9.3
NNKT
kwasy tłuszczowe omega-3
oleje
ryby
mikroalgi
żywność
EFAs
omega-3 fatty acids
oils
fish
microalgae
food
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2020-9
Kierunki zastosowania kwasów tłuszczowych omega-3 w produkcji
Katarzyna Marciniak-Łukasiak
Iwona Szymańska
Milena Kupiec
Maciej Brzeski
Anna Żbikowska
nr katalogowy: 128161
10.15199/65.2020.9.3
NNKT
kwasy tłuszczowe omega-3
oleje
ryby
mikroalgi
żywność
EFAs
omega-3 fatty acids
oils
fish
microalgae
food
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY 2009-3
Kwas mlekowy (E 270) - substancja nie tylko dla przemysłu spożywczego
Katarzyna Mitka
nr katalogowy: 42382
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2009-5
Technologia pozyskiwania z olejów rybnych kwasów z rodziny omega-3 i zabezpieczenie ich przed zmianami oksydacyjnymi
BOŻENA PATKOWSKA-SOKOŁA*
ZYGMUNT USYDUS
JOANNA SZLINDER-RICHERT
ROBERT BODKOWSKI
nr katalogowy: 49069
OCHRONA PRZED KOROZJĄ 2022-8
Application of diffuse reflectance infrared Fourier transform spectroscopy for the detection of bacterial biomarkers in dry corrosion deposits
JOLANTA TUREK-SZYTOW
ALICJA HRYNISZYN
BEATA CWALINA
nr katalogowy: 138970
10.15199/40.2022.8.2
dry deposits
bacterial biofilm residues
DRIFT spectroscopy
osady suche
pozostałości biofilmu bakteryjnego
spektroskopia DRIFT
OCHRONA PRZED KOROZJĄ 2022-8
Application of diffuse reflectance infrared Fourier transform spectroscopy for the detection of bacterial biomarkers in dry corrosion deposits
JOLANTA TUREK-SZYTOW
ALICJA HRYNISZYN
BEATA CWALINA
nr katalogowy: 138970
10.15199/40.2022.8.2
dry deposits
bacterial biofilm residues
DRIFT spectroscopy
osady suche
pozostałości biofilmu bakteryjnego
spektroskopia DRIFT
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2017-4
Effect of ultrasounds on the products of vegetable oil transesterification Wpływ ultradźwięków na produkty transestryfikacji olejów roślinnych
Paweł Grabowski
nr katalogowy: 105233
10.15199/62.2017.4.10
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA 2012-9
Wieloparametryczna klasyfikacja właściwości użytkowych biopaliw ciekłych – głowica współpracująca z optrodami kapilarnymi
Michał Borecki
Jerzy Kalenik
Paweł Pszczółkowski
Emilia Ciupa
Mariusz Duk
Michael Korwin -Pawłowski
Jarosław Frydrych
nr katalogowy: 70979
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2011-9
Ocena zdolności biosyntezy tłuszczu przez wybrane drożdże
Karol Komorowski
Stanisław Błażejaka
nr katalogowy: 62571
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY 2008-11
Chmiel dla piwowarstwa
Jerzy Dwornikiewicz
nr katalogowy: 39535
OCHRONA PRZED KOROZJĄ 2012-9s-a
AKTYWNOŚĆ PRZECIWDROBNOUSTROJOWA KWASU GENTYZYNOWEGO ORAZ GENTYZYNIANÓW SODU, WAPNIA, MIEDZI, CYNKU I KADMU
Monika Kalinowska
Jolanta Piekut
Włodzimierz Lewandowski
nr katalogowy: 70885
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2022-11
Roślinne alternatywy dla serów: stan i perspektywy
Iwona Szymańska
nr katalogowy: 140723
10.15199/65.2022.11.5
dieta roślinna
sery
substytuty
analogi
wartość żywieniowa
plant-based diet
cheeses
substitutes
analogues
nutritional value
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2022-11
Roślinne alternatywy dla serów: stan i perspektywy
Iwona Szymańska
nr katalogowy: 140723
10.15199/65.2022.11.5
dieta roślinna
sery
substytuty
analogi
wartość żywieniowa
plant-based diet
cheeses
substitutes
analogues
nutritional value
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2022-11
Roślinne alternatywy dla serów: stan i perspektywy
Iwona Szymańska
nr katalogowy: 140723
10.15199/65.2022.11.5
dieta roślinna
sery
substytuty
analogi
wartość żywieniowa
plant-based diet
cheeses
substitutes
analogues
nutritional value
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2008-1
Nadwęglan sodu jako reagent do efektywnego oczyszczania ścieków przemysłowych
KRZYSZTOF BARBUSIŃSKI
nr katalogowy: 32449
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY 2012-10b
An algorithmic composition - the chosen aspects
Łukasz MAZUROWSKI
nr katalogowy: 71431
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2017-12
Wartość odżywcza ryb i produktów rybnych
Agnieszka Leszczu-Piankowska
Piotr J. Bykowski
nr katalogowy: 111087
10.15199/65.2017.12.1
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA 2014-1
Influence of the internal electrolyte composition on amperometric sulphur dioxide sensor properties
Anna Strzelczyk
Grzegorz Jasiński
Bogdan Andrzej Chachulski
nr katalogowy: 82062
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2014-8
Effect of biofuel ageing on threats for Diesel engines under operating conditions Wpływ starzenia biopaliw na zagrożenia stwarzane dla silników o zapłonie samoczynnym w eksploatacji
Wiesława Urzędowska
Zbigniew Stępień
nr katalogowy: 86102
10.12916/przemchem.2014.1357
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2010-5
Kwasy tłuszczowe omega-3 rola w żywieniu, występowanie, zastosowanie
Magdalena Maszewska
Iwona Gańko
nr katalogowy: 51874
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY 2016-12
Temperature influence on parameters of summer diesel fuel measured with the use of impedance spectroscopy
Łukasz MACIOSZEK
nr katalogowy: 102639
10.15199/48.2016.12.55
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2015-12
Methane fermentation as method for utilisation of the glycerol fraction from biodiesel production Fermentacja metanowa jako sposób zagospodarowania frakcji glicerynowej, będącej produktem ubocznym produkcji biopaliwa z olejów roślinnych
Mariusz Sulewski
Włodzimierz Urbaniak
Adam Traczykowski
Katarzyna Budzińska
Ewa Peter
nr katalogowy: 95888
10.15199/62.2015.12.10
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2014-1
Tłuszcze zwierząt rzeźnych Sienkiewicz w diecie człowieka
Jolanta Joanna Sienkiewicz
nr katalogowy: 82183
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2013-8
Catalytic reduction of fatty acids. Katalityczna redukcja kwasów tłuszczowych
Aleksandra Jakubowska
Ewa Leśniewska
Małgorzata I. Szynkowska
Tadeusz Paryjczak
nr katalogowy: 78578
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2022-10
Kwas bursztynowy i kwas sebacynowy na szlaku produkcji plastyfikatorów
Anna Tracz
Ewa Pankalla
Sławomir Boncel
Anna Chrobok
nr katalogowy: 140040
10.15199/62.2022.10.13
kwas bursztynowy
kwas sebacynowy
plastyfikatory
metody produkcji
succinic acid
sebacic acid
plasticizers
production methods
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2022-10
Kwas bursztynowy i kwas sebacynowy na szlaku produkcji plastyfikatorów
Anna Tracz
Ewa Pankalla
Sławomir Boncel
Anna Chrobok
nr katalogowy: 140040
10.15199/62.2022.10.13
kwas bursztynowy
kwas sebacynowy
plastyfikatory
metody produkcji
succinic acid
sebacic acid
plasticizers
production methods
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2022-10
Kwas bursztynowy i kwas sebacynowy na szlaku produkcji plastyfikatorów
Anna Tracz
Ewa Pankalla
Sławomir Boncel
Anna Chrobok
nr katalogowy: 140040
10.15199/62.2022.10.13
kwas bursztynowy
kwas sebacynowy
plastyfikatory
metody produkcji
succinic acid
sebacic acid
plasticizers
production methods
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2022-10
Kwas bursztynowy i kwas sebacynowy na szlaku produkcji plastyfikatorów
Anna Tracz
Ewa Pankalla
Sławomir Boncel
Anna Chrobok
nr katalogowy: 140040
10.15199/62.2022.10.13
kwas bursztynowy
kwas sebacynowy
plastyfikatory
metody produkcji
succinic acid
sebacic acid
plasticizers
production methods
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2022-10
Kwas bursztynowy i kwas sebacynowy na szlaku produkcji plastyfikatorów
Anna Tracz
Ewa Pankalla
Sławomir Boncel
Anna Chrobok
nr katalogowy: 140040
10.15199/62.2022.10.13
kwas bursztynowy
kwas sebacynowy
plastyfikatory
metody produkcji
succinic acid
sebacic acid
plasticizers
production methods
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2019-5
Skład chemiczny i aktywność biologiczna gruszyczki Pyrola calliantha H. Andr.
Jinying Guo
Liang Ma
Hong Lu
Zefeng Miao
Xuxia Guo
nr katalogowy: 120218
10.15199/62.2019.5.4
OCHRONA PRZED KOROZJĄ 2010-4-5
Zastosowanie powłok kompozytowych na bazie poli(3,4-etylenodioksytiofenu), kwasu krzemododekawolframowego i kwasu 4-benzopirolowego do ochrony stali X20Cr13 przed korozją
LIDIA ADAMCZYK
nr katalogowy: 51241
PRZEGLĄD PAPIERNICZY 2018-9
Wpływ mycia wyporowego na zawartość ligniny i kwasu heksenuronowego w masie siarczanowej świerkowej
M. Mostafi zur Rahman
František Potucek
nr katalogowy: 116265
10.15199/54.2018.9.1
masa siarczanowa świerkowa
mycie wyporowe
kwas heksenuronowy
liczba kappa
lignina
spruce kraft pulp
displacement washing
hexenuronic acid
kappa number
lignin
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY 2017-6
Determination of the titanium corrosion resistance by nitrogenion implantation for applications in electrical engineering
Zdravko PRAUNSEIS
nr katalogowy: 106211
10.15199/48.2017.06.11
titanium
corrosion
ion implantation
diffraction
tytan
korozja
impantacja jonów
dyfrakcja
OCHRONA PRZED KOROZJĄ 2016-5
Twarde powłoki tlenkowe na duralu
Ginter Nawrat
Gabriela Lach
Łukasz Nieużyła
nr katalogowy: 98246
10.15199/40.2016.5.3
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2016-7
Synthesis of racemic rosmarinic acid Synteza racemicznego kwasu rozmarynowego
Katarzyna Sidoryk
Olga Michalak
Marcin Cybulski
Piotr Cmoch
Katarzyna Mróz
Katarzyna Filip
Agnieszka Burzyńska-Prajzner
nr katalogowy: 99643
10.15199/62.2016.7.10
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2019-9
Zastosowanie przeciwprądowej ekstrakcji nadkrytycznej do frakcjonowania odpadowego oleju rybnego
Katarzyna Tyśkiewicz
Marcin Konkol
Rafał Wiejak
Edward Rój
Krystyna Skalicka-Woźniak
nr katalogowy: 122283
10.15199/62.2019.9.33
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA 2021-1
Technika i medycyna
nr katalogowy: 129881
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA 2021-1
Technika i medycyna
nr katalogowy: 129881
OCHRONA PRZED KOROZJĄ 2010-11
Dobór efektywnych inhibitorów korozji dla mikroemulsyjnych, trudnopalnych cieczy hydraulicznych
BRONISŁAW DEJNEGA
ZOFIA HORDYJEWICZ-BARAN
HALINA MITKA
nr katalogowy: 55618
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2021-1
Występowanie i zawartość izomerów trans kwasów tłuszczowych w produktach spożywczych
Halina Makała
nr katalogowy: 130116
10.15199/65.2021.1.4
izomery trans kwasów tłuszczowych
źródła w diecie
wielkość spożycia
wpływ na zdrowie
trans fatty acids isomers
dietary sources
consumption quantity
health effects
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2021-1
Występowanie i zawartość izomerów trans kwasów tłuszczowych w produktach spożywczych
Halina Makała
nr katalogowy: 130116
10.15199/65.2021.1.4
izomery trans kwasów tłuszczowych
źródła w diecie
wielkość spożycia
wpływ na zdrowie
trans fatty acids isomers
dietary sources
consumption quantity
health effects
OCHRONA PRZED KOROZJĄ 2012-9s-a
BIOSYNTEZA STEROIZOMERÓW KWASU L- I D-MLEKOWEGO
Piotr Walczak
Elżbieta Ołtuszak-Walczak
Anna Otlewska
Anna Rygała
Katarzyna Dybka
Patrycja Pietraszek
nr katalogowy: 70848
RUDY I METALE NIEŻELAZNE 2017-3
PRZEGLĄD BADAŃ ELEKTRODIALITYCZNEGO ODZYSKU KWASU CHLOROWODOROWEGO I SKONCENTROWANEGO STRUMIENIA JONÓW METALI Z ROZTWORÓW ODPADOWYCH
MARTA WOLSKA
JAN MROZOWSKI
nr katalogowy: 104568
10.15199/67.2017.3.3
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2016-9
The properties of photoreactive pressure-sensitive adhesives with various adhesion promoters Właściwości fotoreaktywnych klejów samoprzylepnych zawierających różne promotory adhezji
Jagoda Kowalska
Zbigniew Czech
nr katalogowy: 100773
10.15199/62.2016.9.18
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2020-6
Biotechnologiczne przetwarzanie zużytego elektrolitu z akumulatorów kwasowo-ołowiowych
Jacek Retka
Witold Uhrynowski
Łukasz Drewniak
nr katalogowy: 126679
10.15199/62.2020.6.16
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2020-6
Biotechnologiczne przetwarzanie zużytego elektrolitu z akumulatorów kwasowo-ołowiowych
Jacek Retka
Witold Uhrynowski
Łukasz Drewniak
nr katalogowy: 126679
10.15199/62.2020.6.16
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2014-5
Sorption properties of lignite for some acid dyes Zdolności sorpcyjne węgla brunatnego w stosunku do wybranych barwników kwasowych
Joanna Kyzioł-Komosińska
Agnieszka Dzieniszewska
Iwona Krzyżewska
nr katalogowy: 84170
10.12916/przemchem.2014.657
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2018-2
Stabilność oksydacyjna olejów napędowych zawierających biokomponenty. Cz. II. Wpływ dodatku podwyższającego liczbę cetanową
Grażyna Żak
Michał Wojtasik
Magdalena Żółty
nr katalogowy: 112286
10.15199/62.2018.2.12
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2018-2
Stabilność oksydacyjna olejów napędowych zawierających biokomponenty. Cz. I. Wpływ dodatku detergentowo-dyspergującego
Grażyna Żak
Michał Wojtasik
Magdalena Żółty
Celina Bujas
nr katalogowy: 112285
10.15199/62.2018.2.11
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2018-7
Badania wpływu zanieczyszczenia olejów napędowych benzynami na stabilność oksydacyjną tych olejów
Kamil Berdechowski
nr katalogowy: 114921
10.15199/62.2018.7.3
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2016-11
Grinding fluids for ceramic materials. Part 3*. Effect of addition of chlorinated hydrocarbons and organic esters on the blunting a diamond grinding wheel during machining Si3N4 ceramics Ciecze szlifierskie do materiałów ceramicznych. Cz. III*. Wpływ dodatku chlorowanych węglowodorów i estrów organicznych na stępianie się diamentowej tarczy szlifierskiej przy obróbce ceramiki Si3N4
Zhiyuan Wu
Shuhui Wang
Long Wang
Xiujian Tang
Junwei Yang
Xinli Tian
nr katalogowy: 102411
10.15199/62.2016.11.31
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2022-1
Nasiona konopi siewnych w zapobieganiu chorobom dietozależnym
Adam Jurgoński
Paulina Opyd
nr katalogowy: 136030
10.15199/65.2022.1.4
nasiona oleiste
konopie siewne
nasiona odtłuszczone
WNKT
otyłość
związki bioaktywne
oilseeds
hemp seeds
defatted seeds
PUFA
obesity
bio-active compounds
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2022-1
Nasiona konopi siewnych w zapobieganiu chorobom dietozależnym
Adam Jurgoński
Paulina Opyd
nr katalogowy: 136030
10.15199/65.2022.1.4
nasiona oleiste
konopie siewne
nasiona odtłuszczone
WNKT
otyłość
związki bioaktywne
oilseeds
hemp seeds
defatted seeds
PUFA
obesity
bio-active compounds
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2022-1
Nasiona konopi siewnych w zapobieganiu chorobom dietozależnym
Adam Jurgoński
Paulina Opyd
nr katalogowy: 136030
10.15199/65.2022.1.4
nasiona oleiste
konopie siewne
nasiona odtłuszczone
WNKT
otyłość
związki bioaktywne
oilseeds
hemp seeds
defatted seeds
PUFA
obesity
bio-active compounds
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2022-1
Nasiona konopi siewnych w zapobieganiu chorobom dietozależnym
Adam Jurgoński
Paulina Opyd
nr katalogowy: 136030
10.15199/65.2022.1.4
nasiona oleiste
konopie siewne
nasiona odtłuszczone
WNKT
otyłość
związki bioaktywne
oilseeds
hemp seeds
defatted seeds
PUFA
obesity
bio-active compounds
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY 2022-3
Zmętnienia w piwie – przyczyny powstawania i ich identyfikacja
Aneta Ciosek
nr katalogowy: 138245
10.15199/64.2022.3.2
piwo
powstawanie zmętnień
identyfikacja zmętnień
polifenole
białka
analizy mikroskopowe
beer
haze formation
haze identification
polyphenols
proteins
microscope analysis
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY 2022-3
Zmętnienia w piwie – przyczyny powstawania i ich identyfikacja
Aneta Ciosek
nr katalogowy: 138245
10.15199/64.2022.3.2
piwo
powstawanie zmętnień
identyfikacja zmętnień
polifenole
białka
analizy mikroskopowe
beer
haze formation
haze identification
polyphenols
proteins
microscope analysis
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2018-6
Wyniki badań składu chemicznego i wartości pokarmowej otrąb pszennych i żytnich na cele paszowe
Waldemar Korol
Grażyna Bielecka
Jolanta Rubaj
nr katalogowy: 117562
otręby pszenne i żytnie
pasza
badanie
skład chemiczny
wartość pokarmowa
wheat and rye bran
feed
analysis
chemical composition
nutritive value
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2018-7
Wpływ dodatku adiuwantów na skuteczność fungicydów w ograniczaniu wzrostu patogenów w warunkach in vitro
Ewa Jajor
Ilona Świerczyńska
Agnieszka Perek
Joanna Horoszkiewicz-Janka
Łukasz Sobiech
Jakub Danielewicz
Marek Korbas
Grzegorz Skrzypczak
nr katalogowy: 114937
10.15199/62.2018.7.19
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA 2007-3-4
Heat treatment influence on corrosion resistance of Fe28Al intermetallic phase
JANUSZ CEBULSKI
STANISŁAW LALIK
RAFAŁ MICHALIK
nr katalogowy: 27579
RUDY I METALE NIEŻELAZNE 2008-12
CORROSION OF COLD-DEFORMED BRASS IN ACID SOLUTIONS
ZORAN AVRAMOVIC
MILAN ANTONIJEVIC
nr katalogowy: 39832
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2023-1
Synteza estrów kwasu fosfonooctowego i ich praktyczne zastosowanie w otrzymywaniu fosforylowanych kumaryn
Sławomir Frynas
Katarzyna Szwaczko
Kamil Dziuba
nr katalogowy: 141536
10.15199/62.2023.1.5
estry kwasu fosfonooctowego
fosfoniany
kumaryny
reakcja Michaelisa i Arbuzowa
reakcja Knoevenagela
hosphonoacetic acid esters
phosphonate
coumarin
Michaelis-Arbuzov reaction
Knoevenagel condensation
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2023-1
Synteza estrów kwasu fosfonooctowego i ich praktyczne zastosowanie w otrzymywaniu fosforylowanych kumaryn
Sławomir Frynas
Katarzyna Szwaczko
Kamil Dziuba
nr katalogowy: 141536
10.15199/62.2023.1.5
estry kwasu fosfonooctowego
fosfoniany
kumaryny
reakcja Michaelisa i Arbuzowa
reakcja Knoevenagela
hosphonoacetic acid esters
phosphonate
coumarin
Michaelis-Arbuzov reaction
Knoevenagel condensation
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2023-1
Synteza estrów kwasu fosfonooctowego i ich praktyczne zastosowanie w otrzymywaniu fosforylowanych kumaryn
Sławomir Frynas
Katarzyna Szwaczko
Kamil Dziuba
nr katalogowy: 141536
10.15199/62.2023.1.5
estry kwasu fosfonooctowego
fosfoniany
kumaryny
reakcja Michaelisa i Arbuzowa
reakcja Knoevenagela
hosphonoacetic acid esters
phosphonate
coumarin
Michaelis-Arbuzov reaction
Knoevenagel condensation
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH