Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AURA
AUTO MOTO SERWIS
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
GAZETA CUKROWNICZA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ODZIEŻ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
Menu
Menu
Menu
Prenumerata
Prenumerata
Publikacje
Publikacje
Drukarnia
Drukarnia
Kolportaż
Kolportaż
Reklama
Reklama
O nas
O nas
ui-button
Twój Koszyk
Twój koszyk jest pusty.
Niezalogowany
Niezalogowany
Zaloguj się
Zarejestruj się
Reset hasła
Czasopismo
|
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
|
Rocznik 2021 - zeszyt 4
Szarłat jako dodatek do pieczywa – ocena podstawowego składu chemicznego
Amaranth as a supplement to bread – evaluation of basic chemical composition
Magdalena Sobolewska
Marek Bury
nr katalogowy: 132879
Streszczenie
Szarłat należy do pseudozbóż, nie zawiera glutenu i dlatego może być stosowany w diecie osób chorych na celiakię, z alergią i nietolerancją glutenu. Stanowi też cenne źródło składników mineralnych. Celem pracy była ocena składu chemicznego nasion oraz mąki z pełnego przemiału szarłatu wyniosłego (Amaranthus cruentus L.). uzyskaną śrutę poddano analizie chemicznej określając ilość: bezazotowych związków wyciągowych, białka ogólnego, tłuszczu surowego, włókna surowego i popiołu surowego w suchej masie zgodnie z normą AOAC oraz składniki mineralne (N, P, K, Mg, Ca, Na, fe, Mn, Zn). Nasiona szarłatu mogą być wykorzystane z powodzeniem jako dodatek w przemyśle młynarsko-piekarskim, zwłaszcza do mąki z pszenicy o średniej bądź niskiej wartości technologicznej, ponieważ zawierają ok. 16% białka, 7% tłuszczu oraz 5% błonnika pokarmowego w suchej masie. Dodatkowym atutem nasion szarłatu jest jego skład mineralny, bogaty w makro- i mikroskładniki, niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu.
Abstract
Amaranth belongs to pseudocereals and does not contain gluten and therefore can be used in the diet of people with celiac disease, allergy and gluten intolerance. It is also a valuable source of minerals. The aim of the study was to assess the chemical composition of seeds and flour from whole milled amaranth (Amaranthus cruentus L.). The obtained flour was analysed and it was determined the content of: nitrogen-free extract, protein, crude fat, crude fiber and crude ash and minerals (N, P, K, Mg, Ca, Na, Fe, Me, Zn) in dry matter in accordance to AOAC-standard. Amaranth seeds can be successfully used as an additive in the milling and baking industry, especially to wheat flour of medium or low technological value, because contain approx. 16% protein, 7% fat and 5% dietary fiber in dry matter. Seeds of amaranth are rich in macro- and micronutrients essential for the correct functioning of the human organism.
Słowa kluczowe
szarłat wyniosły
skład chemiczny
składniki odżywcze
popiół
Keywords
amaranthus cruentus
chemical composition
nutrients content
ash
Bibliografia
[1] Achremowicz B., A. Ceglińska, T. Haber, J. Hołownia, K. Just, M. Obiedziński. 2015. Ogólna charakterystyka i technologiczne wykorzystanie nasion szarłatu. Część I. Ogólna charakterystyka szarłatu. Postępy Techniki Przetwórstwa Spożywczego 1, 118-125. [2] Caselato-Sousa V.M., J. Amaya-Farfan. 2012. State of Knowledge on Amaranth Grain: A Comprehensive Review, Journal of Food Science 4, 93-104. [3] Haber T., H. Haberowa, J. Lewczuk. 1995. Wykorzystanie nasion amaranthusa w piekarstwie. Roczniki Nauk Rolniczych. Seria A. 111(1-2), 31-43. [4] Januszewska-Jóźwiak K., J. Synowiecki. 2008. Charakterystyka i przydatność składników szarłatu w biotechnologii żywności. Prace przeglądowe. Biotechnologia 3 (82), 89-102. [5] Kaźmierczak A., I. Bolesławska, J. Przysławski. 2011. Szarłat – jego wykorzystanie w profilaktyce i leczeniu wybranych chorób cywilizacyjnych. Nowiny Lekarskie 80(3), 192-198. [6] Kot A., S. Zaręba. 2015. Produkty zbożowe źródłem żelaza i manganu. Rocz. PZH 56(1), 91-96. [7] Michniowski A., D. Galas, A. Szyszkowska. 2015. Znaczenie jonów manganu w procesach fizjologicznych w organizmach żywych. Edukacja Biologiczna i Ekologiczna 4, 11-18. [8] Paśko P., M. Bednarczyk. 2007. Szarłat (Amaranthus sp.) – możliwości wykorzystania w medycynie. Bromat. Chem. Toksykol. XL, 2, 217-222. [9] Pieczyńska J., A. Sowa, H. Grajeta, J. Biernat. 2012. Wpływ warunków agrotechnicznych na zawartość wybranych składników pokarmowych w płatkach i otrębach nowych odmian pszenicy ozimej. Bromat. Chem. Toksykol. 45 (1), 83-87. [10] Prasad R. 2009. Zinc Malnutrition and its Alleviation through Zinc fortified Cereal Grains. Proc. Indian Natn. Sci. Akad. 75(2), 89-91. [11] Radziewicz J. 2011. Amarantus – jego właściwości żywieniowe i zdrowotne. Rolniczy Magazyn Elektroniczny 41. [12] Różyło R., J. Laskowski. 2008. Wpływ dodatku produktów z amarantusa na cechy tekstury miękiszu pieczywa. Acta Agrophysica 11(2), 499-508. [13] Sobolewska M., M. Bury. 2021. Teff jako dodatek do pieczywa (ocena składu chemicznego). Przegląd Zbożowo-Młynarski 2/2021, 25-28. [14] Szwejkowska B., S. Bielski. 2012. Wartość prozdrowotna nasion szarłatu (Amaranthus cruentus L.), Postępy Fitoterapii 4, 240-243. [15] Welch R.W. 2005. Cereal grains. Elsevier Ltd., Vol. 2, 346-357 [16] Wiśniewska M., D. Boros, A. Fraś, E. Henc, 2019. Wartość żywieniowa mieszanek zbożowo-bobowatych. Dni Młodego Naukowca 2019. [17] Wolska P., A. Ceglińska, E. Drabarczyk vel Grabarczyk. 2011. Wpływ dodatku mąki i płatków z szarłatu na jakość chleba pszennego. Acta Agrophysica 17(1), 219-228.
Treść płatna
Jeśli masz wykupiony/przyznany dostęp -
zaloguj się
.
Skorzystaj z naszych propozycji zakupu!
Publikacja
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI- e-publikacja (pdf) z zeszytu 2021-4 , nr katalogowy 132879
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
10.00 zł
Do koszyka
Zeszyt
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI- e-zeszyt (pdf) 2021-4
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
42.00 zł
Do koszyka
Prenumerata
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI - prenumerata cyfrowa
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
240.00 zł
Do koszyka
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI - papierowa prenumerata roczna + wysyłka
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI - papierowa prenumerata roczna
288.00 zł brutto
266.67 zł netto
21.33 zł VAT
(stawka VAT 8%)
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI - pakowanie i wysyłka
21.00 zł brutto
17.07 zł netto
3.93 zł VAT
(stawka VAT 23%)
309.00 zł
Do koszyka
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI - PAKIET prenumerata PLUS
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI - PAKIET prenumerata PLUS (Prenumerata papierowa + dostęp do portalu sigma-not.pl + e-prenumerata)
384.00 zł brutto
355.55 zł netto
28.45 zł VAT
(stawka VAT 8%)
384.00 zł
Do koszyka
Zeszyt
2021-4
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH