Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AURA
AUTO MOTO SERWIS
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
GAZETA CUKROWNICZA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ODZIEŻ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
Menu
Menu
Menu
Prenumerata
Prenumerata
Publikacje
Publikacje
Drukarnia
Drukarnia
Kolportaż
Kolportaż
Reklama
Reklama
O nas
O nas
ui-button
Twój Koszyk
Twój koszyk jest pusty.
Niezalogowany
Niezalogowany
Zaloguj się
Zarejestruj się
Reset hasła
Czasopismo
|
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
|
Rocznik 2017 - zeszyt 2
Selected chemical and physical properties of Spanish sage seeds (Salvia hispanica L.) Skład chemiczny i właściwości fizyczne nasion szałwii hiszpańskiej (Salvia hispanica L.)
10.15199/62.2017.2.17
Beata Zdybel
Agnieszka Sagan
Artur Przywara
nr katalogowy: 104012
10.15199/62.2017.2.17
Spanish sage seeds (chia) were studied for mass of 1000 seeds, angle of repose, chute angle, bulk and shaken d., size and shape of seeds, and their compressive strength. The chem. compn. of the seeds was also detd. (protein, fat, ash, amino acid content and fatty acid composition of the lipid fraction). The seeds showed high protein and fat contents (19.09% and 27.26%, resp.). The main acid of the lipid fraction was alpha-linolenic acid (62.3%). Zbadano wybrane właściwości fizyczne i skład chemiczny nasion szałwii hiszpańskiej. Oznaczono masę 1000 ziaren, kąt zsypu i usypu, gęstość utrzęsioną i usypową, określono wielkość i kształt ziaren oraz ich wytrzymałość na ściskanie. Oznaczono również podstawowy skład chemiczny badanego materiału: zawartość białka, tłuszczu, popiołu, aminokwasów i skład kwasów tłuszczowych frakcji lipidowej. Nasiona charakteryzowały się dużą zawartością białka (19,09%) i tłuszczu (27,26%). Głównym kwasem frakcji lipidowej nasion był kwas alfa-linolenowy (62,3%). Szałwia hiszpańska (Salvia hispanica L.) to pochodząca z Meksyku i Gwatemali roślina o szerokich liściach i niedużych fioletowych lub białych kwiatach. Jej owoce zawierają dużą ilość owalnych nasion, nazywanych nasionami chia. Swoją popularność szałwia hiszpańska zawdzięcza wyjątkowym wartościom odżywczym i prozdrowotnym nasion. W czasach prekolumbijskich nasiona szałwii były jednym z podstawowych pokarmów kilku cywilizacji Ameryki Środkowej, mniej ważnym niż kukurydza i fasola, ale ważniejszym niż amarantus. Nasionami chia był płacony podatek dla kapłanów i szlachty azteckiej przez podbite narody oraz oddawano nimi hołd azteckim bogom1, 2). Religijne wykorzystanie nasion spowodowało zakaz uprawy szałwii hiszpańskiej na 500 lat. Dopiero w 1990 r. odkryto ją na nowo w Argentynie jako alternatywną uprawę dla tego regionu2, 3). Obecnie szałwia hiszpańska jest uprawiana w celach handlowych (dla nasion) w centralnej i południowej części Meksyku, w[...]
Bibliografia
[1] Codex Mendoza 1542, Museo Nacional de Argueologia. Historia y Etnogrfia, Mexico, 1925. [2] A. Ayerza, D. Rivera, J.A. Palazón, C. Obón, Trop. Sci. 2004, 44, 131. [3] B. Marachand, Przegl. Zboż. Młyn. 2015, nr 11-12, 16. [4] E.N. Guiotto, V.Y. Ixtaina, M.C.M. Tomas, S.M. Nolasco, Food Industry. INTECH 2013, 381. [5] Decyzja wykonawcza komisji z dnia 22 stycznia 2013 r. zezwalająca na rozszerzenie zastosowania nasion szałwii hiszpańskiej (Salvia hispanica) jako nowego składnika żywności zgodnie z rozporządzeniem (WE) nr 258/97 Parlamentu Europejskiego i Rady, Dz. Urz. UE L 21/34, 24.1.2013. [6] R. Ayerza, J. Am. Oil. Chem. Soc. 1995, 72, 1079. [7] G. Dąbrowski, M. Skrajda, J. Education, Health Sport 2015, 5, nr 9, 337. [8[ M. Guevara-Cruz, A.R. Tovar, C.A. Aguilar-Salinas i in., J. Nutr. 2012, 142, 64. [9] K. Nowak, Sz. Majsterek, N. Ciesielska, R. Sokołowski, K. Klimkiewicz, W. Zukow, J. Education, Health Sport 2016, 6, 35. [10] PN-68/R-74017, Ziarno zbóż i nasiona strączkowe jadalne. Oznaczanie masy 1000 ziarn. [11] PN-65/Z-04004, Kąt zsypu. [12] PN-7412-04022/08 07, Kąt usypu. [13] PN-ISO-7871-2:1998 07, Gęstość usypowa. [14] PN-EN ISO 712:2012, Ziarno zbóż i przetwory zbożowe. Oznaczanie wilgotności. Metoda odwoławcza. [15] J. Grochowicz, J. Laskowski, Biul. Inf. Przem. Pasz. 1983, 3-4, 1. [16] J. Grochowicz, J. Laskowski, Zesz. Probl. Postępu Nauk Rol. 1987, nr 321, 83. [17] S. Kamiński, D. Kamińska, 11th Baltic Sea Geotech. Conf. Geotechnics in Martime Engineering, Gdańsk, 15-18 września 2008 r. [18] M. Patakiewicz, Wpływ wskaźników sedymentologicznych uziarnienia na parametry zagęszczalności gruntu, rozprawa doktorska, Politechnika Białostocka, 2013. [19] M.G. Davies, A.J. Thomas, J. Sci. Food Agric. 1973, 24, 1525. [20] E. Schram, S. Moore, E.J. Bigwood, Biochem. J. 1954, 57, 33. [21] B.L. Oser, J. Am. Diet. 1951, 27, 396. [22] PN-EN ISO 5508:1996, Oleje i tłuszcze roślinne oraz zwierzęce. Analiza estrów metylowych kwasów tłuszczowych metodą chromatografii gazowej. [23] PN-EN ISO 5509:2001, Oleje i tłuszcze roślinne oraz zwierzęce. Przygotowanie estrów metylowych kwasów tłuszczowych. [24] Y. Ixtaina, S.M. Nolasco, M.C Tomas, Ind. Crop Prod. 2008, 28, 286. [25] L.A. Muñoz, A. Cobos, O. Diaz, J.M Aguilera, J. Food Eng. 2012, 108, 216. [26] M. Krajewska, B. Ślaska-Grzywna, D. Andrejko, Agric. Eng. 2016, 1, nr 157, 69. [27] S. Smulikowska, A. Rutkowski, Zalecenia żywieniowe i wartość pokarmowa pasz. Normy żywienia drobiu, Instytut Fizjologii i Żywienia Zwierząt im. Jana Kielanowskiego, PAN, Jabłonna 2005. [28] M.S. Coelho, M. Salas-Mellado, J. Food Nutr. Res. 2014, 2, nr 5, 263. [29] M.R. Segura-Campos, N. Ciau-Solis, G. Rosado-Rubio, L. Chel- -Guerrero, D. Betancur-Ancona, J. Agric. Sci. 2014, 5, nr 3, 220. [30] K. Achramowicz, K. Szary-Sworst, Ż.N.T.J. 2005, 44, nr 3, 23. [31] J. Słupski, A. Korus, Ż.N.T.J. 2014, 93, nr 2, 151. [32] W. Biel, R. Maciorowski, Ż.N.T.J. 2012, 81, nr 2, 45. [33] J. Harasym, Przegl. Zbożowo-Młynarski 2015, 7, 20. [34] A. Vázquez-Ovando, G. Rosado-Rubio, L. Chel-Guerrero, D. Betancur- -Ancona, J. Food Sci. Technol. 2009, 42, nr 1, 168.
Zeszyt
PRZEMYSŁ CHEMICZNY - e-zeszyt (pdf) 2017-2
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
55.00 zł
Do koszyka
Prenumerata
PRZEMYSŁ CHEMICZNY - prenumerata cyfrowa
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
762.00 zł
Do koszyka
PRZEMYSŁ CHEMICZNY - prenumerata PLUS
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
PRZEMYSŁ CHEMICZNY - PAKIET prenumerata PLUS (Prenumerata papierowa + dostęp do portalu sigma-not.pl + e-prenumerata)
1002.00 zł brutto
927.78 zł netto
74.22 zł VAT
(stawka VAT 8%)
1002.00 zł
Do koszyka
PRZEMYSŁ CHEMICZNY - papierowa prenumerata roczna + wysyłka
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
PRZEMYSŁ CHEMICZNY - papierowa prenumerata roczna
960.00 zł brutto
888.89 zł netto
71.11 zł VAT
(stawka VAT 8%)
PRZEMYSŁ CHEMICZNY - pakowanie i wysyłka
42.00 zł brutto
34.15 zł netto
7.85 zł VAT
(stawka VAT 23%)
1002.00 zł
Do koszyka
Open Access
Zeszyt
2017-2
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH