Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AURA
AUTO MOTO SERWIS
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
GAZETA CUKROWNICZA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ODZIEŻ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
Menu
Menu
Menu
Prenumerata
Prenumerata
Publikacje
Publikacje
Drukarnia
Drukarnia
Kolportaż
Kolportaż
Reklama
Reklama
O nas
O nas
ui-button
Twój Koszyk
Twój koszyk jest pusty.
Niezalogowany
Niezalogowany
Zaloguj się
Zarejestruj się
Reset hasła
Czasopismo
|
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
|
Rocznik 2023 - zeszyt 4
Porównanie składu chemicznego i wartości pokarmowej fonio z szarłatem i teffem
Comparison of chemical composition and nutrition value of fonio vs. amaranthus and tef
Marek Bury
Magdalena Sobolewska
nr katalogowy: 144370
Streszczenie
W ostatnich latach w świecie duże zainteresowanie budzi miłka abisyńska, inaczej teff, a najmniej znanym gatunkiem jest fonio. Zboża te mogą stanowić w przyszłości żywność funkcjonalną. Celem pracy była ocena składu chemicznego i wartości pokarmowej nasion/ziarna oraz mąki całoziarnowej fonio w porównaniu do szarłatu wyniosłego i miłki abisyńskiej (teffu). Materiał badawczy stanowiło ziarno trzech gatunków zbóż drobnonasiennych: fonio, szarłatu wyniosłego oraz miłki abisyńskiej. Podsumowując, fonio jest bardzo interesującym, ale mało znanym gatunkiem zboża w Polsce. Jego ziarno może być wykorzystane z powodzeniem do produkcji wyrobów bezglutenowych oraz jako dodatek w przemyśle młynarsko-piekarskim, zwłaszcza do mąki z pszenicy o średniej wartości technologicznej. Dodatkowym atutem nasion fonio jest jego skład mineralny, bogaty w makro- i mikroskładniki, a zwłaszcza żelazo, niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu.
Abstract
In recent years, the world has been attracting great interest in teff, and the least known species is fonio. These cereals may become functional foods in the future. The aim of the study was to evaluate the chemical composition and nutritional value of fonio seeds/grains and wholegrain flour in comparison to amaranth and Teff. The research material consisted of three species of small-grain cereals: fonio, amaranth and teff. To sum up, fonio is a very interesting, but little-known grain species in Poland. Its grain can be successfully used for gluten-free products and as an additive in the milling and baking industry, especially for wheat flour of medium technological value. An additional advantage of fonio seeds is its mineral composition, rich in macro- and micronutrients, especially iron, necessary for the proper functioning of the body
Słowa kluczowe
fonio
teff
szarłat
skład mineralny
wartość odżywcza
Keywords
fonio
teff
amaranth
mineral composition
nutritional value
Bibliografia
[1] Achremowicz B., T. Haber. 2017. Wykorzystanie bezglutenowego ziarna miłki abisyńskiej (teff) jako surowca w piekarstwie. Przegląd Zbożowo-Młynarski 61(6), 14-18. [2] Brzóska F. 2007. Wykorzystanie ziarna zbóż w żywieniu różnych gatunków zwierząt. Studia i raporty IUNG, z. 9, 99-109. [3] Bultosa G. 2016. Teff: Overview. [w:] Wrigley C.W., Corke H., Seetharaman K., Faubion J. (red.). Encyclopedia of Food Grains (2nd ed.). Kidlington, Oxford, UK, Academic Press. 204-220. [4] Caselato-Sousa V.M., J. Amaya-Farfan. 2012. State of Knowledge on Amaranth Grain: A Comprehensive Review. Journal of Food Science no. 4, 93-104 [5] Costanza S.H., J.M.J. Dewet, J.R. Harlan. 1979. Literature-review and numerical taxonomy of Eragrostis-tef (Tef). Econ. Bot. 33, 413–424. [6] FAOSTAT 2019. World Food and Agriculture – Statistical Yearbook. Rome. [7] Gomez M.I., S.C. Gupta. 2003. Millets [w:] L. Trugo and P. M. Finglas (red.). Encyclopedia of Food Sciences and Nutrition. Elsevier, Amsterdam, 3974-3979. [8] Helrich, K. (red.) 1990. Official methods of analysis of the Association of Official Analytical Chemists. AOAC: Virginia, USA. [9] Jideani I.A., V.A. Jideani. 2011. Developments on the cereal grains Digitaria exilis (acha) and Digitaria iburua (iburu). J Food Sci. Technol. 48 (3), 251-259. [10] Kane N. A., D. Foncéka, T.J. Dalton (red.) 2022. Crop Adaptation and Improvement for Drought-Prone Environments. Cz. 15. From Shade to Light: Fonio, an African Orphan Crop, Towards Renewed Challenges. New Prairie Press. Kansas State University Libraries, Manhattan, Kansas. [11] Kaźmierczak A., I. Bolesławska, J. Przysławski. 2011. Szarłat – jego wykorzystanie w profilaktyce i leczeniu wybranych chorób cywilizacyjnych. Nowiny Lekarskie 80(3), 192-198. [12] Kulczycki G., J. Grocholski. 2004. Zawartość mikroelementów w ziarnie i słomie wybranych odmian pszenicy ozimej. Zesz. Probl. Post. Nauk Roln., z. 502: 215-221. [13] Nascimento K., S. Paes, I. Oliveira, I.R. Reis, I.M. Augusta. 2018. Teff: Suitability for Different Food Applications and as a Raw Material of Gluten-free, a Literature Review. J. of Food and Nutrition Research, Vol. 6, No. 2, 74-81. [14] NRC =National Research Council. 1996. Lost crop in Africa. [w:] N.D. Vietmeyer, N.E. Borlaugh, J. Axtell, G.W. Burton, J.R. Harlan, K.O. Rachie (red). T. I: Grains, Chap. 3. Fonio (Acha). The National Academies Press. Washington, DC. 58-75. [15] Otles S., E. Nakilcioglu-Tas. 2022. Cereal-Based Functional Foods. [w:] N. Chhikara, A. Panghal, G. Chaudhary (red.) Functional food. Scrivener Publishing Wiley, Ch. 3, 55-73. [16] Radziewicz J. 2011. Amarantus – jego właściwości żywieniowe i zdrowotne. Rolniczy Magazyn Elektroniczny 41. [17] Segit Z., K. Szwed-Urbaś. 2006. Ocena cech jakościowych ziarna wybranych linii pszenicy twardej. Biuletyn Instytutu Hodowli i Aklimatyzacji Roślin 240/241, 75-82. [18] Sobolewska M., M. Bury. 2021a. Teff jako dodatek do pieczywa – Ocena składu chemicznego. Przegląd Zbożowo-Młynarski 2, 16-19. [19] Sobolewska M., M. Bury. 2021b. Szarłat jako dodatek do pieczywa – Ocena podstawowego składu chemicznego. Przegląd Zbożowo-Młynarski 4, 10-13. [20] Spaenij-Dekking L., Y. Kooy-Winkelaar, F. Koning. 2005. The Ethiopian cereal tef in celiac disease. N. Engl. J. Med. 353, 1748–1749. [21] Szwejkowska B., S. Bielski. 2012. Wartość prozdrowotna nasion szarłatu (Amaranthus cruentus L.). Postępy Fitoterapii 4, 240-243. [22] Tadele E., T. Hibistu. 2021. Empirical review on the use dynamics and economics of teff in Ethiopia. Agric & Food Secur. 10, 40. [23] Thiam P, J. Sit. 2015. Senegal: Modern Senegalese Recipes From the Source to the Bowl. New York, NY: Lake Isle Press. [24] Vohwinkel F., H.P. Piepho, B. Heiligtag, C. Richter. 2002. Comparative yield and nutrient concentration of six cultivars of Tef (Eragrostis Tef (Zucc.) Trotter). Ethiop. J. Nat. Resour. 4, 21–36.
Treść płatna
Jeśli masz wykupiony/przyznany dostęp -
zaloguj się
.
Skorzystaj z naszych propozycji zakupu!
Publikacja
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI- e-publikacja (pdf) z zeszytu 2023-4 , nr katalogowy 144370
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
10.00 zł
Do koszyka
Zeszyt
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI- e-zeszyt (pdf) 2023-4
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
46.00 zł
Do koszyka
Prenumerata
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI - prenumerata cyfrowa
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
240.00 zł
Do koszyka
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI - papierowa prenumerata roczna + wysyłka
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI - papierowa prenumerata roczna
288.00 zł brutto
266.67 zł netto
21.33 zł VAT
(stawka VAT 8%)
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI - pakowanie i wysyłka
21.00 zł brutto
17.07 zł netto
3.93 zł VAT
(stawka VAT 23%)
309.00 zł
Do koszyka
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI - PAKIET prenumerata PLUS
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI - PAKIET prenumerata PLUS (Prenumerata papierowa + dostęp do portalu sigma-not.pl + e-prenumerata)
384.00 zł brutto
355.55 zł netto
28.45 zł VAT
(stawka VAT 8%)
384.00 zł
Do koszyka
Zeszyt
2023-4
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH