Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AURA
AUTO MOTO SERWIS
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
GAZETA CUKROWNICZA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ODZIEŻ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
Menu
Menu
Menu
Prenumerata
Prenumerata
Publikacje
Publikacje
Drukarnia
Drukarnia
Kolportaż
Kolportaż
Reklama
Reklama
O nas
O nas
ui-button
Twój Koszyk
Twój koszyk jest pusty.
Niezalogowany
Niezalogowany
Zaloguj się
Zarejestruj się
Reset hasła
Czasopismo
|
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
|
Rocznik 2024 - zeszyt 6
Gryka – pseudozboże o wieloaspektowym znaczeniu
Buckwheat – a pseudocereal with multifaceted importance
10.15199/61.2024.6.3
Marcin Różewicz
nr katalogowy: 151863
10.15199/61.2024.6.3
Streszczenie
Celem pracy był systematyczny przegląd wiedzy podsumowujący rolę produkcji gryki w aspekcie pozycji Polski jako światowego producenta, a także znaczenie prozdrowotne i żywieniowe nasion tej rośliny. Polska jest ważnym producentem gryki, a areał jej uprawy wzrósł w ostatnich latach, jednak nie wyczerpuje on potencjału, jaki można wykorzystać by jeszcze zwiększyć rolę gryki, jako ważnej rośliny uprawnej. Obecna sytuacja związana z konfliktem między ważnymi producentami gryki jakimi są Rosja i Ukraina oraz zmniejszenie podaży nasion gryki w krajach Europy Zachodniej mogą wpłynąć na wyższy popyt i eksport nasion z Polski. Jednocześnie upowszechnienie wiedzy na temat prozdrowotnych i odżywczych właściwości nasion gryki może zwiększyć zarówno jej krajowe spożycie, ale także rozszerzyć rynki zbytu o nowe kraje.
Abstract
The aim of the work was to systematically review knowledge summarizing the role of buckwheat production in the aspect of Poland’s position as a world producer, as well as the health-promoting and nutritional importance of buckwheat seeds. Poland is an important producer of buckwheat, and the area of its cultivation has increased in recent years, but it does not exhaust the potential that can be used to further increase the role of buckwheat as an important crop. The current situation related to the conflict between important buckwheat producers such as Russia and Ukraine and the reduction in the supply of buckwheat seeds in Western European countries may affect the higher demand and export of seeds from Poland. At the same time, dissemination of knowledge about the health-promoting and nutritional properties of buckwheat seeds may increase both its domestic consumption, but also expand sales markets to new countries.
Słowa kluczowe
gryka
produkcja
nasiona gryki
produkty gryczane
wartość odżywcza
Keywords
Buckwheat
production
buckwheat seeds
buckwheat products
nutritional value
Bibliografia
[1] B hinder S.B., A. Kaur, M.P. Singh, M.P. Yadav, N. Singh. 2020. Proximate composition, amino acid profile, pasting and process characteristics of flour from different Tartary buckwheat varieties. Food Research International, 130, 108946. [2] Chrungoo N.K., L. Dohtdong, U. Chettry. 2016. Diversity in seed storage proteins and their genes in buckwheat. In Molecular breeding and nutritional aspects of buckwheat (387-399) Academic Press. [3] Cioch-Skoneczny M., Ł. Kleszcz, A. Pater, W. Piechowicz. 2019. Wykorzystanie gryki i prosa w browarnictwie®. Postępy Techniki Przetwórstwa Spożywczego, 1, 23-28. [4] Coţovanu I., S. Mironeasa. 2022. Influence of Buckwheat Seed Fractions on Dough and Baking Performance of Wheat Bread. Agronomy, 12, 137. https://doi. org/10.3390/agronomy12010137 [5] Crops and livestock products in 2022 FAOSTAT. [6] Dojczew D., M. Sobczyk, O. Jablonka. 2011. Wpływ dodatku mąki gryczanej na jakość pieczywa pszennego. Zeszyty Problemowe Postępów Nauk Rolniczych, 558:43-50. [7] Dziadek K., A. Kopeć, E. Pastucha, E. Piątkowska, T. Leszczyńska, E. Pisulewska, R. Witkowicz, R. Francik. 2016. Basic chemical composition and bioactive compounds content in selected cultivars of buckwheat whole seeds, dehulled seeds and hulls. Journal of Cereal Science, 69: 1-8. [8] Gabrovská D., V. Fiedlerová, M. Holasová, E. Mašková, H. Smrčinov, J. Rysová, M. H utař. 2002. The nutritional evaluation of underutilized cereals and buckwheat. Food and nutrition bulletin, 23(3_suppl1): 246-249. [9] Gulpinar A.R., I.E. Orhan, A. Kan, F.S. Senol, S.A. Celik, M. Kartal. 2012. Estimation of in vitro neuroprotective properties and quantification of rutin and fatty acids in buckwheat (Fagopyrum esculentum Moench) cultivated in Turkey. Food Research International, 46(2): 536-543. [10] H assona M.M., H.A. Abd El-Aal, N.M. Morsy, A.M.S. Hussein. 2024. Abiotic and Biotic Factors Affecting Crop Growth and Productivity: Unique Buckwheat Production in Egypt. Agriculture 14, no. 8: 1280. https:// doi.org/10.3390/agriculture14081280 [11] H olderna-Kędzia E., B. Kędzia. 2006. Badania nad przeciwutleniającymi właściwościami miodu pszczelego. Acta Agrobotanica, 59(1): 265-269. [12] https://geopolityka.org/20240831/niedoborgryki- oczekiwany-na-ukrainie-co-staniesie- z-cenami/#:~:text=31%20sierpnia%20 2024.%20in%20Na%20%C5%9Bwiecie. %200.%20SHARES.%207.%20VIEWS. (dostęp: 07.10.2024) [13] https://seedea.pl/buckwheat-marketupdate- september-2023/#:~:text=The%20 weather-related%20challenges,%20 c o u p l e d % 2 0 w i t h % 2 0 t h e % 2 0 decreased%20buckwheat%20production (dostęp: 07.10.2024) [14] Jaśkiewicz B. 2015. The factors effecting the regional differentiation of buckwheat production in Poland. Annals Of The Polish Association Of Agricultural And Agribusiness Economists, 17(5): 77-83. [15] Kopeć A., A.A. Syska, T. Leszczyńska, E. Piątkowska. 2014. Skład chemiczny i aktywność antyoksydacyjna biszkoptów i ciastek bezglutenowych. Właściwości Produktów Surowców Żywnościowych. Wybrane Zagadnienia: 153-163. [16] Majkowska A., J. Klepacka, R. Rafalowski. 2015. Analiza zawartości związków fenolowych i białka w kaszach gryczanych dostępnych na rynku w województwie warmińsko-mazurskim. Fragmenta Agronomica, 32(1): 82-91. [17] Marciniak-Łukasiak K., M. Skrzypacz. 2011. Wpływ dodatku mąki gryczanej na jakość koncentratów chleba bezglutenowego. Zeszyty Problemowe Postępów Nauk Rolniczych, 558: 141-151 [18] Mir N.A., K. Gul, C.S. Riar. 2014. Techno functional and nutritional properties of gluten-free cakes prepared from water chestnut flours and hydrocolloids. Journal of Food Processing and Preservation, 39, 978–984. [19] Qin P., Q. Wang, F . Shan, Z. Hou, G. Ren. 2010. Nutritional composition and flavonoids content of flour from different buckwheat cultivars. International Journal of Food Science and Technology, 45: 951-958. [20] Ruan J., Y. Zhou, J. Yan, M. Zhou, S.H. Woo, W. Weng, J. Cheng, K. Zhang. 2020. Tartary buckwheat: An under-utilized edible and medicinal herb for food and nutritional security. Food Reviews International, 38: 1-15. [21] Salamon A. 2016. Ocena jakości słodowanego ziarna zbóż i pseudozbóż bezglutenowych w porównaniu ze słodem browarnym jęczmiennym. Postępy Nauki i Technologii Przemysłu Rolno-Spożywczego, 71(4):59-71. [22] Sultan T., A. Ahmed, A. Qayyum, A. Mumtaz, N. Khalid. 2020. Effect of Buckwheat Supplementation on the Quality Parameters of Pasta. Pakistan Journal of Agricultural Research, 33(3):535-543. [23] Vojtiskova P., K. Kmentova, V. Kuban, S. Kracmar. 2012. Chemical composition of buckwheat plant (Fagopyrum esculentum) and selected buckwheat products. Journal of Microbiology, Biotechnology and Food Sciences, 1: 1011-1019. [24] Wyniki ekologicznych doświadczeń odmianowych – Gryka 2023. Ekologiczne Doświadczalnictwo Odmianowe w COBORU. Nr 194/2024. https://coboru.gov.pl/pdo/ pdoPublikacjeCentralne [25] Y ang J., Z. Gu, L. Zhu, L. Cheng, Z. Li, C. Li, Y. H ong. 2019. Buckwheat digestibility is affected by the chemical and structural features of its main components. Food Hydrocolloids, 96: 596-603. [26] Zarzecka K., M. Gugała, I. Mystkowska. 2015. Wartość odżywcza i prozdrowotna gryki siewnej. Problemy Higieny i Epidemiologii, 96(2): 410-413. [27] Zhou X., L. Wen, Z. Li, Y. Zhou, Y. Chen, Y. Lu. 2015. Advance on the benefits of bioactive peptides from buckwheat. Phytochemistry Reviews, 14: 381-388. [28] Zieliński H., A. Michalska, M. Amigo-Benavent, M.D. del Castillo, M.K. Piskula. 2009. Changes in protein quality and antioxidant properties of buckwheat seeds and groats inducted by roasting. Journal of Agricultural and Food Chemistry, 57: 771-776.
Treść płatna
Jeśli masz wykupiony/przyznany dostęp -
zaloguj się
.
Skorzystaj z naszych propozycji zakupu!
Publikacja
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI- e-publikacja (pdf) z zeszytu 2024-6 , nr katalogowy 151863
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
10.00 zł
Do koszyka
Zeszyt
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI- e-zeszyt (pdf) 2024-6
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
50.00 zł
Do koszyka
Prenumerata
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI - prenumerata cyfrowa
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
240.00 zł
Do koszyka
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI - papierowa prenumerata roczna + wysyłka
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI - papierowa prenumerata roczna
288.00 zł brutto
266.67 zł netto
21.33 zł VAT
(stawka VAT 8%)
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI - pakowanie i wysyłka
21.00 zł brutto
17.07 zł netto
3.93 zł VAT
(stawka VAT 23%)
309.00 zł
Do koszyka
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI - PAKIET prenumerata PLUS
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI - PAKIET prenumerata PLUS (Prenumerata papierowa + dostęp do portalu sigma-not.pl + e-prenumerata)
384.00 zł brutto
355.55 zł netto
28.45 zł VAT
(stawka VAT 8%)
384.00 zł
Do koszyka
Zeszyt
2024-6
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH