Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AURA
AUTO MOTO SERWIS
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
GAZETA CUKROWNICZA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ODZIEŻ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
Menu
Menu
Menu
Prenumerata
Prenumerata
Publikacje
Publikacje
Drukarnia
Drukarnia
Kolportaż
Kolportaż
Reklama
Reklama
O nas
O nas
ui-button
Twój Koszyk
Twój koszyk jest pusty.
Niezalogowany
Niezalogowany
Zaloguj się
Zarejestruj się
Reset hasła
Czasopismo
|
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
|
Rocznik 2019 - zeszyt 2
W poszukiwaniu innowacyjnych surowców piekarskich - mąka z pestek dyni
Agnieszka Jaśniewska
Anna Diowksz
nr katalogowy: 120563
Streszczenie
Przy zwiększonej świadomości konsumentów, dotyczącej zdrowego odżywiania, stale poszukuje się innowacyjnych surowców, które zaciekawią nie tylko swoją odmiennością, ale również bogatym składem chemicznym czy właściwościami prozdrowotnymi. W przetwórstwie żywności pestki dyni zwykle usuwane są na rzecz odżywczego miąższu, jednak ich wysoka wartość odżywcza także zasługuje na zainteresowanie. Ich wykorzystanie w przemyśle spożywczym zawęża się głównie do stosowania jako dodatku do produktów zbożowych, bądź jako przekąski. Innowacyjnym podejściem jest wykorzystanie mąki z odtłuszczonych pestek dyni, powstałej jako produkt uboczny po produkcji oleju z pestek, jako surowca w produkcji piekarskiej.
Abstract
With growing consumer awareness of wholesome diet, innovative raw materials with rich chemical composition and potential pro-health properties are constantly sought. In food processing pumpkin seeds are usually removed and discarded in favour of nutritious flesh, but their high nutritional value makes them interesting for further use. Their application in food industry is rather limited and they are consumed mainly as an additive to cereal products or as a snack. Defatted pumpkin seed flour, which is a waste product after seed oil production, might be an innovative ingredient and can find its use in bakery production.
Słowa kluczowe
pestki dyni
mąka z pestek dyni
żywność funkcjonalna
Keywords
pumpkin seeds
pumpkin seed flour
functional food
Bibliografia
[1] Adams G. G., S. Imran, S. Wang, A. Mohammad, M. S. Kok, D. A. Gray, S. E. Harding. 2014. "The hypoglycemic effect ZBOZOWO 3/2019 37 MŁYNARSKI PRZEGLAD NAUKA - NAUKA - NAUKA - NAUKA - NAUKA - NAUKA [15] H ong H., C. S. Kim, S. Maeng. 2009. "Effects of pumpkin seed oil and saw palmetto oil in Korean men with symptomatic benign prostatic hyperplasia". Nutrition Research and Practice 3 (4): 323-327. [16] Medjakovic S., S. Hobiger, K. Ardjomand- -Woelkart, F. Bucar, A. Jungbauer. 2016. "Pumpkin seed extract: Cell growth inhibition of hyperplastic and cancercells, independent of steroid hormone receptors". Fitoterapia 110: 150-156. [17] Murkovic M., V. Piironen, A. Lampi, T. Kraushofer, G. Sontag. 2004. "Changes in chemical composition of pumpkin seeds during the roasting process for production of pumpkin seed oil". Food Chemistry 84: 359-365. [18] Nawirska A., A. Figiel, A. Z. Kucharska, A. Sokół-Łętowska, A. Biesiada. 2009. "Drying kinetics and quality parameters of pumpkin slices dehydrated using different methods". Journal of Food Engineering 94 (1): 12-14. [19] Nishimura M., T. Ohkawara, H. Sato, H. Takeda, J. Nishihira. 2014. "Pumpkin seed oil extracted from Cucurbita maxima improves urinary disorder in human overactive bladder". Journal of Traditional and Complementary Medicine 4 (1): 72-74. [20] Patel S., A. Rauf. 2017. "Edible seeds from Cucurbitaceae family as potential functional foods: Immense promises, few concerns". Biomedicine & Pharmacotherapy 91: 330-337. [21] Rakcejeva T., R. Galoburda, L. Cude, E. Strautniece Procedia. 2011. "Use of dried pumpkins in wheat bread production". Food Science 1: 441 - 447. [22] Rodríguez‐Miranda J., B. Hernández‐Santos, E. Herman‐Lara, M. A. Vivar‐Vera, R. Carmona‐García, C. A. Gómez‐Aldapa, C. E. Martínez‐Sánchez. 2012. "Physicochemical and functional properties of whole and defatted meals from M exican (Cucurbita pepo) pumpkin seeds". International Journal of Food Science & Technology 47 (11): 2297-2303. [23] Salgın U., H. Korkmaz. 2011. "A green separation process for recovery of healthy oil from pumpkin seed". Journal of Supercritical Fluids 58: 239- 248. [24] Seo J.S., B. J. Burri, Z. Quan, T. R. Neidlinger. 2005. "Extraction and chromatography of carotenoids from pumpkin". Journal of Chromatography A 1073 (1-2): 371-375. [25] Shim B., H. Jeong, S. Lee, S. Hwang, B. Moon, C. Storni. 2014. "A randomized double-blind placebo-controlled clinical trial of a product containing pumpkin seed extract and soy germ extract to improve overactive bladder-related voiding dysfunction and quality of life". Journal of Functional Foods 8: 111-117. [26] Ward D., P. Ainsworth. 1998. "The development of a nutritious low cost weaning food for Kenya infants". African Journal of Health Sciences 5: 89-95. [27] Vahlensieck W., C. Theurer, E. Pfitzer, B. Patz, N. Banik, U. Engelmann. 2015. "Effects of pumpkin seed in men with lower urinary tract symptoms due to benign prostatic hyperplasia in the one- -year, randomized, placebo-controlled GRANU study". Urologia internationalis 94 (3): 286-295.
Treść płatna
Jeśli masz wykupiony/przyznany dostęp -
zaloguj się
.
Skorzystaj z naszych propozycji zakupu!
Publikacja
e-Publikacja (format pdf) - nr 120563 "W poszukiwaniu innowacyjn..."
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
10.00 zł
Do koszyka
Zeszyt
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI - e-zeszyt (pdf) 2019-2
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
40.00 zł
Do koszyka
Prenumerata
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI - prenumerata cyfrowa
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
240.00 zł
Do koszyka
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI - papierowa prenumerata roczna + wysyłka
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI - papierowa prenumerata roczna
288.00 zł brutto
266.67 zł netto
21.33 zł VAT
(stawka VAT 8%)
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI - pakowanie i wysyłka
21.00 zł brutto
17.07 zł netto
3.93 zł VAT
(stawka VAT 23%)
309.00 zł
Do koszyka
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI - PAKIET prenumerata PLUS
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI - PAKIET prenumerata PLUS (Prenumerata papierowa + dostęp do portalu sigma-not.pl + e-prenumerata)
384.00 zł brutto
355.55 zł netto
28.45 zł VAT
(stawka VAT 8%)
384.00 zł
Do koszyka
Zeszyt
2019-2
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH