Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AURA
AUTO MOTO SERWIS
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
GAZETA CUKROWNICZA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ODZIEŻ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
Menu
Menu
Menu
Prenumerata
Prenumerata
Publikacje
Publikacje
Drukarnia
Drukarnia
Kolportaż
Kolportaż
Reklama
Reklama
O nas
O nas
ui-button
Twój Koszyk
Twój koszyk jest pusty.
Niezalogowany
Niezalogowany
Zaloguj się
Zarejestruj się
Reset hasła
Czasopismo
|
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
|
Rocznik 2018 - zeszyt 5
Skład chemiczny sproszkowanego miąższu dyni i jego wykorzystanie do celów spożywczych
The chemical composition of powdered pumpkin pulp and its application for food purposes
10.15199/62.2018.5.21
Marian K. Panasiewicz
Jacek Mazur
Paweł Sobczak
Kazimierz Zawiślak
Kinga Kraśnicka
Karol Kupryaniuk
nr katalogowy: 113866
10.15199/62.2018.5.21
Streszczenie
Przedstawiono wyniki badań dotyczących składu chemicznego sproszkowanego miąższu dyni odmiany Bambino. Odwadnianie miąższu przeprowadzono, wykorzystując suszenie konwekcyjne i sublimacyjne. Wysuszony miąższ rozdrobniono do postaci proszku, a następnie określono jego podstawowy skład chemiczny. Wyniki badań porównano do danych z doświadczeń innych badaczy w tym zakresie. Uzyskane wyniki badań i ich analiza wskazują, że miąższ dyni charakteryzuje się różnorodnym składem i zawiera wiele cennych składników, zwłaszcza witamin i składników mineralnych. Jest bogaty w witaminę C oraz składniki mineralne, takie jak magnez, potas, żelazo, wapń, fosfor. Jest on doskonałym źródłem białka i błonnika.
Abstract
Bambino type pumpkin pulp was shredded to pieces about 10 mm and dried by air convection down to humidity 12% and then by freeze-drying to down to 5%. The product was powdered by using a lab. disc crusher and then studied for chem. compn. in accordance with the relevant stds. A 100 g sample of powdered pulp contained approx. 11 mg of vitamin C, 25 mg of carotenes, as well as K, P, Ca, and Mg, in amts. of approx. 200 mg, 31 mg, 14 mg, and 7.7 mg, resp.
Bibliografia
[1] H. Danilčenko, E. Jariene, A. Paulauskiene, J. Kulajtiene, P. Viskelis Annales UMCS 2004, sectio E, 59, nr 4, 1949. [2] S.W. Souci, W. Fachmann, H. Kraut, Food composition and nutrition tables, Medpharm Scientific Publishers, Stuttgart 2000. [3] A. Oniszczuk, A. Wójtowicz, T. Oniszczuk, M. Olech, R. Nowak, K. Wojtunik, M. Klimek, W. Krawczyk, M. Hajnos, Open Chemistry 2015, 13, nr 1, 1209. [4] A. Oniszczuk, T. Oniszczuk, A. Wójtowicz, K. Wojtunik, A. Kwaśniewska, M. Waksmundzka-Hajnos, Open Chemistry 2015, 13, nr 1, 1101. [5] Z. Kawecki, W. Kryński, Sadownictwo i warzywnictwo, Wydawnictwo Naukowe PWN, Warszawa 1994. [6] K. Dhiman Anju, S. Muzaffer, S. Attri, J. Food Sci. Technol. 2009, 46, nr 5, 411. [7] J.A. Abbott, Postharvest Biol. Technol. 1999, 15, nr 3, 207. [8] M. Gajewski, Folia Horticulturae 2002, 14, nr 1, 119. [9] M. Gajewski, Folia Horticulturae 2002, 14, nr 2, 77. [10] J. Niewczas, M. Mitek, Żywność Nauka Technologia Jakość 2010, 5, nr 72, 77. [11] C.E. Tamer, B. İncedayi, S. Parseker Yönel, S. Yonak, Ö.U. Çopur, Notulae Botanicae Horti Agrobotanici Cluj-Napoca 2010, 38, nr 1, 76. [12] S. Obidziński, Pol. J. Environ. Stud. 2014, 23, nr 4, 1391. [13] A.B. Woolf, J. Am. Soc. Horticultural Sci. 2000, 125, nr 3, 370. [14] A. Korzeniewska, M. Witek, T. Gałecka, K. Niemirowicz-Szczytt, Pol. J. Agronomy 2013, 12, 32. [15] J. Niewczas, M. Mitek, A. Korzeniewska, K. Niemirowicz-Szczytt, Pol. J. Food Nutrition Sci. 2014, 64, nr 2, 101. [16] T. Wojdyła, D. Wichrowska, R. Rolbiecki, S. Rolbiecki, B. Weltrowska- -Medzieńska, Żywność Nauka Technologia Jakość 2007, 3, nr 52, 82. [17] PN-A-79011-3:1998, Koncentraty spożywcze. Metody badań. Oznaczanie zawartości wody. [18] PN-90/A-75101/02: 1990, Przetwory owocowe i warzywne. Przygotowanie próbek i metody badań fizykochemicznych. Oznaczanie zawartości ekstraktu ogólnego. [19] PN-A-79011-15:1998, Koncentraty spożywcze. Metody badań. Oznaczanie zawartości błonnika pokarmowego. [20] PN-A-04019:1998, Produkty spożywcze. Oznaczenie zawartości witaminy C. [21] PN-A-75101-12:1990, Przetwory owocowe i warzywne. Przygotowanie próbek i metody badań fizykochemicznych. Oznaczenie zawartości sumy karotenoidów i beta-karotenu. [22] PN-EN12630:2002, Soki owocowe i warzywne. Oznaczenie zawartości glukozy, fruktozy, sorbitolu i sacharozy. Metoda wysokosprawnej chromatografii cieczowej. [23] PN-EN 15505:2009, Artykuły żywnościowe. Oznaczenie pierwiastków śladowych. Oznaczenie zawartości sodu i magnezu metodą płomieniowej absorpcyjnej spektrometrii atomowej (AAS) po mineralizacji mikrofalowej. [24] PN-EN 14084:2004, Artykuły żywnościowe. Oznaczanie pierwiastków śladowych. Oznaczanie zawartości ołowiu, kadmu, cynku, miedzi i żelaza metodą atomowej spektrometrii absorpcyjnej (AAS) po mineralizacji mikrofalowej. [25] J. Sztangret, A. Korzeniewska, K. Niemrowicz-Szczytt, Folia Horticulturae 2001, 13/1A, supl., 437. [26] A. Paulauskiene, H. Danilcenko, E. Jariene, M. Gajewski, A. Seroczyńska, P. Szymczak, A. Korzeniewska, Vegetables Crops Res. Bull. 2006, 65, 134. [27] A. Seroczyńska, A. Kosicka, A. Korzeniewska, K. Niemirowicz-Szczytt, Zeszyt Probl. Post. Nauk Roln. 2007, 517, nr 2, 661. [28] A. Nawirska, A. Sokół-Łętowska, A.Z. Kucharska, A. Biesiada, M. Bednarek, Żywność Nauka Technologia Jakość 2008, 1, nr 56, 65. [29] D. Konopacka, A. Seroczyńska, A. Korzeniewska, K. Jesionkowska, K. Niemirowicz-Szczytt, W. Płocharski, LWT-Food Sci. Technol. 2010, 43, nr 2, 302. [30] K. Niemirowicz-Szczytt, A. Korzeniewska, T. Gałecka, Mat. VI Ogólnopolskiego Zjazdu Hodowców Roślin Ogrodniczych "Hodowla roślin o podwyższonej jakości", Kraków, 15-16 lutego 1996 r., 148. [31] H. Danilchenko, Rocz. AR Pozn. CCCXXIII, Ogrodn. 2000, 31, 245. [32] A. Nawirska-Olszańska, A. Biesiada, A. Sokół-Łętowska, A.Z. Kucharska, Acta Sci. Pol. Technol. Aliment. 2011, 10, nr 1, 51. [33] R.M. Esteban, E.M. Mollá, L.M. Robredo, F.J. López-Andréu, J. Agric. Food Chem. 1992, 40, nr 6, 998. [34] V.K. Corrigan, D.E. Irving, J.F. Potter, Food Quality Preference 2000, 11, nr 4, 313. [35] J. Niewczas, D. Szweda, M. Mitek, Żywność Nauka Technologia Jakość 2005, 2, nr 43, supl., 147. [36] R.M. Arvayo-Ortiz, S. Garza-Ortega, E.M. Yahia, HortTechnology 1994, 4, nr 3, 253. [37] F. Iacuzzo, L.D. Costa, Scientia Horticulturae 2009, 120, nr 3, 330. [38] A. Sztaulaeman, L. Keeler, D.W. Giraud, S.L. Taylor, R.L. Wehling, J.A. Driskell, J. Food Sci. 2001, 66, nr 9, 1257. [39] C.H. Azevedo-Meleiro, D.B. Rodriguez-Amaya, J. Agric. Food Chem. 2007, 55, nr 10, 4027. [40] J.M. Barbosa-Filho, A.A. Alencar, X.P. Nunes, A.C.A. Tomaz, J.G. Sena- -Filho, P.F. Athayde-Filho, M.S. Silva, M.F.V. Souza, E.V.L. Da-Cunha, Revista Brasileira de Farmocognosia Brazilian J. Pharmacognosy 2007, 18, nr 1, 135. [41] J.M. EL-Qudah, Am. J. Appl. Sci. 2009, 6, nr 3, 492. [42] C. Kurz, R. Carle, A. Schieber, Food Chem. 2008, 110, nr 2, 522. [43] J. Niewczas, M. Mitek, Żywność Nauka Technologia Jakość 2007, 5, nr 54, 155. [44] H. Kunachowicz, I. Nadolna, B. Przygoda, K. Iwanowa, Tabele składu i wartości odżywczej żywności, Wydawnictwo Lekarskie PZWL, Warszawa 2005.
Zeszyt
PRZEMYSŁ CHEMICZNY - e-zeszyt (pdf) 2018-5
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
55.00 zł
Do koszyka
Prenumerata
PRZEMYSŁ CHEMICZNY - prenumerata cyfrowa
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
762.00 zł
Do koszyka
PRZEMYSŁ CHEMICZNY - prenumerata PLUS
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
PRZEMYSŁ CHEMICZNY - PAKIET prenumerata PLUS (Prenumerata papierowa + dostęp do portalu sigma-not.pl + e-prenumerata)
1002.00 zł brutto
927.78 zł netto
74.22 zł VAT
(stawka VAT 8%)
1002.00 zł
Do koszyka
PRZEMYSŁ CHEMICZNY - papierowa prenumerata roczna + wysyłka
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
PRZEMYSŁ CHEMICZNY - papierowa prenumerata roczna
960.00 zł brutto
888.89 zł netto
71.11 zł VAT
(stawka VAT 8%)
PRZEMYSŁ CHEMICZNY - pakowanie i wysyłka
42.00 zł brutto
34.15 zł netto
7.85 zł VAT
(stawka VAT 23%)
1002.00 zł
Do koszyka
Open Access
Zeszyt
2018-5
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH