Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AURA
AUTO MOTO SERWIS
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
GAZETA CUKROWNICZA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ODZIEŻ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
Menu
Menu
Menu
Prenumerata
Prenumerata
Publikacje
Publikacje
Drukarnia
Drukarnia
Kolportaż
Kolportaż
Reklama
Reklama
O nas
O nas
ui-button
Twój Koszyk
Twój koszyk jest pusty.
Niezalogowany
Niezalogowany
Zaloguj się
Zarejestruj się
Reset hasła
Czasopismo
|
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
|
Rocznik 2019 - zeszyt 5
Chemiczne właściwości oleju z nasion jabłek tłoczonego na zimno
Chemical properties of cold pressed oil from apple seeds
10.15199/62.2019.5.12
Marta Krajewska
Marek Szmigielski
Dariusz Andrejko
Małgorzata Szczepanik
Izabela Kuna-Broniowska
nr katalogowy: 120226
10.15199/62.2019.5.12
Streszczenie
Poddano analizie olej tłoczony na zimno z nasion dwu odmian jabłek. W nasionach oznaczono wilgotność oraz zawartość tłuszczu. Średnia zawartość wody i tłuszczu w nasionach wynosiła odpowiednio 8,08 i 8,38%. Otrzymany olej oceniano pod względem stopnia hydrolizy (LK), pierwotnego stopnia utlenienia (LN) oraz stabilności oksydacyjnej w teście Rancimat. Badany olej charakteryzował się wysoką wartością liczby kwasowej, przekraczającą dopuszczalną normę dla olejów tłoczonych na zimno, ale spełniał normę jakościową pod względem liczby nadtlenkowej. Czas indukcji oleju wynosił 3,31 h. Pod względem składu i zawartości kwasów tłuszczowych oleje z nasion jabłek charakteryzowały się wysoką zawartością nienasyconych kwasów tłuszczowych (oleinowe-go 40% i linolowego 50%). Badane oleje mogą stanowić wartościowy dodatek do żywności w mieszance z innymi olejami roślinnymi lub mogą być wykorzystane jako substrat do produkcji substytutu oleju napędowego (FAME).
Abstract
Seeds from varieties of apples (jonagold and idared) were analyzed for moisture and fat contents (the mean values 8.08% and 8.38% by mass, resp.). The seeds were coldpressed to oils. An acid value, primary oxidn. degree, oxidative stability and fatty acid content in the oils were detd. (the mean values 4.19 mg/g, 6.23 mmol/kg, and 3.31 h, resp.). Oils from both apple varieties showed very similar contents of mono- and polyunsatd. acids (about 40% and 50%, resp.).
Bibliografia
[1] P. Górnaś, M. Rudzińska, Ind. Crop Prod. 2016, 83, 329. [2] H.L. Tian, P. Zhan, K.X. Li, Int. J. Food Sci Nutr. 2010, 61, 395. [3] PN-EN ISO 665:2004, Nasiona oleiste. Oznaczanie wilgotności i zawartości substancji lotnych. [4] PN-EN ISO 659:2010, Nasiona oleiste. Oznaczanie zawartości oleju (Metoda odwoławcza). [5] PN-EN ISO 12966-1:2015-01, Oleje i tłuszcze roślinne oraz zwierzęce. Chromatografia gazowa estrów metylowych kwasów tłuszczowych. Przewodnik do nowoczesnej chromatografii gazowej estrów metylowych kwasów tłuszczowych. [6] PN-EN ISO 12966-2:2011, Oleje i tłuszcze roślinne oraz zwierzęce. Chromatografia gazowa estrów metylowych kwasów tłuszczowych. Przygotowanie estrów metylowych kwasów tłuszczowych. [7] PN-EN ISO 12966-4:2015-07, Oleje i tłuszcze roślinne oraz zwierzęce. Chromatografia gazowa estrów metylowych kwasów tłuszczowych. Oznaczanie techniką kapilarnej chromatografii gazowej. [8] PN-EN ISO 660:2010, Oleje i tłuszcze roślinne oraz zwierzęce. Oznaczanie liczby kwasowej i kwasowości. [9] PN-EN ISO 3960:2012, Oleje i tłuszcze roślinne oraz zwierzęce. Oznaczanie liczby nadtlenkowej. Jodometryczne (wizualne) oznaczanie punktu końcowego. [10] B. Mathäus, J. Am. Oil Chem. Soc. 1996, 73, 1039. [11] PN-ISO 6886:2009, Oleje i tłuszcze roślinne oraz zwierzęce. Oznaczanie stabilności oksydacyjnej (Test przyspieszonego utleniania). [12] K. Łoźna, A. Kita, M. Styczyńska, J. Biernat, Probl. Hig. Epidemiol. 2012, 93, 871. [13] A. Obiedzińska, B. Waszkiewicz-Robak, Żywność Nauka Technol. Jakość, 2012, 19, 27. [14] R. Yukui, W. Wenya, F. Rashid, L. Qing, Int. J. Food Prop. 2009, 12, 774. [15] P. Górnaś, M. Rudzińska, D. Segliņa, Ind. Crop Prod. 2014, 60, 86. [16] K. Minkowski, S. Grześkiewicz, M. Jerzewska, Żywność Nauka Technol. Jakość, 2011, 18, 124. [17] A. Zielińska, I. Nowak, Chemik 2014, 68, 103. [18] Ś. Ziemlański, J. Budzyńska-Topolowska, Tłuszcze pożywienia i lipidy ustrojowe, Wydawnictwo Naukowe PWN, Warszawa 1991. [19] M. Białek, J. Rutkowska, Postep Hig. Med. Dośw. 2015, 69, 892. [20] Codex Alimentarius, FAO/WHO, 2009, Codex standard for named vegetable oils. Codex-ALINORM 09/32/17. [21] M. Wroniak, D. Łukasik, M. Maszewska, Żywność Nauka Technol. Jakość 2006, 13, 214. [22] M. Wroniak, M. Kwiatkowska, K. Krygier, Żywność Nauka Technol. Jakość, 2006, 13, 46. [23] B. Kruszewski, P. Fąfara, K. Ratusz, M. Obiedziński, Zesz. Probl. Post. Nauk Roln. 2013, 572, 43. [24] K. Krygier, M. Wroniak, K. Dobczyński, I. Kiełt, S. Grześkiewicz, M. Obiedziński, Rośliny Oleiste 1998, 19, 573. [25] M. Wroniak, D. Łukasik, Rośliny Oleiste 2007, 28, 303. [26] G. Cichosz, H. Czeczot, Bromat. Chem. Toksykol. 2011, 44, 50.
Zeszyt
PRZEMYSŁ CHEMICZNY - e-zeszyt (pdf) 2019-5
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
55.00 zł
Do koszyka
Prenumerata
PRZEMYSŁ CHEMICZNY - prenumerata cyfrowa
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
762.00 zł
Do koszyka
PRZEMYSŁ CHEMICZNY - prenumerata PLUS
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
PRZEMYSŁ CHEMICZNY - PAKIET prenumerata PLUS (Prenumerata papierowa + dostęp do portalu sigma-not.pl + e-prenumerata)
1002.00 zł brutto
927.78 zł netto
74.22 zł VAT
(stawka VAT 8%)
1002.00 zł
Do koszyka
PRZEMYSŁ CHEMICZNY - papierowa prenumerata roczna + wysyłka
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
PRZEMYSŁ CHEMICZNY - papierowa prenumerata roczna
960.00 zł brutto
888.89 zł netto
71.11 zł VAT
(stawka VAT 8%)
PRZEMYSŁ CHEMICZNY - pakowanie i wysyłka
42.00 zł brutto
34.15 zł netto
7.85 zł VAT
(stawka VAT 23%)
1002.00 zł
Do koszyka
Open Access
Zeszyt
2019-5
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH