Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AURA
AUTO MOTO SERWIS
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
GAZETA CUKROWNICZA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ODZIEŻ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
Menu
Menu
Menu
Prenumerata
Prenumerata
Publikacje
Publikacje
Drukarnia
Drukarnia
Kolportaż
Kolportaż
Reklama
Reklama
O nas
O nas
ui-button
Twój Koszyk
Twój koszyk jest pusty.
Niezalogowany
Niezalogowany
Zaloguj się
Zarejestruj się
Reset hasła
Czasopismo
|
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
|
Rocznik 2017 - zeszyt 12
Substancje bioaktywne pozytywne i negatywne skutki dodawania do żywności
Bioactive Substances – Positive and Negative Effects of their Addition to Foodstuff
10.15199/65.2017.12.3
Beata Piłat
Ryszard Zadernowski
nr katalogowy: 111089
10.15199/65.2017.12.3
Streszczenie
Związki bioaktywne są substancjami rozpowszechnionymi w świecie roślinnym. Przypisuje się im właściwości ochronne dla rośliny oraz pozytywne działanie na organizm ludzi i zwierząt. Substancje bioaktywne działają przede wszystkim jako naturalne przeciwutleniacze, a ich obecność w organizmie zapobiega wielu chorobom cywilizacyjnym (ciśnieniu tętniczemu, niektórym rodzajom raka, cukrzycy itp.) lub wspomaga ich leczenie. Dotychczasowe badania wskazują jednak na brak dowodów szkodliwego działania niektórych naturalnych związków bio-aktywnych. Czynnikami wpływającymi na równowagę pomiędzy korzystnym a szkodliwym oddziaływaniem tych naturalnych związków na organizm mogą być: budowa chemiczna związku, dawkowanie substancji, metabolizm ich przemian oraz rodzaj matrycy pokarmowej. Substancje te, w przypadku dużej dawki lub obecności jonów metali, działają jako proutleniacze. Konsekwencją aktywności proutleniającej może być uszkodzenie biocząsteczek, takich jak DNA, białka i lipidy ścian komórkowych, a w efekcie śmierć komórek.
Abstract
Bioactive compounds are widespread in the vegetal world. They have the attributed protective properties in relation to plants and a positive effect on human and animal bodies. Bioactive substances act mainly as natural antioxidant the presence of which in an organism prevents or facilitates treatment of a wide variety of civilization diseases (arterial hypertension, some types of cancer, diabetes, etc.). Research to date has indicated no evidence for the harmful effect of some natural bioactive compounds. The factors influencing the balance between a favourable and harmful effect of these natural compounds for the organism may include the chemical structure of a substance, substance dosing, their metabolism and the type of food matrix. When given in large doses or in the presence of metal ions, these substances act as pro-oxidants. Pro-oxidative activity may, in consequence, lead to damage of biomolecules such as DNA, proteins and lipids of cellular walls and eventually be lethal to cells
Słowa kluczowe
substancje bioaktywne
pozytywne działanie
negatywne działanie
Keywords
bioactive substances
positive effect
negative effect
Bibliografia
[1] Azam S., N. Hadi, N.U. Khan, S.M. Hadi. 2004. "Prooxidant property of greentea polyphenols epicatechin andepigallocatechin-3-gallate: implications for anticancer properties". Toxicol In Vitro 18 : 555-561. [2] Antolak H., Kręgiel D. 2017. "Skład napojów funkcjonalnych a ich stabilność mikrobiologiczna". Przemysł Spożywczy 71 (1) : 15-18. [3] Bartosz G. 2003. Druga twarz tlenu. Warszawa: PWN. [4] Bell LN. 2001. Stability testing of nutraceuticals and functional foods. W Handbook of nutraceuticals and functional foods. Wildman R.E.C. (Ed.), 501-516. New York: CRC Press. ISBN 978-0849364099. [5] Boath A.S., D. Grussu, D. Stewart, G.J. McDougall. 2012. "Berry Polyphenols Inhibit Digestive Enzymes: a Source of Potential Health Benefits?". Food Digestion 3 (1-3) : 1-7. [6] Bouayed J., T. Bohn. 2010. "Exogenous antioxidants - Double-edgeds words in cellular redox state. Health beneficial effects at physiologic doses versus deleterious effects at high doses". Oxidative Medicine and Cellular Longevity 3 (4) : 228-237. [7] Czajka A. 2006. "Wolne rodniki tlenowe a mechanizmy obronne organizmu". Nowiny Lekarskie 75 (6) : 582-586. [8] Gajda E., G. Bugla-Płoskońska. 2014. "Lizozym - występowanie w przyrodzie, właściwości biologiczne i możliwości zastosowań". Postępy Hig. Med. Dośw. (online) 68 : 1501-1515. [9] Gołąb K., M. Warwas. 2005. "Białka jaja kurzego - właściwości biochemiczne i zastosowania". Adv. Clin. Exp. Med. 14 (5) : 1001-1010. [10] Griffiths D.W. 1986. "The inhibition of digestive enzymes by polyphenolic compounds". Adv. Exp. Med. Biol. 199 : 509-516. [11] Hara Y., M. Honda. 1990. "The Inhibition of α-Amylase by Tea Polyphenols". Agric. Biol. Chem. 54 (8) : 1939-1945. [12] Ishida M., M. Hara, N. Fukino, T. Kakizaki, Y. Morimitsu. 2014. "Glucosinolate metabolism, functionality and breeding for the improvement of Brassicaceae vegetables". Breed Sci. 64 (1) : 48-59. [13] Jacob R.A., B.J. Burri. 1996. "Oxidative damage and defense". Am. J. Clin. Nutr. 63 (6) : 985S- -990S. [14] Mc Dougall G.J., F. Shapiro, P. Dobson, P. Smith, A. Blake. 2005. "Stewart Different Polyphenolic Components of Soft Fruits Inhibit α-Amylase and α-Glucosidase". J. Agric. Food Chem. 53 (7) : 2760-2766. [15] Mc Dougall G.J., D. Stewart. 2005. "The inhibitory effects of berry polyphenols on digestive enzymes". Bio Factors 23 (4) :189-195. [16] McDougall G.J., N.N. Kulkarni, D. Stewart 2009. "Berry polyphenols inhibit pancreatic lipase activity in vitro". Food Chemistry 115 (1) : 193-199. [17] NIH, Office of Dietary Supplements. Federal Register vol. 69 No. 179 FR Dec 04-20892, [18] Nowicka P., A. Wojdyło, J. Oszmiański. 2014. "Zagrożenia powstające w żywności minimalnie przetworzonej i skuteczne metody ich eliminacji". Żywność. Nauka. Technologia. Jakość 2 (93). [19] Rząca M., D. Witrowa-Rajchert, 2007. "Suszenie żywności w niskiej temperaturze." Przemysł Spożywczy 61 (4) : 30-35. [20] Witrowa-Rajchert D. 2012 "Pulsacyjne pole elektryczne (PEF)- zastosowanie w produkcji żywności projektowanej". Przemysł Spożywczy 66 (7) : 32-34. [21] Watson R.R., V.R. Preedy. 2010. Bioactive Foods and Extracts: Cancer Treatment and Prevention. CRC Press, ISBN 978-1-4398-1619-6, 423. [22] Yordi E.G., E.M. Pérez, M.J. Matos, E.U. Villares. 2012. Antioxidant and Pro-Oxidant Effects of Polyphenolic Compounds and Structure-Activity Relationship Evidence. W Nutrition, Well- -Being and Health. Red.: Dr. Jaouad Bouayed. [23] Zabłocka A., M. Janusz. 2008. "Dwa oblicza wolnych rodników tlenowych". Postępy Hig. Med. Dośw. (online) 62 : 118-124.
Treść płatna
Jeśli masz wykupiony/przyznany dostęp -
zaloguj się
.
Skorzystaj z naszych propozycji zakupu!
Publikacja
e-Publikacja (format pdf) - nr 111089 "Substancje bioaktywne poz..."
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
10.00 zł
Do koszyka
Zeszyt
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - e-zeszyt (pdf) 2017-12
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
27.50 zł
Do koszyka
Prenumerata
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - prenumerata cyfrowa
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
330.00 zł
Do koszyka
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - papierowa prenumerata roczna + wysyłka
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - papierowa prenumerata roczna
432.00 zł brutto
400.00 zł netto
32.00 zł VAT
(stawka VAT 8%)
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - pakowanie i wysyłka
42.00 zł brutto
34.15 zł netto
7.85 zł VAT
(stawka VAT 23%)
474.00 zł
Do koszyka
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - PAKIET prenumerata PLUS
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - PAKIET prenumerata PLUS (Prenumerata papierowa + dostęp do portalu sigma-not.pl + e-prenumerata)
498.00 zł brutto
461.11 zł netto
36.89 zł VAT
(stawka VAT 8%)
498.00 zł
Do koszyka
Zeszyt
2017-12
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH