Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AURA
AUTO MOTO SERWIS
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
GAZETA CUKROWNICZA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ODZIEŻ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
Menu
Menu
Menu
Prenumerata
Prenumerata
Publikacje
Publikacje
Drukarnia
Drukarnia
Kolportaż
Kolportaż
Reklama
Reklama
O nas
O nas
ui-button
Twój Koszyk
Twój koszyk jest pusty.
Niezalogowany
Niezalogowany
Zaloguj się
Zarejestruj się
Reset hasła
Czasopismo
|
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
|
Rocznik 2016 - zeszyt 6
Wheat grain contaminated by microscopic fungi as a source of phenolic acids for potential application in the pharmaceutical industry Zanieczyszczone grzybami mikroskopowymi ziarno pszenicy jako źródło kwasów fenolowych o potencjalnym zastosowaniu w przemyśle farmaceutycznym
10.15199/62.2016.6.31
Kinga Stuper-Szablewska
Danuta Kurasiak-Popowska
Jerzy Nawracała
Juliusz Perkowski
nr katalogowy: 98974
10.15199/62.2016.6.31
Selected phenolic acids were detd. in grains of 11 genotypes of winter wheat. The grains were divided into a waste fraction (≤ 2.2 mm) and a std. one (>2.2mm). The smaller grains showed a significantly higher concns. of the phenolic acids. The concns. of trans-cinnamic acid and ferulic acid in the waste fraction were resp. more than 9-fold and 4-fold higher than in the std. fraction. Przeprowadzono analizę zawartości wybranych kwasów fenolowych w ziarnie 11 genotypów pszenicy ozimej. Ziarno podzielono na frakcję odpadową (≤ 2,2 mm) oraz frakcję standaryzowaną (> 2,2 mm). Mniejsze ziarno cechowało się istotnie większym stężeniem kwasów fenolowych. Największą różnicę pomiędzy badanymi frakcjami ziarna zaobserwowano dla kwasu t-cynamonowego, którego zawartość była ponad 9-krotnie większa we frakcji odpadowej niż we frakcji standaryzowanej. Dla kwasu ferulowego różnica między jego stężeniem w próbach odpadowych była ponad 4-krotnie większa niż w próbach standaryzowanych. Wysoka zawartość kwasów fenolowych w drobnych ziarniakach traktowanych jako produkt odpadowy w przemyśle młynarskim klasyfikuje je jako surowiec do pozyskiwania związków biologicznie czynnych. Znaczny wzrost zainteresowania związkami bioaktywnymi jest ściśle związany z potencjalnymi możliwościami wykorzystania ich jako środków dodawanych do żywności, wyrobów kosmetycznych lub farmaceutycznych. Pojęcie "substancje bioaktywne" oznacza wszelkie komponenty zawierające substancje lecznicze i odżywcze, które zazwyczaj występują w roślinach w małych ilościach1). Wśród nich istotną funkcję pełnią związki pochodzenia roślinnego wykazujące właściwości przeciwutleniające. Należą do nich m.in. kwasy fenolowe2). W świecie roślin powszechnie występują hydroksylowe pochodne kwasu benzoesowego oraz kwasu cynamonowego. Do grupy kwasów hydroksybenzoesowych należą kwasy galusowy, p-hydroksybenzoesowy, protokatechowy, wanilinowy i syryngowy, a do kwasów hydroksycyna[...]
Bibliografia
[1] U. Gawlik-Dziki, Żywność Nauka Technologia Jakość 2004, nr 4(41), 29. [2] H. Zieliński, B. Achremowicz, M. Przygodzka, Żywność Nauka Technologia Jakość 2012, nr 1(80), 5. [3] J. Kołodziejczyk-Czepas, M. Szejk, A. Pawlak, H.M. Zbikowska, Żywność Nauka Technologia Jakość 2015, nr 3(100), 5. [4] A. Gani, S.M. Wani, F.A. Masoodi, G. Hameed, J. Food Process. Technol. 2012, 3, 146. [5] S. Lafay, A. Gil-Izquierdo, Phytochem. Res. 2008, 7, 301. [6] J. Dai, R. Mumper, Molecules 2010, 15, 7313. [7] J.M. Jones, Cereals Foods World 2006, 51,108. [8] M. Cotterchio, B.A. Boucher, M. Manno, S. Gallinger, A. Okey, P. Harper, J. Nutr. 2006, 136, 3046. [9] J. Cheng, F. Dai, B. Zhou, L. Yang, Z. Liu, Food Chem. 2007, nr 1(104), 132. [10] K. Stuper-Szablewska, A. Ostrowska, T. Góral, A. Matysiak, J. Perkowski, Biul. IHAR 2015, 276, 9. [11] PN-ISO 9001:2000, Systemy jakości. Model zapewnienia jakości w projektowaniu, pracach rozwojowych, produkcji, instalowaniu i serwisie. [12] GUS, Wstępny szacunek głównych ziemiopłodów rolnych i ogrodniczych w 2015 r., http://stat.gov.pl/obszary-tematyczne/rolnictwo-lesnictwo/, dostęp 5 stycznia 2016 r. [13] K. Stuper-Szablewska, D. Kurasiak-Popowska, J. Nawracała, J. Perkowski, Przem. Chem. 2014, 93, nr 12, 2274. [14] V.L. Singleton, J.A. Rossi, Am. J. Enol. Viticult. 1965, 16, 144. [15] R. Re, N. Pellergini, A. Proteggente, A.S. Pannala, M. Yang, C. Rice- -Evans, Free Radical Biol. Med. 1999, 26, 1231. [16] J. Perkowski, M. Buśko, K. Stuper, M. Kostecki, A. Matysiak, L. Szwajkowska-Michałek, Biologia 2008, 63, nr 4, 542 [17] Y. Nimura, S. Tsujiyama, M. Ueno, J. Gen. Appl. Microbiol. 2010, 56, 381. [18] A. Sachan, S. Ghosh, A. Mitra, Afr. J. Microbiol. Res. 2010, 4, 267. [19] K. Stuper-Szablewska, T. Szablewski, M. Buśko, J. Perkowski, Food Sci. Technol. 2016, 69, 55. [20] K.K. Adom, M.E. Sorrells, R.H. Liu, J. Agric. Food Chem. 2005, 53, nr 6, 2297. [21] D.R. Bickers, M. Athar, J. Invest. Dermatol. 2010, 126, 2565. [22] T. Aburjai, F.M. Natsheh, Phytotherapy Res. 2003, 17, 987. [23] A.L. Boutigny, Ch. Barreau, V. Atanasova-Penichon, M.N. Verdal- Bonnin, L. Pinson-Gadais, F. Richard-Forget, Mycolog. Res. 2009, 113, 746.
Zeszyt
PRZEMYSŁ CHEMICZNY - e-zeszyt (pdf) 2016-6
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
55.00 zł
Do koszyka
Prenumerata
PRZEMYSŁ CHEMICZNY - prenumerata cyfrowa
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
762.00 zł
Do koszyka
PRZEMYSŁ CHEMICZNY - prenumerata PLUS
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
PRZEMYSŁ CHEMICZNY - PAKIET prenumerata PLUS (Prenumerata papierowa + dostęp do portalu sigma-not.pl + e-prenumerata)
1002.00 zł brutto
927.78 zł netto
74.22 zł VAT
(stawka VAT 8%)
1002.00 zł
Do koszyka
PRZEMYSŁ CHEMICZNY - papierowa prenumerata roczna + wysyłka
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
PRZEMYSŁ CHEMICZNY - papierowa prenumerata roczna
960.00 zł brutto
888.89 zł netto
71.11 zł VAT
(stawka VAT 8%)
PRZEMYSŁ CHEMICZNY - pakowanie i wysyłka
42.00 zł brutto
34.15 zł netto
7.85 zł VAT
(stawka VAT 23%)
1002.00 zł
Do koszyka
Open Access
Zeszyt
2016-6
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH