Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AURA
AUTO MOTO SERWIS
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
GAZETA CUKROWNICZA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ODZIEŻ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
Menu
Menu
Menu
Prenumerata
Prenumerata
Publikacje
Publikacje
Drukarnia
Drukarnia
Kolportaż
Kolportaż
Reklama
Reklama
O nas
O nas
ui-button
Twój Koszyk
Twój koszyk jest pusty.
Niezalogowany
Niezalogowany
Zaloguj się
Zarejestruj się
Reset hasła
Czasopismo
|
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
|
Rocznik 2018 - zeszyt 4
Minikiwi - nowy, cenny surowiec dla przemysłu spożywczego
Minikiwi - a New Valuable Raw Material for the Food Industry
10.15199/65.2018.4.6
Michał Bialik
Ewa Gondek
Artur Wiktor
Piotr Latocha
Dorota Witrowa-Rajchert
nr katalogowy: 113397
10.15199/65.2018.4.6
Streszczenie
Aktinidia ostrolistna (Actinidia arguta) to wieloletnia roślina pnąca, która pochodzi z Azji, ale może być uprawiana w warunkach klimatycznych Polski. Jej owoce, zwane potocznie minikiwi, to jagody wielkości dużego winogrona o galaretowatym, słodko-kwaśnym, zielonym lub czerwonym miąższu z dużą ilością drobnych nasion. Owoc, w odróżnieniu od kiwi, może być spożywany ze skórką, bez konieczności obierania. Właściwości bakteriostatyczne, przeciwutleniające, a także wysoka aktywność enzymatyczna powodują, że minikiwi ma duży potencjał działania prozdrowotnego. Jest dobrym źródłem witamin C, B, kwasu foliowego, polifenoli, flawonoidów, karotenoidów oraz składników mineralnych. Delikatna skórka powoduje, że dojrzałe owoce zachowują przydatność do spożycia w temperaturze pokojowej przez tydzień, a przechowywane w chłodniach przemysłowych do sześciu tygodni. Owoce kiwi mogą być także używane do produkcji wyrobów cukierniczych (czekolad, żelków, cukierków), dżemów, soków, herbatek, jako dodatek do jogurtów owocowych, mieszanek typu musli oraz w przemyśle gorzelniczym.
Abstract
Kiwiberry (Actinidia arguta) is a domestic perennial climbing plant that originates from Asia but can be cultivated under Polish climatic conditions. The fruit commonly known as mini-kiwi is a grapes-size gelatinous berry with sweet-sour, green or red flesh containing plenty of fine seeds. Mini-kiwi, unlike kiwifruit, can be eaten whole, without peeling. Kiwiberry has a positive health effect on human body, thanks to bacteriostatic, antioxidant properties and high enzyme activity. It is a good source of vitamins C, B, folic acid, polyphenols, flavonoids, carotenoids and minerals. The delicate skin makes the ripe fruits to retain their usefulness for consumption at room temperature for a week and stored in industrial refrigerators for up to six weeks. Fruits can be eaten fresh, and they can be used to make confectionery (chocolate, jelly, candy), to produce jams, juices, teas, as a supplement to fruit yoghurt, muesli mixes and distilleries.
Słowa kluczowe
Actinidia arguta
właściwości prozdrowotne
wykorzystanie przemysłowe
Keywords
Kiwiberry
Actinidia arguta
health properties
industrial applications
Bibliografia
[1] Bialik Michał, Ewa Gondek, Artur Wiktor, Piotr Latocha, Dorota Witrowa-Rajchert. 2017. "Mathematical modeling of drying kinetics of Actinidia arguta (mini kiwi)". Agricultural Engineering 21 (4) : 5-13. DOI:15.1515/agriceng-2017-0031. [2] Du Guorong, Li Mingjun, Ma Fengwang, Liang Dong. 2009: "Antioxidant capacity and the relationship with polyphenol and vitamin C in Actinidia fruits". Food Chem. 113 : 557-562. [3] Duttaroy Asim K., Aud. Jørgensen 2004. "Effects of kiwifruit consumption on platelet aggregation and plasma lipids in healthy human volunteers". Platelets 15 (5) : 287-292. [4] Fuke Yoko, Hiroatsu Matsuoka. 1984. "Changes in content of pectic substances, ascorbic acid and polyphenols, and activity of pectinestrease in kiwi fruit during growth and ripening after harvest". Journal of the Japanese Society for Food Science and Technology 31 : 31-37. [5] Krupa Tomasz, Kamil Jeziorek. 2012. Ocena jakości owoców mini kiwi (Actinidia arguta) w czasie przechowywania. W Czynniki wpływające na plonowanie i jakość owoców roślin sadowniczych, 145-151. Wilanów: Hortpress. [6] Krupa Tomasz, Piotr Latocha. 2007. "Antioxidant activity and contents of vitamin C and phenolic compounds in fruit of various hardy kiwifruit (Actinidia Lindl) genotypes". Żywność Nauka Technologia Jakość 5 (54) : 237-244. [7] Krupa Tomasz, Piotr Latocha, Agata Liwińska. 2011. "Changes of physicochemical quality, phenolics and vitamin C content in hardy kiwifruit (Actinidia arguta and its hybrid) during storage". Scientia Horticulturae 130 : 410-417. [8] Krygier Krzysztof, Anna Florowska. 2008. "Żywność funkcjonalna obecnie i w przyszłości". Przemysł Spożywczy 62 (5) : 2-6. [9] Langenkämper Georg, Ronnie McHale, Richard C. Gardner, Elspeth A. MacRae. 1998. "Sucrose-phosphate synthase steady-state mRNA increases in ripening kiwifruit". Plant Molecular Biology 36 : 857-869. [10] Latocha Piotr. 2011. Aktinidia - nowy (?) owoc zdrowia. Ekonatura 12 : 12-13. [11] Latocha Piotr. 2015. Możliwości towarowej produkcji owoców aktinidii - MiniKiwi. W Czynniki wpływające na plonowanie i jakość roślin sadowniczych, 31-44. Warszawa: Wydawnictwo BASF. [12] Latocha Piotr. 2017. "The Nutritional and Health Benefits of Kiwiberry (Actinidia arguta) - a Review". Plant Foods for Human Nutrition 11130: 1-10. DOI10,1007/s11130-017-0637-y. [13] Latocha Piotr, Tomasz Krupa, Rafał Wołosiak, Elwira Worobiej, Jacek Wilczak. 2010. "Antioxidant activity and chemical difference in fruit of different Actinidia sp.". International Journal of Food Sciences and Nutrition 61 : 381-394. [14] Latocha Piotr, Barbara Łata, Agnieszka Stasiak. 2015. "Phenolics, ascorbate and the antioxidant potential of kiwiberry vs. common kiwifruit: The effect of cultivar and tissue type". Journal of Functional Foods 19 : 155-163. [15] Li Xinwei, Jingiang Li, Djaja Djendoel Soejarto. 2009. "Advances in the study of the systematics of Actinidia Lindley". Frontiers of Biology in China 4 (1) : 55-61. [16] Lucas Jane S., Kate E.C. Grimshaw, K. Collins, John O. Warner, Jonathan Hourihane. 2004. "Kiwi fruit is a significant allergen and is associated with differing patterns of reactivity in children and adults". Clinical & Experimental Allergy 34 (7) : 1115-1121. [17] Nishiyama Ichiro, Yuka Yamashita, Miho Yamanaka, Atsuko Shimohasi, Tetsuo Fukuda, Tadachika Oota. 2004. "Varietal difference in vitamin C content in the fruit of kiwifruit and other Actinidia species". Journal of Agricultural and Food Chemistry 52 (17) : 5472-5475. [18] Olszewska-Kaczyńska Irena, Aleksandra Szyndler. 2008. "Ocena morfologiczna, chemiczna i sensoryczna owoców mrozoodpornych pnączy z rodzaju Actinidia". Zeszyty Problemowe Postępów Nauk Rolniczych 525 : 293-299
Treść płatna
Jeśli masz wykupiony/przyznany dostęp -
zaloguj się
.
Skorzystaj z naszych propozycji zakupu!
Publikacja
e-Publikacja (format pdf) - nr 113397 "Minikiwi - nowy, cenny su..."
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
10.00 zł
Do koszyka
Zeszyt
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - e-zeszyt (pdf) 2018-4
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
27.50 zł
Do koszyka
Prenumerata
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - prenumerata cyfrowa
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
330.00 zł
Do koszyka
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - papierowa prenumerata roczna + wysyłka
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - papierowa prenumerata roczna
432.00 zł brutto
400.00 zł netto
32.00 zł VAT
(stawka VAT 8%)
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - pakowanie i wysyłka
42.00 zł brutto
34.15 zł netto
7.85 zł VAT
(stawka VAT 23%)
474.00 zł
Do koszyka
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - PAKIET prenumerata PLUS
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - PAKIET prenumerata PLUS (Prenumerata papierowa + dostęp do portalu sigma-not.pl + e-prenumerata)
498.00 zł brutto
461.11 zł netto
36.89 zł VAT
(stawka VAT 8%)
498.00 zł
Do koszyka
Zeszyt
2018-4
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH