Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AURA
AUTO MOTO SERWIS
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
GAZETA CUKROWNICZA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ODZIEŻ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
Menu
Menu
Menu
Prenumerata
Prenumerata
Publikacje
Publikacje
Drukarnia
Drukarnia
Kolportaż
Kolportaż
Reklama
Reklama
O nas
O nas
ui-button
Twój Koszyk
Twój koszyk jest pusty.
Niezalogowany
Niezalogowany
Zaloguj się
Zarejestruj się
Reset hasła
Czasopismo
|
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
|
Rocznik 2016 - zeszyt 6
Świdośliwa - cenny surowiec dla przetwórstwa
10.15199/64.2016.6.4
Sabina Lachowicz
Jan Oszmiański
nr katalogowy: 99251
10.15199/64.2016.6.4
Świdośliwa (Amelanchier Medik.) należy do rodziny różowatych (Rosaceae), podrodziny jabłkowatych (Pomoideae). Jest mrozoodporna, posiada niewielkie wymagania glebowe i klimatyczne, charakteryzuje się niskimi kosztami produkcji oraz dużą odpornością na choroby i szkodniki, co sprawia, że roślina ta cieszy się zainteresowaniem wśród plantatorów na terenach Polski. Owoce świdośliwy ze względu na dużą zawartość polifenoli w składzie chemicznym, w tym głównie antocyjanów, wykazują właściwości przeciwutleniające, przeciwnowotworowe, przeciwmiażdżycowe, bakteriobójcze. Dodatkowo korzystnie wpływają na układ sercowo-naczyniowy, na wzrok i obniżają ciśnienie.badając wpływ rodzaju medium płynnego i czasu działania ultradźwięków na zmiany ilościowe i jakościowe składu polifenoli w kostce z jabłek, potwierdzili, że możliwe jest uzyskanie korzystnego efektu zwiększenia wymiany masy bez strat składników polifenolowych, o ile proces będzie prowadzony w roztworze sacharozy i nie będzie nadmiernie wydłużany. Niekorzystny wpływ wydłużania czasu traktowania ultradźwiękami na składniki bioaktywne wykazywany jest również przez innych autorów [19]. Jeśli dla danego przypadku straty na etapie wstępnym traktowania ultradźwiękami nie są zbyt intensywne, to ten negatywny efekt może być niwelowany poprzez skrócenie czasu suszenia bądź obniżenie temperatury procesu [16]. Składniki bioaktywne o charakterze hydrofobowym i/lub mocno związane ze ścianami komórkowymi, takie jak np. karotenoidy, są znacznie mniej wrażliwe na stosowanie obróbki ultradźwiękowej. Doświadczenia prowadzone przez Rawson i in. [14] wykazały, że umiejętnie prowadzona obróbka ultradźwiękowa plastrów marchwi (25°C, 3-10 min, 20 kHz, 0,39-0,95 W/ml) może z powodzeniem zastąpić tradycyjne blanszowanie (85°C, 3 min). Stosując wymienione warunki uzyskano susz o wyższej retencji karotenoidów, w tym falkarinolu (składnik marchwi o działaniu przeciwrakowym) w porównaniu z suszem blanszowanym. Ponadt[...]
Bibliografia
[1] Aleksandrowicz Maciej. 2011. "Świdośliwa kanadyjska - krzew prawie idealny" [dostęp: http://mojafirma.infor.pl/nieruchomosci/ogrod/drzewa-i-krzewy/286938,Swidosliwakanadyjska- krzew-prawie-idealny.html]. [2] Guo Honghui, Ling Wenhua, Wang Qing, Liu Chil, Hu Yan, Xia Min, Feng Xiang, Xia Xiaodong. 2007. “Effect of anthocyanin-rich extract from black rice (Oryza sativa L. indica) on hyperlipidemia and insulin resistance in fructosefed rats." Plant Foods for Human Nutrition 62: 1-6. DOI: 10.1007/s11130-006-0031-7. [3] Hofecker Gerhard. 1983. “The physiology and pathophysiology of ageing." International Dental Journal 33: 251-61. [4] Jagła Joanna. 2013. "Świdośliwa - gatunek cieszący się coraz większym zainteresowaniem." Informator. Biuletyn Związków Sadowników Rzeczypospolitej Polski: 25-27, ISSN: 2299-0593. [5] Kähkönen Marja, Anu Hopia, Marina Heinonen. 2001. “Berry phenolics and their antioxidant activity." Journal of Agricultural and Food Chemistry 49 (8): 4076-4082. DOI: 10.1021/ jf010152t. [6] Licht Wolfgang. 1996. "Krzewy na obrzeżach drzewostanów, w żywopłotach i zaroślach." Warszawa, MULTICO Oficyna Wydawnicza. [7] Marosz Adam. 2011. "Amelanchier arborea ‘Robin Hill’." Związek Szkółkarzy Polskich. [8] Ness Andrew, John Powles. 1997. “Fruit and vegetables, and cardiovascular disease: A review." International Journal of Epidemiology 26 (1): 1-13. ISSN 0300-5771. [9] Orzeł Agnieszka, Katarzyna Król, Joanna Jagła. 2010. "Ocena nowo wyhodowanych odmian i klonów jeżyny (Rubus fruticosus L) z programu hodowlanego sadowniczego zakładu doświadczalnego ISK w Brzeznej." Zeszyty Naukowe Instytutu Sadownictwa i Kwiaciarstwa im. Szczepana Pieniążka 18: 131-141. [10] Pluta Stanisław. 2004. "Świdośliwa (cz. II). Charakterystyka odmian." Hasło ogrodnicze, 4. [11] Puupponen-Pimia Ritta, Liisa Nohynek, C. Meier, Marja Kahkonen, M. Heinonen, Anu Hopia, Kirsi-Marja Oksman-Caldentey. 2001. “Antimicrobial properties of phenolic compounds from berries." Journal of Applied Microbiology 90 (4): 494-507. DOI: 10.1046/ j.1365-2672.2001.01271.x. [12] Rutkowski Lucjan. 2007. "Klucz do oznaczania roślin naczyniowych Polski niżowej." Wydawnictwo 2 popr., Warszawa, Wydawnictwo Naukowe PWN. [13] Seneta Włodzimierz. 1991. "Drzewa i krzewy liściaste A-B." Warszawa: Wydawnictwo Naukowe PWN. ISBN 83-01-10135-0. [14] Subtropické zahradnictví Kruh. 2008. "Rośliny: Amelanchier alnifolia - świdośliwa olcholistna." [dostęp: http://www.ogrod-pl.com/a/pl/3687-amelanchier-alnifolia- %C5%9Bwido%C5%9Bliwa-olcholistna/]. [15] Szlenkier Kamila. 2015. "Świdośliwa nowy gatunek krzewu w uprawie amatorskiej i towarowej." Śląskie aktualności rolnicze, 5, 8-9. [16] Tokarska-Guzik Barbara, Zygmunt Dajdok, Maria Zając, Anna Zając, Alina Urbisz, Władysław Danielewicz, Czesław Hołdyński. 2012. "Rośliny obcego pochodzenia w Polsce ze szczególnym uwzględnieniem gatunków inwazyjnych." Warszawa: Generalna Dyrekcja Ochrony Środowiska. ISBN 978-83-62940-34-9. [17] Zawistowski Jerzy, Aneta Kopec, Dawid Kitts. 2009. "Effect of a black rice extract (Oryza sativa L. indica) on cholesterol levels and plasma lipid parameters in Wistar Kyoto rats." Journal of Functional Foods 1: 50-56. doi:10.1016/j.jff.2008.09.008.
Treść płatna
Jeśli masz wykupiony/przyznany dostęp -
zaloguj się
.
Skorzystaj z naszych propozycji zakupu!
Publikacja
e-Publikacja (format pdf) - nr 99251 "Świdośliwa - cenny surowi..."
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
10.00 zł
Do koszyka
Zeszyt
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY - e-zeszyt (pdf) 2016-6
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
27.50 zł
Do koszyka
Prenumerata
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY - prenumerata cyfrowa
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
300.00 zł
Do koszyka
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY - papierowa prenumerata roczna + wysyłka
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY - papierowa prenumerata roczna
348.00 zł brutto
322.22 zł netto
25.78 zł VAT
(stawka VAT 8%)
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY - pakowanie i wysyłka
21.00 zł brutto
17.07 zł netto
3.93 zł VAT
(stawka VAT 23%)
369.00 zł
Do koszyka
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY - PAKIET prenumerata PLUS
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY - PAKIET prenumerata PLUS (Prenumerata papierowa + dostęp do portalu sigma-not.pl + e-prenumerata)
450.00 zł brutto
416.67 zł netto
33.33 zł VAT
(stawka VAT 8%)
450.00 zł
Do koszyka
Zeszyt
2016-6
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH