Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AURA
AUTO MOTO SERWIS
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
GAZETA CUKROWNICZA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ODZIEŻ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
Menu
Menu
Menu
Prenumerata
Prenumerata
Publikacje
Publikacje
Drukarnia
Drukarnia
Kolportaż
Kolportaż
Reklama
Reklama
O nas
O nas
ui-button
Twój Koszyk
Twój koszyk jest pusty.
Niezalogowany
Niezalogowany
Zaloguj się
Zarejestruj się
Reset hasła
Czasopismo
|
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
|
Rocznik 2018 - zeszyt 11
Wpływ dodatku oregano na właściwości chemiczne oleju rzepakowego tłoczonego na zimno
The effect of the oregano addition on the chemical properties of cold-pressed rapeseed oil
10.15199/62.2018.11.29
Marta Krajewska
Beata Ślaska-Grzywna
Marek Szmigielski
nr katalogowy: 117229
10.15199/62.2018.11.29
Streszczenie
Oceniono wpływ dodatku suszonego oregano na właściwości chemiczne oleju tłoczonego na zimno, pozyskanego z nasion rzepaku ozimego (Brassica napus L.). Do badań przygotowano próbę kontrolną zawierającą czysty olej rzepakowy oraz pięć prób doświadczalnych, zawierających olej z dodatkiem 0,5, 1, 1,5, 2 i 2,5% mas. suszonego oregano. Oceny zmian zachodzących w próbach olejów przechowywanych w temp. 10±1°C przez 7 i 14 dni dokonano na podstawie wartości liczby kwasowej, liczby nadtlenkowej i czasów indukcji utleniania. Stwierdzono, że zastosowany dodatek wykazywał właściwości przeciwutleniające, skutecznie obniżając zmiany oksydacyjne zachodzące w czasie przechowywania oleju. Ponadto wydłużał czas indukcji, zwiększając stabilność oksydacyjną oleju.
Abstract
Dry and powered oregano at concns. 0.5–2.5% by mass was added sep. to the oil and then the modified oil was stored at 10°C for 7 and 14 days. The values of the acid no. (AN), peroxide no. (PN) and oxidn. induction times (OIT) of the modified oil samples were detd. after storage and compared with the corresponding values of the unmodified oil. The increase in the oregano content in the oil resulted in the increase of OIT and the redn. of AN and PN of the tested oils. The increase in storage period resulted in a decrease in AN value and in increase in the OIT value.
Bibliografia
[1] M. Jeszka, E. Flaczek, J. Kobus-Cisowska, K. Dziedzic, Nauka Przyr. Technol. 2010, 4, nr 2, 1. [2] A. Jędrusek-Golińska, M. Hęś, Przem. Spoż. 2000, 56, 2. [3] M. Wroniak, M. Marcinkowska, K. Ratusz, Zesz. Probl. Pos. Nauk Roln. 2010, 553, 227. [4] Z. Zaborowska, K. Przygoński, B. Dziarska, E. Wójtowicz, A. Kupka, Bromatol. Chem. Toksykol. 2011, 44, nr 3, 877. [5] N. Bernstein, D. Chaimovitch, N. Dudai, Agr. J. 2009, 101, nr 1, 1. [6] E. Capecka, A. Mareczek, M. Leja, Food Chem. 2005, 93, 223. [7] J. Radusiene, L. Ivanauskas, V. Janulis, V. Jakstas, Biologija 2008, 64, nr 1, 45. [8] G.V. Rao, T. Mukhopadhyay, T. Annamalai, N. Radhakrishnan, M.R. Sahoo, Pharmacogn. Res. 2011, 3, nr 2, 143. [9] K. Nowak, J. Ogonowski, Chemik 2010, 64, 539. [10] Z. Węglarz, E. Osińska, A. Geszprych, J. Przybył, Rev. Bras. Pl. Med. 2006, 8, 23. [11] M. Wroniak, A. Ptaszek, K. Ratusz, Żywność. Nauka. Technol. Jakość 2013, 86, nr 1, 92. [12] M. Zychnowska, M. Pietrzak, K. Krygier, Zesz. Probl. Post. Nauk Roln. 2013, 575, 131. [13] E. Choe, D.B. Min, Compr. Rev. Food Sci. F. 2006, 5, nr 4, 169. [14] G. Pristouri, A. Badeka, M.G. Kontominas, Food Control 2010, 21, 412. [15] B. Roszkowska, A. Dąbrowska, I.M. Batyk, J. Health Sci. 2014, 4, nr 10, 183. [16] PN-EN ISO 665:2004, Nasiona oleiste. Oznaczanie wilgotności i zawartości substancji lotnych. [17] PN-EN ISO 659:2010, Nasiona oleiste. Oznaczanie zawartości oleju (Metoda odwoławcza). [18] PN-EN ISO 660:2010, Oleje i tłuszcze roślinne oraz zwierzęce. Oznaczanie liczby kwasowej i kwasowości. [19] PN-EN ISO 3960:2012, Oleje i tłuszcze roślinne oraz zwierzęce. Oznaczanie liczby nadtlenkowej. Jodometryczne (wizualne) oznaczanie punktu końcowego. [20] PN-ISO 6886:2009, Oleje i tłuszcze roślinne oraz zwierzęce. Oznaczanie stabilności oksydacyjnej (Test przyspieszonego utleniania). [21] M. Krajewska, D. Andrejko, B. Ślaska-Grzywna, Przem. Chem. 2015, 94, nr 10, 1714. [22] K. Mińkowski, A. Kalinowski, A. Krupska, Żywność. Nauka. Technol. Jakość 2014, 21, nr 4, 75. [23] Codex Alimentarius, FAO/WHO, 2009. Codex standard for named vegetable oils. Codex ALINORM 09/32/17. [24] M. Wroniak, M. Kwiatkowska, K. Krygier, Żywność. Nauka. Technologia. Jakość 2006, 47, nr 2, 46. [25] M. Wroniak, M. Łukasik, Rośliny Oleiste 2007, 28, nr 2, 303. [26] M. Skwarek, Z.J. Dolatowski, Nauka Przyr. Technol. 2013, 7, 1. [27] A. Masłowski, D. Andrejko, B. Ślaska-Grzywna, A. Sagan, M. Szmigielski, J. Mazur, L. Rydzak, P. Sobczak, Agricult. Eng. 2013, 1, nr 1, 115. [28] M. Krajewska, B. Ślaska-Grzywna, M. Szmigielski, Przem. Chem. 2017, 96, nr 10, 2060. [29] M. Wroniak, A. Rękas, I. Piekarniak, Żywność. Nauka. Technol. Jakość 2015, 22, 62. [30] E. Kurzeja, M. Stec, K. Pawłowska-Góral, I. Maciejewska-Paszek, M. Pawlik, Farm. Przegl. Nauk. 2009, 5, 11. [31] A. Starek, A. Sagan, B. Kiczorowska, M. Szmigielski, B. Ślaska- -Grzywna, D. Andrejko, K. Kozłowicz, A. Blicharz-Kania, M. Krajewska, Przem. Chem. 2018, 97, nr 5, 771. [32] M. Stec, E. Kurzeja, I. Mazurek, K. Pawłowska-Góral, Bromatol. Chem. Toksykol. 2012, 45, 1110.
Zeszyt
PRZEMYSŁ CHEMICZNY - e-zeszyt (pdf) 2018-11
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
55.00 zł
Do koszyka
Prenumerata
PRZEMYSŁ CHEMICZNY - prenumerata cyfrowa
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
762.00 zł
Do koszyka
PRZEMYSŁ CHEMICZNY - prenumerata PLUS
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
PRZEMYSŁ CHEMICZNY - PAKIET prenumerata PLUS (Prenumerata papierowa + dostęp do portalu sigma-not.pl + e-prenumerata)
1002.00 zł brutto
927.78 zł netto
74.22 zł VAT
(stawka VAT 8%)
1002.00 zł
Do koszyka
PRZEMYSŁ CHEMICZNY - papierowa prenumerata roczna + wysyłka
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
PRZEMYSŁ CHEMICZNY - papierowa prenumerata roczna
960.00 zł brutto
888.89 zł netto
71.11 zł VAT
(stawka VAT 8%)
PRZEMYSŁ CHEMICZNY - pakowanie i wysyłka
42.00 zł brutto
34.15 zł netto
7.85 zł VAT
(stawka VAT 23%)
1002.00 zł
Do koszyka
Open Access
Zeszyt
2018-11
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH