Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AURA
AUTO MOTO SERWIS
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
GAZETA CUKROWNICZA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ODZIEŻ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
Menu
Menu
Menu
Prenumerata
Prenumerata
Publikacje
Publikacje
Drukarnia
Drukarnia
Kolportaż
Kolportaż
Reklama
Reklama
O nas
O nas
ui-button
Twój Koszyk
Twój koszyk jest pusty.
Niezalogowany
Niezalogowany
Zaloguj się
Zarejestruj się
Reset hasła
Czasopismo
|
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
|
Rocznik 2016 - zeszyt 11
Działanie prozdrowotne pestek dyni
10.15199/65.2016.11.9
Bartosz Kulczyński
Anna Gramza-Michałowska
Joanna Kobus-Cisowska
Dominik Kmiecik
nr katalogowy: 102272
10.15199/65.2016.11.9
Dynia jest rośliną zielną, która należy do rodziny dyniowatych (Cucurbitaceae). Najpowszechniej występującymi gatunkami są: Cucurbita pepo (dynia zwyczajna), Cucurbita moschata (dynia piżmowa) i Cucurbita maxima (dynia olbrzymia). Część jadalną dyni stanowią owoce, pestki, liście i kwiaty. Wysoką wartością odżywczą charakteryzują się pestki. Są one bogate w białko, kwas linolowy, błonnik pokarmowy, a także inne związki bioaktywne, takie jak kwasy fenolowe, tokoferole czy sterole. W tradycyjnej medycynie pestki oraz olej z pestek dyni były stosowane w leczeniu chorób układu moczowego, nadciśnienia tętniczego oraz w zwalczaniu pasożytów jelitowych. Przeprowadzone w ostatnich latach badania wskazują na działanie hipotensyjne, hipolipemiczne oraz hipoglikemiczne pestek dyni. Przypisuje się im również działanie przeciwdrobnoustrojowe oraz wysoką aktywność przeciwutleniającą.Dynia jest roczną rośliną zielną, która należy do rodziny dyniowatych (Cucurbitaceae), obejmującej ponad 800 gatunków [6]. Na skalę światową wykorzystywane są przede wszystkim trzy gatunki: Cucurbita pepo (dynia zwyczajna), Cucurbita moschata (dynia piżmowa) i Cucurbita maxima (dynia olbrzymia) [7]. Dane archeologiczne wskazują, że dynia zwyczajna pochodzi z Meksyku oraz południowo-zachodniej i wschodniej części USA. Była uprawiana już 7000 lat przed naszą erą i stanowiła podstawę wyżywienia Inków. Dynia była ważnym elementem tradycyjnej medycyny w Chinach, Argentynie, Indiach, Brazylii, Iranie oraz w Europie [7, 21]. Wśród jadalnych części rośliny wymienia się zarówno owoce, pestki, liście, jak i kwiaty [9]. Pestki dyni oraz otrzymywany z nich olej są szczególnie istotne ze względu na wartość żywieniową. Przypisuje się im działanie przeciwzapalne, antyproliferacyjne i przeciwutleniające. Uważa się, że olej z pestek dyni może opóźniać progresję nadciśnienia tętniczego, zapobiegać rozwojowi niektórych nowotworów oraz korzystnie wpływać na profil lipid[...]
Bibliografia
[1] Ayaz Erol, Cengiz Gokbulut, Hamit Coskun, Arzu Turker, Seyda Ozsoy, Kubra Ceylan. 2015. "Evaluation of anthelmintic activity of pumpkin seeds (Cucurbita maxima) in mice naturally infected with Aspiculuris tetraptera". Journal of Pharmacognosy and Phytoterapy 7 (9) : 189-193. [2] El-Aziz AB, HH. El-Kalek. 2011. "Antimicrobial proteins and oil seeds from pumpkin (Cucurbita moschata)". Nature and Science 9 (3) : 105-119. [3] Ellinge CM, A. Muhammad, F.A. Atiku, A.U. Itodo, I.J. Peni, O.M. Sanni, A.N. Mbongo. 2012. "Proximate, mineral and anti-nutrient composition of pumpkin (Cucurbita pepo L.) seeds extract". International Journal of Plant Research 2 (5) : 146-150. [4] El-Mosallamy A.E., A.A. Sleem, O.M. Abdel-Salam, N. Shaffie, S.A. Kenawy. 2012. "Antihypertensive and cardioprotective effects of pumpkin seed oil". Journal od Medicinal Food 15 (2) : 180-189. [5] Gossell-Williams M., K. Lyttle, T. Clarke, M. Gardner, O. Simon. 2008. "Supplementation with pumpkin seed oil improves plasma lipid profile and cardiovascular outcomes of female non-ovariectomized and ovariectomized Sprague-Dawley rats". Phytotherapy Research 22 : 873-877. [6] Gutierrez Rosa Martha Perez. 2016. "Review of Cucurbita pepo (pumpkin) its phytochemistry and pharmacology". Medicinal Biochemistry 6 : 1. [7] Kim Mi Young, Kim Eun Jin, Kim Young-Nam, Choi Changsun, Lee Bog-Hieu. 2012. "Comparison of the chemical compositions and nutritive values of various pumpkin (Cucurbitaceae) species and parts". Nutrition Research and Practice 6 (1) : 21-27. [8] Krimer-Malesevic Vera, Senka Madarev-Popovic, Zuzana Vastag, Ljiljana Radulovic, Draginia Pericin. 2011. Phenolic acids in pumpkin (Cucurbita pepo L.) seeds. W Nuts and Seeds in Health and Disease Prevention, 925-932. Academic Press. [9] Kwiri Raphael, Clive Winini, Amos Musengi, Misheck Mudyiwa, Clarice Nyambi, Perkins Muredzi, Abigail Malunga. 2014. "Proximate composition of pumpkin gourd (Cucurbita pepo) seeds from Zimbabwe". International Journal of Nutrition and Food Sciences 3 (4) : 279-283. [10] Makni Mohamed, Hamadi Fetoui, Nabil Gargouri, El Mouldi Garoui, Najiba Zeghal. 2011. "Antidiabetic effect of flax and pumpkin seed mixture powder: effect on hyperlipidemia and antioxidant status in alloxan diabetic rats". Journal of Diabetes and Its Complications 25 : 339-345. [11] Miró M. 1995. "Cucurbitacins and their pharmacological effects". Phytotherapy Research 9 : 159-168. [12] Muntean Edward, Nicoleta Muntean, Marcel Matei Duda. 2013. "Cucurbita maxima duch. as a medicinal plant". Hop and Medicinal Plants 1-2: 75-80. [13] Nawirska-Olszańska Agnieszka, Agnieszka Kita, Anita Biesiada, Anna Sokół-Łętowska, Alicja Kucharska. 2013. "Characteristics of antioxidant activity and composition of pumpkin seed oils in 12 cultivars". Food Chemistry 139 : 155-161. [14] Patel Seema. 2013. "Pumpkin (Cucurbita sp.) seeds as nutraceutic: a review on status quo and scopes". Mediterranean Journal of Nutrition and Metabolism 6 (3) : 183-189. [15] Ravishankar K., G.V.N. Kiranmayi, G.V. Reddy, V.V.L. Sowjanya, V. Sainadh, V.G. Durga, V. Prasad, P.V. Swaminaidu, T. Prasad. 2012. "Preliminary phytochemical screening and in-vitro antibacterial activity of Cucurbita maxima seed extract". International Journal of Research in Pharmacy and Chemistry 2 (1) : 86-91. [16] Rezig Leila, Moncef Chouaibi, Kamel Msaada, Salem Hamdi. 2012. "Chemical composition and profile characterization of pumpkin (Cucurbita maxima) seed oil". Industrial Crops and Products 37 : 82-87. [17] Sharma Ashok, Ashish Sharma, Tara Chand, Manoj Khardiya, Kailash Chand Yadav. 2013. "Antidiabetic and antihyperlipidemic activity of Cucurbita maxima Duchense (Pumpkin) seeds on streoptozotocin induced diabetic rats". Journal of Pharmacognosy and Phytochemistry 1 (6) : 108-116. [18] Sood Ankita, Parminder Kaur, Ruby Gupta. 2012. "Phytochemical screening and antimicrobial assay of various seeds extract of Cucurbitaceae family". International Journal of Applied Biology and Pharmaceutical Technology 3 (3) : 401-409. [19] Veronezi Medici Carolina, Neuza Jorge. 2012. "Bioactive compounds in lipid fractions of pumpkin (Cucurbita sp.) seeds for use in food". Journal of Food Science 77 (6) : C653-C657. [20] Xanthopoulou Marianna, Tzortzis Nomikos, Elizabeth Fragopoulou, Smaragdi Antonopoulou. 2009. "Antioxidant and lipoxygenase inhibitory activities of pumpkin seed extracts". Food Research International 42 : 641-646. [21] Yadav Mukesh, Shalini Jain, Radha Tomar, G.B.K.S. Prasad, Hariom Yadav. 2010. "Medicinal and biological potential of pumpkin: an updated review". Nutrition Research Reviews 23 : 184-190.
Treść płatna
Jeśli masz wykupiony/przyznany dostęp -
zaloguj się
.
Skorzystaj z naszych propozycji zakupu!
Publikacja
e-Publikacja (format pdf) - nr 102272 "Działanie prozdrowotne pe..."
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
10.00 zł
Do koszyka
Zeszyt
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - e-zeszyt (pdf) 2016-11
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
27.50 zł
Do koszyka
Prenumerata
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - prenumerata cyfrowa
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
330.00 zł
Do koszyka
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - papierowa prenumerata roczna + wysyłka
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - papierowa prenumerata roczna
432.00 zł brutto
400.00 zł netto
32.00 zł VAT
(stawka VAT 8%)
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - pakowanie i wysyłka
42.00 zł brutto
34.15 zł netto
7.85 zł VAT
(stawka VAT 23%)
474.00 zł
Do koszyka
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - PAKIET prenumerata PLUS
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - PAKIET prenumerata PLUS (Prenumerata papierowa + dostęp do portalu sigma-not.pl + e-prenumerata)
498.00 zł brutto
461.11 zł netto
36.89 zł VAT
(stawka VAT 8%)
498.00 zł
Do koszyka
Zeszyt
2016-11
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH