Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AURA
AUTO MOTO SERWIS
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
GAZETA CUKROWNICZA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ODZIEŻ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
Menu
Menu
Menu
Prenumerata
Prenumerata
Publikacje
Publikacje
Drukarnia
Drukarnia
Kolportaż
Kolportaż
Reklama
Reklama
O nas
O nas
ui-button
Twój Koszyk
Twój koszyk jest pusty.
Niezalogowany
Niezalogowany
Zaloguj się
Zarejestruj się
Reset hasła
Baza publikacji
Formularz wyszukiwania
Szukany tekst
Szukaj tylko w tych wybranych czasopismach
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
Wyszukaj
Zobacz przykłady zapytań
title:węgiel
title:"węgiel kamienny"
title:"węgiel kamienny" AND issueYear:2020
authorDesc:"Grzegorz Ojczyk"
authorDesc:"Grzegorz Ojczyk" AND issueYear:2020
abstract:"problemy jakości"
keywords:"węgiel kamienny" AND issueYear:2020
titleAlias:quality
keywordsAlias:"hard coal"
abstractAlias:"food quality"
keywordsAlias:"thermal resistance" AND issueYear:2020
Wynik wyszukiwania
GOSPODARKA MIĘSNA 2024-10
Wykorzystanie folii jadalnych w opakowaniach produktów mięsnych i spożywczych
MARIAN PANASIEWICZ
JACEK MAZUR
nr katalogowy: 151151
folie jadalne
opakowania produktów mięsnych
właściwości folii
edible foils
packaging of meat products
foil properties
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA 2016-1
Analiza wybranych właściwości użytkowych folii dachowych. Cz. II
IWONA GRUSZKA
nr katalogowy: 96272
10.15199/60.2016.01.4
GOSPODARKA MIĘSNA 2024-5
Możliwości przedłużenia jakości mięsa z zastosowaniem biopolimerowych folii i powłok aktywnych
Adrianna PRZYBYSZEWSKA
Sabina GALUS
nr katalogowy: 148728
folie jadalne
powłoki ochronne
biopolimery
mięso
pakowanie aktywne
edible films
protective coatings
biopolymers
meat
active packaging
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA 2010-3
Catalytic activity of Ni3Al foils in decomposition of selected chemical compounds
Paweł Jóźwik
Zbigniew Bojar
Piotr Winiarek
nr katalogowy: 52762
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY 2018-12
Application of energy-efficient systems in a processing line
Zbigniew ŁUKASIK
Aldona KUŚMIŃSKA-FIJAŁKOWSKA
Jacek KOZYRA
nr katalogowy: 117318
10.15199/48.2018.12.21
Energy-efficient systems
processing line
Energooszczędne systemy
linia technologiczna.
GOSPODARKA MIĘSNA 2023-11
FOLIE KOLAGENOWE
Paweł Sobczak
Wioletta Żukiewicz-Sobczak
nr katalogowy: 145946
kolagen
osłonki
produkcja
collagen
casings
production
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2022-7
Jadalne powłoki ochronne do ryb i produktów rybnych
Patrycja Biernacka
Grzegorz Tokarczyk
nr katalogowy: 138577
10.15199/65.2022.7.6
jadalne powłoki
folie jadalne
ryby
produkty rybołówstwa
bezpieczeństwo żywności
edible coatings
edible films
fish
fishery products
food safety
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2022-7
Jadalne powłoki ochronne do ryb i produktów rybnych
Patrycja Biernacka
Grzegorz Tokarczyk
nr katalogowy: 138577
10.15199/65.2022.7.6
jadalne powłoki
folie jadalne
ryby
produkty rybołówstwa
bezpieczeństwo żywności
edible coatings
edible films
fish
fishery products
food safety
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2022-7
Jadalne powłoki ochronne do ryb i produktów rybnych
Patrycja Biernacka
Grzegorz Tokarczyk
nr katalogowy: 138577
10.15199/65.2022.7.6
jadalne powłoki
folie jadalne
ryby
produkty rybołówstwa
bezpieczeństwo żywności
edible coatings
edible films
fish
fishery products
food safety
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2022-7
Jadalne powłoki ochronne do ryb i produktów rybnych
Patrycja Biernacka
Grzegorz Tokarczyk
nr katalogowy: 138577
10.15199/65.2022.7.6
jadalne powłoki
folie jadalne
ryby
produkty rybołówstwa
bezpieczeństwo żywności
edible coatings
edible films
fish
fishery products
food safety
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2022-7
Jadalne powłoki ochronne do ryb i produktów rybnych
Patrycja Biernacka
Grzegorz Tokarczyk
nr katalogowy: 138577
10.15199/65.2022.7.6
jadalne powłoki
folie jadalne
ryby
produkty rybołówstwa
bezpieczeństwo żywności
edible coatings
edible films
fish
fishery products
food safety
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2022-7
Jadalne powłoki ochronne do ryb i produktów rybnych
Patrycja Biernacka
Grzegorz Tokarczyk
nr katalogowy: 138577
10.15199/65.2022.7.6
jadalne powłoki
folie jadalne
ryby
produkty rybołówstwa
bezpieczeństwo żywności
edible coatings
edible films
fish
fishery products
food safety
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2022-7
Jadalne powłoki ochronne do ryb i produktów rybnych
Patrycja Biernacka
Grzegorz Tokarczyk
nr katalogowy: 138577
10.15199/65.2022.7.6
jadalne powłoki
folie jadalne
ryby
produkty rybołówstwa
bezpieczeństwo żywności
edible coatings
edible films
fish
fishery products
food safety
OPAKOWANIE 2012-5
Folie w 48 godzin
ANNA NARUSZKO
nr katalogowy: 67893
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2022-7
Jadalne powłoki ochronne do ryb i produktów rybnych
Patrycja Biernacka
Grzegorz Tokarczyk
nr katalogowy: 138577
10.15199/65.2022.7.6
jadalne powłoki
folie jadalne
ryby
produkty rybołówstwa
bezpieczeństwo żywności
edible coatings
edible films
fish
fishery products
food safety
OPAKOWANIE 2024-10
Nasza misja jest jasna. Powstaje API Transfer Technologies
nr katalogowy: 151246
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA 2013-10
Badania wytrzymałościowe folii geokompozytowych IPP/coPES w aspekcie ich struktury nadcząsteczkowej
Tadeusz Graczyk
Janusz Fabia
Andrzej Gawłowski
nr katalogowy: 79962
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA 2015-12
Analiza wybranych właściwości użytkowych folii dachowych. Cz. I
IWONA GRUSZKA
nr katalogowy: 95550
10.15199/60.2015.12.4
OPAKOWANIE 2017-3
BADANIA I ROZWÓJ: Aktywność przeciwutleniająca folii PE i PLA modyfikowanych powłokami zawierającymi melaniny grzybowe Antioxidant activity of polyethylene and polylactide foils modified by coating containing fungal melanins
Łukasz Łopusiewicz
Sławomir Lisiecki
Małgorzata Mizielińsk
nr katalogowy: 104799
10.15199/42.2017.3.1
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2024-7
Właściwości funkcjonalne białek owadów jadalnych i ich wykorzystanie w przemyśle spożywczym
Dorota Nałęcz
nr katalogowy: 149403
10.15199/65.2024.7.5
owady jadalne
alternatywne białka
właściwości funkcjonalne
nowa żywność
edible insects
alternative proteins
functional properties
novel food
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2023-1
Optymalizacja metod hodowli grzybni wybranych gatunków grzybów jadalnych
Katarzyna Miśkiewicz
Dorota Gendaszewska
Magdalena Lasoń-Rydel
nr katalogowy: 141535
10.15199/62.2023.1.4
metody hodowli grzybni
grzyby jadalne
optymalizacja metod hodowli
mycelium cultivation methods
edible mushrooms
optimization of cultivation methods
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2023-1
Optymalizacja metod hodowli grzybni wybranych gatunków grzybów jadalnych
Katarzyna Miśkiewicz
Dorota Gendaszewska
Magdalena Lasoń-Rydel
nr katalogowy: 141535
10.15199/62.2023.1.4
metody hodowli grzybni
grzyby jadalne
optymalizacja metod hodowli
mycelium cultivation methods
edible mushrooms
optimization of cultivation methods
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2023-1
Optymalizacja metod hodowli grzybni wybranych gatunków grzybów jadalnych
Katarzyna Miśkiewicz
Dorota Gendaszewska
Magdalena Lasoń-Rydel
nr katalogowy: 141535
10.15199/62.2023.1.4
metody hodowli grzybni
grzyby jadalne
optymalizacja metod hodowli
mycelium cultivation methods
edible mushrooms
optimization of cultivation methods
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2023-1
Optymalizacja metod hodowli grzybni wybranych gatunków grzybów jadalnych
Katarzyna Miśkiewicz
Dorota Gendaszewska
Magdalena Lasoń-Rydel
nr katalogowy: 141535
10.15199/62.2023.1.4
metody hodowli grzybni
grzyby jadalne
optymalizacja metod hodowli
mycelium cultivation methods
edible mushrooms
optimization of cultivation methods
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY 2018-1
Kwiaty jadalne - właściwości prozdrowotne oraz potencjalne kierunki ich wykorzystania w przemyśle spożywczym
Paulina Nowicka
Igor Turkiewicz
Aneta Wojdyło
Karolina Tkacz
nr katalogowy: 111756
10.15199/64.2018.1.1
kwiaty jadalne
właściwości prozdrowotne
nutraceutyki
edible flowers
pro-health properties
nutraceuticals
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2019-8
Jadalne opakowania i naczynia jednorazowe do żywności
Iwona Szymańska
Anna Żbikowska
Katarzyna Marciniak-Łukasiak
nr katalogowy: 121995
10.15199/65.2019.8.11
rynek opakowań
filmy i powłoki jadalne
jednorazowe naczynia jadalne
Dyrektywa Plastikowa
packaging market
edible films and coatings
edible disposable dishes
Plastic Directive
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY 2017-12
Białko przyszłości
Waldemar Dzwolak
nr katalogowy: 110903
bezpieczeństwo żywności
owady jadalne
wartość odżywcza
zagrożenie bezpieczeństwa żywności.
food safety
edible insects
nutritive value
food safety hazards.
OPAKOWANIE 2017-7
Właściwości przeciwutleniające i optyczne folii BOPP i PET modyfikowanych powłokami zawierającymi melaniny grzybowe
Łukasz Łopusiewicz
Sławomir Lisiecki
Małgorzata Mizielińska
nr katalogowy: 107524
10.15199/42.2017.7.1
GOSPODARKA MIĘSNA 2024-7
Wykorzystanie folii i powłok biodegradowalnych do przedłużania trwałości produktów
MIŁOSZ TRYMERS
MARTA ŻUK
KATARZYNA TKACZ
nr katalogowy: 149626
folie jadalnie
powłoki jadalne
trwałość żywności
ekstrakty roślinne
olejki eteryczne
edible films
edible coatings
shelf life
plant extracts
essential oils
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY 2013-3b
Hydrogen profiling in rapidly solidified Al-Fe alloy foils
Iya TASHLYKOVA-BUSHKEVICH
Czesław KOZAK
nr katalogowy: 75332
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY 2010-7
Pattern formation in centrifugal rapid solidification of Al-Zn alloys
Iya TASHLYKOVA-BUSHKEVICH
Czesław KOZAK
Vasiliy SHEPELEVICH
nr katalogowy: 53415
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA 2010-3
Thermal stability of Ni3Al-based intermetallic alloys structure upon long-lasting annealing
Paweł Jóźwik
Wojciech Polkowski
Zbigniew Bojar
nr katalogowy: 52760
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY 2016-1
Effect of topography on wettability of rapidly solidified Al-In alloys
Iya TASHLYKOVA-BUSHKEVICH
Julia YAKOVENKO
Iuliana BUSHKEVICH
Paweł ZUKOWSKI
nr katalogowy: 96023
10.15199/48.2016.01.37
MATERIAŁY BUDOWLANE 2023-4
Badanie efektywności folii refleksyjnych w przegrodach budowlanych w zależności od warunków wymiany ciepła
Beata Wilk-Słomka
Janusz Belok
Bożena Orlik-Kożdoń
Tomasz Steidl
nr katalogowy: 142920
10.15199/33.2023.04.07
przepływ ciepła przez przegrodę budowlaną
folia refleksyjna
współczynnik emisyjności
opór przejmowania ciepła
opór cieplny.
heat flow through the building envelope
reflective foil
emissivity coefficient
heat flow resistance
thermal resistance.
MATERIAŁY BUDOWLANE 2023-4
Badanie efektywności folii refleksyjnych w przegrodach budowlanych w zależności od warunków wymiany ciepła
Beata Wilk-Słomka
Janusz Belok
Bożena Orlik-Kożdoń
Tomasz Steidl
nr katalogowy: 142920
10.15199/33.2023.04.07
przepływ ciepła przez przegrodę budowlaną
folia refleksyjna
współczynnik emisyjności
opór przejmowania ciepła
opór cieplny.
heat flow through the building envelope
reflective foil
emissivity coefficient
heat flow resistance
thermal resistance.
MATERIAŁY BUDOWLANE 2023-4
Badanie efektywności folii refleksyjnych w przegrodach budowlanych w zależności od warunków wymiany ciepła
Beata Wilk-Słomka
Janusz Belok
Bożena Orlik-Kożdoń
Tomasz Steidl
nr katalogowy: 142920
10.15199/33.2023.04.07
przepływ ciepła przez przegrodę budowlaną
folia refleksyjna
współczynnik emisyjności
opór przejmowania ciepła
opór cieplny.
heat flow through the building envelope
reflective foil
emissivity coefficient
heat flow resistance
thermal resistance.
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2024-6
Owady jadalne jako składnik nowych produktów spożywczych: stan i perspektywy
Radosław Bogusz
Małgorzata Latoszewska
Karolina Szulc
Małgorzata Nowacka
nr katalogowy: 149066
10.15199/65.2024.6.4
owady jadalne
produkty na bazie owadów
nowe produkty spożywcze
wartość odżywcza
edible insects
insect-based products
novel food products
nutritional value
OPAKOWANIE 2010-8
Biodegradowalne i jadalne opakowania do żywności z polimerów naturalnych
Karolina Gottfried
Katarzyna Sztuka
Hanna Statroszczyk
Ilona Kołodziejska
nr katalogowy: 53592
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2009-6
Biobutanol. Perspektywy rozwoju produkcji
ZBIGNIEW GARNCAREK
ELŻBIETA KOCIOŁEK-BALAWEJDER
nr katalogowy: 44916
GOSPODARKA MIĘSNA 2018-10
Innowacyjne dodatki żywieniowe i technologiczne w przemyśle mięsnym
Aneta Cegiełka
Elżbieta Hać-Szymańczuk
nr katalogowy: 116750
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2020-3
Owady - żywność przyszłości
Anna Florowska
Tomasz Florowski
nr katalogowy: 125599
10.15199/65.2020.3.6
owady jadalne
entomofagia
novel food
edible insects
entomophagy
novel food
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY 2009-7-8
Zakażenia mikrobiologiczne przy produkcji bioetanolu
Magdalena Broda
Włodzimierz Grajek
nr katalogowy: 46209
OPAKOWANIE 2018-4
Badania i rozwój: Charakterystyka folii i powłok jadalnych
Klaudia Kałwa
nr katalogowy: 113141
10.15199/42.2018.4.1
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA 2015-4
Badania przydatności materiałów na retorty do niskotemperaturowego nawęglania stali austenitycznych
Tadeusz Żółciak
Andrzej Przywóski
Konrad Lankiewicz
nr katalogowy: 94599
10.15199/28.2015.4.6
PRZEGLĄD PAPIERNICZY 2020-9
Niedrzewne roślinne surowce włókniste stosowane współcześnie do produkcji przemysłowej papieru Cz. 1. Bawełna, kokos, len, kenaf, ramia, juta, ketmia, konopie siewne, sunn
Stefan Jakucewicz
nr katalogowy: 128290
10.15199/54.2020.9.1
rośliny niedrzewne
surowce włókniste
właściwości
produkcja
bawełna
kokos
len
kenaf
ramia
juta
ketmia
konopie siewne
Sunn
non-wood plants
fibrous raw materials
properties
production
cotton
coconut
flax
kenaf
ramie
jute
edible hibiscus
hemp
sunn
PRZEGLĄD PAPIERNICZY 2020-9
Niedrzewne roślinne surowce włókniste stosowane współcześnie do produkcji przemysłowej papieru Cz. 1. Bawełna, kokos, len, kenaf, ramia, juta, ketmia, konopie siewne, sunn
Stefan Jakucewicz
nr katalogowy: 128290
10.15199/54.2020.9.1
rośliny niedrzewne
surowce włókniste
właściwości
produkcja
bawełna
kokos
len
kenaf
ramia
juta
ketmia
konopie siewne
Sunn
non-wood plants
fibrous raw materials
properties
production
cotton
coconut
flax
kenaf
ramie
jute
edible hibiscus
hemp
sunn
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY 2017-7-8
Przez żołądek do serca
Dorota Czerwińska
nr katalogowy: 108488
podroby jadalne
wątroba
nerki
serca
ozory
płuca
mózg
żołądki
jelita
wartość odżywcza
właściwości sensoryczne
wykorzystanie kulinarne
edible offal
liver
kidneys
heart
tongue
lungs
brain
stomach
gut
nutrition value
sensory properties
culinary use
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2020-4
Alternatywne metody modyfikacji tłuszczów jadalnych
Iwona Szymańska
Laura Przybyszewska
Anna Żbikowska
nr katalogowy: 126048
10.15199/65.2020.4.3
tłuszcze jadalne
strukturyzacja
frakcjonowanie
przeestryfikowanie enzymatyczne
oleożelacja
edible fats
structuring
fractionation
enzymatic transesterification
oleogelation
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2024-4
Zastosowanie kwiatów jadalnych o różnym zabarwieniu do produkcji innowacyjnych wyrobów ciastkarskich
Beata Chmielewska
Małgorzata Tańska
nr katalogowy: 149826
10.15199/61.2024.4.5
suszone kwiaty jadalne
ciastka kruche
ciastka biszkoptowe
cyfrowa analiza barwy
cechy organoleptyczne
dried edible flowers
shortbread cookies
sponge cookies
digital color analysis
organoleptic characteristics
PRZEGLĄD MECHANICZNY 2018-7-8
Wykorzystanie folii do określania rozkładu ciśnienia dla elementów wykonanych metodą szybkiego prototypowania
WALDEMAR WITKOWSKI
nr katalogowy: 115402
10.15199/148.2018.7-8.1
szybkie prototypowanie
metoda Melted and Extruded Modeling (MEM)
folia Prescale
3D printing
Melted and Extruded Modeling method (MEM)
Prescale film
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY 2020-8
Modyfikacja właściwości folii PET przy wykorzystaniu naświetlania jonami K+
Marcin TUREK
Andrzej DROŹDZIEL
Krzysztof PYSZNIAK
Wojciech GRUDZIŃSKI
Anna KLIMEK-TUREK
nr katalogowy: 127363
10.15199/48.2020.08.31
implantacja jonowa
modyfikacja polimerów
FTIR
spektroskopia ramanowska
ion implantation
polimer modification
FTIR
Raman spectroscopy.
RUDY I METALE NIEŻELAZNE 2019-7
SCHEMATY TECHNOLOGICZNE WYTWARZANIA WYROBÓW Z KOMPOZYTÓW METALOWYCH UMACNIANYCH ODKSZTAŁCENIOWO
ŁUKASZ ZASADZIŃSKI
nr katalogowy: 121567
10.15199/67.2019.7.2
kompozyty metalowe
umocnienie odkształceniowe
wytwarzanie wyrobów kompozytowych
metal composites
strain hardening
production of composite products
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY 2018-4
Microstructure, elemental and phase composition and their influence on hydrophilic properties of rapidly solidified Al-In alloys
Iya TASHLYKOVA-BUSHKEVICH
Julia YAKOVENKO
Iuliana BUSHKEVICH
Vasiliy SHEPELEVICH
Henryk KOMSTA
Paweł ZUKOWSKI
nr katalogowy: 113013
10.15199/48.2018.04.30
Rapid solidification
wetting
Al-In alloys
elemental chemical analysis.
Szybkie zestalanie
zwilżanie
stopy Al-In
elementarna analiza chemiczna
PRZEGLĄD PAPIERNICZY 2024-7
Badania procesu przetwarzania folii laminowanych otrzymywanych z recyklatów tekturowych opakowań typu Tetra Pak
SZYMON WOJCIECHOWSKI
MATEUSZ DATA
nr katalogowy: 149574
10.15199/54.2024.7.1
recykling wielomateriałowych opakowań tekturowych
recykling opakowań typu Tetra Pak
przetwarzanie laminatów LDPE-Al
odzysk LDPE z folii laminowanych
recycling of multi-material cardboard packaging
recycling of Tetra Pak packaging
processing of LDPE-Al laminates
recovery of LDPE from laminated foils
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY 2020-7-8
Ekologiczne opakowania dla gastronomii
Dorota Czerwińska
nr katalogowy: 127621
żywność
gastronomia ekologia
opakowania biodegradowalne
opakowania aktywne
opakowania inteligentne
opakowania jadalne
surowce
food
gastronomy ecology
biodegradable packaging
active packaging
smart packaging
edible packaging
raw materials
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY 2013-10
Optycznie stymulowana luminescencja detektorów hybrydowych
Ewa MANDOWSKA
Stanisław TKACZYK
Magdalena BIERNACKA
Arkadiusz MANDOWSKI
nr katalogowy: 80138
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA 2016-6
Otrzymywanie materiałów kompozytowych o właściwościach przeciwgrzybiczych z wykorzystaniem metody rozpylania magnetronowego
BŁAŻEJ WIŚNIEWSKI
MAGDALENA KIWAŁA
ARKADIUSZ SZWUGIER
nr katalogowy: 99035
10.15199/60.2016.06.2
PRZEGLĄD PAPIERNICZY 2019-10
Przygotowanie mas makulaturowych z surowców wielomateriałowych częściowo wodoodpornych z wykorzystaniem frakcjonowania
Alicja Biel-Tyralska
Tomasz Tyralski
nr katalogowy: 123111
10.15199/54.2019.10.1
przygotowanie mas włóknistych
technologia frakcjonowania włókien
proces rozwłókniania z sortowaniem wstępnym
oddzielenie folii polietylenowych i aluminiowych
pulp preparation
fiber fractionation technology
fiberising process with pre-sorting
separation of polyethylene and aluminum foils
OPAKOWANIE 2016-5
Aktywność antymikrobiologiczna powłok na foliach opakowaniowych PLA względem wybranych bakterii Gram-dodatnich oraz Gram-ujemnych
MAŁGORZATA MIZIELIŃSKA
nr katalogowy: 98747
10.15199/42.2016.5.1
AURA 2022-5
Tabu, czyli dlaczego nie jemy pewnych pokarmów?
Janusz R. MROCZEK
Karolina MROCZEK
nr katalogowy: 137575
10.15199/2.2022.5.2
tabu pokarmowe
owady
konina
wieprzowina
wołowina
psina
krew
food taboos
insects
horse meat
pork
beef
dog meat
blood
AURA 2022-5
Tabu, czyli dlaczego nie jemy pewnych pokarmów?
Janusz R. MROCZEK
Karolina MROCZEK
nr katalogowy: 137575
10.15199/2.2022.5.2
tabu pokarmowe
owady
konina
wieprzowina
wołowina
psina
krew
food taboos
insects
horse meat
pork
beef
dog meat
blood
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2024-3
Zastosowanie proszku z owadów jadalnych celem zwiększania wartości odżywczej produktów zbożowych
Radosław Bogusz
Małgorzata Latoszewska
Agata Marzec
Małgorzata Nowacka
nr katalogowy: 148950
10.15199/61.2024.3.6
owady jadalne
produkty na bazie zbóż
wzbogacanie żywności
wartość odżywcza
edible insects
cereal-based products
food fortification
nutritional value
RUDY I METALE NIEŻELAZNE 2013-11
PRZEMIANY FAZOWE W STREFIE POŁĄCZENIA BLACH ZGRZEWANYCH Z WYKORZYSTANIEM ENERGII WYBUCHU
HENRYK PAUL
MARIUSZ PRAŻMOWSKI
JERZY MORGIEL
MAREK FARYNA
WOJCIECH SKUZA
nr katalogowy: 80981
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY 2011-11
Pomiar grubości metodą prądów wirowych
Leszek DZICZKOWSKI
nr katalogowy: 63923
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA 2013-7
Geokompozyty o właściwościach drenażowo-izolacyjnych
Jadwiga Malkiewicz
Robert Drobina
nr katalogowy: 78170
GOSPODARKA MIĘSNA 2019-6
Magazyn wyrobów gotowych
Paweł Sobczak
Wioletta Żukiewicz-Sobczak
nr katalogowy: 120751
GOSPODARKA MIĘSNA 2022-10
Proces poubojowego dojrzewania mięsa
Monika Modzelewska-Kapituła
Natalia Szuszkiewicz
Patrycja Mórawska
Katarzyna Tkacz
nr katalogowy: 140129
dojrzewanie mięsa
przechowywania
wołowina
meat ageing
storage
beef
GOSPODARKA MIĘSNA 2022-10
Proces poubojowego dojrzewania mięsa
Monika Modzelewska-Kapituła
Natalia Szuszkiewicz
Patrycja Mórawska
Katarzyna Tkacz
nr katalogowy: 140129
dojrzewanie mięsa
przechowywania
wołowina
meat ageing
storage
beef
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2010-4
Usuwanie metanu z powietrza wentylacyjnego kopalń przez utlenianie na monolitycznych katalizatorach palladowych
BARBARA KUCHARCZYK
WŁODZIMIERZ TYLUS
nr katalogowy: 51355
OCHRONA PRZED KOROZJĄ 2012-9s-a
ROZKŁAD FOLII Z POLI (KWASU MLEKOWEGO) PRZEZ MIKROFLORĘ GLEBOWĄ
Joanna Szumigaj-Tarnowska
Zofia Żakowska
Artur Bartkowiak
nr katalogowy: 70847
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA 2012-4
Miniaturized arms for three-dimensional thick-film thermoelectric microgenerator
Piotr Markowski
nr katalogowy: 67028
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE 2016-9
Walcowanie wysokotemperaturowe taśm ze stopu na osnowie fazy międzymetalicznej Ni3Al
Paweł JÓŹWIK
Wojciech POLKOWSKI
Stanislav RUSZ
Ivo SCHINDLER
Tomasz MIKUSZEWSKI
Zbigniew BOJAR
nr katalogowy: 100119
10.15199/24.2016.9.6
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY 2015-4
Influence of the inverter output circuit on the dielectric barrier discharges during the surface treatment of plastics
Jan MUĆKO
nr katalogowy: 91013
10.15199/48.2015.04.22
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2019-3
Opakowania do żywności - wymagania, kontrowersje i trendy
Iwona Szymańska
Anna Żbikowska
Katarzyna Marciniak-Łukasiak
nr katalogowy: 119419
10.15199/65.2019.3.8
bezpieczeństwo
tworzywa sztuczne
biodegradowalność
opakowania jadalne
safety
plastics
biodegradability
edible packages
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2023-9
Alternatywne źródła białka w produkcji żywności
Beata Drużyńska
nr katalogowy: 145291
10.15199/65.2023.9.5
białko
białka jednokomórkowców
owady jadalne
algi
protein
unicellular proteins
edible insects
algae
OPAKOWANIE 2019-10
Eco packaging - eko trend w aspekcie wymagań biodegradacji kompostowalnej opakowań
Jerzy Luberda
nr katalogowy: 122994
10.15199/42.2019.10.1
OPAKOWANIE 2017-1
PACKAGING SPECTRUM: Naczynia jednorazowego użytku w teorii i praktyce
Maria Sielicka
Karolina Assman
nr katalogowy: 103741
10.15199/42.2017.1.2
OPAKOWANIE 2019-10
Eco packaging - eko trend w aspekcie wymagań biodegradacji kompostowalnej opakowań
Jerzy Luberda
nr katalogowy: 122994
10.15199/42.2019.10.1
GOSPODARKA MIĘSNA 2022-11
PRZETWARZANIE NIEOSŁONKOWYCH jadalnych ubocznych surowców rzeźnych
Wioletta Żukiewicz-Sobczak
nr katalogowy: 140661
surowce uboczne
przetwórstwo
kulinaria
by-products
processing
cooking
GOSPODARKA MIĘSNA 2022-11
PRZETWARZANIE NIEOSŁONKOWYCH jadalnych ubocznych surowców rzeźnych
Wioletta Żukiewicz-Sobczak
nr katalogowy: 140661
surowce uboczne
przetwórstwo
kulinaria
by-products
processing
cooking
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA 2014-2
Microstructure and chemistry of Pb-Sn solder/ENIG interconnections
JOANNA WOJEWODA-BUDKA
ZBIGNIEW HUBER
LIDIA LITYŃSKA-DOBRZYŃSKA
ANNA SYPIEŃ
PAWEŁ ZIĘBA
nr katalogowy: 84310
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA 2013-4
Characterization of Ti/TiN multilayer coating deposited using PLD technique
MONIKA SOLECKA
AGNIESZKA RADZISZEWSKA
KAZIMIERZ KOWALSKI
TOMASZ MOSKALEWICZ
nr katalogowy: 79737
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA 2010-3
Microstructure and magnetic properties of the Cu-1% Co single crystal
Joanna Czub
BEATA DUBIEL
WALDEMAR Tokarz
ALEKSANDRA Czyrska-Filemonowicz
nr katalogowy: 52672
RUDY I METALE NIEŻELAZNE 2015-6
FUNCTIONAL COATINGS BASED ON Ti-Si-C AND Ti-B SYSTEMS DEPOSITED BY PLD
AGNIESZKA TWARDOWSKA
BOGUSŁAW RAJCHEL
LUCYNA JAWORSKA
MAGDALENA MĘDALA
nr katalogowy: 91971
10.15199/67.2015.6.4
PRZEGLĄD PAPIERNICZY 2018-9
Opakowania produktów spożywczych w kontekście zrównoważonego rozwoju
Janina Leks‑
Stępień
nr katalogowy: 116263
GOSPODARKA MIĘSNA 2020-1
Właściwości funkcjonalne wybranych przypraw naturalnych w technologii mięsa
Ewa Burczyk
Jacek Kondratowicz
Weronika Niszczak
nr katalogowy: 124494
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2022-3
Zawartość mikroplastiku w żywności pochodzenia wodnego
Patrycja Biernacka
Grzegorz Tokarczyk
nr katalogowy: 136889
10.15199/65.2022.3.5
mikroplastik
toksyczność
bezpieczeństwo konsumenta
microplastic
toxicity
consumer safety
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2022-3
Zawartość mikroplastiku w żywności pochodzenia wodnego
Patrycja Biernacka
Grzegorz Tokarczyk
nr katalogowy: 136889
10.15199/65.2022.3.5
mikroplastik
toksyczność
bezpieczeństwo konsumenta
microplastic
toxicity
consumer safety
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2022-3
Zawartość mikroplastiku w żywności pochodzenia wodnego
Patrycja Biernacka
Grzegorz Tokarczyk
nr katalogowy: 136889
10.15199/65.2022.3.5
mikroplastik
toksyczność
bezpieczeństwo konsumenta
microplastic
toxicity
consumer safety
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2022-3
Zawartość mikroplastiku w żywności pochodzenia wodnego
Patrycja Biernacka
Grzegorz Tokarczyk
nr katalogowy: 136889
10.15199/65.2022.3.5
mikroplastik
toksyczność
bezpieczeństwo konsumenta
microplastic
toxicity
consumer safety
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2022-3
Zawartość mikroplastiku w żywności pochodzenia wodnego
Patrycja Biernacka
Grzegorz Tokarczyk
nr katalogowy: 136889
10.15199/65.2022.3.5
mikroplastik
toksyczność
bezpieczeństwo konsumenta
microplastic
toxicity
consumer safety
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2022-3
Zawartość mikroplastiku w żywności pochodzenia wodnego
Patrycja Biernacka
Grzegorz Tokarczyk
nr katalogowy: 136889
10.15199/65.2022.3.5
mikroplastik
toksyczność
bezpieczeństwo konsumenta
microplastic
toxicity
consumer safety
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2022-3
Zawartość mikroplastiku w żywności pochodzenia wodnego
Patrycja Biernacka
Grzegorz Tokarczyk
nr katalogowy: 136889
10.15199/65.2022.3.5
mikroplastik
toksyczność
bezpieczeństwo konsumenta
microplastic
toxicity
consumer safety
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2022-3
Zawartość mikroplastiku w żywności pochodzenia wodnego
Patrycja Biernacka
Grzegorz Tokarczyk
nr katalogowy: 136889
10.15199/65.2022.3.5
mikroplastik
toksyczność
bezpieczeństwo konsumenta
microplastic
toxicity
consumer safety
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2022-3
Zawartość mikroplastiku w żywności pochodzenia wodnego
Patrycja Biernacka
Grzegorz Tokarczyk
nr katalogowy: 136889
10.15199/65.2022.3.5
mikroplastik
toksyczność
bezpieczeństwo konsumenta
microplastic
toxicity
consumer safety
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2022-3
Zawartość mikroplastiku w żywności pochodzenia wodnego
Patrycja Biernacka
Grzegorz Tokarczyk
nr katalogowy: 136889
10.15199/65.2022.3.5
mikroplastik
toksyczność
bezpieczeństwo konsumenta
microplastic
toxicity
consumer safety
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2020-9
Badanie fizyczno-chemicznych właściwości stałych produktów pirolizy zanieczyszczonych i zmieszanych tworzyw sztucznych
Waldemar Ścierski
nr katalogowy: 127943
10.15199/62.2020.9.24
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2020-9
Badanie fizyczno-chemicznych właściwości stałych produktów pirolizy zanieczyszczonych i zmieszanych tworzyw sztucznych
Waldemar Ścierski
nr katalogowy: 127943
10.15199/62.2020.9.24
PACKAGING REVIEW 2024-1
MODERN SOLUTIONS IN PRODUCTION OF BIOPOLYMERS, EMPLOYED IN PACKAGING FOR FOOD INDUSTRY
JULIA MUNDZIEL
TOMASZ RYDZKOWSKI
nr katalogowy: 147837
10.15199/42.2024.1.2
active packaging
biopolymers
edible films
essential oils
opakowania aktywne
biopolimery
folie jadalne
olejki eteryczne
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2022-12
Zanieczyszczenia chemiczne w olejach rzepakowych z polskiego rynku
Małgorzata Wroniak
Karol Łysiak
Katarzyna Ratusz
nr katalogowy: 141292
10.15199/65.2022.12.4
zanieczyszczenia chemiczne
oleje rzepakowe
oleje tłoczone na zimno
oleje rafinowane
chemical contaminants
rapeseed oils
cold-pressed oils
refined oils
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2022-12
Zanieczyszczenia chemiczne w olejach rzepakowych z polskiego rynku
Małgorzata Wroniak
Karol Łysiak
Katarzyna Ratusz
nr katalogowy: 141292
10.15199/65.2022.12.4
zanieczyszczenia chemiczne
oleje rzepakowe
oleje tłoczone na zimno
oleje rafinowane
chemical contaminants
rapeseed oils
cold-pressed oils
refined oils
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2022-12
Zanieczyszczenia chemiczne w olejach rzepakowych z polskiego rynku
Małgorzata Wroniak
Karol Łysiak
Katarzyna Ratusz
nr katalogowy: 141292
10.15199/65.2022.12.4
zanieczyszczenia chemiczne
oleje rzepakowe
oleje tłoczone na zimno
oleje rafinowane
chemical contaminants
rapeseed oils
cold-pressed oils
refined oils
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2022-12
Zanieczyszczenia chemiczne w olejach rzepakowych z polskiego rynku
Małgorzata Wroniak
Karol Łysiak
Katarzyna Ratusz
nr katalogowy: 141292
10.15199/65.2022.12.4
zanieczyszczenia chemiczne
oleje rzepakowe
oleje tłoczone na zimno
oleje rafinowane
chemical contaminants
rapeseed oils
cold-pressed oils
refined oils
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2022-12
Zanieczyszczenia chemiczne w olejach rzepakowych z polskiego rynku
Małgorzata Wroniak
Karol Łysiak
Katarzyna Ratusz
nr katalogowy: 141292
10.15199/65.2022.12.4
zanieczyszczenia chemiczne
oleje rzepakowe
oleje tłoczone na zimno
oleje rafinowane
chemical contaminants
rapeseed oils
cold-pressed oils
refined oils
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2022-12
Zanieczyszczenia chemiczne w olejach rzepakowych z polskiego rynku
Małgorzata Wroniak
Karol Łysiak
Katarzyna Ratusz
nr katalogowy: 141292
10.15199/65.2022.12.4
zanieczyszczenia chemiczne
oleje rzepakowe
oleje tłoczone na zimno
oleje rafinowane
chemical contaminants
rapeseed oils
cold-pressed oils
refined oils
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2022-12
Zanieczyszczenia chemiczne w olejach rzepakowych z polskiego rynku
Małgorzata Wroniak
Karol Łysiak
Katarzyna Ratusz
nr katalogowy: 141292
10.15199/65.2022.12.4
zanieczyszczenia chemiczne
oleje rzepakowe
oleje tłoczone na zimno
oleje rafinowane
chemical contaminants
rapeseed oils
cold-pressed oils
refined oils
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2019-3
Wpływ jakości surowca na właściwości odżywcze wybranych olejów jadalnych
Marta Kołodziej
Katarzyna Szczurko
Wojciech Golimowski
Ryszard Konieczny
nr katalogowy: 119077
10.15199/62.2019.3.3
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2021-11
Możliwości zastosowania konopi włóknistych (Cannabis sativa L. var. sativa) w żywności
Patryk Pokorski
Monika Hoffmann
nr katalogowy: 134742
10.15199/65.2021.11.5
konopie włókniste
Cannabis sativa l. var. sativa
kannabidiol (CBD)
produkty
hemp
Cannabis sativa l. var. sativa
cannabidiol (CBD)
food products
AURA 2022-1
Rośliny alimentacyjne – czy to był dobry wybór?
Piotr SKUBAŁA
nr katalogowy: 135529
rośliny spożywcze
łust głąbigroszek
szarłat
katalog roślin świata
food plants
winged bean
amaranth
catalog of plants of the world
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2021-11
Możliwości zastosowania konopi włóknistych (Cannabis sativa L. var. sativa) w żywności
Patryk Pokorski
Monika Hoffmann
nr katalogowy: 134742
10.15199/65.2021.11.5
konopie włókniste
Cannabis sativa l. var. sativa
kannabidiol (CBD)
produkty
hemp
Cannabis sativa l. var. sativa
cannabidiol (CBD)
food products
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2021-11
Możliwości zastosowania konopi włóknistych (Cannabis sativa L. var. sativa) w żywności
Patryk Pokorski
Monika Hoffmann
nr katalogowy: 134742
10.15199/65.2021.11.5
konopie włókniste
Cannabis sativa l. var. sativa
kannabidiol (CBD)
produkty
hemp
Cannabis sativa l. var. sativa
cannabidiol (CBD)
food products
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2021-6
Analiza odporności na przebicie folii Eco Performance® pre-stretch
Anna Radoń-Cholewa
Lucia Bednárová
Jacek Sopel
Andrzej Pacana
nr katalogowy: 132188
10.15199/62.2021.6.6
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2021-6
Analiza odporności na przebicie folii Eco Performance® pre-stretch
Anna Radoń-Cholewa
Lucia Bednárová
Jacek Sopel
Andrzej Pacana
nr katalogowy: 132188
10.15199/62.2021.6.6
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY 2019-10
The effect of malting on green lentils and their suitability for wort production
Jonas Trummer
Aleksander Poreda
Wiktor Berski
nr katalogowy: 123047
10.15199/64.2019.10.1
soczewica
słodowanie
zacieranie
enyzmy
Lentils
malting
mashing
exogenous enzymes
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2020-10
Perspektywy wykorzystania owadów i produktów ich przerobu w żywieniu człowieka oraz w różnych gałęziach przemysłu
Anna K. Żołnierczyk
Aleksandra J. Smorowska
Klaudia Gabryelska
nr katalogowy: 128490
10.15199/62.2020.10.6
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2020-10
Perspektywy wykorzystania owadów i produktów ich przerobu w żywieniu człowieka oraz w różnych gałęziach przemysłu
Anna K. Żołnierczyk
Aleksandra J. Smorowska
Klaudia Gabryelska
nr katalogowy: 128490
10.15199/62.2020.10.6
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2020-10
Perspektywy wykorzystania owadów i produktów ich przerobu w żywieniu człowieka oraz w różnych gałęziach przemysłu
Anna K. Żołnierczyk
Aleksandra J. Smorowska
Klaudia Gabryelska
nr katalogowy: 128490
10.15199/62.2020.10.6
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY 2021-4-5
3D jedzenie na zamówienie
Grażyna Bortnowska
nr katalogowy: 131709
Projektowanie żywności
drukowanie 3D
gastronomia spersonalizowana
Food designing
3D printing
personalized gastronomy
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY 2021-4-5
3D jedzenie na zamówienie
Grażyna Bortnowska
nr katalogowy: 131709
Projektowanie żywności
drukowanie 3D
gastronomia spersonalizowana
Food designing
3D printing
personalized gastronomy
POLISH TECHNICAL REVIEW 2024-1
SOLUTION OF WATER AND SEWAGE MANAGEMENT IN PLASTICS RECYCLING
PAWEŁ JAMSKI
nr katalogowy: 147959
POLISH TECHNICAL REVIEW 2024-1
SOLUTION OF WATER AND SEWAGE MANAGEMENT IN PLASTICS RECYCLING
PAWEŁ JAMSKI
nr katalogowy: 147959
AURA 2024-3
Fasolnik chiński – cenne, lecz mało znane warzywo strączkowe
Elżbieta PATKOWSKA
nr katalogowy: 147705
10.15199/2.2024.3.3
fasolnik chiński
warzywo strączkowe
wartość odżywcza
właściwości prozdrowotne
asparagus bean
leguminous plant
nutritional value
pro- -health properties
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2024-5
Surowce i dodatki do żywności
Patrycja Łusiak
Paweł Sobczak
nr katalogowy: 148661
10.15199/65.2024.5.3
żywność funkcjonalna
dodatki do żywności
produkty uboczne
functional food
food additives
by-products
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2024-9
Jakość i bezpieczeństwo zdrowotne novel food – wiodący trend ostatnich lat
Joanna Markowska
Agnieszka Tyfa
Anna Drabent
nr katalogowy: 150454
10.15199/65.2024.9.3
nowa żywność
bezpieczeństwo zdrowotne
ustawodawstwo
fermentacja precyzyjna
mięso hodowlane
glony
mykoproteiny
owady
novel foods
health safety
legislation
precision fermentation
cultured meat
algae
mycoproteins
insects
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA 2017-5
Development of microstructure and mechanical properties of forgings in the thermomechanical treatment
Marek Opiela
nr katalogowy: 110241
10.15199/28.2017.5.1
HSLA steels
thermomechanical treatment
structure
mechanical properties
stale typu HSLA
obróbka cieplno-plastyczna
struktura
właściwości mechaniczne.
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2017-11
Czym jest żywność barwiąca?
Małgorzata Ziarno
Dorota Zaręba
nr katalogowy: 110548
barwnik spożywczy
ekstrakt
dodatek do żywności
właściwości barwiące
colouring foodstuff
extract
food additive
colouring properties
AURA 2019-7
Owady alternatywnym źródłem białka dla ludzi i zwierząt gospodarskich
Janusz R. Mroczek
Mariusz Rudy
Karolina Mroczek
nr katalogowy: 121445
10.15199/2.2019.7.1
gospodarka żywnościowa
białko
owady
food economy
protein
insects
GOSPODARKA MIĘSNA 2023-4
MIĘSO, SUROWE WYROBY MIĘSNE, PRODUKTY MIĘSNE – prawidłowa klasyfikacja
Joanna Bogucka
Karol Socha
nr katalogowy: 142888
mięso
surowe wyroby mięsne
produkty mięsne
MOM
prawo żywnościowe
meat
meat preparations
meat products
MSM
food law
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2018-3
Wydzielanie wyższych kwasów tłuszczowych z ubocznego produktu rafinacji olejów roślinnych (soapstock)
Marek M. Ostafin
Ewelina Lenik
Karol Bulski
Paweł Kiełbasa
Tom asz Dróżdż
Karolina Trzyniec
Adam Tarniowy
nr katalogowy: 112756
10.15199/62.2018.3.9
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2019-11
Nanotechnologia w produkcji żywności możliwości, zagrożenia, konsument
Iwona Szymańska
Milena Kupiec
Klaudia Osytek
Anna Żbikowska
nr katalogowy: 123530
10.15199/65.2019.11.3
nanotechnologia
nanopowłoki
nanokapsułki
przemysł spożywczy
nanotechnology
nanofilms
nanocapsules
food industry
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2018-6
Węgiel aktywowany z odpadów opornika łatkowatego (Pueraria lobata) i jego zdolności adsorpcyjne
Shao Jinhua
Zhang Yufei
Zhu Zhiyong
Chen Xiaoming
He Fulin
nr katalogowy: 114218
10.15199/62.2018.6.29
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2020-2
Bakteriocyny - charakterystyka i potencjał w utrwalaniu żywności
Katarzyna Marciniak-Łukasiak
Iwona Szymańska
Milena Kupiec
Anna Żbikowska
nr katalogowy: 125038
10.15199/65.2020.2.7
bakteriocyny
biokonserwanty
środki antymikrobiologiczne
opakowania aktywne
powłoki jadalne
bacteriocins
bio-preservatives
antimicrobials
active packaging
edible coatings
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2020-2
Straty i marnotrawstwo żywności w sektorze rybnym - przyczyny i sposoby ograniczania
Agnieszka Ognik
Robert Łaba
Grzegorz Tokarczyk
nr katalogowy: 125036
10.15199/65.2020.2.6
straty i marnotrawstwo żywności
sektor rybny
zapobieganie stratom
produkty uboczne
food loss and waste
fishing industry
loss prevention
by-products
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2024-10
Kierunki rozwoju opakowań w mleczarstwie
Marta LENARTOWICZ-KLIK
Izabela GAJLEWICZ
nr katalogowy: 150987
10.15199/65.2024.10.3
produkty mleczne
okres przydatności do spożycia
inteligentne opakowania
aktywne opakowania
MAP
opakowania antybakteryjne
powłoki jadalne.
dairy products
shelf life
intelligent packaging
active packaging
MAP
antibacterial packaging
edible coatings
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2024-10
Kierunki rozwoju opakowań w mleczarstwie
Marta LENARTOWICZ-KLIK
Izabela GAJLEWICZ
nr katalogowy: 150987
10.15199/65.2024.10.3
produkty mleczne
okres przydatności do spożycia
inteligentne opakowania
aktywne opakowania
MAP
opakowania antybakteryjne
powłoki jadalne.
dairy products
shelf life
intelligent packaging
active packaging
MAP
antibacterial packaging
edible coatings
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU 2019-4
PULL-OFF TEST OF ADHESIVE JOINTS BASED ON POLYESTER-GLASS LAMINATE AND ALUMINUM ALLOY
Piotr RYDZOWSKI
Marek ROŚKOWICZ
Dorota STADNICKA
nr katalogowy: 124129
10.15199/160.2019.4.1
Adhesive joints
polyester-glass laminate
aluminum alloy
pull-off strength
Połączenia adhezyjne
laminat poliestrowo-szklany
stop aluminium
wytrzymałość na odrywanie
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2017-7
Raki słodkowodne w Polsce potencjał surowcowy, wartości odżywcze, aspekty technologiczne
Natalia Śmietana
Remigiusz Panicz
Przemysław Śmietana
nr katalogowy: 108067
10.15199/65.2017.7.7
rak szlachetny
Astacus astacus
produkty uboczne
chitozan
astaksantyna
noble crayfish
Astacus astacus
by-products
chitosane
astaxanthin
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2020-9
Kierunki zastosowania kwasów tłuszczowych omega-3 w produkcji
Katarzyna Marciniak-Łukasiak
Iwona Szymańska
Milena Kupiec
Maciej Brzeski
Anna Żbikowska
nr katalogowy: 128161
10.15199/65.2020.9.3
NNKT
kwasy tłuszczowe omega-3
oleje
ryby
mikroalgi
żywność
EFAs
omega-3 fatty acids
oils
fish
microalgae
food
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2020-9
Kierunki zastosowania kwasów tłuszczowych omega-3 w produkcji
Katarzyna Marciniak-Łukasiak
Iwona Szymańska
Milena Kupiec
Maciej Brzeski
Anna Żbikowska
nr katalogowy: 128161
10.15199/65.2020.9.3
NNKT
kwasy tłuszczowe omega-3
oleje
ryby
mikroalgi
żywność
EFAs
omega-3 fatty acids
oils
fish
microalgae
food
GOSPODARKA MIĘSNA 2024-2
Strategie eliminacji zapachu knura w wieprzowinie
Katarzyna Tkacz
Monika Modzelewska-Kapituła
Marzena Zając
nr katalogowy: 147306
zapach knura
genetyka
żywienie zwierząt
folie jadalne
przyprawy
boar taint
genetics
animal nutrition
edible films
spices
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2024-7
Nowa technologia zagospodarowania korpusu drobiowego – nowa jakość mięsa odkostnionego mechanicznie
Joanna Markowska
Robert Słonina
Łukasz Majczak
Agata Bednarek
Paweł Boniecki
nr katalogowy: 149402
10.15199/65.2024.7.4
mięsa drobiowe odkostnione mechanicznie (mDom)
mrożenie
standardy jakościowe
bezpieczeństwo żywności
mechanically separated poultry meats (mDom)
freezing
quality standards
food safety
PROBLEMY JAKOŚCI 2024-2
Hemp oil quality designing – guidelines for managing the niche oil production process
Kamil CZWARTKOWSKI
nr katalogowy: 148457
10.15199/46.2024.2.3
production process management
consumption of niche oils
consumer preferences
organoleptic assessment
product design
zarządzanie procesem produkcji
konsumpcja olejów niszowych
preferencje konsumentów
ocena organoleptyczna
projektowanie produktu
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH