Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AURA
AUTO MOTO SERWIS
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
GAZETA CUKROWNICZA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ODZIEŻ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
Menu
Menu
Menu
Prenumerata
Prenumerata
Publikacje
Publikacje
Drukarnia
Drukarnia
Kolportaż
Kolportaż
Reklama
Reklama
O nas
O nas
ui-button
Twój Koszyk
Twój koszyk jest pusty.
Niezalogowany
Niezalogowany
Zaloguj się
Zarejestruj się
Reset hasła
Czasopismo
|
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
|
Rocznik 2022 - zeszyt 12
Technologia oczyszczania ścieków z przemysłowej produkcji masła. Cz. II. Instalacja w pełnej skali przemysłowej i specyfika uwarunkowań eksploatacyjnych
Technology of wastewater treatment from industrial butter production. Part 2. Full-scale industrial installation and specificity of operational conditions
10.15199/62.2022.12.6
Sławomir Żak
nr katalogowy: 141007
10.15199/62.2022.12.6
Streszczenie
Przyjęta konfiguracja instalacji o przepustowości do 450 m3/dobę i zastosowane metody obróbki ścieków z produkcji masła pozwalały na oddzielne zagęszczanie oraz wydzielanie frakcji tłuszczowych na pierwszym stopniu, a następnie wstępne oczyszczanie ścieków na stopniu drugim. Skuteczność usuwania ładunków zanieczyszczeń określono na podstawie zmian parametrów wskaźnikowych, które po pierwszym i łącznie po drugim etapie oczyszczania wynosiły odpowiednio (%): ekstrakt eterowy 60–76 i > 98, zawiesina ogółem 50–71 i > 97, BZT5 28–39 i 38–46, ChZT 38–52 i 56–64, NKjh (azot ogólny Kjeldahla) 11–24 i 19–30 oraz P ogółem 4–8 i 77–85. Flotaty otrzymane w pierwszym etapie charakteryzowały się zawartością tłuszczu 11–23%.
Abstract
Wastewater from the industrial production of butter was pre-treated on an industrial scale in a flow-through installation with a capacity of 450 m3/day. In a 2-stage purification process, the fat fraction was concentrated and separated in the first stage, and in the second stage, preliminary treatment of butter wastewater was carried out. The efficiency of removing pollutant loads was detd. on the basis of changes in indicator parameters, which after the first and in total after the second stage of purification were resp. (%): ether extract 60–76 and > 98, total suspension 50–71 and > 97, BOD5 28–39 and 38–46, COD 38–52 and 56– 64, TKN (total Kjeldahl N) 11–24 and 19–30, and total P 4–8 and 77–85. Floats obtained in the first stage showed the fat content of 11–23%.
Słowa kluczowe
ścieki z produkcji masła
dwustopniowa instalacja oczyszczania
oczyszczanie ścieków
flotacja
badania w pełnej skali przemysłowej
Keywords
wastewater from industrial butter production
pre-treatment of wastewater
two-step treatment installation
flotation
full scale experiments
Bibliografia
[1] T. Yonar, Ö. Sivrioğlu, N. Özengin, [w:] Technological approaches for novel applications in dairy processing (red. N. Koca), IntechOpen, London 2018, DOI: 10.5772/intechopen.77110. [2] T.J. Britz, C. van Sckalwyk, Y.T. Hung, Treatment of dairy processing waste-water. Handbook of industrial and hazardous waste treatment, Marcel Dekker, New York 2004, DOI: 0-8493-7236-4. [3] E.I. Vialkova, O.V. Sidorenko, E.S. Glushchenko, IOP Conf Ser.: Mater Sci Eng. 2019, 687, nr 6, 066049, DOI: 10.1088/1757-899X/687/6/066049. [4] Best Available Techniques (BAT), Reference document for the food, drink and milk industries. Industrial Emissions Directive 2010/75/EU (Integrated Pollution Prevention and Control), https://publications.jrc. ec.europa.eu/repository/handle/ JRC118627. [5] http://courseware.cutm.ac.in/wp-content/uploads/2020/07/ Wastewater-discharged-from-manufacturing-of-liquid-milk-and-dairy- products.pdf, dostęp 31.08.2022 r. [6] J. Piepiórka-Stepuk, J. Diakun, M. Jakubowski, Chem. Proc. Eng. 2017, 38, nr 1, 111, DOI: 10.1515/cpe-2017-0009. [7] B.S. Bharati, N.P. Shinkar, Int. J. Curr. Eng. Technol. 2013, 3, 1611. [8] J. Wojdalski, B. Dróżdż, J. Piechocki, M. Gaworski, Z. Zander, Pol. J. Chem. Technol. 2013, 15, nr 2, 61, DOI: 10.2478/pjct-2013-0025. [9] P. Birwal, G. Deshmukh, S.P. Priyanka Saurabh, J. Food Nutr. Popul. Health 2017, 1, nr 1, 1, https://www.studocu.com/en-gb/document/imperial- college-london/environmental-physics/advanced-technologies-for- dairy-effluent-treatment/2595042. [10] A.K. Slavov, Food Technol. Biotechnol. 2017, 55, nr 1, 14, DOI: 10.17113/ ftb.55.01.17.4520. [11] S.J. Rad, M.J. Lewis, Int. J. Dairy Technol. 2014, 67, nr 1, 1, DOI: 10.1111/1471-0307.12096. [12] A. Tikariha, S. Omprakash, J. Appl. Environ. Microbiol. 2014, 2, nr 1, 16, DOI: 10.12691/jaem-2-1-4. [13] S. Kamble, A. Bhargava, P. Patil, J. Water 2020, 1, nr 1, 20, DOI: 10.14302/ issn.2769-2264.jw-20-3530. [14] M.J. Donkin, J.M. Russell, Water Sci. Technol. 1997, 36, 79, DOI: 10.1016/ S0273-1223(97)00644-6. [15] J.I. Qazi, M. Nadeem, S.S. Baig, S. Baig, Q. Syed, Middle-East J. Sci. Res. 2011, 8, nr 3, 590. [16] https://www.watertechonline.com/wastewater/article/15545760/what- are-process-controls-for-treating-wastewater-in-the-dairy-industry, dostęp 31.08.2022 r. [17] Obwieszczenie Ministra Infrastruktury i Budownictwa z dnia 28 września 2016 r. w sprawie ogłoszenia jednolitego tekstu rozporządzenia Ministra Budownictwa w sprawie sposobu realizacji obowiązków dostawców ścieków przemysłowych oraz warunków wprowadzania ścieków do urządzeń kanalizacyjnych, Dz.U. 2016, poz. 1757. [18] Rozporządzenie Ministra Budownictwa z dnia 14 lipca 2006 r. w sprawie sposobu realizacji obowiązków dostawców ścieków przemysłowych oraz warunków wprowadzania ścieków do urządzeń kanalizacyjnych, Dz.U. 2006, nr 136, poz. 964. [19] F.C. Blanc, R. Navia, Proc. 45th Ind. Waste Conf. Pardue Univ. USA May 8 1990, 9, nr 10, 681, ISSN 0073-7682. [20] M. Vourch, B. Balannec, B. Chaufer, G. Dorange, Desalination 2008, 219, 190, DOI: 10.1016/j.desal.2007.05.013. [21] M. Rao, A.G. Bhole, J. Indian Chem. Eng. Section A 2002, 44, nr 1, 25. [22] M. Loloei, H. Alidadi, G. Nekonam, Y. Kor, Int. J. Environ. Health Eng. 2019, 2, nr 5, 17, DOI: 10.4103/2277-9183.132684. [23] N. Kaur, Groundwater Sustain. Develop. 2021, 14, 100640, DOI: 10.1016/j. gsd.2021.100640. [24] B. Rusten, B. Eikebrokk, G. Thorvaldsen, Water Sci. Technol. 1990, 22, nr 9, 1. DOI: 10.2166/wst.1990.0060. [25] A. Hamdani, M. Chennaoui, O. Assobhei, M. Mountadar, Le Lait 2004, 84, nr 3, 317, DOI: 10.1051/lait:2004005. [26] V.S. Shivsharan, S.W. Kulkarni, M. Wani, Int. J. Life Sci. Pharma Res. 2013, 2, nr 2, 182. [27] M.S. Pereira, A.C. Borges, F.F. Heleno, L.F.A. Squillace, L.R.D. Faroni, J. Clean. Prod. 2018, 189, 729, DOI: 10.1016/j.jclepro.2018.04.065. [28] S. Nagappan, D.M. Phinney, D.R. Heldman, Appl. Sci. 2018, 8, nr 12, 2694, DOI: 10.3390/app8122694. [29] H.J.B. Couto, M.V. Melo, G. Massarani, Braz. J. Chem. Eng. 2004, 21, nr 01, 83, DOI: 10.1590/S0104-66322004000100009. [30] P. Yapıcıoğlu, M.I. Yeşilnacar, Environ. Monit. Asses. 2020, 192, nr 8, 536, DOI: 10.1007/s10661-020-08492-y. [31] T.J. Britz, C. van Schalkwyk, Y.T. Hung, [w:] Handbook of industrial and hazardous wastes treatment (red. L.K. Wang, Y.T. Hung, H.H. Lo, C. Yapijakis), Boca Raton 2004, DOI: 10.1201/9780203026519. [32] https://www.salher.com/en/news/the-most-effective-solution-to-treat- dairy-industry-wastewater/, dostęp 31.08.2022 r. [33] Shanghai Jorsun Environment Co., Ltd, http://en.jorsun.com.cn/, dostęp 31.08.2022 r. [34] https://www.brenntag.com/pl-pl/branze/woda-i-scieki/, dostęp 31.08.2022 r r r. [35] https://www.kemipol.com.pl/oferta/oczyszczanie-sciekow/, dostęp 31.08.2022. [36] http://www.projprzemeko.pl/oczyszczenie-sciekow-przem/technologia- oczyszczania-sciekow-..., dostęp 31.08.2022 r. [37] Pat. Pol. 211742 B1 (2012). [38] S. Żak, Przem. Chem. 2021, 100, nr 12, 1163, DOI: 10.15199/62.2021.12.3. [39] PN-EN ISO 10523:2012, Jakość wody. Oznaczanie pH. [40] PN-EN 872:2007+Ap1:2007, Jakość wody. Oznaczanie zawiesin. Metoda z zastosowaniem filtracji przez sączki z włókna szklanego. [41] PN-C-04573/01:1986, Badania zawartości substancji ekstrahujących się rozpuszczalnikami organicznymi. Oznaczanie całkowitej zawartości substancji organicznych ekstrahujących się eterem naftowym metodą wagową. [42] PN-ISO 15705:2005, Jakość wody. Oznaczanie indeksu chemicznego zapotrzebowania tlenu (SP-ChZT). Metoda zminiaturyzowana z zastosowaniem szczelnych probówek. [43] PN-EN ISO 5815-1:2019-12, Jakość wody. Oznaczanie biochemicznego zapotrzebowana tlenu po n dniach (BZTn). Cz. 1. Metoda rozcieńczeń, z dodatkiem materiału zaszczepiającego i allilotiomocznika). [44] PN-EN 25663:2001, Jakość wody. Oznaczanie azotu Kjeldahla. Metoda po mineralizacji z selenem. [45] PN–EN ISO 6878:2006+Ap1, Jakość wody. Oznaczanie fosforu. Metoda spektrometryczna z molibdenianem amonu. [46] I. Talinli, G.K. Anderson, Water Res. 1992, 26, nr 1, 107, DOI: 10.1016/0043- 1354(92)90118-N. [47] E. Lee, H. Lee, Y.K. Kim, K. Sohn, K. Lee, Int. J. Environ. Sci. Technol. 2011, 8, nr 2, 381, DOI: 10.1007/BF03326225. [48] PN-EN ISO 12020:2002, Jakość wody. Oznaczanie glinu. Metody atomowej spektrometrii absorpcyjnej. [49] PN-EN 17183:2019-02, Charakterystyka osadów ściekowych. Ocena gęstości osadów ściekowych. [50] PN-EN 15934:2013-02, Osady ściekowe, uzdatnione bioodpady, gleba oraz odpady. Oznaczanie suchej masy poprzez oznaczanie zawartości suchej pozostałości lub zawartości wody. [51] C. Gurd, B. Jefferson, R. Villa, C. De Castro Rodriguez, Water Environ. J. 2018, 34, nr 5, 1, DOI: 10.1111/wej.12431. [52] A.P. Davis, A. Torrents, G. Khorsha, J. Ducoste, The production and fate of fats, oils and grease from small dairy-based food service establishments. Washington Suburban Sanitary Commission, 2011, https://www.wsscwa- ter.com/files/live/sites/wssc/ files/PDFs/WSSC%20FInal%20 Report%20 DAIRY%20APR%20 2011_4384558.pdf. [53] PN-EN ISO 660:2021-03, Oleje i tłuszcze roślinne oraz zwierzęce. Oznaczanie liczby kwasowej i kwasowości. [54] PN-ISO 3976:2014-11, Tłuszcz mleczny. Oznaczanie liczby nadtlenkowej. [55] AOAC 920.160: 41.1.18 AOAC Official Method 920.160, Saponification number (Koettstorfer number) of oils and fats. [56] https://docplayer.pl/110149283-Koagulanty-glinowe-pax-kierunki-roz- woju-dowiadczenia-eksploatacyjne.html, dostęp 31.08.2022 r. [57] J. Gumińska, Przem. Chem. 2012, 91, nr 12, 2351. [58] J. Gumińska, M. Kłos, Przem. Chem. 2013, 92, nr 8, 1444. [59] A. Tofant, M. Vučemilo, Ž. Pavičić, D. Milić, Liv. Sci. 2006, 102, nr 3, 243, DOI: 10.1016/j.livsci.2006.03.022.
Zeszyt
PRZEMYSŁ CHEMICZNY- e-zeszyt (pdf) 2022-12
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
58.00 zł
Do koszyka
Prenumerata
PRZEMYSŁ CHEMICZNY - prenumerata cyfrowa
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
762.00 zł
Do koszyka
PRZEMYSŁ CHEMICZNY - prenumerata PLUS
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
PRZEMYSŁ CHEMICZNY - PAKIET prenumerata PLUS (Prenumerata papierowa + dostęp do portalu sigma-not.pl + e-prenumerata)
1002.00 zł brutto
927.78 zł netto
74.22 zł VAT
(stawka VAT 8%)
1002.00 zł
Do koszyka
PRZEMYSŁ CHEMICZNY - papierowa prenumerata roczna + wysyłka
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
PRZEMYSŁ CHEMICZNY - papierowa prenumerata roczna
960.00 zł brutto
888.89 zł netto
71.11 zł VAT
(stawka VAT 8%)
PRZEMYSŁ CHEMICZNY - pakowanie i wysyłka
42.00 zł brutto
34.15 zł netto
7.85 zł VAT
(stawka VAT 23%)
1002.00 zł
Do koszyka
Open Access
Zeszyt
2022-12
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH