Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AURA
AUTO MOTO SERWIS
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
GAZETA CUKROWNICZA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ODZIEŻ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
Menu
Menu
Menu
Prenumerata
Prenumerata
Publikacje
Publikacje
Drukarnia
Drukarnia
Kolportaż
Kolportaż
Reklama
Reklama
O nas
O nas
ui-button
Twój Koszyk
Twój koszyk jest pusty.
Niezalogowany
Niezalogowany
Zaloguj się
Zarejestruj się
Reset hasła
Czasopismo
|
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
|
Rocznik 2016 - zeszyt 8
Wpływ żywienia na mikroflorę jelit i zdrowie człowieka
10.15199/65.2016.8.9
Marcelina Olszak
Ewa Solarska
nr katalogowy: 101002
10.15199/65.2016.8.9
Obserwowany w ostatnich latach znaczny postęp w zakresie genetycznych metod identyfikacji mikroorganizmów przyczynił się do poznania nowych drobnoustrojów. Szczególne zainteresowanie wśród naukowców budzi obecnie mikroflora jelit człowieka i jej wpływ na zdrowie gospodarza. Prawidłowy skład jakościowy i ilościowy mikroorganizmów jelitowych korzystnie oddziałuje na organizm człowieka. Jednym z najistotniejszych czynników kształtujących go jest codzienna dieta, składająca się z podstawowych skład-ników odżywczych, takich jak białka, węglowodany i tłuszcze. Dużą część zbilansowanej diety powinny stanowić produkty pochodzenia roślinnego, przede wszystkim świeże warzywa, owoce i zioła lecznicze. Podczas wzrostu na polu rośliny są skolonizowane przez drobnoustroje - zarówno na ich powierzchni, jak i wewnątrzkomórkowo. Po spożyciu przez człowieka surowych warzyw czy owoców mikroorganizmy bytujące w nich mogą mieć wpływ na prawidłowe funkcjonowanie jelit, a tym samym na zdrowie całego organizmu.Nową dziedziną wiedzy, która budzi coraz większe zainteresowanie wśród naukowców, jest mikrobiom. Mikrobiom to wszystkie drobnoustroje saprofityczne, jak również komensale i pasożyty, które zasiedlają np. organizm ludzki, zwierzęcy, roślinny lub glebę oraz wchodzą we wzajemne interakcje i zależności ze środowiskiem. Mikrobiom lokalizuje się w ściśle określonych miejscach w organizmie, np. na skórze, w przewodzie pokarmowym, układzie rozrodczym. Mikroorganizmy obecne w organizmie człowieka wpływają na jego rozwój i funkcjonowanie. Badania mikrobiomu podjęto w latach dziewięćdziesiątych XX w. i wykazano, że liczebność komórek mikroorganizmów 10-krotnie przewyższa liczbę komórek organizmu zdrowego człowieka, a masa mikrobiomu wynosi ok. 2 kg [5]. Bardzo duże znaczenie w zachowaniu zdrowia człowieka ma sprawnie działający ekosystem jelitowy. Prawidłowy skład, zarówno ilościowy jak i jakościowy, mikroorganizmów jelitowych wpływa na pr[...]
Bibliografia
[1] Berg Gabriele, Alexander Mahnert, Christine Moissl-Eichinger. 2014. "Beneficial effects of plant - associated microbes on indoor microbiomes and human health?". Frontiers in Microbiology 5 (15) : 1 -5. [2] Berg Gabriele, Armin Erlacher, Kornelia Smalla, Robert Krause. 2014. "Vegetable microbiomes: is there a connection among opportunistic infections, human health and our ‘gut feeling’?". Microbial Biotechnology 7 : 487-495. [3] Berg Gabriele, Armin Erlacher, Martin Grube. 2015. The edible plant - microbiome: importance and health issues. W Principles of plant - microbe interactions: microbes for sustainable agriculture, 419-426. Springer International Publishing Switzerland. [4] Conlon Michael A., Anthony R. Bird. 2015. "The Impact of Diet and Lifestyle on Gut Microbiota and Human Health". Nutrients 7 : 17-44. [5] Gliński Zdzisław, Krzysztof Kostro. 2015. "Mikrobiom - charakterystyka i znaczenie". Życie Weterynaryjne 90 (7) : 446-450. [6] Köberl Martina, Miguel Dita, Alfonso Martinuz, Charles Staver, Gabriele Ber. 2015. "Agroforestry leads to shifts within the gammaproteobacterial microbiome of banana plants cultivated in Central America". Frontiers in Microbiology 6 (91) : 1-10. [7] Kucharska Katarzyna, Urszula Wachowska. 2014. "Mikrobiom liści roślin uprawnych". Postępy Mikrobiologii 53 (4) : 352-359. [8] Marian Binek. 2012. "Mikrobiom człowieka - zdrowie i choroba". Postępy Mikrobiologii 51 (1) : 27-36. [9] Moreira A.P.B., T.F.S. Texeira, A.B. Ferreira, C. Peluzio Mdo, C. Alfenas Rde. 2012. "Influence of a high-fat diet on gut microbiota, intestinal permeability and metabolic endotoxaemia". British Journal of Nutrition 108 : 801-809. [10] Mroczyńska Marta, Zdzisława Libudzisz, Mirosława Gałęcka, Patrycja Szachta. 2011. "Mikroorganizmy jelitowe człowieka i ich aktywność metaboliczna". Przegląd Gastroenterologiczny 6 (4) : 1-7. [11] Nowak Adriana, Zdzisława Libudzisz. 2008. "Karcynogenna aktywność mikroorganizmów jelitowych". Żywność. Nauka. Technologia. Jakość 6 (61) : 25- 39. [12] Olszewska Joanna, Elżbieta Katarzyna Jagusztyn-Krynicka. 2012. "Human microbiome project - mikroflora jelit oraz jej wpływ na fizjologie i zdrowie człowieka". Postępy Mikrobiologii 51 (4) : 243-256. [13] Rastogi G., A. Sbodio, J.J. Tech, T.V. Suslow, G.L. Coaker, J.H. Leveau. 2012. "Leaf microbiota in an agroecosystem: spatiotemporal variation in bacterial community composition on field-grown lettuce". ISME J 6 : 1812-1822. [14] Saluk-Juszczak Joanna. 2007. "Znaczenie lipopolisacharydu bakteryjnego w procesie aktywacji płytek krwi". Postępy Biologii Komórki 34 (1) : 159.172. [15] Windey K., V. de Preter, K. Verbeke. 2012. "Relevance of protein fermentation to gut health". Molecular Nutrition and Food Research 56 : 184-196. [16] Wu F., J. D. Groopman, J.J. Pestka. 2014. "Public health impacts of foodborne". Annual Review of Food Science and Technology 5 : 351-372.
Treść płatna
Jeśli masz wykupiony/przyznany dostęp -
zaloguj się
.
Skorzystaj z naszych propozycji zakupu!
Publikacja
e-Publikacja (format pdf) - nr 101002 "Wpływ żywienia na mikrofl..."
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
10.00 zł
Do koszyka
Zeszyt
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - e-zeszyt (pdf) 2016-8
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
27.50 zł
Do koszyka
Prenumerata
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - prenumerata cyfrowa
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
330.00 zł
Do koszyka
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - papierowa prenumerata roczna + wysyłka
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - papierowa prenumerata roczna
432.00 zł brutto
400.00 zł netto
32.00 zł VAT
(stawka VAT 8%)
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - pakowanie i wysyłka
42.00 zł brutto
34.15 zł netto
7.85 zł VAT
(stawka VAT 23%)
474.00 zł
Do koszyka
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - PAKIET prenumerata PLUS
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - PAKIET prenumerata PLUS (Prenumerata papierowa + dostęp do portalu sigma-not.pl + e-prenumerata)
498.00 zł brutto
461.11 zł netto
36.89 zł VAT
(stawka VAT 8%)
498.00 zł
Do koszyka
Zeszyt
2016-8
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH