Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AURA
AUTO MOTO SERWIS
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
GAZETA CUKROWNICZA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ODZIEŻ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
Menu
Menu
Menu
Prenumerata
Prenumerata
Publikacje
Publikacje
Drukarnia
Drukarnia
Kolportaż
Kolportaż
Reklama
Reklama
O nas
O nas
ui-button
Twój Koszyk
Twój koszyk jest pusty.
Niezalogowany
Niezalogowany
Zaloguj się
Zarejestruj się
Reset hasła
Baza publikacji
Formularz wyszukiwania
Szukany tekst
Szukaj tylko w tych wybranych czasopismach
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
Wyszukaj
Zobacz przykłady zapytań
title:węgiel
title:"węgiel kamienny"
title:"węgiel kamienny" AND issueYear:2020
authorDesc:"Grzegorz Ojczyk"
authorDesc:"Grzegorz Ojczyk" AND issueYear:2020
abstract:"problemy jakości"
keywords:"węgiel kamienny" AND issueYear:2020
titleAlias:quality
keywordsAlias:"hard coal"
abstractAlias:"food quality"
keywordsAlias:"thermal resistance" AND issueYear:2020
Wynik wyszukiwania
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2022-9
Probiotyczne surowce jako składniki aktywne formulacji kosmetycznych
Anna Łętocha
Małgorzata Miastkowska
Elżbieta Sikora
nr katalogowy: 139555
10.15199/62.2022.9.11
probiotyk
formulacje kosmetyczne
filtrat ekstraktu Lactobacillus
filtrat lizatu fermentacji Lactobacillus
ekstrakt filtratu fermentacji Bacillus
analiza stanu skóry
probiotics
cosmetic formulation
Lactobacillus extract filtrate
Lactobacillus ferment lysate filtrate
Bacillus ferment filtrate extract
skin condition analysis
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2022-9
Probiotyczne surowce jako składniki aktywne formulacji kosmetycznych
Anna Łętocha
Małgorzata Miastkowska
Elżbieta Sikora
nr katalogowy: 139555
10.15199/62.2022.9.11
probiotyk
formulacje kosmetyczne
filtrat ekstraktu Lactobacillus
filtrat lizatu fermentacji Lactobacillus
ekstrakt filtratu fermentacji Bacillus
analiza stanu skóry
probiotics
cosmetic formulation
Lactobacillus extract filtrate
Lactobacillus ferment lysate filtrate
Bacillus ferment filtrate extract
skin condition analysis
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2022-9
Probiotyczne surowce jako składniki aktywne formulacji kosmetycznych
Anna Łętocha
Małgorzata Miastkowska
Elżbieta Sikora
nr katalogowy: 139555
10.15199/62.2022.9.11
probiotyk
formulacje kosmetyczne
filtrat ekstraktu Lactobacillus
filtrat lizatu fermentacji Lactobacillus
ekstrakt filtratu fermentacji Bacillus
analiza stanu skóry
probiotics
cosmetic formulation
Lactobacillus extract filtrate
Lactobacillus ferment lysate filtrate
Bacillus ferment filtrate extract
skin condition analysis
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2023-2
Wykorzystanie bogatego w lewan ekstraktu z pofermentu do wytwarzania bezpiecznych w stosowaniu i funkcjonalnych, ekologicznych żeli do mycia twarzy
Artur Seweryn
Tomasz Wasilewski
nr katalogowy: 141966
10.15199/62.2023.2.2
Bacillus subtilis
żel do mycia twarzy
ekstrakty roślinne
bezpieczeństwo
podrażnienie skóry
Bacillus subtilis
facial gel
plant extracts
quality
safety
skin irritation
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2023-2
Wykorzystanie bogatego w lewan ekstraktu z pofermentu do wytwarzania bezpiecznych w stosowaniu i funkcjonalnych, ekologicznych żeli do mycia twarzy
Artur Seweryn
Tomasz Wasilewski
nr katalogowy: 141966
10.15199/62.2023.2.2
Bacillus subtilis
żel do mycia twarzy
ekstrakty roślinne
bezpieczeństwo
podrażnienie skóry
Bacillus subtilis
facial gel
plant extracts
quality
safety
skin irritation
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2023-2
Wykorzystanie bogatego w lewan ekstraktu z pofermentu do wytwarzania bezpiecznych w stosowaniu i funkcjonalnych, ekologicznych żeli do mycia twarzy
Artur Seweryn
Tomasz Wasilewski
nr katalogowy: 141966
10.15199/62.2023.2.2
Bacillus subtilis
żel do mycia twarzy
ekstrakty roślinne
bezpieczeństwo
podrażnienie skóry
Bacillus subtilis
facial gel
plant extracts
quality
safety
skin irritation
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2023-2
Wykorzystanie bogatego w lewan ekstraktu z pofermentu do wytwarzania bezpiecznych w stosowaniu i funkcjonalnych, ekologicznych żeli do mycia twarzy
Artur Seweryn
Tomasz Wasilewski
nr katalogowy: 141966
10.15199/62.2023.2.2
Bacillus subtilis
żel do mycia twarzy
ekstrakty roślinne
bezpieczeństwo
podrażnienie skóry
Bacillus subtilis
facial gel
plant extracts
quality
safety
skin irritation
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2023-2
Wykorzystanie bogatego w lewan ekstraktu z pofermentu do wytwarzania bezpiecznych w stosowaniu i funkcjonalnych, ekologicznych żeli do mycia twarzy
Artur Seweryn
Tomasz Wasilewski
nr katalogowy: 141966
10.15199/62.2023.2.2
Bacillus subtilis
żel do mycia twarzy
ekstrakty roślinne
bezpieczeństwo
podrażnienie skóry
Bacillus subtilis
facial gel
plant extracts
quality
safety
skin irritation
OCHRONA PRZED KOROZJĄ 2012-9s-a
WYTWARZANIE SIDEROFORÓW PRZEZ BAKTERIE BACILLUS CEREUS I BACILLUS MYCOIDES
Patrycja Pietraszek
Elżbieta Ołtuszak-Walczak
Piotr Walczak
nr katalogowy: 70869
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY 2020-10
Trzy dekady wina w Polsce
nr katalogowy: 128561
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY 2020-10
Trzy dekady wina w Polsce
nr katalogowy: 128561
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA 2022-2
Zastosowanie dwustopniowej technologii tlenowo-chemicznej do oczyszczania odcieków z wysypisk i składowisk stałych odpadów komunalnych
Vronska N.Yu.
Malovanyy М.S.
Zhuk V.М.
Tymchuk І.S.
Grechanyk R.М.
Soloviy Kh.М.
Slyusar V.Т.
Marakhovska А.О.
nr katalogowy: 136328
10.15199/17.2022.2.2
municipal solid waste
filtrate
purification.
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA 2022-2
Zastosowanie dwustopniowej technologii tlenowo-chemicznej do oczyszczania odcieków z wysypisk i składowisk stałych odpadów komunalnych
Vronska N.Yu.
Malovanyy М.S.
Zhuk V.М.
Tymchuk І.S.
Grechanyk R.М.
Soloviy Kh.М.
Slyusar V.Т.
Marakhovska А.О.
nr katalogowy: 136328
10.15199/17.2022.2.2
municipal solid waste
filtrate
purification.
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY 2024-5
Piwo Grodziskie Oryginalne – jedyny polski styl piwa
nr katalogowy: 151231
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2020-6
Wyznaczanie energii aktywacji oraz optymalnej temperatury dla reakcji hydrolizy skrobi katalizowanej przez ?-amylazę z Bacillus licheniformis
Justyna Miłek
nr katalogowy: 126672
10.15199/62.2020.6.9
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2009-7
Badania nad wykorzystaniem ozonu zamiast chloru jako środka bakteriobójczego w przemyśle zbożowo-młynarskim
Krzysztof Zawadzki
nr katalogowy: 45161
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2019-2
Aktualne zagrożenia mikrobiologiczne - bakterie z grupy Bacillus cereus
Elżbieta Maćkiw
Joanna Kowalska
Monika Stasiak
Katarzyna Kucharek
nr katalogowy: 118821
10.15199/65.2019.2.6
bacillus cereus
kryteria bezpieczeństwa
zanieczyszczenia mikrobiologiczne
zagrożenia mikrobiologiczne
bacillus cereus group
safety criteria
microbiological contamination
microbiological hazard
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY 2016-12
Analiza i symulacja wpływu pola elektromagnetycznego na funkcje życiowe drobnoustrojów
Dominika OLSZEWSKA
Tomasz PRAUZNER
Paweł PTAK
Henryk NOGA
nr katalogowy: 102633
10.15199/48.2016.12.49
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY 2014-6
Targi Hert - My wiemy jak...po raz ósmy
nr katalogowy: 84367
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2012-5
Zastosowanie Bacillus megaterium w solubilizacji fosforu
Małgorzata Labuda
Agnieszka Saeid
Katarzyna Chojnacka
Henryk Górecki
nr katalogowy: 68168
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA 2013-3
Wpływ wilgotności względnej powietrza na przeżywalność bakterii w poliestrowych włókninach filtracyjnych
PRZEMYSŁAW KRAKOWIAK
ZOFIA ŻAKOWSKA
nr katalogowy: 75567
PRZEGLĄD PAPIERNICZY 2015-4
Rosyjski przemysł celulozowo-papierniczy w obliczu sankcji ekonomicznych
nr katalogowy: 90983
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY 2005-11
Znaczenie kwasowości środowiska podczas wyjaławiania
J. Iciek
I. Błaszczyk
A. Papiewska
nr katalogowy: 14712
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2014-12
Effect of bacterial inoculation on the growth of miscanthus and bacterial and fungal density in the polymer-containing soil. Part 1. Biodegradable polymers Wpływ szczepienia bakteryjnego na wzrost miskanta i liczebność bakterii i grzybów w glebie zawierającej polimery. Cz. I. Polimery biodegradowalne
Katarzyna Janczak
Grażyna Dąbrowska
Zuzanna Znajewska
Katarzyna Hrynkiewicz
nr katalogowy: 88694
10.12916/przemchem.2014.2218
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2019-5
Wpływ warunków hodowli na wzrost komórek Bacillus subtilis 4/7 syntetyzujących celulazę
Agnieszka Wita
Wojciech Białas
Radosław Wilk
Katarzyna Szychowska
Katarzyna Czaczyk
nr katalogowy: 120222
10.15199/62.2019.5.8
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY 2006-5
Gorąca linia. Przyczyny rozwoju i czynniki zapobiegające występowaniu w pieczywie lasecznika ziemniaczanego (Bacillus subtilis)
Jerzy Kownacki
nr katalogowy: 19123
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY 2018-1
Badanie i symulacja oddziaływania zmiennego pola elektromagnetycznego na rozwój mikroorganizmów
Henryk NOGA
Dominika OLSZEWSKA
Paweł PTAK
Tomasz PRAUZNER
Piotr MIGO
nr katalogowy: 111550
10.15199/48.2018.01.19
MES
symulacja komputerowa
mikroorganizmy
pole elektromagnetyczne
FEM
computer simulation
microorganisms
electromagnetic field
OCHRONA PRZED KOROZJĄ 2012-9s-a
EFEKTYWNOŚĆ BIOLOGICZNEGO USUWANIA ODOROWYCH ZWIĄZKÓW LOTNYCH Z POMIOTU KURZEGO
Katarzyna Durka
Beata Gutarowska
Sebastian Borowski
Bogumił Brycki
Daria Rembisz1
Marta Kleczyk
nr katalogowy: 70866
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA 2011-9
WYNALAZCZYNI 2011
nr katalogowy: 59198
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2013-5
Effect of corona treatment on the mortality rate of bacterial strains. Wpływ wyładowań koronowych na śmiertelność niektórych szczepów bakterii
Magdalena Stepczyńska
Maciej Walczak
Marian Żenkiewicz
nr katalogowy: 76868
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2014-7
Effectiveness of coagulants used for purification of filtrate from pig slurry Ocena skuteczności działania koagulantów zastosowanych do oczyszczania filtratu z gnojowicy świńskiej
Marta Marszałek
Zygmunt Kowalski
Agnieszka Makara
Katarzyna Stokłosa
nr katalogowy: 85703
10.12916/przemchem.2014.1223
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2015-3
Effect of the coagulant type and flocculation time on the efficiency of purification of pig slurry filtrate Wpływ rodzaju koagulanta i czasu flokulacji na skuteczność oczyszczania filtratu z gnojowicy świńskiej
Marta Marszałek
Zygmunt Kowalski
Agnieszka Makara
nr katalogowy: 90076
10.15199/62.2015.3.23
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA 2022-2
Synteza i charakterystyka materiałów hydrożelowych modyfikowanych ekstraktem Calendula officinalis przeznaczonych do leczenia oparzeń skóry
MATEUSZ JAMROŻY
MAGDALENA GŁĄB
nr katalogowy: 137898
10.15199/28.2022.2.1
hydrożele polimerowe
chitozan
żelatyna
ekstrakt z Calendula officinalis
fotopolimeryzacja
polymer hydrogels
chitosan
gelatin
Calendula officinalis extract
photopolymerization
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA 2022-2
Synteza i charakterystyka materiałów hydrożelowych modyfikowanych ekstraktem Calendula officinalis przeznaczonych do leczenia oparzeń skóry
MATEUSZ JAMROŻY
MAGDALENA GŁĄB
nr katalogowy: 137898
10.15199/28.2022.2.1
hydrożele polimerowe
chitozan
żelatyna
ekstrakt z Calendula officinalis
fotopolimeryzacja
polymer hydrogels
chitosan
gelatin
Calendula officinalis extract
photopolymerization
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA 2022-2
Synteza i charakterystyka materiałów hydrożelowych modyfikowanych ekstraktem Calendula officinalis przeznaczonych do leczenia oparzeń skóry
MATEUSZ JAMROŻY
MAGDALENA GŁĄB
nr katalogowy: 137898
10.15199/28.2022.2.1
hydrożele polimerowe
chitozan
żelatyna
ekstrakt z Calendula officinalis
fotopolimeryzacja
polymer hydrogels
chitosan
gelatin
Calendula officinalis extract
photopolymerization
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2016-2
Use of Saponaria officinalis extract and Urtica dioica supercritical carbon dioxide extract in shampoos Zastosowanie w szamponach ekstraktu z mydlnicy oraz ekstraktu z pokrzywy otrzymanego w warunkach nadkrytycznego ditlenku węgla
Elżbieta Sikora
Marta Olszańska
Jan Ogonowski
nr katalogowy: 96627
10.15199/62.2016.2.10
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2023-6
Ocena towaroznawcza wybranych soków owocowych pakowanych w różny sposób
Joanna Maria Klepacka
nr katalogowy: 143821
10.15199/65.2023.6.3
soki
ocena towaroznawcza
ekstrakt
kwasowość
pakowanie
juices
commodity evaluation
extract
acidity
packaging
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2023-6
Ocena towaroznawcza wybranych soków owocowych pakowanych w różny sposób
Joanna Maria Klepacka
nr katalogowy: 143821
10.15199/65.2023.6.3
soki
ocena towaroznawcza
ekstrakt
kwasowość
pakowanie
juices
commodity evaluation
extract
acidity
packaging
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2023-6
Ocena towaroznawcza wybranych soków owocowych pakowanych w różny sposób
Joanna Maria Klepacka
nr katalogowy: 143821
10.15199/65.2023.6.3
soki
ocena towaroznawcza
ekstrakt
kwasowość
pakowanie
juices
commodity evaluation
extract
acidity
packaging
CHŁODNICTWO 2016-6
Podsumowanie dotychczasowych doświadczeń ze szkoleniami i certyfikacją
nr katalogowy: 99423
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2015-3
Bakteryjne preparaty enzymatyczne w technologii żywności Cz. 2. Zastosowanie enzymów
Lidia Stasiak-Różańska
Stanisław Błażejak
Agnieszka Dmowska
Iwona Gientka
nr katalogowy: 90146
10.15199/65.2015.3.4
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2010-1
Otrzymywanie węglanu wapnia z płynu podestylacyjnego i ługu pofiltracyjnego z metody Solvay’a w temperaturze 293 K. Cz. 2. Wykorzystanie roztworów rozcieńczonych
KATARZYNA BIAŁOWICZ
nr katalogowy: 49023
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2021-10
Badania nad otrzymywaniem bezchlorkowych nawozów potasowych
Marcin Biegun
Mateusz Olczyk
Jakub Zieliński
Marta Huculak-Mączka
Dominik Nieweś
Maciej Kaniewski
Krystyna Hoffmann
Józef Hoffmann
nr katalogowy: 134207
10.15199/62.2021.10.8
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2021-10
Badania nad otrzymywaniem bezchlorkowych nawozów potasowych
Marcin Biegun
Mateusz Olczyk
Jakub Zieliński
Marta Huculak-Mączka
Dominik Nieweś
Maciej Kaniewski
Krystyna Hoffmann
Józef Hoffmann
nr katalogowy: 134207
10.15199/62.2021.10.8
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2021-10
Badania nad otrzymywaniem bezchlorkowych nawozów potasowych
Marcin Biegun
Mateusz Olczyk
Jakub Zieliński
Marta Huculak-Mączka
Dominik Nieweś
Maciej Kaniewski
Krystyna Hoffmann
Józef Hoffmann
nr katalogowy: 134207
10.15199/62.2021.10.8
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2010-1
Strącanie węglanu wapnia z płynu podestylacyjnego i ługu pofiltracyjnego z metody Solvay’a w temperaturze 293 K. Cz. 1. Wykorzystanie roztworów stężonych
KATARZYNA BIAŁOWICZ
MIECZYSŁAW TRYPUĆ
URSZULA KIEŁKOWSKA
nr katalogowy: 49022
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2017-10
Granulowany nawóz z popiołu ze spalenia biomasy oraz kości z dodatkiem Bacillus megaterium w ocenie polowej. Cz. I. Wpływ na plonowanie i stan sanitarny łanu pszenicy ozimej
agdalena Jastrzębska
Marta K. Kostrzewska
Agnieszka Saeid
Kinga Treder
Przemysław Makowski
Wiesław P. Jastrzębski
Adam Okorski
nr katalogowy: 110088
10.15199/62.2017.10.29
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2017-10
Ocena właściwości użytkowych nawozu z popiołu i krwi z dodatkiem Bacillus megaterium na podstawie wybranych cech morfologicznych i fizjologicznych pszenicy jarej
Marta K. Kostrzewska
Magdalena Jastrzębska
Kinga Treder
Agnieszka Saei
Przemysław Makowski
Wiesław P. Jastrzębski
nr katalogowy: 110087
10.15199/62.2017.10.28
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY 2009-1
Kuchenne porządki
Waldemar Dzwolak
nr katalogowy: 40669
PRZEGLĄD PAPIERNICZY 2014-1
Dezynfekcja w magazynach muzealnych i bibliotecznych metodą jonizacji fotokatalitycznej
Katarzyna Pietrzak
Beata Gutarowska
Justyna Skóra
Daria Remisz
nr katalogowy: 82752
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY 2012-10
Jaja - bezcenny surowiec
Danuta Jaworska
nr katalogowy: 71369
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2012-5
Wykorzystanie mikroorganizmów w wytwarzaniu nawozów fosforowych
Agnieszka Saeid
Małgorzata Labuda
Katarzyna Chojnacka
Henryk Górecki
nr katalogowy: 68192
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2012-2
Higiena i bezpieczeństwo w procesie wytwarzania żywności
Anna Koziróg
nr katalogowy: 66170
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY 2011-7
Zagrożenia mikrobiologiczne i fizykochemiczne w przemyśle piekarskim i ciastkarskim (cz. II) Przegląd zanieczyszczeń i ich skutków stwierdzonych w produktach piekarskich, ciastkarskich i wyrobach lodziarskich
Anna Bugajewska
nr katalogowy: 60686
GAZETA CUKROWNICZA 2013-4
Badania mikrobiologiczne cukru w kontekście jego wykorzystania w różnych branżach przemysłu spożywczego
Małgorzata Kowalska
Ewelina Małczak
nr katalogowy: 78747
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2013-7
Evaluation of utilitarian properties of a new phosphorus biofertilizer. Ocena właściwości użytkowych nowego bionawozu fosforowego
Agnieszka Saeid
Małgorzata Labuda
Katarzyna Chojnacka
Henryk Górecki
nr katalogowy: 77820
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2016-10
Application of supercritical CO2 extract of oak bark in shower gels Zastosowanie ekstraktu z kory dębu otrzymanego w nadkrytycznym CO2 w żelach pod prysznic
Otmar Vogt
Jan Ogonowski
nr katalogowy: 101515
10.15199/62.2016.10.22
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2016-6
Use of the hydrophobic blackberry extract obtained by extraction with supercritical carbon dioxide for the preparation of cosmetic masks Zastosowanie hydrofobowego ekstraktu z nasion jeżyny otrzymywanego przez ekstrakcję nadkrytycznym ditlenkiem węgla do wytwarzania maseczek kosmetycznych
Emilia Klimaszewska
Anna Małysa
Małgorzata Zięba
Edward Rój
Tomasz Wasilewski
nr katalogowy: 98956
10.15199/62.2016.6.13
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2022-4
Stabilizacja chemiczna odpadów niebezpiecznych oraz innych niż niebezpieczne w procesie produkcji lekkich kruszyw syntetycznych
Marcin Głodniok
Paweł Zawartka
nr katalogowy: 137283
10.15199/62.2022.4.5
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2022-4
Stabilizacja chemiczna odpadów niebezpiecznych oraz innych niż niebezpieczne w procesie produkcji lekkich kruszyw syntetycznych
Marcin Głodniok
Paweł Zawartka
nr katalogowy: 137283
10.15199/62.2022.4.5
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2022-4
Stabilizacja chemiczna odpadów niebezpiecznych oraz innych niż niebezpieczne w procesie produkcji lekkich kruszyw syntetycznych
Marcin Głodniok
Paweł Zawartka
nr katalogowy: 137283
10.15199/62.2022.4.5
PRZEGLĄD PAPIERNICZY 2009-9
Ocena zanieczyszczenia mikrobiologicznego mas papierniczych oraz wody technologicznej stosowanych w procesie produkcji papieru
Beata Gutarowska
Anna Cichocka
nr katalogowy: 47865
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2010-4
Dezodoryzacja nawozu organicznego metodą biologiczną
SEBASTIAN BOROWSKI
BEATA GUTAROWSKAa
KATARZYNA DURKA
MARIUSZ KORCZYŃSKI
SEBASTIAN OPALIŃSKI
ROMAN KOŁACZ
nr katalogowy: 51329
OCHRONA PRZED KOROZJĄ 2012-9s-a
BADANIA WŁAŚCIWOŚCI PRZECIWDROBNOUSTROJOWYCH KWASU P-KUMAROWEGO I JEGO SOLI
Małgorzata Kowczyk-Sadowy
Jolanta Piekut
Renata Świsłocka
Włodzimierz Lewandowski
nr katalogowy: 70887
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2012-5
Procesy biotechnologiczne w wytwarzaniu nawozów fosforowych
Agnieszka Saeid
Małgorzata Labuda
Katarzyna Chojnacka
Henryk Górecki
nr katalogowy: 68191
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2023-5
Efektywność działania nawozów mineralnych wzbogaconych mikrobiologicznie w uprawie pszenicy ozimej
Agnieszka Rutkowska
Piotr Rusek
nr katalogowy: 143288
10.15199/62.2023.5.4
bionawozy
nawożenie PK
efektywność wykorzystania NPK z nawozów
rolnictwo
biofertilizers
PK fertilization
NPK fertilizer use efficiency
agriculture
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2023-5
Efektywność działania nawozów mineralnych wzbogaconych mikrobiologicznie w uprawie pszenicy ozimej
Agnieszka Rutkowska
Piotr Rusek
nr katalogowy: 143288
10.15199/62.2023.5.4
bionawozy
nawożenie PK
efektywność wykorzystania NPK z nawozów
rolnictwo
biofertilizers
PK fertilization
NPK fertilizer use efficiency
agriculture
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2023-5
Efektywność działania nawozów mineralnych wzbogaconych mikrobiologicznie w uprawie pszenicy ozimej
Agnieszka Rutkowska
Piotr Rusek
nr katalogowy: 143288
10.15199/62.2023.5.4
bionawozy
nawożenie PK
efektywność wykorzystania NPK z nawozów
rolnictwo
biofertilizers
PK fertilization
NPK fertilizer use efficiency
agriculture
OCHRONA PRZED KOROZJĄ 2012-9s-a
ZANIECZYSZCZENIE MIKROBIOLOGICZNE WYBRANYCH OBIEKTÓW NA TERENIE PAŃSTWOWEGO MUZEUM AUSCHWITZ-BIRKENAU W OŚWIĘCIMIU
Anna Otlewska
Małgorzata Piotrowska1
Katarzyna Rajkowska
Anna Koziróg
Beata Gutarowska
Agnieszka Żydzik-Białek
nr katalogowy: 70858
OCHRONA PRZED KOROZJĄ 2012-9s-a
BIOMASA JAKO ŹRÓDŁO ZANIECZYSZCZENIA MIKROBIOLOGICZNEGO W SEKTORZE ENERGETYCZNYM
Anna Ławniczek-Wałczyk
Małgorzata Gołofit-Szymczak
Marcin Cyprowski
Rafał Górny
nr katalogowy: 70845
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2015-4
Effect of ash and bone-based phosphorus biofertilizers on biodiversity of weeds in spring wheat Bionawozy fosforowe z popiołu i kości jako czynnik kształtujący bioróżnorodność chwastów w pszenicy jarej
Marta K. Kostrzewska
Magdalena Jastrzębska
Wiesław P. Jastrzębski
Kinga Treder
Przemysław Makowski
nr katalogowy: 90676
10.15199/62.2015.4.25
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2021-10
Wykorzystanie pohydrolitycznego kwasu siarkowego do otrzymywania nawozowego siarczanu(VI) magnezu
Bogumił Kic
Barbara Grzmil
Agata Tarnowska
nr katalogowy: 134203
10.15199/62.2021.10.4
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2021-10
Wykorzystanie pohydrolitycznego kwasu siarkowego do otrzymywania nawozowego siarczanu(VI) magnezu
Bogumił Kic
Barbara Grzmil
Agata Tarnowska
nr katalogowy: 134203
10.15199/62.2021.10.4
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2021-10
Wykorzystanie pohydrolitycznego kwasu siarkowego do otrzymywania nawozowego siarczanu(VI) magnezu
Bogumił Kic
Barbara Grzmil
Agata Tarnowska
nr katalogowy: 134203
10.15199/62.2021.10.4
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY 2008-6
Switching Compensator Control Strategy Based on CPC Power Theory
Herbert L. GINN
Guangda CHEN
nr katalogowy: 35741
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY 2008-11
Application of time-frequency analysis for identification of overvoltages in medium voltage cable lines
Waldemar SKOMUDEK
nr katalogowy: 39605
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2018-11
Produkty mleczne - najczęściej występujące zagrożenia mikrobiologiczne
Elżbieta Maćkiw
Joanna Kowalska
Katarzyna Kucharek
Monika Stasiak
Jacek Postupolski
nr katalogowy: 117182
10.15199/65.2018.11.6
produkty mleczne
kryteria bezpieczeństwa
zanieczyszczenia mikrobiologiczne
patogeny
milk and milk products
safety criteria
microbiological contamination
pathogens
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY 2007-6
Circuit models from 3D broadband computational techniques
Jérémie BENEL
Brahim ESSAKHI
Lionel PICHON
nr katalogowy: 27032
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2014-7
Effectiveness of phosphate biofertilizer in germination tests Ocena skuteczności bionawozu fosforowego w testach kiełkowania
Małgorzata Wyciszkiewicz
Agnieszka Saeid
Katarzyna Chojnacka
Henryk Górecki
nr katalogowy: 85700
10.12916/przemchem.2014.1210
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2018-5
Mikrobiologiczne zagrożenia występujące w ziarnie zbóż i produktach zbożowych
Anna Czubaszek
Jerzy Kuchciak
nr katalogowy: 116499
zboża i produkty zbożowe
zanieczyszczenia mikrobiologiczne
mikotoksyny
cereals and cereal products
microbial contamination
mycotoxins
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2020-6
Wpływ parametrów fermentacji ciasta na cechy fizyczne pieczywa pszennego
Marianna Raczyk
Aleksandra Wolińska
nr katalogowy: 129585
fermentacja ciasta
mąka pszenna
wydajność ciasta
tekstura miękiszu
dough fermentation
wheat flour
dough performance
crumb texture
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2020-6
Wpływ parametrów fermentacji ciasta na cechy fizyczne pieczywa pszennego
Marianna Raczyk
Aleksandra Wolińska
nr katalogowy: 129585
fermentacja ciasta
mąka pszenna
wydajność ciasta
tekstura miękiszu
dough fermentation
wheat flour
dough performance
crumb texture
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2018-3
Bakterie zdolne do biodegradacji polilaktydu i polikaprolaktonu
Katarzyna Janczak
Grażyna Dąbrowska
nr katalogowy: 112765
10.15199/62.2018.3.18
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2014-9
Birch extract as a source of biological active substances Ekstrakt z brzozy jako źródło substancji biologicznie czynnych
Magdalena Malinowska
Elżbieta Sikora
Jan Ogonowski
nr katalogowy: 86560
10.12916/przemchem.2014.1548
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY 2023-3
Wpływ odmiany i ilości chmielu na intensywność zjawiska hop creep podczas chmielenia na zimno
Olga Hrabia
Katarzyna Grześkiewicz
Aleksander Poreda
nr katalogowy: 143867
10.15199/64.2023.3.1
hop creep
chmielenie na zimno
wtórna fermentacja
dawka chmielu
hop creep
dry hopping
secondary fermentation
hop rate
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY 2023-3
Wpływ odmiany i ilości chmielu na intensywność zjawiska hop creep podczas chmielenia na zimno
Olga Hrabia
Katarzyna Grześkiewicz
Aleksander Poreda
nr katalogowy: 143867
10.15199/64.2023.3.1
hop creep
chmielenie na zimno
wtórna fermentacja
dawka chmielu
hop creep
dry hopping
secondary fermentation
hop rate
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY 2023-3
Wpływ odmiany i ilości chmielu na intensywność zjawiska hop creep podczas chmielenia na zimno
Olga Hrabia
Katarzyna Grześkiewicz
Aleksander Poreda
nr katalogowy: 143867
10.15199/64.2023.3.1
hop creep
chmielenie na zimno
wtórna fermentacja
dawka chmielu
hop creep
dry hopping
secondary fermentation
hop rate
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2014-2
Studies on use of hop extract as a natural biocide in coatings Badania ekstraktu chmielowego jako naturalnego środka biobójczego do farb
Krzysztof Bortel
Helena Kuczyńska
Anna Ślusarczyk
nr katalogowy: 82421
10.12916/przemchem.2014.187
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY 2012-5b
Multiple Support Vector-based approach to Breast tumor recognition
Hong JIANG
Xi CHEN
Bailin LIU
nr katalogowy: 67842
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA 2020-6
Pylenie domowych filtrów z węglem aktywnym
Wojciech Dąbrowski
Michał Zielina
Jolanta Pulit
Anita Staroń
Marcin Banach
nr katalogowy: 126864
10.15199/17.2020.6.3
GAC
bakterie
domowe filtry do wody
lodówki
activated carbon
bacteria
home potable water filters
refrigerators
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2010-6
Herbata aromatyczny napój czy superantyoksydant?
Anna Gramza-Michałowska
nr katalogowy: 52491
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2013-6
Skażenie mikrobiologiczne surowców a konieczność pasteryzacji świeżych makaronów
nr katalogowy: 77122
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY 2023-1
Pomiar kwasowości zakwasów w piekarni
Krystyna Jarosz
nr katalogowy: 141108
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY 2018-4
Soki owocowe jako źródło witaminy C w diecie człowieka
Izabella Kwaś
niewska-Karolak
Radosław Mostowski
nr katalogowy: 113416
10.15199/64.2018.4.3
soki owocowe
witamina C
metody otrzymywania
fruit juices
vitamin C
extraction methods
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2017-10
Magdalena Jastrzębska*, Marta K. Kostrzewska, Przemysław Makowski, Kinga Treder, Wiesław P. Jastrzębski
Magdalena Jastrzębska
Marta K. Kostrzewska
Przemysław Makowski
Kinga Treder
Wiesław P. Jastrzębski
nr katalogowy: 110090
10.15199/62.2017.10.31
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY 2010-1
Ocena towaroznawcza rynkowych soków i nektarów owocowych z produkcji ekologicznej i konwencjonalnej
Franciszek Świderski
Małgorzata Żebrowska-Krasuska
Bożena Waszkiewicz-Robak
nr katalogowy: 49499
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA 2022-3
Polimerowe nośniki na bazie chitozanu o właściwościach antybakteryjnych i antyseptycznych
Mateusz Gruca
Mateusz Jamroży
Magdalena Głąb
nr katalogowy: 138747
10.15199/28.2022.3.3
nośniki leków
hydrożele
chitozan
Hypericum perforatum
nanosrebro
drug carriers
hydrogels
chitosan
Hypericum perforatum
nanosilver
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA 2022-3
Polimerowe nośniki na bazie chitozanu o właściwościach antybakteryjnych i antyseptycznych
Mateusz Gruca
Mateusz Jamroży
Magdalena Głąb
nr katalogowy: 138747
10.15199/28.2022.3.3
nośniki leków
hydrożele
chitozan
Hypericum perforatum
nanosrebro
drug carriers
hydrogels
chitosan
Hypericum perforatum
nanosilver
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA 2022-3
Polimerowe nośniki na bazie chitozanu o właściwościach antybakteryjnych i antyseptycznych
Mateusz Gruca
Mateusz Jamroży
Magdalena Głąb
nr katalogowy: 138747
10.15199/28.2022.3.3
nośniki leków
hydrożele
chitozan
Hypericum perforatum
nanosrebro
drug carriers
hydrogels
chitosan
Hypericum perforatum
nanosilver
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA 2022-3
Polimerowe nośniki na bazie chitozanu o właściwościach antybakteryjnych i antyseptycznych
Mateusz Gruca
Mateusz Jamroży
Magdalena Głąb
nr katalogowy: 138747
10.15199/28.2022.3.3
nośniki leków
hydrożele
chitozan
Hypericum perforatum
nanosrebro
drug carriers
hydrogels
chitosan
Hypericum perforatum
nanosilver
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA 2009-11
The use of speech recognition and user verification in closed-circuit television systems
MARIUSZ KUBANEK
nr katalogowy: 47725
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2017-10
Granulowany nawóz z popiołu ze spalenia biomasy oraz kości z dodatkiem Bacillus megaterium w ocenie polowej. Cz. II**. Wpływ na wybrane cechy morfologiczne i fizjologiczne pszenicy ozimej
Magdalena Jastrzębska
Marta K. Kostrzewska
Jacek Olszewski
Kinga Treder
Przemysław Makowski
Wiesław P. Jastrzębski
nr katalogowy: 110089
10.15199/62.2017.10.30
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY 2009-7-8
Wpływ wykorzystania zdolności produkcyjnej na energochłonność produkcji surowego soku z buraków ćwikłowych
Roman Kowalczyk
Dorota Szwan
nr katalogowy: 46202
GOSPODARKA MIĘSNA 2012-9
Ozon w przetwórstwie mięsnym
Robert Muszański
nr katalogowy: 71043
GOSPODARKA MIĘSNA 2012-1
Bezpieczeństwo zdrowotne mięsa i wyrobów mięsnych
Bożena Danyluk
Jan Pyrcz
nr katalogowy: 65231
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2018-1
Proso - charakterystyka, uprawa, wykorzystanie
Lidia Stasiak-Różańska
Karolina Kraśniewska
Agnieszka Miszczykowska
nr katalogowy: 111946
proso
kasza jaglana
peptydy
aktywność przeciwdrobnoustrojowa
millet
millet groat
antimicrobial peptides
antimicrobial properties
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2023-11
Efektywność działania nawozów mineralnych wzbogaconych mikrobiologicznie wuprawie rzepaku ozimego
Agnieszka Rutkowska
Piotr Rusek
nr katalogowy: 146062
10.15199/62.2023.11.6
pożyteczne mikroorganizmy
nawożenie PK
efektywność wykorzystania NPK z nawozów
rolnictwo
beneficial microorganisms
PK fertilization
NPK fertilizer use efficiency
agriculture
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2019-1
Oznaczanie zawartości fukosterolu w nadkrytycznym ekstrakcie z morszczynu pęcherzykowatego metodą chromatografii w stanie nadkrytycznym
Katarzyna Tyśkiewicz
Marcin Konkol
Rafał Wiejak
Izabela Maziarczyk
Edward Rój
Renata Tyśkiewicz
Jolanta Jaroszuk-Ściseł
Krystyna Skalicka-Woźniak
nr katalogowy: 118324
10.15199/62.2019.1.8
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA 2020-3
Zakłady pralnicze, a zwalczanie zakażeń
WAnDA BUKOWSKA
nr katalogowy: 125646
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2016-10
Purification of the filtrate from a processed pig slurry with liquid aluminium sulfate and modified coagulants Oczyszczanie filtratu z przetworzonej gnojowicy świńskiej przy użyciu płynnego siarczanu glinu oraz koagulantów modyfikowanych
Marta Marszałek
Zygmunt Kowalski
Agnieszka Makara
nr katalogowy: 101499
10.15199/62.2016.10.6
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2015-3
Comparison of powdery and granular forms of phosphorus-sulphur fertilizers prepared on the base of ground phosphate rock in terms on the environment impact Porównanie pylistej i granulowanej postaci nawozu fosforowo-siarkowego wytworzonego na bazie mielonego fosforytu w aspekcie wpływu na środowisko
Ewa Stanisławska-Glubiaka
Jolanta Korzeniowska
Józef Hoffmann
Helena Górecka
nr katalogowy: 90084
10.15199/62.2015.3.31
PRZEGLĄD PAPIERNICZY 2012-2
Porównanie metod oznaczania pH papierów przeznaczonych do drukowania
PAWEŁ DRESZER
STEFAN JAKUCEWICZ
nr katalogowy: 66055
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY 2023-4
Zastosowanie sieci neuronowych do detekcji zwarć zwojowych silnika PMSM z wykorzystaniem modelowania matematycznego
Mateusz Krzysztofiak
Grzegorz Tarchała
nr katalogowy: 142647
10.15199/48.2023.04.06
diagnostyka uszkodzeń
zwarcia zwojowe
silnik synchroniczny z magnesami trwałymi
sieci neuronowe.
damage diagnostics
shorted turns
Permanent Magnet Synchronous Motors
neural networks.
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY 2023-4
Zastosowanie sieci neuronowych do detekcji zwarć zwojowych silnika PMSM z wykorzystaniem modelowania matematycznego
Mateusz Krzysztofiak
Grzegorz Tarchała
nr katalogowy: 142647
10.15199/48.2023.04.06
diagnostyka uszkodzeń
zwarcia zwojowe
silnik synchroniczny z magnesami trwałymi
sieci neuronowe.
damage diagnostics
shorted turns
Permanent Magnet Synchronous Motors
neural networks.
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2018-3
Wymagania mikrobiologiczne dla ziarna i mąki
Anna Szafrańska
nr katalogowy: 114136
bakterie
pleśnie
przemiał ziarna
oczyszczanie ziarna
bacteria
molds
grain milling
grain cleaning
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2023-11
Efektywność działania nawozów mineralnych wzbogaconych mikrobiologicznie wuprawie rzepaku ozimego
Agnieszka Rutkowska
Piotr Rusek
nr katalogowy: 146062
10.15199/62.2023.11.6
pożyteczne mikroorganizmy
nawożenie PK
efektywność wykorzystania NPK z nawozów
rolnictwo
beneficial microorganisms
PK fertilization
NPK fertilizer use efficiency
agriculture
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2014-6
Zagrożenia mikrobiologiczne produktów owocowych i warzywnych
Krystyna Kowal
nr katalogowy: 85103
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY 2019-1
Parameter determination of a solar cell model using differential evolution algorithm
Klemen SREDENŠEK
Sebastijan SEME
nr katalogowy: 117979
10.15199/48.2019.01.42
double diode model
differential evolution
I-V characteristic
losses
maximum power point
model dwudiodowy
ewolucja różniczkowa
charakterystyka prądowo-napięciowa I-V
straty
punkt mocy maksymalnejy
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY 2019-10
The effect of malting on green lentils and their suitability for wort production
Jonas Trummer
Aleksander Poreda
Wiktor Berski
nr katalogowy: 123047
10.15199/64.2019.10.1
soczewica
słodowanie
zacieranie
enyzmy
Lentils
malting
mashing
exogenous enzymes
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2023-4
Wpływ rodzaju techniki obróbki kulinarnej na jakość filetów z karpia (Cyprinus carpio) pokrytych powłoką furcelleranowo-żelatynową
Monika Modzelewska-Kapituła
Katarzyna Tkacz
Wacław Mozolewski
Weronika Zduńczyk
Ewa Malczyk
Marta Szulc
Agata Ziomek
nr katalogowy: 143011
10.15199/65.2023.4.5
ryby
obróbka cieplna
wartość odżywcza
właściwości fizyko- chemiczne
fish
cooking
nutritional value
physicochemical properties
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2023-4
Wpływ rodzaju techniki obróbki kulinarnej na jakość filetów z karpia (Cyprinus carpio) pokrytych powłoką furcelleranowo-żelatynową
Monika Modzelewska-Kapituła
Katarzyna Tkacz
Wacław Mozolewski
Weronika Zduńczyk
Ewa Malczyk
Marta Szulc
Agata Ziomek
nr katalogowy: 143011
10.15199/65.2023.4.5
ryby
obróbka cieplna
wartość odżywcza
właściwości fizyko- chemiczne
fish
cooking
nutritional value
physicochemical properties
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2023-4
Wpływ rodzaju techniki obróbki kulinarnej na jakość filetów z karpia (Cyprinus carpio) pokrytych powłoką furcelleranowo-żelatynową
Monika Modzelewska-Kapituła
Katarzyna Tkacz
Wacław Mozolewski
Weronika Zduńczyk
Ewa Malczyk
Marta Szulc
Agata Ziomek
nr katalogowy: 143011
10.15199/65.2023.4.5
ryby
obróbka cieplna
wartość odżywcza
właściwości fizyko- chemiczne
fish
cooking
nutritional value
physicochemical properties
GAZETA CUKROWNICZA 2010-4
Ocena eksploatacji instalacji ekstraktora korytowego współpracującego z zaparzalnikiem w Cukrowni Miejska Górka
Jacek Sobczyński
nr katalogowy: 53044
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY 2022-1
Wpływ wykorzystania słodów specjalnych na przebieg zacierania i parametry jakościowe brzeczki
Aneta Ciosek
Anna Pliś
nr katalogowy: 136367
10.15199/64.2022.1.1
słody specjalne
parametry fizykochemiczne
zacier
brzeczka
special malts
physicochemical parameters
mash
wort
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY 2022-1
Wpływ wykorzystania słodów specjalnych na przebieg zacierania i parametry jakościowe brzeczki
Aneta Ciosek
Anna Pliś
nr katalogowy: 136367
10.15199/64.2022.1.1
słody specjalne
parametry fizykochemiczne
zacier
brzeczka
special malts
physicochemical parameters
mash
wort
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY 2022-1
Wpływ wykorzystania słodów specjalnych na przebieg zacierania i parametry jakościowe brzeczki
Aneta Ciosek
Anna Pliś
nr katalogowy: 136367
10.15199/64.2022.1.1
słody specjalne
parametry fizykochemiczne
zacier
brzeczka
special malts
physicochemical parameters
mash
wort
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2023-7
Fizykochemia rehydrowanych rozdrobnionych liofilizatów jabłek
Marek Domin
Marek Szmigielski
Stanisław Rudy
nr katalogowy: 144113
10.15199/62.2023.7.8
liofilizacja
rehydracja
suszenie sublimacyjne
rekonstytucja
lyophilization
rehydration
freeze-drying
reconstitution
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2023-7
Fizykochemia rehydrowanych rozdrobnionych liofilizatów jabłek
Marek Domin
Marek Szmigielski
Stanisław Rudy
nr katalogowy: 144113
10.15199/62.2023.7.8
liofilizacja
rehydracja
suszenie sublimacyjne
rekonstytucja
lyophilization
rehydration
freeze-drying
reconstitution
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2023-7
Fizykochemia rehydrowanych rozdrobnionych liofilizatów jabłek
Marek Domin
Marek Szmigielski
Stanisław Rudy
nr katalogowy: 144113
10.15199/62.2023.7.8
liofilizacja
rehydracja
suszenie sublimacyjne
rekonstytucja
lyophilization
rehydration
freeze-drying
reconstitution
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 1992-1
Cyklodekstryny - otrzymywanie, właściwości i zastosowanie
BOGDAN FARJON
ZDZISŁAW TARGOŃSKI
nr katalogowy: 105868
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2014-10
Mleczne produkty fermentowane źródłem kwasu gamma-aminomasłowego
Anna Szosland-Fałtyn
Joanna Królasik
nr katalogowy: 87252
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA 2012-12
Metoda luminescencyjna jako alternatywa w badaniach zanieczyszczenia bakteriologicznego wody
Maria J. Chmiel
nr katalogowy: 73006
GOSPODARKA MIĘSNA 2012-6
Bakterie Salmonella i Escherichia coli w surowcach oraz produktach mięsnych
Elżbieta Hać-Szymańczuk
nr katalogowy: 68844
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY 2011-6
Jakość mikrobiologiczna wody technologicznej stosowanej w procesie produkcji destylatu rolniczego
Krystyna Zielińska
Antoni Miecznikowski
Krystyna Stecka
nr katalogowy: 60664
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2011-6
Bezpieczeństwo mikrobiologiczne surowców ziołowych
Alina Kunicka-Styczyńska
Krzysztof Śmigielski
nr katalogowy: 60534
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2013-6
Preparation of nanostructured silver by chemical reduction. Otrzymywanie srebra nanostrukturalnego metodą redukcji chemicznej
Marcin Banach
Jolanta Pulit
leszek Tymczyna
Anna Chmielowiec-Korzeniowska
nr katalogowy: 77325
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2010-10
Ekstrakty roślinne w produktach mlecznych
Dorota Zaręba
Mariola Kozłowska
Małgorzata Ziarno
nr katalogowy: 55112
OPAKOWANIE 2016-4
Aktywność antymikrobiologiczna folii PLA powlekanych ekstraktami zMacrolepiota konradii
ŁUKASZ ŁOPUSIEWICZ
MAŁGORZATA MIZIELIŃSKA
nr katalogowy: 98075
10.15199/42.2016.4.1
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY 2019-5
The Influence of Infrasonic Impacts on the Crude Oil Viscosity Reduction
Yelena V. BLINAYEVA
Waldemar WOJCIK
Kanagat K. TOLUBAYEVA
Saule S. SMAILOVA
nr katalogowy: 119945
10.15199/48.2019.05.24
crude oil
low frequency sound
kinematic viscosity
ropa naftowa
dźwięk o niskiej częstotliwości
lepkość kinematyczna
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2024-10
Wybrane fizyczno-chemiczne właściwości soku z rozmrożonych owoców malin odmiany Polesie
Marek Domin
Marek Szmigielski
Patryk Świrkosz
nr katalogowy: 151029
10.15199/62.2024.10.12
wydajność tłoczenia
zamrażanie
przechowywanie zamrażalnicze
maliny
pressing efficiency
freezing
freezing storage
raspberries
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA 2022-7
PROJEKT ROZPOZNAWANIA KRAWĘDZI W OBRAZIE NA PODSTAWIE ALGORYTMÓW DETEKCJI KRAWĘDZI
Robert Kucharski
Jan Matuszewski
nr katalogowy: 138493
10.15199/13.2022.7.1
cyfrowe przetwarzanie obrazów
metoda Robertsa
metoda Prewitta
metoda Sobela
metoda Kirscha
metoda Laplace’a
metoda Canny’ego
digital image processing
Robertw’s method
Prewitt’s method
Sobel’s method
Kirsch’s method
Laplace’s method
Canny’s method
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA 2022-7
PROJEKT ROZPOZNAWANIA KRAWĘDZI W OBRAZIE NA PODSTAWIE ALGORYTMÓW DETEKCJI KRAWĘDZI
Robert Kucharski
Jan Matuszewski
nr katalogowy: 138493
10.15199/13.2022.7.1
cyfrowe przetwarzanie obrazów
metoda Robertsa
metoda Prewitta
metoda Sobela
metoda Kirscha
metoda Laplace’a
metoda Canny’ego
digital image processing
Robertw’s method
Prewitt’s method
Sobel’s method
Kirsch’s method
Laplace’s method
Canny’s method
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA 2022-7
PROJEKT ROZPOZNAWANIA KRAWĘDZI W OBRAZIE NA PODSTAWIE ALGORYTMÓW DETEKCJI KRAWĘDZI
Robert Kucharski
Jan Matuszewski
nr katalogowy: 138493
10.15199/13.2022.7.1
cyfrowe przetwarzanie obrazów
metoda Robertsa
metoda Prewitta
metoda Sobela
metoda Kirscha
metoda Laplace’a
metoda Canny’ego
digital image processing
Robertw’s method
Prewitt’s method
Sobel’s method
Kirsch’s method
Laplace’s method
Canny’s method
OCHRONA PRZED KOROZJĄ 2012-9s-a
AKTYWNOŚĆ PRZECIWDROBNOUSTROJOWA KWASU GENTYZYNOWEGO ORAZ GENTYZYNIANÓW SODU, WAPNIA, MIEDZI, CYNKU I KADMU
Monika Kalinowska
Jolanta Piekut
Włodzimierz Lewandowski
nr katalogowy: 70885
CHŁODNICTWO 2013-3
Zastosowanie techniki ozonowania w inaktywacji mikroflory stanowiącej zanieczyszczenie urządzeń chłodniczych
Anna Szosland-Fałt yn
Joanna Królasik
Elżbieta Polak
nr katalogowy: 75521
GOSPODARKA MIĘSNA 2019-5
Obróbka termiczna surowców i produktów mięsnych gwarantem ich bezpieczeństwa mikrobiologicznego
Elżbieta Hać-Szymańczuk
Aneta Cegiełka
Kamil Piwowarek
nr katalogowy: 120394
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2017-2
Wybrane zgłoszenia patentowe z dziedziny chemii (wg Biuletynu Urzędu Patentowego nr 23 i 24 z 2016 r.)
nr katalogowy: 103997
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2015-5
Coating of polylactide films to generate their antimicrobial properties Powlekanie folii polilaktydowej w celu nadania jej właściwości antymikrobowych
Małgorzata Mizielińska
Sławomir Lisiecki
nr katalogowy: 91319
10.15199/62.2015.5.18
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2015-7
The antimicrobial properties of polylactide films covered with ZnO nanoparticles-containing layers Właściwości antybakteryjne folii polilaktydowych pokrytych powłokami z nanocząstkami ZnO
Małgorzata Mizielińska
Sławomir Lisiecki
Marek Jotko
Iga Chodzyńska
Artur Bartkowiak
nr katalogowy: 92505
10.15199/62.2015.7.26
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY 2017-10
A multi-function grid-connected PV system based on fuzzy logic controller for power quality improvement
Rachid BELAIDI
Ali HADDOUCHE
nr katalogowy: 109845
10.15199/48.2017.10.28
PV system
MPPT
Fuzzy Logic controller
power quality.
system fotowoltaiczny
logika rozmyta
jakość energii.
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2019-8
Optymalizacja źródła azotu w podłożu hodowlanym z odpadowym glicerolem do otrzymywania dihydroksyacetonu
Katarzyna Górska
Zbigniew Garncarek
nr katalogowy: 121953
10.15199/62.2019.8.20
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY 2024-11
Enhancing Photovoltaic Solar Model Parameter Optimization: WSO-MTBO Hybrid Approach based on Newton-Raphson Method
Ahmed JERIDI
Med Hedi MOULAHI
Ramzi Ben Messaoud
Abderrahmen ZAAFOURI
nr katalogowy: 151350
10.15199/48.2024.11.25
Solar PV system
WSO
MTBO
Newton-Raphson method
Parameter Optimization
System fotowoltaiczny
WSO
MTBO
metoda Newtona-Raphsona
Optymalizacja parametrów
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY 2020-12
Comparative study of bacteria sterilization by cold plasma produced by DC generator with positive and negative polarity using atmospheric pressure
Benzerga DJEMAA
Youcef BENMIMOUN
Mohammed Fethi BEKKARA
Sid-Ahmed KELLAL
Benzerga FELLAH
nr katalogowy: 129267
10.15199/48.2020.12.10
Sterilization – bacteria
corona discharge
cold plasma
atmospheric air
sterylizacja
plazma
wyładowanie koronowe
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY 2010-9
Straty antocyjanów podczas zabiegów stabilizacyjnych
Iwona Ścibisz
Agata Górska
nr katalogowy: 54447
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2022-11
Chemiczne wymywanie metali ciężkich z zanieczyszczonych gleb
Marcin Głodniok
Paweł Zawartka
Piotr Ratajski
Tomasz Mrzygłód
nr katalogowy: 140457
10.15199/62.2022.11.6
zanieczyszczone gleby
metale ciężkie
wymywanie metali ciężkich
contaminated soils
heavy metals
chemical leaching of heavy metals
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2022-11
Chemiczne wymywanie metali ciężkich z zanieczyszczonych gleb
Marcin Głodniok
Paweł Zawartka
Piotr Ratajski
Tomasz Mrzygłód
nr katalogowy: 140457
10.15199/62.2022.11.6
zanieczyszczone gleby
metale ciężkie
wymywanie metali ciężkich
contaminated soils
heavy metals
chemical leaching of heavy metals
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA 2014-1
Zanieczyszczenie mikrobiologiczne w garbarniach - zagrożenie dla przetwarzanego surowca, wyrobów skórzanych oraz zdrowia pracowników zakładów garbarskich
Justyna Skóra
Beata Gutarowska
Anita Śnioszek
nr katalogowy: 82171
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2014-3
Modyfikowane genetycznie rośliny i zawarte w nich pozostałości pestycydów jako zagrożenie dla zdrowia ludzi i zwierząt
Tadeusz P. Żarski
Henryka Żarska
nr katalogowy: 82850
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2014-12
The disinfection efficiency of pulp industry wastewater with the use of chlorine dioxide and hydrogen peroxide Skuteczność dezynfekcji ścieków z przemysłu celulozowego z zastosowaniem ditlenku chloru i nadtlenku wodoru
Katarzyna Budzińska
Adam Traczykowski
Bożena Szejniuk
Anita Jurek
Agata Rostek
Robert Kupczyński
nr katalogowy: 88709
10.12916/przemchem.2014.2279
OCHRONA PRZED KOROZJĄ 2012-9s-a
DEZYNFEKCJA METODĄ ZAMGŁAWIANIA Z UŻYCIEM NANOCZĄSTEK SREBRA – DOBÓR WARUNKÓW
Daria Rembisz
Katarzyna Zduniak
Beata Gutarowska
Justyna Skóra
nr katalogowy: 70893
OCHRONA PRZED KOROZJĄ 2012-9s-a
AKTYWNOŚĆ PRZECIWDROBNOUSTROJOWA KOMPLEKSÓW KWASU P-KUMAROWEGO Z MANGANEM (II), CYNKIEM (II) I KADMEM (II)
Monika Kalinowska
Jolanta Piekut
Włodzimierz Lewandowski
nr katalogowy: 70884
OCHRONA PRZED KOROZJĄ 2012-9s-a
WSKAŹNIKI ZANIECZYSZCZENIA MIKROBIOLOGICZNEGO W MUZEACH, ARCHIWACH I BIBLIOTEKACH
Justyna Skóra
Beata Gutarowska
Katarzyna Zduniak
Daria Rembisz
nr katalogowy: 70855
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2016-4
Use of biotechnological processes for the production of hyaluronic acid Wykorzystanie procesów biotechnologicznych do wytwarzania kwasu hialuronowego
Monika Dymarska
Weronika Juros
Tomasz Janeczko
Edyta Kostrzewa-Susłow
nr katalogowy: 97905
10.15199/62.2016.4.20
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2015-4
Hygienization of sewage sludge with burned and hydrated lime Higienizacja osadów ściekowych z wykorzystaniem wapna palonego i hydratyzowanego
Katarzyna Budzińska
Adam Traczykowski
Bożena Szejniuk
Anita Jurek
Rafał Pasela
Krzysztof Berleć
Magdalena Michalska
nr katalogowy: 90674
10.15199/62.2015.4.23
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY 2015-10
Bomba z opóźnionym zapłonem
Waldemar Dzwolak
nr katalogowy: 94056
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY 2024-5
Artificial Neural Networks technique for Parameters Estimation of Amorphous Silicon Solar Module
Bouchra Benabdelkrim
Touhami Ghaitaoui
Ali Benatiallah
Khaled Koussa
nr katalogowy: 148614
10.15199/48.2024.05.29
Parameters estimation
ANN model
Levenberg–Marquardt method
Performance I–V curves
Estymacja parametrów
model ANN
metoda Levenberg-Marquardt
Krzywe wydajności I – V
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY 2022-7
Design of experiments for the adjustment of fuzzy logic-based controls of an Electrostatic Separation Process
Mohamed Elamine Bouleriah
Karim Medles
Omar Dahou
nr katalogowy: 138313
10.15199/48.2022.07.28
separacja elektromagnetyczna
logika rozmyta.
Electrostatic Separation
fuzzy logic
Design of experiments.
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY 2022-7
Design of experiments for the adjustment of fuzzy logic-based controls of an Electrostatic Separation Process
Mohamed Elamine Bouleriah
Karim Medles
Omar Dahou
nr katalogowy: 138313
10.15199/48.2022.07.28
separacja elektromagnetyczna
logika rozmyta.
Electrostatic Separation
fuzzy logic
Design of experiments.
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY 2022-7
Design of experiments for the adjustment of fuzzy logic-based controls of an Electrostatic Separation Process
Mohamed Elamine Bouleriah
Karim Medles
Omar Dahou
nr katalogowy: 138313
10.15199/48.2022.07.28
separacja elektromagnetyczna
logika rozmyta.
Electrostatic Separation
fuzzy logic
Design of experiments.
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY 2017-8
Wpływ procesu wymrażania na skład chemiczny piwa typu eisbock
Olga Szczepanik
Aleksander Poreda
Aneta Pater
nr katalogowy: 108762
10.15199/64.2017.8.1
piwo
eisbock
piwo lodowe
kriokoncentracja
beer
eisbock
ice beer
cryoconcentration
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2019-4
Odmiany jęczmienia jarego
Joanna Szarzyńska
nr katalogowy: 121643
jęczmień jary
odmiany
COBORU
wyniki PDO
odmiana browarna
odmiana paszowa
plon
odporność na choroby
odporność na porastanie
spring barley
varieties
COBORU
PDO results
malting variety
fodder variety
yield
disease resistance
lodging resistance
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2017-2
Evaluation of functional properties of suspension ash phosphorus biofertilizer. Part 2. Impact on biomass accumulation and physiological attributes of spring wheat Ocena właściwości użytkowych zawiesinowego bionawozu fosforowego z popiołu. Cz. II. Wpływ na akumulację biomasy i cechy fizjologiczne pszenicy jare
Marta K. Kostrzewska
Magdalena Jastrzębska
Wiesław P. Jastrzębski
Kinga Treder
Przemysław Makowski
nr katalogowy: 104019
10.15199/62.2017.2.24
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2016-8
Evaluation of functional properties of suspension ash phosphorus biofertilizer. Part 1. Impact on morphological attributes of sprint wheat Ocena właściwości użytkowych zawiesinowego bionawozu fosforowego z popiołu. Część I. Wpływ na cechy morfologiczne pszenicy jarej
Marta K. Kostrzewska
Magdalena Jastrzębska
Wiesław P. Jastrzębski
Kinga Treder
Przemysław Makowski
nr katalogowy: 100401
10.15199/62.2016.8.38
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2015-5
The barrier and the antimicrobial properties of polylactide films covered with exopolysaccharide layers synthesized by Arthrobacter viscosus Właściwości barierowe i antymikrobowe folii polilaktydowej pokrytej egzopolisacharydem syntetyzowanym przez Arthrobacter viscosus
Małgorzata Mizielińsk
Sławomir Lisiecki
Filip Jędra
Urszula Kowalska
Anna Tomczak
nr katalogowy: 91318
10.15199/62.2015.5.17
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2014-7
Technology for preparation of algae extract. Part 1. Raw material Technologia przygotowania ekstraktów glonowych. Cz. I. Surowiec
Radosław Wilk
Katarzyna Chojnacka
Edward Rój
Henryk Górecki
nr katalogowy: 85701
10.12916/przemchem.2014.1215
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2011-7
Właściwości antyoksydacyjne ekstraktu z nasion barszczu Sosnowskiego
Anna Tomaszkiewicz-Potępa
Otmar Vogt
nr katalogowy: 61060
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY 2022-5
Parametry jakościowe brzeczki wytworzonej z soczewicy zielonej uprawianej w różnych lokalizacjach
Katarzyna Fulara
Aleksander Poreda
nr katalogowy: 140077
10.15199/64.2022.5.4
soczewica zielona
słód
brzeczka
jakość
green lentils
malt
grain
quality
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY 2022-5
Parametry jakościowe brzeczki wytworzonej z soczewicy zielonej uprawianej w różnych lokalizacjach
Katarzyna Fulara
Aleksander Poreda
nr katalogowy: 140077
10.15199/64.2022.5.4
soczewica zielona
słód
brzeczka
jakość
green lentils
malt
grain
quality
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY 2022-5
Parametry jakościowe brzeczki wytworzonej z soczewicy zielonej uprawianej w różnych lokalizacjach
Katarzyna Fulara
Aleksander Poreda
nr katalogowy: 140077
10.15199/64.2022.5.4
soczewica zielona
słód
brzeczka
jakość
green lentils
malt
grain
quality
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2012-5
Wpływ ekstraktów roślinnych z dzikiej róży i hibiskusa na rozpuszczalność pooperacyjnych kamieni nerkowych
Ewa Brychcy
Andrzej Jarmoluk
Krzysztof Kaliński
Krzysztof Marycz
Przemysław Skibiński
Anna Zimoch
Roman Gancarz
nr katalogowy: 68139
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY 2012-3a
Problematyka stosowania źródeł LED w samochodowej technice świetlnej
Piotr KAŹMIERCZAK
nr katalogowy: 66573
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2013-10
Effect of the surfactant type on its ability to extract oil-derived products from various substrates. Wpływ surfaktantu na zdolność wymywania ropopochodnych z różnych podłoży
Bożena Twardochleb
Izabela Semeniuk
Anna Jaszkiewicz
Joanna Fleszer
nr katalogowy: 79850
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2013-6
Extraction of paprika carotenoids with supercritical carbon dioxide. Ekstrakcja barwników karotenoidowych z papryki ditlenkiem węgla o parametrach nadkrytycznych
Dorota Kostrzewa
Edward Rój
Agnieszka Dobrzyńska-Inger
nr katalogowy: 77331
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY 2010-12
Baza wiedzy w inteligentnym systemie pomiarowym do badania centrów defektowych w półprzewodnikowych materiałach półizolujących
Marek SUPRONIUK
Paweł KAMIŃSKI
Michał PAWŁOWSKI
Roman KOZŁOWSKI
Marek PAWŁOWSKI
nr katalogowy: 56670
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2015-12
Physicochemical and biological methods of deodorization. Theoretical and practical aspects Fizykochemiczne i biologiczne metody dezodoryzacji. Aspekty teoretyczne i praktyczne
Magdalena Oleksy
Zbigniew Dobrzański
Katarzyna Matusiak
Sebastian Borowski
Mariusz Korczyński
Beata Gutarowska
nr katalogowy: 95914
10.15199/62.2015.12.36
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY 2015-11
Automatic Extraction of Parallelism for Mobile Devices
Marek PAŁKOWSKI
nr katalogowy: 94740
10.15199/48.2015.11.40
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY 2016-9
Przerób słodu z surowcami niesłodowanymi a wydajność warzelni
Józef Błażewicz
Joanna Kawa-Rygielska
Witold Pietrzak
Agata Arian
nr katalogowy: 101014
10.15199/64.2016.9.1
OCHRONA PRZED KOROZJĄ 2016-4
Ograniczenie zasięgu polaryzacji izolatorem w pomiarach elektrochemicznych szybkości korozji stalowego zbrojenia w betonie
Tomasz Jaśniok
Mariusz Jaśniok
nr katalogowy: 97714
10.15199/40.2016.4.6
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY 2015-5
Zastosowanie metody zbiorów poziomicowych do wyodrębniania struktur naczyniowych w obrębie nerki w celu minimalizacji inwazyjności zabiegów onkologicznych
Katarzyna BUGAJSKA
Andrzej SKALSKI
Tomasz DREWNIAK
Janusz GAJDA
nr katalogowy: 91056
10.15199/48.2015.05.18
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY 2015-2
Parallel Code Generation for Mobile Devices
Marek PALKOWSKI
nr katalogowy: 89366
10.15199/48.2015.02.31
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2021-9
Oczyszczanie ścieków powstających w procesie produkcji gryzaków dla psów
Sławomir Żak
nr katalogowy: 133330
10.15199/62.2021.9.23
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2021-9
Oczyszczanie ścieków powstających w procesie produkcji gryzaków dla psów
Sławomir Żak
nr katalogowy: 133330
10.15199/62.2021.9.23
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2021-9
Oczyszczanie ścieków powstających w procesie produkcji gryzaków dla psów
Sławomir Żak
nr katalogowy: 133330
10.15199/62.2021.9.23
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2021-9
Oczyszczanie ścieków powstających w procesie produkcji gryzaków dla psów
Sławomir Żak
nr katalogowy: 133330
10.15199/62.2021.9.23
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2021-9
Oczyszczanie ścieków powstających w procesie produkcji gryzaków dla psów
Sławomir Żak
nr katalogowy: 133330
10.15199/62.2021.9.23
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2021-9
Oczyszczanie ścieków powstających w procesie produkcji gryzaków dla psów
Sławomir Żak
nr katalogowy: 133330
10.15199/62.2021.9.23
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2019-8
Projektowanie funkcjonalnych piw rzemieślniczych o właściwościach prozdrowotnych
Katarzyna Gościnna
Jarosław Pobereżny
Elżbieta Wszelaczyńska
Sylwia Łaba
Krzysztof Świerczyński
nr katalogowy: 121993
10.15199/65.2019.8.10
piwo
dodatki funkcjonalne
polifenole
zdolność przeciwutleniająca
beer
functional additives
total phenols
antioxidant activity
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2019-4
Suplementy diety wspomagające odchudzanie
Magdalena Maszewska
Anna Florowska
Justyna Pękul
nr katalogowy: 119830
10.15199/65.2019.4.3
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2022-6
Wpływ odmiany surowca na wybrane wyróżniki jakościowe soków z jagody kamczackiej
Stanisław Kalisz
Natalia Polak
Małgorzata Jodłowska
nr katalogowy: 138325
10.15199/65.2022.6.6
jagoda kamczacka
odmiana
sok
polifenole
antocyjany
blue honeysuckle
cultivar
juice
polyphenols
anthocyanins
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2022-6
Wpływ odmiany surowca na wybrane wyróżniki jakościowe soków z jagody kamczackiej
Stanisław Kalisz
Natalia Polak
Małgorzata Jodłowska
nr katalogowy: 138325
10.15199/65.2022.6.6
jagoda kamczacka
odmiana
sok
polifenole
antocyjany
blue honeysuckle
cultivar
juice
polyphenols
anthocyanins
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH