Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AURA
AUTO MOTO SERWIS
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
GAZETA CUKROWNICZA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ODZIEŻ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
Menu
Menu
Menu
Prenumerata
Prenumerata
Publikacje
Publikacje
Drukarnia
Drukarnia
Kolportaż
Kolportaż
Reklama
Reklama
O nas
O nas
ui-button
Twój Koszyk
Twój koszyk jest pusty.
Niezalogowany
Niezalogowany
Zaloguj się
Zarejestruj się
Reset hasła
Czasopismo
|
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
|
Rocznik 2023 - zeszyt 6
Ocena towaroznawcza wybranych soków owocowych pakowanych w różny sposób
Commodity Evaluation of Selected Fruit Juices Packaged in Different Ways
10.15199/65.2023.6.3
Joanna Maria Klepacka
nr katalogowy: 143821
10.15199/65.2023.6.3
Streszczenie
W pracy analizowano wpływ rodzaju opakowania (karton, plastik, szkło) na wybrane wyróżniki oceny towaroznawczej soków owocowych (kwasowość, ekstrakt, cechy sensoryczne: barwę, klarowność, zapach i smak oraz pożądalność). Wykazano, że najlepszymi właściwościami w tym zakresie cechują się soki w opakowaniach kartonowych, które charakteryzowały się najbardziej intensywnym smakiem i zapachem (w przypadku soków jabłkowych) i najlepszą klarownością (w przypadku soków pomarańczowych). Rodzaj stosowanej technologii pakowania nie wpływał na odczyn soków, natomiast na poziom ekstraktu wpływał w niewielkim zakresie.
Abstract
The paper analyzes the impact of the type of packaging (cardboard, plastic, glass) on selected characteristics of the commodity evaluation of fruit juices (acidity, extract, sensory features: color, clarity, smell and taste, and desirability). It has been shown that the best properties had juices in carton packs, which were characterized by the most intense taste and smell (in the case of apple juices) and the best clarity (in the case of orange juices). The type of used packaging technology did not affect the pH of the juices, but it had a small effect on the level of the extract.
Słowa kluczowe
soki
ocena towaroznawcza
ekstrakt
kwasowość
pakowanie
Keywords
juices
commodity evaluation
extract
acidity
packaging
Bibliografia
[1] Alamri M.S., A.A.A. Qasem, A.A. Mohamed, S. Hussain, M.A. Ibraheem, G. Shamlan, H.A. Alqah, A.A. Qasha. 2021.„Food packaging’s materials: A food safety perspective”. Saudi Journal of Biological Sciences 28 : 4490-4499. Doi: 10.1016%2Fj.sjbs.2021.04.047. [2] Antonowicz K., W. Osmala-Kurpiewska, A. Piekut. 2021. „Świadomość rodziców na temat zagrożenia zdrowia dzieci wynikającego z narażenia na wybrane substancje chemiczne przechodzące z opakowań tworzyw sztucznych do żywności”. Medycyna Ogólna i Nauki o Zdrowiu 27 (3) : 297-305. Doi: 10.26444/ monz/140158. [3] Aslam A., T. Zahoor, M.R. Khan, A. Khaliq, M. Nadeem, A. Sagheer, M.F.j. Chugtai, M.W. Sajid. 2019. „Studying the influence of packaging materials and storage on the physiochemical and microbial characteristics of black plum (Syzygium cumini) jam”. Journal of Food Processing and Preservation 43 : e13941. Doi: 10.1111/jfpp.13941. [4] Baryłko-Pikielna N., I. Matuszewska, A. Szczecińska, J. Radzanowska, M. Jeruszka. 2002.„Jakość sensoryczna rynkowych soków jabłkowych i pomarańczowych”. Żywność 1 (30) : 34-50. [5] Cąderek T. 2006. „Opakowania do soków, nektarów i innych napojów bezalkoholowych”. Opakowanie 8 : 20-26. [6] Chen S., S. Brahma, J. Mackay, C. Cao, B. Aliakbarian. 2020.„the role of smart packaging system in food supply chain”. Journal of Food Science 85 (3) : 517-525. Doi: 10.1111/1750-3841.15046. [7] Cywińska-Antonik M., S. Skąpska. 2022.„Soki owocowe o obniżonej zawartości cukru – przyszłościowy trend w branży sokowniczej?”Przemysł Fermentacyjny i Owocowo-Warzywny 6 : 21-25. [8] Czarnowska M., E. Gujska, J. Stocka, J. Michalak, M. Urbaniak. 2015. „Ocena wybranych wyróżników autentyczności soków i napojów typu multiwitamina”. Zeszyty Naukowe Akademii Morskiej w Gdyni 88 : 142-149. [9] Duncan S.E., S. Hannah. 2012. „Light-protective packaging materials for foods and beverages”. w Emerging food packaging technologies, 303-322. Woodhead Publishing. [10] Drago E., R. Campardelli, M. Pettinato, P. Perego. 2020. „Innovations in smart packaging concepts for food: an extensive review”. Foods 9: 1628. Doi: 10.3390/foods9111628. [11] Grębowiec M. 2021. „Rola elementów warunkujących jakość w kształtowaniu konkurencyjnej oferty produktów żywnościowych”. Zeszyty Naukowe Turystyka i Rekreacja 28 (2) : 59-78. [12] Groele B. 2022.„Fakty i mity o sokach”. Przemysł Spożywczy 76 (6) : 19-22. Doi: 10.15199/65.2022.6.4. [13] Lenart M. 2021.„Nawyki zakupowe i preferencje opakowaniowe konsumentów przy wyborze produktów mleczarskich”. w Wieloaspektowość Współczesnej Logistyki –Transport, Miasto, Konsumenci (pod red. B. Galińskiej), Seria monografie Politechniki Łódzkiej 2381. Wydawnictwo Politechniki Łódzkiej. [14] Matuszewska I., A.Szczecińska.1998.„Jakość sensoryczna krajowych soków warzywnych i owocowych”. W Soki warzywne i owocowe a zdrowie, Praca pod red. I. Nadolnej i L. Szponara, 81-111. Prace iŻŻ. [15] Michalak-Majewska M., W. Żukiewicz-Sobczak W., J. Kalbarczyk. 2009. „Ocena składu i właściwości soków owocowych preferowanych przez konsumentów”. Bromatologia i Chemia Toksykologiczna XLii(3) : 836-841. [16] Nabrdalik M., P. Świsłowski. 2017. „Ocena mikrobiologiczna niepasteryzowanych soków owocowych i warzywnych”. Proceedings of ECOpole 11 (2) : 541-551. Doi: 10.2429/proc.2017.11(2)062. [17] Platta A. 2011. „Ocena jakościowa wybranych, świeżych soków i napojów owocowych”. Zeszyty Naukowe 196 : 45-52. [18] PN-EN 1132:1999: Soki owocowe i warzywne – oznaczanie PH. [19] PN-EN 12143: 2000: Soki owocowe i warzywne – oznaczanie zawartości substancji rozpuszczalnych metodą refraktometryczną. [20] Popis M. 2009.„Znaczenie opakowań w kształtowaniu jakości żywności”. Opakowanie 54 (09) : 17-19. [21] Szczepańska J., F.j. Barba, S. Skąpska, K. Marszałek. 2022. „Changes in the polyphenolic profile and oxidoreductases activity under static and multi-pulsed high pressure processing of cloudy apple juice”. Food Chemistry 384 (4) : 132439. Doi: 10.1016/j.foodchem.2022.132439. [22] Stawarska A., D. Dębowska, A. Tokarz. 2016.„Analiza zawartości wybranych cukrów w sokach owocowych i nektarach”. Bromatologia i Chemia Toksykologiczna XLiX (3) : 412-416. [23] Synowiec-Wojtarowicz A., K. Czardybon, K. Pawłowska-Góral. 2014.„Ocena wpływu obróbki termicznej na zawartość związków o właściwościach przeciwutleniających i parametry barwy wybranych soków owocowych”. Problemy Higieny i Epidemiologii 95 (2) : 449-451. [24] Teleszko M., J. Kolniak, J. Oszmiański. 2010.„Wpływ odmiany jabłek na zmętnienie i barwę naturalnie mętnych soków”. W Jakość i prozdrowotne cechy żywności (pod red. M. Wojtatowicz i J. Kawyrygielskiej), 27-38. Wydawnictwo Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu. [25] Trojanowicz P. 2017.„Soki NFC w natarciu”. Przemysł Fermentacyjny i Owocowo-Warzywny 11-12:38-42. [26] Walczak Z., S. Kalisz. 2019.„Soki owocowe jako źródło składników bioaktywnych”. Przemysł Spożywczy 73 (12) : 34-39. Doi: 10.15199/65.2019.12.6. [27] Wang J., Q. Liu, B. Xie, Z. Sun. 2020.„Effect of ultrasound combined with ultraviolet treatment on microbial inactivation and quality properties of mango juice”. Ultrasonics-Sonochemistry 64 : 105000. Doi: 10.1016/j.ultsonch.2020.105000. [28] Wojtasik A.,E. Pietraś, E. Matczuk, B. Sińska. 2018.„ocena spożycia flawonoidów z kawą, herbatą i sokami owocowymi w grupie kobiet w wieku 63-82 lata”. Problemy Higieny i Epidemiologii 99 (1) : 47-51. [29] Żbikowska A., A. Mendryk, S. Onacik-Gür, K. Marciniak-Łukasiak, I. Szymańska. 2019. „Analiza opinii konsumentów na temat bezpieczeństwa opakowań do żywności. Badania wstępne”. Nauki Inżynierskie i Technologie 1 (32) : 58-69. Doi: 10.15611/nit.2019.1.04.
Treść płatna
Jeśli masz wykupiony/przyznany dostęp -
zaloguj się
.
Skorzystaj z naszych propozycji zakupu!
Publikacja
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY- e-publikacja (pdf) z zeszytu 2023-6 , nr katalogowy 143821
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
10.00 zł
Do koszyka
Zeszyt
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY- e-zeszyt (pdf) 2023-6
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
32.00 zł
Do koszyka
Prenumerata
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - prenumerata cyfrowa
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
330.00 zł
Do koszyka
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - papierowa prenumerata roczna + wysyłka
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - papierowa prenumerata roczna
432.00 zł brutto
400.00 zł netto
32.00 zł VAT
(stawka VAT 8%)
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - pakowanie i wysyłka
42.00 zł brutto
34.15 zł netto
7.85 zł VAT
(stawka VAT 23%)
474.00 zł
Do koszyka
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - PAKIET prenumerata PLUS
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - PAKIET prenumerata PLUS (Prenumerata papierowa + dostęp do portalu sigma-not.pl + e-prenumerata)
498.00 zł brutto
461.11 zł netto
36.89 zł VAT
(stawka VAT 8%)
498.00 zł
Do koszyka
Zeszyt
2023-6
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH