Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AURA
AUTO MOTO SERWIS
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
GAZETA CUKROWNICZA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ODZIEŻ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
Menu
Menu
Menu
Prenumerata
Prenumerata
Publikacje
Publikacje
Drukarnia
Drukarnia
Kolportaż
Kolportaż
Reklama
Reklama
O nas
O nas
ui-button
Twój Koszyk
Twój koszyk jest pusty.
Niezalogowany
Niezalogowany
Zaloguj się
Zarejestruj się
Reset hasła
Czasopismo
|
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
|
Rocznik 2022 - zeszyt 12
Technologia oczyszczania ścieków z przemysłowej produkcji masła. Cz. I. Badania z wykorzystaniem mobilnego zestawu w powiększonej skali
Technology of wastewater treatment from industrial butter production. Part 1. Studies using the mobile set-up in enlarged scale
10.15199/62.2022.12.5
Sławomir Żak
nr katalogowy: 141006
10.15199/62.2022.12.5
Streszczenie
W przepływowej instalacji doświadczalnej wyznaczono warunki usuwania tłuszczu, jak również pozostałych ładunków zanieczyszczeń metodami koagulacyjnymi z końcową separacją faz zdyspergowanych metodami flotacyjnymi ze ścieków z produkcji masła. W temp. 30±3°C porównano skuteczność flotacji: a) zdyspergowanym powietrzem (FDP), b) wg własnego wynalazku ze wspomaganiem 30-proc. nadtlenkiem wodoru (Ox) lub z dodatkowym zastosowaniem reagentów oraz c) za pomocą PAX® 18 albo PAX® XL 60. Metodami a lub b uzyskiwano flotaty zawierające tłuszcz na poziomie odpowiednio 7–16 lub 9–21%. Metodą c uzyskano stopień eliminacji zanieczyszczeń określony parametrami: EE i ZO (ekstrakt eterowy i zawiesiny ogółem) > 99%, BZT5 i ChZT (biochemiczne i chemiczne zapotrzebowanie na tlen) > 40% i > 60%, P (fosfor ogółem) > 85% i NKjh (azot ogółem Kjeldahla) < 35%.
Abstract
The experimental flow plant was used to determine conditions for the removal of fat and other pollutant loads by coagulation methods with a final separation of dispersed phases by flotation methods from butter production wastewater. At 30±3°C, the efficiency of flotation was compared: a) with dispersed air, b) according to the author’s invention with support of 30% hydrogen peroxide or with additional use of reactants c) with PAX® 18 or PAX® XL 60. Using method c), it was possible to obtain the degree of pollutant elimination, defined by the parameters EE and TSS (ether extract and total suspended solids) > 99%, BOD5 and COD > 40% and > 60%, resp., total P > 85% and Kjeldahl total N < 35%.
Słowa kluczowe
ścieki z przemysłowej produkcji masła
mobilny zestaw badawczy w powiększonej skali
oczyszczanie ścieków
flotacja
Keywords
wastewater from industrial butter production
pretreatment of wastewater
mobile set-up in enlarged scale
flotation
Bibliografia
[1] T. Yonar, Ö. Sivrioğlu, N. Özengin, [w:] Technological approaches for novel applications in dairy processing (red. N. Koca), IntechOpen, London 2018, DOI: 10.5772/intechopen.77110. [2] T.J. Britz, C. van Sckalwyk, Y.T. Hung, Treatment of dairy processing wastewater. Handbook of industrial and hazardous waste treatment, Marcel Dekker, New York 2004, DOI: 0-8493-7236-4. [3] J.P. Kushwaha, C. Srivastana, I.D. Mall, Critic. Rev. Food Sci. Nutr. 2011, 54B, 442, DOI: 10.1080/10408391003663879. [4] A. Tikariha, S. Omprakash, J. Appl. Environ. Microbiol. 2014, 2, nr 1, 16, DOI: 10.12691/jaem-2-1-4. [5] A. Thomas, C.T. Sathian, IOSR-JESTFT 2014, 8, nr 6, 41, www.iosrjournals.org. [6] S. Edgar, M. Axel, Milk and dairy product technology, New York 1998, DOI: 10.1201/9780203747162. [7] https://www.spxflow.com/assets/original/gerstenberg-schroder-butter- production-gb.pdf, dostęp 31.08.2022 r. [8] https://books.lib.uoguelph.ca/dairyscienceandtechnologyebook/chapter/ butter-manufacture/, dostęp 31.08.2022 r. [9] https://www.wmfts.com/en/food-and-beverage/dairy/butter-production/, dostęp 31.08.2022 r. [10] https://wedocs.unep.org/handle/20.500.11822/9562, dostęp 31.08.2022 r. [11] https://www.macdermidenvio.com/resources/blog/how-cip-affects-waste - water-process, dostęp 31.08.2022 r. [12] A. Tawfika, M. Sobheyb, M. Badawya, Desalination 2008, 227, nr 1–3, 167, DOI: 10.1016/j.desal.2007.06.023. [13] A.K. Slavov, Food Technol. Biotechnol. 2017, 55, nr 1, 14, DOI: 10.17113/ ftb.55.01.17.4520. [14] J.T. Britz, C. van Schalwyk, Y.T. Hung, [w:]: Waste treatment in the food processing industry (red. L.K. Wang, Y.T. Hung, H.H. Lo, C. Yapijakis), CRC Press, Boca Raton 2006, DOI: 10.1201/9781420037128. [15] B.S. Shete, N.P. Shinkar, Int. J. Curr. Eng. Technol. 2013, 3, nr 5, 1611, https:// inpressco.com/wp-content/uploads/2013/11/Paper31611-1615.pdf. [16] N. Kaur, Groundwater Sustain. Develop. 2021, 14, 100640, DOI: 10.1016/j. gsd.2021.100640. [17] W.Finnegan, E.Clifford, J.Goggins, N.O’Leary, A.Dobson, N.Rowan, L.Xiao, S. Miao, K. Fitzhenry, P. Leonard, E. Tarpey, B. Gil-Pulido, F. Gao, X. Zhan, J. Dairy Res. 2018, 85, 366, DOI: 10.1017/S0022029918000614. [18] Woodard & Curran Inc., Industrial waste treatment handbook, Part 7, Woodard & Curran Inc., 2006, DOI: 10.1016/B978-075067963-3/50009-6. [19] Woodard & Curran Inc., Industrial waste treatment handbook, Part 10, Woodard & Curran Inc., 2006, DOI: 10.1016/B978-075067963-3/50012-6. [20] G. Towler, R.K. Sinnott, Chemical engineering design, Elsevier, 2013, DOI: 10.1016/B978-0-08-096659-5.00015-8. [21] S. Balicki, Przem. Chem. 2021, 98, nr 5, 1466, DOI: 10.15199/62.2019.9.28. [22] A.R. Parkinson, R.J. Balling, J.D. Hedengren, Optimization methods for engineering design. Applications and theory, Brigham Young University, Provo, USA, 2013, https://apmonitor.com/me575/uploads/Main/optimiza- tion_book.pdf. [23] C.F.J.Wu, M.Hamada, Experiments: planning, analysis,andparameterdesign optimization, Wiley & Sons, New York 2000. [24] G. Zeng, R. Jiang, G. Huang, M. Xu, J. Li, J. Environ. Manage. 2007, 82, nr 2, 250, DOI: 10.1016/j.jenvman.2005.12.024. [25] N.Shammas, L.Wang, H.Hahn,[w:] Handbook of environmental engineering (red. L. Wang, N. Shammas, W. Selke, D. Aulenbach), t. 12, Humana Press, New York 2010, DOI: 10.1007/978-1-60327-133-2. [26] http://www.projprzemeko.pl/oczyszczenie-sciekow-przem/paleta-doswiad- czalna-do-badan-w-rzeczywistej-skali-przemyslowej.html, dostęp 31.08.2022 r. [27] Patpol.211742B1(2012). [28] https://www.brenntag.com/pl-pl/branze/woda-i-scieki/,dostęp31.08.2022r. [29] https://www.kemipol.com.pl/,dostęp31.08.2022r. [30] http://www.projprzemeko.pl/technologie-fototermiczne/technolo- gia-wytwarzania-rurek-ciepla.html, dostęp 31.08.2022 r. [31] S.Żak, Przem. Chem. 2021,100, nr 12,1163,DOI:10.15199/62.2021.12.3. [32] S. Żak, Przem. Chem. 2019, 98, nr 9, 1466, DOI: 10.15199/62.2019.9.28. [33] PN-EN ISO 10523: 2012, Jakość wody. Oznaczanie pH. [34] PN-EN 872:2007+Ap1:2007, Jakość wody. Oznaczanie zawiesin. Metoda z zastosowaniem filtracji przez sączki z włókna szklanego. [35] PN-C-04573/01:1986, Badania zawartości substancji ekstrahujących się rozpuszczalnikami organicznymi. Oznaczanie całkowitej zawartości substancji organicznych ekstrahujących się eterem naftowym metodą wagową. [36] PN-ISO15705:2005, Jakość wody. Oznaczanie indeksu chemicznego zapotrzebowania tlenu (SP-ChZT). [37] PN-EN ISO 5815-1:2019-12, Jakość wody. Oznaczanie biochemicznego zapotrzebowana tlenu po n dniach (BZTn). Cz. 1. Metoda rozcieńczeń, z dodatkiem materiału zaszczepiającego i allilotiomocznika. [38] PN-EN 25663:2001, Jakość wody. Oznaczanie azotu Kjeldahla. Metoda pomineralizacji z selenem i fosfor ogółem (P). [39] PN-EN ISO 6878:2006+Ap1,Ap2: 2010, Jakość wody. Oznaczanie fosforu. Metoda spektrometryczna z molibdenianem amonu. [40] https://di-box.com.pl/pomiary-fizykochemiczne/pomiar-redox.htm, dostęp 31.08.2022 r. [41] PN-EN ISO 12020:2002, Jakość wody. Oznaczanie glinu. Metody atomowej spektrometrii absorpcyjnej. [42] PN-EN 17183:2019-02, Charakterystyka osadów ściekowych. Ocena gęstości osadów ściekowych. [43] PN-EN 15934:2013-02, Osady ściekowe, uzdatnione bioodpady, gleba oraz odpady. Oznaczanie suchej masy poprzez oznaczanie zawartości suchej pozostałości lub zawartości wody. [44] C. Gurd, B. Jefferson, R. Villa, C. De Castro Rodriguez, Water Environ. J. 2018, 34, nr 5, 1. DOI: 10.1111/wej.12431. [45] A.P. Davis, A. Torrents, G. Khorsha, J. Ducoste, The production and fate of fats, oils and grease from small dairy-based food service establishments. Washington Suburban Sanitary Commission, 2011. https://www.wsscwater. com/files/live/sites/wssc/files/PDFs/WSSC%20FInal%20Report%20DAIRY%20 APR%202011_4384558.pdf. [46] PN-EN ISO 660:2021-03, Oleje i tłuszcze roślinne oraz zwierzęce. Oznaczanie liczby kwasowej i kwasowości. [47] PN-ISO 3976:2014-11, Tłuszcz mleczny. Oznaczanie liczby nadtlenkowej. [48] AOAC 920.160: 41.1.18 AOAC Official Method 920.160, Saponification number (Koettstorfer number) of oils and fats. [49] I. Talinli, G.K. Anderson, Water Res. 1992, 26, nr 1, 107, DOI: 10.1016/0043- 1354(92)90118-N. [50] E. Lee, H. Lee, Y.K. Kim, K. Sohn, K. Lee, Int. J. Environ. Sci. Technol. 2011, 8, nr 2, 381, DOI: 10.1007/BF03326225. [51] N. Steiner, R. Gec, Environ. Prog. 1992, 11, nr 4, 261, DOI: 10.1002/ep.670110412. [52] https://www.h2o2.com/industrial/applications.aspx?pid=83&name=Indus- trial-Applications, dostęp 31.08.2022 r. [53] https://docplayer.pl/110149283-Koagulanty-glinowe-pax-kierunki-rozwoju-dowiadczenia-eksploatacyjne.html, dostęp 31.08.2022 r. [54] J. Gumińska, M. Kłos, Environ. Prot. Eng. 2012, 38, nr 1, 103. [55] J. Gumińska, Przem. Chem. 2012, 91, nr 12, 2351. [56] J. Gumińska, M. Kłos, Przem. Chem. 2013, 92, nr 8, 1444. [57] M. Yan, D. Wang, J. Ni, J. Qu, Ch.W.K. Chow, H. Liu, Water Res. 2008, 42, 3361. [58] J. Jia-Qian, N.J.D. Graham, Chem. Ind. 1997, 5, nr 10, 81.
Zeszyt
PRZEMYSŁ CHEMICZNY- e-zeszyt (pdf) 2022-12
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
58.00 zł
Do koszyka
Prenumerata
PRZEMYSŁ CHEMICZNY - prenumerata cyfrowa
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
762.00 zł
Do koszyka
PRZEMYSŁ CHEMICZNY - prenumerata PLUS
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
PRZEMYSŁ CHEMICZNY - PAKIET prenumerata PLUS (Prenumerata papierowa + dostęp do portalu sigma-not.pl + e-prenumerata)
1002.00 zł brutto
927.78 zł netto
74.22 zł VAT
(stawka VAT 8%)
1002.00 zł
Do koszyka
PRZEMYSŁ CHEMICZNY - papierowa prenumerata roczna + wysyłka
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
PRZEMYSŁ CHEMICZNY - papierowa prenumerata roczna
960.00 zł brutto
888.89 zł netto
71.11 zł VAT
(stawka VAT 8%)
PRZEMYSŁ CHEMICZNY - pakowanie i wysyłka
42.00 zł brutto
34.15 zł netto
7.85 zł VAT
(stawka VAT 23%)
1002.00 zł
Do koszyka
Open Access
Zeszyt
2022-12
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH