Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AURA
AUTO MOTO SERWIS
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
GAZETA CUKROWNICZA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ODZIEŻ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
Menu
Menu
Menu
Prenumerata
Prenumerata
Publikacje
Publikacje
Drukarnia
Drukarnia
Kolportaż
Kolportaż
Reklama
Reklama
O nas
O nas
ui-button
Twój Koszyk
Twój koszyk jest pusty.
Niezalogowany
Niezalogowany
Zaloguj się
Zarejestruj się
Reset hasła
Czasopismo
|
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
|
Rocznik 2022 - zeszyt 9
Probiotyczne surowce jako składniki aktywne formulacji kosmetycznych
Probiotic raw materials as active ingredients of cosmetic formulations
10.15199/62.2022.9.11
Anna Łętocha
Małgorzata Miastkowska
Elżbieta Sikora
nr katalogowy: 139555
10.15199/62.2022.9.11
Streszczenie
Opracowano serię kosmetyków z dodatkiem probiotyków, takich jak filtrat ekstraktu Lactobacillus, filtrat lizatu fermentacji Lactobacillus oraz ekstrakt filtratu fermentacji Bacillus. Zbadano właściwości fizyczno-chemiczne i użytkowe otrzymanych, stabilnych produktów. Dodatkowo przeprowadzono badania aparaturowe na grupie probantów za pomocą analizatora stanu skóry (Aramo TS). Otrzymane wyniki potwierdziły, że opracowane preparaty, zawierające probiotyki w formie filtratów, stanowią źródło substancji aktywnych i wpływają pozytywnie na poprawę stanu skóry.
Abstract
The base oil/water emulsion was prepd. by mixing the phases at 70°C for 15 min at 500 rpm. After cooling down to 40°C, the active ingredient (Lactobacillus Extract Filtrate, Lactobacillus Ferment Lysate Filtrate or Bacillus Ferment Filtrate Extract) was added and stirred until the emulsion was cooled to 25°C, then the acidity regulator was added and homogenized at 7000 rpm for 3 min. The phys. and chem. properties of the preparations (pH, viscosity, droplet size of the dispersed phase and stability), microbiol. purity and the functional properties with the participation of probants were studied. The addn. of probiotics to cosmetic prepns. improved the condition of the skin. A significant increase in the level of skin hydration and redn. of discoloration were obsd.
Słowa kluczowe
probiotyk
formulacje kosmetyczne
filtrat ekstraktu Lactobacillus
filtrat lizatu fermentacji Lactobacillus
ekstrakt filtratu fermentacji Bacillus
analiza stanu skóry
Keywords
probiotics
cosmetic formulation
Lactobacillus extract filtrate
Lactobacillus ferment lysate filtrate
Bacillus ferment filtrate extract
skin condition analysis
Bibliografia
[1] E.A. Grice, J.A. Segre, Nat. Rev. Microbiol. 2011, 9, nr 4, 244, https://doi. org/10.1038/nrmicro2537. [2] K.T. Holland, R.A. Bojar, Am. J. Clin. Dermatol. 2002, 3, nr 7, 445, https://doi. org/10.2165/00128071-200203070-00001. [3] Y.E. Chen, M.A. Fischbach, Y. Belkaid, Nature 2018, 553, nr 7689, 427, https:// doi.org/10.1038/nature25177. [4] T.C. Scharschmidt, M.A. Fischbach, Drug Discov. Today Dis. Mech. 2013, 10, nr 3–4, 1, https://doi.org/10.1016/j.ddmec.2012.12.003. [5] É. Butler, C. Lundqvist, J. Axelsson, Microorganisms 2020, 8, nr 7, 15, https:// doi.org/10.3390/microorganisms8071026. [6] B. Paetzold, J.R. Willis, J. Pereira De Lima, N. Knödlseder, H. Brüggemann, S.R. Quist, T. Gabaldón, M. Güell, Microbiome 2019, 7, nr 1, 1, https://doi. org/10.1186/s40168-019-0709-3. [7] H.J. Lee, S.E. Jeong, S. Lee, S. Kim, H. Han, C.O. Jeon, MicrobiologyOpen 2018, 7, nr 2, 1, https://doi.org/10.1002/mbo3.557. [8] A. Łętocha, E. Sikora, EYEC Monograph , 9th European Young Engineers Conference, 2021, 47. [9] M. Bustamante, B.D. Oomah, W.P. Oliveira, C. Burgos-Díaz, M. Rubilar, C. Shene, Folia Microbiol. (Praha) 2020, 65, nr 2, 245, https://doi.org/10.1007/ s12223-019-00759-3. [10] Y.Belkaid, J.A.Segre, Science 2014, 346, nr 6212, 954. https://doi.org/10.1126/ science.1260144. [11] M. Warming, C. Lassen, F. Christensen (red.), Survey of cosmetic products with “probiotic” or “prebiotic” claims, Danish EPA, 2016. [12] C.Hill, F.Guarner, G.Reid, G.R.Gibson, D.J.Merenstein, B.Pot, L.Morelli, R.B. Canani, H.J. Flint, S. Salminen, P.C. Calder, M.E. Sanders, Nat. Rev. Gastroenterol. Hepatol. 2014, 11, nr 8, 506, https://doi.org/10.1038/nrgas- tro.2014.66. [13] A.C.Ouwehand, S.Lahtinen, K.Tiihonen, [w:] Textbook of aging skin (red.M.A. Farage, K.W. Miller, H.I. Maibach), Springer 2017, https://doi.org/10.1007/978- 3-662-47398-6. [14] Y.Dixit, A.Wagle, B.Vakil, J. Food Microbiol. Saf. Hyg. 2016, 1, nr 2,111. https:// doi.org/10.4172/2476 2059.1000111. [15] Rozporządzenie nr 1223/2009 dotyczące produktów kosmetycznych, Dz.Urz. UE L 342/59. [16] S. Puebla-Barragan, G. Reid, Molecules 2021, 26, nr 5, 1249. [17] M.Fourniere, T.Latire, D.Souak, M.G.J.Feuilloley, G.Bedoux, Microorganisms 2020, 8, nr 11, 1752. [18] R.Sfriso, M.Egert, M.Gempeler, R.Voegeli, R.Campiche, Int. J. Cosmet. Sci. 2020, 42, nr 2, 116. [19] W.Brand-Williams, M.E.Cuvelier, C.Berset, LWT Food Sci. Technol. 1995, 28, nr 1, 25, https://doi.org/10.1016/S0023-6438(95)80008-5. [20] Schülke & Mayr GmbH, Product information: Mikrocount® Duo. [21] I. Khmaladze, É. Butler, S. Fabre, J.M. Gillbro, Exp. Dermatol. 2019, 28, nr 7, 822, https://doi.org/10.1111/exd.13950. [22] A. Guéniche, P. Bastien, J.M. Ovigne, M. Kermici, G. Courchay, V. Chevalier, L. Breton, I. Castiel-Higounenc, Exp. Dermatol. 2010, 19, nr 8, 1, https://doi. org/10.1111/j.1600-0625.2009.00932.x. [23] Y. Jung, H. Jeong, Y. Cho, E. Lee, H. Jang, Int. J. Mol. Sci. 2019, 20, nr 17, 4289.
Zeszyt
PRZEMYSŁ CHEMICZNY- e-zeszyt (pdf) 2022-9
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
58.00 zł
Do koszyka
Prenumerata
PRZEMYSŁ CHEMICZNY - prenumerata cyfrowa
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
762.00 zł
Do koszyka
PRZEMYSŁ CHEMICZNY - prenumerata PLUS
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
PRZEMYSŁ CHEMICZNY - PAKIET prenumerata PLUS (Prenumerata papierowa + dostęp do portalu sigma-not.pl + e-prenumerata)
1002.00 zł brutto
927.78 zł netto
74.22 zł VAT
(stawka VAT 8%)
1002.00 zł
Do koszyka
PRZEMYSŁ CHEMICZNY - papierowa prenumerata roczna + wysyłka
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
PRZEMYSŁ CHEMICZNY - papierowa prenumerata roczna
960.00 zł brutto
888.89 zł netto
71.11 zł VAT
(stawka VAT 8%)
PRZEMYSŁ CHEMICZNY - pakowanie i wysyłka
42.00 zł brutto
34.15 zł netto
7.85 zł VAT
(stawka VAT 23%)
1002.00 zł
Do koszyka
Open Access
Zeszyt
2022-9
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH