Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AURA
AUTO MOTO SERWIS
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
GAZETA CUKROWNICZA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ODZIEŻ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
Menu
Menu
Menu
Prenumerata
Prenumerata
Publikacje
Publikacje
Drukarnia
Drukarnia
Kolportaż
Kolportaż
Reklama
Reklama
O nas
O nas
ui-button
Twój Koszyk
Twój koszyk jest pusty.
Niezalogowany
Niezalogowany
Zaloguj się
Zarejestruj się
Reset hasła
Czasopismo
|
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
|
Rocznik 2018 - zeszyt 4
Chmiel ekologiczny - najlepszy surowiec do produkcji piwa
Organic Hop - the Best Raw Material for Beer Production
10.15199/64.2018.4.5
Ewa Solarska
Bożena Sosnowska
Marzena Marzec
Marcelina Osińska
Izabela Podgórska-Kryszczuk
nr katalogowy: 113421
10.15199/64.2018.4.5
Streszczenie
Na chmielu uprawianym w systemach konwencjonalnym czy integrowanym stosuje się syntetyczne nawozy oraz środki ochrony roślin. Ubocznym skutkiem stosowania nawozów syntetycznych jest degradacja gleby i eutrofizacja wód. Natomiast ubocznym efektem stosowania pestycydów jest pozostawanie ich w glebie i roślinach, co nie jest obojętne dla zdrowia ludzi i zwierząt. Na jedynej w Polsce plantacji chmielu ekologicznego stosuje się wyłącznie naturalne nawozy i środki ochrony roślin. Po kilku latach uprawy chmielu metodami ekologicznymi doprowadzono do większej żyzności gleby, tj. większej zawartości w niej próchnicy, oraz plonowania roślin na poziomie, jaki uzyskuje się z plantacji konwencjonalnych. Chmiel ekologiczny wyróżnia lepsza jakość szyszek. Stwierdzono w nich większą zawartość cennych związków bioaktywnych w porównaniu z pochodzącymi z konwencjonalnej uprawy. Wysoka jakość szyszek oraz brak w nich pozostałości pestycydów sytuuje je jako najlepszy surowiec dla przemysłu farmaceutycznego i piwowarskiego.
Abstract
On the hop grown in conventional or integrated systems synthetic fertilizers and plant protection chemicals are used. A side effect of the use of synthetic fertilizers is soil degradation and eutrophication of waters. However, the side effect of using pesticides is their staying in the soil and plants, which is not indifferent to human and animal health. Only natural fertilizers and plant protection measures are used on only one in Poland organic hop garden. After several years of hop cultivation by using organic methods, the soil was brought to greater fertility, i.e. higher content of humus in it, and yields of plants at the level that is obtained from conventional hop gardens. Organic hop is distinguished by better quality of cones. A higher content of valuable bioactive compounds compared to those from conventional crops was found in organic cones. High quality of cones without a pesticide residues situate them as the best raw material for the pharmaceutical and brewing industries.
Słowa kluczowe
chmiel ekologiczny
żyzność gleby
biologiczna ochrona roślin
ekstrakty roślinne
preparaty mikrobiologiczne
związki bioaktywne
Keywords
organic hop
soil fertility
biological plant protection
plant extracts
microbial preparations
bioactive ingredients
Bibliografia
[1] Česlová L., M. Holčapek, M. Fidler, J. Drštičková, M. L.īsa. 2009. "Characterisation of prenyflavonoids and hop bitter acids in various classes of Czech beers and hop extracts using high-performance liquid chromatography-mass spectrometry". Journal of Chromatography A 1216 : 7249-7257. [2] Gerhauser C., A. Alt, E. Heiss, A. Gamal-Eldeen, K. Klimo, J. Knauft, I. Neumann, H.R. Scherf, N. Frank, H. Bartsch. 2002. “Cancer chemopreventive activity of Xanthohumol, a natural product derived from hop". Molecular Cancer Therapeutics 1, 959-969. [3] Hallmann E., E. Rembiałkowska. 2012. “Characterization of antioxidant compounds in sweet bell pepper (Capsicum annuum L) under organic and conventional growing systems". Journal of the Science of Food and Agriculture 92, 2409-2415. [4] Lairon D. 2010. “Nutritional quality and safety of organic food. A review". Agronomy for Sustainable Development 30, 1, 33-41. [5] S olarska Ewa. 2009. “Plant protection in organic hops". Proceedings of the Scientific Commission I.H.G.C. Leon. [6] S olarska Ewa. 2011. “Probiotic microorganisms with fermented plant extracts in protection of organic hops". Proceedings of the Scientific Commission I.H.G.C. Lublin. [7] S olarska Ewa. 2016. "Znaczenie rolnictwa ekologicznego dla człowieka i środowiska (The importance of organic farming for the environment and human). W monografii: Rolnictwo przyjazne naturze © Copyright by Wydawnictwo Athenae Gedanenses, ISBN 978-83- 64706-32-5, 107-127. [8] S olarska Ewa., Marzena Marzec. 2015. "Konsorcja mikroorganizmów jako czynnik ochrony upraw przed chorobami i szkodnikami. Badania naukowe w procesie kształtowania polskiej wizji Wspólnej Polityki Rolnej i Wspólnej Polityki Rybackiej". MRiRW w Warszawie, ISBN 978-83-7642-661-7, 84-92. [9] S olarska Ewa, Bożena Sosnowska. 2015. "The impact of plant protection and fertilization on content of bioactive substances in organic hops". Acta Scientiarum Polonorum-Hortorum Cultus Vol. 14, 3, 93-101. [10] S olarska Ewa, Bożena Sosnowska, A. Jastrzębski. 2013. "Uprawy polowe metodami ekologicznymi: określenie dobrych praktyk przy uprawie chmielu metodami ekologicznymi". Wyniki z badań z zakresu rolnictwa ekologicznego realizowanych w 2012 r., MRiRW w Warszawie, ISBN: 978-83-62416-51-6, 43-55.
Treść płatna
Jeśli masz wykupiony/przyznany dostęp -
zaloguj się
.
Skorzystaj z naszych propozycji zakupu!
Publikacja
e-Publikacja (format pdf) - nr 113421 "Chmiel ekologiczny - najl..."
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
10.00 zł
Do koszyka
Zeszyt
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY - e-zeszyt (pdf) 2018-4
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
27.50 zł
Do koszyka
Prenumerata
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY - prenumerata cyfrowa
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
300.00 zł
Do koszyka
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY - papierowa prenumerata roczna + wysyłka
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY - papierowa prenumerata roczna
348.00 zł brutto
322.22 zł netto
25.78 zł VAT
(stawka VAT 8%)
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY - pakowanie i wysyłka
21.00 zł brutto
17.07 zł netto
3.93 zł VAT
(stawka VAT 23%)
369.00 zł
Do koszyka
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY - PAKIET prenumerata PLUS
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY - PAKIET prenumerata PLUS (Prenumerata papierowa + dostęp do portalu sigma-not.pl + e-prenumerata)
450.00 zł brutto
416.67 zł netto
33.33 zł VAT
(stawka VAT 8%)
450.00 zł
Do koszyka
Zeszyt
2018-4
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH