Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AURA
AUTO MOTO SERWIS
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
GAZETA CUKROWNICZA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ODZIEŻ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
Menu
Menu
Menu
Prenumerata
Prenumerata
Publikacje
Publikacje
Drukarnia
Drukarnia
Kolportaż
Kolportaż
Reklama
Reklama
O nas
O nas
ui-button
Twój Koszyk
Twój koszyk jest pusty.
Niezalogowany
Niezalogowany
Zaloguj się
Zarejestruj się
Reset hasła
Baza publikacji
Formularz wyszukiwania
Szukany tekst
Szukaj tylko w tych wybranych czasopismach
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
Wyszukaj
Zobacz przykłady zapytań
title:węgiel
title:"węgiel kamienny"
title:"węgiel kamienny" AND issueYear:2020
authorDesc:"Grzegorz Ojczyk"
authorDesc:"Grzegorz Ojczyk" AND issueYear:2020
abstract:"problemy jakości"
keywords:"węgiel kamienny" AND issueYear:2020
titleAlias:quality
keywordsAlias:"hard coal"
abstractAlias:"food quality"
keywordsAlias:"thermal resistance" AND issueYear:2020
Wynik wyszukiwania
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY 2012-1
Bakterie fermentacji mlekowej - zagrożenie w przemyśle owocowo-warzywnym
Jan Iciek
Edyta Chmal-Fudali
Aneta Antczak
nr katalogowy: 65496
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY 2013-5-6
Rola bakterii fermentacji jabłkowo-mlekowej w winiarstwie
Sylwia Bonin
Marika Bielawska
nr katalogowy: 77523
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY 2015-10
Bakterie kwasu mlekowego - "nowa" mikroflora do fermentacji brzeczki piwnej
Aneta Walczak
Aleksander Poreda
nr katalogowy: 94399
10.15199/64.2015.10.2
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2015-11
Zastosowanie egzopolisacharydów produkowanych przez bakterie kwasu mlekowego
Corinna Markowicz
Marcin T. Schmidt
nr katalogowy: 94953
10.15199/65.2015.11.5
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY 2007-3
Głos piekarza
nr katalogowy: 24438
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY 2017-9
Propagacja bakterii kwasu mlekowego na potrzeby browarnictwa - dobór parametrów procesu
Aneta Ciosek
Aleksander Poreda
Olga Szczepanik
nr katalogowy: 109561
10.15199/64.2017.9.1
bakterie kwasu mlekowego
LAB
piwo kwaśne
propagacja
lactic acid bacteria
LAB
sour beer
propagation
OCHRONA PRZED KOROZJĄ 2012-9s-a
BIOSYNTEZA STEROIZOMERÓW KWASU L- I D-MLEKOWEGO
Piotr Walczak
Elżbieta Ołtuszak-Walczak
Anna Otlewska
Anna Rygała
Katarzyna Dybka
Patrycja Pietraszek
nr katalogowy: 70848
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2015-5
Kultury starterowe w przemyśle mięsnym Bakteriocyny - związki peptydowe produkowane przez kultury starterowe stosowane w celu zwiększania bezpieczeństwa żywności
nr katalogowy: 91369
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY 2008-6
Kwas chlebowy zdrowy i orzeźwiający
Piotr Dziugan
nr katalogowy: 35907
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2010-3
Bakterie probiotyczne w produktach mięsnych
Zbigniew J. Dolatowski
Danuta Kołożyn-Krajewska
nr katalogowy: 50749
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY 2019-5-6
Mash hopping (chmielenie zacieru) - parametry procesu chmielenia a jakość brzeczki
Katarzyna Fulara
Aneta Pater
Aneta Ciosek
Olga Szczepanik
Marek Zdaniewicz
Aleksander Poreda
nr katalogowy: 120733
10.15199/64.2019.5-6.2
chmiel
bakterie kwasu mlekowego
mash hopping
goryczka
hops
lactic acid bacteria
mash hopping
bitterness
GOSPODARKA MIĘSNA 2005-10
Przedłużanie trwałości mięsa drobiowego za pomocą kwasu mlekowego
Jolanta Kołodziej
nr katalogowy: 9624
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY 2019-12
Wpływ nachmielenia brzeczki na bakterie kwasu mlekowego
Aneta Ciosek
Vivien Nagy
Olga Szczepanik
Katarzyna Fulara
Aleksander Poreda
nr katalogowy: 123881
10.15199/64.2019.12.1
bakterie kwasu mlekowego
IBU
związki chmielu
lactic acid bacteria
IBU
hop compounds
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2024-2
SGGW rozwija naturalne sposoby konserwowania żywności
nr katalogowy: 147267
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2016-8
Kultury starterowe w produkcji surowo dojrzewających wyrobów mięsnych
Paulina Kęska
Joanna Stadnik
Katarzyna Neffe-Skocińska
Danuta Kołożyn-Krajewska
nr katalogowy: 100992
10.15199/65.2016.8.5
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY 2019-9
Piekarzu, czy wiesz, że... pieczywo na zakwasie, które obecnie jest lansowane jako najzdrowsze (zresztą słusznie), nie zawsze powinno się tak nazywać?
Krystyna Jarosz
nr katalogowy: 122154
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY 2019-5-6
Bioróżnorodność mikroorganizmów w procesie produkcji wina metodą spontaniczną
Paulina Bogdan
Hubert Antolak
nr katalogowy: 120731
10.15199/64.2019.5-6.1
wino
bioróżnorodność
mikroorganizmy
fermentacja spontaniczna
wine
biodiversity
microorganisms
spontanous fermentation
CHEMIK 2024-2
Kwas mlekowy – właściwości, synteza i zastosowania
Wiktoria MOKROSZ
Agnieszka SIEWNIAK
nr katalogowy: 150046
10.15199/4.2024.2.1
Kwas mlekowy
fermentacja mikrobiologiczna
poli(kwas mlekowy)
biomasa
Lactic acid
microbial fermentation
poly(lactic acid)
biomass
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2020-10
Chemiczne i enzymatyczne metody estryfikacji kwasu mlekowego
Urszula Dorosz
Ewa Pankalla
Danuta Gillner
nr katalogowy: 128494
10.15199/62.2020.10.10
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2020-10
Chemiczne i enzymatyczne metody estryfikacji kwasu mlekowego
Urszula Dorosz
Ewa Pankalla
Danuta Gillner
nr katalogowy: 128494
10.15199/62.2020.10.10
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 1993-7
Ekstrakcyjne wydzielanie kwasów mlekowego i cytrynowego z płynów pofermentacyjnych
TERESA KASPRZYCKA-GUTTMAN
BAZYLI SEMENIUK
nr katalogowy: 43531
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 1993-8
Ekstrakcyjne wydzielanie kwasów mlekowego i cytrynowego z płynów pofermentacyjnych
TERESA KASPRZYCKA-GUTTMAN
BAZYLI SEMENIUK
nr katalogowy: 42619
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2017-10
Właściwości zdrowotne żywności wytwarzanej przy udziale bakterii kwasu mlekowego
Monika Pytka
Monika Kordowska-Wiater
Jarosław Mazurkiewicz
nr katalogowy: 110163
żywność fermentowana
bakterie kwasu mlekowego
zdrowie
fermented food
lactic acid bacteria
health
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2014-6
Zagrożenia mikrobiologiczne produktów owocowych i warzywnych
Krystyna Kowal
nr katalogowy: 85103
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2015-10
Bakterie fermentacji mlekowej w przemyśle spożywczym
Anna Mikołajczuk-Szczyrba
Izabella Młynarczyk
Anna Goncerzewicz
Anna Misiewicz
nr katalogowy: 94286
10.15199/65.2015.10.5
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2016-9
Biologiczne utrwalanie żywności Bakterie kwasu mlekowego o właściwościach przeciwgrzybiczych
Urszula Błaszczyk
Paweł Satora
nr katalogowy: 101011
10.15199/65.2016.9.8
GOSPODARKA MIĘSNA 2012-12
Bakterie fermentacji mlekowej w technologii mięsa
Elżbieta Hać-Szymańczuk
nr katalogowy: 73015
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2014-8
Manufacturing of polylactide nanospheres Otrzymywanie nanosfer polilaktydowych
Agnieszka A. Gadomska
Ilona Warych
Paw eł Ruśkowski*
Ludwik Synoradzki
nr katalogowy: 86093
10.12916/przemchem.2014.1311
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 1999-1
Z PRASY ZAGRANICZNEJ
nr katalogowy: 43548
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY 2012-7-8
Uczta jogurtowa
Dorota Czerwińska
nr katalogowy: 69662
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2018-8
Wpływ czynników technologicznych na przeżywalność Lb. acidophilus i Lb. casei
Adrian Wojtczak
Małgorzata Ziarno
Katarzyna Czarniak
nr katalogowy: 115592
10.15199/65.2018.8.7
fermentacja
napowietrzanie
przechowywanie
fermentation
aeration
storage
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2019-3
Zagospodarowanie serwatki kwasowej
Justyna Tarapata
Krzysztof Tomalik
Adriana Łobacz
Justyna Żulewska
nr katalogowy: 119413
10.15199/65.2019.3.4
serwatka kwasowa
zagospodarowanie serwatki
serwatka w proszku
procesy membranowe
acid whey
whey management
whey powder
membrane processes
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2005-10
Cechy sensoryczne biośmietany zawierającej szczepy probiotyczne bakterii mlekowych
M. Ziarno
M. Makowska
nr katalogowy: 14929
OPAKOWANIE 2019-4
Maksymalna wydajność w minimalnych przestrzeniach
nr katalogowy: 119872
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY 2015-7-8
Możliwości wykorzystania szczepów bakterii fermentacji mlekowej w utrwalaniu i pakowaniu minimalnie przetworzonych produktów owocowych i warzywnych
Aleksandra Ołdak
Danuta Kołożyn-Krajewska
nr katalogowy: 93092
10.15199/64.2015.7-8.6
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY 2020-9
Pożyteczne bakterie
Dorota Czerwińska
nr katalogowy: 128002
fermentacja mlekowa
probiotyki
kiszona kapusta
kiszone ogórki
fermentowane napoje mleczne
walory zdrowotne
wykorzystanie kulinarne
lactic acid fermentation
probiotics
sauerkraut
pickled cucumbers
fermented milk drinks
health benefits
culinary use
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY 2020-9
Pożyteczne bakterie
Dorota Czerwińska
nr katalogowy: 128002
fermentacja mlekowa
probiotyki
kiszona kapusta
kiszone ogórki
fermentowane napoje mleczne
walory zdrowotne
wykorzystanie kulinarne
lactic acid fermentation
probiotics
sauerkraut
pickled cucumbers
fermented milk drinks
health benefits
culinary use
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2009-5
Kwas linolowy ze sprzężonymi wiązaniami podwójnymi w modyfikowanych olejach roślinnych i w tłuszczu mlekowym
WIESŁAWA WALISIEWICZ-NIEDBALSKA
BOŻENA PATKOWSKA-SOKOŁA
ANDRZEJ W. LIPKOWSKI
ROBERT BODKOWSKI
ZBIGNIEW DOBRZAŃSKI
HANNA GWARDIAK
KRZYSZTOF RÓŻYCKI
nr katalogowy: 49079
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2003-8-9-1
Polilaktyd - tworzywo sztuczne XXI wieku
ANDRZEJ DUDA
nr katalogowy: 28748
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2014-3
Kultury starterowe dla przemysłu mięsnego
Mariusz S. Kubiak
Łukasz Łamejko
Ewa Czerwińska
Magdalena Polak-Śliwińska
nr katalogowy: 83235
GOSPODARKA MIĘSNA 2008-9
BIOMÉRIEUX rozszerza swoją ofertę
nr katalogowy: 38226
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2022-5
Aktualności
Jerzy Polaczek
nr katalogowy: 137675
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2018-8
Dynamika zmian mikrobioty środowiska sianokiszonek przygotowanych z zastosowaniem folii nowej generacji
Paulina Supel
Paweł Kaszycki
Mirosław Kasperczyk
Piotr Kacorzyk
nr katalogowy: 115518
10.15199/62.2018.8.18
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY 2012-5
Kultury starterowe do produkcji pieczywa
Elżbieta Słowik
nr katalogowy: 67464
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2024-1
Z PRASY ZAGRANICZNEJ
Jerzy Polaczek
nr katalogowy: 146978
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2019-10
Wykorzystanie bakterii fermentacji propionowej w produkcji mleczarskiej
Małgorzata Ziarno
Dorota Zaręba
nr katalogowy: 123063
10.15199/65.2019.10.2
Propionibacterium
serowarstwo
cyjanokobalamina
bioutrwalanie
Propionibacterium
cheese making
cyanocobalamin
biopreservation
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY 2018-12
Piwa kwaśne jako potencjalne źródło amin biogennych
Weronika Piechowicz
Aneta Ciosek
Paweł Satora
Aleksander Poreda
nr katalogowy: 117617
10.15199/64.2018.12.2
bakterie kwasu mlekowego
aminy biogenne
piwo kwaśne
lactic acid bacteria
biogenic amines
LAB
sour beer
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY 2016-9
Bakterie jako partner drożdży piwowarskich w produkcji piw kwaśnych
Barbara Foszczyńska
Joanna Chmielewska
Joanna Kawa-Rygielska
Ewelina Dziuba
nr katalogowy: 101015
10.15199/64.2016.9.2
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2014-6
Bakterie kwasu octowego istotne zagrożenie w przemyśle spożywczym
Hubert Antolak
Dorota Kręgiel
nr katalogowy: 85097
CHŁODNICTWO 2007-7
Jakość mikrobiologiczna pierogów z mięsem i jej zmiany podczas chłodniczego przechowywania z zastosowaniem atmosfery modyfikowanej
MIROSŁAW FIK
ANNA LESZCZYŃSKA-FIK
MAŁGORZATA DYLĄG
nr katalogowy: 27844
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY 2009-9
Kaak Group - kompleksowe rozwiązania dla piekarni przemysłowych
Konrad Kazanecki
nr katalogowy: 56377
GOSPODARKA MIĘSNA 2011-4
Mięso i przetwory mięsne żywnością funkcjonalną
Miros ław Słowiński
Leonard Jankiewicz
nr katalogowy: 59062
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY 2016-11
Samo zdrowie
Wojciech Kolanowski
nr katalogowy: 102064
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY 2015-6
Jakość kwasu i kształtujące ją czynniki
Elżbieta Słowik
nr katalogowy: 91490
GOSPODARKA MIĘSNA 2017-11
Charakterystyka oraz specyfika produkcji szynek surowo dojrzewających
Iwona Chwastowska-Siwiecka
Marlena J. Baryczka
Filip Sadowski
nr katalogowy: 110532
GOSPODARKA MIĘSNA 2017-2
Jakość mikrobiologiczna mięsa chłodzonego i mrożonego
Ewa Burczyk
Jacek Kondratowicz
Iwona Chwastowska -Siwiecka
Marlena Baryczka
nr katalogowy: 104154
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2016-10
Mleczne napoje fermentowane właściwości prozdrowotne
Aneta Brodziak
Jolanta Król
nr katalogowy: 101717
10.15199/65.2016.10.4
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2018-10
Wpływ warunków procesu hydrolizy modelowych pektyn cytrusowo-jabłkowych na wzrost bakterii kwasu mlekowego Lactobacillus plantarum MILab393
Małgorzata Krzywonos
Hanna Pińkowska
Katarzyna Trzepak-Balicka
Paweł Wolak
nr katalogowy: 116816
10.15199/62.2018.10.24
GOSPODARKA MIĘSNA 2024-4
Bakterie fermentacji mlekowej – tradycyjne i nowe kierunki wykorzystania w przetwórstwie mięsa
Elżbieta HAĆ-SZYMAŃCZUK
Edyta LIPIŃSKA
Aneta CEGIEŁKA
Kamil PIWOWAREK
nr katalogowy: 148325
bakterie fermentacji mlekowej
mięsne produkty fermentowane
bakteriocyny
biokonserwowanie
lactic acid bacteria
fermented meat products
bacteriocins
biopreservation
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY 2015-5
Tradycyjne roślinne napoje fermentowane o działaniu prozdrowotnym
Monika Zielińska
Monika Hoffmann
Bożena Waszkiewicz-Robak
nr katalogowy: 91473
10.15199/64.2015.5.1
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY 2015-7
Wpływ kwasu piekarskiego na kształtowanie jakości ciasta i pieczywa
Elżbieta Słowik
nr katalogowy: 92062
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY 2015-5
Kwas piekarski w produkcji pieczywa
Elżbieta Słowik
nr katalogowy: 90798
OCHRONA PRZED KOROZJĄ 2012-9s-a
ROZKŁAD FOLII Z POLI (KWASU MLEKOWEGO) PRZEZ MIKROFLORĘ GLEBOWĄ
Joanna Szumigaj-Tarnowska
Zofia Żakowska
Artur Bartkowiak
nr katalogowy: 70847
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY 2014-5
Barwa jogurtów z dodatkiem owoców kolorowych
Iwona Ścibisz
Małgorzata Ziarno
Marta Mitek
Dorota Zaręba
Karolina Gwardecka
Justyna Owczarska
nr katalogowy: 84838
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2010-5
Wybrane zgłoszenia patentowe z dziedziny chemii (wg Biuletynu Urzędu Patentowego, nr 2 i 3 z 2010 r.)
nr katalogowy: 51780
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2016-11
Nowe szczepy bakterii o właściwościach probiotycznych
Dorota Zielińska
Anna Rzepkowska
Aleksandra Ołdak
Aleksandra Szydłowska
Danuta Kołożyn-Krajewska
nr katalogowy: 102270
10.15199/65.2016.11.7
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY 2024-10
Fermentacja zakwasu (czy kwasu?) na chleb, czyli magia piekarstwa
Krystyna Jarosz
nr katalogowy: 150792
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY 2018-11
Piwa kwaśne i problemy z ich warzeniem
Katarzyna Modrzejewska
nr katalogowy: 116656
10.15199/64.2018.11.2
piwo
sour
kwas
browarnictwo
drożdże
beer
sour
acid
brewery
yeasts
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY 2019-1-2
Kombucha - aspekty praktyczne i rynkowe
Mariusz Jakubowski
nr katalogowy: 118722
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2014-12
Oświadczenia zdrowotne dotyczące probiotyków
nr katalogowy: 88428
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY 2009-3
Kwas mlekowy (E 270) - substancja nie tylko dla przemysłu spożywczego
Katarzyna Mitka
nr katalogowy: 42382
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY 2016-6
Piwowarstwo
nr katalogowy: 99243
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY 2018-11
Schilcher - wino wyjątkowe
Jacek Paprocki
nr katalogowy: 116917
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2021-5
Kwaszenie warzyw i owoców
Janusz Czapski
nr katalogowy: 131858
10.15199/65.2021.5.4
warzywa
owoce
fermentacja kwasu mlekowego
jakość
vegetables
fruits
lactic acid fermentation
quality
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2021-5
Kwaszenie warzyw i owoców
Janusz Czapski
nr katalogowy: 131858
10.15199/65.2021.5.4
warzywa
owoce
fermentacja kwasu mlekowego
jakość
vegetables
fruits
lactic acid fermentation
quality
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY 2020-11-12
Zastosowanie potencjalnie probiotycznych bakterii kwasu octowego do produkcji piwa Sour Ale
Marcin Kruk
Antonina Dobrowolska
Katarzyna Neffe-Skocińska
nr katalogowy: 129634
10.15199/64.2020.11–12.2
piwo
bakterie kwasu octowego
probiotyki
innowacja
beer
acetic acid bacteria
probiotics
innovation
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY 2020-11-12
Zastosowanie potencjalnie probiotycznych bakterii kwasu octowego do produkcji piwa Sour Ale
Marcin Kruk
Antonina Dobrowolska
Katarzyna Neffe-Skocińska
nr katalogowy: 129634
10.15199/64.2020.11–12.2
piwo
bakterie kwasu octowego
probiotyki
innowacja
beer
acetic acid bacteria
probiotics
innovation
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY 2017-10
Funkcjonalne napoje mleczne
Bożena Waszkiewicz-Robak
Klaudia Kulik
Maciej Bazarnik
nr katalogowy: 110188
10.15199/64.2017.10.4
napoje mleczne
napoje funkcjonalne
bakterie kwasu mlekowego
substancje bioaktywne
milk beverage
functional beverage
lactobacilli
bioactive subs
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2015-3
Comparison of extraction methods used for separation of active compounds from waste generated during the production of apple juice Porównanie metod ekstrakcyjnych w pozyskiwaniu związków aktywnych z odpadów powstałych podczas produkcji soku jabłkowego
Karolina Śliwa
Magdalena Malinowska
Elżbieta Sikora
Jan Ogonowski
nr katalogowy: 90072
10.15199/62.2015.3.19
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 1987-4
Z PRASY ZAGRANICZNEJ
nr katalogowy: 107856
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY 2021-11
Dobry kwas piekarski to skarb naszego chleba codziennego
Krystyna Jarosz
nr katalogowy: 134220
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY 2022-4
Kimchi – fermentowany przysmak warzywny o właściwościach funkcjonalnych – szansa na nowy asortyment żywności funkcjonalnej w Polsce
Bożena Waszkiewicz-Robak
nr katalogowy: 139107
10.15199/64.2022.4.3
żywność funkcjonalna
warzywa
fermentacja mlekowa
warzywa fermentowane
functional foods
vegetable
lactic acid fermentation
fermented vegetables
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2018-8
Wpływ wybranych preparatów dezynfekcyjnych na hamowanie wzrostu bakterii środowiskowych z rodzaju Enterococcus
Adam Traczykowski
Bożena Szejniuk
Ewa Zastempowska
Kata rzyna Budzińska
Radomir Graczyk
nr katalogowy: 115533
10.15199/62.2018.8.33
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2016-4
Use of biotechnological processes for the production of hyaluronic acid Wykorzystanie procesów biotechnologicznych do wytwarzania kwasu hialuronowego
Monika Dymarska
Weronika Juros
Tomasz Janeczko
Edyta Kostrzewa-Susłow
nr katalogowy: 97905
10.15199/62.2016.4.20
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 1987-9
Otrzymywanie wysokoprocentowego koncentratu gadolinu oraz tlenku samaru o czystości spektralnej metodą chromatografii jonowymiennej z zastosowaniem eluentu mieszanego kwas mlekowy - EDTA
WANDA BRZYSKA
IZABELA SOŁTYSIAK
JANINA CYGAN
nr katalogowy: 107936
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 1990-10
Koncepcja ekstrakcyjnej fermentacji butanolowo-acetonowej
WINFRIED HARTMEIER
nr katalogowy: 107148
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2016-12
Mikrobiologiczne źródła EPA
Iwona Gientka
Przemysław Grela
Anna M. Kot
Lidia Stasiak-Różańska
nr katalogowy: 102846
10.15199/65.2016.12.6
SZKŁO I CERAMIKA 2011-1
Z historii ceramiki szlachetnej - Mgr Michał Janowski
RAJMUND STANISŁAW JURCZYK
nr katalogowy: 57592
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2016-9
Technical and technological aspects of pretreatment of raw materials for the methane fermentation Techniczno-technologiczne aspekty wstępnej obróbki surowców dla procesu fermentacji metanowej
Grzegorz Wałowski
Barbara Łaska-Zieja
Łukasz Aleszczyk
Andrzej Myczko
nr katalogowy: 100781
10.15199/62.2016.9.26
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY 2021-11
Dobry kwas piekarski to skarb naszego chleba codziennego
Krystyna Jarosz
nr katalogowy: 134220
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2021-5
Porównanie tradycyjnego zakwasu buraczanego z fermentowanym sokiem buraczanym
Artur Kiełb
Martyna Walczuk
Wiktoria Wilkowska
Weronika Zduńczyk
Dorota Zielińska
nr katalogowy: 131857
10.15199/65.2021.5.3
burak
sok
zakwas
probiotyki
beet
juice
leaven
probiotics
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2021-5
Porównanie tradycyjnego zakwasu buraczanego z fermentowanym sokiem buraczanym
Artur Kiełb
Martyna Walczuk
Wiktoria Wilkowska
Weronika Zduńczyk
Dorota Zielińska
nr katalogowy: 131857
10.15199/65.2021.5.3
burak
sok
zakwas
probiotyki
beet
juice
leaven
probiotics
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2021-5
Porównanie tradycyjnego zakwasu buraczanego z fermentowanym sokiem buraczanym
Artur Kiełb
Martyna Walczuk
Wiktoria Wilkowska
Weronika Zduńczyk
Dorota Zielińska
nr katalogowy: 131857
10.15199/65.2021.5.3
burak
sok
zakwas
probiotyki
beet
juice
leaven
probiotics
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY 2017-4
Piekarzu, czy wiesz, że.....dobry kwas piekarski to skarb naszego chleba codziennego? Dominują w nim dwa kwasy: mlekowy i octowy.
Krystyna Jarosz
nr katalogowy: 104855
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 1987-8
Otrzymywanie tlenku gadolinu
WANDA BRZYSKA
IZABELA SOŁTYSIAK
JANINA CYGAN
nr katalogowy: 107916
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2021-6
Asaia sp. – unikatowy rodzaj bakterii kwasu octowego
Dorota Kręgiel
nr katalogowy: 132265
10.15199/65.2021.6.3
AAB
Asaia
napoje
czynniki biokontroli
AAB
Asaia
drinks
biocontrol factors
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2021-6
Asaia sp. – unikatowy rodzaj bakterii kwasu octowego
Dorota Kręgiel
nr katalogowy: 132265
10.15199/65.2021.6.3
AAB
Asaia
napoje
czynniki biokontroli
AAB
Asaia
drinks
biocontrol factors
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2021-6
Asaia sp. – unikatowy rodzaj bakterii kwasu octowego
Dorota Kręgiel
nr katalogowy: 132265
10.15199/65.2021.6.3
AAB
Asaia
napoje
czynniki biokontroli
AAB
Asaia
drinks
biocontrol factors
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2005-9
Pomiar stopnia hydrolizy laktozy w mleku za pomocą krioskopu
S. Zmarlicki
K. Kycia
nr katalogowy: 14906
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2015-5
Bakterie propionowe użyteczne w przemyśle spożywczym
Kamil Piwowarek
Edyta Lipińska
nr katalogowy: 91370
10.15199/65.2015.5.4
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA 2010-11
Aktywność fosfataz w rzece Rabie
Jacek Grzyb
Krzysztof Frączek
nr katalogowy: 55668
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 1988-8
Otrzymywanie tlenku gadolinu
WANDA BRZYSKA
IZABELA SOŁTYSIAK
JANINA CYGAN
nr katalogowy: 107705
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2010-9
Przetwórstwo żywności oczekiwania i perspektywy
Bohdan Achremowicz
nr katalogowy: 54145
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY 2020-1-2
Piwa owocowe - stały element piwowarstwa rzemieślniczego Wybrane zagadnienia z technologii produkcji
Mateusz Gulej
nr katalogowy: 125136
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2013-8
Effect of phosphatidylbetulins on Staphylococcus aureus. Wpływ fosfatydylobetulin na bakterie Staphylococcus aureus
Adam Malicki
Barbara Tubek-Barycza
Paulina Janik
Maciej Szpak
Jolanta Źródłowska-Danek
Tomsz Grabowski
Katarzyna Szyplik
Czesław Wawrzeńczyk
nr katalogowy: 78597
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2020-1
Badania nad wykorzystaniem biomasy skrobiowej jako źródła węgla w procesie fermentacji D-mleczanowej
Alicja Michalczyk
Anna Cieniecka-Rosłonkiewicz
Sylwia Gar baczewska
Bolesław Morytz
Arkadiusz Białek
nr katalogowy: 124469
10.15199/62.2020.1.13
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2017-5
Lotne związki smakowo-zapachowe w polskim maśle
Maria Baranowska
Marika Bielecka
Bogusław Staniewski
Hanna Nowak
nr katalogowy: 105827
10.15199/65.2017.5.4
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2017-5
Lotne związki smakowo-zapachowe w polskim maśle
Maria Baranowska
Marika Bielecka
Bogusław Staniewski
Hanna Nowak
nr katalogowy: 105827
10.15199/65.2017.5.4
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2018-7
Naturalne konserwanty pochodzenia drobnoustrojowego
Ewelina Pawlikowska
Dorota Kręgiel
nr katalogowy: 115041
10.15199/65.2018.7.6
biokontrola
metabolity
bakterie kwasu mlekowego
drożdże
biocontrol
metabolites
lactic acid bacteria
yeasts
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2003-8-9-1
Wydzielanie kwasów organicznych fosforoorganicznymi ekstrahentami
MACIEJ WIŚNIEWSKI
MAGDALENA PIERZCHALSKA
nr katalogowy: 28676
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2017-4
Chemistry for Agriculture
Zofia Machowska
nr katalogowy: 105252
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2014-1
Foaming of polylactide Spienianie polilaktydu
Andrzej Stasiek
Aneta Raszkowska-Kaczor
Katarzyna Janczak
nr katalogowy: 81974
10.12916/przemchem.2014.117
GOSPODARKA MIĘSNA 2014-9
Zagrożenia psychofizyczne w zakładzie mięsnym
Ryszard Bryła
nr katalogowy: 86629
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY 2012-2
Dodatki stosowane w mlecznych napojach fermentowanych
Bożena Waszkiewicz-Robak
nr katalogowy: 66079
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY 2010-10
Zboża jako surowiec do produkcji funkcjonalnych napojów fermentowanych
Paulina Pawłowska
Anna Diowksz
Edyta Kordialik-Bogacka
nr katalogowy: 54905
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2016-11
Detection of substances of very high concern in recycled plastic materials with phthalates as an example Wykrywanie substancji wzbudzających szczególne obawy w materiałach z recyklingu tworzyw sztucznych na przykładzie ftalanów
Renata Kulesza
Maria Organek
Ewa Sabura
Izabela Bonk-Barbara
nr katalogowy: 102422
10.15199/62.2016.11.42
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2015-1
Biomasa, biodegradowalne polimery, kompozyty i materiały włókniste
Jerzy Polaczek
nr katalogowy: 88952
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2020-9
Aktualności
nr katalogowy: 127902
AURA 2005-7
CZY BAKTERIE MOGĄ ZE SOBĄ ROZMAWIAĆ
Jan Kołodyński
nr katalogowy: 8476
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2015-10
Effect of ferrous sulfate and peracetic acid on the properties of activated sludge Wpływ siarczanu żelaza(III) i kwasu nadoctowego na właściwości osadu czynnego
Bożena Szejniuk
Adam Traczykowski
Katarzyna Budzińska
Anita Jurek
Krzysztof Berleć
Marcin Bochenek
Magdalena Michalska
nr katalogowy: 94471
10.15199/62.2015.10.41
OCHRONA PRZED KOROZJĄ 2004-6
Czynniki biologiczne jako stymulatory chemicznych reakcji korozyjnych
G. Wieczorek
nr katalogowy: 2937
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2020-9
Aktualności
nr katalogowy: 127902
GOSPODARKA MIĘSNA 2012-6
Bakterie Salmonella i Escherichia coli w surowcach oraz produktach mięsnych
Elżbieta Hać-Szymańczuk
nr katalogowy: 68844
AURA 2016-4
Bakterie jako czynnik degradacji drewna archeologicznego
Katarzyna Królikowska-Pataraja
Magdalena Broda
nr katalogowy: 97560
10.15199/2.2016.4.1
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY 2010-1
Biokorozja w przemysłowych systemach wodnych Cz. 2. Biokorozja tlenowa i beztlenowa (2)
Anna Sałek
nr katalogowy: 49505
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2013-6
Skażenie mikrobiologiczne surowców a konieczność pasteryzacji świeżych makaronów
nr katalogowy: 77122
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2007-10
Badania procesu estryfikacji kwasu benzoesowego glikolem dietylenowym
ADAM KROGULECKI
BRONISŁAW KAŁĘDKOWSKI
MARIUSZ SZEMIEŃ
nr katalogowy: 30267
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 1988-9
Wydzielanie kwasu mrówkowego z zasolonych roztworów wodnych
STANISŁAW TRYBUŁA
nr katalogowy: 107720
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 1987-1
Jonowymienne otrzymywanie tlenku samaru o dużej czystości
nr katalogowy: 107787
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 1990-5
Rozdzielanie koncentratów ciężkich lantanowców i itru metodą jonowymiennej chromatografii
WANDA BRZYSKA
IZABELA SOŁTYSIAK
JANINA CYGAN
nr katalogowy: 107009
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 1991-5
Otrzymywanie tlenków lantanowców lekkich metodą chromatografii jonowymiennej z zastosowaniem eluentu mieszanego kwas mlekowy-EDTA
WANDA BRZYSKA
IZABELA SOŁTYSIAK
JANINA CYGAN
nr katalogowy: 106677
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2014-5
Studies on applicability of ion exchange resin and polymeric sorbents for selective adsorption of active substances from cabbage juice Badanie przydatności jonitów oraz sorbentów polimerowych do selektywnej adsorpcji substancji aktywnych z soku kapusty
Irena Grzywa-Niksińska
nr katalogowy: 84171
10.12916/przemchem.2014.662
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2012-4
Wpływ wyładowań koronowych na zwilżalność i swobodną energię powierzchniową kompozytów polilaktydowych
Marian Żenkiewicz
Krzysztof Moraczewski
Józef Richert
Magdalena Stepczyńska
nr katalogowy: 67020
GOSPODARKA MIĘSNA 2011-10
Tradycyjne produkty mięsne Azji
Tomasz Krzywiński
Grzegorz Tokarczyk
nr katalogowy: 63177
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY 2017-1
Oddziaływanie aplikatorów pola magnetycznego na stenty
Przemysław SYREK
Antoni CIEŚLA
Wojciech KRASZEWSKI
Mikołaj SKOWRON
nr katalogowy: 103224
10.15199/48.2017.01.52
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2016-9
The efficiency of physical-chemical pretreatment of sorghum and miscanthus biomass in the production of 2nd generation bioethanol Wydajność fizyczno-chemicznej obróbki biomasy sorgo i miskanta w produkcji bioetanolu II generacji
Jolanta Batog
Aleksandra Wawro
Dominika Pieprzyk-Kokocha
nr katalogowy: 100759
10.15199/62.2016.9.4
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY 2015-9
Cydr - jabłko z "mocą"
Ilona Schneider
nr katalogowy: 93609
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2000-11
Synteza kwasu metakrylowego z aldehydu izomasłowego na katalizatorach żelazowo-fosforowych
WILHELM JAN TIC
nr katalogowy: 43550
AURA 2016-5
CIEKAWOSTKI TECHNOLOGICZNE ZE ŚWIATA
Adam Wieczorek
nr katalogowy: 98268
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 1986-10
Neutronowy miernik stężenia kwasu siarkowego
BRONISŁAW MACHAJ
JAN MlltOWICZ
ANDRZEJ KAMINSKI
nr katalogowy: 108255
RUDY I METALE NIEŻELAZNE 2018-1
BADANIA ODPORNOŚCI NA KOROZJĘ PRZECIWDROBNOUSTROJOWYCH STOPÓW MIEDZI W ATMOSFERZE SZTUCZNEGO POTU
MONIKA WALKOWICZ
nr katalogowy: 112177
10.15199/67.2018.1.2
miedź przeciwdrobnoustrojowa
stopy miedzi
utlenianie
syntetyczny pot
antimicrobial copper
copper alloys
oxidation
artificial human sweat
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 1995-8
Aktywowanie palladem elektrody miedziowej stosowanej jako katoda w procesie elektroredukcji kwasu 2-amino-5-nitrobenzenosulfonowego
KAZIMIERZ FILIPIAK
PIOTR MALINOWSKI
JACEK RYNKOWSKI
nr katalogowy: 43010
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2008-11
Bakterie Aeromonas sp. nowy wskaźnik mikrobiologiczny?
DOROTA KRĘGIEL
ANNA RYGAŁA
nr katalogowy: 39240
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 1992-5
Wydzielanie kwasu glukonowego z płynów pofermentacyjnych
TERESA KASPRZYCKA-GUTTMAN
BAZYLI SEMENIUK
ADAM MYŚLIŃSKI
HANNA WILCZURA
nr katalogowy: 105924
OCHRONA PRZED KOROZJĄ 2012-8
Ochrona katodowa i konstrukcje podziemne
nr katalogowy: 70057
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY 2011-6
Jakość mikrobiologiczna wody technologicznej stosowanej w procesie produkcji destylatu rolniczego
Krystyna Zielińska
Antoni Miecznikowski
Krystyna Stecka
nr katalogowy: 60664
AURA 2011-9
WIADOMOŚCI Z INTERNETU
Adam WIECZOREK
nr katalogowy: 62122
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2009-2
Modyfikacje konwencjonalnej technologii wytwarzania kwasu cytrynowego
BARTŁOMIEJ IGLIŃSKI
ROMAN BUCZKOWSKI
nr katalogowy: 41706
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 1986-12
Ekstrahenły jonów uranu czterowartoscsowego
JERZY PERKA
HELENA GÓRECKA
EWA LISATOWICZ
nr katalogowy: 108291
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 1998-3
Produkcja i wykorzystanie kwasu akrylowego i jego estrów
STANISŁAW KUDŁA
MAŁGORZATA KAŁĘDKOWSKA
nr katalogowy: 43400
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 1997-6
Metody syntezy kwasu trichloroizocyjanurowego
BEATA B. KŁOPOTEK
ALOJZY KŁOPOTEK
TOMASZ PAJER
nr katalogowy: 43292
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 1999-11
Synteza kwasu 2-metylofenoksyoctowego w reakcji Williamsona Optymalizacja parametrów reakcji z zastosowaniem funkcji regresji
WIESŁAW MOSZCZYŃSKI
nr katalogowy: 43667
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 1990-7
Wpływ materiału elektrodowego na proces redukcji kwasu m-nitrobenzenosulfonowego do kwasu m-aminobenzenosulfonowego
KAZIMIERZ FILIPIAK
PIOTR MATYJEWSKI
BOGUSŁAW GRZELAK
TADEUSZ PARYJCZAK
nr katalogowy: 107093
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2007-6
Badania estrów alkilowych kwasu 2,4-dichlorofenoksyoctowego (2,4-D) i kwasu 4-chloro-2-metylofenoksyoctowego (MCPA)
MARIA KRAWCZYK
JAN LEGOCKI
nr katalogowy: 27197
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2000-8
Kinetyka estryfikacji kwasu akrylowego wyższymi alkoholami alifatycznymi
MIROSŁAW GRZESIK
JERZY SKRZYPEK
MARIUSZ WITCZAK
nr katalogowy: 42777
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2006-3
XIII Sesja Kwasu Siarkowego
Piotr Grzesiak
Mirosława Musioł
nr katalogowy: 20487
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 1991-5
Synteza nowych pochodnych kwasu antranilowego - potencjalnych środków zapachowych
RYSZARD GLINKA
JOANNA GRZYBOWSKA
ELŻBIETA BRZEZIŃSKA
nr katalogowy: 106667
GAZETA CUKROWNICZA 2010-6
Stan sanitarny cukrowni i mikrobiologiczna jakość cukru wyprodukowanego podczas kampanii 2009/2010
Małgorzata Kowalska
nr katalogowy: 56312
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA 2013-6
Właściwości hydrofobowych powłok krzemionkowych wytwarzanych metodą zol-żel
KATARZYNA PORĘBSKA
BOŻENA PIETRZYK
WITOLD JAKUBOWSKI
nr katalogowy: 81504
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 1996-9
Z PRASY ZAGRANICZNEJ
nr katalogowy: 42529
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2011-5
Wydzielanie struwitu z rozcieńczonych wodnych roztworów zawierających jony fosforanowe(V) i kwas mlekowy
Anna Kozika
Andrzej Matynia
Agata Mazieńczuk
Krzysztof Piotrowski
nr katalogowy: 59878
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY 2022-4
Kimchi – fermentowany przysmak warzywny o właściwościach funkcjonalnych – szansa na nowy asortyment żywności funkcjonalnej w Polsce
Bożena Waszkiewicz-Robak
nr katalogowy: 139107
10.15199/64.2022.4.3
żywność funkcjonalna
warzywa
fermentacja mlekowa
warzywa fermentowane
functional foods
vegetable
lactic acid fermentation
fermented vegetables
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY 2022-4
Kimchi – fermentowany przysmak warzywny o właściwościach funkcjonalnych – szansa na nowy asortyment żywności funkcjonalnej w Polsce
Bożena Waszkiewicz-Robak
nr katalogowy: 139107
10.15199/64.2022.4.3
żywność funkcjonalna
warzywa
fermentacja mlekowa
warzywa fermentowane
functional foods
vegetable
lactic acid fermentation
fermented vegetables
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 1989-7
Zmiany składu ekstrakcyjnego kwasu fosforowego podczas zatężania
STEFAN ZIELIŃSKI
MAREK BUCA
nr katalogowy: 107285
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2008-6
Uzgadnianie bilansów pierwiastków w procesie produkcji kwasu azotowego z wykorzystaniem metody rachunku wyrównawczego
MARCIN SZEGA
nr katalogowy: 35980
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 1986-2
Kwas piromeliłowy z węgla
nr katalogowy: 108046
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 1994-5
Nowe rozwiązania w wielkotonażowych procesach przemysłu nieorganicznego
STEFAN ZIELIŃSKI
nr katalogowy: 43121
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2008-5
Odzyskiwanie kwasu solnego z mieszaniny HCl-H2SO4
MARIA U. TOMASZEWSKA
AGNIESZKA SUROWIK
AGNIESZKA M. MIENTKA
nr katalogowy: 35048
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2002-1
Elektroliza membranowa kwasu solnego
RAFAŁ DYLEWSKI
DANIEL NOWAKOWSKI
nr katalogowy: 28921
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2003-11
Z prasy zagranicznej
nr katalogowy: 28623
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 1989-5
Technologia wytwarzania kwasu akrylowego i akroleiny z propylenu
JERZY WASILEWSKI
JAN PERKOWSKI
nr katalogowy: 107240
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 1990-9
Wpływ kationu związanego z anionem kwasu laktobionowego na otrzymywanie krystalicznego zespolonego związku laktobionianu wapniowego z chlorkiem wapniowym
BOGUSŁAW WOJCIECH KRÓL
nr katalogowy: 107130
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2009-6
Bakterie Alicyclobacillus acidoterrestris problem aktualny w przemyśle sokowniczym
Alina Kunicka-Styczyńska
nr katalogowy: 45318
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2014-2
Wykrywanie Pseudomonas aeruginosa.Bezpieczeństwo zdrowotne wód butelkowanych
Anna Rygała
Dorota Kręgiel
nr katalogowy: 82579
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2011-10
Escherichia coli w żywności, w tym E. coli O104
Halina Ścieżyńska
Łukasz Mąka
Anna Grochowska
Kamila Pawłowska
Jacek Postupolski
nr katalogowy: 63157
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA 2011-1
Wpływ zagrożeń wywołanych przez bakterie Legionella na sposób obliczeń instalacji i węzłów c.w.u.
MACIEJ CHORZELSKI
nr katalogowy: 56840
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY 2023-2
Elementy mikrobiologii ciasta żytniego
Krystyna Jarosz
nr katalogowy: 141606
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 1993-5
Otrzymywanie kwasu glioksalowego metodą elektrochemiczną - badania w skali modelowej
JOLANTA TROJANOWSKA. MACIEJ GONET
ADAM KORCZYŃSKI
nr katalogowy: 42601
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2002-1
Elektroliza odpadowego kwasu solnego z zastosowaniem nowych materiałów elektrodowych
KRZYSZTOF WANDACHOWICZ
WITOLD GNOT
PIOTR DYDO
nr katalogowy: 28922
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2003-8-9-1
Utylizacja odpadowego kwasu siarkowego w produkcji nawozów mineralnych i mineralno-organicznych
ANDRZEJ CHOJNACKI
ANDRZEJ MATYNIA
HENRYK GÓRECKI
nr katalogowy: 28724
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 1999-1
Badania nad jonowymiennym usuwaniem kadmu z kwasu fosforowego
DANUTA RÓŻYCKA
KAZIMIERZ ŁACH
nr katalogowy: 43500
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 1994-12
Synteza, struktura i fizykochemiczne oraz biologiczne właściwości pochodnych kwasu 2(2,4,5-trichlorofenoksy)propionowego
WAWRZYNIEC PODKOŚCIELNY
BOGDAN TARASIUK
ZOFIA ZIMIŃSKA
nr katalogowy: 43207
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2003-1
Zastosowanie odpadów pofiltracyjnych z oczyszczania kwasu fosforowego do wytwarzania fosforanów paszowych
ZBIGNIEW WZOREK
MAREK JODKO
nr katalogowy: 28510
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 1989-3
Krystalizacja kwasu askorbinowego z roztworów wodno-etanolowych
ANDRZEJ MATYNIA
BOGUSŁAWA WIERZBOWSKA
nr katalogowy: 107215
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2017-2
Levulinic esters. Production, application and kinetic studies Estry kwasu lewulinowego. Otrzymywanie, zastosowanie oraz badania kinetyczne
Łukasz Hamryszak
Mirosław Grzesik
nr katalogowy: 104002
10.15199/62.2017.2.9
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2015-9
Kwas octowy składnik żywności funkcjonalnej
Hubert Antolak
Dorota Kręgiel
nr katalogowy: 93653
10.15199/65.2015.9.8
MATERIAŁY BUDOWLANE 2010-12
Składowiska fosfogipsu - problem w Polsce i na świecie
Marzena Kurpińska
nr katalogowy: 56501
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY 2009-5
Problem, którego można uniknąć
Waldemar Dzwolak
nr katalogowy: 44637
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY 2015-9
GENERATOR ECA (Electro Chemical Activation) - system dezynfekcji wody, oparty na technologii elektrolizy wody
Ewa Łasińska
Adam Kozłowski
Jarosław Ostrowski
nr katalogowy: 93608
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2011-10
Enterokoki i ich znaczenie w przemyśle mleczarskim
Dorota Kręgiel
Ewelina Parzęcka
nr katalogowy: 63164
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2016-4
Campylobacter spp. występowanie w żywności w krajach UE
Elżbieta Maćkiw
Magdalena Modzelewska
Łukasz Mąka
Kamila Pawłowska
Monika Stasiak
nr katalogowy: 97869
10.15199/65.2016.4.4
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2009-6
Epoksydowanie oleju rzepakowego nadkwasami
EUGENIUSZ MILCHERT
ANNA SMAGOWICZ
GRZEGORZ LEWANDOWSKI
nr katalogowy: 44922
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2009-4
Otrzymywanie tripolifosforanu sodu (TPFS) metodą jednostopniową z zastosowaniem stężonego kwasu fosforowego
AGNIESZKA MAKARA
ZBIGNIEW WZOREK
nr katalogowy: 43843
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2003-6
Kinetyka procesu estryfikacji kwasu benzoesowego alkoholem n-oktylowym i izooktylowym w obecności tytanianu tetrabutylowego jako katalizatora
JERZY SKRZYPEK
MARIA LACHOWSKA
JAN ZBIGNIEW SADŁOWSKI
KRYSTYNA KRUPA
nr katalogowy: 28575
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY 2005-4
Gorący temat
WIESŁAWA GRZESIŃSKA
nr katalogowy: 11966
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2019-6
Wpływ sonikacji na stabilność i aktywność antyoksydacyjną kwasu kawowego
Zbigniew Kobus
Marek Szmigielski
Kamil Wilczyński
Klaudia Kałwa
Leszek Rydzak
Agata Blicharz-Kania
Anna Pecyna
nr katalogowy: 121031
10.15199/62.2019.6.17
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 1991-9
Otrzymywanie czystego kwasu solnego z odpadowego chlorowodoru zanieczyszczonego parami związków organicznych
JAROSŁAW ZIEŃKO
JERZY MYSZKOWSKI
nr katalogowy: 106879
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2005-7
Adisol - ekologiczny zamiennik kwasu octowego dla przemysłu włókienniczego
Zygmunt Hehn
Jolanta Sajewicz
nr katalogowy: 14356
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2005-4
Najlepsza dostŕpna technika - priorytet technologii produkcji kwasu siarkowego
nr katalogowy: 14272
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY 2005-11
Znaczenie kwasowości środowiska podczas wyjaławiania
J. Iciek
I. Błaszczyk
A. Papiewska
nr katalogowy: 14712
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH