Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AURA
AUTO MOTO SERWIS
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
GAZETA CUKROWNICZA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ODZIEŻ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
Menu
Menu
Menu
Prenumerata
Prenumerata
Publikacje
Publikacje
Drukarnia
Drukarnia
Kolportaż
Kolportaż
Reklama
Reklama
O nas
O nas
ui-button
Twój Koszyk
Twój koszyk jest pusty.
Niezalogowany
Niezalogowany
Zaloguj się
Zarejestruj się
Reset hasła
Czasopismo
|
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
|
Rocznik 2022 - zeszyt 6
Wpływ odmiany surowca na wybrane wyróżniki jakościowe soków z jagody kamczackiej
Influence Of the Variety of Raw Material on Selected Quality Characteristics of Haskap Berry Juices
10.15199/65.2022.6.6
Stanisław Kalisz
Natalia Polak
Małgorzata Jodłowska
nr katalogowy: 138325
10.15199/65.2022.6.6
Streszczenie
Celem badań było określenie wpływu odmiany jagody kamczackiej na wybrane wyróżniki jakościowe soków. Otrzymano soki z owoców następujących odmian: Czelabinka, Dlinnopłodna, Klon 44, Sinogłaska i Wojtek. W uzyskanych sokach oznaczono zawartość ekstraktu, kwasowość miareczkową, zawartość polifenoli ogółem i antocyjanów. Ponadto soki poddano ocenie organoleptycznej. Na podstawie analizy wyników stwierdzono, że badane wyróżniki jakościowe są zależne od odmiany owoców. Najwyższy ekstrakt stwierdzono w sokach z owoców odmiany Sinogłaska (14,8%), a najwyższą kwasowość 2,7% dla soków z jagody kamczackiej Sinogłaska, Czelabinka i Dlinnopłodna. Soki z owoców odmiany Dlinnopłodna charakteryzowały się najwyższą zawartością polifenoli ogółem (416mg/100ml) oraz antocyjanów(365,2mg/100 ml). Wykazano, że soki z kwaśniejszych odmian zawierają więcej polifenoli i antocyjanów, a także są lepiej oceniane pod względem barwy. Odnośnie smaku i zapachu najwyżej zostały ocenione soki z polskiej odmiany Klon 44.
Abstract
The aim of the research was to determine the influence of the blue honeysuckle variety on selected quality characteristics of juices. Juices were obtained from the fruit of the Kamchatka berry of the Czelabinka, Dlinnopłodna, Klon 44, Sinogłaska and Wojtek varieties. The extract content, titratable acidity, total polyphenols and anthocyanins content were determined in the obtained juices. Moreover, the juices were subjected to an organoleptic evaluation. On the basis of the analysis of the results, it was found that the tested qualitative characteristics depend on the variety of fruit. The highest extract was found in fruit juices of the Sinogłaska variety (14.8%), and the highest acidity was 2.7% for the fruit juices of Sinogłaska, Czelabinka and Dlinnopłodna. Juices from fruits of the Dlinnopłodna variety were characterized by the highest content of total polyphenols (416 mg/100 mL) and anthocyanins (365,2 mg/100 mL). It has been shown that sour juices contain more polyphenols and anthocyanins and are better assessed in terms of the colour. In terms of taste and aroma, the juices from the Polish variety Klon 44 were rated the highest.
Słowa kluczowe
jagoda kamczacka
odmiana
sok
polifenole
antocyjany
Keywords
blue honeysuckle
cultivar
juice
polyphenols
anthocyanins
Bibliografia
[1] Gao X., M. Ohlander, N. Jeppsson, L. Björk, V. Trajkovski. 2000. „Changes in antioxidant effects and their relationship to phytonutrients in fruits of sea buckthorn (Hippophae rhamnoides L.) during maturation”. Journal of Agricultural and Food Chemistry 48 (5) : 1485-1490. DOI: 10.1021/jf991072g. [2] Grobelna A., S. Kalisz, M. Kieliszek, G. Liviu. 2020. „Blue honeysuckle berry (Lonicera caerulea L.), as raw material, is particularly predisposed to the production of functional foods”. Carpathian Journal of Food Science and Technology 12 (3) : 144-155. DOI 10.34302/crpjfst/2020.12.3.12. [3] Grobelna A., S. Kalisz, M. Kieliszek. 2019. „The effect of the addition of blue honeysuckle berry juice to apple juice on the selected quality characteristics, anthocyanin stability, and antioxidant properties”. Biomolecules 9 (11) : 744. DOI 10.3390/biom9110744. [4] Kucharska Z. A., A. Sokól-Lętowska, J. Oszmiánski, N. Piórecki, I. Fecka. 2017. „Iridoids, phenolic compounds and antioxidant activity of edible honeysuckle berries (Lonicera caerulea var. kamtschatica Sevast.)”. Molecules 22 (3) : 1-20. DOI 10.3390/molecules22030405. [5] Konopacka D., M. Mieszczakowska-Frąc, D. Kruczyńska, J. Piecko, W. Płocharski. 2019. „Jagoda kamczacka – wartościowy surowiec do suszenia”. Przemysł Fermentacyjny i Owocowo-Warzywny 63 (12) : 18-19. DOI 10.15199/64.2019.12.3. [6] Lachowicz S., J. Oszmiański. 2016. „Prozdrowotne właściwości jagody kamczackiej”. Przemysł Fermentacyjny i Owocowo-Warzywny 60 (2) : 24-26. DOI 10.15199/64.2016.2.4. [7] Lachowicz S., J. Oszmiański, M. Jaszyk. 2019. „Jagoda kamczacka – „eliksir życia””. Przemysł Fermentacyjny i Owocowo-Warzywny 63 (4) : 14-19. DOI 10.15199/64.2019.4.2. [8] Małodobry M., M. Bieniasz, E. Dziedzic. 2010. „Evaluation of the yield and some components in the fruit of blue honeysuckle (Lonicera caerulea var. edulisTurcz. Freyn.)”. Folia Horticulturae 22 (1) : 45-50 DOI 10.2478/fhort-2013-0150. [9] Nosecka B. 2020. Rynek owoców i warzyw. Stan i perspektywy. Nr 59. Warszawa : Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej – Państwowy Instytut Badawczy. [10] Ochmian I., A. Dobrowolska, P. Chełpiński, K. Mijowska. 2013. „The fruits quality impact of four berry plant species and their maceration period on the quality of wines”. Folia Pomerane Universitatis Technologiae Stetinensis 307 (28) : 61-74. [11] Ochmian I., M. Smolik, A. Dobrowolska, R. Rozwarski, K. Kozos, P. Chełpiński, K. Ostrowska. 2013. „The influence of harvest date on fruit quality of several cultivars of blue honeysuckle berries”. Electronic Journal of Polish Agricultural Universities 16 (1) : 1-8 [12] Ochmian I., K. Skupień, J. Grajkowski, M. Smolik, K. Ostrowska. 2012. „Chemical composition and physical characteristics of fruits of two cultivars of blue honeysuckle (Lonicera caerulea L.) in relation to their degree of maturity and harvest date”. Notulae Botanicae Horti Agrobotanici Cluj-Napoca 40 (1) : 155- 162. DOI 10.15835/nbha4017314. [13] Szajdek A., E. Dąbkowska, E. J. Borowska. 2006. „Wpływ obróbki enzymatycznej miazgi owoców jagodowych na zawartość polifenoli i aktywność przeciwutleniającą soku”. ŻYWNOŚĆ. Nauka. Technologia. Jakość 4 (49) : 59-67. [14] Szot I., T. Lipa, B. Sosnowska. 2014. „Jagoda kamczacka – właściwości prozdrowotne owoców i możliwości ich wykorzystania”. ŻYWNOŚĆ. Nauka. Technologia. Jakość 4 (95) : 18-29
Treść płatna
Jeśli masz wykupiony/przyznany dostęp -
zaloguj się
.
Skorzystaj z naszych propozycji zakupu!
Publikacja
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY- e-publikacja (pdf) z zeszytu 2022-6 , nr katalogowy 138325
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
10.00 zł
Do koszyka
Zeszyt
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY- e-zeszyt (pdf) 2022-6
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
30.00 zł
Do koszyka
Prenumerata
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - prenumerata cyfrowa
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
330.00 zł
Do koszyka
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - papierowa prenumerata roczna + wysyłka
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - papierowa prenumerata roczna
432.00 zł brutto
400.00 zł netto
32.00 zł VAT
(stawka VAT 8%)
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - pakowanie i wysyłka
42.00 zł brutto
34.15 zł netto
7.85 zł VAT
(stawka VAT 23%)
474.00 zł
Do koszyka
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - PAKIET prenumerata PLUS
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - PAKIET prenumerata PLUS (Prenumerata papierowa + dostęp do portalu sigma-not.pl + e-prenumerata)
498.00 zł brutto
461.11 zł netto
36.89 zł VAT
(stawka VAT 8%)
498.00 zł
Do koszyka
Zeszyt
2022-6
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH