Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AURA
AUTO MOTO SERWIS
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
GAZETA CUKROWNICZA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ODZIEŻ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
Menu
Menu
Menu
Prenumerata
Prenumerata
Publikacje
Publikacje
Drukarnia
Drukarnia
Kolportaż
Kolportaż
Reklama
Reklama
O nas
O nas
ui-button
Twój Koszyk
Twój koszyk jest pusty.
Niezalogowany
Niezalogowany
Zaloguj się
Zarejestruj się
Reset hasła
Czasopismo
|
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
|
Rocznik 2019 - zeszyt 12
Wpływ nachmielenia brzeczki na bakterie kwasu mlekowego
The Effect of Wort hopping on Lactic Acid Bacteria
10.15199/64.2019.12.1
Aneta Ciosek
Vivien Nagy
Olga Szczepanik
Katarzyna Fulara
Aleksander Poreda
nr katalogowy: 123881
10.15199/64.2019.12.1
Streszczenie
The study investigated the effect of wort hopping on the acidification capacity of the Lactobacillus brevis strain in the production of sour beers. Three variants of wort were prepared, differing in the dose of hops (0, 4 and 8 IBU). Then mixed fermentation was performed – first 72 hours of lactic fermentation (30°C), followed by alcoholic fermentation (20°C for 7 days). During the process the drop in pH wort/beer was measured daily, but alcohol content, real extract and lactic acid concentration at the end of the process. The research shows that a small addition of hops (4 IBU) reduces bacterial metabolism, which results in insufficient wort acidification (lower drop of pH and lactic acid production).
Abstract
Badano wpływ chmielenia brzeczki na zdolność zakwaszania szczepu Lactobacillus brevis przy produkcji piw kwaśnych. Przygotowano 3 warianty brzeczek, różniących się dawką chmielu (0, 4 i 8 IBU). Następnie przeprowadzono fermentację mieszaną – najpierw 72 h fermentacji mlekowej w temp. 30°C, następnie fermentację alkoholową w temp. 20°C przez 7 dni. W trakcie trwania procesu mierzono spadek pH brzeczek/piw, a na końcu dodatkowo: zawartość alkoholu, ekstraktu rzeczywistego i stężenie kwasu mlekowego. Z przeprowadzonych badań wynika, że już niewielki dodatek chmielu (4 IBU) powoduje ograniczenie metabolizmu bakterii, co skutkuje niewystarczającym zakwaszeniem brzeczki (nieznaczne obniżenie pH brzeczki i produkcja kwasu mlekowego).
Słowa kluczowe
bakterie kwasu mlekowego
IBU
związki chmielu
Keywords
lactic acid bacteria
IBU
hop compounds
Bibliografia
[1] Bossaert S., S. Crauwels, G. De Rouck, B. Lievens. 2019. “The power of sour - A review". Old traditions,72 (April), 78-88. [2] Ciosek A., I. Rusiecka, A. Poreda. 2019. “Sour beer production: impact of pitching sequence of yeast and lactic acid bacteria". Journal of the Institute of Brewing. https://doi. org/10.1002/jib.590. [3] Geissler A. J., J. Behr, K. von Kamp, R. F. Vogel. 2016. "Metabolic strategies of beer spoilage lactic acid bacteria in beer“. Int. J. Food Microbiol. 216 : 60-68. [4] Peyer L. 2017. Lactic acid bacteria fermentation of wort as a tool to add functionality in malting, brewing and novel beverages. PhD thesis, University College Cork. https:// cora.ucc.ie/bitstream/handle/10468/ 4694/PeyerLC_PhD2017.pdf?sequence=5&isAllowed= y. [5] Sakamoto K.,W.N. Konings. 2003. “Beer spoilage bacteria and hop resistance". Int. J. Food Microbiol. 89, 105-124. [6] Suzuki K. 2015. Gram-positive spoilage bacteria in brewing, in Brewing Microbiology -Managing Microbes, Ensuring Quality and Valorising Waste>, (Hill, A. Ed), pp. 141-173, Woodhead Publishing, Cambridge. https://doi.org/10.1016/B978-1-78242-331-7.00007-1. [7] Suzuki K., K. Iijima, K. Sakamoto, M. Saihi, H. Yamashita, M. Sami, H. Yamashita. 2006. “A review of hop resistance in beer spoilage lactic acid bacteria". J. Inst. Brew. 112, 173-191. [8] Suzuki K., K. Iijima, K. Sakamoto, M. Saihi, H. Yamashita, M. Sami, H. Yamashita. 2006. “A review of hop resistance in beer spoilage lactic acid bacteria". J. Inst. Brew. 112, 173-191. [9] Suzuki K., M. Sami, K. Ozaki, H. Yamashita. 2005. “Genetic characterization of hop-sensitive variants obtained from beer-spoilage Lactobacillus brevis". J. Am. Soc. Brew. Chem. 63, 5-10. [10] Suzuki K., M. Sami, H. Kadokura, H. Nakajima, K. Kitamoto. 2002. “Biochemical characterization of horA-independent hop resistance mechanism in Lactobacillus brevis". Int. J. Food Microbiol. 76, 223-30. [12] http://www.zwrotnica.com.pl/2018/12/piwne-podsumowanie-2018.html.
Treść płatna
Jeśli masz wykupiony/przyznany dostęp -
zaloguj się
.
Skorzystaj z naszych propozycji zakupu!
Publikacja
e-Publikacja (format pdf) - nr 123881 "Wpływ nachmielenia brzecz..."
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
10.00 zł
Do koszyka
Zeszyt
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY - e-zeszyt (pdf) 2019-12
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
27.50 zł
Do koszyka
Prenumerata
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY - prenumerata cyfrowa
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
300.00 zł
Do koszyka
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY - papierowa prenumerata roczna + wysyłka
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY - papierowa prenumerata roczna
348.00 zł brutto
322.22 zł netto
25.78 zł VAT
(stawka VAT 8%)
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY - pakowanie i wysyłka
21.00 zł brutto
17.07 zł netto
3.93 zł VAT
(stawka VAT 23%)
369.00 zł
Do koszyka
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY - PAKIET prenumerata PLUS
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY - PAKIET prenumerata PLUS (Prenumerata papierowa + dostęp do portalu sigma-not.pl + e-prenumerata)
450.00 zł brutto
416.67 zł netto
33.33 zł VAT
(stawka VAT 8%)
450.00 zł
Do koszyka
Zeszyt
2019-12
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH