Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AURA
AUTO MOTO SERWIS
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
GAZETA CUKROWNICZA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ODZIEŻ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
Menu
Menu
Menu
Prenumerata
Prenumerata
Publikacje
Publikacje
Drukarnia
Drukarnia
Kolportaż
Kolportaż
Reklama
Reklama
O nas
O nas
ui-button
Twój Koszyk
Twój koszyk jest pusty.
Niezalogowany
Niezalogowany
Zaloguj się
Zarejestruj się
Reset hasła
Baza publikacji
Formularz wyszukiwania
Szukany tekst
Szukaj tylko w tych wybranych czasopismach
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
Wyszukaj
Zobacz przykłady zapytań
title:węgiel
title:"węgiel kamienny"
title:"węgiel kamienny" AND issueYear:2020
authorDesc:"Grzegorz Ojczyk"
authorDesc:"Grzegorz Ojczyk" AND issueYear:2020
abstract:"problemy jakości"
keywords:"węgiel kamienny" AND issueYear:2020
titleAlias:quality
keywordsAlias:"hard coal"
abstractAlias:"food quality"
keywordsAlias:"thermal resistance" AND issueYear:2020
Wynik wyszukiwania
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY 2008-12
Ciepłooporność przetrwalników Alicyclobacillus acidoterrestris
Barbara Sokołowska
Jolanta Niezgoda
Marta Bytońska
Łucja Łaniewska-Trokenheim
nr katalogowy: 40143
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA 2012-3
Kryteria oceny mikrobiologicznej materiałów na obuwie specjalne
Michalina Falkiewicz-Dulik
nr katalogowy: 66798
CHŁODNICTWO 2020-3
Wpływ na środowisko wadliwie wykonanych i eksploatowanych układów wentylacji w przemyśle spożywczym
Izabela Małecka
Zdzisław Jan Małecki
Marek Moga
nr katalogowy: 126898
10.15199/8.2020.3.2
wentylacja
bakterie chorobotwórcze
mikrobiologia
ergonomia
punkt rosy
dezynfekcja
cyrkulacja powietrza
ventilation
pathogenic bacteria
microbiology
ergonomics
dewpoint
disinfection
air circulation
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA 2014-1
Zanieczyszczenie mikrobiologiczne w garbarniach - zagrożenie dla przetwarzanego surowca, wyrobów skórzanych oraz zdrowia pracowników zakładów garbarskich
Justyna Skóra
Beata Gutarowska
Anita Śnioszek
nr katalogowy: 82171
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2018-6
Zagrożenia mikrobiologiczne w owocach i warzywach o małym stopniu przetworzenia
Katarzyna Czaczyk
Anna Dobrowolska
nr katalogowy: 114461
10.15199/65.2018.6.4
warzywa i owoce o małym stopniu przetworzenia
jakość mikrobiologiczna
minimally processed fruits and vegetables
microbiological quality
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2022-5
Ziarno zbóż jako potencjalne źródło prebiotyków w żywieniu ludzi i zwierząt – aktualny stan wiedzy i przyszły kierunek ich wykorzystania
Greta Adamczyk
Inna Bobel
Krzysztof Buksa
nr katalogowy: 139840
ziarno zbóż
β-glukan
arabinoksylan
fruktooligosacharydy
cereal grain
β-glucan
arabinoxylan
fructooligosaccharides
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2022-5
Ziarno zbóż jako potencjalne źródło prebiotyków w żywieniu ludzi i zwierząt – aktualny stan wiedzy i przyszły kierunek ich wykorzystania
Greta Adamczyk
Inna Bobel
Krzysztof Buksa
nr katalogowy: 139840
ziarno zbóż
β-glukan
arabinoksylan
fruktooligosacharydy
cereal grain
β-glucan
arabinoxylan
fructooligosaccharides
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2022-5
Ziarno zbóż jako potencjalne źródło prebiotyków w żywieniu ludzi i zwierząt – aktualny stan wiedzy i przyszły kierunek ich wykorzystania
Greta Adamczyk
Inna Bobel
Krzysztof Buksa
nr katalogowy: 139840
ziarno zbóż
β-glukan
arabinoksylan
fruktooligosacharydy
cereal grain
β-glucan
arabinoxylan
fructooligosaccharides
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2022-5
Ziarno zbóż jako potencjalne źródło prebiotyków w żywieniu ludzi i zwierząt – aktualny stan wiedzy i przyszły kierunek ich wykorzystania
Greta Adamczyk
Inna Bobel
Krzysztof Buksa
nr katalogowy: 139840
ziarno zbóż
β-glukan
arabinoksylan
fruktooligosacharydy
cereal grain
β-glucan
arabinoxylan
fructooligosaccharides
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2022-5
Ziarno zbóż jako potencjalne źródło prebiotyków w żywieniu ludzi i zwierząt – aktualny stan wiedzy i przyszły kierunek ich wykorzystania
Greta Adamczyk
Inna Bobel
Krzysztof Buksa
nr katalogowy: 139840
ziarno zbóż
β-glukan
arabinoksylan
fruktooligosacharydy
cereal grain
β-glucan
arabinoxylan
fructooligosaccharides
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2022-5
Ziarno zbóż jako potencjalne źródło prebiotyków w żywieniu ludzi i zwierząt – aktualny stan wiedzy i przyszły kierunek ich wykorzystania
Greta Adamczyk
Inna Bobel
Krzysztof Buksa
nr katalogowy: 139840
ziarno zbóż
β-glukan
arabinoksylan
fruktooligosacharydy
cereal grain
β-glucan
arabinoxylan
fructooligosaccharides
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2022-5
Ziarno zbóż jako potencjalne źródło prebiotyków w żywieniu ludzi i zwierząt – aktualny stan wiedzy i przyszły kierunek ich wykorzystania
Greta Adamczyk
Inna Bobel
Krzysztof Buksa
nr katalogowy: 139840
ziarno zbóż
β-glukan
arabinoksylan
fruktooligosacharydy
cereal grain
β-glucan
arabinoxylan
fructooligosaccharides
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA 2018-3
Skuteczność działania preparatu biobójczego do obuwia
MICHALINA FALKIEWICZ-DULIK
nr katalogowy: 112600
10.15199/60.2018.03.3
preparat biobójczy do obuwia
profilaktyka grzybicy stóp
higiena obuwia
biocidal footwear preparation
prevention of athlete’
s foot
hygiene of footwear
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA 2019-3
Aspekty zdrowotne stosowania domowych filtrów powietrza
Wojciech Dąbrowski
Michał Zielina
Jolanta Pulit-Prociak
Anita Staroń
Marcin Banach
nr katalogowy: 119167
10.15199/17.2019.3.5
nanocząstki srebra
domowe filtry powietrza
jakość powietrza
nanoparticles of silver
indoor air filters
air quality
GOSPODARKA MIĘSNA 2024-4
Bakterie fermentacji mlekowej – tradycyjne i nowe kierunki wykorzystania w przetwórstwie mięsa
Elżbieta HAĆ-SZYMAŃCZUK
Edyta LIPIŃSKA
Aneta CEGIEŁKA
Kamil PIWOWAREK
nr katalogowy: 148325
bakterie fermentacji mlekowej
mięsne produkty fermentowane
bakteriocyny
biokonserwowanie
lactic acid bacteria
fermented meat products
bacteriocins
biopreservation
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA 2020-7-8
Pandemia COVID-19 a występowanie bakterii Legionella sp. w systemach wody ciepłej – ocena ryzyka
Dorota Kręgiel
nr katalogowy: 127538
10.15199/17.2020.7-8.6
Legionella
sieć wodociągowa
zastoiny
pandemia COVID-19
Legionella
water supply system
stagnation
pandemic COVID-19
GOSPODARKA MIĘSNA 2018-2
Dezynfekcja, dezynsekcja i dezodoryzacja środków transportu produktów żywnościowych
Stanisław
nr katalogowy: 112222
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY 2013-3b
Study Actuality of Immune Optimization Algorithm
Weili SHI
Huamin YANG
Yu MIAO
Yinlong HU
nr katalogowy: 75275
CHŁODNICTWO 2015-4-5
Koktajl bakteriofagowy - skuteczne narzędzie w zapewnianiu bezpieczeństwa mikrobiologicznego żywności chłodzonej
Anna Szosland-Fałtyn
Joanna Królasik
nr katalogowy: 91392
10.15199/8.2015.4-5.5
GOSPODARKA MIĘSNA 2022-12
NOWE KONCEPCJE W PRZEDŁUŻANIU TRWAŁOŚCI mięsa i produktów mięsnych
Aneta Cegiełka
Elżbieta Hać-Szymańczuk
nr katalogowy: 141102
biokonserwacja
jakość
mięso
preparaty roślinne utrwalanie
bioconservation
quality
meat
plant preparations
preservation
GOSPODARKA MIĘSNA 2022-12
NOWE KONCEPCJE W PRZEDŁUŻANIU TRWAŁOŚCI mięsa i produktów mięsnych
Aneta Cegiełka
Elżbieta Hać-Szymańczuk
nr katalogowy: 141102
biokonserwacja
jakość
mięso
preparaty roślinne utrwalanie
bioconservation
quality
meat
plant preparations
preservation
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY 2010-10
Wykorzystanie matrycy kamertonów piezoelektrycznych do wysokorozdzielczych pomiarów masy biomolekuł
Karol WASZCZUK
Jarosław OLSZEWSKI
Michał ŚWIĄTKOWSKI
Wiktor HERWICH
Teodor GOTSZALK
Jacek RYBKA
nr katalogowy: 55158
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA 2015-7
Bioaktywne wkładki do obuwia
MICHALINA FALKIEWICZ-DULIK
nr katalogowy: 92703
10.15199/60.2015.7.2
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA 2012-6
Photocatalytic degradation of the organic compounds enhanced by chemical oxidants
Jus tyna Dziedzic
Paweł Nowak
Piotr Warszyński
Jerzy Haber
nr katalogowy: 68611
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY 2011-7
On-site ozone treatment for agricultural soil and related applications
Kenji EBIHARA
Henryka STRYCZEWSKA
Tomoaki IKEGAMI
Fumiaki MITSUGI
Joanna PAWLAT
nr katalogowy: 60813
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY 2013-3b
Spark discharge in water for bacteria inactivation
Tomasz IZDEBSKI
Mirosław DORS
Jerzy MIZERACZYK
nr katalogowy: 75318
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA 2021-12
Jakość mikrobiologiczna powietrza wewnętrznego miejskiej pływalni
ANNA GOTKOWSKA-PŁACHTA
nr katalogowy: 134925
10.15199/9.2021.12.4
zanieczyszczenie powietrza
basen
bakterie
grzyby
air contamination
swimming pool
bacteria
fungi
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY 2009-12
Biokorozja w przemysłowych systemach wodnych Cz. 2. Biokorozja tlenowa i beztlenowa
Anna Sałek
nr katalogowy: 48980
OCHRONA PRZED KOROZJĄ 2012-9s-a
ADHEZJA BAKTERII DO POLIMEROWYCH POWIERZCHNI URZĄDZEŃ PRODUKCYJNYCH
Anna Gernand
Dang Xuan Hoang
Zofia Żakowska
nr katalogowy: 70840
OCHRONA PRZED KOROZJĄ 2011-7
Aspekty korozyjne metody termicznej usuwania bakterii Legionella
JULIUSZ ORLIKOWSKI
nr katalogowy: 60966
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2021-6
Asaia sp. – unikatowy rodzaj bakterii kwasu octowego
Dorota Kręgiel
nr katalogowy: 132265
10.15199/65.2021.6.3
AAB
Asaia
napoje
czynniki biokontroli
AAB
Asaia
drinks
biocontrol factors
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2021-6
Asaia sp. – unikatowy rodzaj bakterii kwasu octowego
Dorota Kręgiel
nr katalogowy: 132265
10.15199/65.2021.6.3
AAB
Asaia
napoje
czynniki biokontroli
AAB
Asaia
drinks
biocontrol factors
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2021-6
Asaia sp. – unikatowy rodzaj bakterii kwasu octowego
Dorota Kręgiel
nr katalogowy: 132265
10.15199/65.2021.6.3
AAB
Asaia
napoje
czynniki biokontroli
AAB
Asaia
drinks
biocontrol factors
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2022-3
Zastosowanie aktywnych opakowań i powłok zawierających postbiotyki do biokonserwacji mięsa i wyrobów mięsnych
Marcelina Karbowiak
Dorota Zielińska
nr katalogowy: 136891
10.15199/65.2022.3.6
mięso
wyroby mięsne
postbiotyki
aktywne opakowania
biokonserwacja
meat
meat products
postbiotics
active packaging
biopreservation
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2022-3
Zastosowanie aktywnych opakowań i powłok zawierających postbiotyki do biokonserwacji mięsa i wyrobów mięsnych
Marcelina Karbowiak
Dorota Zielińska
nr katalogowy: 136891
10.15199/65.2022.3.6
mięso
wyroby mięsne
postbiotyki
aktywne opakowania
biokonserwacja
meat
meat products
postbiotics
active packaging
biopreservation
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2022-3
Zastosowanie aktywnych opakowań i powłok zawierających postbiotyki do biokonserwacji mięsa i wyrobów mięsnych
Marcelina Karbowiak
Dorota Zielińska
nr katalogowy: 136891
10.15199/65.2022.3.6
mięso
wyroby mięsne
postbiotyki
aktywne opakowania
biokonserwacja
meat
meat products
postbiotics
active packaging
biopreservation
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2022-3
Zastosowanie aktywnych opakowań i powłok zawierających postbiotyki do biokonserwacji mięsa i wyrobów mięsnych
Marcelina Karbowiak
Dorota Zielińska
nr katalogowy: 136891
10.15199/65.2022.3.6
mięso
wyroby mięsne
postbiotyki
aktywne opakowania
biokonserwacja
meat
meat products
postbiotics
active packaging
biopreservation
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2022-3
Zastosowanie aktywnych opakowań i powłok zawierających postbiotyki do biokonserwacji mięsa i wyrobów mięsnych
Marcelina Karbowiak
Dorota Zielińska
nr katalogowy: 136891
10.15199/65.2022.3.6
mięso
wyroby mięsne
postbiotyki
aktywne opakowania
biokonserwacja
meat
meat products
postbiotics
active packaging
biopreservation
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2022-3
Zastosowanie aktywnych opakowań i powłok zawierających postbiotyki do biokonserwacji mięsa i wyrobów mięsnych
Marcelina Karbowiak
Dorota Zielińska
nr katalogowy: 136891
10.15199/65.2022.3.6
mięso
wyroby mięsne
postbiotyki
aktywne opakowania
biokonserwacja
meat
meat products
postbiotics
active packaging
biopreservation
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2022-3
Zastosowanie aktywnych opakowań i powłok zawierających postbiotyki do biokonserwacji mięsa i wyrobów mięsnych
Marcelina Karbowiak
Dorota Zielińska
nr katalogowy: 136891
10.15199/65.2022.3.6
mięso
wyroby mięsne
postbiotyki
aktywne opakowania
biokonserwacja
meat
meat products
postbiotics
active packaging
biopreservation
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2022-3
Zastosowanie aktywnych opakowań i powłok zawierających postbiotyki do biokonserwacji mięsa i wyrobów mięsnych
Marcelina Karbowiak
Dorota Zielińska
nr katalogowy: 136891
10.15199/65.2022.3.6
mięso
wyroby mięsne
postbiotyki
aktywne opakowania
biokonserwacja
meat
meat products
postbiotics
active packaging
biopreservation
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2022-3
Zastosowanie aktywnych opakowań i powłok zawierających postbiotyki do biokonserwacji mięsa i wyrobów mięsnych
Marcelina Karbowiak
Dorota Zielińska
nr katalogowy: 136891
10.15199/65.2022.3.6
mięso
wyroby mięsne
postbiotyki
aktywne opakowania
biokonserwacja
meat
meat products
postbiotics
active packaging
biopreservation
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2009-6
Biobutanol. Perspektywy rozwoju produkcji
ZBIGNIEW GARNCAREK
ELŻBIETA KOCIOŁEK-BALAWEJDER
nr katalogowy: 44916
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY 2009-2
Mikroorganizmy w winiarstwie gronowym
Alina Kunicka-Styczyńska
nr katalogowy: 41723
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2017-10
Właściwości zdrowotne żywności wytwarzanej przy udziale bakterii kwasu mlekowego
Monika Pytka
Monika Kordowska-Wiater
Jarosław Mazurkiewicz
nr katalogowy: 110163
żywność fermentowana
bakterie kwasu mlekowego
zdrowie
fermented food
lactic acid bacteria
health
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY 2009-10
Biokorozja w przemysłowych systemach wodnych Cz. 1. Warunki powstawania korozji
Anna Sałek
nr katalogowy: 47541
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2014-4
Effect of aluminum chloride and hydrogen peroxide on the elimination of filamentous bacteria in activated sludge Wpływ chlorku glinu i nadtlenku wodoru na eliminację bakterii nitkowatych w osadzie czynnym
Adam Traczykowski
Bożena Szejniuk
Kata rzyna Budzińska
Marcin Bochenek
Anita Jurek
Marcin Sulewski
nr katalogowy: 83702
10.12916/przemchem.2014.555
OCHRONA PRZED KOROZJĄ 2013-6
Studies on pitting corrosion of 2205 duplex stainless steel induced by sulphate reducing bacteria
JOANNA MICHALSKA
MARZENA JAWORSKA-KIK
ZOFIA DZIERŻEWICZ
nr katalogowy: 77088
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2016-8
Functional properties of granulated ash and bone-based phosphorus biofertilizers in the field assessment. Part 3. Impact on selected properties of soil environment of winter wheat Właściwości użytkowe granulowanych bionawozów fosforowych z popiołu i kości w ocenie polowej. Cz. III.** Wpływ na wybrane właściwości środowiska glebowego pszenicy ozimej
Magdalena Jastrzębska
Marta K. Kostrzewska
Przemysław Makowski
Kinga Treder
Wiesław P. Jastrzębski
nr katalogowy: 100398
10.15199/62.2016.8.35
OCHRONA PRZED KOROZJĄ 2015-5
The structure of the porosity of the cement mortar CEM I exposed to microorganisms
MARIA FIERTAK
ELŻBIETA STANASZEK-TOMAL
nr katalogowy: 91115
10.15199/40.2015.5.3
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2013-5
Disinfection with vaporized hydrogen peroxide. Dezynfekcja za pomocą par nadtlenku wodoru
WładysłaW Harmata
Stanisław Kłosowicz
Małgorzata Chałupczak
Marzena Pępczyńska
Władysław Fediuk
nr katalogowy: 76866
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA 2010-3
Development of Ti-based materials for alloplastic implants
ANDRZEJ ZIELIŃSKI
SYLWIA SOBIESZCZYK
BEATA śWIECZKO-ŻUREK
nr katalogowy: 52784
OCHRONA PRZED KOROZJĄ 2019-4
The structure of porosity of the cement mortar containing nano-TiO2 after exposure to the sulphuric acid
ELŻBIETA STANASZEK-TOMAL
nr katalogowy: 119721
10.15199/40.2019.4.2
biogenic sulfuric acid
CEM II mortar
nano-TiO2 modifier
porosity structure
pore distribution
biogeniczny kwas siarkowy
zaprawa CEM II
modyfikator nano-TiO2
struktura porowatości
rozkład porów
OPAKOWANIE 2010-I
Antimicrobial Substances in Packaging Materials
Anna Sip
nr katalogowy: 50917
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2022-9
Wpływ dziegciu brzozowego na rośliny, organizmy glebowe, wodne i mikroorganizmy
Agnieszka Richert
nr katalogowy: 139549
10.15199/62.2022.9.5
dziegieć brzozowy
przegląd literatury
środek ochrony roślin
birch tar
literature review
plant protection agent
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2022-9
Wpływ dziegciu brzozowego na rośliny, organizmy glebowe, wodne i mikroorganizmy
Agnieszka Richert
nr katalogowy: 139549
10.15199/62.2022.9.5
dziegieć brzozowy
przegląd literatury
środek ochrony roślin
birch tar
literature review
plant protection agent
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2022-9
Wpływ dziegciu brzozowego na rośliny, organizmy glebowe, wodne i mikroorganizmy
Agnieszka Richert
nr katalogowy: 139549
10.15199/62.2022.9.5
dziegieć brzozowy
przegląd literatury
środek ochrony roślin
birch tar
literature review
plant protection agent
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2022-9
Wpływ dziegciu brzozowego na rośliny, organizmy glebowe, wodne i mikroorganizmy
Agnieszka Richert
nr katalogowy: 139549
10.15199/62.2022.9.5
dziegieć brzozowy
przegląd literatury
środek ochrony roślin
birch tar
literature review
plant protection agent
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2022-9
Wpływ dziegciu brzozowego na rośliny, organizmy glebowe, wodne i mikroorganizmy
Agnieszka Richert
nr katalogowy: 139549
10.15199/62.2022.9.5
dziegieć brzozowy
przegląd literatury
środek ochrony roślin
birch tar
literature review
plant protection agent
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2022-9
Wpływ dziegciu brzozowego na rośliny, organizmy glebowe, wodne i mikroorganizmy
Agnieszka Richert
nr katalogowy: 139549
10.15199/62.2022.9.5
dziegieć brzozowy
przegląd literatury
środek ochrony roślin
birch tar
literature review
plant protection agent
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2022-9
Wpływ dziegciu brzozowego na rośliny, organizmy glebowe, wodne i mikroorganizmy
Agnieszka Richert
nr katalogowy: 139549
10.15199/62.2022.9.5
dziegieć brzozowy
przegląd literatury
środek ochrony roślin
birch tar
literature review
plant protection agent
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2015-10
Study on effectiveness of chemical and biological preparations used for disinfection against pathogenic fungi Badanie skuteczności preparatów chemicznych i biologicznych wykorzystywanych do celów dezynfekcyjnych przeciwko patogenicznym grzybom
Barbara Breza-Boruta
Zbigniew Paluszak
Beata Szala
nr katalogowy: 94457
10.15199/62.2015.10.27
CHŁODNICTWO 2011-11
Bakterie rodzaju Legionella w instalacjach wodnych, wentylacyjnych, klimatyzacyjnych i chłodniczych
Ireneusz Rąkoski
nr katalogowy: 63848
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA 2013-3
Wpływ wilgotności względnej powietrza na przeżywalność bakterii w poliestrowych włókninach filtracyjnych
PRZEMYSŁAW KRAKOWIAK
ZOFIA ŻAKOWSKA
nr katalogowy: 75567
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA 2018-25-26
Bioremediacja "in-situ" zestarzałego odpadu wiertniczego zanieczyszczonego substancjami ropopochodnymi
Teresa Steliga
Piotr Jakubowicz
nr katalogowy: 117470
zanieczyszczenia ropopochodne
biodegradacja
bioremediacja
mikroorganizmy autotochtoniczne
odpad wiertniczy
petroleum hydrocarbons
biodegradation
bioremediation
indigenous microorganisms
drilling waste
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA 2018-1
Wpływ ultradźwięków na dezintegrację bakterii nitkowatych obecnych w osadzie czynnym
Eliza Hawrylik
nr katalogowy: 111819
10.15199/17.2018.1.6
bakterie nitkowate
ultradźwięki
dezintegracja
filamentous bacteria
ultrasound
disintegration
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2018-2
Oddziaływanie bakterii na folie oksy-degradowalne zawierające olejki eteryczne oraz nanocząstki srebra i miedzi
Edyta Gibas
Agnieszka Richert
nr katalogowy: 112295
10.15199/62.2018.2.21
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2011-8
Żywotność wybranych mikroorganizmów na materiałach służących do wyrobu protez dentystycznych
EWA SOBOLEWSKA
BOGUMIŁA FRĄCZAK
HALINA EY-CHMIELEWSKA
MARIUSZ PRYLIŃSKI
ANDRZEJ BŁĘDZKI
nr katalogowy: 61517
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY 2017-9
Propagacja bakterii kwasu mlekowego na potrzeby browarnictwa - dobór parametrów procesu
Aneta Ciosek
Aleksander Poreda
Olga Szczepanik
nr katalogowy: 109561
10.15199/64.2017.9.1
bakterie kwasu mlekowego
LAB
piwo kwaśne
propagacja
lactic acid bacteria
LAB
sour beer
propagation
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY 2020-12
Comparative study of bacteria sterilization by cold plasma produced by DC generator with positive and negative polarity using atmospheric pressure
Benzerga DJEMAA
Youcef BENMIMOUN
Mohammed Fethi BEKKARA
Sid-Ahmed KELLAL
Benzerga FELLAH
nr katalogowy: 129267
10.15199/48.2020.12.10
Sterilization – bacteria
corona discharge
cold plasma
atmospheric air
sterylizacja
plazma
wyładowanie koronowe
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY 2012-3b
Regularized Total Variation Image Enhancement Using E.Coli Bacteria Foraging Algorithm: Application to Neutron Radiography Projections
Slami SAADI
Abderrezak GUESSOUM
Maamar BETTAYEB
nr katalogowy: 66649
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2015-7
Use of a two-component, mineral-bacterial biofertilizer in cultivation of ornamental plants Zastosowanie dwuskładnikowego bionawozu bakteryjno-mineralnego w uprawie roślin ozdobnych
Anna Krawczyk
Paulina Supel
Paweł Kaszycki
Agnieszka Lis-Krzyścin
nr katalogowy: 92501
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2019-3
Zagrożenia związane z obecnością w żywności bakterii z rodzaju Clostridium
Katarzyna Leja
Kamila Szudera-Kończal Katarzyna Czaczyk
nr katalogowy: 119409
10.15199/65.2019.3.2
bezpieczeństwo żywności
Clostridium spp.
C. botulinum
patogeny w żywności
food safety
Clostridium spp.
C. botulinum
food pathogen
RUDY I METALE NIEŻELAZNE 2017-8
Micro bial fuel cell with Ni-Co cathode
BARBARA WŁODARCZYK
PAWEŁ P. WŁODARCZYK
nr katalogowy: 108939
10.15199/67.2017.8.3
microbial fuel cell
Ni-Co alloy
cathode
wastewater treatment
renewable energy sources
environmental engineering
clean technology
mikrobiologiczne ogniwa paliwowe
katoda
stop Ni-Co
oczyszczanie ścieków
odnawialne źródła energii
ochrona środowiska
inżynieria środowiska
czyste technologie
AURA 2018-8
Oczyszczalnie ścieków jako źródło zanieczyszczenia powietrza atmosferycznego
Iwona PAŚMIONKA
nr katalogowy: 115297
10.15199/2.2018.8.2
bioaerozol
zanieczyszczenie mikrobiologiczne
oczyszczalnia ścieków
bioaerosol
microbial pollution
sewage treatment plant
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2020-4
Najczęściej występujące zagrożenia mikrobiologiczne w mrożonych produktach spożywczych
Aleksandra Antoszewska
Joanna Kowalska
Maja Ławrynowicz-Paciorek
Dorota Korsak Elżbieta Maćkiw
nr katalogowy: 126051
10.15199/65.2020.4.6
żywność
produkty mrożone
zagrożenia mikrobiologiczne
patogeny
food
frozen products
microbiological hazard
pathogens
GOSPODARKA MIĘSNA 2020-7
Mycie i dezynfekcja – efektywność i skuteczność działania środków myjących wobec drobnoustrojów
Elżbieta Hać-Szymańczuk
Aneta Cegiełka
Kamil Piwowarek
Alicja Napiórkowska
nr katalogowy: 127262
środki myjące
surfaktanty
mycie
dezynfekcja
przetrwalniki
cleaning agents
surfactants
washing
disinfection
spores
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2020-9
Bakterie Salmonella w żywności ze szczególnym uwzględnieniem surowców i produktów pochodzenia zwierzęcego
Elżbieta Hać-Szymańczuk
Aneta Cegiełka
nr katalogowy: 128165
10.15199/65.2020.9.5
Salmonella
mięso
wyroby mięsne
zatrucie pokarmowe
Salmonella
meat
meat products
food poisoning
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2020-9
Bakterie Salmonella w żywności ze szczególnym uwzględnieniem surowców i produktów pochodzenia zwierzęcego
Elżbieta Hać-Szymańczuk
Aneta Cegiełka
nr katalogowy: 128165
10.15199/65.2020.9.5
Salmonella
mięso
wyroby mięsne
zatrucie pokarmowe
Salmonella
meat
meat products
food poisoning
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY 2021-4
Promieniowanie UV-C i promienniki promieniowania UV-C w zastosowaniu bakteriobójczym
Andrzej WIŚNIEWSKI
nr katalogowy: 131024
10.15199/48.2021.04.31
Promieniowanie UV-C
promienniki UV-C
odkażanie pomieszczeń promieniowaniem UV-C
UV-C radiation
UV-C lamps
disinfection of rooms by UV-C radiation
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY 2008-7-8
Materiały biodegradowalne wykorzystywane do produkcji opakowań kompostowalnych
Hanna Żakowska
nr katalogowy: 37611
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2014-12
Effect of bacterial inoculation on the growth of miscanthus and bacterial and fungal density in the polymer-containing soil. Part 1. Biodegradable polymers Wpływ szczepienia bakteryjnego na wzrost miskanta i liczebność bakterii i grzybów w glebie zawierającej polimery. Cz. I. Polimery biodegradowalne
Katarzyna Janczak
Grażyna Dąbrowska
Zuzanna Znajewska
Katarzyna Hrynkiewicz
nr katalogowy: 88694
10.12916/przemchem.2014.2218
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2016-6
Effect of cinnamon oil on the film properties of polylactide (PLA) and low density polyethylene (PE-LD) Wpływ olejku cynamonowego na właściwości folii z polilaktydu oraz z polietylenu o małej gęstości
Wioletta Krawczyńska
Filip Jędra
Katarzyna Sobecka
Michał Jarosz
nr katalogowy: 98969
10.15199/62.2016.6.26
AURA 2023-3
Antybiotyki – nieoceniona pomoc natury
Piotr Skubała
nr katalogowy: 142207
10.15199/2.2023.3.1
antybioza
antybiotyki
grzyby
nadużywanie
oporność
antibiosis
antibiotics
fungi
overuse
resistance
AURA 2023-3
Antybiotyki – nieoceniona pomoc natury
Piotr Skubała
nr katalogowy: 142207
10.15199/2.2023.3.1
antybioza
antybiotyki
grzyby
nadużywanie
oporność
antibiosis
antibiotics
fungi
overuse
resistance
AURA 2023-3
Antybiotyki – nieoceniona pomoc natury
Piotr Skubała
nr katalogowy: 142207
10.15199/2.2023.3.1
antybioza
antybiotyki
grzyby
nadużywanie
oporność
antibiosis
antibiotics
fungi
overuse
resistance
AURA 2023-3
Antybiotyki – nieoceniona pomoc natury
Piotr Skubała
nr katalogowy: 142207
10.15199/2.2023.3.1
antybioza
antybiotyki
grzyby
nadużywanie
oporność
antibiosis
antibiotics
fungi
overuse
resistance
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2018-7
Naturalne konserwanty pochodzenia drobnoustrojowego
Ewelina Pawlikowska
Dorota Kręgiel
nr katalogowy: 115041
10.15199/65.2018.7.6
biokontrola
metabolity
bakterie kwasu mlekowego
drożdże
biocontrol
metabolites
lactic acid bacteria
yeasts
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2018-5
Ekstrakty bogate w polifenole naturalne konserwanty produktów mięsnych
Magdalena Efenberger-Szmechtyk
Agnieszka Nowak
nr katalogowy: 113835
10.15199/65.2018.5.3
polifenole
mięso
antyoksydanty
właściwości prozdrowotne
polyphenols
meat
antioxidants
health benefits
GOSPODARKA MIĘSNA 2021-7
Jakość i bezpieczeństwo mikrobiologiczne mięsa drobiowego oraz przetworów
Elżbieta Hać-Szymańczuk
Aneta Cegiełka
Edyta Lipińska
nr katalogowy: 132615
mięso drobiowe
Campylobacter
Salmonella
jakość
bezpieczeństwo
poultry meat
Campylobacter
Salmonella
quality
safety
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2023-11
Skażenie mikrobiologiczne warzyw oraz metody ich ograniczania
Beata Kowalska
nr katalogowy: 146036
10.15199/65.2023.11.4
bakterie
grzyby pleśniowe
Salmonella
Listeria
praktyki rolnicze
zmiany klimatu
bacteria
mould
Salmonella
Listeria
good agricultural practice
climate change
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2019-10
Wykorzystanie bakterii fermentacji propionowej w produkcji mleczarskiej
Małgorzata Ziarno
Dorota Zaręba
nr katalogowy: 123063
10.15199/65.2019.10.2
Propionibacterium
serowarstwo
cyjanokobalamina
bioutrwalanie
Propionibacterium
cheese making
cyanocobalamin
biopreservation
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA 2020-20-21
Using of UV lamps and UV robots for disinfection in the medical practice and in the hospital during the coronavirus epidemic
Henrik Krisch
Katarzyna Lelinska
Yao Zhanghao
nr katalogowy: 128190
UV robots
lamps
radiation
UV
UV-V
UV-C
UV-B
UV-A
virus
bacteria
DNA
RNA
coronavirus
H1N1
aerosol
disinfection
decontamination
ultraviolet
epidemic.
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA 2020-20-21
Using of UV lamps and UV robots for disinfection in the medical practice and in the hospital during the coronavirus epidemic
Henrik Krisch
Katarzyna Lelinska
Yao Zhanghao
nr katalogowy: 128190
UV robots
lamps
radiation
UV
UV-V
UV-C
UV-B
UV-A
virus
bacteria
DNA
RNA
coronavirus
H1N1
aerosol
disinfection
decontamination
ultraviolet
epidemic.
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2021-12
Kultury starterowe wykorzystywane w produkcji win
Monika Barbara Pytka
Agnieszka Malik
Piotr Janas
nr katalogowy: 135125
10.15199/65.2021.12.4
wino
kultury starterowe
drożdże
bakterie fermentacji mlekowej
wine
starter cultures
yeast
lactic acid bacteria
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2021-12
Kultury starterowe wykorzystywane w produkcji win
Monika Barbara Pytka
Agnieszka Malik
Piotr Janas
nr katalogowy: 135125
10.15199/65.2021.12.4
wino
kultury starterowe
drożdże
bakterie fermentacji mlekowej
wine
starter cultures
yeast
lactic acid bacteria
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2021-12
Kultury starterowe wykorzystywane w produkcji win
Monika Barbara Pytka
Agnieszka Malik
Piotr Janas
nr katalogowy: 135125
10.15199/65.2021.12.4
wino
kultury starterowe
drożdże
bakterie fermentacji mlekowej
wine
starter cultures
yeast
lactic acid bacteria
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA 2018-3
Nitryfikacja - fakty i mity
Paula Piechna
Monika Żubrowska-Sudoł
Adam Muszyński
nr katalogowy: 112821
10.15199/17.2018.3.3
nitryfikacja
AOB
AOA
NOB
comammox
nitrification
AOB
AOA
NOB
comammox
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA 2017-9
Archeony utleniające amoniak w osadzie czynnym i błonie biologicznej - przegląd literatury i badania wstępne
Paula Piechna
Monika Żubrowska-Sudoł
Adam Muszyński
Łucja Przysiecka
nr katalogowy: 109617
10.15199/17.2017.9.7
archeony utleniające amoniak
amonifi kacja
AEA
ammonia oxidizing archaea
ammonifi cation
AEA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ 2012-9s-a
WŁAŚCIWOŚCI ADHEZYJNE BAKTERII Z RODZAJU ASAIA
Dorota Kręgiel
nr katalogowy: 70868
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2023-8
Wpływ wybranych substancji tłuszczowych, ich entalpii topnienia oraz kompozycji kwasów tłuszczowych na przeżywalność Lactobacillus rhamnosus GG podczas procesu suszenia rozpyłowego i przechowywania
Alicja Fedorowicz
Artur Bartkowiak
nr katalogowy: 144664
10.15199/65.2023.8.5
suszenie rozpyłowe
Lactobacillus rhamnosus GG
mikrokapsułkowanie
tłuszcze
kwasy tłuszczowe
spray drying
Lactobacillus rhamnosus GG
microencapsulation
fats
fatty acids
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2017-6
Czystość mikrobiologiczna wybranych suszonych ziół
Izabela Podgórska
nr katalogowy: 106755
10.15199/65.2017.6.5
czystość mikrobiologiczna
zioła
bakterie
drożdże
grzyby pleśniowe
microbiological purity
herbs
bacteria
yeast
molds
GOSPODARKA WODNA 2021-6
Biocementacja gruntu przez bakterie ureolityczne – określenie wytrzymałości na ścinanie
KATARZYNA MISIOŁEK
PAWEŁ POPIELSKI
KATARZYNA AFFEK
nr katalogowy: 132082
GOSPODARKA WODNA 2021-6
Biocementacja gruntu przez bakterie ureolityczne – określenie wytrzymałości na ścinanie
KATARZYNA MISIOŁEK
PAWEŁ POPIELSKI
KATARZYNA AFFEK
nr katalogowy: 132082
GOSPODARKA MIĘSNA 2018-9
Bakterie Brochothrix thermosphacta i możliwość ich rozwoju w surowcach oraz przetworach mięsnych
Elżbieta Hać-Szymańczuk
Aneta Cegiełka
Kamil Piwowarek
nr katalogowy: 116036
OCHRONA PRZED KOROZJĄ 2012-9s-a
EFEKTYWNOŚĆ DEZYNFEKCJI METODĄ JONIZACJI FOTOKATALITYCZNEJ
Katarzyna Zduniak
Beata Gutarowska
Justyna Skóra
Daria Rembisz
nr katalogowy: 70894
OCHRONA PRZED KOROZJĄ 2012-9s-a
WYTWARZANIE SIDEROFORÓW PRZEZ BAKTERIE BACILLUS CEREUS I BACILLUS MYCOIDES
Patrycja Pietraszek
Elżbieta Ołtuszak-Walczak
Piotr Walczak
nr katalogowy: 70869
GOSPODARKA MIĘSNA 2022-12
MIKROFLORA WĘDLIN SUROWYCH, ze szczególnym uwzględnieniem kiełbas surowych
Elżbieta Hać-Szymańczuk
Aneta Cegiełka
Kamil Piwowarek
nr katalogowy: 141103
kiełbasy surowe
bakterie fermentacji mlekowej
jakość
bezpieczeństwo
raw sausages
raw smoked meat products
lactic acid bacteria
quality
safety
GOSPODARKA MIĘSNA 2022-12
MIKROFLORA WĘDLIN SUROWYCH, ze szczególnym uwzględnieniem kiełbas surowych
Elżbieta Hać-Szymańczuk
Aneta Cegiełka
Kamil Piwowarek
nr katalogowy: 141103
kiełbasy surowe
bakterie fermentacji mlekowej
jakość
bezpieczeństwo
raw sausages
raw smoked meat products
lactic acid bacteria
quality
safety
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2017-7
Przeżywalność bakterii probiotycznych suszonych rozpyłowo w skali ćwierćtechnicznej
Wioletta Krawczyńska
Katarzyna Sobecka
Małgorzata Mizielińska
Alicja Fedorowicz
Artur Bartkowiak
Joanna Odrzywolska
Dariusz Kiełczewski
nr katalogowy: 108065
10.15199/65.2017.7.5
L. rhamnosus
suszenie rozpyłowe w skali ćwierćtechnicznej
masło kakaowe
L. rhamnosus
spray drying in ¼
-technical scale
cocoa butter
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2023-8
Wpływ wybranych substancji tłuszczowych, ich entalpii topnienia oraz kompozycji kwasów tłuszczowych na przeżywalność Lactobacillus rhamnosus GG podczas procesu suszenia rozpyłowego i przechowywania
Alicja Fedorowicz
Artur Bartkowiak
nr katalogowy: 144664
10.15199/65.2023.8.5
suszenie rozpyłowe
Lactobacillus rhamnosus GG
mikrokapsułkowanie
tłuszcze
kwasy tłuszczowe
spray drying
Lactobacillus rhamnosus GG
microencapsulation
fats
fatty acids
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2018-5
Mikrobiologiczne zagrożenia występujące w ziarnie zbóż i produktach zbożowych
Anna Czubaszek
Jerzy Kuchciak
nr katalogowy: 116499
zboża i produkty zbożowe
zanieczyszczenia mikrobiologiczne
mikotoksyny
cereals and cereal products
microbial contamination
mycotoxins
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2019-7
Bazy danych w prognozowaniu mikrobiologicznym żywności
Elżbieta Rosiak
Danuta Kołożyn-Krajewska
Joanna Gredka
Szymon Ośko
nr katalogowy: 121436
10.15199/65.2019.7.2
żywność
prognozowanie mikrobiologiczne
bazy on-line
biofood
predictive microbiology
on-line database
MATERIAŁY BUDOWLANE 2024-8
Możliwości wykorzystania popiołów paleniskowych ze spalania osadów ściekowych w betonach cementowych
Anna Głowacka
Justyna Kiper
Elżbieta Horszczaruk
Jarosław Strzałkowski
nr katalogowy: 150124
10.15199/33.2024.08.03
bottom ash from sewage sludge incineration
compressive strength
thermal conductivity of concrete
popioły paleniskowe ze spalania osadów ściekowych
wytrzymałość na ściskanie
przewodność cieplna betonu
MATERIAŁY BUDOWLANE 2024-8
Możliwości wykorzystania popiołów paleniskowych ze spalania osadów ściekowych w betonach cementowych
Anna Głowacka
Justyna Kiper
Elżbieta Horszczaruk
Jarosław Strzałkowski
nr katalogowy: 150124
10.15199/33.2024.08.03
bottom ash from sewage sludge incineration
compressive strength
thermal conductivity of concrete
popioły paleniskowe ze spalania osadów ściekowych
wytrzymałość na ściskanie
przewodność cieplna betonu
OCHRONA PRZED KOROZJĄ 2010-2
Różnorodne formy korozji biologicznej występujące na elewacjach budynków
JERZY KARYŚ
nr katalogowy: 49880
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY 2010-1
Biokorozja w przemysłowych systemach wodnych Cz. 2. Biokorozja tlenowa i beztlenowa (2)
Anna Sałek
nr katalogowy: 49505
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA 2018-6
Bezpieczeństwo pracy kierowców w ocenie własności mechanicznych i biologicznych tapicerek samochodowych
KRZYSZTOF CZAKON
KATARZYNA WITA
nr katalogowy: 114482
10.15199/60.2018.06.3
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2012-5
Wpływ zróżnicowanych dawek wysokoreaktywnego tlenku wapnia na przeżywalność pałeczek Salmonella w odpadach mięsnych
Justyna Bauza-Kaszewska
Zbigniew Paluszak
nr katalogowy: 68135
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2011-6
Usuwanie metali ciężkich ze ścieków galwanizerskich za pomocą jonów siarczkowych wytwarzanych przez bakterie redukujące siarczany
Hanna Jaworowska-Deptuch
Arkadiusz Białek
Arkadiusz Majoch
Zbigniew Ochal
nr katalogowy: 60218
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2011-5
Technologiczne i mikrobiologiczne aspekty wpływu lizozymu na trwałość mięsa drobiowego
Adam Malicki
Tadeusz Trziszka
Maciej Szpak
Andrzej Jarmoluk
Paulina Janik
Jolanta Źródłowska-Danek
nr katalogowy: 59888
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2011-3
Ultrafiltracyjne oczyszczanie brzeczki hodowlanej z Pseudomonas aeruginosa
Anna Witek-Krowiak
Joanna Witek
Roman Szafran
Szymon Modelski
nr katalogowy: 58220
OCHRONA PRZED KOROZJĄ 2011-3
Problem korozji mikrobiologicznej w instalacjach geotermalnych
JACEK BANAŚ
BOGUSŁAW MAZURKIEWICZ
WOJCIECH SOLARSKI
nr katalogowy: 58045
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2015-5
Coating of polylactide films to generate their antimicrobial properties Powlekanie folii polilaktydowej w celu nadania jej właściwości antymikrobowych
Małgorzata Mizielińska
Sławomir Lisiecki
nr katalogowy: 91319
10.15199/62.2015.5.18
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2019-7
Molekularne narzędzia monitorowania biotechnologicznych procesów przemysłowych
Daria Krefft
Kamila Homa
Marta Głębocka
Olga Nałęcz
Małgorzata Ponikowska
Gabriela Jędrzejczak
Krystyna Seroczyńska
Justyna Banaszczyk
Piotr M. Skowron
Joanna Jeżewska-Frąckowiak
nr katalogowy: 121325
10.15199/62.2019.7.28
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2010-4
Selen w preparatach probiotycznych
ILONA MOTYL
nr katalogowy: 51364
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2014-9
Effect of methane fermentation on the hygienization of liquid manure intended for agricultural purposes Wpływ fermentacji metanowej na higienizację gnojowicy przeznaczonej do celów nawozowych
Justyna Bauza-Kaszewska
Zbigniew Paluszak
Halina Olszewska
nr katalogowy: 86581
10.12916/przemchem.2014.1644
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY 2014-5
Barwa jogurtów z dodatkiem owoców kolorowych
Iwona Ścibisz
Małgorzata Ziarno
Marta Mitek
Dorota Zaręba
Karolina Gwardecka
Justyna Owczarska
nr katalogowy: 84838
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2014-12
Effect of bacterial inoculation on the growth of miscanthus and bacterial and fungal density in the polymer-containing soil. Part 2. Non-biodegradable polymers Wpływ szczepienia bakteryjnego na wzrost miskanta i liczebność bakterii i grzybów w glebie zawierającej polimery. Cz. II.** Polimery niebiodegradowalne
Katarzyna Janczak
Grażyna Dąbrowska
Zuzanna Znajewska
Katarzyna Hrynkiewicz
nr katalogowy: 88695
10.12916/przemchem.2014.2222
OCHRONA PRZED KOROZJĄ 2012-9s-a
OCENA ŻYWOTNOŚCI I ADHEZJI BAKTERII NA POWIERZCHNI POLIMERÓW Z NANOCZĄSTKAMI SREBRA I MIEDZI.
Małgorzata Piotrowska
Beata Gutarowska
Zofia Żakowska
Regina Jeziórska
Stanisław Zajchowski
Jolanta Tomaszewska
nr katalogowy: 70880
OCHRONA PRZED KOROZJĄ 2012-9s-a
ROZKŁAD FOLII Z POLI (KWASU MLEKOWEGO) PRZEZ MIKROFLORĘ GLEBOWĄ
Joanna Szumigaj-Tarnowska
Zofia Żakowska
Artur Bartkowiak
nr katalogowy: 70847
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY 2012-6
Recent development of ozone treatment for agricultural soil sterilization and biomedical prevention
Kenji EBIHARA
Henryka Danuta STRYCZEWSKA
Fumiaki MITSUGI
Tomoaki IKEGAMI
Takamasa SAKAI
Joanna PAWLAT
Shinriki TEII
nr katalogowy: 68775
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA 2012-4
Nanocząsteczkowy tlenek cynku w wykończeniach higienicznych tkanin
JUSTYNA SYGUŁA-CHOLEWIŃSKA
nr katalogowy: 67933
OCHRONA PRZED KOROZJĄ 2010-7
Rola mikroorganizmów zawartych w oleju napędowym w korozji mikrobiologicznej stali pokrytej powłoką niklową
TOMASZ SŁOMCZYŃSKI
MARIA ŁEBKOWSKA
nr katalogowy: 52909
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2011-2
Właściwości biologiczne kompleksów żelaza(II) z 1,10-fenantroliną i 4,7-difenylo-1,10-fenantroliną
Urszula Dawid
Florian P. Pruchnik
Adam Wilczok
Alicja Zajdel
Joanna Paździor-Makowska
Stanisław Ułaszewski
nr katalogowy: 57599
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2011-2
Charakterystyka i biologiczna aktywność chlorkowych kompleksów polipirydylowych kobaltu(II)
Urszula Dawid
Florian P. Pruchnik
Joanna Paździor-Makowska
Stanisław Ułaszewski
nr katalogowy: 57597
ATEST - OCHRONA PRACY 2020-4
Narażenie na substancje niebezpieczne w sektorze gospodarki odpadami (9) Lekcja 124
Małgorzata Majka
Rafał Przebinda
nr katalogowy: 125737
PRZEGLĄD PAPIERNICZY 2015-12
Zabytki na podłożu papierowym jako środowisko życia mikroorganizmów
JOANNA KARBOWSKA - BERENT
nr katalogowy: 95822
10.15199/54.2015.12.1
OCHRONA PRZED KOROZJĄ 2016-3
Effectiveness of selected ionic liquids affecting microorganisms causing "in can" degradation of emulsion paints
ALICJA MICHALCZYK
ANNA CIENIECKA-ROSŁONKIEWICZ
nr katalogowy: 97186
10.15199/40.2016.3.1
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2016-5
Serratia sp. in the PLA and PCL-supporting biodegradation preparations Serratia sp. jako składnik preparatów wspomagających biodegradację PLA i PCL
Katarzyna Janczak
Zuzanna Znajewska
Olga Narbutt
Aneta Raszkowska-Kaczor
Grażyna Dąbrowska
nr katalogowy: 98493
10.15199/62.2016.5.9
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2022-5
Kombucha – fermentowany napój herbaciany o właściwościach prozdrowotnych
Katarzyna Neffe-Skocińska
Piotr Lalowski
Ewelina Gocalińska
Dorota Zielińska
nr katalogowy: 137842
10.15199/65.2022.5.3
Kombucha
SCOBY
napój fermentowany
właściwości prozdrowotne
Kombucha
SCOBY
beverage
pro-health properties
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2022-5
Kombucha – fermentowany napój herbaciany o właściwościach prozdrowotnych
Katarzyna Neffe-Skocińska
Piotr Lalowski
Ewelina Gocalińska
Dorota Zielińska
nr katalogowy: 137842
10.15199/65.2022.5.3
Kombucha
SCOBY
napój fermentowany
właściwości prozdrowotne
Kombucha
SCOBY
beverage
pro-health properties
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA 2019-10
Perspektywy długoterminowego zastosowania elektrolitycznej metody dezynfekcji jonami miedzi i srebra do usuwania bakterii Legionella występujących w wodzie w wewnętrznych instalacjach wodociągowych budynków
Renata Matuszewska
Maciej Szczotko
nr katalogowy: 123092
10.15199/17.2019.10.2
woda
Legionella
dezynfekcja
srebro
miedź
water
Legionella
disinfection
silver
copper
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY 2009-5
Coaxial microplasma source
Łukasz KROPLEWSKI
Mariusz JASIŃSKI
Miros ław DORS
Zenon ZAKRZEWSKI
Jerzy MIZERACZYK
nr katalogowy: 44741
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY 2009-3
Kwas mlekowy (E 270) - substancja nie tylko dla przemysłu spożywczego
Katarzyna Mitka
nr katalogowy: 42382
OCHRONA PRZED KOROZJĄ 2012-9s-a
INTENSIFICATION OF AMMONIA REMOVAL FROM WASTE WATER IN BIOLOGICALLY ACTIVE ZEOLITIC ION EXCHANGE COLUMNS
Azel Almutairi
Laurence R Weatherley
nr katalogowy: 70833
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY 2022-4
Kimchi – fermentowany przysmak warzywny o właściwościach funkcjonalnych – szansa na nowy asortyment żywności funkcjonalnej w Polsce
Bożena Waszkiewicz-Robak
nr katalogowy: 139107
10.15199/64.2022.4.3
żywność funkcjonalna
warzywa
fermentacja mlekowa
warzywa fermentowane
functional foods
vegetable
lactic acid fermentation
fermented vegetables
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY 2022-4
Kimchi – fermentowany przysmak warzywny o właściwościach funkcjonalnych – szansa na nowy asortyment żywności funkcjonalnej w Polsce
Bożena Waszkiewicz-Robak
nr katalogowy: 139107
10.15199/64.2022.4.3
żywność funkcjonalna
warzywa
fermentacja mlekowa
warzywa fermentowane
functional foods
vegetable
lactic acid fermentation
fermented vegetables
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA 2020-4
Wpływ bakterii nitkowatych na obrastanie błon w zanurzonym bioreaktorze membranowym na przykładzie oczyszczalni ścieków w Mikołajkach
Adam Drzewicki
Jarosław Pesta
nr katalogowy: 126053
10.15199/17.2020.4.2
biologiczny reaktor membranowy (MBR)
oczyszczanie ścieków komunalnych
puchnięcie osadu czynnego
biofouling
Membrane Biological Reactor (MBR)
wastewater treatment
activated sludge bulking
biofouling
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY 2020-11-12
Zastosowanie potencjalnie probiotycznych bakterii kwasu octowego do produkcji piwa Sour Ale
Marcin Kruk
Antonina Dobrowolska
Katarzyna Neffe-Skocińska
nr katalogowy: 129634
10.15199/64.2020.11–12.2
piwo
bakterie kwasu octowego
probiotyki
innowacja
beer
acetic acid bacteria
probiotics
innovation
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY 2020-11-12
Zastosowanie potencjalnie probiotycznych bakterii kwasu octowego do produkcji piwa Sour Ale
Marcin Kruk
Antonina Dobrowolska
Katarzyna Neffe-Skocińska
nr katalogowy: 129634
10.15199/64.2020.11–12.2
piwo
bakterie kwasu octowego
probiotyki
innowacja
beer
acetic acid bacteria
probiotics
innovation
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2018-3
Sery pleśniowe występowanie bakterii Listeria monocytogenes
Lidia Stasiak-Różańska
Karolina Kraśniewska
Anna Berthold-Pluta
nr katalogowy: 112860
10.15199/65.2018.3.7
sery pleśniowe
Listeria monocytogenes
listeriozy
zatrucia pokarmowe
mould cheese
Listeria monocytogenes
listeriosis
food poisoning
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2020-9
Skuteczność zabiegów ozonowania w dezaktywacji koronawirusa SARS-CoV-2
Stanisław Ignatowicz
nr katalogowy: 128159
10.15199/65.2020.9.2
ozon
ozonowanie
mikroorganizmy
ozone
ozonation
microorganism
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2020-9
Skuteczność zabiegów ozonowania w dezaktywacji koronawirusa SARS-CoV-2
Stanisław Ignatowicz
nr katalogowy: 128159
10.15199/65.2020.9.2
ozon
ozonowanie
mikroorganizmy
ozone
ozonation
microorganism
OCHRONA PRZED KOROZJĄ 2019-7
Korozja sitopiaskownika wykonanego ze stali chromowo-niklowej
PAWEŁ LOCHYŃSKI
MAGDALENA DOMAŃSKA
KRZYSZTOF KASPRZYK
nr katalogowy: 121223
10.15199/40.2019.7.2
stal nierdzewna
korozja wżerowa
XRD
korozja biologiczna
fluorescencyjna hybrydyzacja in situ (FISH)
stainless steel
pitting corrosion
sand remover
XRD
biological corrosion
fluorescence in situ hybridization (FISH)
OCHRONA PRZED KOROZJĄ 2019-7
Korozja sitopiaskownika wykonanego ze stali chromowo-niklowej
PAWEŁ LOCHYŃSKI
MAGDALENA DOMAŃSKA
KRZYSZTOF KASPRZYK
nr katalogowy: 121223
10.15199/40.2019.7.2
stal nierdzewna
korozja wżerowa
XRD
korozja biologiczna
fluorescencyjna hybrydyzacja in situ (FISH)
stainless steel
pitting corrosion
sand remover
XRD
biological corrosion
fluorescence in situ hybridization (FISH)
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2024-11
Rola środowiskowych szczepów bakterii fermentacji mlekowej w wyrobach mlecznych z produkcji w ramach Rolniczego Handlu Detalicznego
Nikola Maciejewska
Anna Szosland-Fałtyn
Beata Bartodziejska
nr katalogowy: 151417
10.15199/65.2024.11.3
drobnoustroje środowiskowe
bakterie fermentacji mlekowej
mleczne produkty fermentowane
Rolniczy Handel Detaliczny
environmental microorganisms
lactic acid bacteria
fermented milk products
Agricultural Retail Trade
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2024-11
Rola środowiskowych szczepów bakterii fermentacji mlekowej w wyrobach mlecznych z produkcji w ramach Rolniczego Handlu Detalicznego
Nikola Maciejewska
Anna Szosland-Fałtyn
Beata Bartodziejska
nr katalogowy: 151417
10.15199/65.2024.11.3
drobnoustroje środowiskowe
bakterie fermentacji mlekowej
mleczne produkty fermentowane
Rolniczy Handel Detaliczny
environmental microorganisms
lactic acid bacteria
fermented milk products
Agricultural Retail Trade
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2018-3
Bakterie zdolne do biodegradacji polilaktydu i polikaprolaktonu
Katarzyna Janczak
Grażyna Dąbrowska
nr katalogowy: 112765
10.15199/62.2018.3.18
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2022-12
Rolnicze wykorzystanie komunalnych osadów ściekowych w obliczu wyzwań Europejskiego Zielonego Ładu
Dominika Szołdrowska
Marzena Smol
nr katalogowy: 141011
10.15199/62.2022.12.10
komunalne osady ściekowe
Europejski Zielony Ład
rolnicze wykorzystanie osadów ściekowych
oczyszczalnia ścieków
municipal sewage sludge
European Green Deal
agricultural use of sewage sludge
wastewater treatment plant
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2022-12
Rolnicze wykorzystanie komunalnych osadów ściekowych w obliczu wyzwań Europejskiego Zielonego Ładu
Dominika Szołdrowska
Marzena Smol
nr katalogowy: 141011
10.15199/62.2022.12.10
komunalne osady ściekowe
Europejski Zielony Ład
rolnicze wykorzystanie osadów ściekowych
oczyszczalnia ścieków
municipal sewage sludge
European Green Deal
agricultural use of sewage sludge
wastewater treatment plant
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2022-12
Rolnicze wykorzystanie komunalnych osadów ściekowych w obliczu wyzwań Europejskiego Zielonego Ładu
Dominika Szołdrowska
Marzena Smol
nr katalogowy: 141011
10.15199/62.2022.12.10
komunalne osady ściekowe
Europejski Zielony Ład
rolnicze wykorzystanie osadów ściekowych
oczyszczalnia ścieków
municipal sewage sludge
European Green Deal
agricultural use of sewage sludge
wastewater treatment plant
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2022-12
Rolnicze wykorzystanie komunalnych osadów ściekowych w obliczu wyzwań Europejskiego Zielonego Ładu
Dominika Szołdrowska
Marzena Smol
nr katalogowy: 141011
10.15199/62.2022.12.10
komunalne osady ściekowe
Europejski Zielony Ład
rolnicze wykorzystanie osadów ściekowych
oczyszczalnia ścieków
municipal sewage sludge
European Green Deal
agricultural use of sewage sludge
wastewater treatment plant
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2021-10
Występowanie Archaea w komunalnych osadach ściekowych i ich znaczenie w procesie biologicznego oczyszczania ścieków
Michał Polus
Anna M. Anielak
nr katalogowy: 134212
10.15199/62.2021.10.13
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2021-10
Występowanie Archaea w komunalnych osadach ściekowych i ich znaczenie w procesie biologicznego oczyszczania ścieków
Michał Polus
Anna M. Anielak
nr katalogowy: 134212
10.15199/62.2021.10.13
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2021-10
Występowanie Archaea w komunalnych osadach ściekowych i ich znaczenie w procesie biologicznego oczyszczania ścieków
Michał Polus
Anna M. Anielak
nr katalogowy: 134212
10.15199/62.2021.10.13
ATEST - OCHRONA PRACY 2012-12
Angielski dla behapowców - Lekcja 36
Małgorzata Majka
Rafał Przebinda
nr katalogowy: 72992
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2011-5
Antyutleniacze jako dodatki do karmy zwierząt mięsożernych
Hanna Bis-Wencel
Agnieszka Z. Rowicka
nr katalogowy: 59845
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2018-10
Wpływ warunków procesu hydrolizy modelowych pektyn cytrusowo-jabłkowych na wzrost bakterii kwasu mlekowego Lactobacillus plantarum MILab393
Małgorzata Krzywonos
Hanna Pińkowska
Katarzyna Trzepak-Balicka
Paweł Wolak
nr katalogowy: 116816
10.15199/62.2018.10.24
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY 2019-5-6
Bioróżnorodność mikroorganizmów w procesie produkcji wina metodą spontaniczną
Paulina Bogdan
Hubert Antolak
nr katalogowy: 120731
10.15199/64.2019.5-6.1
wino
bioróżnorodność
mikroorganizmy
fermentacja spontaniczna
wine
biodiversity
microorganisms
spontanous fermentation
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA 2017-6
Ozonowany olej roślinny w procesie bioremediacji środowisk zanieczyszczonych olejem napędowym
Marta Radzimierska
Arkadiusz Polewczyk
Krzysztof Śmigielski
nr katalogowy: 106412
10.15199/17.2017.6.9
bioremediacja
ozonowany olej
ropopochodne
bioremediation
ozonized oil
petroleum substances
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA 2018-4
Zmiany aktywności heterotrofi cznych i nitryfi kacyjnych bakterii tlenowych w osadzie zdezintegrowanym
Agnieszka Garlicka
Monika Żubrowska-Sudoł
nr katalogowy: 113378
10.15199/17.2018.4.5
dezintegracja hydrodynamiczna
aktywność mikroorganizmów tlenowych
test szybkości poboru tlenu
hydrodynamic disintegration
activity of aerobic microorganisms
oxygen uptake rate test
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY 2021-6
Probiotyki w fermentowanych napojach owocowych – przegląd
Urszula T. Jasińska
nr katalogowy: 135251
10.15199/64.2021.6.3
fermentowane napoje owocowe
żywność funkcjonalna
probiotyki
weganizm
fermented fruit beverages
functional food
probiotics
veganism
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY 2021-6
Probiotyki w fermentowanych napojach owocowych – przegląd
Urszula T. Jasińska
nr katalogowy: 135251
10.15199/64.2021.6.3
fermentowane napoje owocowe
żywność funkcjonalna
probiotyki
weganizm
fermented fruit beverages
functional food
probiotics
veganism
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE 2014-10
Czynniki szkodliwe na stanowisku pracy związanym z walcowaniem wyrobów
Jarosław PIĄTKOWSKI
Robert WIESZAŁA
nr katalogowy: 87710
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2016-10
Nanoemulsions on the basis of cinnamic aldehyde as a modern fungicide formulation Nanoemulsje na bazie aldehydu cynamonowego jako nowoczesne środki o działaniu grzybobójczym
Małgorzata Miastkowska
Alicja Michalczyk
Diana Belechowicz
Elżbieta Sikora
Elwira Lasoń
Katarzyna Matras-Postołek
Jan Ogonowski
nr katalogowy: 101509
10.15199/62.2016.10.16
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2018-8
Wpływ wybranych preparatów dezynfekcyjnych na hamowanie wzrostu bakterii środowiskowych z rodzaju Enterococcus
Adam Traczykowski
Bożena Szejniuk
Ewa Zastempowska
Kata rzyna Budzińska
Radomir Graczyk
nr katalogowy: 115533
10.15199/62.2018.8.33
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2018-8
Dynamika zmian mikrobioty środowiska sianokiszonek przygotowanych z zastosowaniem folii nowej generacji
Paulina Supel
Paweł Kaszycki
Mirosław Kasperczyk
Piotr Kacorzyk
nr katalogowy: 115518
10.15199/62.2018.8.18
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2017-10
Magdalena Jastrzębska*, Marta K. Kostrzewska, Przemysław Makowski, Kinga Treder, Wiesław P. Jastrzębski
Magdalena Jastrzębska
Marta K. Kostrzewska
Przemysław Makowski
Kinga Treder
Wiesław P. Jastrzębski
nr katalogowy: 110090
10.15199/62.2017.10.31
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2021-5
Porównanie tradycyjnego zakwasu buraczanego z fermentowanym sokiem buraczanym
Artur Kiełb
Martyna Walczuk
Wiktoria Wilkowska
Weronika Zduńczyk
Dorota Zielińska
nr katalogowy: 131857
10.15199/65.2021.5.3
burak
sok
zakwas
probiotyki
beet
juice
leaven
probiotics
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2021-5
Porównanie tradycyjnego zakwasu buraczanego z fermentowanym sokiem buraczanym
Artur Kiełb
Martyna Walczuk
Wiktoria Wilkowska
Weronika Zduńczyk
Dorota Zielińska
nr katalogowy: 131857
10.15199/65.2021.5.3
burak
sok
zakwas
probiotyki
beet
juice
leaven
probiotics
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2021-5
Porównanie tradycyjnego zakwasu buraczanego z fermentowanym sokiem buraczanym
Artur Kiełb
Martyna Walczuk
Wiktoria Wilkowska
Weronika Zduńczyk
Dorota Zielińska
nr katalogowy: 131857
10.15199/65.2021.5.3
burak
sok
zakwas
probiotyki
beet
juice
leaven
probiotics
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA 2023-2
Can microorganisms play a beneficial role in oil spill clean-up?
Oliwia Zegrocka-Stendel
nr katalogowy: 141948
10.15199/17.2023.2.3
oil spill
hydrocarbons
metabolism
enzymes
bacteria
consortium
bioremediation
wycieki ropne
węglowodory
metabolizm
enzymy
bakterie
konsorcja bakteryjne
bioremediacja
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA 2023-2
Can microorganisms play a beneficial role in oil spill clean-up?
Oliwia Zegrocka-Stendel
nr katalogowy: 141948
10.15199/17.2023.2.3
oil spill
hydrocarbons
metabolism
enzymes
bacteria
consortium
bioremediation
wycieki ropne
węglowodory
metabolizm
enzymy
bakterie
konsorcja bakteryjne
bioremediacja
MATERIAŁY BUDOWLANE 2012-5
Wpływ bakterii siarkowych i azotowych na trwałość tworzyw cementowych modyfikowanych polimerami
Maria Fiertak
Elżbieta Stanaszek
nr katalogowy: 68098
ATEST - OCHRONA PRACY 2013-6
Angielski dla behapowców - Lekcja 42
nr katalogowy: 77227
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2021-11
Badania nad zastosowaniem techniki termowizyjnej do monitorowania jakości mikrobiologicznej wędliny drobiowej
Edyta Lipińska
Elżbieta Hać-Szymańczuk
Kamil Piwowarek
Weronika Gas
nr katalogowy: 134735
10.15199/65.2021.11.2
jakość mikrobiologiczna
termografia
Proteus mirabilis
microbiological quality
thermography
Proteus mirabilis
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2021-11
Badania nad zastosowaniem techniki termowizyjnej do monitorowania jakości mikrobiologicznej wędliny drobiowej
Edyta Lipińska
Elżbieta Hać-Szymańczuk
Kamil Piwowarek
Weronika Gas
nr katalogowy: 134735
10.15199/65.2021.11.2
jakość mikrobiologiczna
termografia
Proteus mirabilis
microbiological quality
thermography
Proteus mirabilis
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2021-11
Badania nad zastosowaniem techniki termowizyjnej do monitorowania jakości mikrobiologicznej wędliny drobiowej
Edyta Lipińska
Elżbieta Hać-Szymańczuk
Kamil Piwowarek
Weronika Gas
nr katalogowy: 134735
10.15199/65.2021.11.2
jakość mikrobiologiczna
termografia
Proteus mirabilis
microbiological quality
thermography
Proteus mirabilis
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2021-11
Badania nad zastosowaniem techniki termowizyjnej do monitorowania jakości mikrobiologicznej wędliny drobiowej
Edyta Lipińska
Elżbieta Hać-Szymańczuk
Kamil Piwowarek
Weronika Gas
nr katalogowy: 134735
10.15199/65.2021.11.2
jakość mikrobiologiczna
termografia
Proteus mirabilis
microbiological quality
thermography
Proteus mirabilis
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2022-9
Preparaty do mycia o działaniu przeciwdrobnoustrojowym na bazie nadtlenku wodoru
Magdalena Korol
Elżbieta Sikora
nr katalogowy: 139550
10.15199/62.2022.9.6
biocydy
Sars-CoV-2
działanie przeciwdrobnoustrojowe
nadtlenek wodoru
właściwości dezynfekujące
biocides
Sars-CoV-2
biocidal activity
H2O2
disinfecting properties
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2022-9
Preparaty do mycia o działaniu przeciwdrobnoustrojowym na bazie nadtlenku wodoru
Magdalena Korol
Elżbieta Sikora
nr katalogowy: 139550
10.15199/62.2022.9.6
biocydy
Sars-CoV-2
działanie przeciwdrobnoustrojowe
nadtlenek wodoru
właściwości dezynfekujące
biocides
Sars-CoV-2
biocidal activity
H2O2
disinfecting properties
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2022-9
Preparaty do mycia o działaniu przeciwdrobnoustrojowym na bazie nadtlenku wodoru
Magdalena Korol
Elżbieta Sikora
nr katalogowy: 139550
10.15199/62.2022.9.6
biocydy
Sars-CoV-2
działanie przeciwdrobnoustrojowe
nadtlenek wodoru
właściwości dezynfekujące
biocides
Sars-CoV-2
biocidal activity
H2O2
disinfecting properties
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2022-9
Preparaty do mycia o działaniu przeciwdrobnoustrojowym na bazie nadtlenku wodoru
Magdalena Korol
Elżbieta Sikora
nr katalogowy: 139550
10.15199/62.2022.9.6
biocydy
Sars-CoV-2
działanie przeciwdrobnoustrojowe
nadtlenek wodoru
właściwości dezynfekujące
biocides
Sars-CoV-2
biocidal activity
H2O2
disinfecting properties
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2018-9
Wpływ nadtlenku wodoru i odczynnika Fentona na eliminację bakterii Listeria monocytogenes z osadów ściekowych
Katarzyna Budzińska
Bożena Szejniuk
Magdalena Michalska
nr katalogowy: 116173
10.15199/62.2018.9.42
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY 2021-1
Jakość mikrobiologiczna i sensoryczna fermentowanych napojów miodowych
mgr inż. Emilia Łapińska
inż. Małgorzata Pikora
dr hab. Monika Trząskowska
nr katalogowy: 130557
10.15199/64.2021.1.4
napój miodowy
probiotyki
fermentacja
Lactobacillus
honey drink
probiotics
fermentation
Lactobacillus
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY 2021-1
Jakość mikrobiologiczna i sensoryczna fermentowanych napojów miodowych
mgr inż. Emilia Łapińska
inż. Małgorzata Pikora
dr hab. Monika Trząskowska
nr katalogowy: 130557
10.15199/64.2021.1.4
napój miodowy
probiotyki
fermentacja
Lactobacillus
honey drink
probiotics
fermentation
Lactobacillus
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2024-5
ABC wykorzystania biotechnologii w produkcji dodatków do żywności
Elżbieta Hać-Szymańczuk
nr katalogowy: 148664
10.15199/65.2024.5.5
biotechnologia
mikroorganizmy
pleśnie
bakterie
kwasy organiczne
aminokwasy
witaminy
barwniki spożywcze
biotechnology
microorganisms
molds
bacteria
organic acids
amino acids
vitamins
food dyes
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA 2012-1
Study of IDE as a sensor head for interfacing with handheld electrochemical analyzer system
Vijayalakshmi Velusamy
Khalil Arshak
Olga Korostynska
Catherine Adley
nr katalogowy: 65190
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA 2021-1-2
Mikrobiologia a inżynieria sanitarna i inżynieria środowiska w kontekście pandemii COVID-19
Marek Gromiec
nr katalogowy: 130528
10.15199/17.2021.1-2.2
mikrobiologia sanitarna
wirusologia
ludzkie patogenne koronawirusy
sanitary microbiology
virology
pathogenic human coronaviruses
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH