Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AURA
AUTO MOTO SERWIS
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
GAZETA CUKROWNICZA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ODZIEŻ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
Menu
Menu
Menu
Prenumerata
Prenumerata
Publikacje
Publikacje
Drukarnia
Drukarnia
Kolportaż
Kolportaż
Reklama
Reklama
O nas
O nas
ui-button
Twój Koszyk
Twój koszyk jest pusty.
Niezalogowany
Niezalogowany
Zaloguj się
Zarejestruj się
Reset hasła
Czasopismo
|
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
|
Rocznik 2021 - zeszyt 6
Asaia sp. – unikatowy rodzaj bakterii kwasu octowego
Asaia Sp. – A Unique Type of Acetic Acid Bacteria
10.15199/65.2021.6.3
Dorota Kręgiel
nr katalogowy: 132265
10.15199/65.2021.6.3
Streszczenie
Bakterie kwasu octowego z rodzaju Asaia są szeroko rozpowszechnione w przyrodzie. Ich naturalne środowisko stanowią tropikalne kwiaty i owoce. Dane literaturowe wskazują na występowanie tych bakterii także w Europie, głównie jako zanieczyszczenia napojów bezalkoholowych, produkowanych z dodatkiem soków lub aromatów. Rozwój bakterii Asaia sp. powoduje niekorzystne zmiany sensoryczne produktów, głównie zmętnienie oraz powstawanie kłaczków. Ze względu na silne zdolności adhezyjne i tworzenie pozakomórkowych związków polimerowych mogą one tworzyć biofilmy, stanowiące trudne do usunięcia zanieczyszczenie linii produkcyjnych. Jednak niedawno odkryto także inne właściwości tych bakterii, jako naturalnego symbionta nektarożernych owadów, w tym pasożytów upraw rolniczych. Biorąc pod uwagę fakt naturalnego procesu transmisji tych bakterii, istnieje bezprecedensowa szansa bezpośredniego lub pośredniego zastosowania antypatogennych szczepów Asaia sp. w transgenicznych strategiach zwalczania wielu szkodników roślin uprawnych. W artykule dokonano przeglądu literatury dotyczącej bakterii octowych z rodzaju Asaia, zwłaszcza ich ekologii oraz unikatowych właściwości adaptacyjnych, które pozwalają im rozwijać się w różnych środowiskach. Przegląd ten stawia tezę, że w ekologii tych bakterii tkwi wielki potencjał, który można wykorzystać.
Abstract
The acetic acid bacteria of the genus Asaia are widespread in nature. Their natural habitat is tropical flowers and fruits. Literature data indicate the presence of these bacteria also in Europe, mainly as contaminants of non-alcoholic beverages produced with the addition of juices or flavors. The growth of Asaia sp. bacteria causes unfavorable sensory changes in the products, mainly turbidity and fluff formation. Due to their strong adhesive capacity and the formation of extracellular polymer compounds, they can form biofilms, which are difficult to remove contamination of production lines. However, other properties of these bacteria have also recently been discovered as a natural symbiote of nectarious insects, including agricultural parasites. Given the natural process of transmission of these bacteria, there is an unprecedented possibility to directly or indirectly use antipathogenic Asaia sp. Strains in transgenic strategies to control many crop pests. This article reviews the literature on Asaia acetic bacteria, especially their ecology and unique adaptive properties that allow them to develop in various environments. This review claims that the ecology of these bacteria has great potential that can be exploited.
Słowa kluczowe
AAB
Asaia
napoje
czynniki biokontroli
Keywords
AAB
Asaia
drinks
biocontrol factors
Bibliografia
[1] Alonso D.P., M.V. Mancini, C. Damiani, A. Cappelli, I. Ricci, M.V.N. Alvarez, C. Bandi, P.E.M. Ribolla, G. Favia. 2019.„Genome Reduction in the Mosquito Symbiont Asaia”. Genome Biology and Evolution 11 (1) : 1-10. DOI: 10.1093/gbe/evy255. [2] Bassene H., E.H.A Niang., F. Fenollar, S. Doucoure, O. Faye, D. Raoult, C Sokhna., O. Mediannikov. 2020. „Role of plants in the transmission of Asaia sp., which potentially inhibit the Plasmodium sporogenic cycle in Anopheles mosquitoes”. Scientific Reports 10 (1) : 7144. DOI: 10.1038/s41598-020-64163-5. [3] Beijerinck M.W. 1898.„Uber die Arten der Essigbakterien”. Zentralblatt für Bakteriologie, Parasitenkunde. Infektionskrankheiten und Hygiene 2 (4) : 209-216. [4] Chouaia B., S. Gaiarsa, E. Crotti, F. Comandatore, M. Degli Esposti, I. Ricci, A. Alma, G. Favia, C. Bandi, D. Daffonchio. 2014. „Acetic acid bacteria genomes reveal functional traits for adaptation to life in insect guts”. Genome Biology and Evolution 6 (4) : 912-920. DOI: 10.1093/gbe/evu062. [5] Crotti E., A. Rizzi, B. Chouaia, I. Ricci, G. Favia, A. Alma, L. Sacchi, K. Bourtzis, M. Mandrioli, A. Cherif, C. Bandi, D. Daffonchio. 2010.„Acetic acid bacteria, newly emerging symbionts of insects”. Applied and Environmental Microbiology 76 (21) : 6963-6970. DOI: 10.1128/AEM.01336-10. [6] Czaja W., A. Krystynowicz, S Bielecki., R.M. Jr. Brown. 2006. „Microbial cellulose – the natural power to heal wounds”. Biomaterials 27 (2) : 145-151. DOI: 10.1016/j.biomaterials.2005.07.035. [7] Deppenmeier U., M. Hoffmeister, C. Prust. 2002.„Biochemistry and biotechnological applications of Gluconobacter strains”. Applied Microbiology and Biotechnology 60 (3) : 233-242. DOI: 10.1007/ s00253-002-1114-5. [8] Erriu M., C. Blus, S. Szmukler-Moncler, S. Buogo, R. Levi, G. Barbato, D. Madonnaripa, G. Denotti, V. Piras, G. Orrù. 2014.„Microbial biofilm modulation by ultrasound: current concepts and controversies”. Ultrasonics Sonochemistry 21 (1) : 15-22. DOI: 10.1016/j.ultsonch.2013.05.011. [9] Gao X., W. Li, J. Luo, L. Zhang, J. Ji, X. Zhu, L. Wang, S. Zhang, J. Cui. 2019. „Biodiversity of the microbiota in Spodoptera exigua (Lepidoptera: Noctuidae)”. Journal of Applied Microbiology 126 (4) : 1199-1208. DOI: 10.1111/jam.14190. [10] Gullo M., G.H. Fleet, S. Bover-Cid. (eds). 2008.„Vinegars and acetic acid bacteria”. International Journal of Food Microbiology 125 (1) : 1-102. [11] Hommel R.K. 2014.„Acetobacter”. W Encyclopedia of Food Microbiology (Second Edition), 3-10. Academic Press. [12] Hördt A., M.G. López, J.P. Meier-Kolthoff, M. Schleuning,.LM. Weinhold, B.J. Tindall, S. Gronow, N.C. Kyrpides, T. Woyke, M. Göker. 2020. „Analysis of 1,000+Type-Strain Genomes Substantially Improves Taxonomic Classification of Alphaproteobacteria”. Frontiers in Microbiology 11: 468. DOI: 10.3389/fmicb.2020.00468. [13] Horsáková I., M. Voldřich, M. Čeřovský, P. Sedláčková, P. Šicnerová, P. Ulbrich. 2009. „Asaia sp. as a Bacterium Decaying the Packaged Still Fruit Beverages”. Czech Journal of Food Sciences 27 : S362-S365. DOI:10.17221/970-CJFS. [14] Kato N., M. Mizuno, Y. Nakai, K. Nozaki, H. Suga, T Kanda., S. Yamanaka, K. Okuda, I.M. Saxena, Y. Amano. 2007.„Structural analysis of the water-soluble carbohydrate from Asaia bogorensis by NMR spectroscopy”. Journal of Applied Glycoscience 54 : 231-233. [15] Kręgiel D. 2013 „Attachment of Asaia lannensis to materials commonly used in beverage industry”. Food Control 32 : 537-542. [16] Kręgiel D. 2015 „Health safety of soft drinks: contents, containers, and microorganisms. Journal of Biomedicine and Biotechnology 128697. DOI: 10.1155/2015/128697. [17] Kręgiel D., S.A. James, A. Rygała, J. Berłowska, H. Antolak, E. Pawlikowska. 2018. „Consortia formed by yeasts and acetic acid bacteria Asaia spp. in soft drinks”. Antonie Van Leeuwenhoek 111 (3) : 373-383. DOI: 10.1007/s10482-017-0959-7. [18] Kręgiel D., A. Rygała, Z. Libudzisz. 2011.„Bakterie z rodzaju Asaia – nowe zanieczyszczenie smakowych wód mineralnych”. Żywność Nauka Technologia Jakość 2 (75) : 5-16. [19] Kręgiel D., A. Rygała, Z. Libudzisz, P. Walczak, E. Oltuszak-Walczak. 2012. „Asaia lannensis the spoilage acetic acid bacteria isolated from strawberry-flavored bottled water in Poland”. Food Control 26 : 147-150. [20] Kumagai A., M. Mizuno, N. Kato, K. Nozaki, E. Togawa, S. Yamanaka, K. Okuda, I.M. Saxena, Y. Amano. 2011.„Ultrafine cellulose fibers produced by Asaia bogorensis, an acetic acid bacterium”. Biomacromolecules 12 (7) : 2815-21. DOI: 10.1021/bm2005615. [21] Li F., H. Hua, A. Ali, M. Hou. 2019. „Characterization of a Bacterial Symbiont Asaia sp. in the White-Backed Planthopper, Sogatella furcifera, and Its Effects on Host Fitness”. Frontiers in Microbiology 10 : 2179. DOI: 10.3389/fmicb.2019.02179. [22] Malimas T., P. Yukphan, M. Takahashi, M. Kaneyasu, W. Potacharoen, S. Tanasupawat, Y. Nakagawa, M. Tanticharoen, Y. Yamada. 2008. „Asaia lannaensis sp. nov., a new acetic acid bacterium in the Alphaproteobacteria”. Bioscience, Biotechnology, and Biochemistry 72 (3) : 666-671. DOI: 10.1271/bbb.70233. [23] Moore J.E., M. McCalmont, J. Xu, B.Ch. Miller, N. Heaney. 2002. „Asaia sp., an unusual spoilage organism of fruit-flavored bottled water”. Applied and Environmental Microbiology 68 : 4130- 4131. DOI: 10.1128/aem.68.8.4130-4131. [24] Neffe-Skocińska K., M. Wójtowicz, M. Dąbrowski, D. Jaworska. 2020. „Bakterie kwasu octowego jako potencjalne probiotyki nowej generacji”. Żywność Nauka Technologia Jakość 27 3 (124) : 15-27. DOI: 10.15193/zntj/2020/124/344. [25] Ojha A., W. Zhang. 2019.„A comparative study of microbial community and dynamics of Asaia in the brown planthopper from susceptible and resistant rice varieties”. BMC Microbiology 19 (1) : 139. DOI: 10.1186/s12866-019-1512-9. [26] Raspor P., D. Goranovic. 2008.„Biotechnological applications of acetic acid bacteria”.Critical Reviews in Biotechnology 28 (2) : 101-124. DOI: 10.1080/07388550802046749. [27] Rering C.C., J.J. Beck, G.W. Hall, M.M. McCartney, R.L. Vannette. 2018. „Nectar-inhabiting microorganisms influence nectar volatile composition and attractiveness to a generalist pollinator”. New Phytologist 220 (3) : 750-759. DOI: 10.1111/nph.14809. [28] Šístková I., I. Horsáková, M. Hanková, H. Cížková. 2019. „Asaia spp., acetic acid bacteria causing the spoilage of non-alcoholic beverages”. Kvasny prumysl 65 : 1-5. DOI: 10.18832/kp2019.65.1. [29] Suzuki R., Y. Zhang, T. Iino, Y. Kosako, K. Komagata, T. Uchimura. 2010. „Asaia astilbes sp. nov., Asaia platycodi sp. nov., and Asaia prunellae sp. nov., novel acetic acid bacteria isolated from flowers in Japan”. The Journal of General and Applied Microbiology 56 (4) : 339-346. DOI: 10.2323/jgam.56.339.
Treść płatna
Jeśli masz wykupiony/przyznany dostęp -
zaloguj się
.
Skorzystaj z naszych propozycji zakupu!
Publikacja
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY- e-publikacja (pdf) z zeszytu 2021-6 , nr katalogowy 132265
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
10.00 zł
Do koszyka
Zeszyt
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY- e-zeszyt (pdf) 2021-6
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
30.00 zł
Do koszyka
Prenumerata
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - prenumerata cyfrowa
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
330.00 zł
Do koszyka
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - papierowa prenumerata roczna + wysyłka
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - papierowa prenumerata roczna
432.00 zł brutto
400.00 zł netto
32.00 zł VAT
(stawka VAT 8%)
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - pakowanie i wysyłka
42.00 zł brutto
34.15 zł netto
7.85 zł VAT
(stawka VAT 23%)
474.00 zł
Do koszyka
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - PAKIET prenumerata PLUS
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - PAKIET prenumerata PLUS (Prenumerata papierowa + dostęp do portalu sigma-not.pl + e-prenumerata)
498.00 zł brutto
461.11 zł netto
36.89 zł VAT
(stawka VAT 8%)
498.00 zł
Do koszyka
Zeszyt
2021-6
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH