Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AURA
AUTO MOTO SERWIS
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
GAZETA CUKROWNICZA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ODZIEŻ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
Menu
Menu
Menu
Prenumerata
Prenumerata
Publikacje
Publikacje
Drukarnia
Drukarnia
Kolportaż
Kolportaż
Reklama
Reklama
O nas
O nas
ui-button
Twój Koszyk
Twój koszyk jest pusty.
Niezalogowany
Niezalogowany
Zaloguj się
Zarejestruj się
Reset hasła
Czasopismo
|
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
|
Rocznik 2020 - zeszyt 11-12
Zastosowanie potencjalnie probiotycznych bakterii kwasu octowego do produkcji piwa Sour Ale
Application of potentially probiotic acetic acid bacteria for the production of Sour Ale beer
10.15199/64.2020.11–12.2
Marcin Kruk
Antonina Dobrowolska
Katarzyna Neffe-Skocińska
nr katalogowy: 129634
10.15199/64.2020.11–12.2
Streszczenie
Celem pracy było opracowania technologii piwa kwaśnego z udziałem bakterii kwasu octowego (AAB) o cechach sensorycznych typowych dla typu piw Sour Ale i właściwościach potencjalnie prozdrowotnych. Materiał do badań stanowiło piwo z udziałem szczepu Gluconobacter oxydans H32. Metodyka badań obejmowała analizy mikrobiologiczne, ocenę jakości sensorycznej metodą QDA. Liczba AAB w opracowanym napoju piwnym wynosiła 107 jtk/ml, wartość pH 3,5, uzyskany profil sensoryczny produktu końcowego, charakteryzował się wysoką jakością ogólną, średnio na poziomie 7 j.u. Na podstawie uzyskanych wyników, stwierdzono, że istnieje możliwość użycia do produkcji piwa, AAB, bez nadania mu cech produktu wadliwego.
Abstract
The aim of the study was to develop a sour beer technology with acetic acid bacteria (AAB) with sensory characteristics typical for the type of Sour Ale and potentially health-promoting properties. The research material was beer with the Gluconobacter oxydans H32 strain. The research methodology included microbiological analyzes, evaluation of sensory quality by QDA method. The number of AAB in the developed beer drink was 107 CFU/ml, pH value 3.5, the obtained sensory profile of the final product was of high overall quality, on average at the level of 7 u.n. On the basis of the obtained results, it was found that it is possible to use AAB for the production of beer, without giving it the characteristics of a defective product.
Słowa kluczowe
piwo
bakterie kwasu octowego
probiotyki
innowacja
Keywords
beer
acetic acid bacteria
probiotics
innovation
Bibliografia
[1] Antolak Hubert, Dorota Kręgiel. 2014. „Bakterie kwasu octowego – istotne zagrożenie w przemyśle spożywczym”. Przemysł Spożywczy T. 68, nr 6. [2] Baryłko-Pikielna Nina, Irena Matuszewska. 2014. Sensoryczne badania żywności: podstawy, metody, zastosowania. Wyd. 2. Kraków: Wydawnictwo Naukowe PTTŻ. [3] De Keersmaecker Jacques. 1996. „The Mystery of Lambic Beer”. Scientific American 275 (2): 74–80. [4] De Roos Jonas, Luc De Vuyst. 2018. „Acetic Acid Bacteria in Fermented Foods and Beverages”. Current Opinion in Biotechnology, Food biotechnology, Plant biotechnology, 49 (luty): 115–19. https://doi.org/10.1016/j.cop- bio.2017.08.007. [5] Haghshenas Babak, Yousef Nami, Norhafizah Abdullah, Dayang Radiah, Rozita Rosli, Abolfazl Barzegari, Ahmad Yari Khosroushahi. 2015. „Potentially Probiotic Acetic Acid Bacteria Isolation and Identification from Traditional Dairies Microbiota”. International Journal of Food Science & Technology 50 (4): 1056–64. https://doi.org/10.1111/ijfs.12718. [6] Neffe-Skocińska Katarzyna, Katarzyna Dybka-Stępień, Hubert Antolak. 2019. „Izolacja i identyfikacja szczepów bakterii kwasu octowego o potencjalnych właściwościach prozdrowotnych”. ŻYWNOŚĆ. Nauka. Technologia. Jakość, 26 (120): 183–195. https://doi.org/10.15193/zntj/2019/120/307 . [7] Neffe-Skocińska Katarzyna, Barbara Sionek, Iwona Ścibisz, Danuta Kołożyn-Krajewska. 2017. „Acid Contents and the Effect of Fermentation Condition of Kombucha Tea Beverages on Physicochemical, Microbiological and Sensory Properties”. CyTA – Journal of Food 15 (4): 601–7. https://doi.org/ 10.1080/19476337.2017.1321588 . [8] Sainz Florencia, Albert Mas, Maria Jesús Torija. 2017. „Effect of Ammonium and Amino Acids on the Growth of Selected Strains of Gluconobacter and Acetobacter”. International Journal of Food Microbiology 242 (luty): 45–52. https://doi.org/10.1016/j.ijfoodmicro.2016.11.006 [9] Spitaels Freek, Anneleen D. Wieme, Maarten Janssens, Maarten Aerts, Heide-Marie Daniel, Anita Van Landschoot, Luc De Vuyst, Peter Vandamme. 2014. „The Microbial Diversity of Traditional Spontaneously Fermented Lambic Beer”. PLOS ONE 9 (4): e95384. https://doi.org/10.1371/journal.pone.0095384. [10] Klewicka Elżbieta, Danuta Kusewicz. 2013. „Mikrobiologia techniczna. T. 2: Mikroorganizmy w biotechnologii, ochronie środowiska i produkcji żywności” Zredagowane przez Zdzisława Libudzisz, Krystyna Kowal, Zofia Żakowska, Janusz Adamiec. Wyd. 1–2 dodr. Warszawa: Wydawnictwo Naukowe PWN. [11] Yamada Yuzo, i Pattaraporn Yukphan. 2008. „Genera and Species in Acetic Acid Bacteria”. International Journal of Food Microbiology, Vinegars and Acetic Acid Bacteria 2005, 125 (1): 15–24. https://doi.org/10.1016/j.ijfoodmicro.2007.11.077.
Treść płatna
Jeśli masz wykupiony/przyznany dostęp -
zaloguj się
.
Skorzystaj z naszych propozycji zakupu!
Publikacja
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY- e-publikacja (pdf) z zeszytu 2020-11-12 , nr katalogowy 129634
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
10.00 zł
Do koszyka
Zeszyt
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY- e-zeszyt (pdf) 2020-11-12
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
55.00 zł
Do koszyka
Prenumerata
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY - prenumerata cyfrowa
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
300.00 zł
Do koszyka
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY - papierowa prenumerata roczna + wysyłka
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY - papierowa prenumerata roczna
348.00 zł brutto
322.22 zł netto
25.78 zł VAT
(stawka VAT 8%)
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY - pakowanie i wysyłka
21.00 zł brutto
17.07 zł netto
3.93 zł VAT
(stawka VAT 23%)
369.00 zł
Do koszyka
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY - PAKIET prenumerata PLUS
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY - PAKIET prenumerata PLUS (Prenumerata papierowa + dostęp do portalu sigma-not.pl + e-prenumerata)
450.00 zł brutto
416.67 zł netto
33.33 zł VAT
(stawka VAT 8%)
450.00 zł
Do koszyka
Zeszyt
2020-11-12
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH