Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AURA
AUTO MOTO SERWIS
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
GAZETA CUKROWNICZA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ODZIEŻ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
Menu
Menu
Menu
Prenumerata
Prenumerata
Publikacje
Publikacje
Drukarnia
Drukarnia
Kolportaż
Kolportaż
Reklama
Reklama
O nas
O nas
ui-button
Twój Koszyk
Twój koszyk jest pusty.
Niezalogowany
Niezalogowany
Zaloguj się
Zarejestruj się
Reset hasła
Czasopismo
|
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
|
Rocznik 2018 - zeszyt 6
Zagrożenia mikrobiologiczne w owocach i warzywach o małym stopniu przetworzenia
Microbiological Risk in Minimally Processed Fruits and Vegetables
10.15199/65.2018.6.4
Katarzyna Czaczyk
Anna Dobrowolska
nr katalogowy: 114461
10.15199/65.2018.6.4
Streszczenie
W ostatnich latach obserwuje się wzrost zainteresowania konsumentów spożyciem owoców i warzyw o małym stopniu przetworzenia. Jednak spożycie tych produktów niesie za sobą potencjalne ryzyko dla zdrowia i życia ludzi, związane z wysokim stopniem skażenia mikrobiologicznego. Według obecnie obowiązujących rozporządzeń dotyczących kryteriów mikrobiologicznych dla środków spożywczych, a tak że owoców i warzyw wymagane jest oznaczanie obecności bakterii z rodzaju Salmonella, obecności lub liczebności Listeria monocytogenes, obecności szczepów Escherichia coli wytwarzających toksyny Shiga (kiełki nasienne) oraz liczebności Escherichia coli (kryteria higieny procesu). Przyczyną zatruć pokarmowych wywołanych przez spożycie tej kategorii produktów spożywczych mogą być także bakterie z rodzajów Staphylococcus, Yersinia, Campylobacter, Clostridium, Pseudomonas, Aeromonas czy norowirusy. Ponadto wykrywalność patogenów w żywności nie jest skorelowana z występowaniem ognisk zatruć pokarmowych.
Abstract
The lot of attention in consumption of minimally processed fruit and vegetables has been observed recently. This situation may be a hazard to humans, caused by high microbiological contamination of these products. According to actual regulations for microbiological quality of fruits and vegetables, the presence of bacteria from the genus Salmonella, presence or number of Listeria monocytogenes, presence of verotoxic Escherichia coli (sprouted seeds) and number of Escherichia coli (hygienic status of foods) should be determined. The reason for food- -borne outbreaks may be also other pathogenic bacteria like Staphylococcus, Yersinia, Campylobacter, Clostridium, Pseudomonas, Aeromonas or noroviruses. Furthermore, there is no correlation between detection of pathogenic bacteria in food and food-borne outbreaks.
Słowa kluczowe
warzywa i owoce o małym stopniu przetworzenia
jakość mikrobiologiczna
Keywords
minimally processed fruits and vegetables
microbiological quality
Bibliografia
[1] Bartsch Christina, Katrin Szabo, Mai Dinh-Thanh, Cristina Schrader, Eva Trojnar, Reimar Johne. 2016. "Comparison and optimization of detection methods for noroviruses in frozen strawberries containing different amounts of RT-PCR inhibitors". Food Microbiology 60 : 124-130. [2] EFSA (European Food Safety Authority). 2011. "Shiga toxin-producing E. coli (STEC) O104:H4 2011 outbreaks in Europe: Taking Stock". EFSA Journal 9 (10) : 2390. [3] EFSA (European Food Safety Authority), ECDC (European Centre for Disease Prevention and Control). 2015. "The European Union summary report on trends and sources of zoonoses, zoonotic agents and food-borne outbreaks in 2014". EFSA Journal 13 (12) : 4329. [4] EFSA (European Food Safety Authority), ECDC (European Centre for Disease Prevention and Control). 2016. "The European Union summary report on trends and sources of zoonoses, zoonotic agents and food-borne outbreaks in 2015". EFSA Journal 14 (12) : 4634. [5] EFSA, (European Food Safety Authority), ECDC (European Centre for Disease Prevention and Control). 2017. "The European Union summary report on trends and sources of zoonoses, zoonotic agents and food-borne outbreaks in 2016". EFSA Journal 15 (12) : 5077. [6] Krenzen Maureen E. 2012. "Viral Gastroenteritis in the adult population: the GI peril". Critical Care Nursing Clinics of North America 24 (4) : 541-553. [7] Muskalska Kamila B., Barbara Szymczak. 2015. "Postępy badań nad bakteriami z rodzaju Listeria". Postępy Mikrobiologii 54 (2) : 123-132. [8] Nowak Agnieszka, Elżbieta Ołtuszak-Walczak, Teresa Świtoniak. 2008. Zatrucia i zakażenia pokarmowe. W Mikrobiologia techniczna. Mikroorganizmy w biotechnologii, ochronie środowiska i produkcji żywności, 2 : 265-288. Warszawa: Wydawnictwo Naukowe PWN. [9] Nowicka Paulina, Aneta Wojdyło, Jan Oszmiański. 2014. "Zagrożenia powstające w żywności minimalnie przetworzonej i skuteczne metody ich eliminacji". Żywność. Nauka. Technologia. Jakość 2 (93) : 5-18. [10] Pappelbaum Krystyna, Jerzy Kasprzak, Katarzyna Czaczyk. 2015. "Występowanie werotoksycznych Escherichia coli w żywności ze szczególnym uwzględnieniem serotypu O104:H4". Żywność. Nauka. Technologia. Jakość 5 (102) : 33-48.
Treść płatna
Jeśli masz wykupiony/przyznany dostęp -
zaloguj się
.
Skorzystaj z naszych propozycji zakupu!
Publikacja
e-Publikacja (format pdf) - nr 114461 "Zagrożenia mikrobiologicz..."
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
10.00 zł
Do koszyka
Zeszyt
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - e-zeszyt (pdf) 2018-6
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
27.50 zł
Do koszyka
Prenumerata
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - prenumerata cyfrowa
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
330.00 zł
Do koszyka
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - papierowa prenumerata roczna + wysyłka
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - papierowa prenumerata roczna
432.00 zł brutto
400.00 zł netto
32.00 zł VAT
(stawka VAT 8%)
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - pakowanie i wysyłka
42.00 zł brutto
34.15 zł netto
7.85 zł VAT
(stawka VAT 23%)
474.00 zł
Do koszyka
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - PAKIET prenumerata PLUS
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - PAKIET prenumerata PLUS (Prenumerata papierowa + dostęp do portalu sigma-not.pl + e-prenumerata)
498.00 zł brutto
461.11 zł netto
36.89 zł VAT
(stawka VAT 8%)
498.00 zł
Do koszyka
Zeszyt
2018-6
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH