Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AURA
AUTO MOTO SERWIS
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
GAZETA CUKROWNICZA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ODZIEŻ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
Menu
Menu
Menu
Prenumerata
Prenumerata
Publikacje
Publikacje
Drukarnia
Drukarnia
Kolportaż
Kolportaż
Reklama
Reklama
O nas
O nas
ui-button
Twój Koszyk
Twój koszyk jest pusty.
Niezalogowany
Niezalogowany
Zaloguj się
Zarejestruj się
Reset hasła
Baza publikacji
Formularz wyszukiwania
Szukany tekst
Szukaj tylko w tych wybranych czasopismach
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
Wyszukaj
Zobacz przykłady zapytań
title:węgiel
title:"węgiel kamienny"
title:"węgiel kamienny" AND issueYear:2020
authorDesc:"Grzegorz Ojczyk"
authorDesc:"Grzegorz Ojczyk" AND issueYear:2020
abstract:"problemy jakości"
keywords:"węgiel kamienny" AND issueYear:2020
titleAlias:quality
keywordsAlias:"hard coal"
abstractAlias:"food quality"
keywordsAlias:"thermal resistance" AND issueYear:2020
Wynik wyszukiwania
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY 2012-1
Bakterie fermentacji mlekowej - zagrożenie w przemyśle owocowo-warzywnym
Jan Iciek
Edyta Chmal-Fudali
Aneta Antczak
nr katalogowy: 65496
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2014-6
Bakterie kwasu octowego istotne zagrożenie w przemyśle spożywczym
Hubert Antolak
Dorota Kręgiel
nr katalogowy: 85097
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY 2020-11-12
Zastosowanie potencjalnie probiotycznych bakterii kwasu octowego do produkcji piwa Sour Ale
Marcin Kruk
Antonina Dobrowolska
Katarzyna Neffe-Skocińska
nr katalogowy: 129634
10.15199/64.2020.11–12.2
piwo
bakterie kwasu octowego
probiotyki
innowacja
beer
acetic acid bacteria
probiotics
innovation
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY 2020-11-12
Zastosowanie potencjalnie probiotycznych bakterii kwasu octowego do produkcji piwa Sour Ale
Marcin Kruk
Antonina Dobrowolska
Katarzyna Neffe-Skocińska
nr katalogowy: 129634
10.15199/64.2020.11–12.2
piwo
bakterie kwasu octowego
probiotyki
innowacja
beer
acetic acid bacteria
probiotics
innovation
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 1996-9
Z PRASY ZAGRANICZNEJ
nr katalogowy: 42529
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2003-11
Z prasy zagranicznej
nr katalogowy: 28623
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2005-7
Adisol - ekologiczny zamiennik kwasu octowego dla przemysłu włókienniczego
Zygmunt Hehn
Jolanta Sajewicz
nr katalogowy: 14356
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2024-2
SGGW rozwija naturalne sposoby konserwowania żywności
nr katalogowy: 147267
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY 2019-1-2
Kombucha - aspekty praktyczne i rynkowe
Mariusz Jakubowski
nr katalogowy: 118722
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2011-12
Rozkład kwasu octowego metodą Fentona
Lech Kosa
Karina Michalska
Renata Żyłła
Jan Perkowski
nr katalogowy: 64590
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2021-6
Asaia sp. – unikatowy rodzaj bakterii kwasu octowego
Dorota Kręgiel
nr katalogowy: 132265
10.15199/65.2021.6.3
AAB
Asaia
napoje
czynniki biokontroli
AAB
Asaia
drinks
biocontrol factors
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2021-6
Asaia sp. – unikatowy rodzaj bakterii kwasu octowego
Dorota Kręgiel
nr katalogowy: 132265
10.15199/65.2021.6.3
AAB
Asaia
napoje
czynniki biokontroli
AAB
Asaia
drinks
biocontrol factors
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2021-6
Asaia sp. – unikatowy rodzaj bakterii kwasu octowego
Dorota Kręgiel
nr katalogowy: 132265
10.15199/65.2021.6.3
AAB
Asaia
napoje
czynniki biokontroli
AAB
Asaia
drinks
biocontrol factors
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 1988-7
Karbonylowanie metanolu do kwasu octowego z udziałem zmodyfikowanego prekursora katalizatora rodowego
WŁODZIMIERZ KOTOWSKI
JURGEN FREIBERG
HERBERT DILCHER
nr katalogowy: 107681
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2014-10
Study on the pressure hydrochlorination of glycerol to dichloropropanols in the presence of acetic acid and its derivatives Badanie reakcji ciśnieniowego chlorowodorowania glicerolu do dichloropropanoli w obecności kwasu octowego i jego pochodnych
Marian Spadło
Lech Iwański
Andrzej Brzezicki
nr katalogowy: 87198
10.12916/przemchem.2014.1698
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY 2019-5-6
Bioróżnorodność mikroorganizmów w procesie produkcji wina metodą spontaniczną
Paulina Bogdan
Hubert Antolak
nr katalogowy: 120731
10.15199/64.2019.5-6.1
wino
bioróżnorodność
mikroorganizmy
fermentacja spontaniczna
wine
biodiversity
microorganisms
spontanous fermentation
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY 2019-9
Piekarzu, czy wiesz, że... pieczywo na zakwasie, które obecnie jest lansowane jako najzdrowsze (zresztą słusznie), nie zawsze powinno się tak nazywać?
Krystyna Jarosz
nr katalogowy: 122154
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2013-10
Esterification of acetic acid with ethylene glycol. Estryfikacja kwasu octowego glikolem etylenowym
Marta Depta
nr katalogowy: 79848
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 1989-7
Hydratacja cis-1, trans-5, traws-9-cyklododekatrienu i cyklododecenu do cyklododekanolu
HELMUT MATYSCHOK
nr katalogowy: 107281
OCHRONA PRZED KOROZJĄ 2009-11
Wysokotemperaturowa korozja stali zaworowych w atmosferze zawierającej parę wodną i kwas octowy
ZBIGNIEW GRZESIK
MONIKA MIGDALSKA
STANISŁAW MROWEC
nr katalogowy: 47988
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY 2013-5-6
Rola bakterii fermentacji jabłkowo-mlekowej w winiarstwie
Sylwia Bonin
Marika Bielawska
nr katalogowy: 77523
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2001-11
Ocena skuteczności usuwania fazy aktywnej z katalizatorów typu węgiel aktywny-octan cynku metodą wymywania rozpuszczalnikami
LIDIA DĄBEK
nr katalogowy: 28293
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2016-9
Technical and technological aspects of pretreatment of raw materials for the methane fermentation Techniczno-technologiczne aspekty wstępnej obróbki surowców dla procesu fermentacji metanowej
Grzegorz Wałowski
Barbara Łaska-Zieja
Łukasz Aleszczyk
Andrzej Myczko
nr katalogowy: 100781
10.15199/62.2016.9.26
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2009-6
Epoksydowanie oleju rzepakowego nadkwasami
EUGENIUSZ MILCHERT
ANNA SMAGOWICZ
GRZEGORZ LEWANDOWSKI
nr katalogowy: 44922
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 1993-5
Grodziskie Zakłady Farmaceutyczne "Polfa"
Marek Januchowski
Tadeusz Radziwonka
nr katalogowy: 42596
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 1993-4
Badanie reagentów zaadsorbowanych na powierzchni zużytego katalizatora syntezy octanu winylu
PIOTR M. SŁOMKIEWICZ
nr katalogowy: 42588
OCHRONA PRZED KOROZJĄ 2008-11
Z prasy technicznej - Badanai korozyjne, Farby
nr katalogowy: 39174
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2007-12
Biomasa węglowodanowa pochodzenia naturalnego jako surowiec do produkcji wodoru
JANUSZ ZIELIŃSKI
KRZYSZTOF URBANIEC
ZOFIA MACHOWSKA
nr katalogowy: 31924
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2003-8-9-2
Aspekty obliczeniowe i weryfikacja eksperymentalna modelowania dynamiki kolumn reakcyjno-destylacyjnych
MACIEJ STASZAK
KRZYSZTOF ALEJSKI
JAN SZYMANOWSKI
nr katalogowy: 28856
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 1997-2
Wpływ sposobu preparowania katalizatora na jego aktywność i selektywność w reakcji syntezy octanu winylu
LIDIA DĄBEK
MARTA REPELEWICZ
PIOTR SŁOMKIEWICZ
nr katalogowy: 43232
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2003-11
Wybrane zgłoszenia patentowe z dziedziny chemii
nr katalogowy: 28624
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY 2012-5
Kultury starterowe do produkcji pieczywa
Elżbieta Słowik
nr katalogowy: 67464
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY 2015-10
Bakterie kwasu mlekowego - "nowa" mikroflora do fermentacji brzeczki piwnej
Aneta Walczak
Aleksander Poreda
nr katalogowy: 94399
10.15199/64.2015.10.2
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2019-10
Wykorzystanie bakterii fermentacji propionowej w produkcji mleczarskiej
Małgorzata Ziarno
Dorota Zaręba
nr katalogowy: 123063
10.15199/65.2019.10.2
Propionibacterium
serowarstwo
cyjanokobalamina
bioutrwalanie
Propionibacterium
cheese making
cyanocobalamin
biopreservation
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 1995-9
Otrzymywanie mieszaniny octanów wapnia i magnezu jako proekologicznego substytutu soli (NaCl) stosowanej do odśnieżania dróg
DANUTA RÓŻYCKA
STANISŁAW MYCZKA
IRENA KUSTRA
nr katalogowy: 43021
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2010-3
Bakterie probiotyczne w produktach mięsnych
Zbigniew J. Dolatowski
Danuta Kołożyn-Krajewska
nr katalogowy: 50749
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA 2010-7-8
Wpływ lotnych kwasów tłuszczowych na intensyfikację usuwania fosforu w reaktorach biologicznych – badania w skali laboratoryjnej
Eugeniusz Klaczyński
nr katalogowy: 52830
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY 2020-9
Pożyteczne bakterie
Dorota Czerwińska
nr katalogowy: 128002
fermentacja mlekowa
probiotyki
kiszona kapusta
kiszone ogórki
fermentowane napoje mleczne
walory zdrowotne
wykorzystanie kulinarne
lactic acid fermentation
probiotics
sauerkraut
pickled cucumbers
fermented milk drinks
health benefits
culinary use
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY 2020-9
Pożyteczne bakterie
Dorota Czerwińska
nr katalogowy: 128002
fermentacja mlekowa
probiotyki
kiszona kapusta
kiszone ogórki
fermentowane napoje mleczne
walory zdrowotne
wykorzystanie kulinarne
lactic acid fermentation
probiotics
sauerkraut
pickled cucumbers
fermented milk drinks
health benefits
culinary use
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2015-9
Kwas octowy składnik żywności funkcjonalnej
Hubert Antolak
Dorota Kręgiel
nr katalogowy: 93653
10.15199/65.2015.9.8
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY 2007-3
Głos piekarza
nr katalogowy: 24438
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 1990-11
Synteza, struktura, właściwości fizyczne oraz aktywność biologiczna ksantogenianów pochodnych związków chloroalkanoarylowych
WAWRZYNIEC PODKOŚCIELNY
BOGDAN TARASIUK
MICHAEL DETHLOFF
WANDA KOWALEWSKA
HENRYKA MAZIARCZYK
BOGUSŁAWA ZIĘBA-ŻÓŁTOWSKA
JADWIGA GORSKA-POCZOPKO
nr katalogowy: 107531
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2015-11
Zastosowanie egzopolisacharydów produkowanych przez bakterie kwasu mlekowego
Corinna Markowicz
Marcin T. Schmidt
nr katalogowy: 94953
10.15199/65.2015.11.5
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY 2008-6
Kwas chlebowy zdrowy i orzeźwiający
Piotr Dziugan
nr katalogowy: 35907
OCHRONA PRZED KOROZJĄ 2010-3
Wpływ mikroenkapsulacji cząstek proszku MQP-B na odporność korozyjną i właściwości użytkowe wiązanych dielektromagnesów
DOROTA KLIMECKA-TATAR
HENRYK BALA
GRAŻYNA PAWŁOWSKA
nr katalogowy: 50699
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2012-5
Wpływ 3-aminopropylotrietoksysilanu na zmienność wybranych właściwości fizycznych chitozanowych powłok ochronnych
Anna Zimoch
Andrzej Jarmoluk
Jagoda Ambrozik-Haba
Krzysztof Marycz
Karolina Semeriak
Ewa Brychcy
Natalia Ulbin-Figlewicz
nr katalogowy: 68222
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY 2015-5
Kwas piekarski w produkcji pieczywa
Elżbieta Słowik
nr katalogowy: 90798
OCHRONA PRZED KOROZJĄ 2012-12
Z prasy technicznej
nr katalogowy: 73048
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY 2024-10
Fermentacja zakwasu (czy kwasu?) na chleb, czyli magia piekarstwa
Krystyna Jarosz
nr katalogowy: 150792
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2014-9
Effect of methane fermentation on the hygienization of liquid manure intended for agricultural purposes Wpływ fermentacji metanowej na higienizację gnojowicy przeznaczonej do celów nawozowych
Justyna Bauza-Kaszewska
Zbigniew Paluszak
Halina Olszewska
nr katalogowy: 86581
10.12916/przemchem.2014.1644
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2015-5
Kultury starterowe w przemyśle mięsnym Bakteriocyny - związki peptydowe produkowane przez kultury starterowe stosowane w celu zwiększania bezpieczeństwa żywności
nr katalogowy: 91369
OPAKOWANIE 2010-9
Badania zawartości aldehydu octowego w butelkach z PET oraz w wodzie mineralnej, przechowywanej w tych butelkach
Adam Fotek
Zbigniew Mielniczuk
nr katalogowy: 54381
OCHRONA PRZED KOROZJĄ 2009-11
Rola wstępnego trawienia powierzchni cząstek proszku MQP-B w kształtowaniu odporności korozyjnej magnesów wiązanych
DOROTA KLIMECKA-TATAR
GRAŻYNA PAWŁOWSKA
STEFAN SZYMURA
nr katalogowy: 47993
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2023-6
Odzysk kobaltu i manganu ze strumieni odpadowych przemysłu petrochemicznego na przykładzie procesu produkcji kwasu tereftalowego
Łukasz Kura
Rafał Jurczakowski
Piotr Wiśniewski
nr katalogowy: 143975
10.15199/62.2023.6.9
p-ksylen
utlenianie
kwas tereftalowy
katalizator
kobalt
mangan
p-xylene
oxidation
terephthalic acid
catalyst
cobalt
manganese
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2023-6
Odzysk kobaltu i manganu ze strumieni odpadowych przemysłu petrochemicznego na przykładzie procesu produkcji kwasu tereftalowego
Łukasz Kura
Rafał Jurczakowski
Piotr Wiśniewski
nr katalogowy: 143975
10.15199/62.2023.6.9
p-ksylen
utlenianie
kwas tereftalowy
katalizator
kobalt
mangan
p-xylene
oxidation
terephthalic acid
catalyst
cobalt
manganese
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2023-6
Odzysk kobaltu i manganu ze strumieni odpadowych przemysłu petrochemicznego na przykładzie procesu produkcji kwasu tereftalowego
Łukasz Kura
Rafał Jurczakowski
Piotr Wiśniewski
nr katalogowy: 143975
10.15199/62.2023.6.9
p-ksylen
utlenianie
kwas tereftalowy
katalizator
kobalt
mangan
p-xylene
oxidation
terephthalic acid
catalyst
cobalt
manganese
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2023-6
Odzysk kobaltu i manganu ze strumieni odpadowych przemysłu petrochemicznego na przykładzie procesu produkcji kwasu tereftalowego
Łukasz Kura
Rafał Jurczakowski
Piotr Wiśniewski
nr katalogowy: 143975
10.15199/62.2023.6.9
p-ksylen
utlenianie
kwas tereftalowy
katalizator
kobalt
mangan
p-xylene
oxidation
terephthalic acid
catalyst
cobalt
manganese
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2014-8
Epoxidation of linseed oil with performic acid Epoksydowanie oleju lnianego kwasem nadmrówkowym
Marlena Kłos
Kornelia Malarczyk
Eugeniusz Milchert
nr katalogowy: 86122
10.12916/przemchem.2014.1455
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY 2017-9
Propagacja bakterii kwasu mlekowego na potrzeby browarnictwa - dobór parametrów procesu
Aneta Ciosek
Aleksander Poreda
Olga Szczepanik
nr katalogowy: 109561
10.15199/64.2017.9.1
bakterie kwasu mlekowego
LAB
piwo kwaśne
propagacja
lactic acid bacteria
LAB
sour beer
propagation
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2011-8
Badanie reakcji syntezy dichloropropanoli w reakcji ciśnieniowego chlorowodorowania glicerolu w obecności kwasu adypinowego
MARIAN SPADŁO
ANDRZEJ BRZEZICKI
LECH IWAŃSKI
MARTA FORAJTER
nr katalogowy: 61530
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2024-9
Wybrane zgłoszenia patentowe z dziedziny chemii (wg Biuletynu Urzędu Patentowego nr 31–34 z 2024 r.)
Anna Skurzewska
nr katalogowy: 150556
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2014-6
Zagrożenia mikrobiologiczne produktów owocowych i warzywnych
Krystyna Kowal
nr katalogowy: 85103
OPAKOWANIE 2013-6
Oznaczanie zawartości aldehydu octowego w materiałach i wyrobach z poli(teraftalanu etylenu) przeznaczonych do kontaktu z żywnością
ADAM FOTEK
nr katalogowy: 77411
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY 2019-5-6
Mash hopping (chmielenie zacieru) - parametry procesu chmielenia a jakość brzeczki
Katarzyna Fulara
Aneta Pater
Aneta Ciosek
Olga Szczepanik
Marek Zdaniewicz
Aleksander Poreda
nr katalogowy: 120733
10.15199/64.2019.5-6.2
chmiel
bakterie kwasu mlekowego
mash hopping
goryczka
hops
lactic acid bacteria
mash hopping
bitterness
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2015-10
Bakterie fermentacji mlekowej w przemyśle spożywczym
Anna Mikołajczuk-Szczyrba
Izabella Młynarczyk
Anna Goncerzewicz
Anna Misiewicz
nr katalogowy: 94286
10.15199/65.2015.10.5
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY 2019-12
Wpływ nachmielenia brzeczki na bakterie kwasu mlekowego
Aneta Ciosek
Vivien Nagy
Olga Szczepanik
Katarzyna Fulara
Aleksander Poreda
nr katalogowy: 123881
10.15199/64.2019.12.1
bakterie kwasu mlekowego
IBU
związki chmielu
lactic acid bacteria
IBU
hop compounds
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY 2016-2
Funkcjonalny i pokrzepiający napój kombucza - technologia otrzymywania oraz jakość sensoryczna i właściwości fizykochemiczne
Bożena Waszkiewicz-Robak
Elżbieta Biller
Klaudia Kulik
Magdalena Częścik
nr katalogowy: 96862
10.15199/64.2016.2.5
OCHRONA PRZED KOROZJĄ 2012-9s-a
BIOSYNTEZA STEROIZOMERÓW KWASU L- I D-MLEKOWEGO
Piotr Walczak
Elżbieta Ołtuszak-Walczak
Anna Otlewska
Anna Rygała
Katarzyna Dybka
Patrycja Pietraszek
nr katalogowy: 70848
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 1988-4
Prace nad ulepszeniem produkcji zapraw nasiennych w Polsce
JADWIGA GORSKA-POCZOPKO
JANINA PTASZKOWSKA
KONRAD SAWICKI
nr katalogowy: 107617
RUDY I METALE NIEŻELAZNE 2010-12
WPŁYW KWASU CYTRYNOWEGO, MRÓWKOWEGO, OCTOWEGO NA JAKOŚĆ I STRUKTURĘ CYNKU ELEKTROLITYCZNEGO
MAŁGORZATA PACHOLEWSKA
MARIA SOZAŃSKA
nr katalogowy: 56263
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2016-8
Kultury starterowe w produkcji surowo dojrzewających wyrobów mięsnych
Paulina Kęska
Joanna Stadnik
Katarzyna Neffe-Skocińska
Danuta Kołożyn-Krajewska
nr katalogowy: 100992
10.15199/65.2016.8.5
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2018-3
Utlenianie p-toluidyny ozonem w fazie ciekłej
Andrew Galstyan
Halyna Marshalok
Genry Galstyan
nr katalogowy: 112757
10.15199/62.2018.3.10
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2017-11
Badania biodegradacji chelatorów nawozowych w środowisku wodnym w warunkach testu kinetycznego
Ewelina Klem-Marciniak
Krystyna Hoffmann
Józef Hoffmann
Marta Porwoł
nr katalogowy: 110735
10.15199/62.2017.11.7
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2017-10
Właściwości zdrowotne żywności wytwarzanej przy udziale bakterii kwasu mlekowego
Monika Pytka
Monika Kordowska-Wiater
Jarosław Mazurkiewicz
nr katalogowy: 110163
żywność fermentowana
bakterie kwasu mlekowego
zdrowie
fermented food
lactic acid bacteria
health
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2016-9
Biologiczne utrwalanie żywności Bakterie kwasu mlekowego o właściwościach przeciwgrzybiczych
Urszula Błaszczyk
Paweł Satora
nr katalogowy: 101011
10.15199/65.2016.9.8
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2016-4
Use of biotechnological processes for the production of hyaluronic acid Wykorzystanie procesów biotechnologicznych do wytwarzania kwasu hialuronowego
Monika Dymarska
Weronika Juros
Tomasz Janeczko
Edyta Kostrzewa-Susłow
nr katalogowy: 97905
10.15199/62.2016.4.20
GOSPODARKA MIĘSNA 2012-12
Bakterie fermentacji mlekowej w technologii mięsa
Elżbieta Hać-Szymańczuk
nr katalogowy: 73015
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 1988-3
Badania porównawcze węgli aktywnych i sporządzanych z nich katalizatorów syntezy octanu winylu
MARTA REPELEWICZ
JADWIGA WOLCZKO
nr katalogowy: 107596
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 1989-10
Wpływ warunków otrzymywania katalizatora Cu-Zn-Mn na jego aktywność w syntezie metanolu
WŁODZIMIERZ KOTOWSKI
JACEK KLIMIEC
HENRYK OLKOWSKI
nr katalogowy: 107325
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2016-12
Mikrobiologiczne źródła EPA
Iwona Gientka
Przemysław Grela
Anna M. Kot
Lidia Stasiak-Różańska
nr katalogowy: 102846
10.15199/65.2016.12.6
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2012-12
Masło shea (masło karite). Cz. II. Skład chemiczny, metody przerobu i kierunki zastosowania
Anna Tomaszkiewicz-Potępa
Karolina Śliwa
nr katalogowy: 73265
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2018-8
Wpływ czynników technologicznych na przeżywalność Lb. acidophilus i Lb. casei
Adrian Wojtczak
Małgorzata Ziarno
Katarzyna Czarniak
nr katalogowy: 115592
10.15199/65.2018.8.7
fermentacja
napowietrzanie
przechowywanie
fermentation
aeration
storage
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2021-2
Zmarli
Anna Skurzewska
nr katalogowy: 130361
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2021-2
Zmarli
Anna Skurzewska
nr katalogowy: 130361
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2021-2
Zmarli
Anna Skurzewska
nr katalogowy: 130361
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 1986-3
Wydzielanie zwiqzkow strontu z koncentratów krajowej rudy strontonośnej
JÓZEF GÓRNICKI
KATARZYNA GUT
JÓZEF NASTAJ
GORZYSŁAW POLESZCZUK
JADWIGA WALCZAK
nr katalogowy: 108098
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2023-11
Wybrane zgłoszenia patentowe z dziedziny chemii (wg Biuletynu Urzędu Patentowego nr 40–45 z 2023 r.)
Anna Skurzewska
nr katalogowy: 146058
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 1990-4
Badania chlorowodorowania epichlorohydryny za pomocą gazowego chlorowodoru
MARIAN SPADŁO
nr katalogowy: 106990
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2017-11
Zgazowanie odpadów z przemysłowego przetwórstwa karpia
Jakub Sikora
Marcin Niemiec
Anna Szeląg-Sikora
Maciej Kuboń
Elżbieta Olech
Andrzej Marczuk
nr katalogowy: 110740
10.15199/62.2017.11.12
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY 2015-7-8
Możliwości wykorzystania szczepów bakterii fermentacji mlekowej w utrwalaniu i pakowaniu minimalnie przetworzonych produktów owocowych i warzywnych
Aleksandra Ołdak
Danuta Kołożyn-Krajewska
nr katalogowy: 93092
10.15199/64.2015.7-8.6
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 1989-12
Impregnacja węgla aktywnego wodnym roztworem octanu cynkowego
ZDZISŁAW CZARNY
JADWIGA WOLCZKO
LIDIA DĄBEK
nr katalogowy: 107362
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2013-9
Herbicidal ionic liquids. Herbicydowe ciecze jonowe
Tadeusz Praczyka
Juliusz Pernak
nr katalogowy: 79428
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2020-9
Z prasy zagranicznej
Jerzy Polaczek
nr katalogowy: 127906
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2014-3
Kultury starterowe dla przemysłu mięsnego
Mariusz S. Kubiak
Łukasz Łamejko
Ewa Czerwińska
Magdalena Polak-Śliwińska
nr katalogowy: 83235
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 1990-9
Impregnacja węgla aktywnego octanem cynkowym z roztworów wodno-metanolowych
ZDZISŁAW CZARNY
JADWIGA WOLCZKO
LIDIA DĄBEK
nr katalogowy: 107128
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY 2011-10-11
Trwałość bez konserwantów
Dorota Czerwińska
nr katalogowy: 63444
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2015-5
Bakterie propionowe użyteczne w przemyśle spożywczym
Kamil Piwowarek
Edyta Lipińska
nr katalogowy: 91370
10.15199/65.2015.5.4
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA 2010-11
Aktywność fosfataz w rzece Rabie
Jacek Grzyb
Krzysztof Frączek
nr katalogowy: 55668
GOSPODARKA MIĘSNA 2024-4
Bakterie fermentacji mlekowej – tradycyjne i nowe kierunki wykorzystania w przetwórstwie mięsa
Elżbieta HAĆ-SZYMAŃCZUK
Edyta LIPIŃSKA
Aneta CEGIEŁKA
Kamil PIWOWAREK
nr katalogowy: 148325
bakterie fermentacji mlekowej
mięsne produkty fermentowane
bakteriocyny
biokonserwowanie
lactic acid bacteria
fermented meat products
bacteriocins
biopreservation
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2003-8-9-1
Wydzielanie kwasów organicznych fosforoorganicznymi ekstrahentami
MACIEJ WIŚNIEWSKI
MAGDALENA PIERZCHALSKA
nr katalogowy: 28676
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2013-8
Effect of phosphatidylbetulins on Staphylococcus aureus. Wpływ fosfatydylobetulin na bakterie Staphylococcus aureus
Adam Malicki
Barbara Tubek-Barycza
Paulina Janik
Maciej Szpak
Jolanta Źródłowska-Danek
Tomsz Grabowski
Katarzyna Szyplik
Czesław Wawrzeńczyk
nr katalogowy: 78597
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 1988-6
Zagrożenia stwarzane podczas produkcji i stosowania furfuralu oraz działania umożliwiające ochronę środowiska naturalnego
KRZYSZTOF MARZEC
nr katalogowy: 107650
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 1989-5
Z ŻYCIA SITPChem
nr katalogowy: 107252
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 1990-2
Z PRASY ZAGRANICZNEJ
nr katalogowy: 106966
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 1991-2
Poprawa jakości krajowego chloralu
nr katalogowy: 106620
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2012-10
Wpływ struktury nośnika na właściwości katalityczne mezoporowatych krzemionek funkcjonalizowanych grupami arenosulfonowymi
Katarzyna Maresz
Janusz J. Malinowski
Julita Mrowiec-Białoń
Andrzej B. Jarzębski
nr katalogowy: 71712
AURA 2005-7
CZY BAKTERIE MOGĄ ZE SOBĄ ROZMAWIAĆ
Jan Kołodyński
nr katalogowy: 8476
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2015-10
Effect of ferrous sulfate and peracetic acid on the properties of activated sludge Wpływ siarczanu żelaza(III) i kwasu nadoctowego na właściwości osadu czynnego
Bożena Szejniuk
Adam Traczykowski
Katarzyna Budzińska
Anita Jurek
Krzysztof Berleć
Marcin Bochenek
Magdalena Michalska
nr katalogowy: 94471
10.15199/62.2015.10.41
OCHRONA PRZED KOROZJĄ 2004-6
Czynniki biologiczne jako stymulatory chemicznych reakcji korozyjnych
G. Wieczorek
nr katalogowy: 2937
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 1986-4
Możliwości wykorzystania furfurolu do syntezy pestycydów. Fungicydy
JANUSZ NOWICKI
ZDZISŁAW MACIEJEWSKI
nr katalogowy: 108108
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 1987-12
Synteza metanolu z biogazu w trójfazowym reaktorze
WŁODZIMIERZ KOTOWSKI
WOLF-DIETER DECKWER
STANISŁAW LEDAKOWICZ
nr katalogowy: 108015
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 1989-2
Usuwanie jonów rtęci ze ścieków
ROMUALD BOGOCZEK
ELŻBIETA KOCIOŁEK-BALAWEJDER
ADEART KOGUT
nr katalogowy: 107201
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 1990-3
Porównanie fizykochemicznych właściwości zużytego i świeżego katalizatora syntezy octanu winylu
ZDZISŁAW CZARNY
MARTA REPELEWICZ
JADWIGA WOLCZKO
nr katalogowy: 106970
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2014-9
Z prasy zagranicznej
nr katalogowy: 86554
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2011-7
Osobliwości mechanochemicznej aktywacji MoO3 w odniesieniu do katalitycznego procesu przetwarzania bioetanolu
Krystyna Wieczorek-Ciurowa
Natalia Litvin
Valery Zazhigalov
nr katalogowy: 61063
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2011-3
Wpływ sposobu wytwarzania octanu skrobiowego na jego amylolizę
Tomasz Zięba
Antoni Szumny
Małgorzata Kapelko
nr katalogowy: 58225
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2020-9
Z prasy zagranicznej
Jerzy Polaczek
nr katalogowy: 127906
GOSPODARKA MIĘSNA 2012-6
Bakterie Salmonella i Escherichia coli w surowcach oraz produktach mięsnych
Elżbieta Hać-Szymańczuk
nr katalogowy: 68844
AURA 2016-4
Bakterie jako czynnik degradacji drewna archeologicznego
Katarzyna Królikowska-Pataraja
Magdalena Broda
nr katalogowy: 97560
10.15199/2.2016.4.1
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY 2010-1
Biokorozja w przemysłowych systemach wodnych Cz. 2. Biokorozja tlenowa i beztlenowa (2)
Anna Sałek
nr katalogowy: 49505
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2014-8
Effect of biofuel ageing on threats for Diesel engines under operating conditions Wpływ starzenia biopaliw na zagrożenia stwarzane dla silników o zapłonie samoczynnym w eksploatacji
Wiesława Urzędowska
Zbigniew Stępień
nr katalogowy: 86102
10.12916/przemchem.2014.1357
OCHRONA PRZED KOROZJĄ 2012-11
Inhibition of corrosion of AISI 316L steel in concentrated acetic acid containing NaCl additions
HENRYK BALA
LIDIA ADAMCZYK
EDYTA OWCZAREK
nr katalogowy: 72685
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2010-6
Modelowanie procesowe i ekonomiczne wytwarzania metanolu poprzez zgazowanie węgla kamiennego
Adam Tatarczuk
Lesław Zapart
Krzysztof Dreszer
Marek Ściążko
nr katalogowy: 52473
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2016-1
Voltammetric identification and determination of synthetic antioxidants in vegetable oils Woltamperometryczna identyfikacja i oznaczanie antyutleniaczy syntetycznych w olejach roślinnych
Sławomir Michałkiewicz
Magdalena Jakubczyk
nr katalogowy: 96179
10.15199/62.2016.1.16
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2015-12
Numerical modelling of methanol synthesis. Part 1. Process analysis in a two- and three-phase industrial system Modelowanie numeryczne procesu syntezy metanolu. Cz. I. Analiza przebiegu procesu w układach dwu- i trójfazowym w skali przemysłowej
Artur Wodołażski
nr katalogowy: 95891
10.15199/62.2015.12.13
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2015-10
Kinetic study of esterification of ethylene glycol with acetic acid in presence of sulfonic acids as homogeneous catalysts Badania kinetyczne procesu estryfikacji glikolu etylenowego kwasem octowym w obecności homogenicznych katalizatorów sulfonowych
Marta Depta
Ewa Dresler
nr katalogowy: 94451
10.15199/62.2015.10.21
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2016-10
Catalytic synthesis of glycerol acetates as an example of utilization of waste glycerol fraction from biodiesel production Katalityczna synteza octanów glicerolu jako przykład zagospodarowania odpadowej frakcji z produkcji biodiesla
Elżbieta Skrzyńska
Renata Archacka
Anna Kulesa
Dominika F. Ścibior
nr katalogowy: 101512
10.15199/62.2016.10.19
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2015-1
Modelling and thermodynamic calculations of methanol synthesis by hydrogenation of carbon dioxide Modelowanie i obliczenia termodynamiczne nad syntezą metanolu w wyniku uwodornienia ditlenku węgla
Artur Wodołażski
nr katalogowy: 88966
10.15199/62.2015.1.13
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2013-6
Skażenie mikrobiologiczne surowców a konieczność pasteryzacji świeżych makaronów
nr katalogowy: 77122
RUDY I METALE NIEŻELAZNE 2018-1
BADANIA ODPORNOŚCI NA KOROZJĘ PRZECIWDROBNOUSTROJOWYCH STOPÓW MIEDZI W ATMOSFERZE SZTUCZNEGO POTU
MONIKA WALKOWICZ
nr katalogowy: 112177
10.15199/67.2018.1.2
miedź przeciwdrobnoustrojowa
stopy miedzi
utlenianie
syntetyczny pot
antimicrobial copper
copper alloys
oxidation
artificial human sweat
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2007-10
Badania procesu estryfikacji kwasu benzoesowego glikolem dietylenowym
ADAM KROGULECKI
BRONISŁAW KAŁĘDKOWSKI
MARIUSZ SZEMIEŃ
nr katalogowy: 30267
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 1988-9
Wydzielanie kwasu mrówkowego z zasolonych roztworów wodnych
STANISŁAW TRYBUŁA
nr katalogowy: 107720
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2000-11
Synteza kwasu metakrylowego z aldehydu izomasłowego na katalizatorach żelazowo-fosforowych
WILHELM JAN TIC
nr katalogowy: 43550
AURA 2016-5
CIEKAWOSTKI TECHNOLOGICZNE ZE ŚWIATA
Adam Wieczorek
nr katalogowy: 98268
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 1986-10
Neutronowy miernik stężenia kwasu siarkowego
BRONISŁAW MACHAJ
JAN MlltOWICZ
ANDRZEJ KAMINSKI
nr katalogowy: 108255
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 1995-8
Aktywowanie palladem elektrody miedziowej stosowanej jako katoda w procesie elektroredukcji kwasu 2-amino-5-nitrobenzenosulfonowego
KAZIMIERZ FILIPIAK
PIOTR MALINOWSKI
JACEK RYNKOWSKI
nr katalogowy: 43010
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2017-6
Elektroanaliza parabenów w kosmetykach
Sławomir Michałkiewicz
Magdalena Jakubczyk
nr katalogowy: 107083
10.15199/62.2017.6.37
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2008-11
Bakterie Aeromonas sp. nowy wskaźnik mikrobiologiczny?
DOROTA KRĘGIEL
ANNA RYGAŁA
nr katalogowy: 39240
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 1992-5
Wydzielanie kwasu glukonowego z płynów pofermentacyjnych
TERESA KASPRZYCKA-GUTTMAN
BAZYLI SEMENIUK
ADAM MYŚLIŃSKI
HANNA WILCZURA
nr katalogowy: 105924
OCHRONA PRZED KOROZJĄ 2012-8
Ochrona katodowa i konstrukcje podziemne
nr katalogowy: 70057
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY 2011-6
Jakość mikrobiologiczna wody technologicznej stosowanej w procesie produkcji destylatu rolniczego
Krystyna Zielińska
Antoni Miecznikowski
Krystyna Stecka
nr katalogowy: 60664
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY 2016-9
Bakterie jako partner drożdży piwowarskich w produkcji piw kwaśnych
Barbara Foszczyńska
Joanna Chmielewska
Joanna Kawa-Rygielska
Ewelina Dziuba
nr katalogowy: 101015
10.15199/64.2016.9.2
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2018-8
Dynamika zmian mikrobioty środowiska sianokiszonek przygotowanych z zastosowaniem folii nowej generacji
Paulina Supel
Paweł Kaszycki
Mirosław Kasperczyk
Piotr Kacorzyk
nr katalogowy: 115518
10.15199/62.2018.8.18
AURA 2011-9
WIADOMOŚCI Z INTERNETU
Adam WIECZOREK
nr katalogowy: 62122
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2009-2
Modyfikacje konwencjonalnej technologii wytwarzania kwasu cytrynowego
BARTŁOMIEJ IGLIŃSKI
ROMAN BUCZKOWSKI
nr katalogowy: 41706
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 1986-12
Ekstrahenły jonów uranu czterowartoscsowego
JERZY PERKA
HELENA GÓRECKA
EWA LISATOWICZ
nr katalogowy: 108291
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 1998-3
Produkcja i wykorzystanie kwasu akrylowego i jego estrów
STANISŁAW KUDŁA
MAŁGORZATA KAŁĘDKOWSKA
nr katalogowy: 43400
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 1997-6
Metody syntezy kwasu trichloroizocyjanurowego
BEATA B. KŁOPOTEK
ALOJZY KŁOPOTEK
TOMASZ PAJER
nr katalogowy: 43292
GOSPODARKA MIĘSNA 2005-10
Przedłużanie trwałości mięsa drobiowego za pomocą kwasu mlekowego
Jolanta Kołodziej
nr katalogowy: 9624
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 1999-11
Synteza kwasu 2-metylofenoksyoctowego w reakcji Williamsona Optymalizacja parametrów reakcji z zastosowaniem funkcji regresji
WIESŁAW MOSZCZYŃSKI
nr katalogowy: 43667
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 1990-7
Wpływ materiału elektrodowego na proces redukcji kwasu m-nitrobenzenosulfonowego do kwasu m-aminobenzenosulfonowego
KAZIMIERZ FILIPIAK
PIOTR MATYJEWSKI
BOGUSŁAW GRZELAK
TADEUSZ PARYJCZAK
nr katalogowy: 107093
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2007-6
Badania estrów alkilowych kwasu 2,4-dichlorofenoksyoctowego (2,4-D) i kwasu 4-chloro-2-metylofenoksyoctowego (MCPA)
MARIA KRAWCZYK
JAN LEGOCKI
nr katalogowy: 27197
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2000-8
Kinetyka estryfikacji kwasu akrylowego wyższymi alkoholami alifatycznymi
MIROSŁAW GRZESIK
JERZY SKRZYPEK
MARIUSZ WITCZAK
nr katalogowy: 42777
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2006-3
XIII Sesja Kwasu Siarkowego
Piotr Grzesiak
Mirosława Musioł
nr katalogowy: 20487
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 1991-5
Synteza nowych pochodnych kwasu antranilowego - potencjalnych środków zapachowych
RYSZARD GLINKA
JOANNA GRZYBOWSKA
ELŻBIETA BRZEZIŃSKA
nr katalogowy: 106667
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2016-10
Oxidative coupling of methane integrated with dehydrogenation of ethane to ethene in a single reactor Utleniające sprzęganie metanu zintegrowane w jednym reaktorze z odwodornieniem etanu do etenu
Barbara Michorczyk
Konrad Suszyński
Paweł Smoleń
Elżbieta Hędrzak
nr katalogowy: 101510
10.15199/62.2016.10.17
GAZETA CUKROWNICZA 2010-6
Stan sanitarny cukrowni i mikrobiologiczna jakość cukru wyprodukowanego podczas kampanii 2009/2010
Małgorzata Kowalska
nr katalogowy: 56312
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA 2013-6
Właściwości hydrofobowych powłok krzemionkowych wytwarzanych metodą zol-żel
KATARZYNA PORĘBSKA
BOŻENA PIETRZYK
WITOLD JAKUBOWSKI
nr katalogowy: 81504
GOSPODARKA MIĘSNA 2011-4
Mięso i przetwory mięsne żywnością funkcjonalną
Miros ław Słowiński
Leonard Jankiewicz
nr katalogowy: 59062
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY 2016-11
Samo zdrowie
Wojciech Kolanowski
nr katalogowy: 102064
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY 2023-2
Elementy mikrobiologii ciasta żytniego
Krystyna Jarosz
nr katalogowy: 141606
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2019-10
Wpływ pH cieczy opryskowej i adiuwantów należących do różnych grup chemicznych na skuteczność działania tembotrionu
Łukasz Sobiech
Grzegorz Skrzypczak
Monika Grzanka
nr katalogowy: 122830
10.15199/62.2019.10.3
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 1989-7
Zmiany składu ekstrakcyjnego kwasu fosforowego podczas zatężania
STEFAN ZIELIŃSKI
MAREK BUCA
nr katalogowy: 107285
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2008-6
Uzgadnianie bilansów pierwiastków w procesie produkcji kwasu azotowego z wykorzystaniem metody rachunku wyrównawczego
MARCIN SZEGA
nr katalogowy: 35980
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 1986-2
Kwas piromeliłowy z węgla
nr katalogowy: 108046
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 1994-5
Nowe rozwiązania w wielkotonażowych procesach przemysłu nieorganicznego
STEFAN ZIELIŃSKI
nr katalogowy: 43121
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2008-5
Odzyskiwanie kwasu solnego z mieszaniny HCl-H2SO4
MARIA U. TOMASZEWSKA
AGNIESZKA SUROWIK
AGNIESZKA M. MIENTKA
nr katalogowy: 35048
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2002-1
Elektroliza membranowa kwasu solnego
RAFAŁ DYLEWSKI
DANIEL NOWAKOWSKI
nr katalogowy: 28921
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 1989-5
Technologia wytwarzania kwasu akrylowego i akroleiny z propylenu
JERZY WASILEWSKI
JAN PERKOWSKI
nr katalogowy: 107240
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 1990-9
Wpływ kationu związanego z anionem kwasu laktobionowego na otrzymywanie krystalicznego zespolonego związku laktobionianu wapniowego z chlorkiem wapniowym
BOGUSŁAW WOJCIECH KRÓL
nr katalogowy: 107130
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2009-6
Bakterie Alicyclobacillus acidoterrestris problem aktualny w przemyśle sokowniczym
Alina Kunicka-Styczyńska
nr katalogowy: 45318
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2014-2
Wykrywanie Pseudomonas aeruginosa.Bezpieczeństwo zdrowotne wód butelkowanych
Anna Rygała
Dorota Kręgiel
nr katalogowy: 82579
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2011-10
Escherichia coli w żywności, w tym E. coli O104
Halina Ścieżyńska
Łukasz Mąka
Anna Grochowska
Kamila Pawłowska
Jacek Postupolski
nr katalogowy: 63157
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA 2011-1
Wpływ zagrożeń wywołanych przez bakterie Legionella na sposób obliczeń instalacji i węzłów c.w.u.
MACIEJ CHORZELSKI
nr katalogowy: 56840
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 1993-5
Otrzymywanie kwasu glioksalowego metodą elektrochemiczną - badania w skali modelowej
JOLANTA TROJANOWSKA. MACIEJ GONET
ADAM KORCZYŃSKI
nr katalogowy: 42601
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2002-1
Elektroliza odpadowego kwasu solnego z zastosowaniem nowych materiałów elektrodowych
KRZYSZTOF WANDACHOWICZ
WITOLD GNOT
PIOTR DYDO
nr katalogowy: 28922
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2003-8-9-1
Utylizacja odpadowego kwasu siarkowego w produkcji nawozów mineralnych i mineralno-organicznych
ANDRZEJ CHOJNACKI
ANDRZEJ MATYNIA
HENRYK GÓRECKI
nr katalogowy: 28724
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 1999-1
Badania nad jonowymiennym usuwaniem kadmu z kwasu fosforowego
DANUTA RÓŻYCKA
KAZIMIERZ ŁACH
nr katalogowy: 43500
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 1994-12
Synteza, struktura i fizykochemiczne oraz biologiczne właściwości pochodnych kwasu 2(2,4,5-trichlorofenoksy)propionowego
WAWRZYNIEC PODKOŚCIELNY
BOGDAN TARASIUK
ZOFIA ZIMIŃSKA
nr katalogowy: 43207
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2003-1
Zastosowanie odpadów pofiltracyjnych z oczyszczania kwasu fosforowego do wytwarzania fosforanów paszowych
ZBIGNIEW WZOREK
MAREK JODKO
nr katalogowy: 28510
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 1989-3
Krystalizacja kwasu askorbinowego z roztworów wodno-etanolowych
ANDRZEJ MATYNIA
BOGUSŁAWA WIERZBOWSKA
nr katalogowy: 107215
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2017-2
Levulinic esters. Production, application and kinetic studies Estry kwasu lewulinowego. Otrzymywanie, zastosowanie oraz badania kinetyczne
Łukasz Hamryszak
Mirosław Grzesik
nr katalogowy: 104002
10.15199/62.2017.2.9
GOSPODARKA MIĘSNA 2017-11
Charakterystyka oraz specyfika produkcji szynek surowo dojrzewających
Iwona Chwastowska-Siwiecka
Marlena J. Baryczka
Filip Sadowski
nr katalogowy: 110532
GOSPODARKA MIĘSNA 2017-2
Jakość mikrobiologiczna mięsa chłodzonego i mrożonego
Ewa Burczyk
Jacek Kondratowicz
Iwona Chwastowska -Siwiecka
Marlena Baryczka
nr katalogowy: 104154
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2016-10
Mleczne napoje fermentowane właściwości prozdrowotne
Aneta Brodziak
Jolanta Król
nr katalogowy: 101717
10.15199/65.2016.10.4
MATERIAŁY BUDOWLANE 2010-12
Składowiska fosfogipsu - problem w Polsce i na świecie
Marzena Kurpińska
nr katalogowy: 56501
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY 2009-5
Problem, którego można uniknąć
Waldemar Dzwolak
nr katalogowy: 44637
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY 2015-9
GENERATOR ECA (Electro Chemical Activation) - system dezynfekcji wody, oparty na technologii elektrolizy wody
Ewa Łasińska
Adam Kozłowski
Jarosław Ostrowski
nr katalogowy: 93608
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2011-10
Enterokoki i ich znaczenie w przemyśle mleczarskim
Dorota Kręgiel
Ewelina Parzęcka
nr katalogowy: 63164
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2016-4
Campylobacter spp. występowanie w żywności w krajach UE
Elżbieta Maćkiw
Magdalena Modzelewska
Łukasz Mąka
Kamila Pawłowska
Monika Stasiak
nr katalogowy: 97869
10.15199/65.2016.4.4
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2009-4
Otrzymywanie tripolifosforanu sodu (TPFS) metodą jednostopniową z zastosowaniem stężonego kwasu fosforowego
AGNIESZKA MAKARA
ZBIGNIEW WZOREK
nr katalogowy: 43843
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2019-10
Method of ε-caprolactone synthesis by chemo-enzymatic oxidation of cyclohexanone in emulsion
Magdalena Sitko
Anna Szelwicka
Michał Szmatoła
Andrzej Skwarek
Lech Schimmelpfennig
Krzysztof Dziuba
Magdalena Morawiec-Witczak
Jolanta Iłowska
Anna Chrobok
nr katalogowy: 122838
10.15199/62.2019.10.11
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2003-6
Kinetyka procesu estryfikacji kwasu benzoesowego alkoholem n-oktylowym i izooktylowym w obecności tytanianu tetrabutylowego jako katalizatora
JERZY SKRZYPEK
MARIA LACHOWSKA
JAN ZBIGNIEW SADŁOWSKI
KRYSTYNA KRUPA
nr katalogowy: 28575
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY 2005-4
Gorący temat
WIESŁAWA GRZESIŃSKA
nr katalogowy: 11966
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2019-6
Wpływ sonikacji na stabilność i aktywność antyoksydacyjną kwasu kawowego
Zbigniew Kobus
Marek Szmigielski
Kamil Wilczyński
Klaudia Kałwa
Leszek Rydzak
Agata Blicharz-Kania
Anna Pecyna
nr katalogowy: 121031
10.15199/62.2019.6.17
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 1991-9
Otrzymywanie czystego kwasu solnego z odpadowego chlorowodoru zanieczyszczonego parami związków organicznych
JAROSŁAW ZIEŃKO
JERZY MYSZKOWSKI
nr katalogowy: 106879
OPAKOWANIE 2010-12
Omówienie referatów zaprezentowanych podczas seminarium pt. "Innowacyjne rozwiązania w opakowaniach z klasycznych tworzyw polimerowych", zorganizowanym przez COBRO 29 września 2010 r. w Warszawie
Bohdan Czerniawski
nr katalogowy: 56151
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2005-4
Najlepsza dostŕpna technika - priorytet technologii produkcji kwasu siarkowego
nr katalogowy: 14272
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2018-4
Technologia wytwarzania bezwodnego octanu sodu
Katarzyna Stanek
Karolina Krupa
nr katalogowy: 113509
10.15199/62.2018.4.6
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY 2005-11
Znaczenie kwasowości środowiska podczas wyjaławiania
J. Iciek
I. Błaszczyk
A. Papiewska
nr katalogowy: 14712
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH