Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AURA
AUTO MOTO SERWIS
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
GAZETA CUKROWNICZA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ODZIEŻ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
Menu
Menu
Menu
Prenumerata
Prenumerata
Publikacje
Publikacje
Drukarnia
Drukarnia
Kolportaż
Kolportaż
Reklama
Reklama
O nas
O nas
ui-button
Twój Koszyk
Twój koszyk jest pusty.
Niezalogowany
Niezalogowany
Zaloguj się
Zarejestruj się
Reset hasła
Czasopismo
|
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
|
Rocznik 2024 - zeszyt 5
ABC wykorzystania biotechnologii w produkcji dodatków do żywności
ABC of the use of biotechnology inthe production of food additives
10.15199/65.2024.5.5
Elżbieta Hać-Szymańczuk
nr katalogowy: 148664
10.15199/65.2024.5.5
Streszczenie
Mikroorganizmy stosuje się w procesach fermentacji do produkcji szerokiej gamy produktów wykorzystywanych zarówno w życiu codziennym człowieka, jak i w wielu dziedzinach gospodarki. Sąone szczególnie przydatne ze względu na łatwość hodowli na podłożach konstruowanych na bazie odpadów przemysłu rolno-spożywczego i szybki wzrost (przyrost biomasy). Wniniejszym artykule omówiono udział bakterii, drożdży ipleśni w produkcji wybranych dodatków do żywności, takich jak aminokwasy, kwasy organiczne, witaminy iprowitaminy oraz enzymy.
Abstract
Microorganisms are used in fermentation processes to produce a wide range of products used both in everyday human life and in many areas of the economy. They are particularly useful due to the ease of cultivation on substrates constructed on the basis of waste from the agri-food industry and rapid growth (biomass growth). This article discusses the participation of bacteria, yeasts and molds in the production of selected food additives, such as amino acids, organic acids, vitamins and provitamins and enzymes.
Słowa kluczowe
biotechnologia
mikroorganizmy
pleśnie
bakterie
kwasy organiczne
aminokwasy
witaminy
barwniki spożywcze
Keywords
biotechnology
microorganisms
molds
bacteria
organic acids
amino acids
vitamins
food dyes
Bibliografia
[1] Awulachew M.T. 2021. Food Additives and Food Processing Aids: The Role, Function And Future Research Need of Industrial Food Biotechnology. International Journal of Medical Biotechnology and Genetics 8 (11) : 73-82. [2] Bielecki S. 2000. Biotechnologia w produkcji żywności. Biotechnologia 48 (1) : 59-63. [3] Błaszczyk M.K., A. Goryluk-Salmonowicz. 2020. Przemysłowe wykorzystanie mikroorganizmów, 191-217, 219-257, 291-316, 317-346, 397-428. Warszawa: Wydawnictwo Naukowe PWN SA. [4] Bonciu E. 2020. Aspects of the involvement of biotechnology in functional food and nutraceuticals. Scientific Papers. Series A. Agronomy LXIII (2) : 261-266. [5] Dufossé L. 2006. Microbial Production of Food Grade Pigments. Food Technology and Biotechnology 44 (3) : 313-321. [6] Duliński R. 2010. Biotechnologiczne metody produkcji witamin z wykorzystaniem mikroorganizmów. ŻYWNOŚĆ. Nauka. Technologia. Jakość 68 (1) : 5-19. [7] Duliński R. 2019. Wybrane aspekty biotechnologicznej produkcji karotenoidów. ŻYWNOŚĆ. Nauka. Technologia. Jakość 118 (1) : 15-29, DOI: 10.15193/zntj/2019/118/270. [8] Dysin A.P., A.R. Egorov, A.A. Godzishevskaya, A.A. Kirichuk, A.G. Tskhovrebov, A.S. Kritchenkov. 2023. Biologically Active Supplements Affecting Producer Microorganisms in Food Biotechnology: A Review. Molecules 28, 1413, DOI: 10.3390/molecules28031413. [9] Eggeling L., W. Pfefferle, H. Sahm. 2013. Aminokwasy. W: Podstawy biotechnologii (pod red. C. Ratledge iB. Kristiansen), 230-248, Warszawa: Wydawnictwo Naukowe PWN SA. [10] Falk M.C., B.H. Chassy, S.K. Harlander, T.J. Hoban, M.N. McGloughlin, A.R. Akhlaghi. 2002. Food Biotechnology: Benefits and Concerns. The Journal of Nutrition 132 (6) : 1384-1390, DOI: 10.1093/jn/ 132.6.1384. [11] Ghorai S., S.P. Banik, D. Verma, S. Chowdhury, S. Mukherjee, S. Khowala. 2009. Fungal biotechnology in food and feed processing. Food Research International 42 : 577-587, DOI: 10.1016/j.foodres.2009.02.019. [12] Gołąbczak J. 2008. Biochemiczne, genetyczne i technologiczne podstawy biosyntezy L-lizyny. Biotechnologia 80 (1) : 53-70. [13] Kubicek Ch.P., L. Karaffa. 2013. Kwasy organiczne. W: Podstawy biotechnologii (pod red. C. Ratledge iB. Kristiansen), 249-264, Warszawa: Wydawnictwo Naukowe PWN SA. [14] Olędzki R., E. Walaszczyk. 2020. Bionanoceluloza – właściwości, pozyskiwanie iperspektywy zastosowania wprzemyśle spożywczym. Postępy Mikrobiologii – Advancements of Microbiology 59 (1) : 87-102, DOI: 10.21307/PM-2020.59.1.008. [15] Olszak M., I. Podgórska, E. Solarska. 2015. Mikroorganizmy jako alternatywne źródło barwników w żywności. Przemysł Fermentacyjny i Owocowo-Warzywny 59 (5) : 12-14, DOI: 10.15199/64.2015.5.2. [16] Pietraszek P., K. Dybka, P. Walczak, A. Otlewska, A. Rygała, E. Ołtuszak-Walczak. 2014. Mikrobiologiczna produkcja kwasu mlekowego z surowców odnawialnych. Polish Journal of Agronomy 16 : 45–56. [17] Reps A. 2003. Biotechnologia składników żywności. W: Biotechnologia żywności (pod red. W. Bednarskiego i A. Repsa), 263-328. Warszawa: Wydawnictwa Naukowo-Techniczne WNT. [18] Stolarzewicz I., A. Kapturowska, E. Białecka-Florjańczyk. 2012. Mikrobiologiczne źródła barwników w technologii żywności. Postępy Mikrobiologii 51 (3) : 167-176. [19] Vasić K., Ž. Knez, M. Leitgeb. 2023. Transglutaminase in Foods and Biotechnology. International Journal of Molecular Sciences 24, 12402, DOI: 10.3390/ijms241512402.
Treść płatna
Jeśli masz wykupiony/przyznany dostęp -
zaloguj się
.
Skorzystaj z naszych propozycji zakupu!
Publikacja
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY- e-publikacja (pdf) z zeszytu 2024-5 , nr katalogowy 148664
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
10.00 zł
Do koszyka
Zeszyt
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY- e-zeszyt (pdf) 2024-5
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
38.00 zł
Do koszyka
Prenumerata
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - prenumerata cyfrowa
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
330.00 zł
Do koszyka
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - papierowa prenumerata roczna + wysyłka
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - papierowa prenumerata roczna
432.00 zł brutto
400.00 zł netto
32.00 zł VAT
(stawka VAT 8%)
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - pakowanie i wysyłka
42.00 zł brutto
34.15 zł netto
7.85 zł VAT
(stawka VAT 23%)
474.00 zł
Do koszyka
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - PAKIET prenumerata PLUS
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - PAKIET prenumerata PLUS (Prenumerata papierowa + dostęp do portalu sigma-not.pl + e-prenumerata)
498.00 zł brutto
461.11 zł netto
36.89 zł VAT
(stawka VAT 8%)
498.00 zł
Do koszyka
Zeszyt
2024-5
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH