Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AURA
AUTO MOTO SERWIS
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
GAZETA CUKROWNICZA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ODZIEŻ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
Menu
Menu
Menu
Prenumerata
Prenumerata
Publikacje
Publikacje
Drukarnia
Drukarnia
Kolportaż
Kolportaż
Reklama
Reklama
O nas
O nas
ui-button
Twój Koszyk
Twój koszyk jest pusty.
Niezalogowany
Niezalogowany
Zaloguj się
Zarejestruj się
Reset hasła
Baza publikacji
Formularz wyszukiwania
Szukany tekst
Szukaj tylko w tych wybranych czasopismach
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
Wyszukaj
Zobacz przykłady zapytań
title:węgiel
title:"węgiel kamienny"
title:"węgiel kamienny" AND issueYear:2020
authorDesc:"Grzegorz Ojczyk"
authorDesc:"Grzegorz Ojczyk" AND issueYear:2020
abstract:"problemy jakości"
keywords:"węgiel kamienny" AND issueYear:2020
titleAlias:quality
keywordsAlias:"hard coal"
abstractAlias:"food quality"
keywordsAlias:"thermal resistance" AND issueYear:2020
Wynik wyszukiwania
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA 2018-4
Zmiany aktywności heterotrofi cznych i nitryfi kacyjnych bakterii tlenowych w osadzie zdezintegrowanym
Agnieszka Garlicka
Monika Żubrowska-Sudoł
nr katalogowy: 113378
10.15199/17.2018.4.5
dezintegracja hydrodynamiczna
aktywność mikroorganizmów tlenowych
test szybkości poboru tlenu
hydrodynamic disintegration
activity of aerobic microorganisms
oxygen uptake rate test
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA 2007-5
Związki azotu i fosforu w ściekach kanalizacji miejskiej
Zofia Sadecka
nr katalogowy: 25807
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA 2012-8
Przebieg procesów samooczyszczania wód rzeki Drwinki na przykładzie wskaźników tlenowych
Jolanta Natkaniec
Marek Możdżeń
nr katalogowy: 69932
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY 2019-5-6
Bioróżnorodność mikroorganizmów w procesie produkcji wina metodą spontaniczną
Paulina Bogdan
Hubert Antolak
nr katalogowy: 120731
10.15199/64.2019.5-6.1
wino
bioróżnorodność
mikroorganizmy
fermentacja spontaniczna
wine
biodiversity
microorganisms
spontanous fermentation
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA 2010-5
Usuwanie azotu ze ścieków przez tlenowy osad granulowany
Agnieszka Cydzik-Kwiatkowska
nr katalogowy: 51590
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA 2017-12
Rozwój technologii tlenowego granulowanego osadu
Beata Kończak
nr katalogowy: 111347
10.15199/17.2017.12.4
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA 2017-12
Rozwój technologii tlenowego granulowanego osadu
Beata Kończak
nr katalogowy: 111347
10.15199/17.2017.12.4
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 1986-10
Wpływ składu warstwy powierzchniowej węgla aktywnego na jego aktywność katalityczną w procesie rozkładu izopropanolu
GERARD RYCHLICKI
nr katalogowy: 108261
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA 2011-4
Charakterystyka mikrobiologiczna ścieków komunalnych i zagrożenia związane z obecnością w nich mikroorganizmów patogennych
Marcin Kaźmierczuk
Liliana Kalisz
nr katalogowy: 58835
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2009-5
Selekcja drobnoustrojów zdolnych do usuwania związków odorowych z pomiotu kurzego
BEATA GUTAROWSKAa
SEBASTIAN BOROWSKI
KATARZYNA DURKA
MARIUSZ KORCZYŃSKI
ROMAN KOŁACZ
nr katalogowy: 44478
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2007-2
Aktywność kataboliczna mikroorganizmów wyizolowanych ze środowisk naturalnych w procesie biotransformacji fosfogipsu
AGNIESZKA MELLER
FLORIAN DOMKA
nr katalogowy: 24189
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA 2016-4
Tlenowy osad granulowany - alternatywa dla klasycznego osadu czynnego
Jolanta Podedworna
Paula Augustyniak
Katarzyna Sytek-Szmeichel
nr katalogowy: 97816
10.15199/17.2016.4.5
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY 2009-9
Sposób na patogeny w kuchni
Waldemar Dzwolak
nr katalogowy: 47226
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2015-3
Activity of monolithic catalysts in oxidation of volatile organic compounds Aktywność katalizatorów monolitycznych w reakcji utleniania wybranych lotnych związków organicznych
Agnieszka Borzęcka
Anna Musialik-Piotrowska
nr katalogowy: 90056
10.15199/62.2015.3.3
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA 2013-11
Wpływ surfaktantu z grupy oksyetylenowanych alkoholi na aktywność enzymatyczną osadu czynnego w technologii oczyszczania ścieków
Izabela Kruszelnicka
Dobrochna Ginter-Kramarczyk
Zbysław Dymaczewski
nr katalogowy: 80384
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA 2010-11
Aktywność fosfataz w rzece Rabie
Jacek Grzyb
Krzysztof Frączek
nr katalogowy: 55668
CHŁODNICTWO 2013-12
Brochotrix thermosphacta - bakteria odpowiedzialna za psucie mięsa w warunkach chłodniczych
Beata Paziak-Domańska
Beata Bartodziejska
Anna Szosland -Fałtyn
nr katalogowy: 81215
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2010-8
Wpływ wybranych soli miedzi na aktywność dehydrogenaz mikroorganizmów osadu czynnego
Anna Małachowska-Jutsz
Konrad Matyja
nr katalogowy: 53328
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2013-9
Antimicrobial activity of 1-alkoxymethyl-X-dimetylaminopyridinium ionic liquids. Aktywność przeciwdrobnoustrojowa 1-alkoksymetylo-X-dimetyloaminopirydyniowych cieczy jonowych
Monika Stasiewicz
nr katalogowy: 79430
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2012-8-9
Wpływ aktywności wody na wzrost drobnoustrojów
Krystyna Kowal
nr katalogowy: 71078
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2013-9
The impact of chirality on biological activity of ionic liquids. Wpływ chiralności na aktywność biologiczną cieczy jonowych
Joanna Feder-Kubis
nr katalogowy: 79410
CHŁODNICTWO 2009-4
Kinetyka suszenia sublimacyjnego piekarskiej kultury starterowej
PIOTR DZIUGAN
nr katalogowy: 44073
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA 2014-3
Techniki immobilizacji stosowane w biotechnologiach ochrony środowiska. Część III. Bioimmobilizacja w dekoloryzacji barwników i odzyskiwaniu metali
Krzysztof Wojciechowski
Tomasz Czaiński
nr katalogowy: 82943
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2013-8
Effect of incubation conditions on the occurrence of nitrification bacteria in municipal wastes with a microbiological composite. Wpływ warunków inkubacji na występowanie bakterii nitryfikacyjnych w odpadach komunalnych z dodatkiem kompozytu mikrobiologicznego
Barbara Breza-Boruta
Zbigniew Paluszak
Krzysztof Skowron
nr katalogowy: 78591
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY 2012-11b
Wpływ niskotemperaturowej plazmy na biologiczne właściwości ziarna
Tomasz CZAPKA
Ryszard KACPRZYK
Leszek KORDAS
Wojciech PUSZ
nr katalogowy: 72316
OCHRONA PRZED KOROZJĄ 2012-9s-a
AKTYWNOŚĆ ANTYDROBNOUSTROJOWA OLEJKÓW ETERYCZNYCH ZAWIERAJĄCYCH LINALOL
Alina Kunicka-Styczyńska
Marta Maroszyńska
nr katalogowy: 70890
OCHRONA PRZED KOROZJĄ 2016-9
Metody badań przyjaznych dla środowiska inhibitorów korozji do kompleksowej ochrony układów wodnych
Irena Maliszewska
Piotr Falewicz
Magdalena Klakočar-Ciepacz
nr katalogowy: 100711
10.15199/40.2016.9.2
OCHRONA PRZED KOROZJĄ 2010-1
Międzynarodowa Konferencja Naukowa "Rozkład i korozja mikrobiologiczna materiałów technicznych"
Anna Koziróg
Zofia Żakowska
nr katalogowy: 49376
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2013-6
Skażenie mikrobiologiczne surowców a konieczność pasteryzacji świeżych makaronów
nr katalogowy: 77122
PRZEGLĄD PAPIERNICZY 2017-5
Zapobieganie powstawaniu śluzu w procesach produkcji papieru bez użycia biocydó i środków toksycznych
Bartek Stawicki
nr katalogowy: 105861
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE 2007-7
Możliwości recyklingu materiałów odpadowych w stalowniczych konwertorach tlenowych
Jan Mróz
Przemysław Francik
nr katalogowy: 27902
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2018-3
Określenie stanu gleby na terenie stacji dystrybucji paliw dla jej potencjalnej remediacji
Arkadiusz Kamińskia
Agnieszka Pusz
Łukasz Drewniak
nr katalogowy: 112760
10.15199/62.2018.3.13
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2007-12
Regulacja liczby i rodzaju tlenowych powierzchniowych grup funkcyjnych w uprzednio utlenionym węglu aktywnym przez wygrzewanie bez dostępu tlenu
ANDRZEJ ŚWIĄTKOWSKI
nr katalogowy: 31928
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2018-10
Wpływ dodatku palladu do perowskitu LaFeO3 na aktywność katalityczną w utlenianiu węglowodorów
Barbara Kucharczyk
Bogdan Szczygieł
Juliusz Winiarski
Patrycja Kokot Vel Kokocińska
nr katalogowy: 116802
10.15199/62.2018.10.10
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY 2012-5
Kultury starterowe do produkcji pieczywa
Elżbieta Słowik
nr katalogowy: 67464
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2017-7
Właściwości bakteriostatyczne kompozytów polietylenowych
Agnieszka Richert
nr katalogowy: 108322
10.15199/62.2017.7.17
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 1992-10
Przemiany strukturalno-chemiczne katalizatorów wanadowo-fosforanowych w reakcjach selektywnego utleniania węglowodorów n-C4 i amoksydacji podstawionych metyloaromatów
JURGEN FREIBERG'
BERNHARD LUCKE
WŁODZIMIERZ KOTOWSKI
STEFANIA ZAMOROWSKA-BIERNACIK
nr katalogowy: 106165
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2014-11
Psucie żywności przy udziale drożdży
Krystyna Kowal
nr katalogowy: 87961
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2013-9
Asymmetric reduction of ketones in the culture of Alternaria alternata. Asymetryczna redukcja ketonów w kulturze Alternaria alternata
Rafał Ogórek
Bogdan Jarosz
nr katalogowy: 79447
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2013-4
Microbiological reduction of xanthohumol and 4-methoxychalcone. Mikrobiologiczna redukcja ksantohumolu i 4-metoksychalkonu
Monika Stompor
Bartłomiej Potaniec
Antoni Szumny
Paweł Zieliński
Anna Żołnierczyk
Mirosław Anioł
nr katalogowy: 75939
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2018-9
Biofiltracja jako proekologiczna metoda usuwania odorów z procesów kompostowania
Monika Gałwa-Widera
January Bień
Magdalena Wrońska
Anna Kwarciak-Kozłowska
nr katalogowy: 116137
10.15199/62.2018.9.6
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2015-2
Dezynfekcja i substancje aktywne
Joanna Piepiórka-Stepuk
Sylwia Mierzejewska
nr katalogowy: 89572
10.15199/65.2015.2.3
GOSPODARKA MIĘSNA 2014-2
Metody stosowane w mikrobiologicznej analizie mięsa i produktów mięsnych
Agnieszka Nowak
nr katalogowy: 82523
OPAKOWANIE 2011-7
WYDARZENIA
nr katalogowy: 60755
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH 2022-1
Innowacyjne rozwiązania na Cersaie 202, czyli jak rozpalić emocje za jednym dotknięciem palca...
Tacjana Pazura
nr katalogowy: 136938
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY 2005-11
Recenzje
nr katalogowy: 14715
OCHRONA PRZED KOROZJĄ 2012-8
Ochrona katodowa i konstrukcje podziemne
nr katalogowy: 70057
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2011-10
Aminy biogenne w serach dojrzewających
Arnold Reps
Krystyna Wiśniewska
Aleksandra Grześkiewicz
Agnieszka Jankowska
nr katalogowy: 63165
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2023-5
Tradycyjne i nowe kierunki wykorzystania probiotyków
Kinga Malczewska
Julia Kopczyńska
Olha Kostiuchenko
Joanna Żylińska-Urban
Magdalena Kowalczyk
nr katalogowy: 143470
10.15199/65.2023.5.6
probiotyki tradycyjne
probiotyki nowej generacji
zdrowie
mechanizm działania probiotyków
traditional probiotics
next-generation probiotics
health
probiotic mechanisms of action
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2004-11
Jakość higieniczna produktów przemiału wykorzystywanych do produkcji makaronów
nr katalogowy: 6442
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 1991-6
Chromatograficzna metoda oznaczania zawartości m etanolu i eteru metylowo-tert-butylowego w paliwach benzynowych
NATALIA ORŁOWSKA
nr katalogowy: 106692
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA 2012-3
Charakterystyka warstw kompozytowych Ca-P/Ag/TiO2 na Ti do zastosowań biomedycznych
Agata Roguska
Marcin Pisarek
Małgorzata Lewandowska
Krzysztof J. Kurzydłowski
nr katalogowy: 69971
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY 2005-8-9
Kompostowalne opakowania owoców i warzyw
H. Żakowska
nr katalogowy: 14675
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA 2014-7
Najnowsze doświadczenia i aplikacje metody hydrofitowej w gospodarce komunalnej
Magdalena Gajewska
Ewa Wojciechowska
Hanna Obarska-Pempkowiak
nr katalogowy: 85547
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2012-12
Mieszaniny polimerów naturalnych i syntetycznych jako materiały degradowalne. Cz. I. Mieszaniny ze skrobią
Elżbieta Getner
Ryszard Steller
nr katalogowy: 73272
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2012-2
Higiena i bezpieczeństwo w procesie wytwarzania żywności
Anna Koziróg
nr katalogowy: 66170
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY 2011-6
Jakość mikrobiologiczna wody technologicznej stosowanej w procesie produkcji destylatu rolniczego
Krystyna Zielińska
Antoni Miecznikowski
Krystyna Stecka
nr katalogowy: 60664
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2023-5
Tradycyjne i nowe kierunki wykorzystania probiotyków
Kinga Malczewska
Julia Kopczyńska
Olha Kostiuchenko
Joanna Żylińska-Urban
Magdalena Kowalczyk
nr katalogowy: 143470
10.15199/65.2023.5.6
probiotyki tradycyjne
probiotyki nowej generacji
zdrowie
mechanizm działania probiotyków
traditional probiotics
next-generation probiotics
health
probiotic mechanisms of action
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2023-5
Tradycyjne i nowe kierunki wykorzystania probiotyków
Kinga Malczewska
Julia Kopczyńska
Olha Kostiuchenko
Joanna Żylińska-Urban
Magdalena Kowalczyk
nr katalogowy: 143470
10.15199/65.2023.5.6
probiotyki tradycyjne
probiotyki nowej generacji
zdrowie
mechanizm działania probiotyków
traditional probiotics
next-generation probiotics
health
probiotic mechanisms of action
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2006-5
Prozdrowotne właściwości ziarna zbóż
ALEKSANDRA MARCINIAK
WIKTOR OBUCHOWSKI
nr katalogowy: 20077
PRZEGLĄD PAPIERNICZY 2004-5
Dwustopniowe rozjaśnianie mas termomechanicznych świerkowych nadtlenkiem wodoru w środowisku kwaśnym i alkalicznym
Adam Wójciak
nr katalogowy: 4604
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2005-7
Wpływ gazowo-parowego utleniania na charakter powierzchni węgla aktywnego
Bronisław Buczek
nr katalogowy: 14350
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2014-5
Effect of ovocystatin polymerization on inhibitory activity towards legumain Wpływ polimeryzacji owocystatyny na jej aktywność antyleguminazową
Krzysztof Gołąb*
Katarzyna Juszczyńska
Bogusława Konopska
Maria Warwas
Jakub Gburek
nr katalogowy: 84197
10.12916/przemchem.2014.783
PRZEGLĄD PAPIERNICZY 2011-12
Grzyby mikroskopowe jako czynnik zagrażający trwałości papieru oraz zdrowiu pracowników w pomieszczeniach bibliotecznych i archiwalnych
Justyna Skóra
Beata Gutarowska
Anna Koziróg
nr katalogowy: 64870
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2013-9
VIII Sympozjum "Czwartorzędowe sole amoniowe i obszary ich zastosowania"
nr katalogowy: 79402
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2023-11
Skażenie mikrobiologiczne warzyw oraz metody ich ograniczania
Beata Kowalska
nr katalogowy: 146036
10.15199/65.2023.11.4
bakterie
grzyby pleśniowe
Salmonella
Listeria
praktyki rolnicze
zmiany klimatu
bacteria
mould
Salmonella
Listeria
good agricultural practice
climate change
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE 2006-12
Postęp w technologii wykrywania żużla w konwertorach tlenowych
BORECKI M.
STECKO J.
BULKOWSKI L.
nr katalogowy: 22745
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA 2004-5
Aspekty ekonomiczne zastosowania czystego tlenu w oczyszczalni ścieków z reaktorami SBR
ANDRZEJ WITKOWSKI
EWA WITKOWSKA
nr katalogowy: 1323
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA 2004-2
Stężenie tlenu rozpuszczonego a efektywność eliminacji związków węgla, azotu i fosforu (MBSBBR)
MONIKA ZUBROWSKA-SUDOŁ
JOLANTA PODEDWORNA
nr katalogowy: 1296
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY 2012-1-2
Technologia sous vide
Wiesława Grzesińska
nr katalogowy: 65462
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2014-10
Biodegradation of fat wastes by selected bacteria strains Biodegradacja odpadów tłuszczowych przez wyselekcjonowane szczepy bakterii
Anna Ligocka
Natalia Królczyk
Zbigniew Paluszak
nr katalogowy: 87199
10.12916/przemchem.2014.1703
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2011-8
Wpływ wybranych soli kadmu na aktywność dehydrogenaz mikroorganizmów osadu czynnego
ANNA MAŁACHOWSKA-JUTSZ
KONRAD MATYJA
nr katalogowy: 61519
CHŁODNICTWO 2018-4
Niska temperatura - sposób na przedłużenie trwałości żywności
Elżbieta Hać-Szymańczuk
Aneta Cegiełka
nr katalogowy: 115885
10.15199/8.2018.4.3
psychrotrofy
psychrofile
chłodzenie
zamrażanie
białka CSP
psychrotrophic
psychrophilic
cooling
freezing
CSP proteins
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2020-6
Wpływ oleju kreozotowego na aktywność oddechową osadu czynnego
Marcin Głodniok
Małgorzata Deska
nr katalogowy: 126681
GOSPODARKA WODNA 2005-6
Wartości wskaźników tlenowych oraz stężenia substancji biogennych w wodach stawów parkowych we Wrocławiu
Małgorzata Pączka
Edyta Zyss
Krzysztof Pufikowski
nr katalogowy: 9752
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA 2015-3
Doświadczenia własne w poszukiwaniu optymalnych warunków do wykształcenia biofilmu na złożu ruchomym Część II. Ocena efektywności oczyszczania ścieków jako narzędzie kontroli zasiedlania nośników biomasą
Jolanta Podedworna
Monika Żubrowska-Sudoł
Katarzyna Sytek
Sylwia Grzywna
Joanna Stochowska
Tomasz Wasilewski
nr katalogowy: 90016
10.15199/17.2015.3.4
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 1989-11
Anodowe utlenianie materiałów węglowych: powstawanie i przekształcanie ugrupowań tlenowych na ich powierzchni
HENRYK WOJTAŚ
nr katalogowy: 107340
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2006-8-9
Wpływ wybranych związków tlenowych na napięcie międzyfazowe oraz inwersję faz w układzie woda-benzyna
Maciej Wiśniewski
Barbara Strus
nr katalogowy: 20180
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2010-4
Wpływ herbicydu metazachlor w formie hydrożelowych mikrokapsułek na aktywność enzymów fosfohydrolitycznych w wodach powierzchniowych
MAŁGORZATA WŁODARCZYK
MARTA WASZAK
HANNA SIWEK
nr katalogowy: 51384
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2017-2
Changes in the rate of linuron herbicide degradation in copper and zinc-containing soils Zmiany szybkości degradacji herbicydu linuron w glebach zawierających jony miedzi i cynku
Mariusz Kucharski
Olga Kalitowska
Barbara Wujek
nr katalogowy: 104001
10.15199/62.2017.2.8
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2022-10
Czy ozon może być stosowany w przemyśle mleczarskim?
Małgorzata Ziarno
Dorota Zaręba
nr katalogowy: 140170
10.15199/65.2022.10.3
ozon
ozonowanie
mleko
mleczarnia
przegląd systematyczny
ozone
ozonation
milk
dairy
systematic review
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2022-10
Czy ozon może być stosowany w przemyśle mleczarskim?
Małgorzata Ziarno
Dorota Zaręba
nr katalogowy: 140170
10.15199/65.2022.10.3
ozon
ozonowanie
mleko
mleczarnia
przegląd systematyczny
ozone
ozonation
milk
dairy
systematic review
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2022-10
Czy ozon może być stosowany w przemyśle mleczarskim?
Małgorzata Ziarno
Dorota Zaręba
nr katalogowy: 140170
10.15199/65.2022.10.3
ozon
ozonowanie
mleko
mleczarnia
przegląd systematyczny
ozone
ozonation
milk
dairy
systematic review
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2022-10
Czy ozon może być stosowany w przemyśle mleczarskim?
Małgorzata Ziarno
Dorota Zaręba
nr katalogowy: 140170
10.15199/65.2022.10.3
ozon
ozonowanie
mleko
mleczarnia
przegląd systematyczny
ozone
ozonation
milk
dairy
systematic review
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2022-10
Czy ozon może być stosowany w przemyśle mleczarskim?
Małgorzata Ziarno
Dorota Zaręba
nr katalogowy: 140170
10.15199/65.2022.10.3
ozon
ozonowanie
mleko
mleczarnia
przegląd systematyczny
ozone
ozonation
milk
dairy
systematic review
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2013-2
Biochemiczne metody identyfikacji mikroorganizmów zanieczyszczających żywność
Krystyna Kowal
nr katalogowy: 74714
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA 2013-23
O zakład z babcią
nr katalogowy: 80514
CHŁODNICTWO 2006-11
Adaptacja niskotemperaturowa mikroorganizmów
PIOTR DZIUGAN
nr katalogowy: 21432
PRZEGLĄD PAPIERNICZY 2017-1
Zapobieganie powstawaniu śluzu w procesach produkcji papieru bez użycia biocydów i środków toksycznych
Bartek Stawicki
nr katalogowy: 103714
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA 2010-7-8
Wpływ lotnych kwasów tłuszczowych na intensyfikację usuwania fosforu w reaktorach biologicznych – badania w skali laboratoryjnej
Eugeniusz Klaczyński
nr katalogowy: 52830
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 1994-8
Z PÓŁKI KSIĘGARSKIEJ
nr katalogowy: 43176
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY 2016-7
Mikrobiom - nowy "organ" w ciele człowieka?
Ewa Ceborska-Scheiterbauer
nr katalogowy: 99149
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 1999-10
Mechanizmy hydroodsiarczania olejów opałowych
JAN SURYGAŁA
EWA ŚLIWKA
nr katalogowy: 43657
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2002-2
Kontrowersje wokół eteru metylo-tert-butylowego jako komponentu benzyn
JAN SURYGAŁA
EWA ŚLIWKA
nr katalogowy: 28328
GAZETA CUKROWNICZA 2008-10
Ocena mikrobiologiczna cukru białego na przestrzeni lat 2005-2008
Alina Kunicka-Styczyńska
Zofia Żakowska
nr katalogowy: 38540
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2003-8-9-2
Deamonifikacja ścieków w warunkach tlenowych
KRZYSZTOF WŁODZIMIERZ SZEWCZYK
MAGDALENA NOWICKA-GOSPODARCZYK
nr katalogowy: 28808
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2016-8
The effect of oxygen condition on effectiveness of sewage treatment in submersible technology of nonwoven filters Wpływ warunków tlenowych na skuteczność oczyszczania ścieków bytowych w technologii zatapialnych filtrów włókninowych
Robert Mazur
Dawid Bedla
Krzysztof Chmielowski
Agata Nowak
Jakub Mazurkiewicz
nr katalogowy: 100381
10.15199/62.2016.8.18
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA 2017-5
Tlenowy osad granulowany jako efektywna technologia usuwania bisfenolu A (BPA)
Agnieszka Cydzik-Kwiatkowska
Magdalena Zielińska
Katarzyna Bernat
Katarzyna Bułkowska
Irena Wojnowska-Baryła
nr katalogowy: 105547
10.15199/17.2017.5.7
OCHRONA PRZED KOROZJĄ 2005-1
Otrzymywanie farb odpornych na działanie mikroorganizmów
H. Kuczyńska
A. Ślusarczyk S. Kubica
W. Fediuk
E. Brzezicka
nr katalogowy: 10803
OCHRONA PRZED KOROZJĄ 2005-1
Otrzymywanie farb odpornych na działanie mikroorganizmów
H. Kuczyńska
A. Ślusarczyk S. Kubica
W. Fediuk
E. Brzezicka
nr katalogowy: 10803
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2011-2
Cytometria przepływowa w nowoczesnej analizie żywności
Wojciech Juzwa
nr katalogowy: 57749
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 1996-12
Rozróżnianie centrów kwasowych i zasadowych na powierzchni modyfikowanego węgla aktywnego metodą pehametryczną
SŁAWOMIR NEFFE
ROMUALD STANKIEWICZ
ANDRZEJ ŚWIĄTKOWSKI
nr katalogowy: 42208
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA 2008-5
Technologia granulowanego osadu czynnego w oczyszczaniu ścieków w warunkach tlenowych
Agnieszka Cydzik-Kwiatkowska
Irena Wojnowska-Baryła
nr katalogowy: 35115
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2008-5
Badania podatności na rozkład biologiczny ścieków bytowo-gospodarczych w warunkach testów laboratoryjnych
SYLWIA MYSZOGRAJ
nr katalogowy: 35029
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE 2007-3
Wpływ restrukturyzacji technologii na emisję zanieczyszczeń ze stalowni konwertorowej
AGATA SOREK
ZDZISŁAW KUDLIŃSKI
nr katalogowy: 24647
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY 2012-5
Jakie substancje konserwujące można stosować do wyrobów ciastkarskich?
Wiesława Szafulera
nr katalogowy: 67461
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2017-6
Powlekanie folii polietylenowej w celu nadania jej właściwości przeciwbakteryjnych
Małgorzata Mizielińska
Urszula Kowalska
Jerzy Pankowski
Grzegorz Bienkiewicz
Michał Malka
Sławomir Lisiecki
nr katalogowy: 107065
10.15199/62.2017.6.19
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 1997-9
Wpływ tlenowych powierzchniowych grup funkcyjnych na dostępność dla adsorbatu struktury mikroporowatej węgla aktywnego
ANDRZEJ ŚWIĄTKOWSKI
BOGDAN J.TRZNADEL
STEFAN ZIĘTEK
nr katalogowy: 43335
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE 2007-8
Wykrywanie żużla w konwertorach tlenowych za pomocą termowizji
JANUSZ STECKO
MARIUSZ BORECKI
LECH BULKOWSKI
nr katalogowy: 29060
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2019-10
Wpływ częstości mieszania na skład i produkcję biogazu w fermentatorze
Edyta Wrzesińska-Jędrusiak
Andrzej Myczko
Kamila Klimek
Agnieszka Najda
Wiesław Piekarski
nr katalogowy: 122833
10.15199/62.2019.10.6
MATERIAŁY BUDOWLANE 2017-12
Ocena podatności sufitów napinanych na wzrost mikroorganizmów
Anna Wiejak
Alicja Abram
nr katalogowy: 111230
10.15199/33.2017.12.04
AURA 2007-9
Doskonalenie biologicznego oczyszczania ścieków
KLAUDIUSZ GRŰBEL
ALICJA MACHNICKA
JAN SUSCHKA
nr katalogowy: 29535
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA 2007-7-8
Analiza zanieczyszczeń zlewni rzeki Warty w regionie myszkowsko-częstochowskim na podstawie wskaźników tlenowych i biologicznych
Stanisław Kruszyński
Jarosław Boryca
Mariusz Ślęzański
nr katalogowy: 27976
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA 2008-1
Jakich filtrów powietrza używać w szpitalu w salach operacyjnych?
KRZYSZTOF PIOTR KACPERSKI
nr katalogowy: 32262
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2003-10
Warunki anoksji mikroorganizmów dla procesu biodegradacji aerobowej w aparacie barbotażowym
BOLESŁAW TABIŚ
nr katalogowy: 28605
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2009-2
Genetyczne metody identyfikowania, klasyfikacji i różnicowania mikroorganizmów
Agnieszka Olejnik-Schmidt
Justyna Broniarczyk
Marcin Schmidt
nr katalogowy: 41827
GOSPODARKA MIĘSNA 2012-3
Czynniki sprzyjające rozwojowi mikroflory w mięsie i produktach mięsnych
Elżbieta Hać-Szymańczuk
nr katalogowy: 66666
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2005-2
Aktywność katalizatora złotego, miedziowo-cynkowego i platynowego...
Marek Kaźmierczak
Elżbieta Kaczmarek
Andrzej Żarczyński
Tomasz Maniecki
nr katalogowy: 14237
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA 2012-10
Wpływ materiałów kontaktujących się z wodą wodociągową na rozwój mikroorganizmów w systemie zaopatrzenia w wodę
Joanna Bąk
Wojciech Dąbrowski
nr katalogowy: 71553
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2016-7
Pasteryzacja soków
Mariusz Goca
nr katalogowy: 100968
10.15199/65.2016.7.6
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA 2015-1
Ocena ryzyka zdrowotnego w efekcie zmian stabilności mikrobiologicznej wody w systemie dystrybucji
Izabela Zimoch
Ewa Szymura
nr katalogowy: 89066
10.15199/17.2015.1.5
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2005-9
Wpływ metody preparatyki perowskitu LaCoO3 na aktywność monolitycznego katalizatora perowskitowego LaCoO3 w utlenianiu tlenku węgla
Barbara Kucharczyk
nr katalogowy: 14412
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY 2017-2
Najnowsze metody analityczne w mikrobiologii browarniczej i ich zastosowanie
Magdalena Tomaszewicz
nr katalogowy: 104086
10.15199/64.2017.2.3
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA 2021-9
Składowanie stabilizatu – aspekty formalne i technologiczne
Piotr Manczarski
nr katalogowy: 133539
10.15199/17.2021.9.4
stabilizat
składowanie odpadów komunalnych
instalacje mechaniczno-biologicznego przetwarzania odpadów
stabilized municipal solid waste (MSW)
MSW landfilling
mechanical-biological treatment plants
AURA 2014-4
Wyrok Trybunału z 19 grudnia 2013 r. w sprawie transpozycji przez Polskę przepisów o mikroorganizmach genetycznie zmodyfikowanych, C-281/11
Adam Habuda
nr katalogowy: 83367
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2013-9
Imidazolium azolates. Antifungal activity and the ability to use in papermaking. Azolany imidazoliowe. Właściwości przeciwgrzybowe i możliwość wykorzystania w papiernictwie
Anna Koziróg
Agnieszka Wysocka -Robak
Kazimierz Przybysz
Alicja Michalczyk
Filip Walkiewicz
nr katalogowy: 79415
GOSPODARKA MIĘSNA 2015-1
Naturalne dodatki i ich działanie przeciwdrobnoustrojowe
Elżbieta Hać-Szymańczuk
nr katalogowy: 89081
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA 2010-6
Ocena efektywności biologicznego oczyszczania ścieków zawierających związki chromu za pomocą wskaźników tlenowych. Cz. I
Barbara Felicjaniak
Maciej Urbaniak
nr katalogowy: 52610
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY 2018-11
Utrzymać ciepło
Wiesława Grzesińska
nr katalogowy: 116974
GOSPODARKA MIĘSNA 2020-6
Odpady organiczne do dalszego wykorzystania w sektorze mięsnym
Agnieszka Starek
Agnieszka Sagan
nr katalogowy: 126894
przemysł mięsny
utlenianie lipidów
odpady organiczne
flawonoidy
meat industry
lipid oxidation
organic waste
flavonoids
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2007-5
Wpływ zawartości niklu i wielkości ziaren na aktywność katalizatora metanizacji tlenków węgla. Notatka laboratoryjna
ANDRZEJ GOŁĘBIOWSKI
KAZIMIERZ STOŁECKI
RYSZARD NAROWSKI
JERZY JESIOŁOWSKI
nr katalogowy: 25650
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2007-2
Aktywność katalizatorów NiMo naniesionych na zeolity X, Y, mordenit i ZSM-5 w hydrokrakingu n-heptanu
GRAŻYNA FABIŚ
ZENON SARBAK
nr katalogowy: 24185
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2001-3
Wpływ dodatku tlenku lantanu (III) na aktywność katalizatorów monolitycznych w procesie spalania węglowodorów
BARBARA KUCHARCZYK
JERZY ZABRZESKI
nr katalogowy: 28183
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA 2010-7-8
Ocena efektywności biologicznego oczyszczania ścieków zawierających związki chromu za pomocą wskaźników tlenowych. Cz. II
Barbara Felicjaniak
Maciej Urbaniak
nr katalogowy: 53781
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 1999-12
Wpływ temperatury aktywacji i czasu pracy katalizatora Al2O3 na jego aktywność w reakcji konwersji alkoholi metylowego i izobutylowego w etery
JAN OGONOWSKI
ELŻBIETA SIKORA
DOROTA WALSKA
nr katalogowy: 43677
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 1994-11
Wpływ cyny na aktywność, właściwości sorpcyjne i podatność na zatrucie siarką katalizatorów Pt-Sn/Al2O3
ANDRZEJ LEWICKI
TADEUSZ PARYJCZAK
WŁODZIMIERZ HEINRICH
nr katalogowy: 43195
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA 2013-11
Probiotyki szansą dla garbarstwa
nr katalogowy: 80696
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY 2011-10
Mikroorganizmy zmodyfikowane genetycznie w przemyśle fermentacyjnym i spożywczym - stan aktualny i perspektywy
Katarzyna Piasecka-Jóźwiak
Beata Chabowska
nr katalogowy: 63335
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2010-10
Metody selekcji mikroorganizmów o właściwościach probiotycznych
Marcin Schmidt
Agnieszka Olejnik-Schmidt
nr katalogowy: 55116
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2014-4
Technologie plazmowe do sterylizacji żywności
Maciej Grabowski
Waldemar Dąbrowski
nr katalogowy: 83594
OPAKOWANIE 2014-6
Aktywność antymikrobiologiczna powłok na foliach opakowaniowych PLA względem bakterii E. coli
MAŁGORZATA MIZIELIŃSKA
PATRYCJA SUMIŃSKA
URSZULA KUŹMICZ
SŁAWOMIR LISIECKI
ARTUR BARTKOWIAK
nr katalogowy: 85063
OCHRONA PRZED KOROZJĄ 2012-9s-a
NANOKRZEMIONKA IMMOBILIZOWANA NANOCZĄSTKAMI MIEDZI JAKO INNOWACYJNY PRODUKT GRZYBO- I BAKTERIOBÓJCZY
Kępska Blanka
Jeziórska Regina
Zielecka Maria
Bujnowska Elżbieta
nr katalogowy: 70886
PRZEGLĄD PAPIERNICZY 2012-1
Zastosowanie mikrobiocydów alkiloamoniowych w ochronie papieru przed grzybami strzępkowymi
ANNA KOZIRÓG
BEATA GUTAROWSKA
BOGUMIŁ BRYCKI
nr katalogowy: 65556
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2012-8
Wpływ dodatku pochodnych poliheksametylenoguanidyny na masowy wskaźnik szybkości płynięcia oraz podatność na biodegradację kompozytów polilaktydowych
Agnieszka Richert
Maciej Walczak
nr katalogowy: 70097
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2018-6
Challenge tests - przewidywanie i eliminacja potencjalnych zagrożeń mikrobiologicznych
Anna Zadernowska
Wioleta Chajęcka-Wierzchowska
Marek Zadernowski
Arkadiusz Zakrzewski
Urszula Zarzecka
nr katalogowy: 114460
10.15199/66.2018.6.3
challenge tests
Listeria monocytogenes
potencjalny wzrost
bezpieczeństwo żywności
challenge tests
Listeria monocytogenes
potential growth
food safety
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2005-11
Aktywność wody parametr trwałości produktów spożywczych
K. Ćwiertniewski
E. Polak
K. Egierski
nr katalogowy: 14937
AURA 2015-5
Mikroflora ustroju człowieka
Małgorzata Natywa
Marta Drozdowska
Kamila Kaźmierczak
nr katalogowy: 90852
10.15199/2.2015.5.7
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2006-8-9
Otrzymywanie modyfikowanych siloksanów na heterogenicznych katalizatorach platynowych
Agata Wawrzyńczak
Hieronim Maciejewski
Bogdan Marciniec
Ryszard Fiedorow
nr katalogowy: 20209
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2004-11
Wpływ dodatków metali szlachetnych na aktywność monolitycznego perowskitowego katalizatora LaCoO3 w reakcji spalania metanu
BARBARA KUCHARCZYK
nr katalogowy: 6668
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2011-12
Wpływ ceru lub lantanu na aktywność niklowych katalizatorów metanizacji tlenków węgla
Andrzej Gołębiowski
Kazimierz Stołecki
Kamila Michalska
Ryszard Narowski
Tadeusz Borowiecki
nr katalogowy: 64585
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH 2009-4
Korozja biologiczna materiałów do spoinowania i uszczelniania płytek ceramicznych
Anna Wiejak
nr katalogowy: 48119
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA 2014-12
Środki zaradcze stosowane do ograniczania puchnięcia osadu czynnego
Liliana Kalisz
nr katalogowy: 88408
OCHRONA PRZED KOROZJĄ 2012-9s-a
ZASTOSOWANIE METOD KLASYCZNYCH I MOLEKULARNYCH DO IDENTYFIKACJI MIKROORGANIZMÓW ŚRODOWISKA NATURALNEGO
Katarzyna Rajkowska
nr katalogowy: 70870
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2016-8
Wpływ żywienia na mikroflorę jelit i zdrowie człowieka
Marcelina Olszak
Ewa Solarska
nr katalogowy: 101002
10.15199/65.2016.8.9
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 1989-10
Wpływ zmian ilości tlenowych grup funkcyjnych na powierzchni węgla aktywnego na jego właściwości adsorpcyjne względem par benzenu
STANISŁAW BINIAK
MACIEJ PAKUŁA
ANDRZEJ ŚWIĄTKOWSKI
STEFAN ZIĘTEK
nr katalogowy: 107333
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 1989-8
Problemy związane z ochroną opon przed starzeniem
TERESA GLIJER
nr katalogowy: 107299
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA 2010-4
Możliwości wykorzystania barwienia Czerwienią Nilu do mikroskopowej oceny błony biologicznej
Justyna Możejko
Joanna Urbanowicz
Sławomir Ciesielski
nr katalogowy: 50986
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY 2010-1
Technologia przyszłości
Wiesława Grzesińska
nr katalogowy: 49027
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA 2009-7-8
Wpływ dezintegracji chemiczno-termicznej na produkcję lotnych kwasów tłuszczowych z osadów nadmiernych
Sylwia Myszograj
nr katalogowy: 45667
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2021-6
Wybrane zgłoszenia patentowe z dziedziny chemii (wg Biuletynu Urzędu Patentowego nr 1 i 2 z 2021 r.)
Mirosława Koperska
nr katalogowy: 132142
OCHRONA PRZED KOROZJĄ 2012-9s-a
KOROZJA BIOLOGICZNA BETONU JAK SZCZEGÓLNY PRZYPADEK KOROZJI. NEGATYWNY WPŁYW MIKROORGANIZMÓW NA BETON
Justyna Zapała
nr katalogowy: 70850
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2012-5
Rola selekcji mikroorganizmów w procesie biodegradacji benzenu
Waldemar Adamiak
Urszula Kita
Izabela Sówka
Mirosław Szklarczyk
nr katalogowy: 68130
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2011-9
Analiza kinetyki procesu dezintegracji mikroorganizmów
Marek Solecki
nr katalogowy: 62267
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2018-10
Porównanie oddziaływania nanocząstek i jonów srebra na aktywność mikroorganizmów epifitycznych nasion i wczesne etapy rozwoju kukurydzy cukrowej
Sławomir Michałek
Agata Święciło
Jolanta Molas
nr katalogowy: 116797
10.15199/62.2018.10.5
OCHRONA PRZED KOROZJĄ 2012-9s-a
BADANIA WŁAŚCIWOŚCI PRZECIWDROBNOUSTROJOWYCH KWASU P-KUMAROWEGO I JEGO SOLI
Małgorzata Kowczyk-Sadowy
Jolanta Piekut
Renata Świsłocka
Włodzimierz Lewandowski
nr katalogowy: 70887
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2017-2
Wybrane zgłoszenia patentowe z dziedziny chemii (wg Biuletynu Urzędu Patentowego nr 23 i 24 z 2016 r.)
nr katalogowy: 103997
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY 2016-9
Wpływ odmiany jabłek na barwę cydru
Iwona Ścibisz
Marta Mitek
Małgorzata Ziarno
Agnieszka Grzejszczak
Monika Latawiec
Jarosław Markowski
Dorota Kruczyńska
nr katalogowy: 101018
10.15199/64.2016.9.3
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2015-7
The antimicrobial properties of polylactide films covered with ZnO nanoparticles-containing layers Właściwości antybakteryjne folii polilaktydowych pokrytych powłokami z nanocząstkami ZnO
Małgorzata Mizielińska
Sławomir Lisiecki
Marek Jotko
Iga Chodzyńska
Artur Bartkowiak
nr katalogowy: 92505
10.15199/62.2015.7.26
PRZEGLĄD PAPIERNICZY 2019-8
Metody molekularne w detekcji i identyfikacji mikroorganizmów w zakładach przemysłu celulozowo-papierniczego
Katarzyna Dybka-Stępień
Anna Otlew ska
nr katalogowy: 121929
10.15199/54.2019.8.2
mikroorganizmy
metody molekularne
celulozownie i papiernie
microorganisms
molecular methods
pulp and paper mills
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY 2008-9
Ekstrudaty z fasoli jako nowe produkty przekąskowe
Jarosław Korus
nr katalogowy: 38259
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2000-8
Siarczki metali przejściowych jako katalizatory hydroraf inacji
MAREK LEWANDOWSKI
ZENON SARBAK
GRAŻYNA FABIŚ
nr katalogowy: 42776
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2010-1
Wpływ bezhalogenowej modyfikacji nienasyconych żywic poliestrowych i laminatów poliestrowo-szklanych na ograniczenie ich palności
EWA KICKO-WALCZAK
MARZENA PÓŁKA
nr katalogowy: 49021
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2009-5
Olejki eteryczne naturalne substancje antydrobnoustrojowe
Alina Kunicka-Styczyńska
nr katalogowy: 44558
SZKŁO I CERAMIKA 2009-1
CLEANFIRE HRI PALNIKI TLENOWO-PALIWOWE DLA PRZEMYSŁU SZKLARSKIEGO I CERAMICZNEGO
nr katalogowy: 41763
AURA 2004-4
MIKROORGANIZMY W ŻYCIU I GOSPODARCE CZŁOWIEKA
Anna Szajter
nr katalogowy: 494
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2013-7
Wybrane zgłoszenia patentowe z dziedziny chemii (wg Biuletynu Urzędu Patentowego, nr 8 i 9 z 2013 r.)
nr katalogowy: 77799
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA 2010-6
Zastosowanie metody MOM do wytwarzania ceramiki Bi4Ti3O12
Henryk BERNARD
Jolanta DZIK
Agata LISIŃSKA-CZEKAJ
Katarzyna OSIŃSKA
Dionizy CZEKAJ
nr katalogowy: 56484
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA 2016-5
Stabilizacja osadu nadmiernego z układów uproszczonych (bez sedymentacji wstępnej) w procesie stabilizacji beztlenowej
Krzysztof Iskra
Stanisław Miodoński
nr katalogowy: 98346
10.15199/17.2016.5.4
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY 2016-11
Serce kuchni
Wiesława Grzesińska
nr katalogowy: 102063
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY 2022-6
Use of photon emission to identify the degree of microbial contamination of liquid biological substances
Anna MIERNIK
Paweł KIEŁBASA
Tomasz DRÓŻDŻ
Bartłomiej WIŚNIOWSKI
nr katalogowy: 137798
10.15199/48.2022.06.14
emisja fotonowa
bakterie
inżynieria produkcji
technologia
photon emission
bacteria
production engineering
technology
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY 2022-6
Use of photon emission to identify the degree of microbial contamination of liquid biological substances
Anna MIERNIK
Paweł KIEŁBASA
Tomasz DRÓŻDŻ
Bartłomiej WIŚNIOWSKI
nr katalogowy: 137798
10.15199/48.2022.06.14
emisja fotonowa
bakterie
inżynieria produkcji
technologia
photon emission
bacteria
production engineering
technology
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY 2022-5
Use of photon emission to identify the degree of microbial contamination of liquid biological substances
Anna MIERNIK
Paweł KIEŁBASA
Tomasz DRÓŻDŻ
Bartłomiej WIŚNIOWSKI
nr katalogowy: 137360
10.15199/48.2022.05.30
emisja fotonowa
bakterie
inżynieria produkcji
technologia
photon emission
bacteria
production engineering
technology
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY 2022-5
Use of photon emission to identify the degree of microbial contamination of liquid biological substances
Anna MIERNIK
Paweł KIEŁBASA
Tomasz DRÓŻDŻ
Bartłomiej WIŚNIOWSKI
nr katalogowy: 137360
10.15199/48.2022.05.30
emisja fotonowa
bakterie
inżynieria produkcji
technologia
photon emission
bacteria
production engineering
technology
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2007-5
Aktywność powierzchniowa i współczynniki dyfuzji dla wybranych składników pianotwórczych środków gaśniczych
BOŻENA TWARDOCHLEBa
*
ANNA SOBCZYŃSKA
JAN SZYMANOWSKI
JAN BŁASZCZAK
EGBERT MEISSNER
nr katalogowy: 25644
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2005-11
Kultury starterowe w przetwórstwie żywności pochodzenia roślinnego
M. Ziarno
nr katalogowy: 14940
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY 2005-12
Schładzanie jak błyskawica
WIESŁAWA GRZESIŃSKA
nr katalogowy: 12175
OCHRONA PRZED KOROZJĄ 2009-11
Wpływ deformacji mechanicznej na zachowanie elektrochemiczne w mikroobszarach stopu AlMg2
ZBIGNIEW SZKLARZ
HALINA KRAWIEC
VINCENT VIGNAL
nr katalogowy: 48008
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY 2012-3
Aspekty mikrobiologiczne produkcji mrożonek owoców
Alina Kunicka-Styczyńska
nr katalogowy: 67220
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2005-5
Głos eksperta w dyskusji o Constarze
nr katalogowy: 14832
OPAKOWANIE 2005-4
Funkcjonalny system pakowania
Jacek Wodzisławski
nr katalogowy: 11155
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2020-4
Obliczanie temperatury optymalnej oraz energii aktywacji i dezaktywacji dla reakcji hydrolizy oleju z oliwek przez lipazę z trzustki wieprzowej
Justyna Miłek
nr katalogowy: 125784
10.15199/62.2020.4.14
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 1989-3
Wpływ składu fazy metalicznej w katalizatorach Pd-Ni/C na ich aktywność i selektywność w procesie redukcji o- i /^-chloronitrobenzenu
ANNA KAŹMIERCZAK
DANUTA GEBAUER
BARBARA FALAK
TADEUSZ PARYJCZAK
nr katalogowy: 107211
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY 2006-5
W próżni Próżniowe pakowanie żywności
DOROTA CZERWIŃSKA
nr katalogowy: 18581
OCHRONA PRZED KOROZJĄ 2006-7
Zanieczyszczenia w obiegach wodnych - kontrola i zapobieganie
nr katalogowy: 17744
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY 2005-4
Mikroflora przewodu pokarmowego
Małgorzata Drywień
nr katalogowy: 12655
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY 2005-3
Mikroflora przewodu pokarmowego
Małgorzata Drywień
nr katalogowy: 12632
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY 2009-7-8
Wpływ temperatury i obróbki mikrofalowej na aktywność antyoksydacyjną suszonych śliwek
Aleksandra Duda-Chodak
Tomasz Tarko
Marek Suwara
nr katalogowy: 46201
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2006-8-9
Uwalnianie związków zawartych we wnętrzu komórek mikroorganizmów
Marek Solecki
nr katalogowy: 20363
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA 2009-5
Zależność efektywności usuwania azotu w sekwencyjnym reaktorze ze złożem ruchomym od wzrostu bakterii nitryfikacyjnych w błonie biologicznej
Jolanta Podedworna
Monika Żubrowska-Sudoł
nr katalogowy: 44241
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2017-9
Wpływ wielkości komórek na dezintegrację drożdży piekarniczych w młynie perełkowym
Agnieszka Trawińska
Anna Kacprowicz
Marek Solecki
nr katalogowy: 109322
10.15199/62.2017.9.16
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH