Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AURA
AUTO MOTO SERWIS
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
GAZETA CUKROWNICZA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ODZIEŻ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
Menu
Menu
Menu
Prenumerata
Prenumerata
Publikacje
Publikacje
Drukarnia
Drukarnia
Kolportaż
Kolportaż
Reklama
Reklama
O nas
O nas
ui-button
Twój Koszyk
Twój koszyk jest pusty.
Niezalogowany
Niezalogowany
Zaloguj się
Zarejestruj się
Reset hasła
Baza publikacji
Formularz wyszukiwania
Szukany tekst
Szukaj tylko w tych wybranych czasopismach
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
Wyszukaj
Zobacz przykłady zapytań
title:węgiel
title:"węgiel kamienny"
title:"węgiel kamienny" AND issueYear:2020
authorDesc:"Grzegorz Ojczyk"
authorDesc:"Grzegorz Ojczyk" AND issueYear:2020
abstract:"problemy jakości"
keywords:"węgiel kamienny" AND issueYear:2020
titleAlias:quality
keywordsAlias:"hard coal"
abstractAlias:"food quality"
keywordsAlias:"thermal resistance" AND issueYear:2020
Wynik wyszukiwania
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY 2009-2
Mikroorganizmy w winiarstwie gronowym
Alina Kunicka-Styczyńska
nr katalogowy: 41723
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2021-6
Asaia sp. – unikatowy rodzaj bakterii kwasu octowego
Dorota Kręgiel
nr katalogowy: 132265
10.15199/65.2021.6.3
AAB
Asaia
napoje
czynniki biokontroli
AAB
Asaia
drinks
biocontrol factors
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2021-6
Asaia sp. – unikatowy rodzaj bakterii kwasu octowego
Dorota Kręgiel
nr katalogowy: 132265
10.15199/65.2021.6.3
AAB
Asaia
napoje
czynniki biokontroli
AAB
Asaia
drinks
biocontrol factors
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2021-6
Asaia sp. – unikatowy rodzaj bakterii kwasu octowego
Dorota Kręgiel
nr katalogowy: 132265
10.15199/65.2021.6.3
AAB
Asaia
napoje
czynniki biokontroli
AAB
Asaia
drinks
biocontrol factors
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY 2020-11-12
Zastosowanie potencjalnie probiotycznych bakterii kwasu octowego do produkcji piwa Sour Ale
Marcin Kruk
Antonina Dobrowolska
Katarzyna Neffe-Skocińska
nr katalogowy: 129634
10.15199/64.2020.11–12.2
piwo
bakterie kwasu octowego
probiotyki
innowacja
beer
acetic acid bacteria
probiotics
innovation
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY 2020-11-12
Zastosowanie potencjalnie probiotycznych bakterii kwasu octowego do produkcji piwa Sour Ale
Marcin Kruk
Antonina Dobrowolska
Katarzyna Neffe-Skocińska
nr katalogowy: 129634
10.15199/64.2020.11–12.2
piwo
bakterie kwasu octowego
probiotyki
innowacja
beer
acetic acid bacteria
probiotics
innovation
OCHRONA PRZED KOROZJĄ 2012-11
Inhibition of corrosion of AISI 316L steel in concentrated acetic acid containing NaCl additions
HENRYK BALA
LIDIA ADAMCZYK
EDYTA OWCZAREK
nr katalogowy: 72685
RUDY I METALE NIEŻELAZNE 2010-12
WPŁYW KWASU CYTRYNOWEGO, MRÓWKOWEGO, OCTOWEGO NA JAKOŚĆ I STRUKTURĘ CYNKU ELEKTROLITYCZNEGO
MAŁGORZATA PACHOLEWSKA
MARIA SOZAŃSKA
nr katalogowy: 56263
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY 2019-5-6
Bioróżnorodność mikroorganizmów w procesie produkcji wina metodą spontaniczną
Paulina Bogdan
Hubert Antolak
nr katalogowy: 120731
10.15199/64.2019.5-6.1
wino
bioróżnorodność
mikroorganizmy
fermentacja spontaniczna
wine
biodiversity
microorganisms
spontanous fermentation
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2017-10
Właściwości zdrowotne żywności wytwarzanej przy udziale bakterii kwasu mlekowego
Monika Pytka
Monika Kordowska-Wiater
Jarosław Mazurkiewicz
nr katalogowy: 110163
żywność fermentowana
bakterie kwasu mlekowego
zdrowie
fermented food
lactic acid bacteria
health
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2014-6
Bakterie kwasu octowego istotne zagrożenie w przemyśle spożywczym
Hubert Antolak
Dorota Kręgiel
nr katalogowy: 85097
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2023-1
Synteza estrów kwasu fosfonooctowego i ich praktyczne zastosowanie w otrzymywaniu fosforylowanych kumaryn
Sławomir Frynas
Katarzyna Szwaczko
Kamil Dziuba
nr katalogowy: 141536
10.15199/62.2023.1.5
estry kwasu fosfonooctowego
fosfoniany
kumaryny
reakcja Michaelisa i Arbuzowa
reakcja Knoevenagela
hosphonoacetic acid esters
phosphonate
coumarin
Michaelis-Arbuzov reaction
Knoevenagel condensation
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2023-1
Synteza estrów kwasu fosfonooctowego i ich praktyczne zastosowanie w otrzymywaniu fosforylowanych kumaryn
Sławomir Frynas
Katarzyna Szwaczko
Kamil Dziuba
nr katalogowy: 141536
10.15199/62.2023.1.5
estry kwasu fosfonooctowego
fosfoniany
kumaryny
reakcja Michaelisa i Arbuzowa
reakcja Knoevenagela
hosphonoacetic acid esters
phosphonate
coumarin
Michaelis-Arbuzov reaction
Knoevenagel condensation
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2023-1
Synteza estrów kwasu fosfonooctowego i ich praktyczne zastosowanie w otrzymywaniu fosforylowanych kumaryn
Sławomir Frynas
Katarzyna Szwaczko
Kamil Dziuba
nr katalogowy: 141536
10.15199/62.2023.1.5
estry kwasu fosfonooctowego
fosfoniany
kumaryny
reakcja Michaelisa i Arbuzowa
reakcja Knoevenagela
hosphonoacetic acid esters
phosphonate
coumarin
Michaelis-Arbuzov reaction
Knoevenagel condensation
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY 2009-3
Kwas mlekowy (E 270) - substancja nie tylko dla przemysłu spożywczego
Katarzyna Mitka
nr katalogowy: 42382
OCHRONA PRZED KOROZJĄ 2019-4
The structure of porosity of the cement mortar containing nano-TiO2 after exposure to the sulphuric acid
ELŻBIETA STANASZEK-TOMAL
nr katalogowy: 119721
10.15199/40.2019.4.2
biogenic sulfuric acid
CEM II mortar
nano-TiO2 modifier
porosity structure
pore distribution
biogeniczny kwas siarkowy
zaprawa CEM II
modyfikator nano-TiO2
struktura porowatości
rozkład porów
OCHRONA PRZED KOROZJĄ 2009-11
Wysokotemperaturowa korozja stali zaworowych w atmosferze zawierającej parę wodną i kwas octowy
ZBIGNIEW GRZESIK
MONIKA MIGDALSKA
STANISŁAW MROWEC
nr katalogowy: 47988
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2017-11
Badania biodegradacji chelatorów nawozowych w środowisku wodnym w warunkach testu kinetycznego
Ewelina Klem-Marciniak
Krystyna Hoffmann
Józef Hoffmann
Marta Porwoł
nr katalogowy: 110735
10.15199/62.2017.11.7
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY 2017-9
Propagacja bakterii kwasu mlekowego na potrzeby browarnictwa - dobór parametrów procesu
Aneta Ciosek
Aleksander Poreda
Olga Szczepanik
nr katalogowy: 109561
10.15199/64.2017.9.1
bakterie kwasu mlekowego
LAB
piwo kwaśne
propagacja
lactic acid bacteria
LAB
sour beer
propagation
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY 2023-11
Analiza przeglądowa metod i urządzeń pomiarowych oraz projekt inteligentnego systemu elektronicznego do badania stężeń szkodliwych środków chemicznych w powietrzu w przemyśle spożywczym
Zbigniew JĘDRUSIAK
Artur WYMYSŁOWSKI
nr katalogowy: 146243
10.15199/48.2023.11.57
kwas nadoctowy
kwas octowy
nadtlenek wodoru
system elektroniczny
peracetic acid
acetic acid
hydrogen peroxide
electronic system
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2021-12
Kultury starterowe wykorzystywane w produkcji win
Monika Barbara Pytka
Agnieszka Malik
Piotr Janas
nr katalogowy: 135125
10.15199/65.2021.12.4
wino
kultury starterowe
drożdże
bakterie fermentacji mlekowej
wine
starter cultures
yeast
lactic acid bacteria
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2021-12
Kultury starterowe wykorzystywane w produkcji win
Monika Barbara Pytka
Agnieszka Malik
Piotr Janas
nr katalogowy: 135125
10.15199/65.2021.12.4
wino
kultury starterowe
drożdże
bakterie fermentacji mlekowej
wine
starter cultures
yeast
lactic acid bacteria
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2021-12
Kultury starterowe wykorzystywane w produkcji win
Monika Barbara Pytka
Agnieszka Malik
Piotr Janas
nr katalogowy: 135125
10.15199/65.2021.12.4
wino
kultury starterowe
drożdże
bakterie fermentacji mlekowej
wine
starter cultures
yeast
lactic acid bacteria
GOSPODARKA MIĘSNA 2024-4
Bakterie fermentacji mlekowej – tradycyjne i nowe kierunki wykorzystania w przetwórstwie mięsa
Elżbieta HAĆ-SZYMAŃCZUK
Edyta LIPIŃSKA
Aneta CEGIEŁKA
Kamil PIWOWAREK
nr katalogowy: 148325
bakterie fermentacji mlekowej
mięsne produkty fermentowane
bakteriocyny
biokonserwowanie
lactic acid bacteria
fermented meat products
bacteriocins
biopreservation
OCHRONA PRZED KOROZJĄ 2012-9s-a
ADHEZJA BAKTERII DO POLIMEROWYCH POWIERZCHNI URZĄDZEŃ PRODUKCYJNYCH
Anna Gernand
Dang Xuan Hoang
Zofia Żakowska
nr katalogowy: 70840
OCHRONA PRZED KOROZJĄ 2012-9s-a
BIOSYNTEZA STEROIZOMERÓW KWASU L- I D-MLEKOWEGO
Piotr Walczak
Elżbieta Ołtuszak-Walczak
Anna Otlewska
Anna Rygała
Katarzyna Dybka
Patrycja Pietraszek
nr katalogowy: 70848
GOSPODARKA MIĘSNA 2022-12
MIKROFLORA WĘDLIN SUROWYCH, ze szczególnym uwzględnieniem kiełbas surowych
Elżbieta Hać-Szymańczuk
Aneta Cegiełka
Kamil Piwowarek
nr katalogowy: 141103
kiełbasy surowe
bakterie fermentacji mlekowej
jakość
bezpieczeństwo
raw sausages
raw smoked meat products
lactic acid bacteria
quality
safety
GOSPODARKA MIĘSNA 2022-12
MIKROFLORA WĘDLIN SUROWYCH, ze szczególnym uwzględnieniem kiełbas surowych
Elżbieta Hać-Szymańczuk
Aneta Cegiełka
Kamil Piwowarek
nr katalogowy: 141103
kiełbasy surowe
bakterie fermentacji mlekowej
jakość
bezpieczeństwo
raw sausages
raw smoked meat products
lactic acid bacteria
quality
safety
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY 2022-4
Kimchi – fermentowany przysmak warzywny o właściwościach funkcjonalnych – szansa na nowy asortyment żywności funkcjonalnej w Polsce
Bożena Waszkiewicz-Robak
nr katalogowy: 139107
10.15199/64.2022.4.3
żywność funkcjonalna
warzywa
fermentacja mlekowa
warzywa fermentowane
functional foods
vegetable
lactic acid fermentation
fermented vegetables
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY 2022-4
Kimchi – fermentowany przysmak warzywny o właściwościach funkcjonalnych – szansa na nowy asortyment żywności funkcjonalnej w Polsce
Bożena Waszkiewicz-Robak
nr katalogowy: 139107
10.15199/64.2022.4.3
żywność funkcjonalna
warzywa
fermentacja mlekowa
warzywa fermentowane
functional foods
vegetable
lactic acid fermentation
fermented vegetables
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2020-8
Badania stopnia skompleksowania jonów cynku przez wybrane czynniki chelatujące
Ewelina Klem-Marciniak
Marta Huculak-Mączka
Józef Hoffmann
Krystyna Hoffmann
nr katalogowy: 127573
10.15199/62.2020.8.21
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2023-8
Wpływ wybranych substancji tłuszczowych, ich entalpii topnienia oraz kompozycji kwasów tłuszczowych na przeżywalność Lactobacillus rhamnosus GG podczas procesu suszenia rozpyłowego i przechowywania
Alicja Fedorowicz
Artur Bartkowiak
nr katalogowy: 144664
10.15199/65.2023.8.5
suszenie rozpyłowe
Lactobacillus rhamnosus GG
mikrokapsułkowanie
tłuszcze
kwasy tłuszczowe
spray drying
Lactobacillus rhamnosus GG
microencapsulation
fats
fatty acids
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY 2014-5
Cydry polskie a importowane - porównanie składu kwasów organicznych. Cz. II
Iwona Ścibisz
Sylwia Bonin
Marta Mitek
Małgorzata Ziarno
Dorota Zaręba
nr katalogowy: 84837
OCHRONA PRZED KOROZJĄ 2020-10
Wpływ stężenia składników w procesie osadzania zanurzeniowego na własności ochronne powłok silanowych wytworzonych na stali nierdzewnej
ALEKSANDRA KUCHARCZYK
LIDIA ADAMCZYK
nr katalogowy: 128598
10.15199/40.2020.10.2
silany organofunkcyjne
powłoki silanowe
kwas octowy
odporność korozyjna
stal nierdzewna
organofunctional silanes
silane coatings
acetic acid
corrosion resistance
stainless steel
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2023-8
Wpływ wybranych substancji tłuszczowych, ich entalpii topnienia oraz kompozycji kwasów tłuszczowych na przeżywalność Lactobacillus rhamnosus GG podczas procesu suszenia rozpyłowego i przechowywania
Alicja Fedorowicz
Artur Bartkowiak
nr katalogowy: 144664
10.15199/65.2023.8.5
suszenie rozpyłowe
Lactobacillus rhamnosus GG
mikrokapsułkowanie
tłuszcze
kwasy tłuszczowe
spray drying
Lactobacillus rhamnosus GG
microencapsulation
fats
fatty acids
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA 2016-6
Preparation and preliminary study of the properties of electrophoretically depositied nc-TiO2 coatings on 316L steel
Piotr Ledwig
Beata Dubiel
nr katalogowy: 103154
10.15199/28.2016.6.4
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2015-10
Kinetic study of esterification of ethylene glycol with acetic acid in presence of sulfonic acids as homogeneous catalysts Badania kinetyczne procesu estryfikacji glikolu etylenowego kwasem octowym w obecności homogenicznych katalizatorów sulfonowych
Marta Depta
Ewa Dresler
nr katalogowy: 94451
10.15199/62.2015.10.21
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2019-10
Wykorzystanie bakterii fermentacji propionowej w produkcji mleczarskiej
Małgorzata Ziarno
Dorota Zaręba
nr katalogowy: 123063
10.15199/65.2019.10.2
Propionibacterium
serowarstwo
cyjanokobalamina
bioutrwalanie
Propionibacterium
cheese making
cyanocobalamin
biopreservation
OCHRONA PRZED KOROZJĄ 2012-9s-a
BADANIA WŁAŚCIWOŚCI PRZECIWDROBNOUSTROJOWYCH KWASU P-KUMAROWEGO I JEGO SOLI
Małgorzata Kowczyk-Sadowy
Jolanta Piekut
Renata Świsłocka
Włodzimierz Lewandowski
nr katalogowy: 70887
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2024-11
Rola środowiskowych szczepów bakterii fermentacji mlekowej w wyrobach mlecznych z produkcji w ramach Rolniczego Handlu Detalicznego
Nikola Maciejewska
Anna Szosland-Fałtyn
Beata Bartodziejska
nr katalogowy: 151417
10.15199/65.2024.11.3
drobnoustroje środowiskowe
bakterie fermentacji mlekowej
mleczne produkty fermentowane
Rolniczy Handel Detaliczny
environmental microorganisms
lactic acid bacteria
fermented milk products
Agricultural Retail Trade
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2024-11
Rola środowiskowych szczepów bakterii fermentacji mlekowej w wyrobach mlecznych z produkcji w ramach Rolniczego Handlu Detalicznego
Nikola Maciejewska
Anna Szosland-Fałtyn
Beata Bartodziejska
nr katalogowy: 151417
10.15199/65.2024.11.3
drobnoustroje środowiskowe
bakterie fermentacji mlekowej
mleczne produkty fermentowane
Rolniczy Handel Detaliczny
environmental microorganisms
lactic acid bacteria
fermented milk products
Agricultural Retail Trade
OCHRONA PRZED KOROZJĄ 2012-9s-a
WPŁYW POCHODNYCH KWASU BENZOESOWEGO NA ROZWÓJ BAKTERII SZCZEPU STAPHYLOCCOCUS AUREUS. BADANIA ZALEŻNOŚCI AKTYWNOŚCI BIOLOGICZNEJ OD STRUKTURY MOLEKULARNEJ.
Jolanta Piekut
Renata Świsłocka
Włodzimierz Lewandowski
nr katalogowy: 70892
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY 2019-12
Wpływ nachmielenia brzeczki na bakterie kwasu mlekowego
Aneta Ciosek
Vivien Nagy
Olga Szczepanik
Katarzyna Fulara
Aleksander Poreda
nr katalogowy: 123881
10.15199/64.2019.12.1
bakterie kwasu mlekowego
IBU
związki chmielu
lactic acid bacteria
IBU
hop compounds
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2018-10
Wpływ warunków procesu hydrolizy modelowych pektyn cytrusowo-jabłkowych na wzrost bakterii kwasu mlekowego Lactobacillus plantarum MILab393
Małgorzata Krzywonos
Hanna Pińkowska
Katarzyna Trzepak-Balicka
Paweł Wolak
nr katalogowy: 116816
10.15199/62.2018.10.24
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2013-10
Heterogeneous catalysts for esterification of triethylene glycol with acetic acid. Katalizatory heterogeniczne do procesu estryfikacji glikolu trietylenowego kwasem octowym
Szymon Skowronek
Jan Wójcik
nr katalogowy: 79849
OCHRONA PRZED KOROZJĄ 2012-9s-a
ROZKŁAD FOLII Z POLI (KWASU MLEKOWEGO) PRZEZ MIKROFLORĘ GLEBOWĄ
Joanna Szumigaj-Tarnowska
Zofia Żakowska
Artur Bartkowiak
nr katalogowy: 70847
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2022-5
Kombucha – fermentowany napój herbaciany o właściwościach prozdrowotnych
Katarzyna Neffe-Skocińska
Piotr Lalowski
Ewelina Gocalińska
Dorota Zielińska
nr katalogowy: 137842
10.15199/65.2022.5.3
Kombucha
SCOBY
napój fermentowany
właściwości prozdrowotne
Kombucha
SCOBY
beverage
pro-health properties
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2022-5
Kombucha – fermentowany napój herbaciany o właściwościach prozdrowotnych
Katarzyna Neffe-Skocińska
Piotr Lalowski
Ewelina Gocalińska
Dorota Zielińska
nr katalogowy: 137842
10.15199/65.2022.5.3
Kombucha
SCOBY
napój fermentowany
właściwości prozdrowotne
Kombucha
SCOBY
beverage
pro-health properties
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2011-12
Rozkład kwasu octowego metodą Fentona
Lech Kosa
Karina Michalska
Renata Żyłła
Jan Perkowski
nr katalogowy: 64590
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2013-10
Esterification of acetic acid with ethylene glycol. Estryfikacja kwasu octowego glikolem etylenowym
Marta Depta
nr katalogowy: 79848
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA 2012-6
Photocatalytic degradation of the organic compounds enhanced by chemical oxidants
Jus tyna Dziedzic
Paweł Nowak
Piotr Warszyński
Jerzy Haber
nr katalogowy: 68611
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2014-10
Study on the pressure hydrochlorination of glycerol to dichloropropanols in the presence of acetic acid and its derivatives Badanie reakcji ciśnieniowego chlorowodorowania glicerolu do dichloropropanoli w obecności kwasu octowego i jego pochodnych
Marian Spadło
Lech Iwański
Andrzej Brzezicki
nr katalogowy: 87198
10.12916/przemchem.2014.1698
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2015-3
Orange pellets as plant biomass with potential use in pharmaceutical industry Skórki z pomarańczy jako biomasa roślinna o potencjalnym zastosowaniu w przemyśle farmaceutycznym
Ewa Klepacz
Paweł Pohl
Przemysław Skibiński
Kazimiera A. Wilk
Roman Gancarz
nr katalogowy: 90063
10.15199/62.2015.3.10
OCHRONA PRZED KOROZJĄ 2022-3
Wpływ stężenia BRJI na właściwości ochronne powłok silanowych na bazie winylotrójmetoksysilanu wytworzonych na stalach X20Cr13 i 41Cr4
ALEKSANDRA KUCHARCZYK
LIDIA ADAMCZYK
nr katalogowy: 136734
10.15199/40.2022.3.2
winylotrójmetoksysilan
BRJI
odporność korozyjna stali stopowych
powłoki silanowe
stal nierdzewna
vinyltrimethoxysilane
BRJI
corrosion resistance of alloy steels
silane coatings
stainless steel
OCHRONA PRZED KOROZJĄ 2022-3
Wpływ stężenia BRJI na właściwości ochronne powłok silanowych na bazie winylotrójmetoksysilanu wytworzonych na stalach X20Cr13 i 41Cr4
ALEKSANDRA KUCHARCZYK
LIDIA ADAMCZYK
nr katalogowy: 136734
10.15199/40.2022.3.2
winylotrójmetoksysilan
BRJI
odporność korozyjna stali stopowych
powłoki silanowe
stal nierdzewna
vinyltrimethoxysilane
BRJI
corrosion resistance of alloy steels
silane coatings
stainless steel
OCHRONA PRZED KOROZJĄ 2022-3
Wpływ stężenia BRJI na właściwości ochronne powłok silanowych na bazie winylotrójmetoksysilanu wytworzonych na stalach X20Cr13 i 41Cr4
ALEKSANDRA KUCHARCZYK
LIDIA ADAMCZYK
nr katalogowy: 136734
10.15199/40.2022.3.2
winylotrójmetoksysilan
BRJI
odporność korozyjna stali stopowych
powłoki silanowe
stal nierdzewna
vinyltrimethoxysilane
BRJI
corrosion resistance of alloy steels
silane coatings
stainless steel
OCHRONA PRZED KOROZJĄ 2022-3
Wpływ stężenia BRJI na właściwości ochronne powłok silanowych na bazie winylotrójmetoksysilanu wytworzonych na stalach X20Cr13 i 41Cr4
ALEKSANDRA KUCHARCZYK
LIDIA ADAMCZYK
nr katalogowy: 136734
10.15199/40.2022.3.2
winylotrójmetoksysilan
BRJI
odporność korozyjna stali stopowych
powłoki silanowe
stal nierdzewna
vinyltrimethoxysilane
BRJI
corrosion resistance of alloy steels
silane coatings
stainless steel
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY 2013-3b
Spark discharge in water for bacteria inactivation
Tomasz IZDEBSKI
Mirosław DORS
Jerzy MIZERACZYK
nr katalogowy: 75318
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY 2012-7
Wyselekcjonowane kultury starterowe jako uniwersalna metoda wpływania na jakość pieczywa
Katarzyna Piasecka-Jóźwiak
Joanna Rozmierska
nr katalogowy: 69070
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY 2009-12
Biokorozja w przemysłowych systemach wodnych Cz. 2. Biokorozja tlenowa i beztlenowa
Anna Sałek
nr katalogowy: 48980
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA 2016-6
AC impedance study of the corrosion resistance of the passivated Ti15Mo implant alloy in physiological saline solution
Magdalena Szklarska
Bożena Łosiewicz
Grzegorz Dercz
Danuta Stróż
nr katalogowy: 103157
10.15199/28.2016.6.7
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2016-9
Biologiczne utrwalanie żywności Bakterie kwasu mlekowego o właściwościach przeciwgrzybiczych
Urszula Błaszczyk
Paweł Satora
nr katalogowy: 101011
10.15199/65.2016.9.8
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY 2015-7-8
Możliwości wykorzystania szczepów bakterii fermentacji mlekowej w utrwalaniu i pakowaniu minimalnie przetworzonych produktów owocowych i warzywnych
Aleksandra Ołdak
Danuta Kołożyn-Krajewska
nr katalogowy: 93092
10.15199/64.2015.7-8.6
OCHRONA PRZED KOROZJĄ 2011-7
Aspekty korozyjne metody termicznej usuwania bakterii Legionella
JULIUSZ ORLIKOWSKI
nr katalogowy: 60966
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY 2013-3b
Study on Dissociation of Nano Bamboo Extractives
Zhongfeng ZHANG
Qiu XUE
Kai HUANG
Qingzhi MA
Yucheng GUO
nr katalogowy: 75303
GOSPODARKA MIĘSNA 2022-12
NOWE KONCEPCJE W PRZEDŁUŻANIU TRWAŁOŚCI mięsa i produktów mięsnych
Aneta Cegiełka
Elżbieta Hać-Szymańczuk
nr katalogowy: 141102
biokonserwacja
jakość
mięso
preparaty roślinne utrwalanie
bioconservation
quality
meat
plant preparations
preservation
GOSPODARKA MIĘSNA 2022-12
NOWE KONCEPCJE W PRZEDŁUŻANIU TRWAŁOŚCI mięsa i produktów mięsnych
Aneta Cegiełka
Elżbieta Hać-Szymańczuk
nr katalogowy: 141102
biokonserwacja
jakość
mięso
preparaty roślinne utrwalanie
bioconservation
quality
meat
plant preparations
preservation
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY 2019-5-6
Mash hopping (chmielenie zacieru) - parametry procesu chmielenia a jakość brzeczki
Katarzyna Fulara
Aneta Pater
Aneta Ciosek
Olga Szczepanik
Marek Zdaniewicz
Aleksander Poreda
nr katalogowy: 120733
10.15199/64.2019.5-6.2
chmiel
bakterie kwasu mlekowego
mash hopping
goryczka
hops
lactic acid bacteria
mash hopping
bitterness
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY 2020-9
Pożyteczne bakterie
Dorota Czerwińska
nr katalogowy: 128002
fermentacja mlekowa
probiotyki
kiszona kapusta
kiszone ogórki
fermentowane napoje mleczne
walory zdrowotne
wykorzystanie kulinarne
lactic acid fermentation
probiotics
sauerkraut
pickled cucumbers
fermented milk drinks
health benefits
culinary use
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY 2020-9
Pożyteczne bakterie
Dorota Czerwińska
nr katalogowy: 128002
fermentacja mlekowa
probiotyki
kiszona kapusta
kiszone ogórki
fermentowane napoje mleczne
walory zdrowotne
wykorzystanie kulinarne
lactic acid fermentation
probiotics
sauerkraut
pickled cucumbers
fermented milk drinks
health benefits
culinary use
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY 2008-11
Chmiel dla piwowarstwa
Jerzy Dwornikiewicz
nr katalogowy: 39535
OCHRONA PRZED KOROZJĄ 2012-9s-a
AKTYWNOŚĆ PRZECIWDROBNOUSTROJOWA KWASU GENTYZYNOWEGO ORAZ GENTYZYNIANÓW SODU, WAPNIA, MIEDZI, CYNKU I KADMU
Monika Kalinowska
Jolanta Piekut
Włodzimierz Lewandowski
nr katalogowy: 70885
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2008-1
Nadwęglan sodu jako reagent do efektywnego oczyszczania ścieków przemysłowych
KRZYSZTOF BARBUSIŃSKI
nr katalogowy: 32449
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2013-10
Environmental safety assessment of waste products-based detergents used for lubricants. Ocena bezpieczeństwa dla środowiska preparatów myjących do smarów na bazie surowców odpadowych
Iwona Szwach
Renata Kulesza
Ewa Sabura
nr katalogowy: 79852
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY 2013-5-6
Rola bakterii fermentacji jabłkowo-mlekowej w winiarstwie
Sylwia Bonin
Marika Bielawska
nr katalogowy: 77523
CHŁODNICTWO 2011-1-2
Zmiany jakości mikrobiologicznej wybranych wyrobów mięsnych w czasie przechowywania w warunkach chłodniczych
Elżbieta Hać-Szymańczuk
Julia Walos
nr katalogowy: 57681
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY 2015-10
Bakterie kwasu mlekowego - "nowa" mikroflora do fermentacji brzeczki piwnej
Aneta Walczak
Aleksander Poreda
nr katalogowy: 94399
10.15199/64.2015.10.2
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2015-10
Bakterie fermentacji mlekowej w przemyśle spożywczym
Anna Mikołajczuk-Szczyrba
Izabella Młynarczyk
Anna Goncerzewicz
Anna Misiewicz
nr katalogowy: 94286
10.15199/65.2015.10.5
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2016-8
Kultury starterowe w produkcji surowo dojrzewających wyrobów mięsnych
Paulina Kęska
Joanna Stadnik
Katarzyna Neffe-Skocińska
Danuta Kołożyn-Krajewska
nr katalogowy: 100992
10.15199/65.2016.8.5
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2020-6
Biotechnologiczne przetwarzanie zużytego elektrolitu z akumulatorów kwasowo-ołowiowych
Jacek Retka
Witold Uhrynowski
Łukasz Drewniak
nr katalogowy: 126679
10.15199/62.2020.6.16
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2020-6
Biotechnologiczne przetwarzanie zużytego elektrolitu z akumulatorów kwasowo-ołowiowych
Jacek Retka
Witold Uhrynowski
Łukasz Drewniak
nr katalogowy: 126679
10.15199/62.2020.6.16
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2009-6
Biobutanol. Perspektywy rozwoju produkcji
ZBIGNIEW GARNCAREK
ELŻBIETA KOCIOŁEK-BALAWEJDER
nr katalogowy: 44916
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2018-8
Wpływ wybranych preparatów dezynfekcyjnych na hamowanie wzrostu bakterii środowiskowych z rodzaju Enterococcus
Adam Traczykowski
Bożena Szejniuk
Ewa Zastempowska
Kata rzyna Budzińska
Radomir Graczyk
nr katalogowy: 115533
10.15199/62.2018.8.33
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2018-8
Dynamika zmian mikrobioty środowiska sianokiszonek przygotowanych z zastosowaniem folii nowej generacji
Paulina Supel
Paweł Kaszycki
Mirosław Kasperczyk
Piotr Kacorzyk
nr katalogowy: 115518
10.15199/62.2018.8.18
OCHRONA PRZED KOROZJĄ 2012-9s-a
AKTYWNOŚĆ PRZECIWDROBNOUSTROJOWA KOMPLEKSÓW KWASU P-KUMAROWEGO Z MANGANEM (II), CYNKIEM (II) I KADMEM (II)
Monika Kalinowska
Jolanta Piekut
Włodzimierz Lewandowski
nr katalogowy: 70884
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY 2009-10
Biokorozja w przemysłowych systemach wodnych Cz. 1. Warunki powstawania korozji
Anna Sałek
nr katalogowy: 47541
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2014-4
Effect of aluminum chloride and hydrogen peroxide on the elimination of filamentous bacteria in activated sludge Wpływ chlorku glinu i nadtlenku wodoru na eliminację bakterii nitkowatych w osadzie czynnym
Adam Traczykowski
Bożena Szejniuk
Kata rzyna Budzińska
Marcin Bochenek
Anita Jurek
Marcin Sulewski
nr katalogowy: 83702
10.12916/przemchem.2014.555
OCHRONA PRZED KOROZJĄ 2013-6
Studies on pitting corrosion of 2205 duplex stainless steel induced by sulphate reducing bacteria
JOANNA MICHALSKA
MARZENA JAWORSKA-KIK
ZOFIA DZIERŻEWICZ
nr katalogowy: 77088
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2016-8
Functional properties of granulated ash and bone-based phosphorus biofertilizers in the field assessment. Part 3. Impact on selected properties of soil environment of winter wheat Właściwości użytkowe granulowanych bionawozów fosforowych z popiołu i kości w ocenie polowej. Cz. III.** Wpływ na wybrane właściwości środowiska glebowego pszenicy ozimej
Magdalena Jastrzębska
Marta K. Kostrzewska
Przemysław Makowski
Kinga Treder
Wiesław P. Jastrzębski
nr katalogowy: 100398
10.15199/62.2016.8.35
OCHRONA PRZED KOROZJĄ 2015-5
The structure of the porosity of the cement mortar CEM I exposed to microorganisms
MARIA FIERTAK
ELŻBIETA STANASZEK-TOMAL
nr katalogowy: 91115
10.15199/40.2015.5.3
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY 2015-5
Tradycyjne roślinne napoje fermentowane o działaniu prozdrowotnym
Monika Zielińska
Monika Hoffmann
Bożena Waszkiewicz-Robak
nr katalogowy: 91473
10.15199/64.2015.5.1
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2015-5
Bakterie propionowe użyteczne w przemyśle spożywczym
Kamil Piwowarek
Edyta Lipińska
nr katalogowy: 91370
10.15199/65.2015.5.4
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2020-2
Katalityczne utlenianie w fazie ciekłej etylobenzenu ozonem w lodowatym kwasie octowym
Andrew Galstyan
Olha Marshalok
Genry Galstyan
Halyna Marshalok
nr katalogowy: 124858
10.15199/62.2020.2.23
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2022-10
Kwas bursztynowy i kwas sebacynowy na szlaku produkcji plastyfikatorów
Anna Tracz
Ewa Pankalla
Sławomir Boncel
Anna Chrobok
nr katalogowy: 140040
10.15199/62.2022.10.13
kwas bursztynowy
kwas sebacynowy
plastyfikatory
metody produkcji
succinic acid
sebacic acid
plasticizers
production methods
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2022-10
Kwas bursztynowy i kwas sebacynowy na szlaku produkcji plastyfikatorów
Anna Tracz
Ewa Pankalla
Sławomir Boncel
Anna Chrobok
nr katalogowy: 140040
10.15199/62.2022.10.13
kwas bursztynowy
kwas sebacynowy
plastyfikatory
metody produkcji
succinic acid
sebacic acid
plasticizers
production methods
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2022-10
Kwas bursztynowy i kwas sebacynowy na szlaku produkcji plastyfikatorów
Anna Tracz
Ewa Pankalla
Sławomir Boncel
Anna Chrobok
nr katalogowy: 140040
10.15199/62.2022.10.13
kwas bursztynowy
kwas sebacynowy
plastyfikatory
metody produkcji
succinic acid
sebacic acid
plasticizers
production methods
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2022-10
Kwas bursztynowy i kwas sebacynowy na szlaku produkcji plastyfikatorów
Anna Tracz
Ewa Pankalla
Sławomir Boncel
Anna Chrobok
nr katalogowy: 140040
10.15199/62.2022.10.13
kwas bursztynowy
kwas sebacynowy
plastyfikatory
metody produkcji
succinic acid
sebacic acid
plasticizers
production methods
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2022-10
Kwas bursztynowy i kwas sebacynowy na szlaku produkcji plastyfikatorów
Anna Tracz
Ewa Pankalla
Sławomir Boncel
Anna Chrobok
nr katalogowy: 140040
10.15199/62.2022.10.13
kwas bursztynowy
kwas sebacynowy
plastyfikatory
metody produkcji
succinic acid
sebacic acid
plasticizers
production methods
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2012-5
Potencjalne surowce do otrzymywania bioaktywnych pochodnych tłuszczowych
Wiesława Walisiewicz-Niedbalska
Bożena Patkowska-Sokoła
Hanna Gwardiak
Tadeusz Szulc
Robert Bodkowski
Krzysztof Różycki
nr katalogowy: 68213
OCHRONA PRZED KOROZJĄ 2010-4-5
Zastosowanie powłok kompozytowych na bazie poli(3,4-etylenodioksytiofenu), kwasu krzemododekawolframowego i kwasu 4-benzopirolowego do ochrony stali X20Cr13 przed korozją
LIDIA ADAMCZYK
nr katalogowy: 51241
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2013-5
Disinfection with vaporized hydrogen peroxide. Dezynfekcja za pomocą par nadtlenku wodoru
WładysłaW Harmata
Stanisław Kłosowicz
Małgorzata Chałupczak
Marzena Pępczyńska
Władysław Fediuk
nr katalogowy: 76866
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA 2010-3
Development of Ti-based materials for alloplastic implants
ANDRZEJ ZIELIŃSKI
SYLWIA SOBIESZCZYK
BEATA śWIECZKO-ŻUREK
nr katalogowy: 52784
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2013-8
Synthesis of free fatty acids from plant oils rich in trienoic acids. Synteza wolnych kwasów tłuszczowych z olejów roślinnych bogatych w kwasy trienowe
Wiesława Walisiewicz-Niedbalska
Hanna Gwardiaka
Dawid Kucharski
Bożena Patkowska-Sokoła
Joana Tylus
Robert Bodkowski
Krzysztof Różycki
nr katalogowy: 78586
OCHRONA PRZED KOROZJĄ 2013-4
Influence of lead alloy composition on grid corrosion in lead-acid batteries
BOGDAN CZAJKA
EWA JANKOWSKA
MAREK BARANIAK
nr katalogowy: 75762
OCHRONA PRZED KOROZJĄ 2016-5
Twarde powłoki tlenkowe na duralu
Ginter Nawrat
Gabriela Lach
Łukasz Nieużyła
nr katalogowy: 98246
10.15199/40.2016.5.3
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2016-7
Synthesis of racemic rosmarinic acid Synteza racemicznego kwasu rozmarynowego
Katarzyna Sidoryk
Olga Michalak
Marcin Cybulski
Piotr Cmoch
Katarzyna Mróz
Katarzyna Filip
Agnieszka Burzyńska-Prajzner
nr katalogowy: 99643
10.15199/62.2016.7.10
CHŁODNICTWO 2013-7
Lody jogurtowe nośnikiem bakterii fermentacji mlekowej Czynniki warunkujące ich przeżywalność w medium lodowym
Anna Szosland-Fałtyn
Joanna Królasik
Elżbieta Polak
nr katalogowy: 78017
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2015-10
Effect of ferrous sulfate and peracetic acid on the properties of activated sludge Wpływ siarczanu żelaza(III) i kwasu nadoctowego na właściwości osadu czynnego
Bożena Szejniuk
Adam Traczykowski
Katarzyna Budzińska
Anita Jurek
Krzysztof Berleć
Marcin Bochenek
Magdalena Michalska
nr katalogowy: 94471
10.15199/62.2015.10.41
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA 2021-1
Technika i medycyna
nr katalogowy: 129881
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA 2021-1
Technika i medycyna
nr katalogowy: 129881
RUDY I METALE NIEŻELAZNE 2017-3
PRZEGLĄD BADAŃ ELEKTRODIALITYCZNEGO ODZYSKU KWASU CHLOROWODOROWEGO I SKONCENTROWANEGO STRUMIENIA JONÓW METALI Z ROZTWORÓW ODPADOWYCH
MARTA WOLSKA
JAN MROZOWSKI
nr katalogowy: 104568
10.15199/67.2017.3.3
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2014-5
Sorption properties of lignite for some acid dyes Zdolności sorpcyjne węgla brunatnego w stosunku do wybranych barwników kwasowych
Joanna Kyzioł-Komosińska
Agnieszka Dzieniszewska
Iwona Krzyżewska
nr katalogowy: 84170
10.12916/przemchem.2014.657
CHŁODNICTWO 2011-11
Bakterie rodzaju Legionella w instalacjach wodnych, wentylacyjnych, klimatyzacyjnych i chłodniczych
Ireneusz Rąkoski
nr katalogowy: 63848
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA 2013-3
Wpływ wilgotności względnej powietrza na przeżywalność bakterii w poliestrowych włókninach filtracyjnych
PRZEMYSŁAW KRAKOWIAK
ZOFIA ŻAKOWSKA
nr katalogowy: 75567
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA 2007-3-4
Heat treatment influence on corrosion resistance of Fe28Al intermetallic phase
JANUSZ CEBULSKI
STANISŁAW LALIK
RAFAŁ MICHALIK
nr katalogowy: 27579
RUDY I METALE NIEŻELAZNE 2008-12
CORROSION OF COLD-DEFORMED BRASS IN ACID SOLUTIONS
ZORAN AVRAMOVIC
MILAN ANTONIJEVIC
nr katalogowy: 39832
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2020-12
Synteza hydrożeli na bazie soli poli(kwasu asparaginowego) i poli(kwasu akrylowego) wykazujących strukturę przenikających się sieci polimerowych
Ryszard Grzesik
Marek Lukosek
Kamila Torchała
Łukasz Kotyrba
Jan Wójcik
nr katalogowy: 129563
10.15199/62.2020.12.3
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2020-12
Synteza hydrożeli na bazie soli poli(kwasu asparaginowego) i poli(kwasu akrylowego) wykazujących strukturę przenikających się sieci polimerowych
Ryszard Grzesik
Marek Lukosek
Kamila Torchała
Łukasz Kotyrba
Jan Wójcik
nr katalogowy: 129563
10.15199/62.2020.12.3
RUDY I METALE NIEŻELAZNE 2012-7
EKSPERYMENTALNA CHARAKTERYSTYKA PROCESU ŁUGOWANIA Pb(II) Z ODPADOWYCH SZKIEŁ CRT W ROZTWORACH KWASU AZOTOWEGO(V)
ADRIANNA STRZAŁKOWSKA
BERNADETA GAJDA
JERZY SIWKA
nr katalogowy: 69579
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA 2018-1
Wpływ ultradźwięków na dezintegrację bakterii nitkowatych obecnych w osadzie czynnym
Eliza Hawrylik
nr katalogowy: 111819
10.15199/17.2018.1.6
bakterie nitkowate
ultradźwięki
dezintegracja
filamentous bacteria
ultrasound
disintegration
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2001-2
Synteza dimerów i estolidów nienasyconych kwasów tłuszczowych oraz ich adduktówz bezwodnikiem maleinowym
WIESŁAWA WALISIEWICZ-NIEDBALSKA
BARBARA CHMIELARZ
BOŻENNA KOSMACIŃSKA
MICHAŁ DYCZEWSKI
BOGDAN WIŚLICKI
BOŻENNA ZDRODOWSKA
nr katalogowy: 28169
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2018-2
Oddziaływanie bakterii na folie oksy-degradowalne zawierające olejki eteryczne oraz nanocząstki srebra i miedzi
Edyta Gibas
Agnieszka Richert
nr katalogowy: 112295
10.15199/62.2018.2.21
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2011-8
Żywotność wybranych mikroorganizmów na materiałach służących do wyrobu protez dentystycznych
EWA SOBOLEWSKA
BOGUMIŁA FRĄCZAK
HALINA EY-CHMIELEWSKA
MARIUSZ PRYLIŃSKI
ANDRZEJ BŁĘDZKI
nr katalogowy: 61517
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2019-3
Zagospodarowanie serwatki kwasowej
Justyna Tarapata
Krzysztof Tomalik
Adriana Łobacz
Justyna Żulewska
nr katalogowy: 119413
10.15199/65.2019.3.4
serwatka kwasowa
zagospodarowanie serwatki
serwatka w proszku
procesy membranowe
acid whey
whey management
whey powder
membrane processes
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY 2020-12
Comparative study of bacteria sterilization by cold plasma produced by DC generator with positive and negative polarity using atmospheric pressure
Benzerga DJEMAA
Youcef BENMIMOUN
Mohammed Fethi BEKKARA
Sid-Ahmed KELLAL
Benzerga FELLAH
nr katalogowy: 129267
10.15199/48.2020.12.10
Sterilization – bacteria
corona discharge
cold plasma
atmospheric air
sterylizacja
plazma
wyładowanie koronowe
OCHRONA PRZED KOROZJĄ 2012-9s-a
FUNGI CONTAMINATION OF DAIRY PLANT THAT MANUFACTURES YOGURT AND YOGURT-DRINK PRODUCTS
Zhou Fang
Zhao Hongfei
Qi Dan
Zhang Limin
Zhan Haining
Zhang Bolin
Jadwiga Moneta
Zdzislawa Libudzisz
nr katalogowy: 70864
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA 2022-1
Otrzymywanie, zastosowanie oraz modyfikacje nanocząstek magnetycznych
MATEUSZ OKRZESIK
ARTUR PIĄTEK
ANNA DRABCZYK
nr katalogowy: 136546
10.15199/28.2022.1.1
nanotechnologia
nanomagnetyzm
nanocząstki magnetyczne
nanotechnology
nanomagnetism
magnetic nanoparticles
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA 2022-1
Otrzymywanie, zastosowanie oraz modyfikacje nanocząstek magnetycznych
MATEUSZ OKRZESIK
ARTUR PIĄTEK
ANNA DRABCZYK
nr katalogowy: 136546
10.15199/28.2022.1.1
nanotechnologia
nanomagnetyzm
nanocząstki magnetyczne
nanotechnology
nanomagnetism
magnetic nanoparticles
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA 2022-1
Otrzymywanie, zastosowanie oraz modyfikacje nanocząstek magnetycznych
MATEUSZ OKRZESIK
ARTUR PIĄTEK
ANNA DRABCZYK
nr katalogowy: 136546
10.15199/28.2022.1.1
nanotechnologia
nanomagnetyzm
nanocząstki magnetyczne
nanotechnology
nanomagnetism
magnetic nanoparticles
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA 2022-1
Otrzymywanie, zastosowanie oraz modyfikacje nanocząstek magnetycznych
MATEUSZ OKRZESIK
ARTUR PIĄTEK
ANNA DRABCZYK
nr katalogowy: 136546
10.15199/28.2022.1.1
nanotechnologia
nanomagnetyzm
nanocząstki magnetyczne
nanotechnology
nanomagnetism
magnetic nanoparticles
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2022-10
Kwas bursztynowy i kwas sebacynowy na szlaku produkcji plastyfikatorów
Anna Tracz
Ewa Pankalla
Sławomir Boncel
Anna Chrobok
nr katalogowy: 140040
10.15199/62.2022.10.13
kwas bursztynowy
kwas sebacynowy
plastyfikatory
metody produkcji
succinic acid
sebacic acid
plasticizers
production methods
OCHRONA PRZED KOROZJĄ 2020-12
Korozja i osadzanie się kamienia w instalacjach wodnych w przemyśle rafineryjnym oraz przemyśle wydobywczym ropy i gazu
BARBARA GAŹDZIK
nr katalogowy: 129417
10.15199/40.2020.12.1
inhibitor
korozja
kamień
woda
chłodzenie
inhibitor
corrosion
scale
water
cooling
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY 2008-12
Ciepłooporność przetrwalników Alicyclobacillus acidoterrestris
Barbara Sokołowska
Jolanta Niezgoda
Marta Bytońska
Łucja Łaniewska-Trokenheim
nr katalogowy: 40143
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA 2012-3
Kryteria oceny mikrobiologicznej materiałów na obuwie specjalne
Michalina Falkiewicz-Dulik
nr katalogowy: 66798
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY 2012-3b
Regularized Total Variation Image Enhancement Using E.Coli Bacteria Foraging Algorithm: Application to Neutron Radiography Projections
Slami SAADI
Abderrezak GUESSOUM
Maamar BETTAYEB
nr katalogowy: 66649
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2015-7
Use of a two-component, mineral-bacterial biofertilizer in cultivation of ornamental plants Zastosowanie dwuskładnikowego bionawozu bakteryjno-mineralnego w uprawie roślin ozdobnych
Anna Krawczyk
Paulina Supel
Paweł Kaszycki
Agnieszka Lis-Krzyścin
nr katalogowy: 92501
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2019-3
Zagrożenia związane z obecnością w żywności bakterii z rodzaju Clostridium
Katarzyna Leja
Kamila Szudera-Kończal Katarzyna Czaczyk
nr katalogowy: 119409
10.15199/65.2019.3.2
bezpieczeństwo żywności
Clostridium spp.
C. botulinum
patogeny w żywności
food safety
Clostridium spp.
C. botulinum
food pathogen
RUDY I METALE NIEŻELAZNE 2017-8
Micro bial fuel cell with Ni-Co cathode
BARBARA WŁODARCZYK
PAWEŁ P. WŁODARCZYK
nr katalogowy: 108939
10.15199/67.2017.8.3
microbial fuel cell
Ni-Co alloy
cathode
wastewater treatment
renewable energy sources
environmental engineering
clean technology
mikrobiologiczne ogniwa paliwowe
katoda
stop Ni-Co
oczyszczanie ścieków
odnawialne źródła energii
ochrona środowiska
inżynieria środowiska
czyste technologie
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2014-4
Effect of moisture, temperature, genotype and sowing dates on protein content and amino acid profile in seeds of Andean lupine Wpływ wilgotności, temperatury, genotypu i terminu siewu na zawartość białka i profil aminokwasów w nasionach łubinu andyjskiego (Lupinus mutabilis Sweet)
Magda Aniołowska
Marta Gas
Andrzej Kotecki
nr katalogowy: 83694
10.12916/przemchem.2014.524
OCHRONA PRZED KOROZJĄ 2013-4
Corrosion tests of grids
EWA JANKOWSKA
MAREK BARANIAK
nr katalogowy: 75761
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2016-10
Application of non-conventional fatty oil resources in synthesis of biodiesel Zastosowanie niekonwencjonalnych surowców oleistych w syntezie biodiesla
Elżbieta Skrzyńska
Anna Wondołowska-Grabowska
Edyta Stalmach
Marlena Szynal
Magdalena Leśniak
nr katalogowy: 101513
10.15199/62.2016.10.20
CHEMIK 2024-2
Kwas mlekowy – właściwości, synteza i zastosowania
Wiktoria MOKROSZ
Agnieszka SIEWNIAK
nr katalogowy: 150046
10.15199/4.2024.2.1
Kwas mlekowy
fermentacja mikrobiologiczna
poli(kwas mlekowy)
biomasa
Lactic acid
microbial fermentation
poly(lactic acid)
biomass
OCHRONA PRZED KOROZJĄ 2011-7
Ochrona stali X20Cr13 za pomocą powłoki kompozytowej poli (4,3-ethylenodioksytiofen)/ kwas benzopirolowy/kwas fosforomolibdenowy
LIDIA ADAMCZYK
ANDRZEJ KRÓLIKOWSKI
PAWEŁ J. KULESZA
nr katalogowy: 60967
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2013-5
Synthesis and cytotoxic activity of betulin and betulinic acid esters with terpenic acids. Synteza i aktywność cytotoksyczna estrów betuliny i kwasu betulinowego z kwasami terpenowymi
Barbara Barycza
Aleksandra Pawlak
Dominik Poradowski
Bożena Obmińska-Mrukowicz
Czesław Wawrzeńczyk
nr katalogowy: 76888
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2016-11
Synthesis of n-octyl caprylate in the presence of various catalysts Synteza kaprylanu n-oktylu w obecności różnych katalizatorów
Maria Kulawska
Maria Organek
Wiesław Organek
Marta Michalec
nr katalogowy: 102415
10.15199/62.2016.11.35
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2018-11
Utlenianie alkilobenzenów ozonem w fazie ciekłej
Andrew Galstyan
Halyna Marshalok
Genry Galstyan
Olha Marshalok
nr katalogowy: 117224
10.15199/62.2018.11.24
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2020-9
Bakterie Salmonella w żywności ze szczególnym uwzględnieniem surowców i produktów pochodzenia zwierzęcego
Elżbieta Hać-Szymańczuk
Aneta Cegiełka
nr katalogowy: 128165
10.15199/65.2020.9.5
Salmonella
mięso
wyroby mięsne
zatrucie pokarmowe
Salmonella
meat
meat products
food poisoning
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2020-9
Bakterie Salmonella w żywności ze szczególnym uwzględnieniem surowców i produktów pochodzenia zwierzęcego
Elżbieta Hać-Szymańczuk
Aneta Cegiełka
nr katalogowy: 128165
10.15199/65.2020.9.5
Salmonella
mięso
wyroby mięsne
zatrucie pokarmowe
Salmonella
meat
meat products
food poisoning
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY 2021-4
Promieniowanie UV-C i promienniki promieniowania UV-C w zastosowaniu bakteriobójczym
Andrzej WIŚNIEWSKI
nr katalogowy: 131024
10.15199/48.2021.04.31
Promieniowanie UV-C
promienniki UV-C
odkażanie pomieszczeń promieniowaniem UV-C
UV-C radiation
UV-C lamps
disinfection of rooms by UV-C radiation
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY 2008-7-8
Materiały biodegradowalne wykorzystywane do produkcji opakowań kompostowalnych
Hanna Żakowska
nr katalogowy: 37611
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2012-11
Synteza glutaranu dicykloheksylowego w obecności kwasu siarkowego i bez dodatku katalizatora
Mirosław Grzesik
Jerzy Skrzypek
Teresa Witczak
Maria Kulawska
Maria Madej-Lachowska
nr katalogowy: 72483
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2023-3
Nowatorski sposób syntezy surfaktantów polimerowych opartych na kombinacji biokwasów karboksylowych oraz polioksyalkilenowanych alkoholi
Paulina Szczepaniak
Dominika Czachór
Irena Zakrzewska
Izabela Sznajder
Alina Jakób
nr katalogowy: 142405
10.15199/62.2023.3.2
polieteroestry
estryfikacja
biokwasy karboksylowe
polioksyalkilenowane alkohole
kwaśne żywice jonowymienne
tris(2-etyloheksanian) butylocyny
polyetheresters
esterification
biocarboxylic acids
polyoxy- alkylated alcohols
acid ion exchange resin
butyltin tris(2-ethyhexan- oate)
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2023-3
Nowatorski sposób syntezy surfaktantów polimerowych opartych na kombinacji biokwasów karboksylowych oraz polioksyalkilenowanych alkoholi
Paulina Szczepaniak
Dominika Czachór
Irena Zakrzewska
Izabela Sznajder
Alina Jakób
nr katalogowy: 142405
10.15199/62.2023.3.2
polieteroestry
estryfikacja
biokwasy karboksylowe
polioksyalkilenowane alkohole
kwaśne żywice jonowymienne
tris(2-etyloheksanian) butylocyny
polyetheresters
esterification
biocarboxylic acids
polyoxy- alkylated alcohols
acid ion exchange resin
butyltin tris(2-ethyhexan- oate)
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2023-3
Nowatorski sposób syntezy surfaktantów polimerowych opartych na kombinacji biokwasów karboksylowych oraz polioksyalkilenowanych alkoholi
Paulina Szczepaniak
Dominika Czachór
Irena Zakrzewska
Izabela Sznajder
Alina Jakób
nr katalogowy: 142405
10.15199/62.2023.3.2
polieteroestry
estryfikacja
biokwasy karboksylowe
polioksyalkilenowane alkohole
kwaśne żywice jonowymienne
tris(2-etyloheksanian) butylocyny
polyetheresters
esterification
biocarboxylic acids
polyoxy- alkylated alcohols
acid ion exchange resin
butyltin tris(2-ethyhexan- oate)
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2023-3
Nowatorski sposób syntezy surfaktantów polimerowych opartych na kombinacji biokwasów karboksylowych oraz polioksyalkilenowanych alkoholi
Paulina Szczepaniak
Dominika Czachór
Irena Zakrzewska
Izabela Sznajder
Alina Jakób
nr katalogowy: 142405
10.15199/62.2023.3.2
polieteroestry
estryfikacja
biokwasy karboksylowe
polioksyalkilenowane alkohole
kwaśne żywice jonowymienne
tris(2-etyloheksanian) butylocyny
polyetheresters
esterification
biocarboxylic acids
polyoxy- alkylated alcohols
acid ion exchange resin
butyltin tris(2-ethyhexan- oate)
OCHRONA PRZED KOROZJĄ 2014-11
Odporność korozyjna nośnika masy elektroaktywnej akumulatora kwasowo ołowiowego - trudny kompromis?
EWA JANKOWSKA
MAREK BARANIAK
WŁODZIMIERZ MAJCHRZYCKI
nr katalogowy: 87716
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY 2013-8
Charakterystyka elektryczna akumulatorów ołowiowych do zasilania rezerwowego
Ewa JANKOWSKA
Maciej KOPCZYK
Marek BARANIAK
nr katalogowy: 78504
RUDY I METALE NIEŻELAZNE 2017-3
ZWILŻALNOŚĆ I ODPORNOŚĆ KOROZYJNA ELEKTROLITYCZNYCH POWŁOK NIKLOWYCH MODYFIKOWANYCH W ALKOHOLOWYM ROZTWORZE KWASU MIRYSTYNOWEGO
EWA RUDNIK
MATEUSZ MADEJ
nr katalogowy: 104567
10.15199/67.2017.3.2
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2023-5
Udrażnianie strefy przyodwiertowej odwiertu geotermalnego za pomocą środków chelatujących
Klaudia Wilk-Zajdel
Marek Czupski
nr katalogowy: 143294
10.15199/62.2023.5.10
zabiegi kwasowania
środki chelatujące
uszkodzenie strefy przyodwiertowej
odwiert geotermalny
acidizing treatments
chelating agents
formation damage
geothermal well
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2023-5
Udrażnianie strefy przyodwiertowej odwiertu geotermalnego za pomocą środków chelatujących
Klaudia Wilk-Zajdel
Marek Czupski
nr katalogowy: 143294
10.15199/62.2023.5.10
zabiegi kwasowania
środki chelatujące
uszkodzenie strefy przyodwiertowej
odwiert geotermalny
acidizing treatments
chelating agents
formation damage
geothermal well
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2023-5
Udrażnianie strefy przyodwiertowej odwiertu geotermalnego za pomocą środków chelatujących
Klaudia Wilk-Zajdel
Marek Czupski
nr katalogowy: 143294
10.15199/62.2023.5.10
zabiegi kwasowania
środki chelatujące
uszkodzenie strefy przyodwiertowej
odwiert geotermalny
acidizing treatments
chelating agents
formation damage
geothermal well
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2023-5
Udrażnianie strefy przyodwiertowej odwiertu geotermalnego za pomocą środków chelatujących
Klaudia Wilk-Zajdel
Marek Czupski
nr katalogowy: 143294
10.15199/62.2023.5.10
zabiegi kwasowania
środki chelatujące
uszkodzenie strefy przyodwiertowej
odwiert geotermalny
acidizing treatments
chelating agents
formation damage
geothermal well
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2014-12
Effect of bacterial inoculation on the growth of miscanthus and bacterial and fungal density in the polymer-containing soil. Part 1. Biodegradable polymers Wpływ szczepienia bakteryjnego na wzrost miskanta i liczebność bakterii i grzybów w glebie zawierającej polimery. Cz. I. Polimery biodegradowalne
Katarzyna Janczak
Grażyna Dąbrowska
Zuzanna Znajewska
Katarzyna Hrynkiewicz
nr katalogowy: 88694
10.12916/przemchem.2014.2218
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2016-6
Effect of cinnamon oil on the film properties of polylactide (PLA) and low density polyethylene (PE-LD) Wpływ olejku cynamonowego na właściwości folii z polilaktydu oraz z polietylenu o małej gęstości
Wioletta Krawczyńska
Filip Jędra
Katarzyna Sobecka
Michał Jarosz
nr katalogowy: 98969
10.15199/62.2016.6.26
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2024-10
Developing a new process for adipic acid production
Dawid Lisicki
Beata Orlińska
Kamil Peckh
Tomasz Martyniuk
Krzysztof Dziuba
nr katalogowy: 151024
10.15199/62.2024.10.7
kwas adypinowy
cykloheksanon
utlenianie
adipic acid
oxidation
cyclohexanone
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2022-10
Metody otrzymywania kwasu 2-etyloheksanowego. Stan techniki
Łukasz Czieszowica
Beata Orlińska
Ewa Pankalla
nr katalogowy: 140036
10.15199/62.2022.10.9
kwas 2-etyloheksanowy
utlenianie tlenem
utlenianie powietrzem
katalizatory
2-ethylhexanoic acid
catalysts
oxygen oxidation
air oxidation
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2022-10
Metody otrzymywania kwasu 2-etyloheksanowego. Stan techniki
Łukasz Czieszowica
Beata Orlińska
Ewa Pankalla
nr katalogowy: 140036
10.15199/62.2022.10.9
kwas 2-etyloheksanowy
utlenianie tlenem
utlenianie powietrzem
katalizatory
2-ethylhexanoic acid
catalysts
oxygen oxidation
air oxidation
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2022-10
Metody otrzymywania kwasu 2-etyloheksanowego. Stan techniki
Łukasz Czieszowica
Beata Orlińska
Ewa Pankalla
nr katalogowy: 140036
10.15199/62.2022.10.9
kwas 2-etyloheksanowy
utlenianie tlenem
utlenianie powietrzem
katalizatory
2-ethylhexanoic acid
catalysts
oxygen oxidation
air oxidation
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2012-12
Kinetyka syntezy estru dicykloheksylowego kwasu bursztynowego katalizowana tytanianem tetrabutylowym i bez dodatku katalizatora zewnętrznego
Mirosław Grzesik
Jerzy Skrzypek
Anna Ptaszek
Maria Madej-Lachowska
nr katalogowy: 73278
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2012-10
Zastosowanie elektrod Ti/TiO2-RuO2 modyfikowanych CeO2 w utlenianiu barwnika Acid Orange 7
Elżbieta Kuśmierek
Ewa Chrześcijańska
nr katalogowy: 71708
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2013-7
Kinetics of the esterification of crotonic acid with octyl, decyl and dodecyl alcohols over phosphotungstic acid as a catalyst. Kinetyka estryfikacji kwasu krotonowego alkoholami oktylowym, decylowym oraz dodecylowym w obecności kwasu wolframofosforowego jako katalizatora
Jerzy Skrzypek
Maria Lachowska
Maria Kulawska
Aleksandra Kasprzyk-Mrzyk
Henryk Moroz
nr katalogowy: 77805
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2017-2
Selected chemical and physical properties of Spanish sage seeds (Salvia hispanica L.) Skład chemiczny i właściwości fizyczne nasion szałwii hiszpańskiej (Salvia hispanica L.)
Beata Zdybel
Agnieszka Sagan
Artur Przywara
nr katalogowy: 104012
10.15199/62.2017.2.17
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2015-11
Use of modified SBA-15 and MCF mesoporous silicas as adsorbents for chlorogenic acid. A comparative study Stosowanie modyfikowanych mezoporowatych krzemionek SBA-15 oraz MCF jako adsorbentów kwasu chlorogenowego. Studium porównawcze
Michał Moritz
Małgorzata Geszke-Moritz
nr katalogowy: 95015
10.15199/62.2015.11.17
PRZEGLĄD PAPIERNICZY 2016-4
Wstępna obróbka słomy pszenicznej rozpuszczalnikami eutektycznymi i ultradźwiękami
ANDREA ŠKULCOVÁ
MICHAL JABLONSKÝ
ALEŠ HÁZ
MILAN VRŠKA
nr katalogowy: 98096
10.15199/54.2016.4.2
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2016-7
Content of benzoic and cinnamic acid derivatives in fruits from Rosaceae family plants Analiza zawartości wybranych pochodnych kwasu benzoesowego i cynamonowego w owocach roślin z rodziny Rosaceae
Małgorzata Olek
Jakub Dziedzic
Jerzy Baron
Witold Żukowski
nr katalogowy: 99659
10.15199/62.2016.7.26
OCHRONA PRZED KOROZJĄ 2015-4
Badania odporności korozyjnej kolektora prądowego stacjonarnych akumulatorów kwasowo ołowiowych przeznaczonych do pracy w systemach pracy rezerwowej
WŁODZIMIERZ MAJCHRZYCKI
EWA JANKOWSKA
nr katalogowy: 90509
10.15199/40.2015.4.3
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2018-3
Bioaktywne produkty proteolizy białek mięśniowych
Joanna Stadnik
Paulina Kęska
nr katalogowy: 112861
10.15199/65.2018.3.8
peptydy
aminokwasy
aminy biogenne
LAB
peptides
amino acids
biogenic amines
LAB
OCHRONA PRZED KOROZJĄ 2022-11
Electrochemical characterization of C45 carbon black-H3PMo12O40-polyvinylidene fluoride system
Krystyna Giza
nr katalogowy: 140488
10.15199/40.2022.11.1
phosphomolybdic acid
composite electrode
electrochemical properties
energy storage materials
kwas fosforomolibdenowy
elektroda kompozytowa
właściwości elektrochemiczne
materiały do magazynowania energii
OCHRONA PRZED KOROZJĄ 2022-11
Electrochemical characterization of C45 carbon black-H3PMo12O40-polyvinylidene fluoride system
Krystyna Giza
nr katalogowy: 140488
10.15199/40.2022.11.1
phosphomolybdic acid
composite electrode
electrochemical properties
energy storage materials
kwas fosforomolibdenowy
elektroda kompozytowa
właściwości elektrochemiczne
materiały do magazynowania energii
OCHRONA PRZED KOROZJĄ 2022-11
Electrochemical characterization of C45 carbon black-H3PMo12O40-polyvinylidene fluoride system
Krystyna Giza
nr katalogowy: 140488
10.15199/40.2022.11.1
phosphomolybdic acid
composite electrode
electrochemical properties
energy storage materials
kwas fosforomolibdenowy
elektroda kompozytowa
właściwości elektrochemiczne
materiały do magazynowania energii
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2018-10
Problem nowo pojawiających się zanieczyszczeń na przykładzie substancji perfluoroalkilowych
Anna Bojanowicz-Bablok
Aleksandra Hajduk*
Radosław Kalinowski
Radosław Walkowiak
nr katalogowy: 116815
10.15199/62.2018.10.23
AURA 2023-3
Antybiotyki – nieoceniona pomoc natury
Piotr Skubała
nr katalogowy: 142207
10.15199/2.2023.3.1
antybioza
antybiotyki
grzyby
nadużywanie
oporność
antibiosis
antibiotics
fungi
overuse
resistance
AURA 2023-3
Antybiotyki – nieoceniona pomoc natury
Piotr Skubała
nr katalogowy: 142207
10.15199/2.2023.3.1
antybioza
antybiotyki
grzyby
nadużywanie
oporność
antibiosis
antibiotics
fungi
overuse
resistance
AURA 2023-3
Antybiotyki – nieoceniona pomoc natury
Piotr Skubała
nr katalogowy: 142207
10.15199/2.2023.3.1
antybioza
antybiotyki
grzyby
nadużywanie
oporność
antibiosis
antibiotics
fungi
overuse
resistance
AURA 2023-3
Antybiotyki – nieoceniona pomoc natury
Piotr Skubała
nr katalogowy: 142207
10.15199/2.2023.3.1
antybioza
antybiotyki
grzyby
nadużywanie
oporność
antibiosis
antibiotics
fungi
overuse
resistance
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2009-8
Efektywne zastosowanie katalizatorów na matrycy poli(kwasu asparaginowego) w reakcji epoksydacji trans-stilbenu
JAN PIELICHOWSKI
EDYTA HEBDA
nr katalogowy: 47214
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA 2020-20-21
Using of UV lamps and UV robots for disinfection in the medical practice and in the hospital during the coronavirus epidemic
Henrik Krisch
Katarzyna Lelinska
Yao Zhanghao
nr katalogowy: 128190
UV robots
lamps
radiation
UV
UV-V
UV-C
UV-B
UV-A
virus
bacteria
DNA
RNA
coronavirus
H1N1
aerosol
disinfection
decontamination
ultraviolet
epidemic.
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA 2020-20-21
Using of UV lamps and UV robots for disinfection in the medical practice and in the hospital during the coronavirus epidemic
Henrik Krisch
Katarzyna Lelinska
Yao Zhanghao
nr katalogowy: 128190
UV robots
lamps
radiation
UV
UV-V
UV-C
UV-B
UV-A
virus
bacteria
DNA
RNA
coronavirus
H1N1
aerosol
disinfection
decontamination
ultraviolet
epidemic.
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2023-1
Synteza estrów kwasu fosfonooctowego i ich praktyczne zastosowanie w otrzymywaniu fosforylowanych kumaryn
Sławomir Frynas
Katarzyna Szwaczko
Kamil Dziuba
nr katalogowy: 141536
10.15199/62.2023.1.5
estry kwasu fosfonooctowego
fosfoniany
kumaryny
reakcja Michaelisa i Arbuzowa
reakcja Knoevenagela
hosphonoacetic acid esters
phosphonate
coumarin
Michaelis-Arbuzov reaction
Knoevenagel condensation
RUDY I METALE NIEŻELAZNE 2018-1
BADANIA ODPORNOŚCI NA KOROZJĘ PRZECIWDROBNOUSTROJOWYCH STOPÓW MIEDZI W ATMOSFERZE SZTUCZNEGO POTU
MONIKA WALKOWICZ
nr katalogowy: 112177
10.15199/67.2018.1.2
miedź przeciwdrobnoustrojowa
stopy miedzi
utlenianie
syntetyczny pot
antimicrobial copper
copper alloys
oxidation
artificial human sweat
OCHRONA PRZED KOROZJĄ 2009-4-5
Ocena przydatności kwasu 4-aminobenzoesowego (4-ABA) do wytwarzania powłok ochronnych na stali nierdzewnej
ANNA PIETRUSIAK
LIDIA ADAMCZYK
HENRYK BALA
nr katalogowy: 42871
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA 2011-4
Role of phosphates in improvement of surface layer on titanium alloys for medical applications
ElŻBieta Krasicka-Cydzik
Agnieszka Kaczmarek
Katarzyna Arkusz
nr katalogowy: 62460
RUDY I METALE NIEŻELAZNE 2016-1
KINETIC STUDY OF ZINC LEACHING FROM SAL-AMMONIAC FLUX IN ACIDIC MEDIA
EMÍLIA SMINČÁKOVÁ
JARMILA TRPČEVSKÁ
JANA PIROŠKOVÁ
KATARÍNA BLAŠKOVÁ
nr katalogowy: 96151
10.15199/67.2016.1.5
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2015-8
The effect of pressing conditions and cooling dynamics of rapeseed oil as biofuel on its acid number Wpływ warunków tłoczenia i dynamiki schładzania oleju rzepakowego jako biopaliwa na jego liczbę kwasową
Barbara Łaska
Wojciech Golimowski
Florian Adamczyk
Piotr Pasyniuk
nr katalogowy: 93030
10.15199/62.2015.8.33
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2017-7
Metody otrzymywania kwasu adypinowego o potencjalnym zastosowaniu przemysłowym
Dawid Lisicki
Gabriela Dobras
Beata Orlińska
Jan Zawadiak
nr katalogowy: 108312
10.15199/62.2017.7.7
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY 2020-4
Optical sensor with liquid crystal sensitive element for amino acids detection
Waldemar WÓJCIK
Zinoviy MYKYTYUK
Mariya VISTAK
Gryhoriy BARYLO
Ruslan POLITANSKYI
Ivan DISKOVSKYI
Iryna KREMER
Mariya IVAKH
Wolodymyr KOTSUN
nr katalogowy: 125692
10.15199/48.2020.04.37
optical sensors
monitoring amino acids
biological objects.
sensory optyczne
monitorowanie aminokwasów
obiektów biologicznych.
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2019-6
Wpływ sonikacji na stabilność i aktywność antyoksydacyjną kwasu kawowego
Zbigniew Kobus
Marek Szmigielski
Kamil Wilczyński
Klaudia Kałwa
Leszek Rydzak
Agata Blicharz-Kania
Anna Pecyna
nr katalogowy: 121031
10.15199/62.2019.6.17
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2024-6
Walory prozdrowotne kwasów omega-3
Bartosz Kulczyński
Anna Gramza-Michałowska
Andrzej Sidor
nr katalogowy: 149069
10.15199/65.2024.6.6
Kwasy tłuszczowe omega-3
kwas eikozapentaenowy
kwas dokozaheksaenowy
kwas alfa-linolenowy
choroby metaboliczne
Omega-3 fatty acids
eicosapentaenoic acid
docosahexaenoic acid
alpha-linolenic acid
metabolic diseases
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY 2024-6
Kiszony dereń, czyli „polska oliwka”
Karolina Bernacka
Agata Czyżowska
Agnieszka Tympalska
Katarzyna Wilczyńska
Narcyz Piórecki
Tomasz Sozański
Alicja Z. Kucharska
nr katalogowy: 152216
10.15199/64.2024.6.2
Cornus mas
kiszony dereń
fermentacja mlekowa
właściwości przeciwutleniające
Cornus mas
fermented cornelian cherry
lactic acid fermentation
antioxidant activity
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA 2024-12
Metody wykrywania centrów defektowych w materiałach półprzewodnikowych
Karol PIWOWARSKI
Patryk TOMCZYK
nr katalogowy: 152205
10.15199/13.2024.12.6
centra defektowe
materiały półprzewodnikowe
HRPITS
DLTS
defect centers
semiconductor materials
HRPITS
DLTS
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH