Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AURA
AUTO MOTO SERWIS
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
GAZETA CUKROWNICZA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ODZIEŻ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
Menu
Menu
Menu
Prenumerata
Prenumerata
Publikacje
Publikacje
Drukarnia
Drukarnia
Kolportaż
Kolportaż
Reklama
Reklama
O nas
O nas
ui-button
Twój Koszyk
Twój koszyk jest pusty.
Niezalogowany
Niezalogowany
Zaloguj się
Zarejestruj się
Reset hasła
Czasopismo
|
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
|
Rocznik 2021 - zeszyt 12
Kultury starterowe wykorzystywane w produkcji win
Starter Cultures Used in the Production of Wines
10.15199/65.2021.12.4
Monika Barbara Pytka
Agnieszka Malik
Piotr Janas
nr katalogowy: 135125
10.15199/65.2021.12.4
Streszczenie
W nowoczesnej produkcji winiarskiej, zastosowanie komercyjnych starterów drożdży i bakterii mlekowych pozwala, w sposób kontrolowany i powtarzalny, przeprowadzać proces produkcyjny, z czym wiąże się wzrost wśród producentów win zainteresowaniem nowymi starterami tworzonymi na bazie autochtonicznych szczepów. Konieczna jest zatem współpraca producentów win z naukowcami specjalizującymi się w identyfikacji genetycznej, biochemicznej i mikrobiologicznej rodzimych szczepów winiarskich typowych dla regionu. Skutkiem tej kooperacji powinno być przygotowanie kultur starterowych, typowych dla danej winnicy. Pomocne w realizacji tych działań mogą być projekty współfinansowane przez Polskę oraz Unię Europejską.
Abstract
In modern wine production, the use of commercial yeast and lactic acid bacteria starters allows the production process to be carried out in a controlled and repeatable manner. Consequently, there is a growing interest among wine producers in new starters based on indigenous grape strains. Therefore, cooperation between wine producers and scientists specializing in genetic, biochemical and microbiological identification and characteristic of wild grape strains typical for a region is necessary. the result of this cooperation should be the preparation of starter cultures, typical for the regional vineyard. Projects co-financed by the Polish state or the European Union should be helpful in the implementation of these activities.
Słowa kluczowe
wino
kultury starterowe
drożdże
bakterie fermentacji mlekowej
Keywords
wine
starter cultures
yeast
lactic acid bacteria
Bibliografia
[1] Benito S. 2018. „the impact of Torulaspora delbrueckii yeast in winemaking”. Applied Microbiology and Biotechnology 102 (7) : 3081-3094. DoI: 10.1007/s00253-018-8849-0. [2] Bonin S., m. Bielawska. 2013. „Rola bakterii fermentacji jabłkowo-mlekowej w winiarstwie”. Przemysł Fermentacyjny i Owocowo-Warzywny 5-6 : 57-58. [3] Ciani m., F. Comitini, I. mannazzu, P. Domizio. 2010.„Controlled mixed culture fermentation: a new perspective on the use of non-Saccharomyces yeasts in winemaking”. FEMS Yeast Research 10 (2) : 123-133. DoI: 10.1111/j.1567-1364.2009.00579.x. [4] González S.S., L. Gallo, m.D. Climent, E. Barrio, A. Querol. 2017. „Enological characterization of natural hybrids from Saccharomyces cerevisiae and S. kudriavzevii”. International Journal of Food Microbiology 116 (1) : 11-18. DoI: 10.1016/j.ijfoodmicro.2006.10.047. [5] Lasik m. 2013.„the application of malolactic fermentation process to create good-quality grape wine produced in cool-climate countries: a review”. European Food Research and Technology 237 (6) : 843- 850. DoI: 10.1007/s00217-013-2083-x. [6] Lasik-Kurdyś m., m. Gumienna, J. Nowak. 2017.„Influence of malolactic bacteria inoculation scenarios on the efficiency of the vinification process and the quality of grape wine from the Central European region”. European Food Research and Technology 243 (12) : 2163-2173. DoI: 10.1007/s00217-017-2919-x. [7] Lasik-Kurdyś m., m. majcher, J. Nowak. 2018.„Effects of different techniques of malolactic fermentation induction on diacetyl metabolism and biosynthesis of selected aromatic esters in cool-climate grape wines”. Molecules 23 (10) : 2549. DoI: 10.3390/molecules23102549. [8] Lerm E., L. Engelbrecht, m. du toit. 2010. „malolactic fermentation: the ABC’s of mLF”. South African Journal for Enology and Viticulture 31 (2) : 186-212. [9] Pérez-torrado R., S.S. González, m. Combina, E. Barrio, A. Querol. 2015. „molecular and enological characterization of a natural Saccharomyces uvarum and Saccharomyces cerevisiae hybrid”. International Journal of Food Microbiology 204 : 101-110. DoI: 10.1016/j.ijfoodmicro.2015.03.012. [10] Stój A. 2020.„Wpływ drożdży i bakterii mlekowych na zawartość związków lotnych i inne parametry enologiczne win”. Postępy Mikrobiologii 59 (2) : 167-178. [11] Swiegers J.H., E.J. Bartowsky, P.A. Henschke, I. Pretorius. 2005.„Yeast and bacterial modulation of wine aroma and flavor”. Australian Journal of Grape and Wine Research 11 (2) : 139-173. [12] tempère S., A. marchal, J.C. Barbe, m. Bely, I. masneuf-Pomarede, P. marullo, W. Albertin. 2018. „the complexity of wine: clarifying the role of microorganisms” Applied Microbiology and Biotechnology 102 (9) : 3995-4007. DoI: 10.1007/s00253-018-8914-8. [13] ZhangJ.,E.t.Wang,R.P.Singh,C.Guo,Y.Shang,J.Chen,C.Liu.2019.„Grapeberrysurfacebacterial microbiome: impact from the varieties and clones in the same vineyard from central China”. Journal of Applied Microbiology 126 (1) : 204-214. DoI: 10.1111/jam.14124.
Treść płatna
Jeśli masz wykupiony/przyznany dostęp -
zaloguj się
.
Skorzystaj z naszych propozycji zakupu!
Publikacja
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY- e-publikacja (pdf) z zeszytu 2021-12 , nr katalogowy 135125
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
10.00 zł
Do koszyka
Zeszyt
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY- e-zeszyt (pdf) 2021-12
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
30.00 zł
Do koszyka
Prenumerata
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - prenumerata cyfrowa
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
330.00 zł
Do koszyka
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - papierowa prenumerata roczna + wysyłka
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - papierowa prenumerata roczna
432.00 zł brutto
400.00 zł netto
32.00 zł VAT
(stawka VAT 8%)
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - pakowanie i wysyłka
42.00 zł brutto
34.15 zł netto
7.85 zł VAT
(stawka VAT 23%)
474.00 zł
Do koszyka
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - PAKIET prenumerata PLUS
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - PAKIET prenumerata PLUS (Prenumerata papierowa + dostęp do portalu sigma-not.pl + e-prenumerata)
498.00 zł brutto
461.11 zł netto
36.89 zł VAT
(stawka VAT 8%)
498.00 zł
Do koszyka
Zeszyt
2021-12
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH