Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AURA
AUTO MOTO SERWIS
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
GAZETA CUKROWNICZA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ODZIEŻ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
Menu
Menu
Menu
Prenumerata
Prenumerata
Publikacje
Publikacje
Drukarnia
Drukarnia
Kolportaż
Kolportaż
Reklama
Reklama
O nas
O nas
ui-button
Twój Koszyk
Twój koszyk jest pusty.
Niezalogowany
Niezalogowany
Zaloguj się
Zarejestruj się
Reset hasła
Czasopismo
|
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
|
Rocznik 2018 - zeszyt 11
Niekonwencjonalne drożdże w produkcji piwowarskiej
Unconventional Yeasts in Beer Production
10.15199/64.2018.11.1
Paweł Satora
nr katalogowy: 116653
10.15199/64.2018.11.1
Streszczenie
Celem prowadzonych doświadczeń było określenie przydatności do fermentacji brzeczki piwnej, kultur drożdży niestosowanych w tradycyjnej technologii piwowarskiej. Do badań wybrano 7 kultur drożdży - Saccharomyces paradoxus i Saccharomyces kudriavzevii, a także Wickerhamomyces anomalus, Hanseniaspora uvarum, Dekkera bruxellensis, Zygosaccharomyces bailii oraz Torulaspora delbrueckii. W odfermentowanych brzeczkach analizowano zawartość alkoholu, a także wybrane związki lotne metodą GC-TOF-MS -SPME. Najkorzystniejszymi właściwościami fermentacyjnymi odznaczały się kultury S. kudriavzevii oraz W. anomalus. Wszystkie otrzymane napoje odznaczały się ciekawymi, pozytywnymi cechami sensorycznymi, unikatowymi dla wykorzystanej kultury drożdży.
Abstract
The aim of these studies was to evaluate possible application of yeast species, not used in traditional brewing, for beer wort fermentation. For the experiments 7 cultures of yeasts were selected - Saccharomyces paradoxus and Saccharomyces kudriavzevii as well as Wickerhamomyces anomalus, Hanseniaspora uvarum, Dekkera bruxellensis, Zygosaccharomyces bailii and Torulaspora delbrueckii. In fermented worts the concentrations of ethyl alcohol as well as selected volatile components (GC-TOF-MS-SPME) were analyzed. S. kudriavzevii and W. anomalus strains exhibited the most desirable fermentation abilities. All obtained samples were distiguished by interesting, favourable sensory features which were unique for the yeast cultures applied.
Słowa kluczowe
Słowa kluczowe: drożdże niekonwencjonalne
fermentacja brzeczki
Saccharomyces kudriavzevii
Wickerhamomyces anomalus
Keywords
unconventional yeasts
wort fermentation
Saccharomyces kudriavzevii
Wickerhamomyces anomalus
Bibliografia
[1] Steensels J., K. J. Verstrepen. 2014. “Taming wild yeast: potential of conventional and nonconventional yeasts in industrial fermentations". Annual Review of Microbiology 68 : 61-80. [2] Schifferdecker A. J., S. Dashko, O. P. Ishchuk, J. Piskur. 2014. “The wine and beer yeast Dekkera bruxellensis". Yeast 31 : 323- 332. [3] Basso R. F., A. R. Alcarde, C. Barbosa. 2016. “Could non-Saccharomyces yeasts contribute on innovative brewing fermentations?". Food Research International 86: 112-120. [4] Canonico L., A. Agarbati, F. Comitini, M. Ciani. 2016. “Torulaspora delbrueckii in the brewing process: A new approach to enhance bioflavour and to reduce ethanol content". Food Microbiology 56 : 45-51. [5] Michel M., J. Kopecká, T. Meier-Dörnberg, M. Zarnkow, F. Jacob, M. Hutzler. 2016. "Screening for new brewing yeasts in the non-Saccharomyces sector with Torulaspora delbrueckii as model". Yeast 33 : 129-144. [6] De Francesco G., B. Turchetti, V. Sileoni, O. Marconi, G. Perretti. 2015. “Screening of new strains of Saccharomycodes ludwigii and Zygosaccharomyces rouxii to produce low-alcohol beer". Journal of the Institute of Brewing 121 : 113-121. Przemysł Fermentacyjny i Owocowo-Warzywny 11/2018 23 [7] Satora Paweł, Magdalena Kostrz, Paweł Sroka, Tomasz Tarko. 2017. “Chemical profile of spirits obtained by spontaneous fermentation of different varieties of plum fruits". European Food Research and Technology 243 : 489-99. [8] Gu Z., L. David, D. Petrov, T. Jones, R. W. Davis, L. M. Steinmetz. 2005. “Elevated evolutionary rates in the laboratory strain of Saccharomyces cerevisiae". Proceedings of the National Academy of Sciences of the United States of America 102 : 1092-1097. [9] Orlić S., F. N. Arroyo-López, K. Huić-Babić, I. Lucilla, A. Querol, E. Barrio. 2010. “A comparative study of the wine fermentation performance of Saccharomyces paradoxus under different nitrogen concentrations and glucose/fructose ratios". Journal of Applied Microbiology 108 : 73-80. [10] Satora Paweł, Monika Cioch, Tomasz Tarko, J. Wołkowicz. 2016. " Killer strains of Saccharomyces: Application for apple wine production". Journal of the Institute of Brewing 122 (3) : 412-421. [11] Peris D., R. Pérez‐Torrado, C. T. Hittinger, E. Barrio, A. Querol. 2018. “On the origins and industrial applications of Saccharomyces cerevisiae × Saccharomyces kudriavzevii hybrids". Yeast 35 : 51-69. [12] Salvadó Z., Arroyo-Lopez F.N., Guillamón J. M., Salazar G., Querol A., Barrio E. 2011. “Temperature adaptation markedly determines evolution within the genus Saccharomyces". Applied and Environmental Microbiology 77: 2292-2302. [13] Satora P., T. Tarko, P. Sroka, U. Błaszczyk 2014. “The influence of Wickerhamomyces anomalus killer yeast on the fermentation and chemical composition of apple wines". FEMS Yeast Research 14 (5): 729-740. [14] King A. J., J. Dickinson. 2003. " Biotransformation of hop aroma terpenoids by ale and lager yeasts". FEMS Yeast Research 3: 53-62.
Treść płatna
Jeśli masz wykupiony/przyznany dostęp -
zaloguj się
.
Skorzystaj z naszych propozycji zakupu!
Publikacja
e-Publikacja (format pdf) - nr 116653 "Niekonwencjonalne drożdże..."
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
10.00 zł
Do koszyka
Zeszyt
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY - e-zeszyt (pdf) 2018-11
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
27.50 zł
Do koszyka
Prenumerata
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY - prenumerata cyfrowa
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
300.00 zł
Do koszyka
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY - papierowa prenumerata roczna + wysyłka
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY - papierowa prenumerata roczna
348.00 zł brutto
322.22 zł netto
25.78 zł VAT
(stawka VAT 8%)
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY - pakowanie i wysyłka
21.00 zł brutto
17.07 zł netto
3.93 zł VAT
(stawka VAT 23%)
369.00 zł
Do koszyka
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY - PAKIET prenumerata PLUS
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY - PAKIET prenumerata PLUS (Prenumerata papierowa + dostęp do portalu sigma-not.pl + e-prenumerata)
450.00 zł brutto
416.67 zł netto
33.33 zł VAT
(stawka VAT 8%)
450.00 zł
Do koszyka
Zeszyt
2018-11
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH