Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AURA
AUTO MOTO SERWIS
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
GAZETA CUKROWNICZA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ODZIEŻ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
Menu
Menu
Menu
Prenumerata
Prenumerata
Publikacje
Publikacje
Drukarnia
Drukarnia
Kolportaż
Kolportaż
Reklama
Reklama
O nas
O nas
ui-button
Twój Koszyk
Twój koszyk jest pusty.
Niezalogowany
Niezalogowany
Zaloguj się
Zarejestruj się
Reset hasła
Baza publikacji
Formularz wyszukiwania
Szukany tekst
Szukaj tylko w tych wybranych czasopismach
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
Wyszukaj
Zobacz przykłady zapytań
title:węgiel
title:"węgiel kamienny"
title:"węgiel kamienny" AND issueYear:2020
authorDesc:"Grzegorz Ojczyk"
authorDesc:"Grzegorz Ojczyk" AND issueYear:2020
abstract:"problemy jakości"
keywords:"węgiel kamienny" AND issueYear:2020
titleAlias:quality
keywordsAlias:"hard coal"
abstractAlias:"food quality"
keywordsAlias:"thermal resistance" AND issueYear:2020
Wynik wyszukiwania
POLISH TECHNICAL REVIEW 2021-4
CONSTRUCTIONAL AND TECHNICAL INFRASTRUCTURE OF BIOGAS PRODUCTION
Kinga BOREK
Wacław ROMANIUK
nr katalogowy: 135285
10.15199/180.2021.4.3
substrates
methane fermentation
biogas
solar collector
biogas desulphurization device
tank for biogas storager
substraty
fermentacja metanowa
biogaz
kolektor słoneczny
urządzenie do odsiarczania biogazu
zbiornik do magazynowania biogazu
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA 2018-5
Wykorzystanie ciepła odpadowego do ograniczenia strat ciepła dachów pneumatycznych stosowanych w biogazowniach
TOMASZ JANUSZ TELESZEWSKI
MIROSŁAW ŻUKOWSKI
nr katalogowy: 113771
10.15199/9.2018.5.1
biogaz
biogazownia
komora fermentacyjna
dachy pneumatyczne
ciepło odpadowe
biogas
biogas plant
fermentation chamber
pneumatic roof
waste heat
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY 2008-11
nr katalogowy: 39541
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY 2010-3
Pomiary emisji promieniowanej w komorach w pełni bezodbiciowych
nr katalogowy: 50475
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA 2004-8-9
Fizjogiczna stymulacja serca realizowana przez stymulacje przedsionków serca
K. Pęczalski
D. Wojciechowski
nr katalogowy: 1209
OPAKOWANIE 2010-I
Activities of Polish Chamber of Packaging
Wacław Wasiak
nr katalogowy: 50914
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY 2023-2
Hop creep – mechanizm zjawiska i czynniki wpływające na jego przebieg
Olga Hrabia
Aleksander Poreda
nr katalogowy: 142852
10.15199/64.2023.2.7
hop creep
piwo
chmielenie na zimno
wtórna fermentacja
hop creep
beer
dry hopping
secondary fermentation
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY 2023-2
Hop creep – mechanizm zjawiska i czynniki wpływające na jego przebieg
Olga Hrabia
Aleksander Poreda
nr katalogowy: 142852
10.15199/64.2023.2.7
hop creep
piwo
chmielenie na zimno
wtórna fermentacja
hop creep
beer
dry hopping
secondary fermentation
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY 2022-12
Constant Temperature Chamber with High Stability for Resistance Standards
Krystian Krawczyk
Bartłomiej Kocjan
Michał Lisowski
nr katalogowy: 140810
10.15199/48.2022.12.11
constant temperature chamber
temperature stabilization system
resistance measurement
resistance standards.
komora termostatyczna
system stabilizacji temperatury
pomiary rezystancji
wzorce rezystancji.
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY 2022-12
Constant Temperature Chamber with High Stability for Resistance Standards
Krystian Krawczyk
Bartłomiej Kocjan
Michał Lisowski
nr katalogowy: 140810
10.15199/48.2022.12.11
constant temperature chamber
temperature stabilization system
resistance measurement
resistance standards.
komora termostatyczna
system stabilizacji temperatury
pomiary rezystancji
wzorce rezystancji.
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY 2008-5
Dobór warunków fermentacji brzeczek z soku gęstego
Katarzyna Pielech-Przybylska
Maria Balcerek
nr katalogowy: 35343
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY 2022-1
Jak to z fermentacją było?
Anna Pikulicka
Wioletta Tomaszewska-Górecka
Wiesław Barabasz
nr katalogowy: 136368
10.15199/64.2022.1.2
początki fermentacji
badania nad fermentacją
wkład naukowców w poznanie procesów fermentacyjnych
the beginnings of fermentation
research on fermentation
scientists contribution to understanding fermentation processes
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY 2022-1
Jak to z fermentacją było?
Anna Pikulicka
Wioletta Tomaszewska-Górecka
Wiesław Barabasz
nr katalogowy: 136368
10.15199/64.2022.1.2
początki fermentacji
badania nad fermentacją
wkład naukowców w poznanie procesów fermentacyjnych
the beginnings of fermentation
research on fermentation
scientists contribution to understanding fermentation processes
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY 2022-1
Jak to z fermentacją było?
Anna Pikulicka
Wioletta Tomaszewska-Górecka
Wiesław Barabasz
nr katalogowy: 136368
10.15199/64.2022.1.2
początki fermentacji
badania nad fermentacją
wkład naukowców w poznanie procesów fermentacyjnych
the beginnings of fermentation
research on fermentation
scientists contribution to understanding fermentation processes
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY 2022-1
Jak to z fermentacją było?
Anna Pikulicka
Wioletta Tomaszewska-Górecka
Wiesław Barabasz
nr katalogowy: 136368
10.15199/64.2022.1.2
początki fermentacji
badania nad fermentacją
wkład naukowców w poznanie procesów fermentacyjnych
the beginnings of fermentation
research on fermentation
scientists contribution to understanding fermentation processes
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY 2009-5
Fermentacja nastawów wysokocukrowych z dodatkiem preparatu ścian komórkowych
Sylwia Bonin
Marcin Kolwas
nr katalogowy: 44679
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY 2009-12
Wpływ pożywek azotowych na fermentacje i cechy wina jabłkowego oraz napojów winopodobnych
Sylwia Bonin
Wiesław Wzorek
Marta Woźniak
nr katalogowy: 48973
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2016-5
Właściwości fermentacyjne mąk, jako element wartości wypiekowej
Tomasz Piechowiak
nr katalogowy: 101315
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY 2010-6
Drożdże browarnicze a produkty uboczne fermentacji Cz. I. Lotne związki siarkowe
Anna Sałek
nr katalogowy: 52624
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2016-5
The use of hydrogen-rich gas obtained from dark fermentation of molasses from sugar industry for fueling a fuel cell Zastosowanie wodorowego gazu otrzymanego w wyniku kwaśnej fermentacji melasy z przemysłu cukrowniczego do zasilania ogniwa paliwowego
Piotr Piela
Wojciech Tokarz
Wiktor Kaźmierczak
Anna Detman
Anna Sikora
Jan Piotrowski
nr katalogowy: 98504
10.15199/62.2016.5.20
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA 2018-10
Biomasa mikroglonów i cyjanobakterii jako substrat w procesie fermentacji metanowej
Dawid Szwarc
Marcin Zieliński
nr katalogowy: 116639
10.15199/17.2018.10.8
fermentacja metanowa
cyjanobakterie
mikroglony
methane fermentation
cyanobacteria
microalgae
CHŁODNICTWO 2012-1-2
Koncepcja pomiaru parametrów powietrza w komorze składowej chłodni warzyw
Mirosława Kołodziejczyk
Dariusz Butrymowicz
Jarosław Karwacki
Tomasz Przybyli ński
nr katalogowy: 66011
CHŁODNICTWO 2013-12
Pomiary parametrów powietrza w komorze składowej chłodni marchwi Wyniki wstępne
Mirosława Kołodziejczyk
Dariusz Butrymowicz
Jarosław Karwack
Tomasz Przybyliński
nr katalogowy: 81214
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA 2009-1
The role of hydrostatic pressure in intense plastic deformation of materials by the innovative new CEC hydro-press
JAN RICHERT
MARIA RICHERT
MARCIN MROCZKOWSKI
nr katalogowy: 41937
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY 2022-4
Kimchi – fermentowany przysmak warzywny o właściwościach funkcjonalnych – szansa na nowy asortyment żywności funkcjonalnej w Polsce
Bożena Waszkiewicz-Robak
nr katalogowy: 139107
10.15199/64.2022.4.3
żywność funkcjonalna
warzywa
fermentacja mlekowa
warzywa fermentowane
functional foods
vegetable
lactic acid fermentation
fermented vegetables
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY 2022-4
Kimchi – fermentowany przysmak warzywny o właściwościach funkcjonalnych – szansa na nowy asortyment żywności funkcjonalnej w Polsce
Bożena Waszkiewicz-Robak
nr katalogowy: 139107
10.15199/64.2022.4.3
żywność funkcjonalna
warzywa
fermentacja mlekowa
warzywa fermentowane
functional foods
vegetable
lactic acid fermentation
fermented vegetables
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2024-5
Fermentacja mlekowa w przetwarzaniu i utrwalaniu warzyw, owoców i grzybów
Ewa Jabłońska-Ryś
Patryk Siczek
nr katalogowy: 148665
10.15199/65.2024.5.6
fermentacja mlekowa
kultury starterowe
LAB
kiszone grzyby
lactic fermentation
starter cultures
LAB
fermented mushrooms
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY 2021-6
Piwa kwaśne – charakterystyka i technologia produkcji
Joanna Kawa-Rygielska
Kinga Adamenko
Adam Głowacki
Justyna Paszkot
nr katalogowy: 135242
10.15199/64.2021.6.2
piwowarstwo
technologia fermentacji
piwa kwaśne
niekonwencjonalne mikroorganizmy
brewing
fermentation technology
sour beer
unconventional microorganisms
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY 2021-6
Piwa kwaśne – charakterystyka i technologia produkcji
Joanna Kawa-Rygielska
Kinga Adamenko
Adam Głowacki
Justyna Paszkot
nr katalogowy: 135242
10.15199/64.2021.6.2
piwowarstwo
technologia fermentacji
piwa kwaśne
niekonwencjonalne mikroorganizmy
brewing
fermentation technology
sour beer
unconventional microorganisms
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY 2021-6
Piwa kwaśne – charakterystyka i technologia produkcji
Joanna Kawa-Rygielska
Kinga Adamenko
Adam Głowacki
Justyna Paszkot
nr katalogowy: 135242
10.15199/64.2021.6.2
piwowarstwo
technologia fermentacji
piwa kwaśne
niekonwencjonalne mikroorganizmy
brewing
fermentation technology
sour beer
unconventional microorganisms
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY 2014-9
Miniature plasma generator made of low temperature co-fired ceramics (LTCC) for gas characterization using optical emission spectroscopy (OES)
Karol MALECHA
Henryk Roguszczak
Sergiusz PATELA
Leszek J. GOLONKA
nr katalogowy: 86916
10.12915/pe.2014.09.19
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA 2010-4
Single-chamber HPGQ vacuum furnace with quenching efficiency comparable to oil
Maciej Korecki
Józef Olejnik
Zbigniew Szczerba
Michał Bazel
nr katalogowy: 57130
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2020-1
Badania nad wykorzystaniem biomasy skrobiowej jako źródła węgla w procesie fermentacji D-mleczanowej
Alicja Michalczyk
Anna Cieniecka-Rosłonkiewicz
Sylwia Gar baczewska
Bolesław Morytz
Arkadiusz Białek
nr katalogowy: 124469
10.15199/62.2020.1.13
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2020-6
Wpływ parametrów fermentacji ciasta na cechy fizyczne pieczywa pszennego
Marianna Raczyk
Aleksandra Wolińska
nr katalogowy: 129585
fermentacja ciasta
mąka pszenna
wydajność ciasta
tekstura miękiszu
dough fermentation
wheat flour
dough performance
crumb texture
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2020-6
Wpływ parametrów fermentacji ciasta na cechy fizyczne pieczywa pszennego
Marianna Raczyk
Aleksandra Wolińska
nr katalogowy: 129585
fermentacja ciasta
mąka pszenna
wydajność ciasta
tekstura miękiszu
dough fermentation
wheat flour
dough performance
crumb texture
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE 2022-4
METODYKA BADANIA WNIKANIA IMPULSÓW HPM DO OBIEKTÓW EKRANOWANYCH
Leszek Nowosielski
Bartosz Dudziński
Rafał Przesmycki
Jan Kelner
nr katalogowy: 139045
10.15199/59.2022.4.112
HPM
sonda D-dot
EMC.
HPM pulse
D-dot probe
EMC.
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE 2022-4
METODYKA BADANIA WNIKANIA IMPULSÓW HPM DO OBIEKTÓW EKRANOWANYCH
Leszek Nowosielski
Bartosz Dudziński
Rafał Przesmycki
Jan Kelner
nr katalogowy: 139045
10.15199/59.2022.4.112
HPM
sonda D-dot
EMC.
HPM pulse
D-dot probe
EMC.
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE 2022-4
METODYKA BADANIA WNIKANIA IMPULSÓW HPM DO OBIEKTÓW EKRANOWANYCH
Leszek Nowosielski
Bartosz Dudziński
Rafał Przesmycki
Jan Kelner
nr katalogowy: 139045
10.15199/59.2022.4.112
HPM
sonda D-dot
EMC.
HPM pulse
D-dot probe
EMC.
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY 2022-10
Laboratory studies of the electrical strength of vacuums obtained on the basis of air, neon and helium
Michał Lech
Paweł Węgierek
Damian Kostyła
nr katalogowy: 139697
10.15199/48.2022.10.23
komory próżniowe
próżniowa aparatura łączeniowa
wytrzymałość elektryczna
wskaźniki niezawodnościowe.
vacuum interrupters
vacuum switchgear
electrical strength
reliability indicators.
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY 2022-10
Laboratory studies of the electrical strength of vacuums obtained on the basis of air, neon and helium
Michał Lech
Paweł Węgierek
Damian Kostyła
nr katalogowy: 139697
10.15199/48.2022.10.23
komory próżniowe
próżniowa aparatura łączeniowa
wytrzymałość elektryczna
wskaźniki niezawodnościowe.
vacuum interrupters
vacuum switchgear
electrical strength
reliability indicators.
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY 2016-2
The interface set for the EMC testing shielded chamber
Jozef HALLON
Mikuláš BITTERA
Karol KOVÁČ
nr katalogowy: 96909
10.15199/48.2016.02.09
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA 2023-3
Kominowe systemy odprowadzania spalin z gazowych kotłów kondensacyjnych
Zbigniew A. Tałach
Roman Nowak
nr katalogowy: 142425
10.15199/17.2023.2.2
urządzenia z zamkniętą komorą spalania
efektywność energetyczna
sprawność cieplna
konstrukcje kominowych systemów powietrzno-spalinowych
devices with a closed combustion chamber
energy efficiency
thermal efficiency
construction of chimney air-flue systems
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA 2023-3
Kominowe systemy odprowadzania spalin z gazowych kotłów kondensacyjnych
Zbigniew A. Tałach
Roman Nowak
nr katalogowy: 142425
10.15199/17.2023.2.2
urządzenia z zamkniętą komorą spalania
efektywność energetyczna
sprawność cieplna
konstrukcje kominowych systemów powietrzno-spalinowych
devices with a closed combustion chamber
energy efficiency
thermal efficiency
construction of chimney air-flue systems
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY 2021-4
Technologia browarnicza – aktualności ze świata nauki 2021
Aleksander Poreda
Katarzyna Fulara
Olga Hrabia
Aneta Ciosek
nr katalogowy: 133167
10.15199/64.2021.4.1
technologia browarnicza
nauka
rozwój
brewing technology
science
development
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY 2021-4
Technologia browarnicza – aktualności ze świata nauki 2021
Aleksander Poreda
Katarzyna Fulara
Olga Hrabia
Aneta Ciosek
nr katalogowy: 133167
10.15199/64.2021.4.1
technologia browarnicza
nauka
rozwój
brewing technology
science
development
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY 2021-4
Technologia browarnicza – aktualności ze świata nauki 2021
Aleksander Poreda
Katarzyna Fulara
Olga Hrabia
Aneta Ciosek
nr katalogowy: 133167
10.15199/64.2021.4.1
technologia browarnicza
nauka
rozwój
brewing technology
science
development
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2022-5
Modelowanie numeryczne procesu fermentacji ukierunkowanej na produkcję biowodoru
Artur Wodołażski
nr katalogowy: 137687
10.15199/62.2022.5.7
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2022-5
Modelowanie numeryczne procesu fermentacji ukierunkowanej na produkcję biowodoru
Artur Wodołażski
nr katalogowy: 137687
10.15199/62.2022.5.7
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2022-9
Jakość biogazu z przetwarzania osadów ściekowych w procesie termicznej hydrolizy i fermentacji. Analiza siloksanów
Jakub Mukawa
Tadeusz Rzepecki
Tadeusz Pająk
nr katalogowy: 139559
10.15199/62.2022.9.15
biogaz
oczyszczanie ścieków
hydroliza termiczna
związki krzemoorganiczne
biogas
wastewater treatment
thermal hydrolysis
organosilicon compounds
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2022-9
Jakość biogazu z przetwarzania osadów ściekowych w procesie termicznej hydrolizy i fermentacji. Analiza siloksanów
Jakub Mukawa
Tadeusz Rzepecki
Tadeusz Pająk
nr katalogowy: 139559
10.15199/62.2022.9.15
biogaz
oczyszczanie ścieków
hydroliza termiczna
związki krzemoorganiczne
biogas
wastewater treatment
thermal hydrolysis
organosilicon compounds
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2022-9
Jakość biogazu z przetwarzania osadów ściekowych w procesie termicznej hydrolizy i fermentacji. Analiza siloksanów
Jakub Mukawa
Tadeusz Rzepecki
Tadeusz Pająk
nr katalogowy: 139559
10.15199/62.2022.9.15
biogaz
oczyszczanie ścieków
hydroliza termiczna
związki krzemoorganiczne
biogas
wastewater treatment
thermal hydrolysis
organosilicon compounds
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA 2024-2
RZECZOZNAWSTWO W STOWARZYSZENIU ELEKTRYKÓW POLSKICH
Andrzej Skorupski
nr katalogowy: 147532
10.15199/13.2024.2.2
rzeczoznawca
rzeczoznawstwo
Izba Rzeczoznawców IRSEP
ekspertyzy
opinie
opracowania
expert
Chamber of Experts
Association of Polish Electrical Engineers
APEE
expertise
opinions
studies
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2011-5
Chromatograficzna analiza produktów fermentacji opornych dekstryn
Katarzyna Śliżewska
Renata Barczyńska
Kamila Jochym
Janusz Kapuśniak
nr katalogowy: 59919
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2021-8
Piwo bezalkoholowe – jakie to proste
Mateusz Jackowski
nr katalogowy: 133096
10.15199/65.2021.8.6
piwo
piwo bezalkoholowe
piwowarstwo
dealkoholizacja
beer
alcoholic free beer
brewing
dealcoholization
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2021-8
Piwo bezalkoholowe – jakie to proste
Mateusz Jackowski
nr katalogowy: 133096
10.15199/65.2021.8.6
piwo
piwo bezalkoholowe
piwowarstwo
dealkoholizacja
beer
alcoholic free beer
brewing
dealcoholization
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2021-8
Piwo bezalkoholowe – jakie to proste
Mateusz Jackowski
nr katalogowy: 133096
10.15199/65.2021.8.6
piwo
piwo bezalkoholowe
piwowarstwo
dealkoholizacja
beer
alcoholic free beer
brewing
dealcoholization
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY 2022-6
Soki owocowe o obniżonej zawartości cukru – przyszłościowy trend w branży sokowniczej?
Magdalena Cywińska-Antonik
Sylwia Skąpska
nr katalogowy: 141054
10.15199/64.2022.6.4
soki owocowe
redukcja zawartości cukrów
fermentacja etanolowa
fermentacja mlekowe
nanofiltracja
enzymy
fruit juices
reduction of sugars
ethanolic fermentation
lactic acid
fermentation
nanofiltration
enzymes
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY 2022-6
Soki owocowe o obniżonej zawartości cukru – przyszłościowy trend w branży sokowniczej?
Magdalena Cywińska-Antonik
Sylwia Skąpska
nr katalogowy: 141054
10.15199/64.2022.6.4
soki owocowe
redukcja zawartości cukrów
fermentacja etanolowa
fermentacja mlekowe
nanofiltracja
enzymy
fruit juices
reduction of sugars
ethanolic fermentation
lactic acid
fermentation
nanofiltration
enzymes
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2014-10
Polsko-amerykańska współpraca gospodarcza
nr katalogowy: 87257
MATERIAŁY BUDOWLANE 2017-6
Efekty błędów montażu żelbetowej komory do badań akustycznych
Dariusz Styś
nr katalogowy: 106541
10.15199/33.2017.06.12
komora żelbetowa
przebicie płyty
niewłaściwe obciążenie
montaż
naprawa.
RC chamber
punching failure
misloading
assembly stage
repair.
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE 2015-4
Wpływ konstrukcji ścian na straty ciepła w piecach komorowych
Beata HADAŁA
Zbigniew MALINOWSKI
Andrzej GOŁDASZ
Marcin RYWOTYCKI
nr katalogowy: 90726
10.15199/24.2015.4.9
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA 2022-12
Spalanie odpadów w ZPTO przy zmniejszonej wartości opałowej
Zbigniew Grabowski
nr katalogowy: 141089
10.15199/17.2022.12.6
spalanie odpadów
wartości opałowa
pojemność cieplna komory spalania.
waste incineration
calorific value
heat capacity of the combustion chamber.
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA 2022-12
Spalanie odpadów w ZPTO przy zmniejszonej wartości opałowej
Zbigniew Grabowski
nr katalogowy: 141089
10.15199/17.2022.12.6
spalanie odpadów
wartości opałowa
pojemność cieplna komory spalania.
waste incineration
calorific value
heat capacity of the combustion chamber.
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY 2006-5
Koncentrat z buraka cukrowego - nowy surowiec niesłodowany do produkcji piw jasnych i ciemnych
P. Dziugan
K. Dziedziczak
T. Kuchciak
nr katalogowy: 20621
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA 2023-5
Jakość i sposoby wykorzystania biogazu na oczyszczalniach ścieków należących do Aquanet S.A.
Monika Pielach
Tomasz Kurant
nr katalogowy: 143297
10.15199/17.2023.5.3
Aquanet
oczyszczalnia ścieków
fermentacja metanowa
kofermentacja
biogaz
metan
osady ściekowe.
Aquanet
wastewater treatment plant
methane fermentation
co-digestion
biogas
methane
sewage sludge.
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA 2023-5
Jakość i sposoby wykorzystania biogazu na oczyszczalniach ścieków należących do Aquanet S.A.
Monika Pielach
Tomasz Kurant
nr katalogowy: 143297
10.15199/17.2023.5.3
Aquanet
oczyszczalnia ścieków
fermentacja metanowa
kofermentacja
biogaz
metan
osady ściekowe.
Aquanet
wastewater treatment plant
methane fermentation
co-digestion
biogas
methane
sewage sludge.
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA 2023-5
Jakość i sposoby wykorzystania biogazu na oczyszczalniach ścieków należących do Aquanet S.A.
Monika Pielach
Tomasz Kurant
nr katalogowy: 143297
10.15199/17.2023.5.3
Aquanet
oczyszczalnia ścieków
fermentacja metanowa
kofermentacja
biogaz
metan
osady ściekowe.
Aquanet
wastewater treatment plant
methane fermentation
co-digestion
biogas
methane
sewage sludge.
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA 2023-5
Jakość i sposoby wykorzystania biogazu na oczyszczalniach ścieków należących do Aquanet S.A.
Monika Pielach
Tomasz Kurant
nr katalogowy: 143297
10.15199/17.2023.5.3
Aquanet
oczyszczalnia ścieków
fermentacja metanowa
kofermentacja
biogaz
metan
osady ściekowe.
Aquanet
wastewater treatment plant
methane fermentation
co-digestion
biogas
methane
sewage sludge.
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY 2010-4
Skąd się w piwie wzięły drożdże?
Zbigniew Jarząbek
Jakub Marczak
Bartłomiej Marczewski
nr katalogowy: 51279
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2014-7
Chromatographic analysis of products of ethanol fermentation of corn mashes Analiza chromatograficzna produktów fermentacji etanolowej zacierów kukurydzianych
Joanna Kawa-Rygielska
Elżbieta Pląskowska
Hanna Gołębiowska
nr katalogowy: 85704
10.12916/przemchem.2014.1228
GAZETA CUKROWNICZA 2011-4
Możliwości wytwarzania biogazu w procesie fermentacji metanowej wysłodków buraczanych Część III: Fermentacja ciągła wysłodków buraczanych
Bożenna Połeć
Andrzej Baryga
Tomasz Szymański
nr katalogowy: 61683
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY 2010-11-12
Drożdże browarnicze a produkty uboczne fermentacji Cz. II. Grupa siarczków
Anna Sałek
nr katalogowy: 56537
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2015-12
Methane fermentation as method for utilisation of the glycerol fraction from biodiesel production Fermentacja metanowa jako sposób zagospodarowania frakcji glicerynowej, będącej produktem ubocznym produkcji biopaliwa z olejów roślinnych
Mariusz Sulewski
Włodzimierz Urbaniak
Adam Traczykowski
Katarzyna Budzińska
Ewa Peter
nr katalogowy: 95888
10.15199/62.2015.12.10
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2022-5
Kombucha – fermentowany napój herbaciany o właściwościach prozdrowotnych
Katarzyna Neffe-Skocińska
Piotr Lalowski
Ewelina Gocalińska
Dorota Zielińska
nr katalogowy: 137842
10.15199/65.2022.5.3
Kombucha
SCOBY
napój fermentowany
właściwości prozdrowotne
Kombucha
SCOBY
beverage
pro-health properties
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2022-5
Kombucha – fermentowany napój herbaciany o właściwościach prozdrowotnych
Katarzyna Neffe-Skocińska
Piotr Lalowski
Ewelina Gocalińska
Dorota Zielińska
nr katalogowy: 137842
10.15199/65.2022.5.3
Kombucha
SCOBY
napój fermentowany
właściwości prozdrowotne
Kombucha
SCOBY
beverage
pro-health properties
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA 2023-4
Charakterystyka mikrobiogazowni i biogazowni rolniczych oraz wykorzystanie biogazu rolniczego
Kinga Borek
nr katalogowy: 142905
biogazownia rolnicza
mikrobiogazownia
biogaz
fermentacja metanowa
agricultural biogas plant
microbiogas plant
biogas
methane fermentation
OCHRONA PRZED KOROZJĄ 2006-10
Badania korozyjne
nr katalogowy: 21850
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE 2013-11
Zmiany składu chemicznego koksu wielkopiecowego obrobionego w modelu komory przeddyszowej wielkiego pieca
Anna KONSTANCIAK
nr katalogowy: 80632
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE 2011-5
Analiza możliwości wykorzystania numerycznego modelowania pola temperatury w komorze pieca do określenia przyczepności zgorzeliny
JarosłaW boryCa
marian kieloCh
nr katalogowy: 59394
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2003-8-9-2
Energetyczne i ekonomiczne aspekty ekstrakcyjnej fermentacji etanolowej
KRZYSZTOF WŁODZIMIERZ SZEWCZYK
REMIGIUS ZAUTSEN
nr katalogowy: 28810
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY 2018-7
Związki powstające w czasie fermentacji winiarskiej
Sylwia Bonin
nr katalogowy: 115055
10.15199/64.2018.7.3
produkty uboczne
jakość
wino
fermrntowane produkty winiarskie
by-products
quality
wine
fermented wine products
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA 2022-12
Mikroorganizmy jako producenci biowodoru Od badań podstawowych do prac rozwojowych z dziedziny biotechnologii
Anna Sikora
Anna Detman
nr katalogowy: 141087
10.15199/17.2022.12.4
biowodór
mikroorganizmy
bakterie
beztlenowy rozkład biomasy
kwasogeneza
ciemne fermentacje
fotofermentacja
biofotoliza
szlaki metaboliczne
przemysł cukrowniczy
biohydrogen
microorganisms
bacteria
anaerobic digestion
acidogenesis
dark fermentation
photofermentation
biofotolysis
metabolic pathways
sugar industry
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA 2022-12
Mikroorganizmy jako producenci biowodoru Od badań podstawowych do prac rozwojowych z dziedziny biotechnologii
Anna Sikora
Anna Detman
nr katalogowy: 141087
10.15199/17.2022.12.4
biowodór
mikroorganizmy
bakterie
beztlenowy rozkład biomasy
kwasogeneza
ciemne fermentacje
fotofermentacja
biofotoliza
szlaki metaboliczne
przemysł cukrowniczy
biohydrogen
microorganisms
bacteria
anaerobic digestion
acidogenesis
dark fermentation
photofermentation
biofotolysis
metabolic pathways
sugar industry
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA 2022-12
Mikroorganizmy jako producenci biowodoru Od badań podstawowych do prac rozwojowych z dziedziny biotechnologii
Anna Sikora
Anna Detman
nr katalogowy: 141087
10.15199/17.2022.12.4
biowodór
mikroorganizmy
bakterie
beztlenowy rozkład biomasy
kwasogeneza
ciemne fermentacje
fotofermentacja
biofotoliza
szlaki metaboliczne
przemysł cukrowniczy
biohydrogen
microorganisms
bacteria
anaerobic digestion
acidogenesis
dark fermentation
photofermentation
biofotolysis
metabolic pathways
sugar industry
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA 2010-3
Analysis of the stress distribution in the nanogrid coatings based on digital representation of the structure
KONRA D PERZYŃSKI
ŁUKASZ MAJOR
MAGDALENA KOPERNIK
Łukasz MADEJ
MACIEJ Pietrzyk
nr katalogowy: 52782
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2015-11
Impact of number of chambers in a primary settling tank on the chemical and microbiological pollution removal from household sewage Wpływ liczby komór osadnika wstępnego na efekty usuwania zanieczyszczeń chemicznych i mikrobiologicznych ze ścieków bytowych
Magdalena Gizińska-Górna
Michał Marzec
Krzysztof Jóźwiakowski
Aneta Pytka
Bożena Sosnowska
Arkadiusz Malik
Andrzej Marczuk
Roman Rybicki
Marek Szmigielski
Antoni Grzywna
nr katalogowy: 95009
10.15199/62.2015.11.11
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY 2021-4
Mikroświat tworzony przez drobnoustroje i ich metabolity tematem 5. Sympozjum Naukowego
Dariusz Piotrowski
nr katalogowy: 133183
10.15199/64.2021.4.3
sesje
procesy fermentacji
metody technologiczne
biosynteza
bioutylizacja odpadów
sessions
fermentation processes
technological methods
biosynthesis
bio-utilization of waste
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY 2021-4
Mikroświat tworzony przez drobnoustroje i ich metabolity tematem 5. Sympozjum Naukowego
Dariusz Piotrowski
nr katalogowy: 133183
10.15199/64.2021.4.3
sesje
procesy fermentacji
metody technologiczne
biosynteza
bioutylizacja odpadów
sessions
fermentation processes
technological methods
biosynthesis
bio-utilization of waste
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY 2013-6
Numerical method for determining low intensity electrification areas in the ESP chamber
Andrzej ŁASICA
nr katalogowy: 77597
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY 2008-10
Miód - najstarsza substancja słodząca - zastosowanie w przemyśle fermentacyjnym
Krystyna Nowak
Barbara Żmudzińska-Żurek
nr katalogowy: 38929
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY 2008-6
Miód - najstarsza substancja słodząca - zastosowanie w przemyśle fermentacyjnym
Krystyna Nowak
Barbara Żmudzińska-Żurek
nr katalogowy: 36243
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2018-12
Zmiany struktury ligniny osadek kukurydzy pod wpływem fermentacji metanowej
Agata Stachowiak-Wencek
Magdalena Zborowska
Hanna Waliszewska
Bogusława Waliszewska
nr katalogowy: 117906
10.15199/62.2018.12.30
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY 2019-1-2
Refermentacja piwa w butelkach - niedoceniana technologia z wielkim potencjałem
Edyta Kordialik-Bogacka
nr katalogowy: 118721
10.15199/64.2019.1-2.3
refermentacja
wtórna fermentacja
piwo
fermentacja w butelkach
refermentation
secondary fermentation
beer
fermentation in bottles
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY 2010-11b
Modelowanie rozkładu pola elektrycznego w komorze elektrofiltru w stanie przed rozwojem wyładowania ulotowego
Andrzej ŁASICA
nr katalogowy: 55849
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY 2023-11
Effect of Outlet at the Bottom of the Drying Chamber on the Performance of Natural Convection Solar Dryers
Jamal JAMAL
Muhammad Ruswandi DJALAL
nr katalogowy: 146212
10.15199/48.2023.11.26
Drying
Solar
Convection
Natural
Moisture
Suszenie
Słoneczne
Konwekcyjne
Naturalne
Wilgotne
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY 2008-2
Ozon w wyjaławianiu i oczyszczaniu podłoży fermentacyjnych
Piotr Dziugan
Krzysztof Krosowiak
Krzysztof Śmigielski
Katarzyna Dziedziczak
nr katalogowy: 33416
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY 2008-10
Badania nad produkcją cydrów z możliwością zastosowania metody ciągłej
Sylwia Bonin
Wiesław Wzorek
Marek Pawlaczyk
nr katalogowy: 38924
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2019-7
Ocena jakości odcieków pofermentacyjnych z biogazowni komunalnych i rolniczych w aspekcie możliwości odzysku związków biogennych
Agnieszka Tuszyńska
Dominika Grubba
Joanna Majta cz
Krzysztof Czerwionka
nr katalogowy: 121312
10.15199/62.2019.7.15
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY 2021-3
Drożdże i ich metabolity w procesie fermentacji alkoholowej
Justyna Anna Rębas
nr katalogowy: 132370
10.15199/64.2021.3.2
drożdże
fermentacja alkoholowa
zacier
etanol
yeast
alcoholic fermentation
mash
ethanol
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY 2021-3
Drożdże i ich metabolity w procesie fermentacji alkoholowej
Justyna Anna Rębas
nr katalogowy: 132370
10.15199/64.2021.3.2
drożdże
fermentacja alkoholowa
zacier
etanol
yeast
alcoholic fermentation
mash
ethanol
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA 2021-12
Wpływ stałego pola magnetycznego na fermentację metanową komunalnych osadów ściekowych
Marcin Zieliński
Marcin Dębowski
Joanna Kazimierowicz
nr katalogowy: 135056
10.15199/17.2021.12.2
komunalne osady ściekowe
stabilizacja beztlenowa
fermentacja metanowa
stałe pole magnetyczne
biogaz
metan
municipal sewage sludge
anaerobic stabilization
methane fermentation
constant magnetic field
biogas
methane
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY 2014-7
Model analityczny impulsu HPEM
Kazimierz PIWOWARCZYK
Marian WNUK
Leszek NOWOSIELSKI
nr katalogowy: 85387
10.12915/pe.2014.07.054
OCHRONA PRZED KOROZJĄ 2011-7
Badania odporności na korozję wyrobów dla motoryzacji. Część 1: Komora solna
MAREK MAŚLANKA
JOANNA WAŚ
nr katalogowy: 60960
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY 2011-7
Komora temperaturowa na bazie modułów Peltiera
Adam CZAPLICKI
Ryszard NIEDBAŁA
Marcin WESOŁOWSKI
nr katalogowy: 60779
CHŁODNICTWO 2013-9
Wizualizacja przepływu powietrza w komorze składowej warzyw, czyli szaleństwo turbulencji
Mirosława Kołodziejczyk
Dariusz Butrymowicz
Jarosław Karwacki
Tomasz Przybyliński
nr katalogowy: 79212
RUDY I METALE NIEŻELAZNE 2010-11
ANALIZA STANU NAPRĘŻENIA I ODKSZTAŁCENIA W PROCESIE WYCISKANIA RUR O PRZEKROJU KWADRATOWYM ZE STOPÓW ALUMINIUM
ARTUR RĘKAS
WOJCIECH LIBURA
MAREK GALANTY
JÓZEF ZASADZIŃSKI
BOŻENA BORYCZKO
nr katalogowy: 55375
GAZETA CUKROWNICZA 2010-5
Możliwości wytwarzania biogazu w procesie fermentacji metanowej wysłodków buraczanych Część II: Fermentacja półciągła wysłodków buraczanych
Bożenna Połeć
Andrzej Baryga
Tomasz Szymański
Wanda Wołyńska
Andrzej Toboła
nr katalogowy: 54629
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY 2022-12
Szacowanie niepewności pomiaru stężenia etanolu w procesie fermentacji piwnej metodą chromatografii gazowej z detektorem FID
Witold Ilewicz
Piotr Skupin
Karolina Szotek
nr katalogowy: 140806
10.15199/48.2022.12.07
chromatografia gazowa
FID
krzywa wzorcowa
niepewność pomiaru
zawartość etanolu w piwie.
gas chromatography
FID
calibration curve
measurement uncertainty
ethanol content in beer.
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY 2022-12
Szacowanie niepewności pomiaru stężenia etanolu w procesie fermentacji piwnej metodą chromatografii gazowej z detektorem FID
Witold Ilewicz
Piotr Skupin
Karolina Szotek
nr katalogowy: 140806
10.15199/48.2022.12.07
chromatografia gazowa
FID
krzywa wzorcowa
niepewność pomiaru
zawartość etanolu w piwie.
gas chromatography
FID
calibration curve
measurement uncertainty
ethanol content in beer.
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA 2007-12
Smutna refleksja...
KAZIMIERZ KLEPACZEWSKI
nr katalogowy: 31886
OCHRONA PRZED KOROZJĄ 2014-4
Porównanie odporności korozyjnej różnych powłok cynkowych wyznaczanej w komorach klimatycznych i metodą potencjodynamiczną
ILONA SZŁAPA
DARIUSZ JĘDRZEJCZYK
MACIEJ HAJDUGA
SYLWIA WĘGRZYNKIEWICZ
nr katalogowy: 83400
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY 2012-11a
Chamber for thermo-mechanical tests of high voltage insulators
Tomasz SAMBORSKI
Andrzej ZBROWSKI
Stanisław KOZIOŁ
nr katalogowy: 72145
RUDY I METALE NIEŻELAZNE 2011-11
NUMERYCZNA ANALIZA STANU NAPRĘŻEŃ I ODKSZTAŁCEŃ W KOMORZE SZTUCZNEGO SERCA POLVAD-EXT WYKONANEJ Z POLIURETANU I NANOPOWŁOKI TiN
ANDRZEJ MILENIN
MAGDALENA KOPERNIK
nr katalogowy: 64013
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY 2013-2a
Analysis of pressure ratio in the intake in dependence on high-voltage behaviours
Milan ŠEBÖK
Miroslav GUTTEN
Daniel KORENČIAK
Mikołaj BARTŁOMIEJCZYK
nr katalogowy: 74416
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY 2016-3
Modeling of dynamic properties thermal systems' using fuzzy approach
Joanna JOJCZYK
Jacek KUCHARSKI
nr katalogowy: 97000
10.15199/48.2016.03.09
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2021-4
Optymalizacja procesu spalania gazu koksowniczego w eksperymentalnej komorze grzewczej
Dorota Musiał
nr katalogowy: 131422
10.15199/62.2021.4.5
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2021-4
Optymalizacja procesu spalania gazu koksowniczego w eksperymentalnej komorze grzewczej
Dorota Musiał
nr katalogowy: 131422
10.15199/62.2021.4.5
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY 2012-3
XVI Szkoła Technologii Fermentacji KRAKÓW - KOCIERZ, 19-21 kwietnia 2012
nr katalogowy: 67230
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA 2023-11
Porównanie wpływu dawkowania koagulantów żelazowych do osadu poddawanego fermentacji, na zmniejszenie zawartości siarkowodoru w produkowanym biogazie
Dariusz Kozłowski
Katarzyna Ignatowicz
nr katalogowy: 146002
10.15199/17.2023.11.4
koagulanty żelazowe
odsiarczanie
pix
uzdatnianie biogazu
siarkowodór
Iron coagulants
desulfurization
pix
biogas treatment
hydrogen sulfide
GAZETA CUKROWNICZA 2011-6
Spis treści rocznika 2011 Gazety Cukrowniczej
nr katalogowy: 64449
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY 2019-5-6
Bioróżnorodność mikroorganizmów w procesie produkcji wina metodą spontaniczną
Paulina Bogdan
Hubert Antolak
nr katalogowy: 120731
10.15199/64.2019.5-6.1
wino
bioróżnorodność
mikroorganizmy
fermentacja spontaniczna
wine
biodiversity
microorganisms
spontanous fermentation
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2020-2
Pumpernikiel - połączenie tradycji i współczesnych oczekiwań
Dominika Olszak-Ossowska
Małgorzata Majcher
Marek Gierlik
nr katalogowy: 125850
pumpernikiel
pieczywo
zakwas
fermentacja
wypiek
mąka pełnoziarnista
błonnik
pumpernickel bread
bread
leaven
fermentation
baking
wholegrain flour
fibre
AURA 2021-2
Gnojowica świńska – wartościowy substrat do produkcji biogazu rolniczego
Grzegorz WAŁOWSKI
nr katalogowy: 130601
10.15199/2.2021.2.2
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY 2017-3
A Low Cost EMC Pre-Compliance Board for Electronic Devices and Smart Grids Networks
H. X. Araujo
M. D. B. Melo
I. R. S. Casella
C. E. Capovilla
nr katalogowy: 104348
10.15199/48.2017.03.62
CHŁODNICTWO 2015-10-11
Wpływ parametrów mikroklimatu w komorze chłodniczej na jakościowe wskaźniki papryki
Tomasz Janusz Teleszewski
Katarzyna Gładyszewska-Fiedoruk
Iwona Skoczko
nr katalogowy: 94781
10.15199/8.2015.10-11.2
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA 2007-3-4
Hybrid Pulsed Laser Deposition of Gradient TiN and TiCN coatings for biomedical applications
ROMAN MAJOR
nr katalogowy: 27560
PACKAGING REVIEW 2024-1
ON THE SAFETY OF PACKAGING AND PACKAGED PRODUCT
nr katalogowy: 147839
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY 2014-5
Cydry polskie a importowane - porównanie składu kwasów organicznych. Cz. II
Iwona Ścibisz
Sylwia Bonin
Marta Mitek
Małgorzata Ziarno
Dorota Zaręba
nr katalogowy: 84837
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2015-3
Separation of biomolecules from fermentation and postfermentation broth Separacja biomolekuł ze strumienia mieszaniny fermentacyjnej i pofermentacyjnej
Monika Fedko
nr katalogowy: 90059
10.15199/62.2015.3.6
MATERIAŁY BUDOWLANE 2018-12
Nieudana nowatorska konstrukcja komory fermentacji osadów w oczyszczalni ścieków
Adam Podhorecki
Magdalena Lachowicz
Magdalena Sosnowska
nr katalogowy: 117783
10.15199/33.2018.12.22
Zamknięta Wydzielona Komora Fermentacji (WKFz)
stalowy płaszcz komory
powłoka ze szkła kobaltowego
korozja chemiczna.
Closed Separate Sludge Digester
steel construction of the chamber
coatingmade of cobalt glass
chemical corrosion.
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY 2018-3
Siarczek dimetylu (DMS) w piwie - od surowca do produktu gotowego. Cz. 3
Agnieszka Salamon
nr katalogowy: 112838
10.15199/64.2018.3.1
DMS
piwo
DMSO
fermentacja
drożdże
skład brzeczki
DMS
beer
DMSO
fermentation
yeast
composition of wort
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY 2008-11
Fuzzy modelling of chosen electroheat systems
Jacek KUCHARSKI
nr katalogowy: 39594
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA 2007-4
Knock detection as an example of automotive applications of signal processing
JERZY FIOŁKA
nr katalogowy: 25102
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA 2024-3
STOWARZYSZENIE ELEKTRYKÓW POLSKICH – REFLEKSJE PO JUBILEUSZU 65-LECIA IZBY RZECZOZNAWCÓW I 105-LECIA SEP
Ryszard Romaniuk
Andrzej Skorupski
Maria Zastawny
nr katalogowy: 147890
10.15199/13.2024.3.1
SEP
IRSEP
CORSEP
Izba Rzeczoznawców
rzeczoznawca
rzeczoznawstwo
ekspertyzy
SEP
IRSEP
CORSEP
Chamber of Experts
appraiser
experts and appraisers in electrical engineering
expertise
Association of Polish Electrical Engineers
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA 2016-13
ZŁOTY INŻYNIER 2016
nr katalogowy: 99067
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2009-6
Biobutanol. Perspektywy rozwoju produkcji
ZBIGNIEW GARNCAREK
ELŻBIETA KOCIOŁEK-BALAWEJDER
nr katalogowy: 44916
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA 2020-8
STANOWISKO DO AUTOMATYCZNEGO POMIARU CHARAKTERYSTYK PROMIENIOWANIA ANTEN W KOMORZE BEZODBICIOWEJ
Rafał Przesmycki
Tomasz Przesmycki
nr katalogowy: 127747
10.15199/13.2020.8.2
antena
charakterystyka promieniowania
komora bezodbiciowa
stanowisko pomiarowe
antenna
radiation pattern
anechoic chamber
laboratory stand
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY 2024-3
The usage of the elemental base of the vibratory mill with the spatial circulation movement of material to create drying rig
Hryhorii KALETNIK
Olena SOLONA
Borys KOTOV
Serhii STEPANENKO
Viktor SHVYDIA
Roman KALINICHENKO
Ihor TVERDOKHLIB
Yurii POLIEVODA
nr katalogowy: 147763
10.15199/48.2024.03.41
drying
vibration rig
vacuum
conductive heating
grain
suszenie
urządzenie wibracyjne
próżnia
ogrzewanie przewodzące
ziarno
OCHRONA PRZED KOROZJĄ 2008-3
Novel experimental setup for the determination of the photocatalytic stability and activity of pigments and coatings
MATTHIAS WANNER
RALF NOTHHELFER-RICHTER
THADEUS SCHAUER
nr katalogowy: 34122
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2022-9
Analiza procesu spalania niskokalorycznych gazów odpadowych w palnikach różnej konstrukcji z wykorzystaniem numerycznej metody obliczeniowej
Ewa Kolczyk
nr katalogowy: 139553
10.15199/62.2022.9.9
procesy spalania
niskokaloryczne gazy odpadowe
palniki
numeryczne metody obliczeniowe
combustion process
low caloric waste gases
burners
numerical calculation methods
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2022-9
Analiza procesu spalania niskokalorycznych gazów odpadowych w palnikach różnej konstrukcji z wykorzystaniem numerycznej metody obliczeniowej
Ewa Kolczyk
nr katalogowy: 139553
10.15199/62.2022.9.9
procesy spalania
niskokaloryczne gazy odpadowe
palniki
numeryczne metody obliczeniowe
combustion process
low caloric waste gases
burners
numerical calculation methods
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2022-9
Analiza procesu spalania niskokalorycznych gazów odpadowych w palnikach różnej konstrukcji z wykorzystaniem numerycznej metody obliczeniowej
Ewa Kolczyk
nr katalogowy: 139553
10.15199/62.2022.9.9
procesy spalania
niskokaloryczne gazy odpadowe
palniki
numeryczne metody obliczeniowe
combustion process
low caloric waste gases
burners
numerical calculation methods
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY 2018-11
Niekonwencjonalne drożdże w produkcji piwowarskiej
Paweł Satora
nr katalogowy: 116653
10.15199/64.2018.11.1
Słowa kluczowe: drożdże niekonwencjonalne
fermentacja brzeczki
Saccharomyces kudriavzevii
Wickerhamomyces anomalus
unconventional yeasts
wort fermentation
Saccharomyces kudriavzevii
Wickerhamomyces anomalus
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2018-8
Zmiany składu lotnych związków zachodzące w napoju mieszanym podczas fermentacji przy zastosowaniu dostępnego w handlu szczepu drożdży
Wenchao Cai
Fengxian Tang
Chunhui Shan
Liping Yang
Qin Zhang
Xinxin Zhao
Ming Ning
nr katalogowy: 115532
10.15199/62.2018.8.32
CHŁODNICTWO 2019-4
Pozyskanie energii odnawialnej w produkcji zwierzęcej oraz odzysk ciepła
Wacław Romaniuk
Kinga Borek
nr katalogowy: 122516
10.15199/8.2019.4.3
odzysk ciepła
mleko
panele fotowoltaiczne
fermentacja metanowa
nawóz naturalny
biogaz
heat recovery
milk
photovoltaic panels
methane fermentation
natural fertilizer
biogas
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY 2009-7-8
Zakażenia mikrobiologiczne przy produkcji bioetanolu
Magdalena Broda
Włodzimierz Grajek
nr katalogowy: 46209
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2017-5
Reactive extraction of 1,3-propanediol from the fermentation broth Wydzielanie 1,3-propanodiolu z brzeczki fermentacyjnej metodą ekstrakcji reaktywnej
Krzysztof Alejski
Ireneusz Miesiąc
Beata Rukowicz
Mikołaj Szóstak
nr katalogowy: 105747
10.15199/62.2017.5.35
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2017-3
Applicability of food industry organic waste for methane fermentation Przydatność odpadów organicznych z przemysłu spożywczego w procesie fermentacji metanowej
Marcin Niemiec
Jakub Sikora
Anna Szeląg-Sikora
Maciej Kuboń
Elżbieta Olech
Andrzej Marczuk
nr katalogowy: 104673
10.15199/62.2017.3.38
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2014-9
Effect of methane fermentation on the hygienization of liquid manure intended for agricultural purposes Wpływ fermentacji metanowej na higienizację gnojowicy przeznaczonej do celów nawozowych
Justyna Bauza-Kaszewska
Zbigniew Paluszak
Halina Olszewska
nr katalogowy: 86581
10.12916/przemchem.2014.1644
PRZEGLĄD PAPIERNICZY 2012-6
I. Kongres Przemysłu Opakowań
nr katalogowy: 69501
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY 2009-9
Bentonit - kopalina stosowana do klarowania win oraz soków owocowych
Krystyna Nowak
Barbara Żmudzińska-Żurek
nr katalogowy: 47057
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2018-12
Mikroglony jako czynnik inicjujący oczyszczanie odcieku pofermentacyjnego, powstającego przy produkcji biogazu
Paweł Jedynak
Jan Burczyk
Sebastian Borowski
Paweł Kaszycki
Małgorzata Hałat-Łaś
Magdalena Kędra
Khongorzul Mungunkhuyag
Przemysław Malec
nr katalogowy: 117894
10.15199/62.2018.12.18
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2024-9
Jakość i bezpieczeństwo zdrowotne novel food – wiodący trend ostatnich lat
Joanna Markowska
Agnieszka Tyfa
Anna Drabent
nr katalogowy: 150454
10.15199/65.2024.9.3
nowa żywność
bezpieczeństwo zdrowotne
ustawodawstwo
fermentacja precyzyjna
mięso hodowlane
glony
mykoproteiny
owady
novel foods
health safety
legislation
precision fermentation
cultured meat
algae
mycoproteins
insects
CHEMIK 2024-2
Kwas mlekowy – właściwości, synteza i zastosowania
Wiktoria MOKROSZ
Agnieszka SIEWNIAK
nr katalogowy: 150046
10.15199/4.2024.2.1
Kwas mlekowy
fermentacja mikrobiologiczna
poli(kwas mlekowy)
biomasa
Lactic acid
microbial fermentation
poly(lactic acid)
biomass
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2017-8
Erozja w komorze schładzania spalin. Numeryczna symulacja zjawiska
Tadeusz Malcher
nr katalogowy: 108889
10.15199/62.2017.8.17
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY 2011-8
Farby antykorozyjne do zabezpieczania słupów linii WN eksploatowanych w warunkach atmosferycznych na terenie kraju
Marian GŁUSZKO
nr katalogowy: 61663
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY 2013-7
Badania dynamiki i stabilności termostatu powietrznego dla wzorców impedancji
Krzysztof MUSIOŁ
Andrzej MET
nr katalogowy: 77944
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY 2017-2
Physical and numerical modelling of gas flow in electrostatic precipitator
Maria JĘDRUSIK
Arkadiusz ŚWIERCZOK
Dariusz ŁUSZKIEWICZ
nr katalogowy: 103828
10.15199/48.2017.02.50
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE 2016-6
Pomiar charakterystyki anteny dookólnej z zastosowaniem oknowania w dziedzinie czasu
Przemysław Piasecki
nr katalogowy: 101741
10.15199/59.2016.6.23
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY 2009-3
Kwas mlekowy (E 270) - substancja nie tylko dla przemysłu spożywczego
Katarzyna Mitka
nr katalogowy: 42382
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2020-9
Specyficzne warunki stosowania gazu fermentacyjnego w procesie spalania osadów z oczyszczalni ścieków
Stanisław Rybicki
nr katalogowy: 127942
10.15199/62.2020.9.23
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2020-9
Specyficzne warunki stosowania gazu fermentacyjnego w procesie spalania osadów z oczyszczalni ścieków
Stanisław Rybicki
nr katalogowy: 127942
10.15199/62.2020.9.23
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2021-10
Sery z mikrobów?
Małgorzata Ziarno
Dorota Zaręba
nr katalogowy: 134161
10.15199/65.2021.10.6
białka pojedynczych komórek mikroorganizmów
mykoproteiny
substytuty nabiału
precyzyjna fermentacja
transgeniczne białka
single cell proteins
mycoproteins
dairy replacements
precision fermentation
transgenic proteins
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2021-10
Sery z mikrobów?
Małgorzata Ziarno
Dorota Zaręba
nr katalogowy: 134161
10.15199/65.2021.10.6
białka pojedynczych komórek mikroorganizmów
mykoproteiny
substytuty nabiału
precyzyjna fermentacja
transgeniczne białka
single cell proteins
mycoproteins
dairy replacements
precision fermentation
transgenic proteins
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2021-10
Sery z mikrobów?
Małgorzata Ziarno
Dorota Zaręba
nr katalogowy: 134161
10.15199/65.2021.10.6
białka pojedynczych komórek mikroorganizmów
mykoproteiny
substytuty nabiału
precyzyjna fermentacja
transgeniczne białka
single cell proteins
mycoproteins
dairy replacements
precision fermentation
transgenic proteins
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2021-10
Sery z mikrobów?
Małgorzata Ziarno
Dorota Zaręba
nr katalogowy: 134161
10.15199/65.2021.10.6
białka pojedynczych komórek mikroorganizmów
mykoproteiny
substytuty nabiału
precyzyjna fermentacja
transgeniczne białka
single cell proteins
mycoproteins
dairy replacements
precision fermentation
transgenic proteins
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY 2023-7
Laboratoryjna metoda wytwarzania proszków ferromagnetycznych i elastycznych materiałów magnetycznych oraz eksperymentalne badania ich zachowania w elektromagnetycznej komorze 3D.
Krzysztof SOŁTYS
Sebastian BARTEL
Krzysztof KLUSZCZYŃSKI
nr katalogowy: 144177
10.15199/48.2023.07.31
proszki ferromagnetyczne
elastyczne materiały magnetyczne
technologie wytwarzania materiałów magnetycznych
elektromagnetyczna komora sześcienna 3D
ferromagnetic powders
flexible magnetic materials
technologies for the production of magnetic materials
electromagnetic 3D cubic chamber
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY 2024-2
Biologiczne metody produkcji piwa o obniżonej zawartości alkoholu
Krystian Klimczak
Monika Cioch-Skoneczny
Aleksander Poreda
nr katalogowy: 148464
10.15199/64.2024.2.1
piwo bezalkoholowe
drożdże specjalne
metody biologiczne
non-alcoholic beer
special yeast
biological methods
POLISH TECHNICAL REVIEW 2024-1
MARKET OF FERMENTED BEVERAGES IN POLAND
Nadia GUZIŃSKA
Edyta KORDIALIK-BOGACKA
nr katalogowy: 147957
10.15199/180.2024.1.3
fermented beverages
cider
kombucha
plant-based dairy
napoje fermentowane
cydr
kombucha
nabiał roślinny
POLISH TECHNICAL REVIEW 2024-1
MARKET OF FERMENTED BEVERAGES IN POLAND
Nadia GUZIŃSKA
Edyta KORDIALIK-BOGACKA
nr katalogowy: 147957
10.15199/180.2024.1.3
fermented beverages
cider
kombucha
plant-based dairy
napoje fermentowane
cydr
kombucha
nabiał roślinny
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA 2024-2
STOWARZYSZENIE ELEKTRYKÓW POLSKICH I RZECZOZNAWSTWO
Maria Zastawny
Andrzej Skorupski
Ryszard Romaniuk
nr katalogowy: 147531
10.15199/13.2024.2.1
SEP
IRSEP
CORSEP
Izba Rzeczoznawców
rzeczoznawca
rzeczoznawstwo
ekspertyzy
SEP
IRSEP
CORSEP
Chamber of Experts
appraiser
experts and appraisers in electrical engineering
expertise
Association of Polish Electrical Engineers
GOSPODARKA WODNA 2021-9
XIX Technical Dam Control International Conference TKZ’2021
nr katalogowy: 133013
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY 2014-2
Identyfikacja parametrów modelu kuli opisującego wsad pieca komorowego nieprzelotowego
Mirosław WCIŚLIK
Michał ŁASKAWSKI
nr katalogowy: 82693
10.12915/pe.2014.02.19
CHŁODNICTWO 2014-3
Modelowanie numeryczne wymiany ciepła i masy w komorze składowej marchwi
Mirosława Kołodziejczyk
Dariusz Butrymowicz
nr katalogowy: 83152
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY 2012-7a
Selected methods to improve the electromagnetic compatibility of the plasma reactor
Paweł A. MAZUREK
nr katalogowy: 69226
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY 2017-3
Szerokopasmowy układ ekspozycyjny pola elektromagnetycznego
Paweł CAŁA
Paweł BIEŃKOWSKI
nr katalogowy: 104342
10.15199/48.2017.03.56
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY 2017-2
Electrostatic particle precipitation in a two-phase fluid in a needle-to-plate negative DC corona discharge
Artur BERENDT
Jerzy MIZERACZYK
Janusz PODLIŃSKI
nr katalogowy: 103827
10.15199/48.2017.02.49
GAZETA CUKROWNICZA 2010-1
Ocena wybranych preparatów chemicznych stosowanych w cukrowniach z punktu widzenia systemu HACCP oraz w aspekcie ochrony środowiska naturalnego
Bożenna Połeć
Wanda Wołyńska
nr katalogowy: 49784
AURA 2022-3
Wpływ biogazowni rolniczych na rozwój nowoczesnego, zrównoważonego rolnictwa
Wacław ROMANIUK
Kinga BOREK
nr katalogowy: 136701
10.15199/2.2022.3.3
biogazownia rolnicza
energia cieplona
energia elektryczna
substraty do fermentacji
poferment
ocena ekonomiczna
ocena energetyczna
agricultural biogas plant
thermal energy
electricity
substrates for fermentation
digestate
economic evaluation
energy evaluation energetic evaluation
AURA 2022-3
Wpływ biogazowni rolniczych na rozwój nowoczesnego, zrównoważonego rolnictwa
Wacław ROMANIUK
Kinga BOREK
nr katalogowy: 136701
10.15199/2.2022.3.3
biogazownia rolnicza
energia cieplona
energia elektryczna
substraty do fermentacji
poferment
ocena ekonomiczna
ocena energetyczna
agricultural biogas plant
thermal energy
electricity
substrates for fermentation
digestate
economic evaluation
energy evaluation energetic evaluation
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA 2019-8
Porównanie wpływu fal ultradźwiękowych na osad ściekowy pochodzący z komory osadu czynnego i sekwencyjnego reaktora biologicznego
Szymon Skarżyński
Izabela Bartkowska
nr katalogowy: 122008
10.15199/17.2019.8.3
porównanie
ultradźwięki
osad ściekowy
komora osadu czynnego
sekwencyjny reaktor biologiczny
comparison
ultrasounds
sewage sludge
chamber of activated sludge
sequential reactor
PRZEGLĄD GEODEZYJNY 2023-6
Przestrzenna inwentaryzacja komór przepływowych hydrozespołów Elektrowni Wodnej Dębe wykonana techniką naziemnego skaningu laserowego
Magdalena Pieniak
Marek Woźniak
Mariusz Pasik
Sławomir Łapiński
Maria Kowalska
Sławomir Jastrzębski
nr katalogowy: 143610
10.15199/50.2023.06.3
naziemny skaning laserowy
monitoring
komory przepływowe hydrozespołów
terrestrial laser scanning
monitoring
hydro-flow chambers
PRZEGLĄD GEODEZYJNY 2023-6
Przestrzenna inwentaryzacja komór przepływowych hydrozespołów Elektrowni Wodnej Dębe wykonana techniką naziemnego skaningu laserowego
Magdalena Pieniak
Marek Woźniak
Mariusz Pasik
Sławomir Łapiński
Maria Kowalska
Sławomir Jastrzębski
nr katalogowy: 143610
10.15199/50.2023.06.3
naziemny skaning laserowy
monitoring
komory przepływowe hydrozespołów
terrestrial laser scanning
monitoring
hydro-flow chambers
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY 2018-8
The new design of the vacuum circuit breaker mounted on the roof of Electric Traction Units
Piotr BORKOWSKI
Łukasz NOWAK
Stanisław SZYMAŃSKI
nr katalogowy: 115235
10.15199/48.2018.08.32
circuit-breaker
vacuum chamber
direct current
Electric Traction Units .
wyłącznik
komora próżniowa
prąd stały
Elektryczne Zespoły Trakcyjne.
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY 2020-2
Wpływ niektórych parametrów konstrukcyjnych młyna elektromagnetycznego na jego właściwości eksploatacyjne
Paweł JABŁOŃSKI
Tomasz DRÓŻDŻ
Maciej GLINIAK
Karolina TRZYNIEC
Anna LIS
Paweł KIEŁBASA
Mateusz MALINOWSKI
nr katalogowy: 124691
10.15199/48.2020.02.18
młyn elektromagnetyczny
MES
obliczenia elektromagnetyczne.
electromagnetic mill
FEM
electromagnetic calculations.
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA 2020-3
POMIAR SKUTECZNOŚCI EKRANOWANIA WYBRANEJ KOMORY BEZODBICIOWEJ
Mateusz Stobiecki
Rafał Przesmycki
nr katalogowy: 125609
10.15199/13.2020.3.4
skuteczność ekranowania
odbiornik pomiarowy
komora bezodbiciowa
KEYWORDS: chamber
POLISH TECHNICAL REVIEW 2024-2
AUTOMATED WATERING PLATFORM FOR THE USE IN GREENHOUSES AND PLANT NURSERIES
Seweryn LIPIŃSKI
Paweł CHWIETCZUK
Mateusz SIARNOWSKI
nr katalogowy: 149247
10.15199/180.2024.2.4
mushroom cultivation
patent description
process automation
watering platform
uprawa pieczarek
opis patentu
automatyzacja procesu
platforma do podlewania
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2018-8
Wpływ czynników technologicznych na przeżywalność Lb. acidophilus i Lb. casei
Adrian Wojtczak
Małgorzata Ziarno
Katarzyna Czarniak
nr katalogowy: 115592
10.15199/65.2018.8.7
fermentacja
napowietrzanie
przechowywanie
fermentation
aeration
storage
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY 2019-12
Wpływ nachmielenia brzeczki na bakterie kwasu mlekowego
Aneta Ciosek
Vivien Nagy
Olga Szczepanik
Katarzyna Fulara
Aleksander Poreda
nr katalogowy: 123881
10.15199/64.2019.12.1
bakterie kwasu mlekowego
IBU
związki chmielu
lactic acid bacteria
IBU
hop compounds
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY 2020-9
Pożyteczne bakterie
Dorota Czerwińska
nr katalogowy: 128002
fermentacja mlekowa
probiotyki
kiszona kapusta
kiszone ogórki
fermentowane napoje mleczne
walory zdrowotne
wykorzystanie kulinarne
lactic acid fermentation
probiotics
sauerkraut
pickled cucumbers
fermented milk drinks
health benefits
culinary use
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY 2020-9
Pożyteczne bakterie
Dorota Czerwińska
nr katalogowy: 128002
fermentacja mlekowa
probiotyki
kiszona kapusta
kiszone ogórki
fermentowane napoje mleczne
walory zdrowotne
wykorzystanie kulinarne
lactic acid fermentation
probiotics
sauerkraut
pickled cucumbers
fermented milk drinks
health benefits
culinary use
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA 2012-1
Method of processing of thermal images recorded in the beam displacement modulation technique
Mateusz Kosikowski
Zbigniew Suszyński
nr katalogowy: 65210
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE 2012-1
Wpływ modelu własności gazu na rozkład radiacyjnego strumienia ciepła w piecu przepychowym
Andrzej GOŁDASZ
Zbigniew MALINOWSKI
Tadeusz TETLEJKO
Andrzej BUCZEK
Robert STRAKA
nr katalogowy: 65108
OCHRONA PRZED KOROZJĄ 2012-4
Badania odporności korozyjnej powłok stopowych cynk-kobalt metodą NSS
ARTUR MACIEJ
GINTER NAWRAT
JERZY PIOTROWSKI
AGNIESZKA KRZĄKAŁA
JACEK STÓJ
JAN CWAJNA
nr katalogowy: 66970
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE 2011-9
Influence of Slag on Development of Chemical Composition of Inclusions at Vacuum Treatment of Steel in Vacuum Chamber
jaKUB jUrČa
zDeneK aDoLf
nr katalogowy: 62518
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE 2010-11
On the use of reverberation chamber to simulate the Power Delay Profile of a wireless channels
Adam J. Pomianek
Kamil Staniec
Zbigniew Jóskiewicz
nr katalogowy: 56066
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY 2010-10
Zastosowanie transformaty curvelet do analizy procesu spalania
Waldemar WÓJCIK
Andrzej KOTYRA
Tomasz ŁAWICKI
Beata PILEK
nr katalogowy: 55160
OCHRONA PRZED KOROZJĄ 2015-12
Nitrided layers on unalloyed steels with an enhanced corrosion resistance
Piotr Wach
Jerzy Michalski
Kryspin Burdyński
nr katalogowy: 95385
10.15199/40.2015.12.2
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY 2016-9
Zastosowanie zaimplementowanej w FPAA kaskadowej sieci neuronowej do klasyfikacji jakości węgla w komorach spalania
Robert SUSZYŃSKI
Krzysztof WAWRYN
Jacek MARCINIAK
nr katalogowy: 100512
10.15199/48.2016.09.24
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY 2016-8
Laboratory Stand for Examining the Influence of Environmental Conditions on Electrical Parameters of Photovoltaic Cells
Piotr BILLEWICZ
Paweł WĘGIEREK
nr katalogowy: 100009
10.15199/48.2016.08.48
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH