Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AURA
AUTO MOTO SERWIS
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
GAZETA CUKROWNICZA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ODZIEŻ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
Menu
Menu
Menu
Prenumerata
Prenumerata
Publikacje
Publikacje
Drukarnia
Drukarnia
Kolportaż
Kolportaż
Reklama
Reklama
O nas
O nas
ui-button
Twój Koszyk
Twój koszyk jest pusty.
Niezalogowany
Niezalogowany
Zaloguj się
Zarejestruj się
Reset hasła
Czasopismo
|
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
|
Rocznik 2021 - zeszyt 8
Piwo bezalkoholowe – jakie to proste
Non-Alcoholic Beer – So Simple
10.15199/65.2021.8.6
Mateusz Jackowski
nr katalogowy: 133096
10.15199/65.2021.8.6
Streszczenie
Piwo jest obecnie jednym z najpopularniejszych napojów na świecie. W samej Unii Europejskiej wyprodukowano 34 miliardy litrów tego napoju. Popyt na piwo utrzymuje się na w miarę stałym poziomie, lecz konsumenci coraz częściej wybierają produkty bezalkoholowe lub niskoalkoholowe. Obecnie istniejące metody produkcji piwa bezalkoholowego można podzielić na dwa rodzaje: metody biologiczne i fizyczne. Metody biologiczne polegają na niedopuszczeniu do wytworzenia etanolu poprzez ingerencję w biochemię procesu. Metody fizyczne skupiają się na usunięciu etanolu z gotowego produktu. Wśród najczęściej stosowanych metod biologicznych wyróżnia się zmiany w metodzie zacierania, przerwaną fermentację, ciągłą fermentację jak i zmianę stosowanych mikroorganizmów fermentujących brzeczkę. Wśród metod fizycznych najczęściej stosuje się metody membranowe takie jak perwaporacja oraz metody termiczne takie jak odparowanie czy rektyfikacja próżniowa.
Abstract
Beer is one of the most popular drinks in the world. In 2019, 34 billion liters of beer were produced in European Union. The demand for beer remains stable, but consumers choose non-alcoholic and low-alcohol beers more often than in previous years. Modern methods of producting non-alcoholic beer can be divided into two groups: biological and physical. Biological methods focus on the biochemistry of brewing, which disrupts formation of ethanol. Among the biological methods, the following should be listed: changes in the mashing regime, interrupted fermentation, continuous fermentation, change of fermentation microorganism. Physical methods are designed to remove ethanol from the standard beer. Such methods are membrane techniques like pervaporation and thermal techniques like evaporation or vacuum rectification.
Słowa kluczowe
piwo
piwo bezalkoholowe
piwowarstwo
dealkoholizacja
Keywords
beer
alcoholic free beer
brewing
dealcoholization
Bibliografia
[1] Andrés-Iglesias C., C.A. Blanco, J. García-Serna, V. Pando, O. Montero. 2016. „Volatile Compound Profiling in Commercial Lager Regular Beers and Derived Alcohol-Free Beers After Dealcoholization by Vacuum Distillation.” Food Analytical Methods 9 (11) : 3230-3241. DOI 10.1007/s12161-016-0513-7. [2] Art. 94 Pkt 1 Ustawy o Podatku Akcyzowym (Dz.U. z 2017 r. Poz. 43). n.d. Poland., Ustawa z dnia 6 grudnia 2008 r. o podatku akcyzowym (Dz. U. 2009 Nr 3 poz. 11). [3] „Branża Piwowarska Na Minusie w 2020 Roku. Najwięcej Tracą Piwa Mocne, Najszybciej Zyskują Bezalkoholowe.” 2021. Kierunek Spożywczy. https://www.kierunekspozywczy.pl/artykul,82438,branza-piwowarska-na-minusie-w-2020-roku-najwiecej-traca-piwa-mocne-najszybciej-zyskuja-bezalkoholowe.html. [4] Callejo M.J., J.J. García Navas, R. Alba, C. Escott, I. Loira, M.C. González, A. Morata. 2019. „Wort Fermentation and Beer Conditioning with Selected Non-Saccharomyces Yeasts in Craft Beers.” European Food Research and Technology 245 (6). Springer Berlin Heidelberg: 1229–38. DOI 10.1007/s00217-019-03244-w. [5] Canonico L., A. Agarbati, F. Comitini, M. Ciani. 2016. „Torulaspora Delbrueckii in the Brewing Process: A New Approach to Enhance Bioflavour and to Reduce Ethanol Content.” Food Microbiology 56 : 45-51. DOI 10.1016/j.fm.2015.12.005. [6] Cloninger L. 2018. „Alcohol Determination of Malt-Based Beverages by Rapid Distillation.” Journal of the American Society of Brewing Chemists 76 (1) : 21-23. DOI 10.1080/03610470.2017.1396839. [7] „Happy International Beer Day!” 2020. https://ec.europa.eu/eurostat/en/web/products-eurostat-news/-/EDN-20200807-1. [8] Ivanov K., I. Petelkov, V. Shopska, R. Denkova, V. Gochev, G. Kostov. 2016. „Investigation of Mashing Regimes for Low-Alcohol Beer Production.” Journal of the Institute of Brewing 122 (3) : 508-16. DOI 10.1002/jib.351. [9] Jackowski M., A. Trusek. 2018. „Non-Alcoholic Beer Production-an Overview.” Polish Journal of Chemical Technology 20 (4). DOI 10.2478/pjct-2018-0051. [10] Kreisz S. 2009. „Malting.” W Handbook of Brewing Processes, Technology, Markets, 147-64. Weinheim: WILEY-VCH. [11] Lehnert R., P. Novák, F. Macieira, M. Kuřec, J.A. Teixeira, T. Brányik. 2009. „Optimisation of Lab-Scale Continuous Alcohol-Free Beer Production.” Czech Journal of Food Sciences 27 (4) : 267-75. DOI 10.17221/128/2009-cjfs. [12] Lewis M., T. Young. 2001. Piwowarstwo. Warszawa: Wydawnictwo Naukowe PWN S.A. [13] Mallet J. 2014. Malt A Practical Guide from Field to Brewhouse. Boulder: Brewers Publications. [14] Mangindaan D., K. Khoiruddin, I.G. Wenten. 2018. „Beverage Dealcoholization Processes: Past, Present, and Future.” Trends in Food Science and Technology 71 : 36-45. DOI 10.1016/j.tifs.2017.10.018. [15] Mota A., P. Novák, F. Macieira, A.A. Vicente, J.A. Teixeira, D. Šmogrovicová, T. Brányik. 2011. „Formation of Flavor-Active Compounds during Continuous Alcohol-Free Beer Production: The Influence of Yeast Strain, Reactor Configuration, and Carrier Type.” Journal of the American Society of Brewing Chemists 69 (1) : 1-7. DOI 10.1094/ASBCJ-2010-1123-01. [16] Müller M., K. Bellut, J. Tippmann, T. Becker. 2017. „Physical Methods for Dealcoholization of Beverage Matrices and Their Impact on Quality Attributes.” ChemBioEng Reviews 4 (5) : 310-326. DOI 10.1002/cben.201700010. [17] Muller R. 1991. „The Effects of Mashing Temperature and Mash Thickness on Wort Carbohydrate Composition.” Journal of the Institute of Brewing 97 (2) : 85-92. DOI 10.1002/j.2050-0416.1991.tb01055.x. [18] Olmo Á.D., C.A. Blanco, L. Palacio, P. Prádanos, A. Hernández. 2014. „Pervaporation Methodology for Improving Alcohol-Free Beer Quality through Aroma Recovery.” Journal of Food Engineering 133 : 1-8. DOI 10.1016/j.jfoodeng.2014.02.014. [19] Tgarguifa A., S. Abderafi, T. Bounahmidi. 2018. „Energy Efficiency Improvement of a Bioethanol Distillery, by Replacing a Rectifying Column with a Pervaporation Unit.” Renewable Energy 122 : 239-50. DOI 10.1016/j.renene.2018.01.112. [20] The Brewers of Europe. 2020. „European Beer Trends - Statistics Report | 2019 Edition.” European Beer Trends, 36. [21] The Brewers of Europe. 2021. “European Beer Trends - Statistics Report | 2020 Edition.” European Beer Trends, 1-36. https://brewersofeurope.org/uploads/mycms-files/documents/publications/2020/european-beer-trends-2020.pdf.
Treść płatna
Jeśli masz wykupiony/przyznany dostęp -
zaloguj się
.
Skorzystaj z naszych propozycji zakupu!
Publikacja
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY- e-publikacja (pdf) z zeszytu 2021-8 , nr katalogowy 133096
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
10.00 zł
Do koszyka
Zeszyt
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY- e-zeszyt (pdf) 2021-8
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
30.00 zł
Do koszyka
Prenumerata
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - prenumerata cyfrowa
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
330.00 zł
Do koszyka
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - papierowa prenumerata roczna + wysyłka
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - papierowa prenumerata roczna
432.00 zł brutto
400.00 zł netto
32.00 zł VAT
(stawka VAT 8%)
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - pakowanie i wysyłka
42.00 zł brutto
34.15 zł netto
7.85 zł VAT
(stawka VAT 23%)
474.00 zł
Do koszyka
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - PAKIET prenumerata PLUS
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - PAKIET prenumerata PLUS (Prenumerata papierowa + dostęp do portalu sigma-not.pl + e-prenumerata)
498.00 zł brutto
461.11 zł netto
36.89 zł VAT
(stawka VAT 8%)
498.00 zł
Do koszyka
Zeszyt
2021-8
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH