Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AURA
AUTO MOTO SERWIS
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
GAZETA CUKROWNICZA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ODZIEŻ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
Menu
Menu
Menu
Prenumerata
Prenumerata
Publikacje
Publikacje
Drukarnia
Drukarnia
Kolportaż
Kolportaż
Reklama
Reklama
O nas
O nas
ui-button
Twój Koszyk
Twój koszyk jest pusty.
Niezalogowany
Niezalogowany
Zaloguj się
Zarejestruj się
Reset hasła
Baza publikacji
Formularz wyszukiwania
Szukany tekst
Szukaj tylko w tych wybranych czasopismach
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
Wyszukaj
Zobacz przykłady zapytań
title:węgiel
title:"węgiel kamienny"
title:"węgiel kamienny" AND issueYear:2020
authorDesc:"Grzegorz Ojczyk"
authorDesc:"Grzegorz Ojczyk" AND issueYear:2020
abstract:"problemy jakości"
keywords:"węgiel kamienny" AND issueYear:2020
titleAlias:quality
keywordsAlias:"hard coal"
abstractAlias:"food quality"
keywordsAlias:"thermal resistance" AND issueYear:2020
Wynik wyszukiwania
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA 2008-11
Badania mikrobiologiczne w procesie fermentacji metanowej
Paweł Choromański
Maria Łebkowska
nr katalogowy: 39122
AURA 2022-3
Wpływ biogazowni rolniczych na rozwój nowoczesnego, zrównoważonego rolnictwa
Wacław ROMANIUK
Kinga BOREK
nr katalogowy: 136701
10.15199/2.2022.3.3
biogazownia rolnicza
energia cieplona
energia elektryczna
substraty do fermentacji
poferment
ocena ekonomiczna
ocena energetyczna
agricultural biogas plant
thermal energy
electricity
substrates for fermentation
digestate
economic evaluation
energy evaluation energetic evaluation
AURA 2022-3
Wpływ biogazowni rolniczych na rozwój nowoczesnego, zrównoważonego rolnictwa
Wacław ROMANIUK
Kinga BOREK
nr katalogowy: 136701
10.15199/2.2022.3.3
biogazownia rolnicza
energia cieplona
energia elektryczna
substraty do fermentacji
poferment
ocena ekonomiczna
ocena energetyczna
agricultural biogas plant
thermal energy
electricity
substrates for fermentation
digestate
economic evaluation
energy evaluation energetic evaluation
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2013-7
Utilization of distillery wastes by anaerobic digestion. Zagospodarowanie odpadów z przemysłu gorzelniczego w procesach fermentacji beztlenowej
Józef Szlachta
Małgorzata Fugol
Hubert Prask
nr katalogowy: 77828
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2014-9
Effect of methane fermentation on the hygienization of liquid manure intended for agricultural purposes Wpływ fermentacji metanowej na higienizację gnojowicy przeznaczonej do celów nawozowych
Justyna Bauza-Kaszewska
Zbigniew Paluszak
Halina Olszewska
nr katalogowy: 86581
10.12916/przemchem.2014.1644
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2014-3
Application of fermentation processes in biorefineries Wykorzystanie procesów fermentacyjnych w systemach biorafineryjnych
Piotr Oleśkowicz-Popiel
Ewelina Jankowska
nr katalogowy: 82930
10.12916/przemchem.2014.351
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA 2012-8-9
Recykling
Zygmunt Jazukiewicz
nr katalogowy: 67173
AURA 2021-2
Jak rozpocząć budowę biogazowni rolniczej – dobór elementów
Kinga BOREK
Kamil ROMAN
Jan BARWICKI
nr katalogowy: 130600
10.15199/2.2021.2.1
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA 2015-4
Pozyskiwanie biogazu w mikroskali
Sebastian Englart
nr katalogowy: 90630
10.15199/17.2015.4.1
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 1987-6
Z PRASY ZAGRANICZNEJ
nr katalogowy: 107885
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 1993-11
Badania nad zastosowaniem estrów kwasów fenoksyalkilokarboksylowych do syntezy 1,3-butano- i 1,3-pentanodionów
ANDRZEJ TIPPE
ZDZISŁAW EJMOCKI
nr katalogowy: 42673
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2023-6
Mikrobiogazownie rolnicze – to prostsze niż się wydaje
Julia Hartman
Natalia Aleksiejuk
nr katalogowy: 143824
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA 2018-10
Badania składu gazu fermentacyjnego pochodzącego z różnych źródeł metanizacji ścieków, odpadów i osadów ściekowych
Krzysztof Iskra
Joanna Głodek
Łukasz Krawczyk
Dominika Wierzbicka
nr katalogowy: 116638
10.15199/17.2018.10.7
biogaz
osady ściekowe
wartość opałowa
metan
paliwo
biogas
sewage sludge
calorific value
methane
fuel
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY 2015-7-8
Możliwości wykorzystania szczepów bakterii fermentacji mlekowej w utrwalaniu i pakowaniu minimalnie przetworzonych produktów owocowych i warzywnych
Aleksandra Ołdak
Danuta Kołożyn-Krajewska
nr katalogowy: 93092
10.15199/64.2015.7-8.6
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA 2021-7-8
Wpływ kofermentacji substratów rolniczych na produkcję biogazu oraz skład odcieków z odwadniania pofermentu
Anna Wilińska-Lisowska
Krzysztof Czerwionka
nr katalogowy: 133035
10.15199/17.2021.7–8.5
biogazownia
frakcje azotu organicznego
DON
CON
kofermentacja
fermentacja metanowa
biogas plant
organic nitrogen fractions
DON
CON
co-digestion
methane fermentation
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY 2012-1
Bakterie fermentacji mlekowej - zagrożenie w przemyśle owocowo-warzywnym
Jan Iciek
Edyta Chmal-Fudali
Aneta Antczak
nr katalogowy: 65496
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2003-8-9-2
Energetyczne i ekonomiczne aspekty ekstrakcyjnej fermentacji etanolowej
KRZYSZTOF WŁODZIMIERZ SZEWCZYK
REMIGIUS ZAUTSEN
nr katalogowy: 28810
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY 2010-2
Inhibitory fermentacji etanolowej w winiarstwie
Paweł Sroka
Urszula Błaszczyk
nr katalogowy: 50136
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY 2015-11-12
Żywotność drożdży a proces fermentacji piwa
Dorota Michałowska
nr katalogowy: 95659
10.15199/64.2015.11-12.4
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY 2010-3
Dynamika i efekty końcowe fermentacji stężonych (HG i VHG) brzeczek piwowarskich
Paweł Zarychta
Ewelina Dziuba
Joanna Chmielewska
Barbara Foszczyńska
nr katalogowy: 50725
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY 2018-7
Związki powstające w czasie fermentacji winiarskiej
Sylwia Bonin
nr katalogowy: 115055
10.15199/64.2018.7.3
produkty uboczne
jakość
wino
fermrntowane produkty winiarskie
by-products
quality
wine
fermented wine products
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY 2024-2
XXI Szkoła Technologii Fermentacji 2024 zaprasza!
Maria Joanna Przegalińska
nr katalogowy: 148463
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2005-11
Kierunki badań nad wykorzystaniem biomasy do otrzymywania wodoru
Krzysztof Urbaniec
Robert Grabarczyk
nr katalogowy: 14456
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY 2009-7
Szmaragdowe oolongi z Formozy
RENATA ZAWADZKA-BEN DOR
nr katalogowy: 45000
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY 2019-1-2
Refermentacja piwa w butelkach - niedoceniana technologia z wielkim potencjałem
Edyta Kordialik-Bogacka
nr katalogowy: 118721
10.15199/64.2019.1-2.3
refermentacja
wtórna fermentacja
piwo
fermentacja w butelkach
refermentation
secondary fermentation
beer
fermentation in bottles
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY 2004-5
Spowalnianie i odraczanie fermentacji ciasta - rozmowa z Yves'em Musialowskim
Henryk Piesiewicz
Magdalena Mart
nr katalogowy: 4885
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY 2011-5
Wpływ pierwiastków magnezu i wapnia na proces fermentacji winiarskiej
Sylwia Bonin
Małgorzata Stanisławczyk
nr katalogowy: 60284
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY 2024-8
Domowy cydr – sekrety fermentacji
Jacek Paprocki
nr katalogowy: 149866
GAZETA CUKROWNICZA 2005-5
Badania porównawcze fermentacji metanowej ścieków cukrowniczych w warunkach mezofilowych i termofilowych
K. Gozdek
nr katalogowy: 9405
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA 2009-7-8
Wpływ dezintegracji chemiczno-termicznej na produkcję lotnych kwasów tłuszczowych z osadów nadmiernych
Sylwia Myszograj
nr katalogowy: 45667
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA 2013-1
Ocena potencjału energetycznego frakcji organicznej odpadów komunalnych poddanej procesowi fermentacji metanowej
Robert Sidełko
Krzysztof Seweryn
nr katalogowy: 73711
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2015-10
Bakterie fermentacji mlekowej w przemyśle spożywczym
Anna Mikołajczuk-Szczyrba
Izabella Młynarczyk
Anna Goncerzewicz
Anna Misiewicz
nr katalogowy: 94286
10.15199/65.2015.10.5
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY 2006-7-8
Technologia i marketing piwa - XI Szkoła Technologii Fermentacji w Łodzi
A. Brudzyński
nr katalogowy: 20565
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY 2015-5
Kwas piekarski w produkcji pieczywa
Elżbieta Słowik
nr katalogowy: 90798
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY 2023-3
Czy pieczywo jest dobrym źródłem naturalnych składników mineralnych?
Krystyna Jarosz
nr katalogowy: 142138
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY 2013-1
Zastosowanie bakterii fermentacji mlekowej jako kultur starterowych w kiszeniu warzyw
Katarzyna Piasecka-Jóźwiak
Beata Chabłowska
Joanna Rozmierska
nr katalogowy: 74023
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY 2008-6
Historia piwa
Jakub Marczak
nr katalogowy: 36237
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2003-8-9-2
Energetyczne wykorzystanie osadów ściekowych i odpadów z gospodarstw domowych w procesie fermentacji metanowej
PIOTR SOSNOWSKI
STANISŁAW LEDAKOWICZ
nr katalogowy: 28807
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY 2010-2
Kontrola procesu produkcji i ocena jakości pieczywa
Magdalena Kot
nr katalogowy: 49803
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY 2009-7-8
XIV Szkoła Technologii Fermentacji Technika i technologia w nowoczesnym browarnictwie (2)
Krzysztof Baranowski
nr katalogowy: 46194
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY 2008-7
Technologia gwarantująca najwyższą jakość pieczywa
Elżbieta Słowik
nr katalogowy: 36579
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 1990-10
Koncepcja ekstrakcyjnej fermentacji butanolowo-acetonowej
WINFRIED HARTMEIER
nr katalogowy: 107148
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY 2011-9
Badania nad fermentacją alkoholową skojarzonej kultury drożdży
Antoni Miecznikowski
Krystyna Zielińska
nr katalogowy: 62808
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2012-2
Wybrane zgłoszenia patentowe z dziedziny chemii
nr katalogowy: 65836
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2023-6
Mikrobiogazownie rolnicze – to prostsze niż się wydaje
Julia Hartman
Natalia Aleksiejuk
nr katalogowy: 143824
AURA 2013-5
WIADOMOŚCI Z INTERNETU
Adam WIECZOREK
nr katalogowy: 76535
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY 2016-10
Właściwości fermentacyjne mąki, jako element wartości wypiekowej
Tomasz Piechowiak
nr katalogowy: 101134
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY 2016-3
Wykorzystanie drożdży Saccharomyces cerevisiae w zabezpieczaniu procesów fermentacyjnych
Izabela Podgórska
Ewa Solarska
nr katalogowy: 97394
10.15199/64.2016.3.6
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY 2014-11-12
Wpływ wybranych aktywatorów mineralnych na fermentację alkoholową buraków cukrowych i jakość uzyskiwanego destylatu rolniczego (cz. I)
Katarzyna Kotarska
Wojciech Dziemianowicz
nr katalogowy: 88508
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY 2016-3
XVIII Szkoła Technologii Fermentacji zaprasza!
nr katalogowy: 97388
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY 2013-1
Spowolniony rozrost = pieczywo pachnące i smaczne
Henryk Piesiewicz
nr katalogowy: 73298
MATERIAŁY BUDOWLANE 2018-12
Nieudana nowatorska konstrukcja komory fermentacji osadów w oczyszczalni ścieków
Adam Podhorecki
Magdalena Lachowicz
Magdalena Sosnowska
nr katalogowy: 117783
10.15199/33.2018.12.22
Zamknięta Wydzielona Komora Fermentacji (WKFz)
stalowy płaszcz komory
powłoka ze szkła kobaltowego
korozja chemiczna.
Closed Separate Sludge Digester
steel construction of the chamber
coatingmade of cobalt glass
chemical corrosion.
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY 2016-7-8
Fermentacja metanowa wywaru gorzelniczego oraz charakterystyka płynięcia wywaru oraz osadu pofermentacyjnego. Cz. 1
Katarzyna Kotarska
Wojciech Dziemianowicz
Anna Świerczyńska
nr katalogowy: 100334
10.15199/64.2016.7-8.6
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY 2009-6
XIV Szkoła Technologii Fermentacji - Technika i technologia w nowoczesnym browarnictwie (1)
Krzysztof Baranowski
nr katalogowy: 45303
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY 2005-7
X Szkota Technologii Fermentacji
A. Brudzyński
nr katalogowy: 14624
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY 2005-6
Plazmolizaty drożdżowe jako stymulatory fermentacji winiarskiej
E. Pogorzelski
M. Kobus
A. Wilkowska
nr katalogowy: 14618
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2024-6
Znaczenie sztucznej inteligencji we wspomaganiu procesu beztlenowej fermentacji odpadów kuchennych zawierających bioplastiki
Ryszard Arendt
Andrzej Kopczyński
Jan Hupka
Aleksandra Grabowiec
nr katalogowy: 149193
10.15199/62.2024.6.6
sztuczna inteligencja
system ekspercki
proces fermentacji metanowej
produkcja biogazu
biogazownia
zagospodarowanie odpadów kuchennych
artificial intelligence
expert system
anaerobic digestion
biogas production
biogas plant
kitchen waste management
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA 2012-4
Biogaz dla rolników
nr katalogowy: 65905
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2020-6
Wpływ parametrów fermentacji ciasta na cechy fizyczne pieczywa pszennego
Marianna Raczyk
Aleksandra Wolińska
nr katalogowy: 129585
fermentacja ciasta
mąka pszenna
wydajność ciasta
tekstura miękiszu
dough fermentation
wheat flour
dough performance
crumb texture
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2020-6
Wpływ parametrów fermentacji ciasta na cechy fizyczne pieczywa pszennego
Marianna Raczyk
Aleksandra Wolińska
nr katalogowy: 129585
fermentacja ciasta
mąka pszenna
wydajność ciasta
tekstura miękiszu
dough fermentation
wheat flour
dough performance
crumb texture
CHŁODNICTWO 2006-10
Wpływ szybkości zamrażania na przeżywalność skojarzonych populacji bakterii fermentacji mlekowej i drożdży
PIOTR DZIUGAN
MARCIN DZIOMDZIORA
nr katalogowy: 21418
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY 2005-12
Kierowanie procesem fermentacji i kształtowanie smaku chleba
Elżbieta Staszewska
Henryk Piesiewicz
nr katalogowy: 12876
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY 2010-5
Wykorzystanie nietypowych surowców i odpadów spożywczych w gorzelnictwie rolniczym (cz. II*)
Bogusław Czupryński
Katarzyna Kotarska
Grzegorz Kłosowski
Bogdan Sieliwanowicz
nr katalogowy: 51973
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY 2005-11
Wpływ warunków fermentacji zacierów śliwkowych na powstawanie karbaminianu etylu (1)
M. Balcerek
J. S. Szopa
nr katalogowy: 14708
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY 2005-12
Wpływ warunków fermentacji zacierów śliwkowych na powstawanie karbaminianu etylu (2)
M. Balcerek
J. S. Szopa
nr katalogowy: 14722
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY 2022-2
XX Szkoła Technologii Fermentacji 2022 zaprasza! Rozmowa z organizatorem SzTF dr. hab. inż. Aleksandrem Poredą, prof. UR w Krakowie
nr katalogowy: 137295
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY 2022-2
XX Szkoła Technologii Fermentacji 2022 zaprasza! Rozmowa z organizatorem SzTF dr. hab. inż. Aleksandrem Poredą, prof. UR w Krakowie
nr katalogowy: 137295
GOSPODARKA MIĘSNA 2023-1
MIKROBIOLOGICZNE PSUCIE SIĘ ŻYWNOŚCI
Antoni Gibowicz
Robert Palka
nr katalogowy: 141559
POLISH TECHNICAL REVIEW 2021-4
CONSTRUCTIONAL AND TECHNICAL INFRASTRUCTURE OF BIOGAS PRODUCTION
Kinga BOREK
Wacław ROMANIUK
nr katalogowy: 135285
10.15199/180.2021.4.3
substrates
methane fermentation
biogas
solar collector
biogas desulphurization device
tank for biogas storager
substraty
fermentacja metanowa
biogaz
kolektor słoneczny
urządzenie do odsiarczania biogazu
zbiornik do magazynowania biogazu
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY 2017-3
Wyższe alkohole w piwie
Krzysztof Kucharczyk
Tadeusz Tuszyński
nr katalogowy: 104717
10.15199/64.2017.3.5
OPAKOWANIE 2024-11
Innowacyjne wykańczanie w macie na maszynach Gallus
nr katalogowy: 151671
CHŁODNICTWO 2006-8
Wpływ warunków środowiskowych na przeżywalność bakterii fermentacji mlekowej i drożdży podczas zamrażania
PIOTR DZIUGAN
MARCIN DZIOMDZIORA
RENATA BOJANOWSKA
nr katalogowy: 16082
GAZETA CUKROWNICZA 2009-11-12
Możliwości wytwarzania biogazu w procesie fermentacji metanowej wysłodków buraczanych Część 1. Fermentacja statyczna wysłodków buraczanych
Bożenna Połeć
Krzysztof Gozdek
Andrzej Baryga
Tomasz Szymański
nr katalogowy: 48673
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY 2014-1
"Stabilność piwa wyzwaniem dla browarnictwa XXI wieku"
nr katalogowy: 82250
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY 2012-7-8
Zakład Technologii Fermentacji
nr katalogowy: 70388
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY 2013-5-6
Rola bakterii fermentacji jabłkowo-mlekowej w winiarstwie
Sylwia Bonin
Marika Bielawska
nr katalogowy: 77523
AURA 2011-5
Wykorzystanie osadów ściekowych do produkcji biogazu
Joanna WILK
nr katalogowy: 59712
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY 2023-2
Hop creep – mechanizm zjawiska i czynniki wpływające na jego przebieg
Olga Hrabia
Aleksander Poreda
nr katalogowy: 142852
10.15199/64.2023.2.7
hop creep
piwo
chmielenie na zimno
wtórna fermentacja
hop creep
beer
dry hopping
secondary fermentation
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY 2023-2
Hop creep – mechanizm zjawiska i czynniki wpływające na jego przebieg
Olga Hrabia
Aleksander Poreda
nr katalogowy: 142852
10.15199/64.2023.2.7
hop creep
piwo
chmielenie na zimno
wtórna fermentacja
hop creep
beer
dry hopping
secondary fermentation
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2024-2
SGGW rozwija naturalne sposoby konserwowania żywności
nr katalogowy: 147267
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY 2005-5
Wpływ pantotenianu wapnia z tiaminą oraz wybranych związków mineralnych na przebieg fermentacji alkoholowej żytnich zacierów(2)
K. Kotarska
B. Czupryń
nr katalogowy: 14591
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY 2005-4
Wpływ pantotenianu wapnia z tiaminą oraz wybranych związków mineralnych na przebieg fermentacji alkoholowej żytnich zacierów(1)
K
Kotarska
B. Czupryń
nr katalogowy: 14568
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY 2012-3
XVI Szkoła Technologii Fermentacji KRAKÓW - KOCIERZ, 19-21 kwietnia 2012
nr katalogowy: 67230
OPAKOWANIE 2010-10
Folie NatureFlex z certyfikatem CarbonNeutral wspierają wdrażanie procesu fermentacji beztlenowej
nr katalogowy: 54769
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA 2017-3
Wpływ procesu dezintegracji osadów ściekowych na efektywność procesu fermentacji metanowej – przegląd literaturowy
Agnieszka Garlicka
Monika Żubrowska-Sudoł
nr katalogowy: 104523
10.15199/17.2017.3.6
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY 2018-3
Siarczek dimetylu (DMS) w piwie - od surowca do produktu gotowego. Cz. 3
Agnieszka Salamon
nr katalogowy: 112838
10.15199/64.2018.3.1
DMS
piwo
DMSO
fermentacja
drożdże
skład brzeczki
DMS
beer
DMSO
fermentation
yeast
composition of wort
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY 2012-10
Rola drożdży w kształtowaniu walorów organoleptycznych i zdrowotnych wina
Alina Kunicka-Styczyńska
nr katalogowy: 72044
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 1990-8
Fermentacja z mikrofiltracją
ANDRZEJ B. JARZĘBSKI
JANUSZ J. MALINOWSKI
nr katalogowy: 107116
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY 2014-4
Kwasy organiczne w cydrach jabłkowych. cz. I
Iwona Ścibisz
Sylwia Bonin
Marta Mitek
Małgorzata Ziarno
Dorota Zaręba
nr katalogowy: 83797
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY 2010-5
Przyspieszanie niektórych procesów technologicznych w winiarstwie a jakość wina
Agnieszka Wilkowska
Dorota Piatka
Eugeniusz Pogorzelski
nr katalogowy: 51964
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2013-5
Use of the potato industry waste for anaerobic digestion. Zagospodarowanie odpadów z przemysłu ziemniaczanego w procesie fermentacji beztlenowej
Małgorzata Fugol
Józef Szlachta
nr katalogowy: 76891
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY 2022-2
XX Szkoła Technologii Fermentacji 2022 zaprasza! Rozmowa z organizatorem SzTF dr. hab. inż. Aleksandrem Poredą, prof. UR w Krakowie
nr katalogowy: 137295
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY 2010-8
Żur na bazie kultur starterowych drogą do sukcesu
nr katalogowy: 53352
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA 2014-8
Analiza zmian stężenia WWA podczas fermentacji osadów ze ścieków przemysłowych
Bartłomiej Macherzyński
Maria Włodarczyk-Makuła
Marta Janosz-Rajczyk
nr katalogowy: 86164
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY 2017-7
Krzyżówki drożdży browarniczych 1. Historia, stan obecny i perspektywy
Joanna Harasym
Tomasz Podeszwa
Ludmiła Bogacz-Radomska
nr katalogowy: 108399
krzyżówki międzygatunkowe
drożdże browarnicze
Saccharomyces cerevisiae
Saccharomyces eubayanus
Interspecific hybrid
brewer's yeast
Saccharomyces cerevisiae
Saccharomyces eubayanus
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY 2007-5
"Piwowarstwo polskie w Unii Europejskiej" - XII Szkoła Technologii Fermentacji (1)
Krzysztof Baranowski
nr katalogowy: 26237
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY 2007-2
Ocena jakości mąki - przegląd najczęściej stosowanych metod badania mąki (część 3)
Elżbieta Słowik
nr katalogowy: 23757
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2018-12
Wpływ procesu detoksykacji na efektywność butanolowej fermentacji słomy pszennej
Katarzyna Kotarska
Wojciech Dziemianowicz
Anna Świerczyńska
nr katalogowy: 117913
10.15199/62.2018.12.37
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY 2018-8
Ukierunkowany wzrost jakości produktów poprzez systemy chłodnicze
nr katalogowy: 115184
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2016-10
Mleczne napoje fermentowane właściwości prozdrowotne
Aneta Brodziak
Jolanta Król
nr katalogowy: 101717
10.15199/65.2016.10.4
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY 2018-3
XIX Szkoła Technologii Fermentacji z licznymi atrakcjami
nr katalogowy: 112842
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2024-6
Znaczenie sztucznej inteligencji we wspomaganiu procesu beztlenowej fermentacji odpadów kuchennych zawierających bioplastiki
Ryszard Arendt
Andrzej Kopczyński
Jan Hupka
Aleksandra Grabowiec
nr katalogowy: 149193
10.15199/62.2024.6.6
sztuczna inteligencja
system ekspercki
proces fermentacji metanowej
produkcja biogazu
biogazownia
zagospodarowanie odpadów kuchennych
artificial intelligence
expert system
anaerobic digestion
biogas production
biogas plant
kitchen waste management
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2015-5
Bakterie propionowe użyteczne w przemyśle spożywczym
Kamil Piwowarek
Edyta Lipińska
nr katalogowy: 91370
10.15199/65.2015.5.4
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY 2018-8-9
XIX Szkoła Technologii Fermentacji
Edyta Kordialik-Bogacka
nr katalogowy: 116199
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY 2008-6
XIII Szkoła Technologii Fermentacji widziana okiem uczestnika
Andrzej Brudzyński
nr katalogowy: 36234
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY 2010-4
Skąd się w piwie wzięły drożdże?
Zbigniew Jarząbek
Jakub Marczak
Bartłomiej Marczewski
nr katalogowy: 51279
GAZETA CUKROWNICZA 2011-4
Możliwości wytwarzania biogazu w procesie fermentacji metanowej wysłodków buraczanych Część III: Fermentacja ciągła wysłodków buraczanych
Bożenna Połeć
Andrzej Baryga
Tomasz Szymański
nr katalogowy: 61683
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY 2018-4
Piekarzu, czy wiesz, że... w społeczeństwie od kilku lat trwa ostry spór na temat spożycia pieczywa?
Krystyna Jarosz
nr katalogowy: 113030
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2013-11
Suszenie biomasy
nr katalogowy: 80311
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY 2019-1-2
Kombucha - aspekty praktyczne i rynkowe
Mariusz Jakubowski
nr katalogowy: 118722
GOSPODARKA MIĘSNA 2024-4
Bakterie fermentacji mlekowej – tradycyjne i nowe kierunki wykorzystania w przetwórstwie mięsa
Elżbieta HAĆ-SZYMAŃCZUK
Edyta LIPIŃSKA
Aneta CEGIEŁKA
Kamil PIWOWAREK
nr katalogowy: 148325
bakterie fermentacji mlekowej
mięsne produkty fermentowane
bakteriocyny
biokonserwowanie
lactic acid bacteria
fermented meat products
bacteriocins
biopreservation
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2006-8-9
Produkcja metanu z surowców roślinnych
Krzysztof W. Szewczyk
nr katalogowy: 20366
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2005-11
Kultury starterowe w przetwórstwie żywności pochodzenia roślinnego
M. Ziarno
nr katalogowy: 14940
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA 2009-7-8
Przebieg procesu hydrolizy w stabilizacji beztlenowej osadów ściekowych
January Bień
Iwona Zawieja
Małgorzata Worwąg
nr katalogowy: 45668
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY 2009-6
"Polska Wódka produktem najwyższej jakości" - warsztaty szkoleniowe PPS
nr katalogowy: 45305
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY 2009-3
Czas na herbatę
Dorota Czerwińska
nr katalogowy: 42269
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2012-2
Czynniki obniżające jakość pieczywa - część I
Tomasz Borowy
Mariusz S. Kubiak
nr katalogowy: 65582
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2019-10
Wykorzystanie bakterii fermentacji propionowej w produkcji mleczarskiej
Małgorzata Ziarno
Dorota Zaręba
nr katalogowy: 123063
10.15199/65.2019.10.2
Propionibacterium
serowarstwo
cyjanokobalamina
bioutrwalanie
Propionibacterium
cheese making
cyanocobalamin
biopreservation
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY 2015-1
Wpływ wybranych aktywatorów mineralnych na fermentację alkoholową buraków cukrowych i jakość uzyskiwanego destylatu rolniczego (cz. II)
Katarzyna Kotarska
Wojciech Dziemianowicz
nr katalogowy: 89218
10.15199/64.2015.1.2
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2013-12
Ocena ekstensograficzna ziarna pszenicy i mąki pszennej
Sylwia Stępniewska
nr katalogowy: 81091
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA 2009-3
PORADNIK Wino dla inżyniera
winny maniak
nr katalogowy: 41558
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2011-6
Gatunki piwa i kryteria oceny sensorycznej
Maciej Chołdrych
nr katalogowy: 60535
GAZETA CUKROWNICZA 2010-5
Możliwości wytwarzania biogazu w procesie fermentacji metanowej wysłodków buraczanych Część II: Fermentacja półciągła wysłodków buraczanych
Bożenna Połeć
Andrzej Baryga
Tomasz Szymański
Wanda Wołyńska
Andrzej Toboła
nr katalogowy: 54629
GAZETA CUKROWNICZA 2005-6
Efektywność działania reaktora beztlenowego w warunkach wysokich obciążeń hudraulicznych i ładunkiem zanieczyszczeń
K. Gozdek
nr katalogowy: 9413
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY 2016-2
Funkcjonalny i pokrzepiający napój kombucza - technologia otrzymywania oraz jakość sensoryczna i właściwości fizykochemiczne
Bożena Waszkiewicz-Robak
Elżbieta Biller
Klaudia Kulik
Magdalena Częścik
nr katalogowy: 96862
10.15199/64.2016.2.5
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2022-9
Jakość biogazu z przetwarzania osadów ściekowych w procesie termicznej hydrolizy i fermentacji. Analiza siloksanów
Jakub Mukawa
Tadeusz Rzepecki
Tadeusz Pająk
nr katalogowy: 139559
10.15199/62.2022.9.15
biogaz
oczyszczanie ścieków
hydroliza termiczna
związki krzemoorganiczne
biogas
wastewater treatment
thermal hydrolysis
organosilicon compounds
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2022-9
Jakość biogazu z przetwarzania osadów ściekowych w procesie termicznej hydrolizy i fermentacji. Analiza siloksanów
Jakub Mukawa
Tadeusz Rzepecki
Tadeusz Pająk
nr katalogowy: 139559
10.15199/62.2022.9.15
biogaz
oczyszczanie ścieków
hydroliza termiczna
związki krzemoorganiczne
biogas
wastewater treatment
thermal hydrolysis
organosilicon compounds
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2022-9
Jakość biogazu z przetwarzania osadów ściekowych w procesie termicznej hydrolizy i fermentacji. Analiza siloksanów
Jakub Mukawa
Tadeusz Rzepecki
Tadeusz Pająk
nr katalogowy: 139559
10.15199/62.2022.9.15
biogaz
oczyszczanie ścieków
hydroliza termiczna
związki krzemoorganiczne
biogas
wastewater treatment
thermal hydrolysis
organosilicon compounds
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY 2024-3
XXI Szkoła Technologii Fermentacji 2024 21th School of Fermentation Technology
nr katalogowy: 149343
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA 2014-4
Dezintegracja osadów nadmiernych do wspomagania procesu fermentacji metanowej - teoria a praktyka
Ewa Zielewicz
nr katalogowy: 83536
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY 2012-7-8
Uczta jogurtowa
Dorota Czerwińska
nr katalogowy: 69662
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY 2015-6
Jakość kwasu i kształtujące ją czynniki
Elżbieta Słowik
nr katalogowy: 91490
AURA 2021-2
Gnojowica świńska – wartościowy substrat do produkcji biogazu rolniczego
Grzegorz WAŁOWSKI
nr katalogowy: 130601
10.15199/2.2021.2.2
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2009-5
Mikrobiologiczna enancjoselektywna redukcja acetylowych pochodnych pirydyny
TOMASZ JANECZKO
JADWIGA DMOCHOWSKA-GŁADYSZ
EDYTA KOSTRZEWA-SUSŁOW
nr katalogowy: 49050
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY 2011-7-8
Produkcja biogazu ze ścieków/odpadów wysoko obciążonych Zastosowanie innowacyjnego membranowego reaktora beztlenowego MEMTHANE na przykładzie wywaru gorzelnianego
Bogusław Buczak
nr katalogowy: 61792
GOSPODARKA MIĘSNA 2019-7
Współczesne możliwości zastosowania probiotyków w przemyśle mięsnym
Michał Gośliński
Dariusz Nowak
nr katalogowy: 121376
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY 2006-4
Zasady i metody dobrej fermentacji ciast na pieczywo chlebowe (cz.II)
Jerzy Kownacki
nr katalogowy: 19168
GAZETA CUKROWNICZA 2012-1
TECHNOLOGIA BEZTLENOWA JAKO ŹRÓDŁO ENERGII ODNAWIALNEJ W CUKROWNI
Krzysztof Gozdek
Bolesław Heichman
nr katalogowy: 65654
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY 2021-6
Piwa kwaśne – charakterystyka i technologia produkcji
Joanna Kawa-Rygielska
Kinga Adamenko
Adam Głowacki
Justyna Paszkot
nr katalogowy: 135242
10.15199/64.2021.6.2
piwowarstwo
technologia fermentacji
piwa kwaśne
niekonwencjonalne mikroorganizmy
brewing
fermentation technology
sour beer
unconventional microorganisms
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY 2021-6
Piwa kwaśne – charakterystyka i technologia produkcji
Joanna Kawa-Rygielska
Kinga Adamenko
Adam Głowacki
Justyna Paszkot
nr katalogowy: 135242
10.15199/64.2021.6.2
piwowarstwo
technologia fermentacji
piwa kwaśne
niekonwencjonalne mikroorganizmy
brewing
fermentation technology
sour beer
unconventional microorganisms
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY 2021-6
Piwa kwaśne – charakterystyka i technologia produkcji
Joanna Kawa-Rygielska
Kinga Adamenko
Adam Głowacki
Justyna Paszkot
nr katalogowy: 135242
10.15199/64.2021.6.2
piwowarstwo
technologia fermentacji
piwa kwaśne
niekonwencjonalne mikroorganizmy
brewing
fermentation technology
sour beer
unconventional microorganisms
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY 2011-10-11
Trwałość bez konserwantów
Dorota Czerwińska
nr katalogowy: 63444
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA 2015-10
Biogazownie dla odpadów komunalnych Część II. Charakterystyka wsadu
Krystyna Lelicińska-Serafin
Urszula Pieniak
nr katalogowy: 94567
10.15199/17.2015.10.5
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY 2015-10
Bakterie kwasu mlekowego - "nowa" mikroflora do fermentacji brzeczki piwnej
Aneta Walczak
Aleksander Poreda
nr katalogowy: 94399
10.15199/64.2015.10.2
AURA 2018-4
Biogazownie rolnicze
Agata PRUSEK
Ryszard TYTKO
nr katalogowy: 113188
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY 2006-12
Biogaz jako źródło energii odnawialnej w Polsce - potencjał produkcyjny, stan obecny oraz perspektywy rozwoju sektora
J. Pawilonis
A. Kupczyk
nr katalogowy: 23135
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY 2004-1
Drożdże winiarskie. Aktywność wzrostowa i fermentacyjna kriotolerancyjnych drożdży winiarskich
D. Kusewicz
E. Rokiciniak
A. Nowak
nr katalogowy: 6710
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY 2018-11
Niekonwencjonalne drożdże w produkcji piwowarskiej
Paweł Satora
nr katalogowy: 116653
10.15199/64.2018.11.1
Słowa kluczowe: drożdże niekonwencjonalne
fermentacja brzeczki
Saccharomyces kudriavzevii
Wickerhamomyces anomalus
unconventional yeasts
wort fermentation
Saccharomyces kudriavzevii
Wickerhamomyces anomalus
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2018-12
Zmiany struktury ligniny osadek kukurydzy pod wpływem fermentacji metanowej
Agata Stachowiak-Wencek
Magdalena Zborowska
Hanna Waliszewska
Bogusława Waliszewska
nr katalogowy: 117906
10.15199/62.2018.12.30
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY 2012-1
Levain - bioaktywny zakwas pszenny
nr katalogowy: 64985
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2016-9
The impact of the raw material composition on fermentation kinetics and the yield of biogas and methane Wpływ składu surowców na kinetykę fermentacji stacjonarnej oraz uzysk biogazu i metanu
Józef Szlachta
Małgorzata Fugol
Hubert Prask
nr katalogowy: 100785
10.15199/62.2016.9.30
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2021-9
Proces współfermentacji osadów ściekowych z osadami z uzdatniania wody. Badania w skali pilotowej
Małgorzata Cimochowicz-Rybicka
Bartosz Łuszczek
Dominika Poproch
Justyna Górka
nr katalogowy: 133315
10.15199/62.2021.9.8
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2021-9
Proces współfermentacji osadów ściekowych z osadami z uzdatniania wody. Badania w skali pilotowej
Małgorzata Cimochowicz-Rybicka
Bartosz Łuszczek
Dominika Poproch
Justyna Górka
nr katalogowy: 133315
10.15199/62.2021.9.8
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2021-9
Proces współfermentacji osadów ściekowych z osadami z uzdatniania wody. Badania w skali pilotowej
Małgorzata Cimochowicz-Rybicka
Bartosz Łuszczek
Dominika Poproch
Justyna Górka
nr katalogowy: 133315
10.15199/62.2021.9.8
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 1988-12
Wysoko obciążone ścieki przemysłowe źródłem biogazu
KRYSTYNA GEMBALA
ANTONI OLESZCZYK
nr katalogowy: 107772
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY 2016-9
Fermentacja metanowa wywaru gorzelniczego oraz charakterystyka płynięcia wywaru oraz osadu pofermentacyjnego. Cz. 2
Katarzyna Kotarska
Wojciech Dziemianowicz
Anna Świerczyńska
nr katalogowy: 101020
10.15199/64.2016.9.5
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA 2016-2
Dezintegracja osadów w kontekście wzrostu produkcji biogazu
Ewa Zielewicz
nr katalogowy: 96709
10.15199/17.2016.2.6
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2015-1
Nowe kierunki rozwoju produkcji piekarskiej
Bohdan Achremowicz
nr katalogowy: 88923
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2024-5
Fermentacja mlekowa w przetwarzaniu i utrwalaniu warzyw, owoców i grzybów
Ewa Jabłońska-Ryś
Patryk Siczek
nr katalogowy: 148665
10.15199/65.2024.5.6
fermentacja mlekowa
kultury starterowe
LAB
kiszone grzyby
lactic fermentation
starter cultures
LAB
fermented mushrooms
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY 2017-3
Zastosowanie chemicznej i enzymatycznej obróbki wstępnej biomasy lignocelulozowej w celu poprawy wydajności procesu fermentacji metanowej. Cz. 2
Katarzyna Kotarska
Anna Świerczyńska
Wojciech Dziemianowicz
nr katalogowy: 104719
10.15199/64.2017.3.6
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY 2016-9
Mikrobiologiczne aspekty produkcji kiszonej kapusty. Cz. 2
Szymon Strnad
Paweł Satora
nr katalogowy: 101021
10.15199/64.2016.9.6
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY 2006-9
Stosowanie niskich dawek granulatów i ekstraktów chmielowych do produkcji klasycznych piw dolnej fermentacji
K. Baranowski
nr katalogowy: 20538
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA 2009-3
Sterowanie biogazownią
nr katalogowy: 44945
CHŁODNICTWO 2009-5
Liofilizacja piekarskiej kultury starterowej
PIOTR DZIUGAN
nr katalogowy: 44587
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY 2023-1
Pomiar kwasowości zakwasów w piekarni
Krystyna Jarosz
nr katalogowy: 141108
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY 2023-1
Pomiar kwasowości zakwasów w piekarni
Krystyna Jarosz
nr katalogowy: 141108
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2022-9
Probiotyczne surowce jako składniki aktywne formulacji kosmetycznych
Anna Łętocha
Małgorzata Miastkowska
Elżbieta Sikora
nr katalogowy: 139555
10.15199/62.2022.9.11
probiotyk
formulacje kosmetyczne
filtrat ekstraktu Lactobacillus
filtrat lizatu fermentacji Lactobacillus
ekstrakt filtratu fermentacji Bacillus
analiza stanu skóry
probiotics
cosmetic formulation
Lactobacillus extract filtrate
Lactobacillus ferment lysate filtrate
Bacillus ferment filtrate extract
skin condition analysis
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2022-9
Probiotyczne surowce jako składniki aktywne formulacji kosmetycznych
Anna Łętocha
Małgorzata Miastkowska
Elżbieta Sikora
nr katalogowy: 139555
10.15199/62.2022.9.11
probiotyk
formulacje kosmetyczne
filtrat ekstraktu Lactobacillus
filtrat lizatu fermentacji Lactobacillus
ekstrakt filtratu fermentacji Bacillus
analiza stanu skóry
probiotics
cosmetic formulation
Lactobacillus extract filtrate
Lactobacillus ferment lysate filtrate
Bacillus ferment filtrate extract
skin condition analysis
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2022-9
Probiotyczne surowce jako składniki aktywne formulacji kosmetycznych
Anna Łętocha
Małgorzata Miastkowska
Elżbieta Sikora
nr katalogowy: 139555
10.15199/62.2022.9.11
probiotyk
formulacje kosmetyczne
filtrat ekstraktu Lactobacillus
filtrat lizatu fermentacji Lactobacillus
ekstrakt filtratu fermentacji Bacillus
analiza stanu skóry
probiotics
cosmetic formulation
Lactobacillus extract filtrate
Lactobacillus ferment lysate filtrate
Bacillus ferment filtrate extract
skin condition analysis
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY 2014-2
Drożdże browarnicze - unikatowy organizm w procesie technologicznym
Alina Kunicka-Styczyńska
nr katalogowy: 82778
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA 2017-2
Wykorzystanie ścieków z toalet chemicznych w procesie fermentacji metanowej kiszonki kukurydzy
Marcin Dębowski
Marcin Zieliński
Mirosław Krzemieniewski
Anna Hajduk
nr katalogowy: 103928
10.15199/17.2017.2.5
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA 2015-3
Ocena efektów dezintegracji hydrodynamicznej osadu nadmiernego w warunkach laboratoryjnych i w pełnej skali technicznej
Jan M. Miodoński
Krzysztof Iskra
Stanisław Miodoński
Ewa Gołdyn
nr katalogowy: 90018
10.15199/17.2015.3.6
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2015-9
Kwas octowy składnik żywności funkcjonalnej
Hubert Antolak
Dorota Kręgiel
nr katalogowy: 93653
10.15199/65.2015.9.8
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY 2007-3
Głos piekarza
nr katalogowy: 24438
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY 2010-11-12
Alkohole wyższe w destylatach rolniczych
Katarzyna Pielech-Przybylska
Maciej Stanisz
Ewelina Sapińska
Maria Balcerek
nr katalogowy: 56540
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2022-5
Modelowanie numeryczne procesu fermentacji ukierunkowanej na produkcję biowodoru
Artur Wodołażski
nr katalogowy: 137687
10.15199/62.2022.5.7
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2022-5
Modelowanie numeryczne procesu fermentacji ukierunkowanej na produkcję biowodoru
Artur Wodołażski
nr katalogowy: 137687
10.15199/62.2022.5.7
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2007-5
Lody probiotyczne - zdrowe łakocie
ANNA MARIA SZOSLAND-FAŁTYN
nr katalogowy: 25854
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2016-4
Carboxylate platform. Production and use of volatile fatty acids Platforma karboksylowa. Produkcja i wykorzystanie lotnych kwasów tłuszczowych
Joanna Chwiałkowska
Piotr Oleśkowicz-Popiel
nr katalogowy: 97902
10.15199/62.2016.4.17
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2014-10
Chorleywood Bread Process - technologia sporządzania ciasta, która zmieniła Anglię
Henryk Piesiewicz
nr katalogowy: 86958
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 1990-10
Biosynteza antybiotyków przez immobilizowane żywe komórki drobnoustrojów
LIDIA PAŚŚ-DZIĘGIELEWSKA
ALINA MARCINIAK-RUSEK
MARIA MALINOWSKA
ANDRZEJ DAWIDOWICZ
nr katalogowy: 107146
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY 2014-6
XVII Szkoła Technologii Fermentacji Stabilność piwa wyzwaniem dla browarnictwa XXI wieku
Edyta Kordialik-Bogacka
nr katalogowy: 85129
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2014-6
Produkcja win gronowych w krajach chłodnego klimatu
Małgorzata Lasik-Kurdyś
nr katalogowy: 85098
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2014-8
Sorghum grain as raw material for bioethanol production Ziarno sorgo jako surowiec do produkcji bioetanolu
Joanna Chmielewska
Ewelina Dziuba
Barbara Foszczyńska
Józef Sowiński
nr katalogowy: 86109
10.12916/przemchem.2014.1390
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2016-4
Study on the chemical composition of the air in fur animal farms Badanie składu chemicznego powietrza w fermach zwierząt futerkowych
Bożena Nowakowicz-Dębek
Halina Pawlak
Łukasz Wlazło
Piotr Maksym
Hanna Bis-Wencel
Nada Sasáková
Beata Stasińska
nr katalogowy: 97896
10.15199/62.2016.4.11
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY 2015-5
Tradycyjne roślinne napoje fermentowane o działaniu prozdrowotnym
Monika Zielińska
Monika Hoffmann
Bożena Waszkiewicz-Robak
nr katalogowy: 91473
10.15199/64.2015.5.1
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2014-7
Chromatographic analysis of products of ethanol fermentation of corn mashes Analiza chromatograficzna produktów fermentacji etanolowej zacierów kukurydzianych
Joanna Kawa-Rygielska
Elżbieta Pląskowska
Hanna Gołębiowska
nr katalogowy: 85704
10.12916/przemchem.2014.1228
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2015-10
The content of soluble sugars and lignocellulose in sorghum hybrids Zawartość cukrów rozpuszczalnych i związków ligninocelulozowych w odmianach sorga
Mirosław Anioł
Józef Sowiński
Magda Aniołowska
nr katalogowy: 94467
10.15199/62.2015.10.37
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY 2016-3
Charakterystyka smakowo-zapachowa i goryczkowa wybranych piw Stout produkowanych w Polsce
Krzysztof Baranowski
nr katalogowy: 97393
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA 2016-10
O biodegradacji i konserwacji zabytków na PŁ
nr katalogowy: 101392
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY 2020-9-10
Browar Zamkowy w Raciborzu - bogaty w nowości koniec roku
nr katalogowy: 128796
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2017-8
Ocena możliwości wykorzystania osadu z uzdatniania wody w procesie fermentacji metanowej osadów ściekowych
Małgorzata Cimochowicz-Rybicka
Justyna Górka
nr katalogowy: 108877
10.15199/62.2017.8.5
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY 2020-12
Metody wytwarzanie ciasta na wyroby piekarskie. Ciasta żytnie i mieszane
Krystyna Jarosz
nr katalogowy: 129429
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY 2004-7-8
Zdrowe orzeźwienie
WOJCIECH KOLANOWSKI
nr katalogowy: 4201
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2017-11
Zgazowanie odpadów z przemysłowego przetwórstwa karpia
Jakub Sikora
Marcin Niemiec
Anna Szeląg-Sikora
Maciej Kuboń
Elżbieta Olech
Andrzej Marczuk
nr katalogowy: 110740
10.15199/62.2017.11.12
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2020-1
Badania nad wykorzystaniem biomasy skrobiowej jako źródła węgla w procesie fermentacji D-mleczanowej
Alicja Michalczyk
Anna Cieniecka-Rosłonkiewicz
Sylwia Gar baczewska
Bolesław Morytz
Arkadiusz Białek
nr katalogowy: 124469
10.15199/62.2020.1.13
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2023-7
Wybrane zgłoszenia patentowe z dziedziny chemii (wg Biuletynu Urzędu Patentowego nr 24–27 z 2023 r.)
Anna Skurzewska
nr katalogowy: 144106
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2012-9
Zastosowanie suszonego wywaru gorzelniczego (DDGS) w produkcji bioetanolu
Joanna Kawa-Rygielska
Witold Pietrzak
nr katalogowy: 70946
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA 2015-12
Gospodarka osadowa Grupowej Oczyszczalni Ścieków Łódzkiej Aglomeracji Miejskiej. Część II. Przebieg procesów stabilizacji, odwadniania i końcowej utylizacji osadów
Katarzyna Umiejewska
Agnieszka Białach
Grzegorz Rajnert
nr katalogowy: 95484
10.15199/17.2015.12.5
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2015-4
Production of 1,3-propanediol from glycerol in membrane bioreactor Otrzymywanie 1,3-propanodiolu z glicerolu w bioreaktorze membranowym
Marek Gryta
Marta Waszak
Antoni W. Morawski
nr katalogowy: 90677
10.15199/62.2015.4.26
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH