Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AURA
AUTO MOTO SERWIS
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
GAZETA CUKROWNICZA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ODZIEŻ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
Menu
Menu
Menu
Prenumerata
Prenumerata
Publikacje
Publikacje
Drukarnia
Drukarnia
Kolportaż
Kolportaż
Reklama
Reklama
O nas
O nas
ui-button
Twój Koszyk
Twój koszyk jest pusty.
Niezalogowany
Niezalogowany
Zaloguj się
Zarejestruj się
Reset hasła
Baza publikacji
Formularz wyszukiwania
Szukany tekst
Szukaj tylko w tych wybranych czasopismach
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
Wyszukaj
Zobacz przykłady zapytań
title:węgiel
title:"węgiel kamienny"
title:"węgiel kamienny" AND issueYear:2020
authorDesc:"Grzegorz Ojczyk"
authorDesc:"Grzegorz Ojczyk" AND issueYear:2020
abstract:"problemy jakości"
keywords:"węgiel kamienny" AND issueYear:2020
titleAlias:quality
keywordsAlias:"hard coal"
abstractAlias:"food quality"
keywordsAlias:"thermal resistance" AND issueYear:2020
Wynik wyszukiwania
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY 2019-1-2
Refermentacja piwa w butelkach - niedoceniana technologia z wielkim potencjałem
Edyta Kordialik-Bogacka
nr katalogowy: 118721
10.15199/64.2019.1-2.3
refermentacja
wtórna fermentacja
piwo
fermentacja w butelkach
refermentation
secondary fermentation
beer
fermentation in bottles
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY 2018-6
Sekt - niemiecki szampan
Jacek Paprocki
nr katalogowy: 114060
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY 2015-8
Cava - nie tylko do wznoszenia toastów
Jacek Paprocki
nr katalogowy: 92643
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY 2023-2
Hop creep – mechanizm zjawiska i czynniki wpływające na jego przebieg
Olga Hrabia
Aleksander Poreda
nr katalogowy: 142852
10.15199/64.2023.2.7
hop creep
piwo
chmielenie na zimno
wtórna fermentacja
hop creep
beer
dry hopping
secondary fermentation
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY 2023-2
Hop creep – mechanizm zjawiska i czynniki wpływające na jego przebieg
Olga Hrabia
Aleksander Poreda
nr katalogowy: 142852
10.15199/64.2023.2.7
hop creep
piwo
chmielenie na zimno
wtórna fermentacja
hop creep
beer
dry hopping
secondary fermentation
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY 2024-10
Fermentacja zakwasu (czy kwasu?) na chleb, czyli magia piekarstwa
Krystyna Jarosz
nr katalogowy: 150792
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE 2017-1
IV Seminarium Techniczne "Aktualności w elektroenergetyce - 2016"
Justyna Bojarczyk
nr katalogowy: 103320
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2016-10
Mleczne napoje fermentowane właściwości prozdrowotne
Aneta Brodziak
Jolanta Król
nr katalogowy: 101717
10.15199/65.2016.10.4
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE 2007-9
Niekonwencjonalne przekładniki pomiarowe NCIT w zabezpieczeniach serii MiCOM P40
Bogusław Wilczyński
nr katalogowy: 30070
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY 2023-2
Elementy mikrobiologii ciasta żytniego
Krystyna Jarosz
nr katalogowy: 141606
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY 2023-2
Elementy mikrobiologii ciasta żytniego
Krystyna Jarosz
nr katalogowy: 141606
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY 2009-4
Produkcja win czerwonych
Jacek Paprocki
nr katalogowy: 43764
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY 2006-10
Czy powinniśmy bać się substancji dodatkowych w żywności (cz.2)
Elżbieta Słowik
nr katalogowy: 22111
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY 2015-6
Jakość kwasu i kształtujące ją czynniki
Elżbieta Słowik
nr katalogowy: 91490
RUDY I METALE NIEŻELAZNE 2020-5-6
WIADOMOŚCI GOSPODARCZO-EKONOMICZNE
nr katalogowy: 129788
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY 2012-5
Polscy piekarze pokonują uprzedzenia - rośnie zainteresowanie systemami termoolejowymi!
nr katalogowy: 67472
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY 2013-5-6
Rola bakterii fermentacji jabłkowo-mlekowej w winiarstwie
Sylwia Bonin
Marika Bielawska
nr katalogowy: 77523
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY 2004-11
Fermentacja alkoholowa zacierów sporządzonych z odpadowych orzeszków ziemnych
B. Czupryński
B. Sieliwanowicz
G. Ktosowski
K. Kolarska
M. Wolska
nr katalogowy: 6938
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 1990-8
Fermentacja z mikrofiltracją
ANDRZEJ B. JARZĘBSKI
JANUSZ J. MALINOWSKI
nr katalogowy: 107116
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY 2008-2
Fermentacja ciasta żytniego
Krystyna Czarnecka
nr katalogowy: 32759
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY 2014-10
Odroczona fermentacja
nr katalogowy: 87292
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY 2007-5
Bioetanol z kukurydzy - czy warto produkować?
JOANNA KAWA-RYGIELSKA
nr katalogowy: 26238
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2007-11
Jedna z możliwości modyfikacji i poprawy jakości mąki w młynie
nr katalogowy: 31052
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY 2008-5
Chleb graham - doskonały z długą fermentacją
Elżbieta Słowik
nr katalogowy: 34893
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY 2013-8
Nowo uruchomiona instalacja chłodnicza do celów szkoleniowych
nr katalogowy: 78289
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY 2010-3
Lightning Side Flash from the Tree: Evaluation of Safe Distance
Marek SZCZERBIŃSKI
nr katalogowy: 50443
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA 2008-2
Produkcja bioetanolu z odpadów lignocelulozowych - możliwości i ograniczenia.Cz. II. Hydroliza i fermentacja.
Dorota Kulikowska
Krzysztof Klimkowski
nr katalogowy: 32943
GAZETA CUKROWNICZA 2013-3
Z czasopism obcych
nr katalogowy: 77901
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY 2023-3
Wpływ odmiany i ilości chmielu na intensywność zjawiska hop creep podczas chmielenia na zimno
Olga Hrabia
Katarzyna Grześkiewicz
Aleksander Poreda
nr katalogowy: 143867
10.15199/64.2023.3.1
hop creep
chmielenie na zimno
wtórna fermentacja
dawka chmielu
hop creep
dry hopping
secondary fermentation
hop rate
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY 2023-3
Wpływ odmiany i ilości chmielu na intensywność zjawiska hop creep podczas chmielenia na zimno
Olga Hrabia
Katarzyna Grześkiewicz
Aleksander Poreda
nr katalogowy: 143867
10.15199/64.2023.3.1
hop creep
chmielenie na zimno
wtórna fermentacja
dawka chmielu
hop creep
dry hopping
secondary fermentation
hop rate
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY 2023-3
Wpływ odmiany i ilości chmielu na intensywność zjawiska hop creep podczas chmielenia na zimno
Olga Hrabia
Katarzyna Grześkiewicz
Aleksander Poreda
nr katalogowy: 143867
10.15199/64.2023.3.1
hop creep
chmielenie na zimno
wtórna fermentacja
dawka chmielu
hop creep
dry hopping
secondary fermentation
hop rate
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2018-10
Efektywne procesy pasteryzacji na urządzeniach Alfa Laval
nr katalogowy: 116669
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA 2007-3
Możliwość intensyfikacji procesu fermentacji beztlenowej osadów ściekowych poprzez dezintegrację osadu czynnego w procesie kawitacji mechanicznej
Jan Suschka
Klaudiusz Grübel
Alicja Machnicka
nr katalogowy: 24664
MATERIAŁY BUDOWLANE 2017-3
Przepona pozioma w trudnych miejscach
Maciej Rokiel
nr katalogowy: 104529
GOSPODARKA MIĘSNA 2012-12
Bakterie fermentacji mlekowej w technologii mięsa
Elżbieta Hać-Szymańczuk
nr katalogowy: 73015
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY 2019-10
Piekarzu, czy wiesz, że...
Krystyna Jarosz
nr katalogowy: 122755
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2023-6
Substancje aromatyczne odpowiedzialne za smak i zapach win białych
nr katalogowy: 143830
CHEMIK 2024-2
Kwas mlekowy – właściwości, synteza i zastosowania
Wiktoria MOKROSZ
Agnieszka SIEWNIAK
nr katalogowy: 150046
10.15199/4.2024.2.1
Kwas mlekowy
fermentacja mikrobiologiczna
poli(kwas mlekowy)
biomasa
Lactic acid
microbial fermentation
poly(lactic acid)
biomass
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2021-6
Białko drożdżowe – game changer na rynku odżywek białkowych!
nr katalogowy: 132269
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2011-7-8
Polscy winiarze dbają o tradycje
nr katalogowy: 61902
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY 2013-1
Zastosowanie bakterii fermentacji mlekowej jako kultur starterowych w kiszeniu warzyw
Katarzyna Piasecka-Jóźwiak
Beata Chabłowska
Joanna Rozmierska
nr katalogowy: 74023
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2016-7
Pszenne pieczywo w diecie bezglutenowej?
Anna Diowksz
Joanna Leszczyńska
nr katalogowy: 100970
10.15199/65.2016.7.7
GAZETA CUKROWNICZA 2009-11-12
Spis treści rocznika 2009 Gazety Cukrowniczej
nr katalogowy: 48684
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY 2023-3
Czy pieczywo jest dobrym źródłem naturalnych składników mineralnych?
Krystyna Jarosz
nr katalogowy: 142138
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA 2021-4
Wybrane aspekty wytwarzania i wykorzystania biogazu
Monika Jarząb
Adam Masłoń
nr katalogowy: 131445
10.15199/17.2021.4.3
kluczowe: biogaz
fermentacja metanowa
osad ściekowy
składowisko odpadów
biogazownia rolnicza
biogas
anaerobic digestion
sewage sludge
landfill plant
agricultural biogas plant
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2009-2
Prawie wszystko o uszkodzeniu skrobi w mące pszennej
nr katalogowy: 41565
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY 2010-8
Żur na bazie kultur starterowych drogą do sukcesu
nr katalogowy: 53352
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY 2011-11-12
Zielona herbata - najstarszy (po wodzie) napój świata
Krystyna Bogacz
nr katalogowy: 64619
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY 2016-7-8
Fermentacja metanowa wywaru gorzelniczego oraz charakterystyka płynięcia wywaru oraz osadu pofermentacyjnego. Cz. 1
Katarzyna Kotarska
Wojciech Dziemianowicz
Anna Świerczyńska
nr katalogowy: 100334
10.15199/64.2016.7-8.6
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY 2022-6
Soki owocowe o obniżonej zawartości cukru – przyszłościowy trend w branży sokowniczej?
Magdalena Cywińska-Antonik
Sylwia Skąpska
nr katalogowy: 141054
10.15199/64.2022.6.4
soki owocowe
redukcja zawartości cukrów
fermentacja etanolowa
fermentacja mlekowe
nanofiltracja
enzymy
fruit juices
reduction of sugars
ethanolic fermentation
lactic acid
fermentation
nanofiltration
enzymes
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY 2022-6
Soki owocowe o obniżonej zawartości cukru – przyszłościowy trend w branży sokowniczej?
Magdalena Cywińska-Antonik
Sylwia Skąpska
nr katalogowy: 141054
10.15199/64.2022.6.4
soki owocowe
redukcja zawartości cukrów
fermentacja etanolowa
fermentacja mlekowe
nanofiltracja
enzymy
fruit juices
reduction of sugars
ethanolic fermentation
lactic acid
fermentation
nanofiltration
enzymes
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY 2009-7
Uszkodzenie skrobi w mące pszennej jedną z możliwości modyfi kacji i poprawy jej jakości
Roman Jurga
nr katalogowy: 44965
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY 2009-7
Enzymy - bez których nie ma ani chleba ani bułeczek
Andrzej Dadas
nr katalogowy: 44964
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2013-12
Sushi funkcjonalne danie gotowe
Ewa Dybkowska
Małgorzata Żebrowska-Krasuska
Justyna Serwatka
Bożena Waszkiewicz-Robak
nr katalogowy: 81365
GAZETA CUKROWNICZA 2011-4
Możliwości wytwarzania biogazu w procesie fermentacji metanowej wysłodków buraczanych Część III: Fermentacja ciągła wysłodków buraczanych
Bożenna Połeć
Andrzej Baryga
Tomasz Szymański
nr katalogowy: 61683
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2016-9
Technical and technological aspects of pretreatment of raw materials for the methane fermentation Techniczno-technologiczne aspekty wstępnej obróbki surowców dla procesu fermentacji metanowej
Grzegorz Wałowski
Barbara Łaska-Zieja
Łukasz Aleszczyk
Andrzej Myczko
nr katalogowy: 100781
10.15199/62.2016.9.26
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY 2009-5
Produkcja win białych
Jacek Paprocki
nr katalogowy: 44386
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY 2014-7
Defekty w kawie
Małgorzata Bartelak
nr katalogowy: 85199
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY 2017-12
Wykorzystanie emisji fotonów do oceny jakości jabłek
Karolina TRZYNIEC
Paweł KIEŁBASA
Maciej OZIEMBŁOWSKI
Magdalena DRÓŻDŻ
Piotr NAWARA
Zdzisław POSYŁEK
Renata LEJA
nr katalogowy: 111056
10.15199/48.2017.12.46
fotony
wtórna luminescencja
wzbudzanie światłem
fotopowielacz
photons
secondary luminescence
arousing by light
photomultiplier
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2021-5
Kwaszenie warzyw i owoców
Janusz Czapski
nr katalogowy: 131858
10.15199/65.2021.5.4
warzywa
owoce
fermentacja kwasu mlekowego
jakość
vegetables
fruits
lactic acid fermentation
quality
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2021-5
Kwaszenie warzyw i owoców
Janusz Czapski
nr katalogowy: 131858
10.15199/65.2021.5.4
warzywa
owoce
fermentacja kwasu mlekowego
jakość
vegetables
fruits
lactic acid fermentation
quality
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE 2022-6
Implementacja systemu Special Protection Scheme (SPS) oraz budowa na farmie wiatrowej Bystra magazynu energii elektrycznej (BESS) w ramach realizacji projektu demonstracyjnego przy udziale polskich i japońskich firm
Robert Trębski
Łukasz Szczepaniak
nr katalogowy: 138145
10.15199/74.2022.6.4
system SPS
magazyn energii elektrycznej
projekt demonstracyjny
eliminacja przeciążeń w sieci
regulacja wtórna
SPS system
battery energy storage system
demonstration project
elimination of network congestion
frequency restoration reserve
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE 2022-6
Implementacja systemu Special Protection Scheme (SPS) oraz budowa na farmie wiatrowej Bystra magazynu energii elektrycznej (BESS) w ramach realizacji projektu demonstracyjnego przy udziale polskich i japońskich firm
Robert Trębski
Łukasz Szczepaniak
nr katalogowy: 138145
10.15199/74.2022.6.4
system SPS
magazyn energii elektrycznej
projekt demonstracyjny
eliminacja przeciążeń w sieci
regulacja wtórna
SPS system
battery energy storage system
demonstration project
elimination of network congestion
frequency restoration reserve
GAZETA CUKROWNICZA 2009-11-12
Możliwości wytwarzania biogazu w procesie fermentacji metanowej wysłodków buraczanych Część 1. Fermentacja statyczna wysłodków buraczanych
Bożenna Połeć
Krzysztof Gozdek
Andrzej Baryga
Tomasz Szymański
nr katalogowy: 48673
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY 2011-4
Jakie przemiany zachodzą podczas fermentacji kwasowej ciasta żytniego?
Elżbieta Słowik
nr katalogowy: 58705
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2013-2
Znaki towarowe problemy rejestracji i używania
nr katalogowy: 74719
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY 2009-5
Fermentacja nastawów wysokocukrowych z dodatkiem preparatu ścian komórkowych
Sylwia Bonin
Marcin Kolwas
nr katalogowy: 44679
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY 2023-3
Czy pieczywo jest dobrym źródłem naturalnych składników mineralnych?
Krystyna Jarosz
nr katalogowy: 142138
AURA 2021-2
Gnojowica świńska – wartościowy substrat do produkcji biogazu rolniczego
Grzegorz WAŁOWSKI
nr katalogowy: 130601
10.15199/2.2021.2.2
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE 2014-1
Weryfikacja poprawności działania elektrohydraulicznego regulatora mocy turbiny kondensacyjnej, biorącej udział w regulacji systemu elektroenergetycznego
Jacek Karczewski
Mariusz Pawlak
nr katalogowy: 81812
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY 2012-4b
Wysokoczęstotliwościowy prostownik synchroniczny
Tomasz CIEŚLA
nr katalogowy: 67688
GOSPODARKA WODNA 2010-7
Chrom w wodach powierzchniowych Beskidu Sądeckiego*
Alicja Kicińska
nr katalogowy: 52903
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA 2010-4
Wytwarzanie cienkich warstw antyemisyjnych TiN na powierzchniach elementów mocy mikrofalowej i ich charakterystyka
JERZY LORKIEWICZ
JACEK KULA
MARCIN KLIMASZ
STANISŁAW PSZONA
JANUSZ SOBCZAK
nr katalogowy: 57137
AURA 2011-5
Wykorzystanie osadów ściekowych do produkcji biogazu
Joanna WILK
nr katalogowy: 59712
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA 2023-5
Jakość i sposoby wykorzystania biogazu na oczyszczalniach ścieków należących do Aquanet S.A.
Monika Pielach
Tomasz Kurant
nr katalogowy: 143297
10.15199/17.2023.5.3
Aquanet
oczyszczalnia ścieków
fermentacja metanowa
kofermentacja
biogaz
metan
osady ściekowe.
Aquanet
wastewater treatment plant
methane fermentation
co-digestion
biogas
methane
sewage sludge.
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA 2023-5
Jakość i sposoby wykorzystania biogazu na oczyszczalniach ścieków należących do Aquanet S.A.
Monika Pielach
Tomasz Kurant
nr katalogowy: 143297
10.15199/17.2023.5.3
Aquanet
oczyszczalnia ścieków
fermentacja metanowa
kofermentacja
biogaz
metan
osady ściekowe.
Aquanet
wastewater treatment plant
methane fermentation
co-digestion
biogas
methane
sewage sludge.
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA 2023-5
Jakość i sposoby wykorzystania biogazu na oczyszczalniach ścieków należących do Aquanet S.A.
Monika Pielach
Tomasz Kurant
nr katalogowy: 143297
10.15199/17.2023.5.3
Aquanet
oczyszczalnia ścieków
fermentacja metanowa
kofermentacja
biogaz
metan
osady ściekowe.
Aquanet
wastewater treatment plant
methane fermentation
co-digestion
biogas
methane
sewage sludge.
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA 2023-5
Jakość i sposoby wykorzystania biogazu na oczyszczalniach ścieków należących do Aquanet S.A.
Monika Pielach
Tomasz Kurant
nr katalogowy: 143297
10.15199/17.2023.5.3
Aquanet
oczyszczalnia ścieków
fermentacja metanowa
kofermentacja
biogaz
metan
osady ściekowe.
Aquanet
wastewater treatment plant
methane fermentation
co-digestion
biogas
methane
sewage sludge.
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE 2014-4
Zachowanie się warstwy powierzchniowej wyrobów ze stali i stopów aluminium w warunkach przeróbki cieplno-plastycznej - metodyka badań, przykłady
Michał KRZYŻANOWSKI
nr katalogowy: 83570
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA 2013-3
Efekty polowe w warstwach tlenkowych
Jadwiga Olesik
nr katalogowy: 75404
MATERIAŁY BUDOWLANE 2011-3
Kryteria oceny metod odtwarzania poziomych izolacji przeciwwilgociowych w murach
Robert Wójcik
nr katalogowy: 58588
RUDY I METALE NIEŻELAZNE 2020-5-6
WIADOMOŚCI GOSPODARCZO-EKONOMICZNE
nr katalogowy: 129788
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY 2013-11
Nowe algorytmy regulacji napięcia i mocy biernej stosowane w układach ARNE/ARST dla autotransformatorów pracujących w przyelektrownianych stacjach elektroenergetycznych najwyższych napięć - część 1
Marek POWROŹNIK
Dariusz KOŁODZIEJ
nr katalogowy: 80861
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY 2010-8
Connection of photovoltaic power plants into the electricity system in the SR
Juraj ALTUS
Alena OTČENÁŠOVÁ
nr katalogowy: 53720
RUDY I METALE NIEŻELAZNE 2017-3
RYNEK MAGNEZU Z POCZĄTKIEM XXI W.
Mariusz Krzak
Izabela Krzak
nr katalogowy: 104570
10.15199/67.2017.3.5
RUDY I METALE NIEŻELAZNE 2016-10
RYNEK KOBALTU Z POCZĄTKIEM XX I W.
MARIUSZ KRZAK
IZABELA KRZAK
nr katalogowy: 101822
10.15199/67.2016.10.5
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2016-3
Uncontrolled emissions of persistent organic pollutants in Poland Niekontrolowane uwalnianie trwałych zanieczyszczeń organicznych do powietrza w Polsce
Anna Bojanowicz-Bablok
Aleksandra Hajduk
Barbara Gworek
Damian Zasina
nr katalogowy: 97230
10.15199/62.2016.3.3
RUDY I METALE NIEŻELAZNE 2015-7
RYNEK NIKLU Z POCZĄTKIEM XXI WIEKU
MARIUSZ KRZAK
IZABELA KRZAK
nr katalogowy: 92511
10.15 199/67.2015.7.5
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY 2018-11
Niekonwencjonalne drożdże w produkcji piwowarskiej
Paweł Satora
nr katalogowy: 116653
10.15199/64.2018.11.1
Słowa kluczowe: drożdże niekonwencjonalne
fermentacja brzeczki
Saccharomyces kudriavzevii
Wickerhamomyces anomalus
unconventional yeasts
wort fermentation
Saccharomyces kudriavzevii
Wickerhamomyces anomalus
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2018-8
Zmiany składu lotnych związków zachodzące w napoju mieszanym podczas fermentacji przy zastosowaniu dostępnego w handlu szczepu drożdży
Wenchao Cai
Fengxian Tang
Chunhui Shan
Liping Yang
Qin Zhang
Xinxin Zhao
Ming Ning
nr katalogowy: 115532
10.15199/62.2018.8.32
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY 2014-3
Wielofazowa fermentacja ciasta - zmiany parametrów technologicznych
Henryk Piesiewicz
nr katalogowy: 82608
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY 2012-7
Wyselekcjonowane kultury starterowe jako uniwersalna metoda wpływania na jakość pieczywa
Katarzyna Piasecka-Jóźwiak
Joanna Rozmierska
nr katalogowy: 69070
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY 2024-2
Jak sposób i kolejność łączenia składników na ciasto wpływają na jakość pieczywa
Krystyna Jarosz
nr katalogowy: 147182
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY 2018-2
Diagnozowanie i rozwiązywanie problemu obniżonej żywotności drożdży piwowarskich w warunkach przemysłowych – studium przypadku
Aleksander Poreda
Paweł Zych
nr katalogowy: 112304
żywotność drożdży
fermentacja
napowietrzanie
suplementacja
yeast viability
fermentation
aeration
supplementation
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY 2021-3
Nigdy nie zmienię swoich drożdży! Czemu? Drożdże niekonwencjonalne w technologii piwowarskiej
Przemysław Leszczyński
nr katalogowy: 132369
10.15199/64.2021.3.1
drożdże niekonwencjonalne
fermentacja brzeczki
piwo bezalkoholowe
bioaromatyzacja
unconventional yeasts
wort fermentation
non-alcoholic beer
bioflavoring
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY 2021-3
Nigdy nie zmienię swoich drożdży! Czemu? Drożdże niekonwencjonalne w technologii piwowarskiej
Przemysław Leszczyński
nr katalogowy: 132369
10.15199/64.2021.3.1
drożdże niekonwencjonalne
fermentacja brzeczki
piwo bezalkoholowe
bioaromatyzacja
unconventional yeasts
wort fermentation
non-alcoholic beer
bioflavoring
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY 2021-3
Nigdy nie zmienię swoich drożdży! Czemu? Drożdże niekonwencjonalne w technologii piwowarskiej
Przemysław Leszczyński
nr katalogowy: 132369
10.15199/64.2021.3.1
drożdże niekonwencjonalne
fermentacja brzeczki
piwo bezalkoholowe
bioaromatyzacja
unconventional yeasts
wort fermentation
non-alcoholic beer
bioflavoring
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY 2021-3
Nigdy nie zmienię swoich drożdży! Czemu? Drożdże niekonwencjonalne w technologii piwowarskiej
Przemysław Leszczyński
nr katalogowy: 132369
10.15199/64.2021.3.1
drożdże niekonwencjonalne
fermentacja brzeczki
piwo bezalkoholowe
bioaromatyzacja
unconventional yeasts
wort fermentation
non-alcoholic beer
bioflavoring
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2024-9
Jakość i bezpieczeństwo zdrowotne novel food – wiodący trend ostatnich lat
Joanna Markowska
Agnieszka Tyfa
Anna Drabent
nr katalogowy: 150454
10.15199/65.2024.9.3
nowa żywność
bezpieczeństwo zdrowotne
ustawodawstwo
fermentacja precyzyjna
mięso hodowlane
glony
mykoproteiny
owady
novel foods
health safety
legislation
precision fermentation
cultured meat
algae
mycoproteins
insects
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY 2012-1a
Dynamic response of hydro power plants to load variations for providing secondary regulation reserves considering elastic water column effects
Juan Ignacio PÉREZ-DIAZ
José Román WILHELMI AYZA
Ignacio GALASO BAJO
Jesús FRAILE-ARDANUY
José Angel SÁNCHEZ FERNANDEZ
Olga CASTANEDA CABRERO
Jose Ignacio SARASÚA MORENO
nr katalogowy: 65362
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2011-12
Kiszk (tarhana) - nie tylko turecka specjalność
Michael Abdalla
nr katalogowy: 64147
GAZETA CUKROWNICZA 2010-5
Możliwości wytwarzania biogazu w procesie fermentacji metanowej wysłodków buraczanych Część II: Fermentacja półciągła wysłodków buraczanych
Bożenna Połeć
Andrzej Baryga
Tomasz Szymański
Wanda Wołyńska
Andrzej Toboła
nr katalogowy: 54629
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA 2023-4
Charakterystyka mikrobiogazowni i biogazowni rolniczych oraz wykorzystanie biogazu rolniczego
Kinga Borek
nr katalogowy: 142905
biogazownia rolnicza
mikrobiogazownia
biogaz
fermentacja metanowa
agricultural biogas plant
microbiogas plant
biogas
methane fermentation
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2024-5
Fermentacja mlekowa w przetwarzaniu i utrwalaniu warzyw, owoców i grzybów
Ewa Jabłońska-Ryś
Patryk Siczek
nr katalogowy: 148665
10.15199/65.2024.5.6
fermentacja mlekowa
kultury starterowe
LAB
kiszone grzyby
lactic fermentation
starter cultures
LAB
fermented mushrooms
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 1987-10
Acylaza penicylinowa i możliwości jej zastosowania w przemyśle farmaceutycznym
PIOTR BOROWICZ
MARIA MALINOWSKA
nr katalogowy: 107986
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA 2014-4
Dezintegracja osadów nadmiernych do wspomagania procesu fermentacji metanowej - teoria a praktyka
Ewa Zielewicz
nr katalogowy: 83536
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2014-8
Sorghum grain as raw material for bioethanol production Ziarno sorgo jako surowiec do produkcji bioetanolu
Joanna Chmielewska
Ewelina Dziuba
Barbara Foszczyńska
Józef Sowiński
nr katalogowy: 86109
10.12916/przemchem.2014.1390
GAZETA CUKROWNICZA 2011-6
Spis treści rocznika 2011 Gazety Cukrowniczej
nr katalogowy: 64449
GAZETA CUKROWNICZA 2010-6
Spis treści rocznika 2010 Gazety Cukrowniczej
nr katalogowy: 56317
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY 2022-2
Napój herbaciany kombucha jako baza do produkcji innowacyjnych napojów niskoalkoholowych
Marcin Kruk
Szymon Pochylski
Katarzyna Neffe-Skocińska
Danuta Kołożyn-Krajewska
nr katalogowy: 137304
10.15199/64.2022.2.6
kombucha
napoje niskoalkoholowe
polifenole
aktywność antyoksydacyjna
fermentacja
kombucha
low-alcoholic beverages
polyphenols
antioxidant activity
fermentation
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY 2022-2
Napój herbaciany kombucha jako baza do produkcji innowacyjnych napojów niskoalkoholowych
Marcin Kruk
Szymon Pochylski
Katarzyna Neffe-Skocińska
Danuta Kołożyn-Krajewska
nr katalogowy: 137304
10.15199/64.2022.2.6
kombucha
napoje niskoalkoholowe
polifenole
aktywność antyoksydacyjna
fermentacja
kombucha
low-alcoholic beverages
polyphenols
antioxidant activity
fermentation
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY 2022-2
Napój herbaciany kombucha jako baza do produkcji innowacyjnych napojów niskoalkoholowych
Marcin Kruk
Szymon Pochylski
Katarzyna Neffe-Skocińska
Danuta Kołożyn-Krajewska
nr katalogowy: 137304
10.15199/64.2022.2.6
kombucha
napoje niskoalkoholowe
polifenole
aktywność antyoksydacyjna
fermentacja
kombucha
low-alcoholic beverages
polyphenols
antioxidant activity
fermentation
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2018-2
Badania ankietowe kobiet Spożycie produktów fermentowanych
Małgorzata Drywień
Jadwiga Hamułka
Magdalena Górnicka
Agata Wawrzyniak
Joanna Frąckiewicz
Agnieszka Woźniak
Anna Ciecierska
nr katalogowy: 112324
10.15199/65.2018.2.5
produkty fermentowane
spożycie
kobiety
fermented products
consumption
women
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY 2020-9
Pożyteczne bakterie
Dorota Czerwińska
nr katalogowy: 128002
fermentacja mlekowa
probiotyki
kiszona kapusta
kiszone ogórki
fermentowane napoje mleczne
walory zdrowotne
wykorzystanie kulinarne
lactic acid fermentation
probiotics
sauerkraut
pickled cucumbers
fermented milk drinks
health benefits
culinary use
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY 2020-9
Pożyteczne bakterie
Dorota Czerwińska
nr katalogowy: 128002
fermentacja mlekowa
probiotyki
kiszona kapusta
kiszone ogórki
fermentowane napoje mleczne
walory zdrowotne
wykorzystanie kulinarne
lactic acid fermentation
probiotics
sauerkraut
pickled cucumbers
fermented milk drinks
health benefits
culinary use
POLISH TECHNICAL REVIEW 2021-4
CONSTRUCTIONAL AND TECHNICAL INFRASTRUCTURE OF BIOGAS PRODUCTION
Kinga BOREK
Wacław ROMANIUK
nr katalogowy: 135285
10.15199/180.2021.4.3
substrates
methane fermentation
biogas
solar collector
biogas desulphurization device
tank for biogas storager
substraty
fermentacja metanowa
biogaz
kolektor słoneczny
urządzenie do odsiarczania biogazu
zbiornik do magazynowania biogazu
GOSPODARKA MIĘSNA 2017-11
Charakterystyka oraz specyfika produkcji szynek surowo dojrzewających
Iwona Chwastowska-Siwiecka
Marlena J. Baryczka
Filip Sadowski
nr katalogowy: 110532
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY 2014-5
Cydry polskie a importowane - porównanie składu kwasów organicznych. Cz. II
Iwona Ścibisz
Sylwia Bonin
Marta Mitek
Małgorzata Ziarno
Dorota Zaręba
nr katalogowy: 84837
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA 2013-1
Ocena potencjału energetycznego frakcji organicznej odpadów komunalnych poddanej procesowi fermentacji metanowej
Robert Sidełko
Krzysztof Seweryn
nr katalogowy: 73711
PRZEGLĄD PAPIERNICZY 2011-12
Możliwości wykorzystania biomasy lignocelulozowej - produkcja odnawialnych paliw i chemikaliów
MAŁGORZATA MICHNIEWICZ
MICHAŁ JANIGA
nr katalogowy: 64864
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY 2013-7-8
Browary powinny dbać o reputację piwa
nr katalogowy: 78956
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA 2013-8
Zmiany charakterystyki osadów nadmiernych w procesie dezintegracji ultradźwiękowej
Malwina Tytła
Anna Gnida
Ewa Zielewicz
nr katalogowy: 78404
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2011-3
Surowce i procesy w produkcji paliw dla ogniw paliwowych
Witold Warowny
Michał Duszyński
nr katalogowy: 58212
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY 2016-9
Fermentacja metanowa wywaru gorzelniczego oraz charakterystyka płynięcia wywaru oraz osadu pofermentacyjnego. Cz. 2
Katarzyna Kotarska
Wojciech Dziemianowicz
Anna Świerczyńska
nr katalogowy: 101020
10.15199/64.2016.9.5
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA 2016-2
Dezintegracja osadów w kontekście wzrostu produkcji biogazu
Ewa Zielewicz
nr katalogowy: 96709
10.15199/17.2016.2.6
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2015-3
Separation of biomolecules from fermentation and postfermentation broth Separacja biomolekuł ze strumienia mieszaniny fermentacyjnej i pofermentacyjnej
Monika Fedko
nr katalogowy: 90059
10.15199/62.2015.3.6
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA 2015-9
Biogazownie dla odpadów komunalnych Część I. Przegląd stosowanych metod
Krystyna Lelicińska-Serafin
Urszula Pieniak
nr katalogowy: 93924
10.15199/17.2015.9.6
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2022-11
Roślinne alternatywy dla serów: stan i perspektywy
Iwona Szymańska
nr katalogowy: 140723
10.15199/65.2022.11.5
dieta roślinna
sery
substytuty
analogi
wartość żywieniowa
plant-based diet
cheeses
substitutes
analogues
nutritional value
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2022-11
Roślinne alternatywy dla serów: stan i perspektywy
Iwona Szymańska
nr katalogowy: 140723
10.15199/65.2022.11.5
dieta roślinna
sery
substytuty
analogi
wartość żywieniowa
plant-based diet
cheeses
substitutes
analogues
nutritional value
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2022-11
Roślinne alternatywy dla serów: stan i perspektywy
Iwona Szymańska
nr katalogowy: 140723
10.15199/65.2022.11.5
dieta roślinna
sery
substytuty
analogi
wartość żywieniowa
plant-based diet
cheeses
substitutes
analogues
nutritional value
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2022-11
Czy surowce kopalne mogą być zastąpione odpadami?
Katarzyna Chojnacka
Juliusz Winiarski
Hanna Fałtynowicz
Katarzyna Pstrowska
Małgorzata Mironiuk
Anna Niciejewska
Dawid Skrzypczak
nr katalogowy: 140442
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2014-5
InEnerg 2014
Jerzy Polaczek
nr katalogowy: 84160
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2012-4
Aktywność wody produktów mlecznych. Cz. II
Michał A. Olkowski
Antoni Pluta
Anna Berthold-Pluta
Jolanta Wiska
nr katalogowy: 67523
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2011-9
Charakterystyki procesowe dla mieszanego mechanicznie układu ciecz-gaz w zakresie przepływu burzliwego
Magdalena Cudak
nr katalogowy: 62255
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA 2010-10
Otrzymywanie i charakterystyka komponentów ogniwa tlenkowego Ni-YSZ/YSZ/Sr0.8Ce0.1La0.1 MnO3-δ-YSZ
DOROTA SZWAGIERCZAK
JAN KULAWIK
BARBARA GRÖGER
ZBIGNIEW PRUSZOWSKI
nr katalogowy: 54970
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2015-10
The energy efficiency of production and conversion of winter triticale biomass into biofuels Efektywność energetyczna produkcji i konwersji biomasy pszenżyta ozimego na biopaliwa
Stanisław Bielski
Bogdan Dubis
Krzysztof Jankowski
nr katalogowy: 94459
10.15199/62.2015.10.29
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY 2016-10
Prosecco - kariera włoskich bąbelków
Jacek Paprocki
nr katalogowy: 101152
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA 2016-5
Stabilizacja osadu nadmiernego z układów uproszczonych (bez sedymentacji wstępnej) w procesie stabilizacji beztlenowej
Krzysztof Iskra
Stanisław Miodoński
nr katalogowy: 98346
10.15199/17.2016.5.4
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2016-4
Carboxylate platform. Production and use of volatile fatty acids Platforma karboksylowa. Produkcja i wykorzystanie lotnych kwasów tłuszczowych
Joanna Chwiałkowska
Piotr Oleśkowicz-Popiel
nr katalogowy: 97902
10.15199/62.2016.4.17
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY 2016-7-8
Jakie czynniki kształtują barwę cydru?
Iwona Ścibisz
Marta Mitek
Małgorzata Ziarno
Jarosław Markowski
nr katalogowy: 100333
10.15199/64.2016.7-8.5
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2015-4
Methods for pretreatment of lignocellulose raw materials in second-generation bioethanol production Metody wstępnej obróbki surowców lignocelulozowych w procesie produkcji bioetanolu drugiej generacji
Marta Wilk
Małgorzata Krzywonos
nr katalogowy: 90671
10.15199/62.2015.4.20
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2022-5
Pieczywo gotowane na parze – charakterystyka i technologia produkcji
Katarzyna Sujka
nr katalogowy: 139842
mantou
pieczywo pszenne
gotowanie na parze
technologia produkcji
mantou
wheat bread
steaming
production technology
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2022-5
Pieczywo gotowane na parze – charakterystyka i technologia produkcji
Katarzyna Sujka
nr katalogowy: 139842
mantou
pieczywo pszenne
gotowanie na parze
technologia produkcji
mantou
wheat bread
steaming
production technology
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA 2022-11
Zastosowanie recyklingu materiałowego w produkcji wypełnień aktywnych i określenie ich skuteczności podczas beztlenowego oczyszczania ścieków mleczarskich
Marcin Zieliński
Joanna Kazimierowicz
Marcin Dębowski
nr katalogowy: 140561
10.15199/17.2022.11.6
ścieki mleczarskie
reaktory beztlenowe
wypełnienia aktywne
fermentacja metanowa
usuwanie fosforu
biogaz
dairy wastewater
anaerobic reactors
active fillings
methane fermentation
phosphorus removal
biogas
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA 2022-11
Zastosowanie recyklingu materiałowego w produkcji wypełnień aktywnych i określenie ich skuteczności podczas beztlenowego oczyszczania ścieków mleczarskich
Marcin Zieliński
Joanna Kazimierowicz
Marcin Dębowski
nr katalogowy: 140561
10.15199/17.2022.11.6
ścieki mleczarskie
reaktory beztlenowe
wypełnienia aktywne
fermentacja metanowa
usuwanie fosforu
biogaz
dairy wastewater
anaerobic reactors
active fillings
methane fermentation
phosphorus removal
biogas
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA 2022-11
Zastosowanie recyklingu materiałowego w produkcji wypełnień aktywnych i określenie ich skuteczności podczas beztlenowego oczyszczania ścieków mleczarskich
Marcin Zieliński
Joanna Kazimierowicz
Marcin Dębowski
nr katalogowy: 140561
10.15199/17.2022.11.6
ścieki mleczarskie
reaktory beztlenowe
wypełnienia aktywne
fermentacja metanowa
usuwanie fosforu
biogaz
dairy wastewater
anaerobic reactors
active fillings
methane fermentation
phosphorus removal
biogas
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2022-5
Pieczywo gotowane na parze – charakterystyka i technologia produkcji
Katarzyna Sujka
nr katalogowy: 139842
mantou
pieczywo pszenne
gotowanie na parze
technologia produkcji
mantou
wheat bread
steaming
production technology
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2022-5
Pieczywo gotowane na parze – charakterystyka i technologia produkcji
Katarzyna Sujka
nr katalogowy: 139842
mantou
pieczywo pszenne
gotowanie na parze
technologia produkcji
mantou
wheat bread
steaming
production technology
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2022-5
Pieczywo gotowane na parze – charakterystyka i technologia produkcji
Katarzyna Sujka
nr katalogowy: 139842
mantou
pieczywo pszenne
gotowanie na parze
technologia produkcji
mantou
wheat bread
steaming
production technology
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2022-5
Pieczywo gotowane na parze – charakterystyka i technologia produkcji
Katarzyna Sujka
nr katalogowy: 139842
mantou
pieczywo pszenne
gotowanie na parze
technologia produkcji
mantou
wheat bread
steaming
production technology
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2022-5
Pieczywo gotowane na parze – charakterystyka i technologia produkcji
Katarzyna Sujka
nr katalogowy: 139842
mantou
pieczywo pszenne
gotowanie na parze
technologia produkcji
mantou
wheat bread
steaming
production technology
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2022-5
Pieczywo gotowane na parze – charakterystyka i technologia produkcji
Katarzyna Sujka
nr katalogowy: 139842
mantou
pieczywo pszenne
gotowanie na parze
technologia produkcji
mantou
wheat bread
steaming
production technology
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2022-5
Pieczywo gotowane na parze – charakterystyka i technologia produkcji
Katarzyna Sujka
nr katalogowy: 139842
mantou
pieczywo pszenne
gotowanie na parze
technologia produkcji
mantou
wheat bread
steaming
production technology
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY 2019-1
Wykorzystanie emisji fotonów do oceny jakości owoców egzotycznych
Karolina TRZYNIEC
Tadeusz JULISZEWSKI
Piotr NAWARA
Ernest POPARDOWSKI
Maciej OZIEMBŁOWSKI
nr katalogowy: 117967
10.15199/48.2019.01.30
emisja fotonów
owoce egzotyczne.
photon emission
exotic fruits
MATERIAŁY BUDOWLANE 2021-5
Czynniki mikrobiologiczne a profilaktyka i rewaloryzacja budynków mieszkalnych
Jerzy Karyś
nr katalogowy: 131780
10.15199/33.2021.05.01
budynek
mikrobiologia
profilaktyka
rewaloryzacja.
building
microbiology
prophylaxis
revalorization
GOSPODARKA MIĘSNA 2021-9
Nowoczesne techniki oceny tusz wieprzowych
Dariusz Lisiak
Karol Borzuta
Piotr Janiszewski
Eugenia Grześkowiak
nr katalogowy: 133509
klasyfikacja tusz wieprzowych
SEUROP
ESTIMEAT
pork carcass classification
SEUROP
ESTIMEAT
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2014-5
Waste from agri-food sector, communal and targeted crops as a source of biogas Odpady z sektora rolno-spożywczego, komunalnego i upraw celowych jako źródło biogazu
Grzegorz Maj
Wiesław Piekarski
Alina Kowalczyk-Juśko
Andrzej Łukaszczyk
nr katalogowy: 84186
10.12916/przemchem.2014.732
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2014-9
Effect of methane fermentation on the hygienization of liquid manure intended for agricultural purposes Wpływ fermentacji metanowej na higienizację gnojowicy przeznaczonej do celów nawozowych
Justyna Bauza-Kaszewska
Zbigniew Paluszak
Halina Olszewska
nr katalogowy: 86581
10.12916/przemchem.2014.1644
GOSPODARKA MIĘSNA 2011-10
Tradycyjne produkty mięsne Azji
Tomasz Krzywiński
Grzegorz Tokarczyk
nr katalogowy: 63177
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA 2013-7
Nowy materiał do zastosowań geotechnicznych. Wytwarzanie i badania włókien częściowo biodegradowalnych z polipropylenu i polilaktydu
Janusz Fabia
Tadeusz Graczyk
Andrzej Gawłowski
nr katalogowy: 78169
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY 2010-6
Drożdże browarnicze a produkty uboczne fermentacji Cz. I. Lotne związki siarkowe
Anna Sałek
nr katalogowy: 52624
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2015-12
Methane fermentation as method for utilisation of the glycerol fraction from biodiesel production Fermentacja metanowa jako sposób zagospodarowania frakcji glicerynowej, będącej produktem ubocznym produkcji biopaliwa z olejów roślinnych
Mariusz Sulewski
Włodzimierz Urbaniak
Adam Traczykowski
Katarzyna Budzińska
Ewa Peter
nr katalogowy: 95888
10.15199/62.2015.12.10
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2016-11
Anaerobic co-digestion of highly processed food waste with sewage sludge. Physicochemical and microbiological evaluation of the process Kofermentacja metanowa odpadów żywności wysoko przetworzonej z osadem ściekowym. Fizykochemiczna i mikrobiologiczna ocena procesu
Agnieszka A. Pilarska
Krzysztof Pilarski
Agnieszka Wolna-Maruwka
Kamila Tomaszyk
nr katalogowy: 102393
10.15199/62.2016.11.13
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY 2022-11-12
Źródło zdrowia
Dorota Czerwińska
nr katalogowy: 140912
fermentacja
kapusta kiszona
bakterie mlekowe
walory prozdrowotne
potrawy wigilijne z kapusty kiszonej
fermentation
sauerkraut
lactic bacteria
health-promoting values
Christmas Eve dishes made from sauerkraut
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY 2022-11-12
Źródło zdrowia
Dorota Czerwińska
nr katalogowy: 140912
fermentacja
kapusta kiszona
bakterie mlekowe
walory prozdrowotne
potrawy wigilijne z kapusty kiszonej
fermentation
sauerkraut
lactic bacteria
health-promoting values
Christmas Eve dishes made from sauerkraut
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY 2021-2
Projekt przekształtnika DC/DC w topologii podwójnego mostka aktywnego (DAB) dla układu laboratoryjnego do badania baterii litowo-jonowych
Michał GIERCZYŃSKI
Lech M. GRZESIAK
Arkadiusz KASZEWSKI
Tomasz BAŁKOWIEC
Krzysztof JACKIEWICZ
Tomasz MIAZGA
Andrzej STRAŚ
nr katalogowy: 130183
10.15199/48.2021.02.19
przekształtnik DC/DC
podwójny mostek aktywny
analiza w stanie ustalonym
dobór parametrów układu
DC/DC converter
dual active bridge
steady-state analysis
design of the system parameters
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2019-9
Metody oceny metanogennego potencjału biomasy
Małgorzata Cimochowicz-Rybicka
nr katalogowy: 122255
10.15199/62.2019.9.5
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA 2021-11
Analiza efektywności wytwarzania biogazu otrzymanego przy wykorzystaniu osadów ściekowych na przykładzie oczyszczalni ścieków w Siedlcach
Ewa Sadowska
nr katalogowy: 134646
10.15199/17.2021.11.3
osady ściekowe
fermentacja metanowa
biogaz
sewage sludge
methane fermentation
biogas
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2021-10
Sery z mikrobów?
Małgorzata Ziarno
Dorota Zaręba
nr katalogowy: 134161
10.15199/65.2021.10.6
białka pojedynczych komórek mikroorganizmów
mykoproteiny
substytuty nabiału
precyzyjna fermentacja
transgeniczne białka
single cell proteins
mycoproteins
dairy replacements
precision fermentation
transgenic proteins
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2021-10
Sery z mikrobów?
Małgorzata Ziarno
Dorota Zaręba
nr katalogowy: 134161
10.15199/65.2021.10.6
białka pojedynczych komórek mikroorganizmów
mykoproteiny
substytuty nabiału
precyzyjna fermentacja
transgeniczne białka
single cell proteins
mycoproteins
dairy replacements
precision fermentation
transgenic proteins
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2021-10
Sery z mikrobów?
Małgorzata Ziarno
Dorota Zaręba
nr katalogowy: 134161
10.15199/65.2021.10.6
białka pojedynczych komórek mikroorganizmów
mykoproteiny
substytuty nabiału
precyzyjna fermentacja
transgeniczne białka
single cell proteins
mycoproteins
dairy replacements
precision fermentation
transgenic proteins
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2021-10
Sery z mikrobów?
Małgorzata Ziarno
Dorota Zaręba
nr katalogowy: 134161
10.15199/65.2021.10.6
białka pojedynczych komórek mikroorganizmów
mykoproteiny
substytuty nabiału
precyzyjna fermentacja
transgeniczne białka
single cell proteins
mycoproteins
dairy replacements
precision fermentation
transgenic proteins
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY 2022-4
Kimchi – fermentowany przysmak warzywny o właściwościach funkcjonalnych – szansa na nowy asortyment żywności funkcjonalnej w Polsce
Bożena Waszkiewicz-Robak
nr katalogowy: 139107
10.15199/64.2022.4.3
żywność funkcjonalna
warzywa
fermentacja mlekowa
warzywa fermentowane
functional foods
vegetable
lactic acid fermentation
fermented vegetables
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY 2022-4
Kimchi – fermentowany przysmak warzywny o właściwościach funkcjonalnych – szansa na nowy asortyment żywności funkcjonalnej w Polsce
Bożena Waszkiewicz-Robak
nr katalogowy: 139107
10.15199/64.2022.4.3
żywność funkcjonalna
warzywa
fermentacja mlekowa
warzywa fermentowane
functional foods
vegetable
lactic acid fermentation
fermented vegetables
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY 2020-2
Analiza możliwości identyfikacji parametrów jakościowych oliwy przy wykorzystaniu ultrasłabej luminescencji wtórnej
Piotr NAWARA
Karolina TRZYNIEC
Tomasz DRÓŻDŻ
Ernest POPARDOWSKI
Tadeusz JULISZEWSKI
Mirosław ZAGÓRDA
Anna MIERNIK
nr katalogowy: 124701
10.15199/48.2020.02.28
wtórna luminescencja
ultrasłaba emisja fotonowa
pole elektromagnetyczne
oliwa
secondary luminescence
ultra-low photon emission
electromagnetic field
olive
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2017-7
Przegląd technologii zwiększenia wydajności biogazu i biometanu
Izabela Samson-Bręk
Michał Sikora
Anna Bączyk
Joanna Mączyńska
Karol Tucki
nr katalogowy: 108337
10.15199/62.2017.7.32
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY 2020-4
Wykorzystanie zjawiska wtórnej luminescencji do określania zawartości substancji bioaktywnych w miodach jasnych
Ernest POPARDOWSKI
Piotr NAWARA
Tadeusz JULISZEWSKI
Karolina TRZYNIEC
Anna MIERNIK
Stepan KOVALYSHYN
Marián BUJNA
nr katalogowy: 125671
10.15199/48.2020.04.16
wtórna luminescencja
ultrasłaba emisja fotonowa
pole elektromagnetyczne
substancje bioaktywne
miód jasny
secondary luminescence
ultra-low photon emission
electromagnetic field
bioactive substances
light honey
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY 2017-8
Nowe algorytmy regulacji napięcia i mocy biernej stosowane w układach ARNE/ARST dla autotransformatorów pracujących w przyelektrownianych stacjach elektroenergetycznych najwyższych napięć. Część 2. Kryteria regulacji A i R.
Marek POWROŹNIK
nr katalogowy: 108556
10.15199/48.2017.08.44
napięcie
moc bierna
regulacja
sieć przesyłowa
voltage
reactive power
regulation
transmission grid.
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2017-8
Ocena możliwości wykorzystania osadu z uzdatniania wody w procesie fermentacji metanowej osadów ściekowych
Małgorzata Cimochowicz-Rybicka
Justyna Górka
nr katalogowy: 108877
10.15199/62.2017.8.5
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY 2019-5-6
Bioróżnorodność mikroorganizmów w procesie produkcji wina metodą spontaniczną
Paulina Bogdan
Hubert Antolak
nr katalogowy: 120731
10.15199/64.2019.5-6.1
wino
bioróżnorodność
mikroorganizmy
fermentacja spontaniczna
wine
biodiversity
microorganisms
spontanous fermentation
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2020-2
Pumpernikiel - połączenie tradycji i współczesnych oczekiwań
Dominika Olszak-Ossowska
Małgorzata Majcher
Marek Gierlik
nr katalogowy: 125850
pumpernikiel
pieczywo
zakwas
fermentacja
wypiek
mąka pełnoziarnista
błonnik
pumpernickel bread
bread
leaven
fermentation
baking
wholegrain flour
fibre
OCHRONA PRZED KOROZJĄ 2018-7
Badanie zjawisk rozpuszczania dyfuzyjnego stali reaktywnych w kąpieli cynkowej z dodatkiem bizmutu
Adam TATAREK
Mariola SATERNUS
nr katalogowy: 114753
10.15199/40.2018.7.3
cynkowanie zanurzeniowe
powłoka cynkowa
rozpuszczanie
dyfuzja
stal reaktywna.
hot dip galvanizing
zinc coating
dissolution
diffusion
reactive steel.
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA 2020-6
Water management phenomenon for selected materials, which can be applied as footwear insoles
Wioleta SERWETA
Justyna WÓJCIK
nr katalogowy: 129732
10.15199/28.2020.6.2
footbed
material packages
hygienic conditions
spacer fabric structures
łoże obuwia
pakiety materiałowe
higieniczność obuwia
przestrzenne struktury dzianinowe
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2018-9
Przetwarzanie osadów ściekowych w procesie termicznej hydrolizy i fermentacji na przykładzie oczyszczalni ścieków w Tarnowie
Jakub Mukawa
Tadeusz Pająk
Tadeusz Rzepecki
nr katalogowy: 116149
10.15199/62.2018.9.18
MATERIAŁY BUDOWLANE 2018-12
Nieudana nowatorska konstrukcja komory fermentacji osadów w oczyszczalni ścieków
Adam Podhorecki
Magdalena Lachowicz
Magdalena Sosnowska
nr katalogowy: 117783
10.15199/33.2018.12.22
Zamknięta Wydzielona Komora Fermentacji (WKFz)
stalowy płaszcz komory
powłoka ze szkła kobaltowego
korozja chemiczna.
Closed Separate Sludge Digester
steel construction of the chamber
coatingmade of cobalt glass
chemical corrosion.
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY 2018-3
Siarczek dimetylu (DMS) w piwie - od surowca do produktu gotowego. Cz. 3
Agnieszka Salamon
nr katalogowy: 112838
10.15199/64.2018.3.1
DMS
piwo
DMSO
fermentacja
drożdże
skład brzeczki
DMS
beer
DMSO
fermentation
yeast
composition of wort
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY 2018-7
Związki powstające w czasie fermentacji winiarskiej
Sylwia Bonin
nr katalogowy: 115055
10.15199/64.2018.7.3
produkty uboczne
jakość
wino
fermrntowane produkty winiarskie
by-products
quality
wine
fermented wine products
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2017-4
Ocena wartości wypiekowej i zawartości wybranych składników prozdrowotnych w ziarnie żyta krzyca
Iwon a Konopka
Małgorzata Tańska
Marta Skrajda
nr katalogowy: 108631
pierwotne żyto
wartość wypiekowa
ocena organoleptyczna
ancient rye
baking value
organoleptic quality
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA 2022-12
Mikroorganizmy jako producenci biowodoru Od badań podstawowych do prac rozwojowych z dziedziny biotechnologii
Anna Sikora
Anna Detman
nr katalogowy: 141087
10.15199/17.2022.12.4
biowodór
mikroorganizmy
bakterie
beztlenowy rozkład biomasy
kwasogeneza
ciemne fermentacje
fotofermentacja
biofotoliza
szlaki metaboliczne
przemysł cukrowniczy
biohydrogen
microorganisms
bacteria
anaerobic digestion
acidogenesis
dark fermentation
photofermentation
biofotolysis
metabolic pathways
sugar industry
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA 2022-12
Mikroorganizmy jako producenci biowodoru Od badań podstawowych do prac rozwojowych z dziedziny biotechnologii
Anna Sikora
Anna Detman
nr katalogowy: 141087
10.15199/17.2022.12.4
biowodór
mikroorganizmy
bakterie
beztlenowy rozkład biomasy
kwasogeneza
ciemne fermentacje
fotofermentacja
biofotoliza
szlaki metaboliczne
przemysł cukrowniczy
biohydrogen
microorganisms
bacteria
anaerobic digestion
acidogenesis
dark fermentation
photofermentation
biofotolysis
metabolic pathways
sugar industry
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA 2022-12
Mikroorganizmy jako producenci biowodoru Od badań podstawowych do prac rozwojowych z dziedziny biotechnologii
Anna Sikora
Anna Detman
nr katalogowy: 141087
10.15199/17.2022.12.4
biowodór
mikroorganizmy
bakterie
beztlenowy rozkład biomasy
kwasogeneza
ciemne fermentacje
fotofermentacja
biofotoliza
szlaki metaboliczne
przemysł cukrowniczy
biohydrogen
microorganisms
bacteria
anaerobic digestion
acidogenesis
dark fermentation
photofermentation
biofotolysis
metabolic pathways
sugar industry
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2018-12
Zmiany struktury ligniny osadek kukurydzy pod wpływem fermentacji metanowej
Agata Stachowiak-Wencek
Magdalena Zborowska
Hanna Waliszewska
Bogusława Waliszewska
nr katalogowy: 117906
10.15199/62.2018.12.30
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY 2017-7
Krzyżówki drożdży browarniczych 1. Historia, stan obecny i perspektywy
Joanna Harasym
Tomasz Podeszwa
Ludmiła Bogacz-Radomska
nr katalogowy: 108399
krzyżówki międzygatunkowe
drożdże browarnicze
Saccharomyces cerevisiae
Saccharomyces eubayanus
Interspecific hybrid
brewer's yeast
Saccharomyces cerevisiae
Saccharomyces eubayanus
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY 2017-9
Wpływ surowców niesłodowanych na proces produkcji brzeczki i piwa
Paulina Bogdan
Edyta Kordialik-Bogacka
nr katalogowy: 109564
10.15199/64.2017.9.2
surowce niesłodowane
fermentacja
brzeczka
piwo
adjuncts
fermentation
wort
beer
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2019-10
Wpływ czasu fermentacji gnojowicy świńskiej na wytwarzanie i skład chemiczny biogazu
Edyta Wrzesińska-Jędrusiak
Andrzej Myczko
Kamila Klimek
Agnieszka Najda
nr katalogowy: 122832
10.15199/62.2019.10.5
CHŁODNICTWO 2019-4
Pozyskanie energii odnawialnej w produkcji zwierzęcej oraz odzysk ciepła
Wacław Romaniuk
Kinga Borek
nr katalogowy: 122516
10.15199/8.2019.4.3
odzysk ciepła
mleko
panele fotowoltaiczne
fermentacja metanowa
nawóz naturalny
biogaz
heat recovery
milk
photovoltaic panels
methane fermentation
natural fertilizer
biogas
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY 2021-1
Jakość mikrobiologiczna i sensoryczna fermentowanych napojów miodowych
mgr inż. Emilia Łapińska
inż. Małgorzata Pikora
dr hab. Monika Trząskowska
nr katalogowy: 130557
10.15199/64.2021.1.4
napój miodowy
probiotyki
fermentacja
Lactobacillus
honey drink
probiotics
fermentation
Lactobacillus
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY 2021-1
Jakość mikrobiologiczna i sensoryczna fermentowanych napojów miodowych
mgr inż. Emilia Łapińska
inż. Małgorzata Pikora
dr hab. Monika Trząskowska
nr katalogowy: 130557
10.15199/64.2021.1.4
napój miodowy
probiotyki
fermentacja
Lactobacillus
honey drink
probiotics
fermentation
Lactobacillus
AURA 2021-2
Jak rozpocząć budowę biogazowni rolniczej – dobór elementów
Kinga BOREK
Kamil ROMAN
Jan BARWICKI
nr katalogowy: 130600
10.15199/2.2021.2.1
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2023-8
Badania nad przygotowaniem nowego ekologicznego granulatu ceramicznego dla budownictwa
Yifei Wang
nr katalogowy: 144526
10.15199/62.2023.8.2
popiół lotny
poferment
biowęgiel
osady ściekowe
spiekanie
granulat
ceramika budowlana
fly ash
fermentation digestate
sludge
biochar
sintering
pellets
building ceramic
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH