Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AURA
AUTO MOTO SERWIS
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
GAZETA CUKROWNICZA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ODZIEŻ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
Menu
Menu
Menu
Prenumerata
Prenumerata
Publikacje
Publikacje
Drukarnia
Drukarnia
Kolportaż
Kolportaż
Reklama
Reklama
O nas
O nas
ui-button
Twój Koszyk
Twój koszyk jest pusty.
Niezalogowany
Niezalogowany
Zaloguj się
Zarejestruj się
Reset hasła
Czasopismo
|
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
|
Rocznik 2017 - zeszyt 3
Wyższe alkohole w piwie
10.15199/64.2017.3.5
Krzysztof Kucharczyk
Tadeusz Tuszyński
nr katalogowy: 104717
10.15199/64.2017.3.5
Jedną z grup związków lotnych powstających podczas fermentacji brzeczki piwnej są wyższe alkohole (fuzle). Przyjmuje się, że w zwiększonych ilościach negatywnie oddziałują one na jakość piwa. Nadają piwu rozpuszczalnikowy smak i zapach. Ilość powstałych wyższych alkoholi zależy od szczepu drożdży, składników brzeczki i parametrów technologicznych procesu wytwarzania piwa. Wybór klasycznej lub wielkozbiornikowej technologii fermentacji piwa nie wpływa znacząco na zawartość fuzli w piwie.Wstęp Podczas procesu fermentacji alkoholowej, drożdże piwowarskie syntetyzują - oprócz etanolu i dwutlenku węgla - szerokie spektrum różnych ubocznych produktów przemiany materii, z których większość wydzielana jest do środowiska. W różnych gatunkach piwa można stwierdzić ponad 1000 komponentów, w tym około 200 związków karbonylowych [2]. Ilość i rodzaj wydzielanych z komórek produktów i metabolitów pośrednich ma wpływ na właściwości organoleptyczne gotowego piwa. Związki te, obok składników chmielu, nadają mu specyficzny smak i aromat [1, 20]. Wraz z wprowadzeniem nowych metod skracających fermentację i dojrzewanie piwa w tankofermentorach istotne jest monitorowanie ubocznych produktów fermentacji oraz wpływu różnych czynników oddziałujących na ich syntezę i hydrolizę [7, 12]. Piwo zawiera bardzo dużą liczbę składników smakowo-aromatycznych występujących w bardzo niskich, progowych stężeniach ich wyczuwalności sensorycznej. Jeżeli zawartość jednego lub większej liczby komponentów znacząco wzrośnie, mogą wówczas wystąpić nietypowe cechy smaku i aromatu, powodując wady piwa [16, 17]. Wyższe alkohole Alkohole fuzlowe można zaliczyć do podstawowej grupy komponentów, które tworzone są podczas fermentacji brzeczki słodowej. Uważa się, że wpływają one niekorzystnie na smak i zapach piwa, szczególnie typu pilzneńskiego. Mają też znaczący udział w tworzeniu estrów [9, 25]. Wzrost zawartości alkoholi alifatycznych i aromatycznych powyżej ich progu wyczuw[...]
Bibliografia
[1] Annemüller Gerolf, Hans-J. Manger. 2009. Gärung und Reifung des Bieres. Berlin: VLB. [2] Berry David, Dewey Watson. 1987. Production of organoleptic compounds in yeast biotechnology. London: Allen and Unwin. [3] Briggs Dennis, Chris Boulton, Peter Brookes, Roger Stevens. 2004. Brewing Science and Practice. London: Woodhead Publishing Limited Cambridge. [4] Campbell Ian. 2001. "Kształtowanie właściwości sensorycznych piwa przez dobór warunków fermentacji". Przemysł Fermentacyjny i Owocowo-Warzywny 8 : 44-46. [5] Capik Andrzej. 2001. Wpływ zmiany technologii produkcji ( klasycznej ZKT HGB), na profil smakowo-zapachowy piwa. Referat wygłoszony podczas VI Szkoły Technologii Fermentacji. 26-29.03.2001. Szczyrk. 209/214-223. [6] Engan Sigmund. 1972. “Organoleptic threshold values of some alcohols and esters in beer". Journal of the Institute of Brewing 78 : 33-36. [7] Eugan Kryachko, ManueLanda l. 1991. "Uboczne smaki i zapachy piwa". Brauwelt International 3 : 218-220. [8] Erten Huseyin, Hasan Tanguler, Hanife Cakiroz. 2007. “The effect of pitching rate on fermentation and flavour compounds in high gravity brewing". Journal of the Institute of Brewing 113 : 75-79. [9] Hammond John. 1986. “The contribution of yeast to beer flavour". Brewery’s Guardian 8 : 27-33. [10] Jones Heather, Argyrios Margaritis, Robert Stewart. 2007. “The combined effect of oxygen supply strategy, inoculum size and temperature profile on Very-High-Gravity beer fermentations by Saccharomyces cerevisiae". Journal of the Institute of Brewing 113 : 168-184. [11] Kordialik-Bogacka Edyta, Tadeusz Kuchciak. 1998. "Substancje smakowo-zapachowe piwa (1)". Przemysł Fermentacyjny i Owocowo-Warzywny 8 : 21-23. [12] Kruger Laurence. 1998. "Yeast metabolizm and its effect on flavour: part 1". Brewing Guardian 127 : 24-29. [13] Lee Milton. 1999. “High temperature fermentation - a review". BRI Quarterly 1 : 17-27. [14] Lee Milton. 2000. “Fermentation intensification- part IV: The effect of increasing fermentation temperature on yeast performance and flavor production". BRI Quarterly 3 : 5-12. [15] Lewis Michael, Tom Young. 2001. Piwowarstwo. Warszawa: PWN. [16] Meilgaard Martin. 1975. “Flavor chemistry of beer. Flavor interaction between principal volatiles". Technical Quarterly The Master Brewers Association of Americas 12 : 107-117. [17] Meilgaard Martin. 1991. “The flavor of beer". Technical Quarterly The Master Brewers Association of Americas 28 : 132-141. [18] Okrajni Joanna, Edyta Kordialik-Bogacka, Wojciech Ambroziak. 2006. "Profil związków smakowo-zapachowych piwa a ocena konsumencka". Wydawnictwo XI Szkoły Technologii Fermentacji, 104-117. [19] Ramirez Fred, Jan Maciejowski. 2007. “Optimal beer fermentation". The Institute of Brewing and Distilling 3 : 325-333. [20] Salamon Agnieszka. 1999. Przemiany ubocznych produktów metabolizmu drożdży i możliwości regulowania ich syntezy. Seminarium Ogólnopolskie IBPRS, Warszawa, 9-15. [21] Schöber Jurgen, Gerolf Annemüller. 2001. “Metoda High-Gravity-Brewing (HGB), a jakość piwa". Przemysł Fermentacyjny i Owocowo-Warzywny 7 : 18-20. [22] Šmigrovičova Daniela, Zoltan Domeny. 1999. “Beer volatile by-product formation at different fermentation temperature using immobilized yeas". Process Biochemistry 34 : 785-794. [23] Verbelen Pieter, T. Dekoninck, Sofie Saerens, Sebastian Mulders, Johan Thevelein, Freddy Delvaux. 2009. “Impact of pitching rate on yeast fermentation performance and beer flavour". Applied Microbial and Cell Physiology 82 : 155-167. [24] Yokoyama Arimoto, John Ingledew. 1997. “The effect of filling procedures on multi-fill fermentations". Technical Quarterly The Master Brewers Association of the Americas 34 : 320-327. [25] Younis Omar, Graham Stewart. 1998. “Sugar uptake and subsequent ester and higher alcohol production by Saccharomyces cerevisiae". Journal of the Institute of Brewing 104 : 255-264.
Treść płatna
Jeśli masz wykupiony/przyznany dostęp -
zaloguj się
.
Skorzystaj z naszych propozycji zakupu!
Publikacja
e-Publikacja (format pdf) - nr 104717 "Wyższe alkohole w piwie..."
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
10.00 zł
Do koszyka
Zeszyt
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY - e-zeszyt (pdf) 2017-3
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
27.50 zł
Do koszyka
Prenumerata
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY - prenumerata cyfrowa
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
300.00 zł
Do koszyka
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY - papierowa prenumerata roczna + wysyłka
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY - papierowa prenumerata roczna
348.00 zł brutto
322.22 zł netto
25.78 zł VAT
(stawka VAT 8%)
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY - pakowanie i wysyłka
21.00 zł brutto
17.07 zł netto
3.93 zł VAT
(stawka VAT 23%)
369.00 zł
Do koszyka
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY - PAKIET prenumerata PLUS
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY - PAKIET prenumerata PLUS (Prenumerata papierowa + dostęp do portalu sigma-not.pl + e-prenumerata)
450.00 zł brutto
416.67 zł netto
33.33 zł VAT
(stawka VAT 8%)
450.00 zł
Do koszyka
Zeszyt
2017-3
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH