Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AURA
AUTO MOTO SERWIS
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
GAZETA CUKROWNICZA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ODZIEŻ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
Menu
Menu
Menu
Prenumerata
Prenumerata
Publikacje
Publikacje
Drukarnia
Drukarnia
Kolportaż
Kolportaż
Reklama
Reklama
O nas
O nas
ui-button
Twój Koszyk
Twój koszyk jest pusty.
Niezalogowany
Niezalogowany
Zaloguj się
Zarejestruj się
Reset hasła
Baza publikacji
Formularz wyszukiwania
Szukany tekst
Szukaj tylko w tych wybranych czasopismach
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
Wyszukaj
Zobacz przykłady zapytań
title:węgiel
title:"węgiel kamienny"
title:"węgiel kamienny" AND issueYear:2020
authorDesc:"Grzegorz Ojczyk"
authorDesc:"Grzegorz Ojczyk" AND issueYear:2020
abstract:"problemy jakości"
keywords:"węgiel kamienny" AND issueYear:2020
titleAlias:quality
keywordsAlias:"hard coal"
abstractAlias:"food quality"
keywordsAlias:"thermal resistance" AND issueYear:2020
Wynik wyszukiwania
GAZETA CUKROWNICZA 2005-5
Badania porównawcze fermentacji metanowej ścieków cukrowniczych w warunkach mezofilowych i termofilowych
K. Gozdek
nr katalogowy: 9405
GAZETA CUKROWNICZA 2009-11-12
Możliwości wytwarzania biogazu w procesie fermentacji metanowej wysłodków buraczanych Część 1. Fermentacja statyczna wysłodków buraczanych
Bożenna Połeć
Krzysztof Gozdek
Andrzej Baryga
Tomasz Szymański
nr katalogowy: 48673
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA 2017-3
Wpływ procesu dezintegracji osadów ściekowych na efektywność procesu fermentacji metanowej – przegląd literaturowy
Agnieszka Garlicka
Monika Żubrowska-Sudoł
nr katalogowy: 104523
10.15199/17.2017.3.6
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2003-8-9-2
Energetyczne wykorzystanie osadów ściekowych i odpadów z gospodarstw domowych w procesie fermentacji metanowej
PIOTR SOSNOWSKI
STANISŁAW LEDAKOWICZ
nr katalogowy: 28807
GAZETA CUKROWNICZA 2012-1
TECHNOLOGIA BEZTLENOWA JAKO ŹRÓDŁO ENERGII ODNAWIALNEJ W CUKROWNI
Krzysztof Gozdek
Bolesław Heichman
nr katalogowy: 65654
GAZETA CUKROWNICZA 2010-5
Możliwości wytwarzania biogazu w procesie fermentacji metanowej wysłodków buraczanych Część II: Fermentacja półciągła wysłodków buraczanych
Bożenna Połeć
Andrzej Baryga
Tomasz Szymański
Wanda Wołyńska
Andrzej Toboła
nr katalogowy: 54629
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA 2008-11
Badania mikrobiologiczne w procesie fermentacji metanowej
Paweł Choromański
Maria Łebkowska
nr katalogowy: 39122
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2008-5
Badania odzysku fosforu ze ścieków komunalnych metodą strąceniową
ELIGIUSZ KOWALSKI
JERZY MAZIERSKI
nr katalogowy: 35022
GOSPODARKA MIĘSNA 2010-11
Technologia zagospodarowania odpadów organicznych pochodzenia zwierzęcego firmy EYS
Adam Olszewski
nr katalogowy: 55871
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY 2017-3
Zastosowanie chemicznej i enzymatycznej obróbki wstępnej biomasy lignocelulozowej w celu poprawy wydajności procesu fermentacji metanowej. Cz. 2
Katarzyna Kotarska
Anna Świerczyńska
Wojciech Dziemianowicz
nr katalogowy: 104719
10.15199/64.2017.3.6
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA 2014-4
Dezintegracja osadów nadmiernych do wspomagania procesu fermentacji metanowej - teoria a praktyka
Ewa Zielewicz
nr katalogowy: 83536
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA 2013-1
Ocena potencjału energetycznego frakcji organicznej odpadów komunalnych poddanej procesowi fermentacji metanowej
Robert Sidełko
Krzysztof Seweryn
nr katalogowy: 73711
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA 2017-2
Wykorzystanie ścieków z toalet chemicznych w procesie fermentacji metanowej kiszonki kukurydzy
Marcin Dębowski
Marcin Zieliński
Mirosław Krzemieniewski
Anna Hajduk
nr katalogowy: 103928
10.15199/17.2017.2.5
GAZETA CUKROWNICZA 2011-4
Możliwości wytwarzania biogazu w procesie fermentacji metanowej wysłodków buraczanych Część III: Fermentacja ciągła wysłodków buraczanych
Bożenna Połeć
Andrzej Baryga
Tomasz Szymański
nr katalogowy: 61683
AURA 2021-2
Jak rozpocząć budowę biogazowni rolniczej – dobór elementów
Kinga BOREK
Kamil ROMAN
Jan BARWICKI
nr katalogowy: 130600
10.15199/2.2021.2.1
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2015-8
Conversion and properties of anaerobic digestates from biogas production Technologie przetwarzania pofermentu z biogazowni oraz właściwości fizykochemiczne otrzymanych produktów
Magdalena Szymańska
Tomasz Sosulski
Ewa Szara
Krzysztof Pilarski
nr katalogowy: 93032
10.15199/62.2015.8.35
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY 2016-7-8
Fermentacja metanowa wywaru gorzelniczego oraz charakterystyka płynięcia wywaru oraz osadu pofermentacyjnego. Cz. 1
Katarzyna Kotarska
Wojciech Dziemianowicz
Anna Świerczyńska
nr katalogowy: 100334
10.15199/64.2016.7-8.6
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA 2009-5
Mobilność metali ciężkich w osadzie ściekowym na przykładzie wybranej oczyszczalni
Jarosław Gawdzik
nr katalogowy: 44244
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2006-8-9
Produkcja metanu z surowców roślinnych
Krzysztof W. Szewczyk
nr katalogowy: 20366
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2018-12
Zmiany struktury ligniny osadek kukurydzy pod wpływem fermentacji metanowej
Agata Stachowiak-Wencek
Magdalena Zborowska
Hanna Waliszewska
Bogusława Waliszewska
nr katalogowy: 117906
10.15199/62.2018.12.30
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA 2016-12
Urządzenie do ultradźwiękowej dezintegracji osadów ściekowych upowszechniane w ramach projektu Record Biomap (Horyzont 2020)
Magdalena Zielińska
Agnieszka Cydzik-Kwiatkowska
Marcin Zieliński
Marcin Dębowski
Agata Głowacka-Gil
Paulina Rusanowska
nr katalogowy: 103013
10.15199/17.2016.12.5
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA 2016-2
Dezintegracja osadów w kontekście wzrostu produkcji biogazu
Ewa Zielewicz
nr katalogowy: 96709
10.15199/17.2016.2.6
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY 2011-7-8
Produkcja biogazu ze ścieków/odpadów wysoko obciążonych Zastosowanie innowacyjnego membranowego reaktora beztlenowego MEMTHANE na przykładzie wywaru gorzelnianego
Bogusław Buczak
nr katalogowy: 61792
GAZETA CUKROWNICZA 2005-6
Efektywność działania reaktora beztlenowego w warunkach wysokich obciążeń hudraulicznych i ładunkiem zanieczyszczeń
K. Gozdek
nr katalogowy: 9413
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA 2006-7-8
Bilans energetyczny procesu fermentacji metanowej w oczyszczalni ścieków w Siedlcach
HALINA DŁUSKA
KATARZYNA UMIEJEWSKA
nr katalogowy: 16497
AURA 2011-5
Wykorzystanie osadów ściekowych do produkcji biogazu
Joanna WILK
nr katalogowy: 59712
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY 2006-12
Biogaz jako źródło energii odnawialnej w Polsce - potencjał produkcyjny, stan obecny oraz perspektywy rozwoju sektora
J. Pawilonis
A. Kupczyk
nr katalogowy: 23135
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2014-9
Effect of methane fermentation on the hygienization of liquid manure intended for agricultural purposes Wpływ fermentacji metanowej na higienizację gnojowicy przeznaczonej do celów nawozowych
Justyna Bauza-Kaszewska
Zbigniew Paluszak
Halina Olszewska
nr katalogowy: 86581
10.12916/przemchem.2014.1644
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2012-2
Wybrane zgłoszenia patentowe z dziedziny chemii
nr katalogowy: 65836
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2024-6
Znaczenie sztucznej inteligencji we wspomaganiu procesu beztlenowej fermentacji odpadów kuchennych zawierających bioplastiki
Ryszard Arendt
Andrzej Kopczyński
Jan Hupka
Aleksandra Grabowiec
nr katalogowy: 149193
10.15199/62.2024.6.6
sztuczna inteligencja
system ekspercki
proces fermentacji metanowej
produkcja biogazu
biogazownia
zagospodarowanie odpadów kuchennych
artificial intelligence
expert system
anaerobic digestion
biogas production
biogas plant
kitchen waste management
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2011-3
Przegląd metod usuwania siarkowodoru z biogazu
Elżbieta Kociołek-Balawejder
Łukasz J. Wilk
nr katalogowy: 58213
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2024-6
Znaczenie sztucznej inteligencji we wspomaganiu procesu beztlenowej fermentacji odpadów kuchennych zawierających bioplastiki
Ryszard Arendt
Andrzej Kopczyński
Jan Hupka
Aleksandra Grabowiec
nr katalogowy: 149193
10.15199/62.2024.6.6
sztuczna inteligencja
system ekspercki
proces fermentacji metanowej
produkcja biogazu
biogazownia
zagospodarowanie odpadów kuchennych
artificial intelligence
expert system
anaerobic digestion
biogas production
biogas plant
kitchen waste management
GAZETA CUKROWNICZA 2010-1
Ocena wybranych preparatów chemicznych stosowanych w cukrowniach z punktu widzenia systemu HACCP oraz w aspekcie ochrony środowiska naturalnego
Bożenna Połeć
Wanda Wołyńska
nr katalogowy: 49784
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA 2009-7-8
Przebieg procesu hydrolizy w stabilizacji beztlenowej osadów ściekowych
January Bień
Iwona Zawieja
Małgorzata Worwąg
nr katalogowy: 45668
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2015-12
Methane fermentation as method for utilisation of the glycerol fraction from biodiesel production Fermentacja metanowa jako sposób zagospodarowania frakcji glicerynowej, będącej produktem ubocznym produkcji biopaliwa z olejów roślinnych
Mariusz Sulewski
Włodzimierz Urbaniak
Adam Traczykowski
Katarzyna Budzińska
Ewa Peter
nr katalogowy: 95888
10.15199/62.2015.12.10
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 1988-12
Wysoko obciążone ścieki przemysłowe źródłem biogazu
KRYSTYNA GEMBALA
ANTONI OLESZCZYK
nr katalogowy: 107772
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA 2015-3
Ocena efektów dezintegracji hydrodynamicznej osadu nadmiernego w warunkach laboratoryjnych i w pełnej skali technicznej
Jan M. Miodoński
Krzysztof Iskra
Stanisław Miodoński
Ewa Gołdyn
nr katalogowy: 90018
10.15199/17.2015.3.6
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2017-3
Applicability of food industry organic waste for methane fermentation Przydatność odpadów organicznych z przemysłu spożywczego w procesie fermentacji metanowej
Marcin Niemiec
Jakub Sikora
Anna Szeląg-Sikora
Maciej Kuboń
Elżbieta Olech
Andrzej Marczuk
nr katalogowy: 104673
10.15199/62.2017.3.38
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA 2018-10
Biomasa mikroglonów i cyjanobakterii jako substrat w procesie fermentacji metanowej
Dawid Szwarc
Marcin Zieliński
nr katalogowy: 116639
10.15199/17.2018.10.8
fermentacja metanowa
cyjanobakterie
mikroglony
methane fermentation
cyanobacteria
microalgae
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA 2015-12
Gospodarka osadowa Grupowej Oczyszczalni Ścieków Łódzkiej Aglomeracji Miejskiej. Część II. Przebieg procesów stabilizacji, odwadniania i końcowej utylizacji osadów
Katarzyna Umiejewska
Agnieszka Białach
Grzegorz Rajnert
nr katalogowy: 95484
10.15199/17.2015.12.5
GAZETA CUKROWNICZA 2009-11-12
Spis treści rocznika 2009 Gazety Cukrowniczej
nr katalogowy: 48684
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2013-1
Lab scale measurement of biogas yield. Pomiar uzysku biogazu w skali laboratoryjnej
Marta Oleszek
Jerzy Tys
nr katalogowy: 73995
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2019-9
Analiza pracy cyrkulacyjnego wirnikowego urządzenia do dezintegracji substratów biologicznych przed procesem fermentacji metanowej z zastosowaniem technik CFD
Michał Stępień
Piotr Krawczyk
Aleks andra Mikołajczak
Marcin Wołowicz
Monika Żubrowsk a-Sudoł
nr katalogowy: 122270
10.15199/62.2019.9.20
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2009-9
Z PÓLKI KSIĘGARSKIEJ
Elżbieta Kociołek-Balawejder
Ryszard Steller
nr katalogowy: 47195
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA 2014-7
Metody wstępnego przygotowania biomasy lignocelulozowej do fermentacji metanowej
Katarzyna Bernat
Irena Wojnowska-Baryła
Sławomir Kasiński
Marcin Szatkowski
nr katalogowy: 85548
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2017-8
Ocena możliwości wykorzystania osadu z uzdatniania wody w procesie fermentacji metanowej osadów ściekowych
Małgorzata Cimochowicz-Rybicka
Justyna Górka
nr katalogowy: 108877
10.15199/62.2017.8.5
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2019-10
Wpływ częstości mieszania na skład i produkcję biogazu w fermentatorze
Edyta Wrzesińska-Jędrusiak
Andrzej Myczko
Kamila Klimek
Agnieszka Najda
Wiesław Piekarski
nr katalogowy: 122833
10.15199/62.2019.10.6
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA 2023-4
Charakterystyka mikrobiogazowni i biogazowni rolniczych oraz wykorzystanie biogazu rolniczego
Kinga Borek
nr katalogowy: 142905
biogazownia rolnicza
mikrobiogazownia
biogaz
fermentacja metanowa
agricultural biogas plant
microbiogas plant
biogas
methane fermentation
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2009-3
Biogazownie rolnicze. Bariery rozwoju
MARTA GABRYSZEWSKA
MAGDALENA ROGULSKA
nr katalogowy: 42353
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA 2009-7-8
Energia z osadów do technicznego wykorzystania
Zofia Sadecka
nr katalogowy: 45661
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE 2009-3
Konferencja naukowo-techniczna "Wytwarzanie energii elektrycznej i cieplnej oraz biogazu z biomasy szansą dla regionu"
Marek Chmielewski
nr katalogowy: 41855
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA 2015-10
Biogazownie dla odpadów komunalnych Część II. Charakterystyka wsadu
Krystyna Lelicińska-Serafin
Urszula Pieniak
nr katalogowy: 94567
10.15199/17.2015.10.5
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY 2011-5
Wpływ pierwiastków magnezu i wapnia na proces fermentacji winiarskiej
Sylwia Bonin
Małgorzata Stanisławczyk
nr katalogowy: 60284
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY 2005-6
Plazmolizaty drożdżowe jako stymulatory fermentacji winiarskiej
E. Pogorzelski
M. Kobus
A. Wilkowska
nr katalogowy: 14618
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA 2017-1
Praktyczne zalety technologii anammox w układzie z dwoma reaktorami
Łukasz Jaroszyński
nr katalogowy: 103688
10.15199/17.2017.1.6
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2017-11
Zgazowanie odpadów z przemysłowego przetwórstwa karpia
Jakub Sikora
Marcin Niemiec
Anna Szeląg-Sikora
Maciej Kuboń
Elżbieta Olech
Andrzej Marczuk
nr katalogowy: 110740
10.15199/62.2017.11.12
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY 2016-9
Fermentacja metanowa wywaru gorzelniczego oraz charakterystyka płynięcia wywaru oraz osadu pofermentacyjnego. Cz. 2
Katarzyna Kotarska
Wojciech Dziemianowicz
Anna Świerczyńska
nr katalogowy: 101020
10.15199/64.2016.9.5
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2016-4
Carboxylate platform. Production and use of volatile fatty acids Platforma karboksylowa. Produkcja i wykorzystanie lotnych kwasów tłuszczowych
Joanna Chwiałkowska
Piotr Oleśkowicz-Popiel
nr katalogowy: 97902
10.15199/62.2016.4.17
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2018-7
Zastosowanie chemisorpcji transmembranowej w procesie intensyfikacji produkcji biogazu
Marta Bojarska
Zuzanna Bojarska
Justyna Leszczyńska
Ryszard Wasiak
nr katalogowy: 114944
10.15199/62.2018.7.26
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY 2015-11-12
Żywotność drożdży a proces fermentacji piwa
Dorota Michałowska
nr katalogowy: 95659
10.15199/64.2015.11-12.4
CHŁODNICTWO 2019-4
Pozyskanie energii odnawialnej w produkcji zwierzęcej oraz odzysk ciepła
Wacław Romaniuk
Kinga Borek
nr katalogowy: 122516
10.15199/8.2019.4.3
odzysk ciepła
mleko
panele fotowoltaiczne
fermentacja metanowa
nawóz naturalny
biogaz
heat recovery
milk
photovoltaic panels
methane fermentation
natural fertilizer
biogas
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA 2013-11
Wpływ stężenia suchej masy zagęszczonych osadów nadmiernych na efektywność pozyskiwania związków organicznych w procesie mechanicznej dezintegracji - badania wstępne
Monika Żubrowska-Sudoł
Justyna Walczak
nr katalogowy: 80383
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA 2017-3
Ultradźwiękowa dezintegracja osadów ściekowych w technologii GSD – doświadczenia eksploatacyjne
Katarzyna Trojanowska
Sylwia Myszograj
nr katalogowy: 104524
10.15199/17.2017.3.7
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY 2023-3
Czy pieczywo jest dobrym źródłem naturalnych składników mineralnych?
Krystyna Jarosz
nr katalogowy: 142138
AURA 2018-4
Biogazownie rolnicze
Agata PRUSEK
Ryszard TYTKO
nr katalogowy: 113188
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2011-5
Składniki nawozowe w strumieniu osadów ściekowych po fermentacji metanowej
Joanna Gluzińska
Jacek Kwiecień
Urszula Sienkiewicz-Cholewa
nr katalogowy: 59858
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA 2023-5
Jakość i sposoby wykorzystania biogazu na oczyszczalniach ścieków należących do Aquanet S.A.
Monika Pielach
Tomasz Kurant
nr katalogowy: 143297
10.15199/17.2023.5.3
Aquanet
oczyszczalnia ścieków
fermentacja metanowa
kofermentacja
biogaz
metan
osady ściekowe.
Aquanet
wastewater treatment plant
methane fermentation
co-digestion
biogas
methane
sewage sludge.
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA 2023-5
Jakość i sposoby wykorzystania biogazu na oczyszczalniach ścieków należących do Aquanet S.A.
Monika Pielach
Tomasz Kurant
nr katalogowy: 143297
10.15199/17.2023.5.3
Aquanet
oczyszczalnia ścieków
fermentacja metanowa
kofermentacja
biogaz
metan
osady ściekowe.
Aquanet
wastewater treatment plant
methane fermentation
co-digestion
biogas
methane
sewage sludge.
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA 2023-5
Jakość i sposoby wykorzystania biogazu na oczyszczalniach ścieków należących do Aquanet S.A.
Monika Pielach
Tomasz Kurant
nr katalogowy: 143297
10.15199/17.2023.5.3
Aquanet
oczyszczalnia ścieków
fermentacja metanowa
kofermentacja
biogaz
metan
osady ściekowe.
Aquanet
wastewater treatment plant
methane fermentation
co-digestion
biogas
methane
sewage sludge.
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA 2023-5
Jakość i sposoby wykorzystania biogazu na oczyszczalniach ścieków należących do Aquanet S.A.
Monika Pielach
Tomasz Kurant
nr katalogowy: 143297
10.15199/17.2023.5.3
Aquanet
oczyszczalnia ścieków
fermentacja metanowa
kofermentacja
biogaz
metan
osady ściekowe.
Aquanet
wastewater treatment plant
methane fermentation
co-digestion
biogas
methane
sewage sludge.
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY 2019-1-2
Kombucha - aspekty praktyczne i rynkowe
Mariusz Jakubowski
nr katalogowy: 118722
OPAKOWANIE 2010-10
Folie NatureFlex z certyfikatem CarbonNeutral wspierają wdrażanie procesu fermentacji beztlenowej
nr katalogowy: 54769
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY 2012-1
Bakterie fermentacji mlekowej - zagrożenie w przemyśle owocowo-warzywnym
Jan Iciek
Edyta Chmal-Fudali
Aneta Antczak
nr katalogowy: 65496
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2018-12
Badania nad enzymatyczną hydrolizą polisacharydów w słomie sorgo i konwersją monosacharydów do etanolu
Katarzyna Kotarska
Wojciech Dziemianowicz
Anna Świerczyńska
nr katalogowy: 117912
10.15199/62.2018.12.36
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY 2012-7-8
Zagospodarowanie odpadów z hodowli pieczarek metodą fermentacji metanowej
Jan Cebula
Sławomir Jarząbek
nr katalogowy: 70407
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY 2014-1
"Stabilność piwa wyzwaniem dla browarnictwa XXI wieku"
nr katalogowy: 82250
CHŁODNICTWO 2006-9
Wpływ wybranych krioprotektantów na przeżywalność bakterii fermentacji mlekowej i drożdży podczas zamrażania
PIOTR DZIUGAN
MARCIN DZIOMDZIORA
nr katalogowy: 16073
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY 2018-8
Ukierunkowany wzrost jakości produktów poprzez systemy chłodnicze
nr katalogowy: 115184
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY 2023-1
Pomiar kwasowości zakwasów w piekarni
Krystyna Jarosz
nr katalogowy: 141108
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY 2023-1
Pomiar kwasowości zakwasów w piekarni
Krystyna Jarosz
nr katalogowy: 141108
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY 2013-5-6
Rola bakterii fermentacji jabłkowo-mlekowej w winiarstwie
Sylwia Bonin
Marika Bielawska
nr katalogowy: 77523
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY 2011-9
Badania nad fermentacją alkoholową skojarzonej kultury drożdży
Antoni Miecznikowski
Krystyna Zielińska
nr katalogowy: 62808
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY 2018-7
Związki powstające w czasie fermentacji winiarskiej
Sylwia Bonin
nr katalogowy: 115055
10.15199/64.2018.7.3
produkty uboczne
jakość
wino
fermrntowane produkty winiarskie
by-products
quality
wine
fermented wine products
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2021-9
Proces współfermentacji osadów ściekowych z osadami z uzdatniania wody. Badania w skali pilotowej
Małgorzata Cimochowicz-Rybicka
Bartosz Łuszczek
Dominika Poproch
Justyna Górka
nr katalogowy: 133315
10.15199/62.2021.9.8
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2021-9
Proces współfermentacji osadów ściekowych z osadami z uzdatniania wody. Badania w skali pilotowej
Małgorzata Cimochowicz-Rybicka
Bartosz Łuszczek
Dominika Poproch
Justyna Górka
nr katalogowy: 133315
10.15199/62.2021.9.8
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2021-9
Proces współfermentacji osadów ściekowych z osadami z uzdatniania wody. Badania w skali pilotowej
Małgorzata Cimochowicz-Rybicka
Bartosz Łuszczek
Dominika Poproch
Justyna Górka
nr katalogowy: 133315
10.15199/62.2021.9.8
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY 2011-2
Powtarzalność parametrów ciast chlebowych przy zastosowaniu kultur starterowych
Witold Krusz
nr katalogowy: 56912
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA 2008-2
Produkcja bioetanolu z odpadów lignocelulozowych - możliwości i ograniczenia.Cz. II. Hydroliza i fermentacja.
Dorota Kulikowska
Krzysztof Klimkowski
nr katalogowy: 32943
AURA 2014-6
Realizacja i funkcjonowanie biogazowni rolniczej. Przykład wybranego obiektu
Damian Zagdański
nr katalogowy: 84612
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA 2021-11
Analiza efektywności wytwarzania biogazu otrzymanego przy wykorzystaniu osadów ściekowych na przykładzie oczyszczalni ścieków w Siedlcach
Ewa Sadowska
nr katalogowy: 134646
10.15199/17.2021.11.3
osady ściekowe
fermentacja metanowa
biogaz
sewage sludge
methane fermentation
biogas
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 1990-10
Biosynteza antybiotyków przez immobilizowane żywe komórki drobnoustrojów
LIDIA PAŚŚ-DZIĘGIELEWSKA
ALINA MARCINIAK-RUSEK
MARIA MALINOWSKA
ANDRZEJ DAWIDOWICZ
nr katalogowy: 107146
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2016-9
The impact of the raw material composition on fermentation kinetics and the yield of biogas and methane Wpływ składu surowców na kinetykę fermentacji stacjonarnej oraz uzysk biogazu i metanu
Józef Szlachta
Małgorzata Fugol
Hubert Prask
nr katalogowy: 100785
10.15199/62.2016.9.30
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2022-4
Wybrane zgłoszenia patentowe z dziedziny chemii (wg Biuletynu Urzedu Patentowego nr 31–36 z 2021 r.)
Anna Skurzewska
nr katalogowy: 137278
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY 2014-11-12
Wpływ wybranych aktywatorów mineralnych na fermentację alkoholową buraków cukrowych i jakość uzyskiwanego destylatu rolniczego (cz. I)
Katarzyna Kotarska
Wojciech Dziemianowicz
nr katalogowy: 88508
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2014-10
Chorleywood Bread Process - technologia sporządzania ciasta, która zmieniła Anglię
Henryk Piesiewicz
nr katalogowy: 86958
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY 2019-1-2
Refermentacja piwa w butelkach - niedoceniana technologia z wielkim potencjałem
Edyta Kordialik-Bogacka
nr katalogowy: 118721
10.15199/64.2019.1-2.3
refermentacja
wtórna fermentacja
piwo
fermentacja w butelkach
refermentation
secondary fermentation
beer
fermentation in bottles
GAZETA CUKROWNICZA 2011-6
Spis treści rocznika 2011 Gazety Cukrowniczej
nr katalogowy: 64449
GAZETA CUKROWNICZA 2010-6
Spis treści rocznika 2010 Gazety Cukrowniczej
nr katalogowy: 56317
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2010-11
Wpływ czwartorzędowych soli amoniowych na pracę oczyszczalni ścieków
ELŻBIETA GRABIŃSKA-SOTA
nr katalogowy: 55568
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA 2017-1
Reaktor do beztlenowego oczyszczania ścieków z mikrofalowym systemem ogrzewania
Marcin Zieliński
Marcin Dębowski
nr katalogowy: 103686
10.15199/17.2017.1.4
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY 2012-5
Kultury starterowe do produkcji pieczywa
Elżbieta Słowik
nr katalogowy: 67464
GOSPODARKA MIĘSNA 2024-4
Bakterie fermentacji mlekowej – tradycyjne i nowe kierunki wykorzystania w przetwórstwie mięsa
Elżbieta HAĆ-SZYMAŃCZUK
Edyta LIPIŃSKA
Aneta CEGIEŁKA
Kamil PIWOWAREK
nr katalogowy: 148325
bakterie fermentacji mlekowej
mięsne produkty fermentowane
bakteriocyny
biokonserwowanie
lactic acid bacteria
fermented meat products
bacteriocins
biopreservation
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2016-10
Mleczne napoje fermentowane właściwości prozdrowotne
Aneta Brodziak
Jolanta Król
nr katalogowy: 101717
10.15199/65.2016.10.4
MATERIAŁY BUDOWLANE 2018-12
Nieudana nowatorska konstrukcja komory fermentacji osadów w oczyszczalni ścieków
Adam Podhorecki
Magdalena Lachowicz
Magdalena Sosnowska
nr katalogowy: 117783
10.15199/33.2018.12.22
Zamknięta Wydzielona Komora Fermentacji (WKFz)
stalowy płaszcz komory
powłoka ze szkła kobaltowego
korozja chemiczna.
Closed Separate Sludge Digester
steel construction of the chamber
coatingmade of cobalt glass
chemical corrosion.
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2013-11
Suszenie biomasy
nr katalogowy: 80311
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2021-9
Proces współfermentacji osadów ściekowych z osadami z uzdatniania wody. Badania w skali pilotowej
Małgorzata Cimochowicz-Rybicka
Bartosz Łuszczek
Dominika Poproch
Justyna Górka
nr katalogowy: 133315
10.15199/62.2021.9.8
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY 2016-4
zaŁatwo, tanio i bez polepszaczy - tradycyjne pieczywo uzyskane z pomocą Hematronic i Hert!
nr katalogowy: 97318
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY 2023-3
Czy pieczywo jest dobrym źródłem naturalnych składników mineralnych?
Krystyna Jarosz
nr katalogowy: 142138
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2018-12
Wpływ procesu detoksykacji na efektywność butanolowej fermentacji słomy pszennej
Katarzyna Kotarska
Wojciech Dziemianowicz
Anna Świerczyńska
nr katalogowy: 117913
10.15199/62.2018.12.37
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2021-6
Białko drożdżowe – game changer na rynku odżywek białkowych!
nr katalogowy: 132269
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2020-9
Z prasy zagranicznej
Jerzy Polaczek
nr katalogowy: 127906
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY 2012-7-8
Uczta jogurtowa
Dorota Czerwińska
nr katalogowy: 69662
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2017-5
Możliwość produkcji biogazu z osadów komunalnych na obszarach wiejskich
Piotr Chibowski
Michał Izdebski
Flaieh Hammed Kassar
Rumaittha Samawa
Wojciech Tanaś
Mariusz Szymanek
nr katalogowy: 105719
10.15199/62.2017.5.16
GOSPODARKA MIĘSNA 2013-2
Wykorzystanie odpadów z przemysłu mięsnego w produkcji biogazu
Kinga Borek
nr katalogowy: 74704
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2020-2
Pumpernikiel - połączenie tradycji i współczesnych oczekiwań
Dominika Olszak-Ossowska
Małgorzata Majcher
Marek Gierlik
nr katalogowy: 125850
pumpernikiel
pieczywo
zakwas
fermentacja
wypiek
mąka pełnoziarnista
błonnik
pumpernickel bread
bread
leaven
fermentation
baking
wholegrain flour
fibre
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2024-5
Fermentacja mlekowa w przetwarzaniu i utrwalaniu warzyw, owoców i grzybów
Ewa Jabłońska-Ryś
Patryk Siczek
nr katalogowy: 148665
10.15199/65.2024.5.6
fermentacja mlekowa
kultury starterowe
LAB
kiszone grzyby
lactic fermentation
starter cultures
LAB
fermented mushrooms
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY 2015-1
Wpływ wybranych aktywatorów mineralnych na fermentację alkoholową buraków cukrowych i jakość uzyskiwanego destylatu rolniczego (cz. II)
Katarzyna Kotarska
Wojciech Dziemianowicz
nr katalogowy: 89218
10.15199/64.2015.1.2
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2020-8
Potencjał tworzenia efektu cieplarnianego przez biogazownię monosubstratową z innowacyjnym systemem mieszania
Barbara Łaska-Zieja
Marcin Herkowiak
Edyta Wrzesińska-Jędrusiak
Andrzej Myczko
nr katalogowy: 127560
10.15199/62.2020.8.8
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2014-8
Sorghum grain as raw material for bioethanol production Ziarno sorgo jako surowiec do produkcji bioetanolu
Joanna Chmielewska
Ewelina Dziuba
Barbara Foszczyńska
Józef Sowiński
nr katalogowy: 86109
10.12916/przemchem.2014.1390
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY 2011-10-11
Trwałość bez konserwantów
Dorota Czerwińska
nr katalogowy: 63444
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY 2021-3
Wpływ dzielenia i kształtowania ciasta na jego strukturę
Krystyna Jarosz
nr katalogowy: 130779
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY 2022-1
Jak to z fermentacją było?
Anna Pikulicka
Wioletta Tomaszewska-Górecka
Wiesław Barabasz
nr katalogowy: 136368
10.15199/64.2022.1.2
początki fermentacji
badania nad fermentacją
wkład naukowców w poznanie procesów fermentacyjnych
the beginnings of fermentation
research on fermentation
scientists contribution to understanding fermentation processes
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY 2023-1
Pomiar kwasowości zakwasów w piekarni
Krystyna Jarosz
nr katalogowy: 141108
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY 2017-7
Krzyżówki drożdży browarniczych 1. Historia, stan obecny i perspektywy
Joanna Harasym
Tomasz Podeszwa
Ludmiła Bogacz-Radomska
nr katalogowy: 108399
krzyżówki międzygatunkowe
drożdże browarnicze
Saccharomyces cerevisiae
Saccharomyces eubayanus
Interspecific hybrid
brewer's yeast
Saccharomyces cerevisiae
Saccharomyces eubayanus
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2017-10
Modelling the process for digestate hygienization with chemicals
Justyna Bauza-Kaszewska
Beata Szala
Barbara Breza-Boruta
Anna Ligocka
Zbigniew Paluszak
nr katalogowy: 110060
10.15199/62.2017.10.1
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2020-6
Wpływ parametrów fermentacji ciasta na cechy fizyczne pieczywa pszennego
Marianna Raczyk
Aleksandra Wolińska
nr katalogowy: 129585
fermentacja ciasta
mąka pszenna
wydajność ciasta
tekstura miękiszu
dough fermentation
wheat flour
dough performance
crumb texture
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2020-6
Wpływ parametrów fermentacji ciasta na cechy fizyczne pieczywa pszennego
Marianna Raczyk
Aleksandra Wolińska
nr katalogowy: 129585
fermentacja ciasta
mąka pszenna
wydajność ciasta
tekstura miękiszu
dough fermentation
wheat flour
dough performance
crumb texture
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY 2021-3
Nigdy nie zmienię swoich drożdży! Czemu? Drożdże niekonwencjonalne w technologii piwowarskiej
Przemysław Leszczyński
nr katalogowy: 132369
10.15199/64.2021.3.1
drożdże niekonwencjonalne
fermentacja brzeczki
piwo bezalkoholowe
bioaromatyzacja
unconventional yeasts
wort fermentation
non-alcoholic beer
bioflavoring
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY 2021-3
Nigdy nie zmienię swoich drożdży! Czemu? Drożdże niekonwencjonalne w technologii piwowarskiej
Przemysław Leszczyński
nr katalogowy: 132369
10.15199/64.2021.3.1
drożdże niekonwencjonalne
fermentacja brzeczki
piwo bezalkoholowe
bioaromatyzacja
unconventional yeasts
wort fermentation
non-alcoholic beer
bioflavoring
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY 2021-3
Nigdy nie zmienię swoich drożdży! Czemu? Drożdże niekonwencjonalne w technologii piwowarskiej
Przemysław Leszczyński
nr katalogowy: 132369
10.15199/64.2021.3.1
drożdże niekonwencjonalne
fermentacja brzeczki
piwo bezalkoholowe
bioaromatyzacja
unconventional yeasts
wort fermentation
non-alcoholic beer
bioflavoring
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY 2021-3
Nigdy nie zmienię swoich drożdży! Czemu? Drożdże niekonwencjonalne w technologii piwowarskiej
Przemysław Leszczyński
nr katalogowy: 132369
10.15199/64.2021.3.1
drożdże niekonwencjonalne
fermentacja brzeczki
piwo bezalkoholowe
bioaromatyzacja
unconventional yeasts
wort fermentation
non-alcoholic beer
bioflavoring
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY 2017-1
Zastosowanie chemicznej i enzymatycznej obróbki wstępnej biomasy lignocelulozowej w celu poprawy wydajności procesu fermentacji metanowej. Cz. 1
Katarzyna Kotarska
Anna Świerczyńska
Wojciech Dziemianowicz
nr katalogowy: 103489
10.15199/64.2017.1.1
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE 2016-8
Budowa elektrociepłowni na biogaz o mocy elektrycznej 0,999 MW w Tończy (gm. Liw, powiat węgrowski)
Paweł Woliński
Jarosław Uliński
Radosław Strąk
Piotr Woyciechowski
Grzegorz Adamczewski
nr katalogowy: 100074
10.15199/74.2016.8.4
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY 2015-5
Biogazownie - sukcesy i porażki
Magdalena Szwarc
Adam Kupczyk
Mariusz Zubrzycki
MichaŁ Sikora
Jędrzej Trajer
nr katalogowy: 91482
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY 2024-2
XXI Szkoła Technologii Fermentacji 2024 zaprasza!
Maria Joanna Przegalińska
nr katalogowy: 148463
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY 2016-6
Małopolska gościnność
nr katalogowy: 98905
GOSPODARKA MIĘSNA 2022-12
MIKROFLORA WĘDLIN SUROWYCH, ze szczególnym uwzględnieniem kiełbas surowych
Elżbieta Hać-Szymańczuk
Aneta Cegiełka
Kamil Piwowarek
nr katalogowy: 141103
kiełbasy surowe
bakterie fermentacji mlekowej
jakość
bezpieczeństwo
raw sausages
raw smoked meat products
lactic acid bacteria
quality
safety
GOSPODARKA MIĘSNA 2022-12
MIKROFLORA WĘDLIN SUROWYCH, ze szczególnym uwzględnieniem kiełbas surowych
Elżbieta Hać-Szymańczuk
Aneta Cegiełka
Kamil Piwowarek
nr katalogowy: 141103
kiełbasy surowe
bakterie fermentacji mlekowej
jakość
bezpieczeństwo
raw sausages
raw smoked meat products
lactic acid bacteria
quality
safety
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA 2018-4
Zmiany aktywności heterotrofi cznych i nitryfi kacyjnych bakterii tlenowych w osadzie zdezintegrowanym
Agnieszka Garlicka
Monika Żubrowska-Sudoł
nr katalogowy: 113378
10.15199/17.2018.4.5
dezintegracja hydrodynamiczna
aktywność mikroorganizmów tlenowych
test szybkości poboru tlenu
hydrodynamic disintegration
activity of aerobic microorganisms
oxygen uptake rate test
AURA 2021-2
Gnojowica świńska – wartościowy substrat do produkcji biogazu rolniczego
Grzegorz WAŁOWSKI
nr katalogowy: 130601
10.15199/2.2021.2.2
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY 2013-5-6
Wpływ różnych parametrów technologicznych na proces chmielenia piwa na zimno
Krzysztof Baranowski
nr katalogowy: 77496
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY 2006-7-8
Technologia i marketing piwa - XI Szkoła Technologii Fermentacji w Łodzi
A. Brudzyński
nr katalogowy: 20565
POLISH TECHNICAL REVIEW 2021-4
CONSTRUCTIONAL AND TECHNICAL INFRASTRUCTURE OF BIOGAS PRODUCTION
Kinga BOREK
Wacław ROMANIUK
nr katalogowy: 135285
10.15199/180.2021.4.3
substrates
methane fermentation
biogas
solar collector
biogas desulphurization device
tank for biogas storager
substraty
fermentacja metanowa
biogaz
kolektor słoneczny
urządzenie do odsiarczania biogazu
zbiornik do magazynowania biogazu
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2017-1
Biological sewage treatment plants as a source of ecological renewable energy and humic substances Biologiczne oczyszczalnie ścieków komunalnych źródłem ekologicznej energii odnawialnej i substancji humusowych
Anna M. Anielak
nr katalogowy: 103382
10.15199/62.2017.1.11
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2015-10
Effects of biochemical and thermochemical conversion of sorghum biomass to usable energy Efekty biochemicznej i termochemicznej konwersji biomasy sorga (Sorghum bicolor Moench.) na energię użytkową
Alina Kowalczyk-Juśko
Bogdan Kościk
Krzysztof Jóźwiakowski
Andrzej Marczuk
Janusz Zarajczyk
Józef Kowalczuk
Marek Szmigielski
*
Agnieszka Sagan
nr katalogowy: 94469
10.15199/62.2015.10.39
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA 2016-10
Biogazownie dla odpadów komunalnych - część IV. Rozwój instalacji w Polsce na tle krajów europejskich
Krystyna Lelicińska-Serafin
nr katalogowy: 101650
10.15199/17.2016.10.5
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2016-9
Technical and technological aspects of pretreatment of raw materials for the methane fermentation Techniczno-technologiczne aspekty wstępnej obróbki surowców dla procesu fermentacji metanowej
Grzegorz Wałowski
Barbara Łaska-Zieja
Łukasz Aleszczyk
Andrzej Myczko
nr katalogowy: 100781
10.15199/62.2016.9.26
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2016-3
Changes in the chemical properties of solid fraction of digestate from biogas plant during co-composting Dynamika zmian właściwości chemicznych frakcji stałej pofermentu z biogazowni podczas kompostowania
Magdalena Szymańska
Ewa Szara
Tomasz Sosulski
Just yna Wrzosek-Jakubowska
Barbara Gworek
nr katalogowy: 97271
10.15199/62.2016.3.44
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY 2016-7-8
Mikrobiologiczne aspekty produkcji kiszonej kapusty. Cz. 1
Szymon Strnad
Paweł Satora
nr katalogowy: 100327
10.15199/64.2016.7-8.4
CHŁODNICTWO 2009-1-2
Przeżywalność suszenia sublimacyjnego przez bakterie fermentacji mlekowej i drożdże
PIOTR DZIUGAN
nr katalogowy: 41436
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2020-9
Z prasy zagranicznej
Jerzy Polaczek
nr katalogowy: 127906
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA 2021-4
Wybrane aspekty wytwarzania i wykorzystania biogazu
Monika Jarząb
Adam Masłoń
nr katalogowy: 131445
10.15199/17.2021.4.3
kluczowe: biogaz
fermentacja metanowa
osad ściekowy
składowisko odpadów
biogazownia rolnicza
biogas
anaerobic digestion
sewage sludge
landfill plant
agricultural biogas plant
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY 2015-7-8
Możliwości wykorzystania szczepów bakterii fermentacji mlekowej w utrwalaniu i pakowaniu minimalnie przetworzonych produktów owocowych i warzywnych
Aleksandra Ołdak
Danuta Kołożyn-Krajewska
nr katalogowy: 93092
10.15199/64.2015.7-8.6
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA 2018-10
Badania składu gazu fermentacyjnego pochodzącego z różnych źródeł metanizacji ścieków, odpadów i osadów ściekowych
Krzysztof Iskra
Joanna Głodek
Łukasz Krawczyk
Dominika Wierzbicka
nr katalogowy: 116638
10.15199/17.2018.10.7
biogaz
osady ściekowe
wartość opałowa
metan
paliwo
biogas
sewage sludge
calorific value
methane
fuel
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY 2019-10
Piekarzu, czy wiesz, że...
Krystyna Jarosz
nr katalogowy: 122755
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY 2016-3
METODY WYTWARZANIA CIASTA NA WYROBY PIEKARSKIE. CIASTA ŻYTNIE I MIESZANE Część 7.
Krystyna Jarosz
nr katalogowy: 96679
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY 2010-2
Inhibitory fermentacji etanolowej w winiarstwie
Paweł Sroka
Urszula Błaszczyk
nr katalogowy: 50136
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY 2008-6
Historia piwa
Jakub Marczak
nr katalogowy: 36237
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2003-8-9-2
Energetyczne i ekonomiczne aspekty ekstrakcyjnej fermentacji etanolowej
KRZYSZTOF WŁODZIMIERZ SZEWCZYK
REMIGIUS ZAUTSEN
nr katalogowy: 28810
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2011-6
Badania nad przydatnością odpadów przemysłu piekarniczego do produkcji bioetanolu
Joanna Kawa-Rygielska
Witold Pietrzak
nr katalogowy: 60229
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2015-4
Production of 1,3-propanediol from glycerol in membrane bioreactor Otrzymywanie 1,3-propanodiolu z glicerolu w bioreaktorze membranowym
Marek Gryta
Marta Waszak
Antoni W. Morawski
nr katalogowy: 90677
10.15199/62.2015.4.26
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA 2020-10
Analiza efektywności procesu autotermicznej stabilizacji tlenowej osadów ściekowych w pełnej skali technicznej
Krzysztof Iskra
Jan M. Miodoński
Łukasz Krawczyk
Katarzyna Citko
nr katalogowy: 128734
10.15199/17.2020.10.2
osady ściekowe
proces termofilowy
tlenowa stabilizacja
ATSO
sewage sludge
thermophilic process
aerobic digestion
ATAD
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2022-4
Wybrane zgłoszenia patentowe z dziedziny chemii (wg Biuletynu Urzedu Patentowego nr 31–36 z 2021 r.)
Anna Skurzewska
nr katalogowy: 137278
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY 2010-3
Dynamika i efekty końcowe fermentacji stężonych (HG i VHG) brzeczek piwowarskich
Paweł Zarychta
Ewelina Dziuba
Joanna Chmielewska
Barbara Foszczyńska
nr katalogowy: 50725
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY 2021-3
Drożdże i ich metabolity w procesie fermentacji alkoholowej
Justyna Anna Rębas
nr katalogowy: 132370
10.15199/64.2021.3.2
drożdże
fermentacja alkoholowa
zacier
etanol
yeast
alcoholic fermentation
mash
ethanol
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY 2021-3
Drożdże i ich metabolity w procesie fermentacji alkoholowej
Justyna Anna Rębas
nr katalogowy: 132370
10.15199/64.2021.3.2
drożdże
fermentacja alkoholowa
zacier
etanol
yeast
alcoholic fermentation
mash
ethanol
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY 2009-7
Szmaragdowe oolongi z Formozy
RENATA ZAWADZKA-BEN DOR
nr katalogowy: 45000
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY 2016-3
XVIII Szkoła Technologii Fermentacji zaprasza!
nr katalogowy: 97388
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY 2013-5-6
Najpopularniejsze francuskie piwo na świecie
Marek Suliga
nr katalogowy: 77498
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY 2017-2
Wina pomarańczowe z pogranicza Włoch i Słowenii
Jacek Paprocki
nr katalogowy: 103599
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY 2016-5
ROZROST KĘSÓW CIASTA Część 9.
Krystyna Jarosz
nr katalogowy: 97834
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2005-11
Kierunki badań nad wykorzystaniem biomasy do otrzymywania wodoru
Krzysztof Urbaniec
Robert Grabarczyk
nr katalogowy: 14456
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY 2011-11
Dobry klimat tworzy wysoką jakość Automat garowniczy MIWE GVA
nr katalogowy: 63526
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY 2005-7
X Szkota Technologii Fermentacji
A. Brudzyński
nr katalogowy: 14624
CHŁODNICTWO 2006-10
Wpływ szybkości zamrażania na przeżywalność skojarzonych populacji bakterii fermentacji mlekowej i drożdży
PIOTR DZIUGAN
MARCIN DZIOMDZIORA
nr katalogowy: 21418
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY 2005-12
Kierowanie procesem fermentacji i kształtowanie smaku chleba
Elżbieta Staszewska
Henryk Piesiewicz
nr katalogowy: 12876
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY 2004-5
Spowalnianie i odraczanie fermentacji ciasta - rozmowa z Yves'em Musialowskim
Henryk Piesiewicz
Magdalena Mart
nr katalogowy: 4885
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY 2005-11
Wpływ warunków fermentacji zacierów śliwkowych na powstawanie karbaminianu etylu (1)
M. Balcerek
J. S. Szopa
nr katalogowy: 14708
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2016-10
Characteristics of the products obtained by processing a biomass digestate from the agricultural biogas plant Właściwości produktów otrzymanych w wyniku przetwarzania odpadu pofermentacyjnego z biogazowi rolniczej
Agnieszka Makara
Zygmunt Kowalski
Marta Marszałek
nr katalogowy: 101498
10.15199/62.2016.10.5
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY 2005-12
Wpływ warunków fermentacji zacierów śliwkowych na powstawanie karbaminianu etylu (2)
M. Balcerek
J. S. Szopa
nr katalogowy: 14722
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY 2022-2
XX Szkoła Technologii Fermentacji 2022 zaprasza! Rozmowa z organizatorem SzTF dr. hab. inż. Aleksandrem Poredą, prof. UR w Krakowie
nr katalogowy: 137295
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY 2022-2
XX Szkoła Technologii Fermentacji 2022 zaprasza! Rozmowa z organizatorem SzTF dr. hab. inż. Aleksandrem Poredą, prof. UR w Krakowie
nr katalogowy: 137295
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY 2024-8
Domowy cydr – sekrety fermentacji
Jacek Paprocki
nr katalogowy: 149866
CHŁODNICTWO 2006-8
Wpływ warunków środowiskowych na przeżywalność bakterii fermentacji mlekowej i drożdży podczas zamrażania
PIOTR DZIUGAN
MARCIN DZIOMDZIORA
RENATA BOJANOWSKA
nr katalogowy: 16082
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA 2017-21
Uciążliwe zapachy - problem rozwiązany
Tadeusz Rzepecki
nr katalogowy: 109661
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY 2021-3
Wpływ dzielenia i kształtowania ciasta na jego strukturę
Krystyna Jarosz
nr katalogowy: 130779
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2015-10
Bakterie fermentacji mlekowej w przemyśle spożywczym
Anna Mikołajczuk-Szczyrba
Izabella Młynarczyk
Anna Goncerzewicz
Anna Misiewicz
nr katalogowy: 94286
10.15199/65.2015.10.5
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY 2005-5
Wpływ pantotenianu wapnia z tiaminą oraz wybranych związków mineralnych na przebieg fermentacji alkoholowej żytnich zacierów(2)
K. Kotarska
B. Czupryń
nr katalogowy: 14591
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY 2005-4
Wpływ pantotenianu wapnia z tiaminą oraz wybranych związków mineralnych na przebieg fermentacji alkoholowej żytnich zacierów(1)
K
Kotarska
B. Czupryń
nr katalogowy: 14568
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY 2010-2
Kontrola procesu produkcji i ocena jakości pieczywa
Magdalena Kot
nr katalogowy: 49803
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY 2009-7-8
XIV Szkoła Technologii Fermentacji Technika i technologia w nowoczesnym browarnictwie (2)
Krzysztof Baranowski
nr katalogowy: 46194
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY 2015-5
Kwas piekarski w produkcji pieczywa
Elżbieta Słowik
nr katalogowy: 90798
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY 2011-9
Zależności sensoryczne - analiza korelacji pomiędzy wyróżnikami sensorycznymi w różnych gatunkach piwa, cz.1
Maciej Chołdrych
nr katalogowy: 62805
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY 2008-7
Technologia gwarantująca najwyższą jakość pieczywa
Elżbieta Słowik
nr katalogowy: 36579
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2013-5
Use of the potato industry waste for anaerobic digestion. Zagospodarowanie odpadów z przemysłu ziemniaczanego w procesie fermentacji beztlenowej
Małgorzata Fugol
Józef Szlachta
nr katalogowy: 76891
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY 2022-2
XX Szkoła Technologii Fermentacji 2022 zaprasza! Rozmowa z organizatorem SzTF dr. hab. inż. Aleksandrem Poredą, prof. UR w Krakowie
nr katalogowy: 137295
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 1990-10
Koncepcja ekstrakcyjnej fermentacji butanolowo-acetonowej
WINFRIED HARTMEIER
nr katalogowy: 107148
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY 2010-10
Zboża jako surowiec do produkcji funkcjonalnych napojów fermentowanych
Paulina Pawłowska
Anna Diowksz
Edyta Kordialik-Bogacka
nr katalogowy: 54905
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY 2019-3
Szwajcaria - wina białe
Jacek Paprocki
nr katalogowy: 118900
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA 2024-5
Analiza porównawcza różnych technologii oczyszczania biogazu
Adam Kamiński
nr katalogowy: 148831
10.15199/17.2024.5.5
biogaz
biometan
metody uzdatniania
kontenerowe stacje uzdatniania
biogas
biomethane
treatment methods
container treatment stations
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH