Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AURA
AUTO MOTO SERWIS
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
GAZETA CUKROWNICZA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ODZIEŻ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
Menu
Menu
Menu
Prenumerata
Prenumerata
Publikacje
Publikacje
Drukarnia
Drukarnia
Kolportaż
Kolportaż
Reklama
Reklama
O nas
O nas
ui-button
Twój Koszyk
Twój koszyk jest pusty.
Niezalogowany
Niezalogowany
Zaloguj się
Zarejestruj się
Reset hasła
Czasopismo
|
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
|
Rocznik 2024 - zeszyt 6
Znaczenie sztucznej inteligencji we wspomaganiu procesu beztlenowej fermentacji odpadów kuchennych zawierających bioplastiki
Importance of artificial intelligence to support the process of anaerobic digestion of kitchen waste with bioplastics
10.15199/62.2024.6.6
Ryszard Arendt
Andrzej Kopczyński
Jan Hupka
Aleksandra Grabowiec
nr katalogowy: 149193
10.15199/62.2024.6.6
Streszczenie
Przebiegu procesu fermentacji anaerobowej nie można w pełni sformalizować. W tym odniesieniu pożądane jest wykorzystanie metod sztucznej inteligencji (AI) i uczenia maszynowego do monitoringu i sterowania procesami i operacjami jednostkowymi w celu uzyskania bardziej wydajnych metod prowadzenia procesu i ilości produktów końcowych. Akwizycja danych odbywa się przez automatyczny monitoring oraz poprzez badania analityczne. Wiedzę opisującą prowadzenie procesu fermentacji anaerobowej zestawiono w postaci reguł: IF (przesłanka) THEN (konkluzja). Zestawiony zbiór reguł tworzy bazę wiedzy systemu ekspertowego prowadzenia procesu wraz ze wskazówkami dla operatora. Reguły wiedzy są aktualizowane i rozwijane w trakcie prowadzenia procesu, zaś zastosowanie AI zapewnia zachowanie wiedzy operatorów przy zmianach personelu obsługi reaktorów. Przedstawiono budowę laboratoryjnego stanowiska fermentacji anaerobowej odpadów kuchennych i żywnościowych, stosowane urządzenia techniczne, strukturę systemu AI oraz wybrane reguły wiedzy
Abstract
Artificial intelligence (AI) and machine learning were used to obtain more effective methods for conducting the digestion process and achieving final products. Data acquisition was carried out by an automatic monitoring and anal. research. The knowledge describing the anaerobic digestion process was summarized in the form of rules: IF (premise) THEN (conclusion). The compiled set of rules created a knowledge base of the expert system, which was used to run the anaerobic digestion process and provided instructions to the operator. Knowledge rules were updated and developed during the process. The construction of a mobile laboratory system for the anaerobic digestion of kitchen and food waste, the tech. devices, the structure of the AI system, and selected knowledge rules were presented.
Słowa kluczowe
sztuczna inteligencja
system ekspercki
proces fermentacji metanowej
produkcja biogazu
biogazownia
zagospodarowanie odpadów kuchennych
Keywords
artificial intelligence
expert system
anaerobic digestion
biogas production
biogas plant
kitchen waste management
Bibliografia
[1] M. Khan, W. Chuenchart, K.C. Surendra, S. Kumar Khanal, Bioresour. Technol. 2023, 370, 128501, doi: 10.1016/J.BIORTECH.2022.128501. [2] I. Offie, F. Piadeh, K. Behzadian, L.C. Campos, R. Yaman, Waste Manag. 2023, 158, 66, doi: 10.1016/J.WASMAN.2022.12.034. [3] I. Andrade Cruz et al., Bioresour. Technol. 2022, 345, 126433, doi: 10.1016/J.BIORTECH.2021.126433. [4] A. Kopczynski, IEEE Access 2020, 8, 57024, doi: 10.1109/ ACCESS.2020.2982264. [5] R. Arendt, A. Kopczyński, P. Spychalski, [in:] Advances in intelligent systems and computing, 2018, 656, 310, doi: 10.1007/978-3-319-67229-8_28. [6] K. Boe, D.J. Batstone, J.P. Steyer, I. Angelidaki, Water Res. 2010, 44, No. 20, 5973, doi: 10.1016/J.WATRES.2010.07.043. [7] L. Björnsson, M. Murto, B. Mattiasson, Appl. Microbiol. Biotechnol. 2000, 54, No. 6, 844, doi: 10.1007/S002530000471. [8] A.J. Guwy, F.R. Hawkes, S.J. Wilcox, D.L. Hawkes, Water Res. 1997, 31, No. 8, 2019, doi: 10.1016/S0043-1354(97)00016-X. [9] S. Marsili-Libelli, S. Beni, Ecol. Modell. 1996, 84, No. 1–3, 215, doi: 10.1016/0304-3800(94)00125-1. [10] S.J. Wilcox, D.L. Hawkes, F.R. Hawkes, A.J. Guwy, Water Res. 1995, 29, No. 6, 1465, doi: 10.1016/0043-1354(94)00314-W. [11] J.P. Steyer, P. Buffière, D. Rolland, R. Moletta, Water Res. 1999, 33, No. 9, 2059, doi: 10.1016/S0043-1354(98)00430-8. [12] J. Alvarez-Ramirez, M. Meraz, O. Monroy, A. Velasco, J. Chem. Technol. Biotechnol. 2002, 77, No. 6, 725 doi: 10.1002/JCTB.609. [13] C. García-Diéguez, F. Molina, E. Roca, Process Biochem. 2011, 46, No. 4, 900, doi: 10.1016/J.PROCBIO.2010.12.015. [14] N. Hilgert, J. Harmand, J.P. Steyer, J.P. Vila, Control Eng. Pract. 2000, 8, No. 4, 367, doi: 10.1016/S0967-0661(99)00165-3. [15] T. Luo, M. Yang, J. Han, P. Sun, Bioresour. Technol. 2014, 167, 476, doi: 10.1016/J.BIORTECH.2014.05.117. [16] E. Petre, D. Selişteanu, D. Şendrescu, Chem. Eng. J. 2013, 217, 363, doi: 10.1016/J.CEJ.2012.11.129. [17] E. Murnleitner, T.M. Becker, A. Delgado, Water Res. 2002, 36, No. 1, 201, doi: 10.1016/S0043-1354(01)00186-5. [18] D. Djatkov, M. Effenberger, M. Martinov, Appl. Energy 2014, 134, 163, doi: 10.1016/j.apenergy.2014.08.021. [19] P. Holubar, L. Zani, M. Hager, W. Fröschl, Z. Radak, R. Braun, J. Chem. Technol. Biotechnol. 2003, 78, No. 8, 847, doi: 10.1002/JCTB.854. [20] C. Waewsak, A. Nopharatana, P. Chaiprasert, J. Environ. Sci. 2010, 22, No. 12, 1883, doi: 10.1016/S1001-0742(09)60334-X. [21] M. Polit, M. Estaben, P. Labat, Eng. Appl. Artif. Intell. 2002, 15, No. 5, 385, doi: 10.1016/S0952-1976(02)00091-X. [22] B.K. Ahring, Adv. Biochem. Eng. Biotechnol. 2003, 81, 1, doi: 10.1007/3- 540-45839-5_1/COVER. [23] Y. Chen, J.J. Cheng, K.S. Creamer, Bioresour. Technol. 2008, 99, No. 10, 4044, doi: 10.1016/J.BIORTECH.2007.01.057.
Zeszyt
PRZEMYSŁ CHEMICZNY- e-zeszyt (pdf) 2024-6
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
85.00 zł
Do koszyka
Prenumerata
PRZEMYSŁ CHEMICZNY - prenumerata cyfrowa
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
762.00 zł
Do koszyka
PRZEMYSŁ CHEMICZNY - prenumerata PLUS
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
PRZEMYSŁ CHEMICZNY - PAKIET prenumerata PLUS (Prenumerata papierowa + dostęp do portalu sigma-not.pl + e-prenumerata)
1002.00 zł brutto
927.78 zł netto
74.22 zł VAT
(stawka VAT 8%)
1002.00 zł
Do koszyka
PRZEMYSŁ CHEMICZNY - papierowa prenumerata roczna + wysyłka
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
PRZEMYSŁ CHEMICZNY - papierowa prenumerata roczna
960.00 zł brutto
888.89 zł netto
71.11 zł VAT
(stawka VAT 8%)
PRZEMYSŁ CHEMICZNY - pakowanie i wysyłka
42.00 zł brutto
34.15 zł netto
7.85 zł VAT
(stawka VAT 23%)
1002.00 zł
Do koszyka
Open Access
Zeszyt
2024-6
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH