Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AURA
AUTO MOTO SERWIS
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
GAZETA CUKROWNICZA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ODZIEŻ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
Menu
Menu
Menu
Prenumerata
Prenumerata
Publikacje
Publikacje
Drukarnia
Drukarnia
Kolportaż
Kolportaż
Reklama
Reklama
O nas
O nas
ui-button
Twój Koszyk
Twój koszyk jest pusty.
Niezalogowany
Niezalogowany
Zaloguj się
Zarejestruj się
Reset hasła
Czasopismo
|
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
|
Rocznik 2024 - zeszyt 12
Flotacyjne oczyszczanie wstępne w mobilnym zestawie badawczym ścieków poprodukcyjnych z zakładów przerobu jelit
Flotation pretreatment in a mobile test set-up of post-production wastewater from casing processing plants
10.15199/62.2024.12.5
Sławomir Żak
nr katalogowy: 152092
10.15199/62.2024.12.5
Streszczenie
W przepływowej instalacji doświadczalnej wyznaczono warunki usuwania tłuszczów i ładunków zanieczyszczeń metodami koagualcyjnymi ze ścieków poprodukcyjnych z zakładów przerobu jelit wytwarzających naturalne osłonki na bazie surowca baraniego, wieprzowego i wołowego. Porównano skuteczność metod flotacji zdyspergowanym powietrzem wg własnego wynalazku ze wspomaganiem 30-proc. nadtlenkiem wodoru lub z dodatkowym zastosowaniem mleka wapiennego. Zastosowanie mleka wapiennego spowodowało usunięcie zanieczyszczeń ze ścieków poprodukcyjnych i poprawę parametrów wskaźnikowych: zmniejszenie wartości ekstraktu eterowego i zawiesiny ogółem > 95%, BZT5 i ChZT > 30 i > 50%, P (fosfor ogółem) > 70%, a azot ogółem Kjeldahla > 25%.
Abstract
The experimental flow plant was used to det. conditions for removing fat and pollutant loads by coagulation methods from the intestine processing plant wastewater. The effectiveness of flotation methods with dispersed air, with the support of 30% H2O2 according to the author’s invention or with the addnl. use of milk of lime based on Ca(OH)2 or CaO2 was compared. Using milk of lime resulted in the pollutants elimination and an improvement in the indicator parameters defined as ether extract and total suspension > 95%, BOD5 and COD > 30% and > 50% resp., total P > 70% and Kjeldahl total N > 25%.
Słowa kluczowe
ścieki z zakładu przerobu jelit
wstępne oczyszczanie ścieków
flotacja
zestaw badawczy w skali ułamkowo-technicznej
Keywords
wastewater from a casing plant
wastewater pretreatment
flotation
test set-up on a fractional scale
Bibliografia
[1] United Nations Environment Programme, Division of Technology, Industry and Economics, Cleaner production assessment in meat processing, UNEP/Earthprint, 2000, https://books.google.pl/ books?isbn=9280718444. [2] http://www.jeliciarze.pl/, dostęp 25.09.2024 r. [3] R.E. Rust, C.L. Knipe, [w:] Encyclopedia of meat sciences (red. C. Devine, M. Dikeman), Elsevier, 2014, https://doi.org/10.1016/B978-0-12-384731- 7.00137-9. [4] J.J. Wijnker, Aspect of quality assurance in processing natural sausage casings, praca doktorska, Utrecht University, Netherlands, Utrecht 2009, file:///C:/Users/PC/Downloads/wijnker-11.pdf. [5] https://jelux.pl/, https://dat-schaub.com.pl/pl/produkty/jelita-wieprzowe, https://amjadi.com/pl/, http://europa-jaroslaw.pl/about-us/, http://pekrapol.eu/, https://westpol.pl/, https://www.qbspolska.com/, dostęp 25.09.2024 r. [6] https://www.asg.biz.pl/, http://nutmar.pl/, https://www.najder.pl/, http://www.sarrisdarm.com/, http://www.tompol.pl/pl/, http://www. vector-food.pl/, https://profit-poland.pl/, https://yumar.eu, http://www. domena.neo.pl/, https://www.kadek.pl/, https://www.cds-hackner.de/ pl/, http://www.jeltekgroup.pl/, http://www.tesam.com.pl/, http://www. noworim.com/, dostęp 25.09.2024 r. [7] https://www.psseasoning.com/blogs/news-events/sausage-casings- 101, dostęp 25.09.2024 r. [8] Y.-Ch. Wu, S.-P. Chi, Souad Christieans, [w:] Handbook of fermented meat and poultry (red. F. Toldrá, Y.H. Hui, I. Astiasarán, J.G. Sebranek, R. Talon), 2014, https://doi.org/10.1002/9781118522653.ch11. [9] E. dos Santos, C.M.O. Müller, J.B. Laurindo, J. C.C. Petrus, S.R.S. Ferreira, J. Food Eng. 2008, 89, nr 1, 17, DOI: 10.1016/j.jfoodeng.2008.03.024. [10] Z. Savic, [w:] Advances in meat poultry and seafood packaging (red. J.P. Perry), Woodhead Publishing, Oxford, UK, 2012, https://doi.org/10.153 3/9780857095718.3.377. [11] Z. Savic, I. Savic, Sausage casings, VICTUS Lebensmittelindustriebedarf, Vienna 2002. [12] P.A. Koolmees, M.H.G. Tersteeg, G. Keizer, J. van den Broek, R. Bradley, J. Food Prot. 2004, 67, nr 12, 2747, https://doi.org/10.4315/0362- 028X-67.12.2747. [13] T.M. Abdel Razek, A.Sh. El Gendy, M.A. Abdel Hameed, J. Environ. Sci. 2016, 35, nr 2, 75, DOI: 10.21608/jes.2016.28035. [14] H. Rüffer, K.H. Rosenwinkel, [w:] Taschenbuch der Industrieabwasserreinigung, Oldenbourg Verlag, München, Wien 1991. [15] H.W. Ockerman, C.L. Hansen (red.), Animal byproduct processing and utilization, CRC Press, Boca Raton 2000. [16] S. Żak, dane niepublikowane. [17] A. Çağlar, Y. Bor, O. Tomar, M. Beykaya, V. Gök, Kafkas Univ. Vet. Fak. Derg. 2018, 24, nr 3, 327, DOI: 10.9775/kvfd.2017.18885. [18] https://inep.nl/, dostęp 25.09.2024 r. [19] H. Benli, B.S. Hafley, J.T. Keeton, L.M. Lucia, E. Cabrera-Diaz, G.R. Acuff, Meat Sci. 2008, 79, nr 1, 155, DOI: 10.1016/j.meatsci.2007.08.013. [20] T. Nishiumi, R. Sakata. Proc. 45th ICoMST 1999, 1, 174. [21] https://www.kmtmeat.pl/jeliciarnie, dostęp 25.09.2024 r. [22] http://demaserwis.pl/images/demaserwis_przemysl_jeliciarski.pdf, dostęp 25.09.2024 r. [23] S. Gunn, K.H. Sizeland, H.C. Wells, R.G. Haverkamp, Food Hydrocoll. 2022, 129, 107612, DOI: 10.16/j.foodhyd.2022.107612. [24] I. McNeil, P. Husband, Water and waste minimisation. Optimisation of water use and control of waste in abattoirs, Australian Meat Technology Pty Ltd., 1995, https://www.mla.com.au/contentassets/7e1399cb304 143ecad34d53f532176c2/water__waste_minimisation_-_ian_mcneil_ amt_1995.pdf. [25] J.J. Wijnker, B. Haas, B.R. Berends, Int. J. Food Microbiol. 2007, 115, nr 2, 214, DOI: 10.1016/j.ijfoodmicro.2006.10.030. [26] W.A.M. Bakker, J.H. Houben, P.A. Koolmees, U. Bindrich, L. Sprehe, Meat Sci. 1999, 51, nr 2, 163, DOI: 10.1016/S0309-1740(98)00118-1. [27] J.H. Houben, W.A.M. Bakker, G. Keizer, Meat Sci. 1005, 69, nr 2, 209, DOI: 10.1016/j.meatsci.2004.06.023. [28] J.J. Wijnker, G. Koop , L.J.A. Lipman, Food Microbiol. 2006, 23, nr 7, 657, DOI: 10.1016/j.fm.2005.11.004. [29] J.H. Houben, Food Microbiol. 2005, 22, nr 2–3, 221, DOI: 10.1016/j. fm.2004.06.004. [30] Obwieszczenie Ministra Infrastruktury i Budownictwa z dnia 28 września 2016 r. w sprawie ogłoszenia jednolitego tekstu rozporządzenia Ministra Budownictwa w sprawie sposobu realizacji obowiązków dostawców ścieków przemysłowych oraz warunków wprowadzania ścieków do urządzeń kanalizacyjnych, Dz.U. 2016, poz. 1757. [31] Rozporządzenie Ministra Budownictwa z dnia 14 lipca 2006 r. w sprawie sposobu realizacji obowiązków dostawców ścieków przemysłowych oraz warunków wprowadzania ścieków do urządzeń kanalizacyjnych, Dz.U. 2006, nr 136, poz. 964. [32] B. Yang, J. Sun, M. Wu, Z. Wang, Res. Environ. Sci. 2016, 29, nr 9, 1385, http://www.hjkxyj.org.cn/article/id/20160918. [33] Q. Xiong, F. Zhang, Z. Yao, Food Machinery 2012, 28, nr 1, 59, http:// caod.oriprobe.com/articles/29438331/Ultrafiltration_and_nanofiltration_ for_advanced_tr.htm. [34] H. Neumann, H.P. Voighr, Erfahrungen aus Niedersachsen über aerobe Stabilisierung konzentriererter gewerblicher industrieller Abwässer. Berichte aus Wassergütewirtschaft und Gesundheitsingenieurwesen, Technische Universität München, München 1981, 33, 20. [35] D. Yu, W. Zhang, D. Wang, Y. Jin, Int. J. Environ. Res. Public Health 2022, 19, nr 10, 5787, DOI: 10.3390/ijerph19105787. [36] http://www.projprzemeko.pl/oczyszczenie-sciekow-przem/paletadoswiadczalna- do-badan-w-rzeczywistej-skali-przemyslowej.html, dostęp 25.09.2024 r. [37] Pat pol. 211742 B1 (2012). [38] S. Żak, Przem. Chem. 2019, 98, nr 9, 1466, DOI: 10.15199/62.2019.9.28. [39] S. Żak, Przem. Chem. 2020, 99, nr 9, 1383, DOI: 10.15199/62.2020.9.29. [40] S. Żak, Przem. Chem. 2023, 102, nr 12, 1374, DOI: 10.15199/62.2023.12.14. [41] https://www.brenntag.com/pl-pl/branze/woda-i-scieki/, dostęp 25.09.2024 r. [42] http://chempur.pl/pliki/karty_charakterystyk/kwas_ortofosforowy_10. pdf. [43] http://www.projprzemeko.pl/technologie-fototermiczne/technologiawytwarzania- rurek-ciepla.html, dostęp 25.09.2024 r. [44] PN-EN ISO 10523:2012, Jakość wody. Oznaczanie pH. [45] PN-EN 872:2007+ Ap1:2007, Jakość wody. Oznaczanie zawiesin. Metoda z zastosowaniem filtracji przez sączki z włókna szklanego. [46] PN-C-04573/01:1986, Badania zawartości substancji ekstrahujących się rozpuszczalnikami organicznymi. Oznaczanie całkowitej zawartości substancji organicznych ekstrahujących się eterem naftowym metodą wagową. [47] PN-ISO 15705:2005, Jakość wody. Oznaczanie indeksu chemicznego zapotrzebowania tlenu (SP-ChZT). Metoda zminiaturyzowana z zastosowaniem szczelnych probówek. [48] PN-EN ISO 5815-1:2019-12, Jakość wody. Oznaczanie biochemicznego zapotrzebowana tlenu po n dniach (BZTn). Cz. 1. Metoda rozcieńczeń, z dodatkiem materiału zaszczepiającego i allilotiomocznika. [49] PN-EN 25663:2001, Jakość wody. Oznaczanie azotu Kjeldahla. Metoda po mineralizacji z selenem. [50] PN-ISO 5664:2002, Jakość wody. Oznaczanie azotu amonowego. Metoda destylacyjna z miareczkowaniem. [51] PN-EN ISO 6878:2006 + Ap1, Ap2:2010, Jakość wody. Oznaczanie fosforu. Metoda spektrometryczna z molibdenianem amonu. [52] PN-EN ISO 15682:2004, Jakość wody. Oznaczanie chlorków metodą analizy przepływowej (CFA i FIA) z detekcją fotometryczną lub potencjometryczną. [53] https://di-box.com.pl/pomiary-fizykochemiczne/pomiar-redox.htm, dostęp 25.09.2024 r. [54] PN-EN 15934:2013-02, Osady ściekowe, uzdatnione bioodpady, gleba oraz odpady. Oznaczanie suchej masy poprzez oznaczanie zawartości suchej pozostałości lub zawartości wody. [55] C. Gurd, B. Jefferson, R. Villa, C. De Castro Rodriguez, Water Environ. J. 2018, 34, nr 5, 1, DOI: 10.1111/wej.12431. [56] A.P. Davis, A. Torrents, G. Khorsha, J. Ducoste, The production and fate of fats, oils and grease from small dairy-based food service establishments, Report, Washington Suburban Sanitary Commission, 2011, https://www. wsscwater.com/files/live/sites/wssc/files/PDFs/WSSC%20FInal%20 Report%20DAIRY%20APR%202011_4384558.pdf. [57] I. Talinli, G.K. Anderson, Water Res. 1992, 26, nr 1, 107, DOI: 10.1016/0043- 1354(92)90118-N. [58] E. Lee, H. Lee, Y.K. Kim, K. Sohn, K. Lee, Int. J. Environ. Sci. Technol. 2011, 8, nr 2, 381, DOI: 10.1007/BF03326225. [59] http://www.h2o2.com/industrial/applications, dostęp 25.09.2024 r. [60] PN-EN ISO 6579-1:2017-04, Mikrobiologia łańcucha żywnościowego. Horyzontalna metoda wykrywania, oznaczania liczby i serotypowania Salmonella. Cz. 1. Wykrywanie Salmonella spp. [61] PN-EN ISO 14189:2016-10, Jakość wody. Oznaczanie ilościowe Clostridium perfringens. Metoda filtracji membranowej. [62] A.D. Eaton, M.A.H. Franson (red.), Standard methods for the examination of water and wastewater, American Public Health Association, Washington 2005. [63] C.H. Collins, P.M. Lyne, J.M. Grange, J.O. Falkinham III, Collins and Lyne’s microbiological methods, Hodder Education Publishers, London 2004. [64] AOAC International, Final Report and Executive Summaries from the AOAC International Presidential Task Force on Best Practices in Microbiological Methodology, Raport BPMM 8-7-06, Gaithersburg 2006. [65] D.A. Gabis, J.H. Silliker, Appl. Microbiol. 1974, 27, nr 1, 66, DOI: 10.1128/ am.27.1.66-71.1974.
Zeszyt
PRZEMYSŁ CHEMICZNY- e-zeszyt (pdf) 2024-12
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
85.00 zł
Do koszyka
Prenumerata
PRZEMYSŁ CHEMICZNY - prenumerata cyfrowa
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
762.00 zł
Do koszyka
PRZEMYSŁ CHEMICZNY - prenumerata PLUS
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
PRZEMYSŁ CHEMICZNY - PAKIET prenumerata PLUS (Prenumerata papierowa + dostęp do portalu sigma-not.pl + e-prenumerata)
1002.00 zł brutto
927.78 zł netto
74.22 zł VAT
(stawka VAT 8%)
1002.00 zł
Do koszyka
PRZEMYSŁ CHEMICZNY - papierowa prenumerata roczna + wysyłka
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
PRZEMYSŁ CHEMICZNY - papierowa prenumerata roczna
960.00 zł brutto
888.89 zł netto
71.11 zł VAT
(stawka VAT 8%)
PRZEMYSŁ CHEMICZNY - pakowanie i wysyłka
42.00 zł brutto
34.15 zł netto
7.85 zł VAT
(stawka VAT 23%)
1002.00 zł
Do koszyka
Open Access
Zeszyt
2024-12
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH