Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AURA
AUTO MOTO SERWIS
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
GAZETA CUKROWNICZA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ODZIEŻ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
Menu
Menu
Menu
Prenumerata
Prenumerata
Publikacje
Publikacje
Drukarnia
Drukarnia
Kolportaż
Kolportaż
Reklama
Reklama
O nas
O nas
ui-button
Twój Koszyk
Twój koszyk jest pusty.
Niezalogowany
Niezalogowany
Zaloguj się
Zarejestruj się
Reset hasła
Czasopismo
|
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
|
Rocznik 2023 - zeszyt 4
Dobór opakowań do produktu na przykładzie kiełbas
Selection Of Packaging For The Product On The Example Of Sausages
10.15199/65.2023.4.6
Marta Lenartowicz-Klik
nr katalogowy: 143012
10.15199/65.2023.4.6
Streszczenie
Opakowania do kiełbas mogą wpływać na wydłużenie ich terminu przydatności do spożycia, jak również zapobiegać m.in. odbarwieniu, utlenianiu, uszkodzeniu oraz pogorszeniu jakości produktów, co może być powodowane, np. bezpośrednim działaniem promieni słonecznych, kontaktem z powietrzem, czynnikami mechanicznymi czynnikami mikrobiologicznymi. Ze względu na duże zróżnicowanie na rynku kiełbas, konieczne jest stosowanie różnych materiałów opakowaniowych i metod pakowania. Bardzo duże ryzyko zanieczyszczenia kiełbas na każdym etapie produkcji, magazynowania, sprzedaży i konsumpcji sprawia, że opakowania pełnią szczególną funkcję.
Abstract
There are many types of sausages all over the world, which are one of the main assortments of meat products. Sausage packaging can extend the shelf life and prevent, i.e., discoloration, oxidation, damage and deterioration of the quality of products, which may be caused, for example, by direct sunlight, contact with air, mechanical and microbiological factors. Due to the great diversity in the sausages’ market, it is necessary to use various packaging materials and packaging methods. The very high risk of contamination of sausages at every stage of production, storage, sale and consumption makes the packaging fulfill a special function.
Słowa kluczowe
kiełbasa
metody pakowania
tworzywa sztuczne
osłonki
folia opakowaniowa
Keywords
sausage
packing methods
plastics
casings
packaging foil
Bibliografia
[1] Akhtar J., P.K. Omre, Z.R.A.A. Azad. 2015. „Edible coating for preservation of perishable foods: A review”.Journal Of Ready to Eat Food 2 (3) : 81-88. [2] Alizadeh-Sani M., A. Ehsani, E.M. Kia, A. Khezerlou. 2019. „Microbial gums: Introducing a novel functional component of edible coatings and packaging”. Applied Microbiology and Biotechnology103 : 6853-6866. DOI: 10.1007/s00253-019-09966-x. [3] Arnon-Rips H., E. Poverenov. 2018. „Improving food products’ quality and storability by using layer by layer edible coatings”. Trends in Food Science & Technology 75 : 81-92. DOI: 10.1016/j. tifs.2018.03.003. [4] Avramescu S.M., C. Butean, C.V. Popa, A. Ortan, I. Moraru, G. Temocico. 2020. „Edible and functional-ized films/coatings – performances and perspectives”.Coatings 10 (7) : 1-45. DOI: 10.3390/coat-ings10070687. [5] Banerjee A. 2021. „Biopolymers in the food and nutraceutical industries”. W Biopolymers and their Industrial Applications, 149-173. Elsevier. DOI: 10.1016/B978-0-12-819240-5.00006-7. [6] Bhagath Y.B., K. Manjula. 2019. „Influence of composite edible coating systems on preservation of fresh meat cuts and products: A brief review on their trends and applications”. International Food Research Journal 26 (2) : 377-392. [7] Bhargava N., V.S. Sharanagat, R.S. Mor, K. Kumar. 2020. „Active and intelligent biodegradable packaging films using food and food waste-derived bioactive compounds: A review”. Trends in Food Science & Technology 105 : 385-401. DOI: 10.1016/j.tifs.2020.09.015. [8] Cazón P., G. Velazquez, J.A. Ramírez, M. Vázquez. 2017. „Polysaccharide-based films and coatings for food packaging: A review”. Food Hydrocolloids 68 (5) : 136-148. DOI: 10.1016/j.foodhyd.2016.09.009. [9] Dehghani S., S.V. Hosseini, J.M. Regenstein. 2018. „Edible films and coatings in seafood preservation: A review”. Food Chemistry 240 : 505-513. DOI: 10.1016/j.foodchem.2017.07.034. [10] Dhumal C.V., P. Sarkar. 2018.„Composite edible films and coatings from food-grade biopoly-mers”. Journal of Food Science and Technology 55 : 4369-4383. DOI: 10.1007/s13197-018-3402-9. [11] Emblem A., H. 2014. Technika opakowań: podstawy, materiały, procesy wytwarzania. Wyd. Nauk. PWN. [12] Erkmen O., A.O. Barazi. 2018. „General characteristics of edible films”. Journal of Food Biotechnology Research 2 : 1-4. [13] Galus S., A. Lenart. 2019. „Wpływ powlekania na stabilność żywności”. Postępy Techniki Przetwórstwa Spożywczego 2 : 106-114. [14] George A., M.R. Sanjay, R. Srisuk, J. Parameswaranpillai, S. Siengchin. 2020. „A comprehensive review on chemical properties and applications of biopolymers and their composites”. International journal of biological macromolecules 154 : 329-338. [15] Groh K.J., T. Backhaus, B. Carney-Almroth, B. Geueke, P.A. Inostroza. 2019. „Overview of known plastic packaging-associated chemicals and their hazards”. Science of the total environment 651:3253-3268. DOI: 10.1016/j.scitotenv.2018.10.015. https://pl.kbtfoodpack.com/food-related-technology/sausage-packaging-solution/ [dostęp: 03.02.2023]. [16] https://www.fabios.com.pl/pl/oslonki-jadalne[dostęp: 03.02.2023]. [17] https://foodindustry-support.pl/nowoczesne-opakowania-w-przemysle-miesnym/ [dostęp: 07.02.2023]. [18] https://maspol.com.pl/oslonki/oslonki-bialkowe-do-kielbas-surowych/ [dostęp: 07.02.2023]. [19] https://sibar.pl/jelita-naturalne/ [dostęp: 07.02.2023]. [20] https://www.spozywczetechnologie.pl/miesne-technologie/technologie-produkcji/488/oslonki -sztuczne-w-produkcji-przetworow-miesnych [dostęp: 20.02.2023]. [21] https://www.ilapak.pl/news/have-a-butcher-s-at-ilapak-s-sausage-packaging-solutions [dostęp: 20.02.2023]. [22] https://www.spozywczetechnologie.pl/miesne-technologie/technologie-pakowania/802/innowa-cyjne-opakowania-do-zywnosci-na-bazie-naturalnych-biopolimerow [dostęp: 20.02.2023]. [24] Ivonkovic A., K. Zeljko, S. Talic, M. Lasic. 2017. „Biodegradable packaging in the food industry”. Journal of Food Safety and Food Quality 68 : 26-38. DOI: 10.2376/0003-925X-68-26. [25] Kamboj S., N. Gupta, J.D. Bandral, G. Gandotra, N. Anjum. 2020. „Food safety and hygiene: A review”. International Journal of Chemical Studies 8 (2) : 358-368. DOI: 10.22271/chemi.2020.v8.i2f.8794. [26] Korzeniowska-Ginter R., E. Czarniecka-Skubina. 2016. „Przechowywanie żywności w warunkach domowych”. Zeszyty Naukowe Akademii Morskiej w Gdyni 93 : 72-80. [27] Lionetto F., C. Esposito Corcione. 2021. „Recent applications of biopolymers derived from fish industry waste in food packaging”. Polymers 13 (14) : 2337. DOI: 10.3390/polym13142337. [28] Mikus M., S. Galus. 2020. „Powlekanie żywności – materiały, metody i zastosowanie w przemyśle spożywczym”. Żywność. Nauka. Technologia. Jakość 27, 4 (125) : 5-24. DOI: 10.15193/zntj/2020/125/355. [29] Nowotyńska I, G. Grabowska, M. Zdeb. 2022. „Analiza porównawcza wybranych opakowań z tworzyw sztucznych”. Tworzywa Sztuczne w Przemyśle 3 : 42-46. [30] Qin Y. 2018. „6 - Applications of Bioactive Seaweed Substances in Functional Food Products”. W Bioactive Seaweeds for Food Applications, Natural Ingredients for Healthy Diets, 111-134. DOI: 10.1016/B978-0-12-813312-5.00006-6. [31] Ribeiro A.M., B.N. Estevinho, F. Rocha. 2020. „Preparation and Incorporation of Functional Ingredients in Edible Films and Coatings”. Food and Bioprocess Technology 14 (10) : 1-23. DOI: 10.1007/s11947-020-02528-4. [32] Rust R.E., C.L. Knipe. 2014. „Sausage Casings”. Encyclopedia of Meat Sciences, 235-240. DOI:10.1016/ B978-0-12-384731-7.00137-9. [33] Salejda A.M., G. Krasnowska. 2014. „Ocena wybranych wyróżników jakości oraz analiza spożycia Ekologicznych Przetworów Mięsnych”. Nauka Przyroda Technologie. Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu 8 (1) : 1-12. [34] Savic Z. 2012. „14 - Advances in the manufacture of sausage casings”. W Woodhead Publishing Series in Food Science, Technology and Nutrition, 377-405. Woodhead Publishing. DOI: 10.1533/9780857095718.3.377. [36] Skaljac S., M. Jokanovic, V. Tomovic, M. Ivic, B. Sojic, P. Ikonic, T. Peulic. 2019. „Colour characteristics of vacuum packed fermented sausage during storage”. IOP Conference Series: Earth and Environmental Science 333 : 012101. DOI: 10.1088/1755-1315/333/1/012101. [37] Sivakanthan S., S. Rajendran, A. Gamage, T. Madhujith, S. Mani. 2020. „Antioxidant and antimicrobial applications of biopolymers: A review”. Food Research International 136 (18) : 109327. DOI: 10.1016/j. foodres.2020.109327. [38] Suurs P., B. Shai. 2020. „Collagen use for co-extruded sausage casinos – A review”, Trends In Food Science and Technology 102: 91-101. [39] Ugalde M., A.M. de Cezaro, F.Vedovatto, N. Paroul, J. Steffens, E. Valduga, G.T. Backes, E. Franceschi, R.L. Cansian. 2017. „Active starch biopolymeric packaging film for sausages embedded with essential oil of Syzygium aromaticum”. Journal of Food Science and Technology 54 (7): 2171-2175. DOI: 10.1007/ s13197-017-2624-6.
Treść płatna
Jeśli masz wykupiony/przyznany dostęp -
zaloguj się
.
Skorzystaj z naszych propozycji zakupu!
Publikacja
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY- e-publikacja (pdf) z zeszytu 2023-4 , nr katalogowy 143012
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
10.00 zł
Do koszyka
Zeszyt
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY- e-zeszyt (pdf) 2023-4
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
32.00 zł
Do koszyka
Prenumerata
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - prenumerata cyfrowa
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
330.00 zł
Do koszyka
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - papierowa prenumerata roczna + wysyłka
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - papierowa prenumerata roczna
432.00 zł brutto
400.00 zł netto
32.00 zł VAT
(stawka VAT 8%)
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - pakowanie i wysyłka
42.00 zł brutto
34.15 zł netto
7.85 zł VAT
(stawka VAT 23%)
474.00 zł
Do koszyka
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - PAKIET prenumerata PLUS
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - PAKIET prenumerata PLUS (Prenumerata papierowa + dostęp do portalu sigma-not.pl + e-prenumerata)
498.00 zł brutto
461.11 zł netto
36.89 zł VAT
(stawka VAT 8%)
498.00 zł
Do koszyka
Zeszyt
2023-4
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH