Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AURA
AUTO MOTO SERWIS
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
GAZETA CUKROWNICZA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ODZIEŻ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
Menu
Menu
Menu
Prenumerata
Prenumerata
Publikacje
Publikacje
Drukarnia
Drukarnia
Kolportaż
Kolportaż
Reklama
Reklama
O nas
O nas
ui-button
Twój Koszyk
Twój koszyk jest pusty.
Niezalogowany
Niezalogowany
Zaloguj się
Zarejestruj się
Reset hasła
Baza publikacji
Formularz wyszukiwania
Szukany tekst
Szukaj tylko w tych wybranych czasopismach
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
Wyszukaj
Zobacz przykłady zapytań
title:węgiel
title:"węgiel kamienny"
title:"węgiel kamienny" AND issueYear:2020
authorDesc:"Grzegorz Ojczyk"
authorDesc:"Grzegorz Ojczyk" AND issueYear:2020
abstract:"problemy jakości"
keywords:"węgiel kamienny" AND issueYear:2020
titleAlias:quality
keywordsAlias:"hard coal"
abstractAlias:"food quality"
keywordsAlias:"thermal resistance" AND issueYear:2020
Wynik wyszukiwania
OCHRONA PRZED KOROZJĄ 2012-9s-a
WYTWARZANIE SIDEROFORÓW PRZEZ BAKTERIE BACILLUS CEREUS I BACILLUS MYCOIDES
Patrycja Pietraszek
Elżbieta Ołtuszak-Walczak
Piotr Walczak
nr katalogowy: 70869
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2019-2
Aktualne zagrożenia mikrobiologiczne - bakterie z grupy Bacillus cereus
Elżbieta Maćkiw
Joanna Kowalska
Monika Stasiak
Katarzyna Kucharek
nr katalogowy: 118821
10.15199/65.2019.2.6
bacillus cereus
kryteria bezpieczeństwa
zanieczyszczenia mikrobiologiczne
zagrożenia mikrobiologiczne
bacillus cereus group
safety criteria
microbiological contamination
microbiological hazard
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2014-12
Effect of bacterial inoculation on the growth of miscanthus and bacterial and fungal density in the polymer-containing soil. Part 1. Biodegradable polymers Wpływ szczepienia bakteryjnego na wzrost miskanta i liczebność bakterii i grzybów w glebie zawierającej polimery. Cz. I. Polimery biodegradowalne
Katarzyna Janczak
Grażyna Dąbrowska
Zuzanna Znajewska
Katarzyna Hrynkiewicz
nr katalogowy: 88694
10.12916/przemchem.2014.2218
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY 2009-1
Kuchenne porządki
Waldemar Dzwolak
nr katalogowy: 40669
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2018-11
Produkty mleczne - najczęściej występujące zagrożenia mikrobiologiczne
Elżbieta Maćkiw
Joanna Kowalska
Katarzyna Kucharek
Monika Stasiak
Jacek Postupolski
nr katalogowy: 117182
10.15199/65.2018.11.6
produkty mleczne
kryteria bezpieczeństwa
zanieczyszczenia mikrobiologiczne
patogeny
milk and milk products
safety criteria
microbiological contamination
pathogens
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2013-6
Skażenie mikrobiologiczne surowców a konieczność pasteryzacji świeżych makaronów
nr katalogowy: 77122
GOSPODARKA MIĘSNA 2012-1
Bezpieczeństwo zdrowotne mięsa i wyrobów mięsnych
Bożena Danyluk
Jan Pyrcz
nr katalogowy: 65231
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA 2020-3
Zakłady pralnicze, a zwalczanie zakażeń
WAnDA BUKOWSKA
nr katalogowy: 125646
GOSPODARKA MIĘSNA 2012-6
Bakterie Salmonella i Escherichia coli w surowcach oraz produktach mięsnych
Elżbieta Hać-Szymańczuk
nr katalogowy: 68844
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2014-12
The disinfection efficiency of pulp industry wastewater with the use of chlorine dioxide and hydrogen peroxide Skuteczność dezynfekcji ścieków z przemysłu celulozowego z zastosowaniem ditlenku chloru i nadtlenku wodoru
Katarzyna Budzińska
Adam Traczykowski
Bożena Szejniuk
Anita Jurek
Agata Rostek
Robert Kupczyński
nr katalogowy: 88709
10.12916/przemchem.2014.2279
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2011-7-8
Wykaz reklam 7-8' 2011
nr katalogowy: 61904
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2020-6
Wyznaczanie energii aktywacji oraz optymalnej temperatury dla reakcji hydrolizy skrobi katalizowanej przez ?-amylazę z Bacillus licheniformis
Justyna Miłek
nr katalogowy: 126672
10.15199/62.2020.6.9
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2009-7
Badania nad wykorzystaniem ozonu zamiast chloru jako środka bakteriobójczego w przemyśle zbożowo-młynarskim
Krzysztof Zawadzki
nr katalogowy: 45161
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY 2016-12
Analiza i symulacja wpływu pola elektromagnetycznego na funkcje życiowe drobnoustrojów
Dominika OLSZEWSKA
Tomasz PRAUZNER
Paweł PTAK
Henryk NOGA
nr katalogowy: 102633
10.15199/48.2016.12.49
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2012-5
Zastosowanie Bacillus megaterium w solubilizacji fosforu
Małgorzata Labuda
Agnieszka Saeid
Katarzyna Chojnacka
Henryk Górecki
nr katalogowy: 68168
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2018-2
Metody wykrywania biofilmu na linii produkcyjnej
Sylwia Mierzejewska
Joanna Piepiórka-Stepuk
Mariusz Wlazło
nr katalogowy: 112320
10.15199/65.2018.2.2
biofilm
higiena
metody oceny
biofilm
hygiene
evaluation methods
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA 2013-3
Wpływ wilgotności względnej powietrza na przeżywalność bakterii w poliestrowych włókninach filtracyjnych
PRZEMYSŁAW KRAKOWIAK
ZOFIA ŻAKOWSKA
nr katalogowy: 75567
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2022-9
Probiotyczne surowce jako składniki aktywne formulacji kosmetycznych
Anna Łętocha
Małgorzata Miastkowska
Elżbieta Sikora
nr katalogowy: 139555
10.15199/62.2022.9.11
probiotyk
formulacje kosmetyczne
filtrat ekstraktu Lactobacillus
filtrat lizatu fermentacji Lactobacillus
ekstrakt filtratu fermentacji Bacillus
analiza stanu skóry
probiotics
cosmetic formulation
Lactobacillus extract filtrate
Lactobacillus ferment lysate filtrate
Bacillus ferment filtrate extract
skin condition analysis
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2022-9
Probiotyczne surowce jako składniki aktywne formulacji kosmetycznych
Anna Łętocha
Małgorzata Miastkowska
Elżbieta Sikora
nr katalogowy: 139555
10.15199/62.2022.9.11
probiotyk
formulacje kosmetyczne
filtrat ekstraktu Lactobacillus
filtrat lizatu fermentacji Lactobacillus
ekstrakt filtratu fermentacji Bacillus
analiza stanu skóry
probiotics
cosmetic formulation
Lactobacillus extract filtrate
Lactobacillus ferment lysate filtrate
Bacillus ferment filtrate extract
skin condition analysis
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2022-9
Probiotyczne surowce jako składniki aktywne formulacji kosmetycznych
Anna Łętocha
Małgorzata Miastkowska
Elżbieta Sikora
nr katalogowy: 139555
10.15199/62.2022.9.11
probiotyk
formulacje kosmetyczne
filtrat ekstraktu Lactobacillus
filtrat lizatu fermentacji Lactobacillus
ekstrakt filtratu fermentacji Bacillus
analiza stanu skóry
probiotics
cosmetic formulation
Lactobacillus extract filtrate
Lactobacillus ferment lysate filtrate
Bacillus ferment filtrate extract
skin condition analysis
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY 2005-11
Znaczenie kwasowości środowiska podczas wyjaławiania
J. Iciek
I. Błaszczyk
A. Papiewska
nr katalogowy: 14712
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2019-5
Wpływ warunków hodowli na wzrost komórek Bacillus subtilis 4/7 syntetyzujących celulazę
Agnieszka Wita
Wojciech Białas
Radosław Wilk
Katarzyna Szychowska
Katarzyna Czaczyk
nr katalogowy: 120222
10.15199/62.2019.5.8
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY 2006-5
Gorąca linia. Przyczyny rozwoju i czynniki zapobiegające występowaniu w pieczywie lasecznika ziemniaczanego (Bacillus subtilis)
Jerzy Kownacki
nr katalogowy: 19123
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY 2018-1
Badanie i symulacja oddziaływania zmiennego pola elektromagnetycznego na rozwój mikroorganizmów
Henryk NOGA
Dominika OLSZEWSKA
Paweł PTAK
Tomasz PRAUZNER
Piotr MIGO
nr katalogowy: 111550
10.15199/48.2018.01.19
MES
symulacja komputerowa
mikroorganizmy
pole elektromagnetyczne
FEM
computer simulation
microorganisms
electromagnetic field
OCHRONA PRZED KOROZJĄ 2012-9s-a
EFEKTYWNOŚĆ BIOLOGICZNEGO USUWANIA ODOROWYCH ZWIĄZKÓW LOTNYCH Z POMIOTU KURZEGO
Katarzyna Durka
Beata Gutarowska
Sebastian Borowski
Bogumił Brycki
Daria Rembisz1
Marta Kleczyk
nr katalogowy: 70866
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2013-5
Effect of corona treatment on the mortality rate of bacterial strains. Wpływ wyładowań koronowych na śmiertelność niektórych szczepów bakterii
Magdalena Stepczyńska
Maciej Walczak
Marian Żenkiewicz
nr katalogowy: 76868
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2015-3
Bakteryjne preparaty enzymatyczne w technologii żywności Cz. 2. Zastosowanie enzymów
Lidia Stasiak-Różańska
Stanisław Błażejak
Agnieszka Dmowska
Iwona Gientka
nr katalogowy: 90146
10.15199/65.2015.3.4
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2017-10
Granulowany nawóz z popiołu ze spalenia biomasy oraz kości z dodatkiem Bacillus megaterium w ocenie polowej. Cz. I. Wpływ na plonowanie i stan sanitarny łanu pszenicy ozimej
agdalena Jastrzębska
Marta K. Kostrzewska
Agnieszka Saeid
Kinga Treder
Przemysław Makowski
Wiesław P. Jastrzębski
Adam Okorski
nr katalogowy: 110088
10.15199/62.2017.10.29
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2017-10
Ocena właściwości użytkowych nawozu z popiołu i krwi z dodatkiem Bacillus megaterium na podstawie wybranych cech morfologicznych i fizjologicznych pszenicy jarej
Marta K. Kostrzewska
Magdalena Jastrzębska
Kinga Treder
Agnieszka Saei
Przemysław Makowski
Wiesław P. Jastrzębski
nr katalogowy: 110087
10.15199/62.2017.10.28
PRZEGLĄD PAPIERNICZY 2014-1
Dezynfekcja w magazynach muzealnych i bibliotecznych metodą jonizacji fotokatalitycznej
Katarzyna Pietrzak
Beata Gutarowska
Justyna Skóra
Daria Remisz
nr katalogowy: 82752
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY 2012-10
Jaja - bezcenny surowiec
Danuta Jaworska
nr katalogowy: 71369
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2012-5
Wykorzystanie mikroorganizmów w wytwarzaniu nawozów fosforowych
Agnieszka Saeid
Małgorzata Labuda
Katarzyna Chojnacka
Henryk Górecki
nr katalogowy: 68192
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2012-2
Higiena i bezpieczeństwo w procesie wytwarzania żywności
Anna Koziróg
nr katalogowy: 66170
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY 2011-7
Zagrożenia mikrobiologiczne i fizykochemiczne w przemyśle piekarskim i ciastkarskim (cz. II) Przegląd zanieczyszczeń i ich skutków stwierdzonych w produktach piekarskich, ciastkarskich i wyrobach lodziarskich
Anna Bugajewska
nr katalogowy: 60686
GAZETA CUKROWNICZA 2013-4
Badania mikrobiologiczne cukru w kontekście jego wykorzystania w różnych branżach przemysłu spożywczego
Małgorzata Kowalska
Ewelina Małczak
nr katalogowy: 78747
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2013-7
Evaluation of utilitarian properties of a new phosphorus biofertilizer. Ocena właściwości użytkowych nowego bionawozu fosforowego
Agnieszka Saeid
Małgorzata Labuda
Katarzyna Chojnacka
Henryk Górecki
nr katalogowy: 77820
PRZEGLĄD PAPIERNICZY 2009-9
Ocena zanieczyszczenia mikrobiologicznego mas papierniczych oraz wody technologicznej stosowanych w procesie produkcji papieru
Beata Gutarowska
Anna Cichocka
nr katalogowy: 47865
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2010-4
Dezodoryzacja nawozu organicznego metodą biologiczną
SEBASTIAN BOROWSKI
BEATA GUTAROWSKAa
KATARZYNA DURKA
MARIUSZ KORCZYŃSKI
SEBASTIAN OPALIŃSKI
ROMAN KOŁACZ
nr katalogowy: 51329
OCHRONA PRZED KOROZJĄ 2012-9s-a
BADANIA WŁAŚCIWOŚCI PRZECIWDROBNOUSTROJOWYCH KWASU P-KUMAROWEGO I JEGO SOLI
Małgorzata Kowczyk-Sadowy
Jolanta Piekut
Renata Świsłocka
Włodzimierz Lewandowski
nr katalogowy: 70887
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2012-5
Procesy biotechnologiczne w wytwarzaniu nawozów fosforowych
Agnieszka Saeid
Małgorzata Labuda
Katarzyna Chojnacka
Henryk Górecki
nr katalogowy: 68191
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2023-5
Efektywność działania nawozów mineralnych wzbogaconych mikrobiologicznie w uprawie pszenicy ozimej
Agnieszka Rutkowska
Piotr Rusek
nr katalogowy: 143288
10.15199/62.2023.5.4
bionawozy
nawożenie PK
efektywność wykorzystania NPK z nawozów
rolnictwo
biofertilizers
PK fertilization
NPK fertilizer use efficiency
agriculture
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2023-5
Efektywność działania nawozów mineralnych wzbogaconych mikrobiologicznie w uprawie pszenicy ozimej
Agnieszka Rutkowska
Piotr Rusek
nr katalogowy: 143288
10.15199/62.2023.5.4
bionawozy
nawożenie PK
efektywność wykorzystania NPK z nawozów
rolnictwo
biofertilizers
PK fertilization
NPK fertilizer use efficiency
agriculture
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2023-5
Efektywność działania nawozów mineralnych wzbogaconych mikrobiologicznie w uprawie pszenicy ozimej
Agnieszka Rutkowska
Piotr Rusek
nr katalogowy: 143288
10.15199/62.2023.5.4
bionawozy
nawożenie PK
efektywność wykorzystania NPK z nawozów
rolnictwo
biofertilizers
PK fertilization
NPK fertilizer use efficiency
agriculture
OCHRONA PRZED KOROZJĄ 2012-9s-a
ZANIECZYSZCZENIE MIKROBIOLOGICZNE WYBRANYCH OBIEKTÓW NA TERENIE PAŃSTWOWEGO MUZEUM AUSCHWITZ-BIRKENAU W OŚWIĘCIMIU
Anna Otlewska
Małgorzata Piotrowska1
Katarzyna Rajkowska
Anna Koziróg
Beata Gutarowska
Agnieszka Żydzik-Białek
nr katalogowy: 70858
OCHRONA PRZED KOROZJĄ 2012-9s-a
BIOMASA JAKO ŹRÓDŁO ZANIECZYSZCZENIA MIKROBIOLOGICZNEGO W SEKTORZE ENERGETYCZNYM
Anna Ławniczek-Wałczyk
Małgorzata Gołofit-Szymczak
Marcin Cyprowski
Rafał Górny
nr katalogowy: 70845
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2015-4
Effect of ash and bone-based phosphorus biofertilizers on biodiversity of weeds in spring wheat Bionawozy fosforowe z popiołu i kości jako czynnik kształtujący bioróżnorodność chwastów w pszenicy jarej
Marta K. Kostrzewska
Magdalena Jastrzębska
Wiesław P. Jastrzębski
Kinga Treder
Przemysław Makowski
nr katalogowy: 90676
10.15199/62.2015.4.25
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2014-7
Effectiveness of phosphate biofertilizer in germination tests Ocena skuteczności bionawozu fosforowego w testach kiełkowania
Małgorzata Wyciszkiewicz
Agnieszka Saeid
Katarzyna Chojnacka
Henryk Górecki
nr katalogowy: 85700
10.12916/przemchem.2014.1210
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2023-2
Wykorzystanie bogatego w lewan ekstraktu z pofermentu do wytwarzania bezpiecznych w stosowaniu i funkcjonalnych, ekologicznych żeli do mycia twarzy
Artur Seweryn
Tomasz Wasilewski
nr katalogowy: 141966
10.15199/62.2023.2.2
Bacillus subtilis
żel do mycia twarzy
ekstrakty roślinne
bezpieczeństwo
podrażnienie skóry
Bacillus subtilis
facial gel
plant extracts
quality
safety
skin irritation
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2023-2
Wykorzystanie bogatego w lewan ekstraktu z pofermentu do wytwarzania bezpiecznych w stosowaniu i funkcjonalnych, ekologicznych żeli do mycia twarzy
Artur Seweryn
Tomasz Wasilewski
nr katalogowy: 141966
10.15199/62.2023.2.2
Bacillus subtilis
żel do mycia twarzy
ekstrakty roślinne
bezpieczeństwo
podrażnienie skóry
Bacillus subtilis
facial gel
plant extracts
quality
safety
skin irritation
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2023-2
Wykorzystanie bogatego w lewan ekstraktu z pofermentu do wytwarzania bezpiecznych w stosowaniu i funkcjonalnych, ekologicznych żeli do mycia twarzy
Artur Seweryn
Tomasz Wasilewski
nr katalogowy: 141966
10.15199/62.2023.2.2
Bacillus subtilis
żel do mycia twarzy
ekstrakty roślinne
bezpieczeństwo
podrażnienie skóry
Bacillus subtilis
facial gel
plant extracts
quality
safety
skin irritation
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2023-2
Wykorzystanie bogatego w lewan ekstraktu z pofermentu do wytwarzania bezpiecznych w stosowaniu i funkcjonalnych, ekologicznych żeli do mycia twarzy
Artur Seweryn
Tomasz Wasilewski
nr katalogowy: 141966
10.15199/62.2023.2.2
Bacillus subtilis
żel do mycia twarzy
ekstrakty roślinne
bezpieczeństwo
podrażnienie skóry
Bacillus subtilis
facial gel
plant extracts
quality
safety
skin irritation
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2023-2
Wykorzystanie bogatego w lewan ekstraktu z pofermentu do wytwarzania bezpiecznych w stosowaniu i funkcjonalnych, ekologicznych żeli do mycia twarzy
Artur Seweryn
Tomasz Wasilewski
nr katalogowy: 141966
10.15199/62.2023.2.2
Bacillus subtilis
żel do mycia twarzy
ekstrakty roślinne
bezpieczeństwo
podrażnienie skóry
Bacillus subtilis
facial gel
plant extracts
quality
safety
skin irritation
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2018-5
Mikrobiologiczne zagrożenia występujące w ziarnie zbóż i produktach zbożowych
Anna Czubaszek
Jerzy Kuchciak
nr katalogowy: 116499
zboża i produkty zbożowe
zanieczyszczenia mikrobiologiczne
mikotoksyny
cereals and cereal products
microbial contamination
mycotoxins
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2018-3
Bakterie zdolne do biodegradacji polilaktydu i polikaprolaktonu
Katarzyna Janczak
Grażyna Dąbrowska
nr katalogowy: 112765
10.15199/62.2018.3.18
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY 2023-1
Pomiar kwasowości zakwasów w piekarni
Krystyna Jarosz
nr katalogowy: 141108
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2017-10
Magdalena Jastrzębska*, Marta K. Kostrzewska, Przemysław Makowski, Kinga Treder, Wiesław P. Jastrzębski
Magdalena Jastrzębska
Marta K. Kostrzewska
Przemysław Makowski
Kinga Treder
Wiesław P. Jastrzębski
nr katalogowy: 110090
10.15199/62.2017.10.31
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2017-10
Granulowany nawóz z popiołu ze spalenia biomasy oraz kości z dodatkiem Bacillus megaterium w ocenie polowej. Cz. II**. Wpływ na wybrane cechy morfologiczne i fizjologiczne pszenicy ozimej
Magdalena Jastrzębska
Marta K. Kostrzewska
Jacek Olszewski
Kinga Treder
Przemysław Makowski
Wiesław P. Jastrzębski
nr katalogowy: 110089
10.15199/62.2017.10.30
GOSPODARKA MIĘSNA 2012-9
Ozon w przetwórstwie mięsnym
Robert Muszański
nr katalogowy: 71043
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2018-1
Proso - charakterystyka, uprawa, wykorzystanie
Lidia Stasiak-Różańska
Karolina Kraśniewska
Agnieszka Miszczykowska
nr katalogowy: 111946
proso
kasza jaglana
peptydy
aktywność przeciwdrobnoustrojowa
millet
millet groat
antimicrobial peptides
antimicrobial properties
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2023-11
Efektywność działania nawozów mineralnych wzbogaconych mikrobiologicznie wuprawie rzepaku ozimego
Agnieszka Rutkowska
Piotr Rusek
nr katalogowy: 146062
10.15199/62.2023.11.6
pożyteczne mikroorganizmy
nawożenie PK
efektywność wykorzystania NPK z nawozów
rolnictwo
beneficial microorganisms
PK fertilization
NPK fertilizer use efficiency
agriculture
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2018-3
Wymagania mikrobiologiczne dla ziarna i mąki
Anna Szafrańska
nr katalogowy: 114136
bakterie
pleśnie
przemiał ziarna
oczyszczanie ziarna
bacteria
molds
grain milling
grain cleaning
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2023-11
Efektywność działania nawozów mineralnych wzbogaconych mikrobiologicznie wuprawie rzepaku ozimego
Agnieszka Rutkowska
Piotr Rusek
nr katalogowy: 146062
10.15199/62.2023.11.6
pożyteczne mikroorganizmy
nawożenie PK
efektywność wykorzystania NPK z nawozów
rolnictwo
beneficial microorganisms
PK fertilization
NPK fertilizer use efficiency
agriculture
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2014-6
Zagrożenia mikrobiologiczne produktów owocowych i warzywnych
Krystyna Kowal
nr katalogowy: 85103
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 1992-1
Cyklodekstryny - otrzymywanie, właściwości i zastosowanie
BOGDAN FARJON
ZDZISŁAW TARGOŃSKI
nr katalogowy: 105868
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2014-10
Mleczne produkty fermentowane źródłem kwasu gamma-aminomasłowego
Anna Szosland-Fałtyn
Joanna Królasik
nr katalogowy: 87252
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA 2012-12
Metoda luminescencyjna jako alternatywa w badaniach zanieczyszczenia bakteriologicznego wody
Maria J. Chmiel
nr katalogowy: 73006
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY 2011-6
Jakość mikrobiologiczna wody technologicznej stosowanej w procesie produkcji destylatu rolniczego
Krystyna Zielińska
Antoni Miecznikowski
Krystyna Stecka
nr katalogowy: 60664
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2011-6
Bezpieczeństwo mikrobiologiczne surowców ziołowych
Alina Kunicka-Styczyńska
Krzysztof Śmigielski
nr katalogowy: 60534
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2013-6
Preparation of nanostructured silver by chemical reduction. Otrzymywanie srebra nanostrukturalnego metodą redukcji chemicznej
Marcin Banach
Jolanta Pulit
leszek Tymczyna
Anna Chmielowiec-Korzeniowska
nr katalogowy: 77325
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2010-10
Ekstrakty roślinne w produktach mlecznych
Dorota Zaręba
Mariola Kozłowska
Małgorzata Ziarno
nr katalogowy: 55112
OPAKOWANIE 2016-4
Aktywność antymikrobiologiczna folii PLA powlekanych ekstraktami zMacrolepiota konradii
ŁUKASZ ŁOPUSIEWICZ
MAŁGORZATA MIZIELIŃSKA
nr katalogowy: 98075
10.15199/42.2016.4.1
OCHRONA PRZED KOROZJĄ 2012-9s-a
AKTYWNOŚĆ PRZECIWDROBNOUSTROJOWA KWASU GENTYZYNOWEGO ORAZ GENTYZYNIANÓW SODU, WAPNIA, MIEDZI, CYNKU I KADMU
Monika Kalinowska
Jolanta Piekut
Włodzimierz Lewandowski
nr katalogowy: 70885
CHŁODNICTWO 2013-3
Zastosowanie techniki ozonowania w inaktywacji mikroflory stanowiącej zanieczyszczenie urządzeń chłodniczych
Anna Szosland-Fałt yn
Joanna Królasik
Elżbieta Polak
nr katalogowy: 75521
GOSPODARKA MIĘSNA 2019-5
Obróbka termiczna surowców i produktów mięsnych gwarantem ich bezpieczeństwa mikrobiologicznego
Elżbieta Hać-Szymańczuk
Aneta Cegiełka
Kamil Piwowarek
nr katalogowy: 120394
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2017-2
Wybrane zgłoszenia patentowe z dziedziny chemii (wg Biuletynu Urzędu Patentowego nr 23 i 24 z 2016 r.)
nr katalogowy: 103997
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2015-5
Coating of polylactide films to generate their antimicrobial properties Powlekanie folii polilaktydowej w celu nadania jej właściwości antymikrobowych
Małgorzata Mizielińska
Sławomir Lisiecki
nr katalogowy: 91319
10.15199/62.2015.5.18
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2015-7
The antimicrobial properties of polylactide films covered with ZnO nanoparticles-containing layers Właściwości antybakteryjne folii polilaktydowych pokrytych powłokami z nanocząstkami ZnO
Małgorzata Mizielińska
Sławomir Lisiecki
Marek Jotko
Iga Chodzyńska
Artur Bartkowiak
nr katalogowy: 92505
10.15199/62.2015.7.26
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY 2020-12
Comparative study of bacteria sterilization by cold plasma produced by DC generator with positive and negative polarity using atmospheric pressure
Benzerga DJEMAA
Youcef BENMIMOUN
Mohammed Fethi BEKKARA
Sid-Ahmed KELLAL
Benzerga FELLAH
nr katalogowy: 129267
10.15199/48.2020.12.10
Sterilization – bacteria
corona discharge
cold plasma
atmospheric air
sterylizacja
plazma
wyładowanie koronowe
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA 2014-1
Zanieczyszczenie mikrobiologiczne w garbarniach - zagrożenie dla przetwarzanego surowca, wyrobów skórzanych oraz zdrowia pracowników zakładów garbarskich
Justyna Skóra
Beata Gutarowska
Anita Śnioszek
nr katalogowy: 82171
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2014-3
Modyfikowane genetycznie rośliny i zawarte w nich pozostałości pestycydów jako zagrożenie dla zdrowia ludzi i zwierząt
Tadeusz P. Żarski
Henryka Żarska
nr katalogowy: 82850
OCHRONA PRZED KOROZJĄ 2012-9s-a
DEZYNFEKCJA METODĄ ZAMGŁAWIANIA Z UŻYCIEM NANOCZĄSTEK SREBRA – DOBÓR WARUNKÓW
Daria Rembisz
Katarzyna Zduniak
Beata Gutarowska
Justyna Skóra
nr katalogowy: 70893
OCHRONA PRZED KOROZJĄ 2012-9s-a
AKTYWNOŚĆ PRZECIWDROBNOUSTROJOWA KOMPLEKSÓW KWASU P-KUMAROWEGO Z MANGANEM (II), CYNKIEM (II) I KADMEM (II)
Monika Kalinowska
Jolanta Piekut
Włodzimierz Lewandowski
nr katalogowy: 70884
OCHRONA PRZED KOROZJĄ 2012-9s-a
WSKAŹNIKI ZANIECZYSZCZENIA MIKROBIOLOGICZNEGO W MUZEACH, ARCHIWACH I BIBLIOTEKACH
Justyna Skóra
Beata Gutarowska
Katarzyna Zduniak
Daria Rembisz
nr katalogowy: 70855
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2016-4
Use of biotechnological processes for the production of hyaluronic acid Wykorzystanie procesów biotechnologicznych do wytwarzania kwasu hialuronowego
Monika Dymarska
Weronika Juros
Tomasz Janeczko
Edyta Kostrzewa-Susłow
nr katalogowy: 97905
10.15199/62.2016.4.20
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2015-4
Hygienization of sewage sludge with burned and hydrated lime Higienizacja osadów ściekowych z wykorzystaniem wapna palonego i hydratyzowanego
Katarzyna Budzińska
Adam Traczykowski
Bożena Szejniuk
Anita Jurek
Rafał Pasela
Krzysztof Berleć
Magdalena Michalska
nr katalogowy: 90674
10.15199/62.2015.4.23
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY 2015-10
Bomba z opóźnionym zapłonem
Waldemar Dzwolak
nr katalogowy: 94056
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2017-2
Evaluation of functional properties of suspension ash phosphorus biofertilizer. Part 2. Impact on biomass accumulation and physiological attributes of spring wheat Ocena właściwości użytkowych zawiesinowego bionawozu fosforowego z popiołu. Cz. II. Wpływ na akumulację biomasy i cechy fizjologiczne pszenicy jare
Marta K. Kostrzewska
Magdalena Jastrzębska
Wiesław P. Jastrzębski
Kinga Treder
Przemysław Makowski
nr katalogowy: 104019
10.15199/62.2017.2.24
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2016-8
Evaluation of functional properties of suspension ash phosphorus biofertilizer. Part 1. Impact on morphological attributes of sprint wheat Ocena właściwości użytkowych zawiesinowego bionawozu fosforowego z popiołu. Część I. Wpływ na cechy morfologiczne pszenicy jarej
Marta K. Kostrzewska
Magdalena Jastrzębska
Wiesław P. Jastrzębski
Kinga Treder
Przemysław Makowski
nr katalogowy: 100401
10.15199/62.2016.8.38
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2015-5
The barrier and the antimicrobial properties of polylactide films covered with exopolysaccharide layers synthesized by Arthrobacter viscosus Właściwości barierowe i antymikrobowe folii polilaktydowej pokrytej egzopolisacharydem syntetyzowanym przez Arthrobacter viscosus
Małgorzata Mizielińsk
Sławomir Lisiecki
Filip Jędra
Urszula Kowalska
Anna Tomczak
nr katalogowy: 91318
10.15199/62.2015.5.17
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2020-9
Ocena aktywności przeciwutleniającej i lipofilowości octanu eugenylu
Paulina Waszczuk
Martyna Jurkiewicz
Izabella Kowalska
Edyta Makuch
nr katalogowy: 127949
10.15199/62.2020.9.30
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2020-9
Ocena aktywności przeciwutleniającej i lipofilowości octanu eugenylu
Paulina Waszczuk
Martyna Jurkiewicz
Izabella Kowalska
Edyta Makuch
nr katalogowy: 127949
10.15199/62.2020.9.30
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY 2019-11
Zioła i przyprawy najczęstsze zagrożenia mikrobiologiczne
Elżbieta Maćkiw
Katarzyna Kucharek
Joanna Kowalska
Monika Stasiak
nr katalogowy: 123532
10.15199/65.2019.11.4
zioła i przyprawy
zanieczyszczenia mikrobiologiczne
patogeny
herbs and spices
microbiological contamination
pathogens
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2019-10
Wpływ ozonowania wody na zawartość bioaktywnych związków fenolowych i okres przydatności do spożycia świeżej kolendry (Coriandrum sativum L.)
Agnieszka Najda
Kamila Klimek
Halina Buczkowska
Sebastian Balant
Edyta Wrzesińska-Jędrusiak
nr katalogowy: 122834
10.15199/62.2019.10.7
AURA 2018-7
Świadomość społeczna o organizmach genetycznie modyfikowanych (GMO)
Justyna Anna NOWAKOWSKA
nr katalogowy: 114793
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2019-10
Wpływ częstości mieszania na skład i produkcję biogazu w fermentatorze
Edyta Wrzesińska-Jędrusiak
Andrzej Myczko
Kamila Klimek
Agnieszka Najda
Wiesław Piekarski
nr katalogowy: 122833
10.15199/62.2019.10.6
GOSPODARKA MIĘSNA 2021-3
Naturalne czynniki antyoksydacyjne przedłużające trwałość i poprawiające cechy organoleptyczne mięsa
Agnieszka Starek-Wójcicka
Emilia Osmólska
nr katalogowy: 130893
utlenianie mięsa
produkty mięsne
bezpieczeństwo mikrobiologiczne
właściwości fizykochemiczne
naturalne przeciwutleniacze
sumak
czarnuszka
miłorząb japoński
meat oxidation
meat products
microbiological safety
physicochemical properties
natural antioxidants
sumac
nigella sativa
Japanese ginkgo
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 1986-1
Z PÓŁKI KSIĘGARSKIEJ
nr katalogowy: 108038
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2024-2
Badania procesu przyśpieszonej ekstrakcji rozpuszczalnikiem olejków eterycznych z goździków (Syzygium aromaticum)
Marcin Cichy
nr katalogowy: 147407
10.15199/62.2024.2.9
ekstrakcja
przyśpieszona ekstrakcja rozpuszczalnikiem
olejki eteryczne
olejek goździkowy
spektroskopia FTIR/ATR
extraction
accelerated solvent extraction
essential oils
clove oil
FTIR/ATR
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI 2019-2
Techniki mroźnicze oraz pakowanie w technologii MAP stosowane w produkcji piekarskiej dla wydłużenia trwałości wyrobów
Przemysław Kopeć
Anna Diowksz
nr katalogowy: 120565
techniki mroźnicze
pakowanie w atmosferze modyfikowanej (MAP)
biokonserwacja
zakwas piekarski
ekstrakty warzywne
freezing techniques
packaging in modified atmosphere (MAP)
biopreservation
sourdough
vegetable extracts
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH