Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AURA
AUTO MOTO SERWIS
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
GAZETA CUKROWNICZA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ODZIEŻ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
Menu
Menu
Menu
Prenumerata
Prenumerata
Publikacje
Publikacje
Drukarnia
Drukarnia
Kolportaż
Kolportaż
Reklama
Reklama
O nas
O nas
ui-button
Twój Koszyk
Twój koszyk jest pusty.
Niezalogowany
Niezalogowany
Zaloguj się
Zarejestruj się
Reset hasła
Czasopismo
|
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
|
Rocznik 2019 - zeszyt 9
Zagrożenia mikrobiologiczne w żywności
Microbiological Hazards in Food
10.15199/65.2019.9.6
Katarzyna Leja
Kamila Szudera-Kończal
Katarzyna Czaczyk
nr katalogowy: 122457
10.15199/65.2019.9.6
Streszczenie
Produkty spożywcze stanowią nośnik dla bakterii oraz wirusów. W ostatnich latach, pomimo wzrastającej świadomości higienicznej ludzi, obserwujemy wzrost liczby zatruć pokarmowych. Przyczyną tego jest z jednej strony wzrost spożycia produktów gotowych, tzw. wygodnych, z drugiej zaś pojawianie się nowych patogenów w wyniku migracji ludności, a także wymiany towarów pomiędzy państwami całego świata. W pracy podjęto próbę scharakteryzowania zanieczyszczeń mikrobiologicznych z podziałem na produkty pochodzenia roślinnego oraz zwierzęcego. Przedstawiono również główne choroby przenoszone przez żywność, a także metody poprawy mikrobiologicznej jakości gotowych produktów spożywczych
Abstract
Food products are a carrier for bacteria and viruses. In recent years, despite the increasing hygienic awareness of people, an increase in the number of food poisoning it is being observed. On the one hand, the reason for this is the increase in the consumption of pre-ready products, on the other hand the emergence of new pathogens due to the migration of the population, as well as the exchange of foods between countries around the world.In this work, an attempt was made to characterize microbiological contaminants of plant and animal origin food products, the main diseases transmitted by food were also presented, as well as methods of microbiological improvement of finished food products.
Słowa kluczowe
patogeny żywności
zanieczyszczenie mikrobiologiczne
choroby przenoszone przez żywność
Keywords
food pathogens
microbial contamination
food-borne diseases
Bibliografia
[1] Acevedo-Barrios R., A. Bertel-Sevilla, J. Alonso-Molina, J. Olivero-Verbel. 2019. "Perchlorate-Reducing Bacteria from Hypersaline Soils of the Colombian Caribbean". International Journal of Microbiology https://doi.org/10.1155/2019/6981865. [2] Antunes P., J. Mourão, J. Campos, L. Peixe. 2016. "Salmonellosis: the role of poultry meat". Clinical Microbiology and Infection 22 : 110-121. [3] Croxen M.A., R.J. Law, R. Scholz, K.M. Keeney, M. Wlodarska, B.B. Finlay. 2013. "Recent advances in understanding enteric pathogenic Escherichia coli". Clinical Microbiology Reviews 26 : 822-880. [4] Gertig H. 2016. "Ochrona konsumenta w świetle obowiązujących przepisów prawnych". W Mikroorganizmy w żywności i żywieniu. 135-145. Poznań: Wydawnictwo Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu. [5] Hać-Szymańczuk E. 2012. "Nowe patogeny w surowcach oraz produktach mięsnych". Gospodarka Mięsna 7 : 22-23. [6] Heaton J.C., K. Jones. 2007. "Microbial contamination of fruit and vegetables and the behaviour of enteropathogens in the phyllosphere: a review". Journal of Applied Microbiology 104 : 613-626. [7] Ivers L.C. 2016. "New strategies for cholera control". The Lancet 4 : 10771-10772. [8] Kim M., M. Zahn, R. Reporter, Z. Askar, N. Green, M. Needham, H. Rosen, A. Kimura, D. Terashita. 2019. "Outbreak of Foodborne Botulism Associated with Prepackaged Pouches of Liquid Herbal Tea". Open Forum Infectious Diseases https://doi.org/10.1093/ofid/ofz014. [9] Kotloff K.L., M.S. Riddle, J.A. Platts-Mills, P. Pavlina, K.Z. Anita, S.M. Zaidi. 2018. "Shigellosis". The Lancet 391 : 801-812. [10] Krala L., J. Adamiec. 2013. "Znaczenie opakowań w zachowaniu jakości produktów". W Mikrobiologia techniczna. Mikroorganizmy w biotechnologii, ochronie środowiska i produkcji żywności, 435-446. Warszawa: Wydawnictwo PWN. [11] Mikš-Krajnik M., H.-G. Yuk, A. Kumar, Y. Yang, Q. Zheng, M.-J. Kim, V.Y. Ghate, W. Yuan, X. Pang. 2015. "Ensuring food security through enhancing microbial food safety". Cosmos 1 : 69-87. [12] Mortimore S.E., C.A. Wallace. 2015. "HACCP. A food industry briefing". Chichester, UK: John Wiley & Sons. [13] Pałkowska A. 2013. "Wpływ kontroli monitorowania warunków przechowywania i dostaw na optymalizację jakości mikrobiologicznej mięsa". Zeszyty Naukowe Akademii Morskiej w Gdyni 80 : 43-50. [14] Pedati C., S. Koiral, T. Safranek, B.F. Buss, A.V. Carlson. 2019. "Outbreak Associated with Contaminated Municipal Water Supply - Nebraska, 2017". MMWR Morbidity and Mortality Weekly Report 68 : 169-173. [15] Plaza-Rodríguez C., L.U. Haberbeck, V. Desvignes, P. Dalgaard, M. Sanaa, M. Nauta, M. Filter, L. Guillier. 2018. "Towards transparent and consistent exchange of knowledge for improved microbiological food safety". Current Opinion in Food Science 19 : 129-137. [16] Przetaczek-Rożnowska I., M. Kuźniak. 2016. "Źródła zanieczyszczeń mikrobiologicznych ziół". Borgis - Postępy Fitoterapii 1 : 59-62. [17] Sitarz S., M. Janczar-Smuga. 2012. "Współczesne zagrożenia bezpieczeństwa żywności, możliwości ich kontroli oraz eliminacji". Nauki Inżynierskie i Technologie 2 : 68-93. [18] Skalp C.P.A., M.L. Hänninen, H.I.K. Rautelin. 2016. "Campylobacteriosis: the role of poultry meat". Clinical Microbiology and Infection 22 : 103-109. [19] Stan Sanitarny Kraju w roku 2017. Główny Inspektorat Sanitarny 2018. [20] Van Damme I., I. Habib, L. De Zutter. 2010. "Yersinia enterocolitica in slaughter pig tonsils: Enumeration and detection by enrichment versus direct plating culture". Food Microbiology 27 : 158-161.
Treść płatna
Jeśli masz wykupiony/przyznany dostęp -
zaloguj się
.
Skorzystaj z naszych propozycji zakupu!
Publikacja
e-Publikacja (format pdf) - nr 122457 "Zagrożenia mikrobiologicz..."
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
10.00 zł
Do koszyka
Zeszyt
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - e-zeszyt (pdf) 2019-9
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
27.50 zł
Do koszyka
Prenumerata
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - prenumerata cyfrowa
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
330.00 zł
Do koszyka
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - papierowa prenumerata roczna + wysyłka
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - papierowa prenumerata roczna
432.00 zł brutto
400.00 zł netto
32.00 zł VAT
(stawka VAT 8%)
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - pakowanie i wysyłka
42.00 zł brutto
34.15 zł netto
7.85 zł VAT
(stawka VAT 23%)
474.00 zł
Do koszyka
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - PAKIET prenumerata PLUS
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - PAKIET prenumerata PLUS (Prenumerata papierowa + dostęp do portalu sigma-not.pl + e-prenumerata)
498.00 zł brutto
461.11 zł netto
36.89 zł VAT
(stawka VAT 8%)
498.00 zł
Do koszyka
Zeszyt
2019-9
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH