Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AURA
AUTO MOTO SERWIS
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
GAZETA CUKROWNICZA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ODZIEŻ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
Menu
Menu
Menu
Prenumerata
Prenumerata
Publikacje
Publikacje
Drukarnia
Drukarnia
Kolportaż
Kolportaż
Reklama
Reklama
O nas
O nas
ui-button
Twój Koszyk
Twój koszyk jest pusty.
Niezalogowany
Niezalogowany
Zaloguj się
Zarejestruj się
Reset hasła
Czasopismo
|
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
|
Rocznik 2018 - zeszyt 5
Gryka - alternatywny surowiec w piekarstwie
Buckwheat - an alternative raw material in bakery technology
Aleksandra Sadowska
Anna Diowksz
nr katalogowy: 116502
Streszczenie
Grykę, wraz z produktami jej przetworzenia, można zaliczyć do żywności funkcjonalnej. Wartość żywieniowa oraz zawartość bioaktywnych substancji sprawiają, że surowiec ten zalecany jest zarówno w dietoprofilaktyce, jak i dietoterapii chorób cywilizacyjnych. Spośród wielu cennych składników warto zwrócić szczególną uwagę na błonnik pokarmowy i rutynę. Ważną cechą tego surowca jest dostępność, podkreślany jest także brak glutenu w składzie białek, przy jednocześnie korzystnym profilu aminokwasowym. Wszystkie te cechy skłaniają do myślenia o gryce jako alternatywnym surowcu piekarskim, który mógłby częściowo, bądź całkowicie zastąpić pszenicę w diecie ludzi o różnym stopniu nietolerancji glutenu. W artykule przedstawiono botaniczną charakterystykę gryki jako rośliny, a także jej aplikację jako surowca. Przytoczono również wyniki badań konsumenckich dotyczących preferencji spożycia pieczywa z dodatkiem mąki gryczanej.
Abstract
Buckwheat and the derived products can be classified as functional foods. Because of their nutritional value and bioactive substances content, they are recommended both in dietary prevention and treatment of civilization diseases. Among many valuable components, dietary fibre and rutin are worth particular attention. The availability of the raw material, the lack of gluten in the proteins composition and a favourable amino acids profile are also emphasised. All these features make buckwheat considered as an alternative raw material in bakery technology, with potential to partially or completely replace wheat in the diet of people with different degree of gluten intolerance. The article presents the botanical characteristics of buckwheat and its application as a raw material. The results of consumer surveys concerning preferences on the consumption of bread made with buckwheat flour addition are also quoted.
Słowa kluczowe
gryka
mąka bezglutenowa
chleb gryczany
żywność funkcjonalna
Keywords
buckwheat
gluten-free flour
buckwheat bread
functional foods
Bibliografia
[1] Borkowska B., A. Robaszewska. 2012. Zastosowanie ziarna gryki w różnych gałęziach przemysłu. Zeszyty Naukowe Akademii Morskiej w Gdyni 73: 43-55. [2] Borkowska B., A. Robaszewska. 2014. Kasza gryczana prażona i nieprażona. Przemysł Spożywczy 68 (12) : 36-38. [3] Ceglarek F., D. Buraczyńska. 2002. Szczegółowa uprawa roślin rolniczych. Morfologia i biologia roślin. Rośliny zbożowe. str. 21-75. Wydawnictwo Akademii Podlaskiej: Siedlce. [4] Chłopicka J. 2008. Gryka jako żywność funkcjonalna. Bromatologia i Chemia Toksykologiczna 3: 249-252. [5] Christa K., M. Soral-Śmietana. 2007. Gryka - cenny surowiec w produkcji żywności funkcjonalnej. Przemysł Spożywczy 12: 36-37. [6] Christa K. 2008. Żywieniowo-profilaktyczna wartość ziarniaków gryki oraz produktów gryczanych. Przegląd Zbożowo-Młynarski 8:29-30. [7] Czerwińska D. 2013. Wykorzystanie wyrobów z gryki w produkcji pieczywa. Przegląd Zbożowo-Młynarski 2: 22-23. [8] Dojczew D., K. Kowalczyk. 2011. Ogólna charakterystyka oraz właściwości prozdrowotne gryki. Przegląd Zbożowo-Młynarski 6: 14-5. [9] Dudziak K., B. Regulska-Ilow. 2012. Znaczenie wartości indeksów glikemicznych produktów bezglutenowych w terapii choroby trzewnej i współistniejącej cukrzycy typu 1. Endokrynologia, Otyłość i Zaburzenia Przemiany Materii 8(3): 98-108. [10] Dziedzic K., D. Górecka, J. Kobus-Cisowska, M. Jeszka. 2010. Możliwość wykorzystania gryki w produkcji żywności funkcjonalnej. Nauka Przyroda Technologie 4(2): 1-7. [11] Gąsiorowski H. 2008. Gryka (cz. 1). Charakterystyka ogólna. Przegląd Zbożowo-Młynarski 7: 10-12. [12] Gąsiorowski H. 2008. "Gryka (cz. 2). Charakterystyka chemiczno-żywieniowa. Przegląd Zbożowo-Młynarski 8: 14-17. [13] Gąsiorowski H. 2008. "Gryka (cz. 3). Produkcja gryki w Polsce i aspekty prozdrowotne. Przegląd Zbożowo-Młynarski 10: 15-16, 29. [14] Gąsiorowski H. 2008. "Gryka (cz. 4). Aspekty prozdrowotne i różne sposoby wykorzystania. Przegląd Zbożowo-Młynarski 11: 14-17. [15] Górecka D., M. Hęś, K. Szymandera-Buszka, K. Dziedzic. 2009. Contents of selected bioactive components in buckwheat groats. Acta Scientiarum Polonorum, Technologia Alimentaria 8(2): 75-83. [16] Grzesiuk S., K. Kulka. 1988. Biologia ziarniaków zbóż. Warszawa: PWN. [17] H arasym J., T. Pieciuń. 2010. Nietypowe Słody piwowarskie - przegląd. Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu. Nauki Inżynierskie i Technologie 92 (2): 77-91. [18] H olasova M., V. Fiedlerovaa, H. Smrcinovaa, M. Orsakb, J. Lachmanb, S. Vavreinovaa. 2002. Buckwheat-the source of antioxidant activity in functional foods. Food Research International 35: 207-211. [19] http://database.prota.org/dbtw-wpd/ protabase/Photfile%20Images/Linedrawing% 20Fagopyrum%20esculentum.gif, dostęp na 27.03.18] [20] http://www.hbp.pl/gryka.html [dostęp: 25.03.18] [21] http://www.modr.mazowsze.pl/porady- -dla-rolnikow/produkcja-roslinna/212- -uprawagryki [dostęp: 25.03.18] [22] http://www.theplantlist.org/tpl1.1/record/ kew-2807310 [dostęp: 21.03..18] [23] Jurga Roman. 2010. Prawie wszystko o ziarnie gryki i jej przetworach. Przegląd Zbożowo-Młynarski 10: 6-10. [24] Kim S-L., S-K Kim, C-H. Park. 2004. Introduction and nutritional evaluation of buckwheat sprouts as a new vegetable. Food Research International 37: 319-327. [25] Krupa-Kozak U., M. Wronkowska, M. Soral- Śmietana. 2011. Effect of buckwheat flour on microelements and proteins contents in gluten-free bread. Czech Journal of Food Sciences 29: 103-108. [26] Kwiatkowski J. 2008. Wpływ regulatorów dojrzewania na skład chemiczny orzeszków polskich odmian gryki. Fragmenta Agronomica: 1 (97): 210-219. [27] Li S-Q., H. Zhang. 2001. Advances in the development of functional foods from buckwheat. Critical Reviews in Food Science and Nutrition 41(6): 451-464. [28] Lin L-Y., C-C. Peng, Y-L. Yang, R. Peng. 2008. Optimization of bioactive compounds in buckwheat sprouts and their effect on blood cholesterol in hamsters. Journal of Agricultural and Food Chemistry 56: 1216-1223. [29] Mariotti M., M. A. Pagani, M. Lucisano. 2013. The role of buckwheat and HPMC on the breadmaking properties of some commercial gluten-free bread mixtures. Food Hydrocolloids 30:393-400. [30] Sobczyk Małgorzata, K. Glige. 2012. Właściwości fizyczne i skład chemiczny makaronów pszenno-gryczanych i gryczanych. Acta Agrophysica 19 (1):143-53. [31] Songin H. 2003. Gryka. Szczegółowa uprawa roślin, Tom I str. 299-305.Wrocław: Wydawnictwo Akademii Rolniczej. [32] Szczukowski S., J. Tworkowski, J. Kwiatkowski. 1994. Wpływ rozstawy rzędów, sposobu pielęgnacji oraz desykacji na plon i wartość siewną nasion gryki. Fragmenta Agronomica 3 (43): 60-70. [33] Zarzecka K., M. Gugała, I. Mystkowska. 2014. Wartość odżywcza i możliwości wykorzystania gryki. Postępy Fitoterapii 1: 28-31. [34] Zarzecka K., M. Gugała, I. Mystkowska. 2015. Wartość odżywcza i prozdrowotna gryki siewnej. Problemy Higieny i Epidemiologii 96(2): 410-413. [35] Zarzecka K., M. Gugała. 2009. Walory odżywcze i uprawa gryki. Poradnik Gospodarski 5: 38-39. [36] Zhang Z-L., M-L. Zhou, Y. Tang, F-L. Li, Y-X. Tang, J-R. Shao, W-T. Xue, Y-M. Wu. 2012. Bioactive compounds in functional buckwheat food. Food Research International 49: 389-395.
Treść płatna
Jeśli masz wykupiony/przyznany dostęp -
zaloguj się
.
Skorzystaj z naszych propozycji zakupu!
Publikacja
e-Publikacja (format pdf) - nr 116502 "Gryka - alternatywny suro..."
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
10.00 zł
Do koszyka
Zeszyt
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI - e-zeszyt (pdf) 2018-5
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
40.00 zł
Do koszyka
Prenumerata
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI - prenumerata cyfrowa
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
240.00 zł
Do koszyka
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI - papierowa prenumerata roczna + wysyłka
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI - papierowa prenumerata roczna
288.00 zł brutto
266.67 zł netto
21.33 zł VAT
(stawka VAT 8%)
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI - pakowanie i wysyłka
21.00 zł brutto
17.07 zł netto
3.93 zł VAT
(stawka VAT 23%)
309.00 zł
Do koszyka
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI - PAKIET prenumerata PLUS
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI - PAKIET prenumerata PLUS (Prenumerata papierowa + dostęp do portalu sigma-not.pl + e-prenumerata)
384.00 zł brutto
355.55 zł netto
28.45 zł VAT
(stawka VAT 8%)
384.00 zł
Do koszyka
Zeszyt
2018-5
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH