Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AURA
AUTO MOTO SERWIS
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
GAZETA CUKROWNICZA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ODZIEŻ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
Menu
Menu
Menu
Prenumerata
Prenumerata
Publikacje
Publikacje
Drukarnia
Drukarnia
Kolportaż
Kolportaż
Reklama
Reklama
O nas
O nas
ui-button
Twój Koszyk
Twój koszyk jest pusty.
Niezalogowany
Niezalogowany
Zaloguj się
Zarejestruj się
Reset hasła
Czasopismo
|
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
|
Rocznik 2023 - zeszyt 7
Fizykochemia rehydrowanych rozdrobnionych liofilizatów jabłek
Physicochemistry of rehydrated shredded lyophilisates of apples
10.15199/62.2023.7.8
Marek Domin
Marek Szmigielski
Stanisław Rudy
nr katalogowy: 144113
10.15199/62.2023.7.8
Streszczenie
Przedstawiono wyniki badań doświadczalnych procesu rehydracji rozdrobnionych liofilizowanych jabłek odmiany Kosztela. Suszenie sublimacyjne prowadzono pod ciśnieniem 20, 42, 63, 85, 100 lub 130 Pa przez 72 h. Uzyskane liofilizaty rozdrabniano w młynku laboratoryjnym i poddawano rehydracji. Badano zmiany kwasowości ogólnej (pH), ekstraktu ogólnego (Bx) i tekstury (N). Dynamika rekonstytucji badanych prób wykazała, że już po 75 s rehydrowany liofilizat uzyskiwał parametry musu ze świeżych owoców. Stwierdzono, że rehydracja rozdrobnionych liofilizowanych owoców stanowi alternatywną metodę otrzymywania musów zawierających naturalne bioaktywne związki, które ulegają dezaktywacji podczas obróbki cieplnej.
Abstract
Apples of the Kosztela variety shredded into quarters were freeze- dried at pressures of 20, 42, 63, 85, 100 or 130 Pa for 72 h. The pH, total extract and texture of both fresh fruits and their crushed and rehydrated lyophilisates were detd. The rehydrated lyophilisate achieved the parameters of fresh fruit mousse after 75 s. Rehydration of shredded freeze-dried fruits is an alternative method for obtaining mousses contg. natural bioactive compounds that are destroyed during heat treatment.
Słowa kluczowe
liofilizacja
rehydracja
suszenie sublimacyjne
rekonstytucja
Keywords
lyophilization
rehydration
freeze-drying
reconstitution
Bibliografia
[1] E. Trafalska, K. Grzybowska, Wiad. Lek. 2004, 57, nr 9–10, 491. [2] J.L. Slavin, B. Lloyd, Adv. Nutr. 2012, 3, nr 4, 506, doi: 10.3945/ an.112.002154. [3] P. Haseley, G.W. Oetjen, Freeze-Drying, Wiley-VCH: Veinheim, Germany, 2018, 421. [4] A. Ciurzyńska, A. Lenart, Pol. J. Food Nutr. Sci. 2011, 61, nr 3, 165, doi: 10.2478/v10222-011-0017-5. [5] V. Prosapio, E. Lopez-Quiroga, Foods 2020, 9, nr 7, 920, doi: 10.3390/ foods9070920. [6] S. Bhatta, T. Stevanovic Janezic, C. Ratti, Foods 2020, 9, nr 1, 87, doi: 10.3390/foods9010087. [7] World Health Organization, Fruit and vegetables for health, Report of the Joint FAO/WHO Workshop on Fruit and Vegetables for Health, 1–3 September 2004, Kobe, Japan, WHO 2005, https://apps.who.int/iris/ handle/10665/43143. [8] J.E. Teitelbaum, W.A. Walker, Ann. Rev. Nutr. 2002, 22, 107. [9] T. Kotlińska, A. Rutkowska-Łoś, J. Pająkowski, W. Podyma, Informator nt. starych odmian roślin rolniczych i ogrodniczych występujących na terenie Rzeczpospolitej Polskiej i możliwościach ich introdukcji do uprawy jako odmiany regionalne i amatorskie, Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi, Warszawa 2015. [10] O. Wolski, Wieś Rolnictwo 2019, 183, nr 2, doi: 10.7366/wir022019/01. [11] J. Fan, X. Xu, S. Zhang, i in., Chin. Sci. Bull. 2011, 56, 4550, https://doi. org/10.1007/s11434-011-4381-7. [12] D. Nowak, E. Jakubczyk, Foods 2020, 9, 1488, https://doi.org/10.3390/ foods9101488. [13] G. Assegehegn, E. Brito-de la Fuente, J.M. Franco, C. Gallegos, J. Pharm. Sci. 2019, 108, 1378, doi: 10.1016/j.xphs.2018.11.039. [14] G.D.J. Adams, I. Cook, K.R. Ward, [w:] Cryopreservation and freeze-drying protocols. methods in molecular biology (red. W. Wolkers, H. Oldenhof), Springer, New York 2015, 1257, https://doi.org/10.1007/978-1-4939- 2193-5_4. [15] M.A. Silva-Espinoza, C. Ayed, T. Foster, M.D.M. Camacho, N. Martínez-Navarrete, Foods 2019, 9, nr 1, 32, doi: 10.3390/foods9010032. [16] N. Raharitsifa, C. Ratti, J. Food Process. Eng. 2010, 33, 268, https://doi. org/10.1111/j.1745-4530.2009.00400.x. [17] C.C.C. Teixeira, T.P.D.F. Cabral, L.A. Tacon, I.L. Villardi, A.D. Lanchote, L.A.P. De Freitas, Powder Technol. 2017, 319, 49, https://doi.org/10.1016/j. powtec.2017.06.054. [18] L. Meda, C. Ratti, J. Food Process. Eng. 2005, 28, 233, https://doi. org/10.1111/j.1745-4530.2005.00404.x. [19] K. Skrzypczak, W. Gustaw, A. Waśko, Żywn. Nauka Technol. Jakość 2015, 5, nr 102, 61. [20] D. Witrowa-Rajchert, K. Samborska, Żywn. Nauka Technol. Jakość 2002, 2, nr 31,5. [21] H. Kowalska, A. Marzec, J. Kowalska, A. Ciurzyńska, K. Samborska, M. Bialik, A. Lenart, Int. Agrophys. 2018, 32, 175, doi: 10.1515/intag-2016-010. [22] C.A. Vilas, A. Alonso, E. Balsa-Canto, E. López-Quiroga, I.C. Trelea, Processes 2020, 8, nr 3, 325, https://doi.org/10.3390/pr8030325. [23] M.C. Karam, J. Petit, D. Zimmer, E.B. Djantou, J. Scher, J. Food Eng. 2016, 188, 32, https://doi.org/10.1016/j.jfoodeng.2016.05.001. [24] C. Ratti, [w:] Handbook of food powders. Processes and properties, Woodhead Publishing, Cambridge 2013, 57. [25] S. Chassagne-Berces, C. Poirier, M.-F. Devaux, F. Fonseca, M. Lahaye, G. Pigorini, C. Girault, M. Marin, F. Guillon, Food Res. Int. 2009, 42, 788, https://doi.org/10.1016/j.foodres.2009.03.001. [26] F. La Lumia, L. Ramond, C. Pagnoux, G. Bernard-Granger, J. Eur. Ceram. Soc. 2019, 39, 2168, https://doi.org/10.1016/j.jeurceramsoc.2019.01.036. [27] M. Ruszkowska, P. Kropisz, Z. Wiśniewska, Sci. J. Gdynia Maritime Univ. 2019, 109, 55, doi: 10.26408/109.05. [28] PN-ISO 1026:2000, Produkty owocowe i warzywne. Oznaczanie zawartości suchej substancji w wyniku suszenia przy obniżonym ciśnieniu i zawartości wody w wyniku destylacji azeotropowej. [29] L. Bogh-Sorensen, Recommendations for the processing and handling of frozen foods, IIF-IIR, Paris 2008. [30] J. Dobrzycki, N. Baryłko-Pikielna, Instrumentalne metody pomiaru tekstury żywności, Instytut Żywności i Żywienia, Warszawa 1986. [31] M.C. Bourne, Food texture and viscosity. Concept and measurement, Acad. Press, New York 2002. [32] N. Baryłko-Pikielna, I. Matuszewska, Sensoryczne badania żywności. Podstawy. Metody. Zastosowania, Wydawnictwo Naukowe PTTŻ, Kraków 2009. [33] Y. Wang, Y. Liu, J. Huo, T. Zhao, J. Ren, X. Wei, Int. J. Boil. Macromol. 2013, 62, 714, https://doi.org/10.1016/j.ijbiomac.2013.10.006. [34] R. Šedbarė, V. Janulis, K. Ramanauskiene, Plants 2023, 12, nr 6, 1397, doi: 10.3390/plants12061397. [35] L.P. Mussi, N.R. Pereira, Braz. J. Food Technol., Campinas 2022, 25, e2021096, https://doi.org/10.1590/1981-6723.09621. [36] H.M.P. Canuto, M.R.A. Afonso, J.M.C. Costa, Acta Sci. Technol. 2013, 36, 179, doi: 10.4025/actascitechnol.V36i1.17499.
Zeszyt
PRZEMYSŁ CHEMICZNY- e-zeszyt (pdf) 2023-7
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
68.00 zł
Do koszyka
Prenumerata
PRZEMYSŁ CHEMICZNY - prenumerata cyfrowa
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
762.00 zł
Do koszyka
PRZEMYSŁ CHEMICZNY - prenumerata PLUS
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
PRZEMYSŁ CHEMICZNY - PAKIET prenumerata PLUS (Prenumerata papierowa + dostęp do portalu sigma-not.pl + e-prenumerata)
1002.00 zł brutto
927.78 zł netto
74.22 zł VAT
(stawka VAT 8%)
1002.00 zł
Do koszyka
PRZEMYSŁ CHEMICZNY - papierowa prenumerata roczna + wysyłka
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
PRZEMYSŁ CHEMICZNY - papierowa prenumerata roczna
960.00 zł brutto
888.89 zł netto
71.11 zł VAT
(stawka VAT 8%)
PRZEMYSŁ CHEMICZNY - pakowanie i wysyłka
42.00 zł brutto
34.15 zł netto
7.85 zł VAT
(stawka VAT 23%)
1002.00 zł
Do koszyka
Open Access
Zeszyt
2023-7
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH